Friday, 28 May 2021

Final Champions League 2020/21

 Estadio do Dragao, Porto, Portugal

30th May 2021, 3.00 pagi waktu Malaysia

Final Champions League 2020/21

Chelsea vs Manchester City


Aku mengharapkan game yang tak bosan macam final Europa League - Man United vs Villareal pagi semalam. Udahlah meleret-leret sampai ke masa tambahan, sekali ending decide winner melalui sepakan penalti. Kesian peminat Manchester United bersengkang mata sekali kalah pulak. Pada pandangan aku, taktikal dan line up Man United lagi baik, Villareal sekadar bertahan dan rezeki semua penalti masuk. Ah..kesian tolak tepi, bahan tetap bahan!


Anyway, sambung cerita pasal final Champions League musim ni. Perlawanan yang asalnya dijadualkan berlangsung di Stadium Ataturk, Istanbul, Turki dipindahkan ke Portugal kerana Turki under lockdown. UEFA (Persatuan Bola Sepak Eropah) dah request game dilangsungkan di London sahaja memandangkan kedua-dua kelab based in England, tapi kerajaan UK tak benarkan. Tak ikut SOP katanya. UEFA kata kesian penyokong tak boleh datang stadium, so mainlah kat Porto. Eleh, cakap jelah sebab nak kutip duit tiket.

Sokong siapa? Both pun kelab yang aku tak suka. Lol. So just tengok as neutral and enjoy the game. Manchester City tak pernah menang Champions League dan Chelsea hanya pernah menang sekali pada tahun 2012 . Noob je diorang ni, bukan macam Liverpool power dah menang 6 kali. Nak meramal pun tak reti sebab musim ni jarang layan match 2 team ni melainkan kalau diorang lawan Liverpool. Aku harap nanti Olivier Giroud ada baru segar sikit mata.

Ye...siapa cari saya tadi?
 
Oh ye, jangan lupa saksikan perlawanan persahabatan Malaysia vs Bahrain jam 11.45pm di TV1 malam ni. Rindunya nak bersorak untuk Harimau Malaya di stadium. 

Dah 7 tahun terlambat. Boleh kejar lagi ni...

Punyalah lama tak update blog sekali cerita pasal bola. Mesti korang menyesal baca. Hahaha. Jaga diri. Majulah sukan untuk negara.

Friday, 21 May 2021

NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip

Assalamualaikum dan hai semua! Minggu ni keje opis so tak dapat nak blogging sangat. Begitupun, jemputan dari cik adik manis bernama Siti Humairah supaya join GA dia tak mungkin aku hampakan. Rindu sangat tau dengan dia. Antara rakan blogger yang asal kenal dari dunia maya, jadi kawan rapat di dunia nyata. Pernah travel sesama beberapa kali, local dan oversea.

Kak Sal pilih Category 1

Trip Siti ke New Zealand ni aku nyaris ikut. Sayangnya masa tu aku ada komitmen kewangan lain. Lagipun takut bos tak approved cuti lama-lama. 

Kalaulah aku tahu Covid 19 akan melanda pada tahun 2020 confirm dah lama aku redah jugak. Sekarang hanya mampu sendu sendan tengok gambar travel lama-lama. I is sedey. Rindu nak terbang. Huhuhu.

Dah terkeluar tajuk nampaknya entry ini. Hahaha. Meh la join jugak. Syarat penyertaan simple, hadiah pun menarik.

Klik banner untuk join!

Sunday, 16 May 2021

Bukan busy, tapi lazy

Assalamualaikum dan hai semua. Lama blog ni menyepi. Bukan busy, tapi lazy. Hahaha. 

First of all, sila bagi tepukan gemuruh kat diri korang and family sebab berjaya patuh SOP. Ha..tepok!!! Tak kisahlah patuh sebab takut kena kompaun, sebab korang memang rakyat yang patuh undang-undang or memang nak putuskan rantaian Covid 19. Yang penting raya duduk rumah walaupun hambar nak arwah. 

Di kesempatan ni, aku nak ucap Selamat Hari Raya lah kan. Takkan Gong Xi Fa Cai pulak. Mohon maaf segala salah silap kalau ada tersalah komen atau penulisan di blog yang menyentap tangkai hati. Kadang-kadang jari lagi laju dari otak.

Nak bagi mood raya, kita pasang lampu lip lap

Ketupat anyam sendiri

Menu raya : Rendang Daging pedas, Rendang Ayam, Kuah Lodeh dan Kuah Kacang


Tahun ni raya berempat je. Serius sunyi raya takde budak-budak. Kakak dan adik yang ada anak duduk di daerah lain. Kalau daerah sama pun still rasa takut nak datang sebab kereta polis meronda di kawasan rumah. Tak pernahlah seumur hidup rasa takut dengan polis. Huhu. Tukar-tukar lauk ngan jiran pun pass kat pagar je.

Takde baju baru. Nak buat kelainan pakai la shawl.

Kuih raya tahun ni takde yang beli. Semua buat sendiri or orang bagi. Alhamdulillah rezeki

Dua ni je buat sendiri. Biskut Telur dan Kuih Makmur Inti Kurma. Sendiri buat sendiri makan. Nasib baik buat sikit je, kalau tak membazir.

Tu jelah cerita raya aku. Esok kena gi office. Layan jela arahan bos.

OKlah, nak sambung BW baca cerita raya korang pulak.

Monday, 3 May 2021

Souvenir dari Farrah MF

Assalamualaikum dan hai semua. Lama tak update blog. Takde mood. Hahaha. Ni pun mood datang balik sebab dapat hadiah dari kawan blogger. Sudah terang lagi bersuluh, kat title pun dah mention, dapat dari kak Farrah MF. Antara blogger yang aku dah lama kenal dari zaman awal blogging. Hajat nak jumpa je tak kesampaian lagi.


Dapat purse bertali Istanbul, paket mini Sambal Uleg Finna , fridge magnet dan koala Australia dan satu paket kecil apakah? Wah, dalam plastik ada plastik - Pastiception. Meh check satu-satu apa yang kak Farrah bagi.

Dalam paket tu ada bookmark, sticker dan embellishment untuk journal. So far aku hanya ada seketul planner, tu pun nampak hambar. Ada kraf dari kak Farrah bolehla deko-deko di masa senggang. Paling special, kiri sekali, dapat kad raya! Allahu lama giler tak dapat kad raya. Bagi 90s kids macam kitorang, budaya kad raya ni memang membangkitkan nostalgia.

Korang kalau nak berkenalan dengan kak Farrah yang peramah, jemputlah singgah blog dia kat SINI. Farrah MF ni seorang yan berseni, sama ada bab kraf, mahupun main gitar. Teringin rasa nak berduet, kotlah boleh famous cam Iman Troye. Hahaha. Selain tu, blog FAMF Tower ni selalu jugak share resepi yang simple dan kreatif. Gerenti tak menyesal kalau follow.

Dapat FM Aussie tu tetibe rindu plak nak 'balik kampung'. Eh, ni dah lari tajuk.

To my dearest Farrah MF, thank you so much for the parcel. Memang tak expect dapat hadiah sebanyak ni. Semoga ukhuwah kita berkekalan dan dapat jugak jumpa suatu hari nanti. Amin. Stay safe and semoga ceria selalu.

Nota kaki: Mood ke laut tengok bilangan angka kes Covid19. Jemu pun ada jugak.




 

Template by BloggerCandy.com