Monday, 29 December 2014

Sydney Part10 - Tea with the Queen - Spring Trip Australia


Assalamualaikum semua! Cak!!!Lama tak sambung travelog Australia ni kan. Ayu tak gambar kak Sal kau kat atas ni? Cepat..cepat, sape kata tak ayu aku tak nak kawan! Penat edit taruk effect bagai! Ni gambar kat istana tau, nak minum petang dengan Permaisuri Australia. Eh cop, Australia ada permaisuri ke?

Pagi terakhir di Sydney, kitorang ke Queen Victoria Building. Nak ke sana, kitorang naik bas ke Central Station, pastu naik train ke stesen TownHall. Dah sampai stesen, senang je nak cari entrance ke QVB



Ipoh Limited? Kenapa Ipoh? Kenapa tak Kole Kangsor atau Tapah? Jangan tanya kat tourist tanpa guide macam aku ni. Confirm tak tau!

Tapi sebab aku baik, aku bagi jugak link untuk korang nak tau pasal Queen Victoria Building. Baca SINI.

Ramai tourists kalau ke Sydney memang nak ke Queen Victoria Building sebab deco bangunan yang betul-betul macam istana kat London. Bolehlah feeling macam gi England kejap.

The building from outside. Memang macam istana u olls! Takut entry ni banyak sangat gambar, aku collage aje..hihihi.

Just in case ada yang tertanya-tanya, gambar atas sekali tu poyo je. Aku duduk kat salah satu kerusi kat cafe dalam QVB pastu tangkap gambar. Waiter dia tak marah pun, siap senyum lagi. Berangan minum kopi kat sini dengan cinta hati, suatu hari nanti.

Bahagian dalam... QVB ni merupakan shopping complex. Tapi butik-butik high end lah. Coach or Burberry ada. Kalau cari Converse pah ceroh tak jumpa! Si kedekut macam aku memang takdelah beli apa-apa.

Oh ye, jika kalian ni golongan gadis yang suka selfie dalam toilet jangan lupa cari 'Ladies Room' kat tingkat atas sekali sebab toilet tu cantik. Lavatory for the Queen perhaps? Sampai QVB ni tetiba Bahasa Inggeris aku yang ala-ala Phua Chu Kang tu bertukar proper macam Kate Middleton. Lol!

Malam tu, kitorang meninggalkan Sydney. Kitorang ke airport dengan menaiki kereta sewa. Kalau nak nombor contact mamat Malaysia tu bolehla email aku, nanti aku bagi. Harga 50 AUD per trip. Murahlah berbanding naik teksi. Tak sure kalau naik bas cmane, tapi kalau korang nak naik train, boleh naik Airport Line dari Central Station.

Habis akhirnya travelog Sydney aku! Actually, ada satu tempat aku terkilan tak dapat pergi iaitu Bondi Beach, tapi malaslah nak cerita kat sini. Apa kurangnya pantai-pantai kat Malaysia kan. Benda-benda tak best tak usahlah dikenang. Merasa pegang kanggaru dengan tangan sendiri, tengok Opera House dan Harbour Bridge pun dah habis bertuah bagi aku. Biasalah kalau travel sendiri ni kena berperang dengan masa sikit. Struggle berbanding ikut tour guide. Tapi pengalaman sesat tu akan buat kita lebih hati-hati di masa akan datang.

Budget Sydney aku akan share kalau ada permintaan.

For more Sydney stories, jemput baca sini:
Bye Gold Coast, Helo Sydney!
Opera House and Harbour Bridge
Mencari Gunung Biru
Three Sisters Blue Mountain
Scenic World
Di mana Kasturi?
Oh my Darling Harbour
DFO and Paddys Market
Sydney I'm in love!

Kalau nak baca story kat Gold Coast, klik Travelog- Gold Coast

Tahun depan ke mana kita? Perancangan tu banyak, geng je takde..

