Moh ke Ipoh kite!!!

Wednesday, 11 December 2013

Ate..sejak bila pulak aku dilantik jadi duta Tahun Melawat Perak nih...

Aku sebenarnya baru je balik dari menghadiri wedding one of my best friend zaman dok USM dulu. Geng belajar dan buat assignment merangkap geng gi pasar malam, bergosip mosip dan masuk kelas lambat sebab tengok sinetron Malin Kundang. Nama beliau Ning Nabila, bekerja sebagai guru di Tambun, Ipoh. Ha..rumah dia memang dekat dengan the ever famous Lost World of Tambun sampaikan kitorang suggest dia n encik hubby honeymoon kat sana je.

Enough about her, sebab ni blog aku so kena la cerita pasal aku kan..

Last Friday, lepas keje, aku ngan Dayah (geng kat USM gak), direct naik ETS kul 6 petang gi Ipoh. ETS ni macam komuter jugak, cuma jadual tetap dan lagi laju. ETS ni aku highly recommend sebab selesa, tak payah merempuh jam, laju dan ada toilet macam keretapi biasa. Harga mahal sikit berbanding bas tapi jimat kot berbanding naik kereta kalau takat berdua. Apa-apa sila refer gambar bawah ni takpun bukak je website KTM.


Dalam kul 8.30 malam kitorang sampai, terus naik teksi ke Sun Inns Hotel, Tambun. By the way, Stesen KTM Ipoh interior dia sangat vintage u olls! Tapi sayang tak sempat camwhore sebab Dayah dah lapar. Hahaha.

Sampai hotel, kitorang check-in pastu turun makan kat restoran bawah tu. Pas makan kitorang naik atas dan membuta. Cuaca sejuk membuatkan aku tidur lena. Konon nak jalan-jalan Ipoh di waktu malam tapi hampeh je aku!

Takde gambar hotel, ada screenshot masa booking je. Hehe

Keesokan paginya tak diduga kitorang menghadapi masalah iron. Memandangkan Iron Man jauh di New York so tak dapat la dia tolong kitorang. Travel tips :  kalau nak tido hotel bajet, bawak pakaian yang senang digosok. Aku ni memang tak reti pakai tudung lain dari bawal tapi untuk travel biasanya aku bawak tudung Syria atau shawl cotton. Hotel ada bintang biasanya ada sterika dalam bilik, takpun bilangan sterika yang banyak , tapi dah nama hotel bajet paham-paham ajela.

Yang aku bengang adalah sikap orang-orang kita yang dok hotel bajet tapi nak feeling dok hotel 5 bintang! Dah pinjam iron pas tu kepam dalam bilik. Kot 3 hari dia dok situ 3 hari la dia pinjam. Consider la penghuni lain yang nak kelihatan cantik bergaya di hari bahagia jugak kan..

Pagi tu Dayah dah bengang sebab dia tak boleh iron tudung. Dayah kalau hangin memang scary ye!! Nasib baik lah dalam angin pun akal dia panjang jugak! So, dia ajak la Dalila (kawan kitorang yang duduk Perak gak) untuk ke kedai dobi. So, kalau korang menghadapi masalah macam ni, korang try la cari kedai dobi untuk mintak tolong gosok pakaian korang. Dalam kes Dayah ni, dia gosok sendiri okay! Ape-ape pun terima kasih la kat akak kedai dobi yang bagi Dayah guna sterika dia dengan bayaran 2 ringgit. Takpelah, tarif elektrik pun dah naik sekarang ni kan.

 Nilah kedai dobi yang berjasa itu. Thanx akka!

Selesai misi cari sterika, kitorang pun ke rumah Ning. Kitorang sampai awal, saje nak borak since dah lama giler tak jumpa..Tak nak cakap banyak, kita layan gambar..









Dalam pukul 3, kitorang pun berangkat balik. Cadangnya nak ke Medan Gopeng, amik bas nak ke Manjung, rumah family Dayah. Surprise surprise stesen bas tu dah ditutup ok! So, take note buat yang nak naik bas ke Ipoh. Stesen bas yang beroperasi sekarang adalah di Medan Kit. In the end Dalila drop kitorang kat Lahat (bukan Lahat Datu) since dia nak singgah tengok baby kawan dia kat area tu jugak.