Till then, thanks sudi baca! Cheerio!

*autopublish*

54 comments:

  1. Replies
    1. Abe MKL ni..berapa kali travel dlm setahun..baru2 ni rasanya di Jepun..citer ke Korea pun belum publish lagi..jelez i tau :-)

      Delete
  2. wah dlm istana gi tu... menarik la pic2 ni

    ReplyDelete
  3. Wah gambar first tu memang kelasssss ah Sal..cantik...so jealous tau..he..he

    ReplyDelete
  4. Setakat ini saya cuma mampu bermimpi ke Sydney, Perth, Brisbane dll....

    ReplyDelete
  5. sy bg lima bintang utk gamba first...heheh

    ReplyDelete
  6. tergamam tgk gambar2 kat n3 nih. teringin jugak nak jejakkan kaki ke sana.
    mcm dlm istana betol yer.
    bertuahnye Sal dpt melancong ke sana.. ehehehe

    ReplyDelete
  7. Tapi apa yg kakak pasti manisknya berganda-ganda dri trip itu kan berbanding yg tak tercapai. Memorinya mesti bila diingat akan buat Sal senyum walau dlm sendirian. Betul kan..kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..buat apa nak kenang yang tak best, baik ingat memori indah-indah sahaja..bukan senang nak sampai ke sana..memang syukur

      Delete
  8. wah.. bertuah dpt menjejakkan kaki ke sana.. beruntung tau..
    gambar 1st tu sgt kelasss tau.. :D

    boleh la kot Sal nak share psl bajet ke sana.. every trip kalau ada tips n bajet bagus jugak.. dpt jd rujukan kpd sesapa yg teringin ke sana.. justmy20sen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha allah..kena refresh memori sebab dah lama kan..huhu.lagipun dalam keadaan macam ni rasa tak best je update benda-benda hepi macam ni.sambungan entry ni pun dah seminggu terperap dalam draft.nanti akan diusahakan ye Sue. ;)

      Delete
  9. Kenapa Ipoh? Kenapa? Kenapeeeeee? Hehe.

    Mungkin sebab batu marmarnya diimport dari Ipoh kot? Yerla, Ipoh kan banyak kuari marble kat area Simpang Pulai. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin gak tu...haha,tapi bila google, Ipoh tu nama shopping mall tu.nama building tu QVB.orang Ipoh mai sini mesti bagi

      Delete
    2. bagi pulak, nak tulis bangga tertekan publish

      Delete
    3. Hahaha. Kes komen terlampau laju la ni sampai tertekan butang publish. Hehe. Tak sangka ya, nama Ipoh ni commercial jugak sampai boleh jadi nama shopping mall. Padahal kat Ipoh sendiri pun banyak taman perumahan sibuk pakai nama mat salleh bagai.

      Delete
  10. Cepat share budget! He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, baru ingat nak mengelat...tetiba ada permintaan.cis!hahaha

      Delete
    2. Hai SS...minta bentang budget tu..mesti nk ke sana kan..kan..kan

      Delete
  11. menariknya . bila la dapat ke luar negara

    ReplyDelete
  12. KY menyimpan impian untuk kesini lah Sal..

    ReplyDelete
  13. nk ckp ayu karang...rs mcm x ikhlas je hahahaha...jgn mare sal...

    laaa x kn tgk je kot handbag2 tu? x beli pn belikan laa utk sy hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tengok je..memang bukan jenis kaki barang branded.apa yang ada pun dah cukup.hihihi

      Delete
  14. Wahh..Sal..minum teh di QVB tu..ehh rupanya buat pose utk bermbar je hihi..dulu sis JM hanya mampu bergambar je kt dalam tu dan lepas jap sbb nk guna FREE WIFI kt dalam building tu..jln2 sambil cuci mata je

    tak de geng?..sis JM kan ade hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, jom kak.teringin nak ke Jepun..