Jam dah pukul 5 petang tapi aku tak solat lagi so menggelupur cari surau. Tanya staf McD kat situ dia pun tunjuk satu surau yang dari jauh nampak macam rumah je. Kecewanya aku bila tengok surau tu kunci. Like, seriously, korang pernah tengok gereja atau kuil yang berkunci tak?? Kalau nak cakap pasal benda ni sampai esok pun tak sudah, kena buat entry khas agaknya. In the end aku just amik wuduk kat toilet (nasib baik tak kunci) dan solat kat beranda surau. Takpelah, anggap je training untuk travel ke luar negara yang memang susah jumpa surau. Still, aku tak puas hati dengan konsep 'kunci surau' yang diamalkan orang-orang Malaysia ni!

Malam tu kitorang tidur rumah Dayah kat Manjung dan esoknya ayah dia hantar ke KTM Batu Gajah. Walaupun aku suka ETS tapi aku kurang puas hati sebab masa aku gi diorang pasang movie The Golden Compass. Aku balik pun pasang cerita sama. Ate takde CD lain ke yeop!!!

Anyway, we had fun walaupun tak dapat jumpa semua. Rindunya zaman universiti dulu..huhuhu.

Thanx for reading u olls!!!
Read More

SuperMokh Sebuah Muzikal memang superb!!

Sunday, 17 November 2013

Kita main untuk penyokong, dan demi lencana di dada!! 

U olls kenal tak sape SuperMokh? Tak...aku bukan cakap pasal bapak aku, Haji Mokhtar Ibrahim walaupun di mata aku dia memang super amazing best dad ever!!!Eh...tetibe!

SuperMokh (SM) ni merujuk kepada Allahyarham Mokhtar Dahari, lagenda bola sepak Malaysia yang memang famous zaman 1970-an dan 80-an dulu. Golongan muda mesti ramai yang tak kenal, tapi kalau tanya mak bapak korang conform diorang puji melangit pemain bola yang satu ni. Allahyarham merupakan bekas pemain pasukan Selangor dan pasukan kebangsaan Malaysia.  Pasukan Selangor merupakan pasukan paling banyak meraih kejuaraan liga Malaysia, iaitu 32 kali!

Sewaktu entry ini ditaip,  Istana Budaya tengah tayang teater muzikal tentang arwah Mokhtar Dahari lakonan Awie, Maya Karin, Rashidi Ishak, Douglas Lim dan ramai lagi. Teater ni merupakan arahan Hans Isaac dan Harith Iskandar. Actually ni first time aku tengok teater arahan diorang sebab biasanya tiket show diorang agak mahal. Nasib aku baik sebab dapat 2 tiket free! So, aku ajak la Dee gi tengok sekali sebab dia ni pun hantu teater macam aku gak.


So, lepas tengok SuperMokh Sebuah Muzikal, ada beberapa perkara yang aku sedar...

1. Pemain bola dulu-dulu memang hebat! Walaupun ada kerja lain di waktu siang/ weekdays tapi still boleh perform di padang dan sewaktu latihan. Dengan bayaran tak sampai $30 untuk satu game dan $3 untuk satu sesi latihan , itu semua diorang tak ambil kisah demi nak harumkan nama pasukan, apatah lagi nama negara. Serius aku respect dengan passion dan semangat ahli sukan dulu-dulu!

2. Seorang ahli sukan yang beraksi untuk penyokong akan berusaha hingga ke titisan peluh terakhir. Sebab penonton idamkan kemenangan, jadi diorang ada hak untuk marah bila pasukan yang disokong tak main bersungguh-sungguh. Ahli sukan yang profesional, takkan mudah melatah apabila dikritik penyokong.

Babak Team Malaysia semangat nak kalahkan Korea Selatan. Kita menang 2-1 doh!!

3. Lagi tinggi kau terbang, lagi sakit bila kau jatuh... Lakonan Awie hampir buat aku nangis. Cis!!! Babak zaman-zaman kejatuhan SM diterjemahkan begitu baik sekali dalam teater ni. Kita boleh nampak betapa orang yang pernah beria-ia agungkan kita, tak segan-silu nak caci kita bila kita dah tak ada guna bagi dia.

4. Keluarga mungkin faham kau dan kawan-kawan mungkin boleh bagi sokongan. Tapi, in the end, kau saja yang boleh tolong dan kena buat keputusan untuk diri sendiri.

5. Johor FA, sebelum wujudnya JDT, adalah satu pasukan bola sepak yang ternama di Malaysia. Somehow, hanya badi 6-1 yang diwarisi JDT. Hahaha. (Kalau korang tak ikut perkembangan bola sepak tempatan abaikan je point ni)

Scene paling best, Selangor lawan Johor. Guna teknik glow in the dark yang aku conform diorang practice beratus kali supaya tarian nampak sharp.