      ahaha, pose tu poyo je.tak minum pun

      Delete
  15. kemain Ipoh limited ye ;p apa2 pon ada peluang ke sana kan..best dpt jengok negara org ni mcm2 dpt kita belajar...'happy new year' ye ;p

    ReplyDelete
  16. Lah Sal ada lagi ghupenya kisah Sydney ni....mmg seribu mlm kisahnya yek..... hihi...
    Elok jugaklah Sal ko cite kat mak ni, yg entah bila dapat perginya..... sekurangnya tau gak ....
    Gambo atas tu kalau htr kat pak we mesti pakwe tak boleh tido mlm Sal.....terbayang bayang senyumanmu yg manis tu

    ReplyDelete
  17. Ipoh kaya betul kat sana. Haha. Powerrrr.

    Cantiknya bangunan diaaa!

    ReplyDelete
  18. Cantik-cantik bangunan kat sna... waa.. popular IPOH kan.. apapun temapt yang sangat menarik...

    ReplyDelete
  19. mesti rasa sayang nak tinggalkan sydney kan? hehe

    ReplyDelete
  20. Untungnya dapat jalan² tempat org.. Kathy tak pernah melancong ke luar negara.. Hehehe..

    ReplyDelete
  21. Doakan akak dpt pergi sana jugak..
    Bestnya...

    ReplyDelete
  22. Wahh menarik... suka tengok gambar2 ni.. best. In shaa Allah, ada peluang nak juga ke sana.. Thanks sharing Sal.. :)

    ReplyDelete
  23. Cantiknya bangunan dekat Aussie ni.

    ReplyDelete
  24. wah kiranya macam dah sampai london hehehe.. ala haplod aje pic bebanyak. iols suka aje :D hehehe share la budget kalau sudi.. membantu kawan2 lain nak pegi sana pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan soal sudi tak sudi...rajin tak rajin je.hehehe.Insha Allah CT..

      Delete
    2. miahahhaa take ur time kak..
      biasalah ada masanya mmg malas yang amat nak menaip kan ^^

      Delete
  25. amboi kak sal, ayu nyer...nk ngorat boleh? bestnya jalan2, doakan kita pon dapat gi ke sana jugak yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. time ni dia ayu la Aisya.. tnggu dia buat entry komen pasal bola.. hahahaha

      Delete
    2. hahaha..time borak pasal bola pun kak Sal maintain ayu gak CT..amboi, cubit pipi kang. ;p

      Delete
  26. Alolo..mestilah kiut miut melebihi Queen gitu.
    Aah lah..macamana timbul perkataan Ipoh tu?
    Mmg betul ea ke edit..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul nama dia Ipoh..saya mana pandai edit-edit ni..hehe.nama Mall tu Ipoh Limited..nama asal bangunan mall tu Queen Victoria.pening kan nak faham?

      Delete
  27. Ada Malaysian yang menawarkan khidmat Kereta sewa rupanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, kalau nak dia drive gi tempat-tempat kat Sydney pun boleh

      Delete
  28. Jutawan Malaysia from ipoh beli mall tu kot ... ada gak nama ipoh kat QV yg indah itu kan ...

    ReplyDelete
  29. cantiknya bangunan tu sal ye
    kalau akak pun mau feeling gediz gitu
    maklumlah jakun dengan tempat gini...hehe
    tapi rasanya mimpilah kalau ke sini
    sonok tengok orang lain mengembara

    ReplyDelete
  30. Ayu sangat, Sal. Takut akak ni sebenarnya kalau tak puji. Nanti kena block pulak :) Cantiklah tempat ni. Kenapa takda gambar dalam Ladies Room tu? Nak juga tengok worth it tak kalau selfie banyak-banyak kat dalam tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tetibe tak jumpa plak gambar selfie dalam toilet tu...rupanya ada dalam hp..hahaha.lagipun saya rushing nak publish entry ni..blog dah bersawang.asyik tak menyempat nak update blog.

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com