6. Seorang pelakon hanya layak claim diri dia pelakon yang baik kalau dia pernah beraksi hebat di atas pentas teater. Kudos to Douglas Lim, Awie dan Maya Karin!

7. Kalau ada satu benda yang boleh satukan rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik, benda tu adalah - Sukan. Kebiasaan teater Melayu yang aku tengok, penontonnya majoriti Melayu. Tapi masa tengok SuperMokh the Musical, ada ramai penonton bangsa lain gak. Mungkin sebab diorang nak tahu kisah Mokhtar Dahari, atau mungkin juga diorang pernah melalui zaman kegemilangan dan kejatuhan arwah suatu masa dahulu.

Al-fatihah untuk arwah Mokhtar Dahari..


p/s : Kalau u olls gi menonton SuperMokh sebuah Muzikal kat Istana Budaya nanti, jangan lupa usha panel-panel kat lobi tu ye..Hehehe


Nasib baik aku check caption gambar-gambar ni betul-betul. Malulah kalau salah dan membuatkan Sultan Selangor murka...

Sempat lagi nak tengok ni, ada lagi 2 hari.


Thanks for reading =)
Read More

Aku bukan Dr. Love

Wednesday, 23 October 2013

Ye, boleh saya bantu??

Hari ni nak bukak topik jiwang sikit. Hahaha, bukan apa pun, just random love thingy yang aku belajar sepanjang hidup aku. Aku ni bukan pakar cinta, so depends la kat korang nak percaya ke tidak apa aku taip ni. So, here we go..

-Lelaki kalau dia suka, dia akan cari kita. Just tunjuk hint yang kita berminat, dan dia akan usaha. Even kalau kita tunjuk yang kita meluat pun, dia akan usaha lagi kuat. So, perempuan kena belajar untuk 'give up' kalau asyik kita yang call/ message/ ajak jumpa tapi dia tak buat apa-apa.

-Lelaki yang sanggup tinggalkan girlfriend/ tunang/ isteri dia untuk kita, akan tinggalkan kita untuk perempuan lain. Lelaki macam ni tak tahu makna setia. Yang lagi sedih, bila kita ditinggalkan takde orang akan simpati dengan kita kerana awal-awal kita dah dilabel sebagai perampas.

-Orang yang handphone tak pernah lekang dari tangan tapi bila kita call dia tak angkat (nak call balik jauh sekali!) atau reply SMS kita, itu tandanya dia memang tak berminat. Sudah-sudahlah tenung handphone tu lama-lama.

credit pix
-Kadang-kadang kita direject tak semestinya sebab kita tak lawa/ tak handsome. Tapi bila kita tengok dia pilih someone yang lagi lawa/ handsome dari kita, mulut kita ringan je kata dia shallow dan memandang luaran. Automatik rasa sedih kita akan kurang sikit.

-Tapi kalau dia pilih someone yang kurang ada rupa berbanding kita, mungkin masalahnya memang kita. Rajin-rajin lah muhasabah tapi jangan fikir sampai pecah kepala! Cantik luaran je tak guna kalau dalaman caca-marba.

-Perempuan ada satu perangai pelik kalau dia suka seorang lelaki tu. Dia akan cuba elak dari tunjuk yang dia suka that guy dengan cara pura-pura tak ambil peduli. Tapi bila dia cuba sorok perasaan suka tu, nampak macam benci pulak! Perempuan memang buat orang lelaki confius! Bukan apa, orang perempuan ni takut hilang kawan dan takut keadaan jadi awkward. Maybe that guy, member satu tempat kerja/ satu kelas/ kawan yang dia akan jumpa selalu. Perempuan takut rahsia dia terbongkar. Lagi-lagi kalau that guy yang dia suka rupa-rupanya anggap dia kawan biasa je. Malu dan awkward!!!

-Tapi orang lelaki pun suka buat orang perempuan confius. Sebab kadang-kadang terlampau caring sampai kitorang tak tau lelaki tu suka kita atau suka kawan dengan kita. Yang ni serious tricky doh! Lesson learnt, just because a guy like to spend time with you, doesn't mean he wants to spend his lifetime with you!!

-Bukan senang nak keluar dari 'friendzone', tapi kalau kena caranya, mungkin status hubungan tu dapat diubah. Cmana? Jangan tanya aku coz I get stuck in friendzone too! Bak kata Rahul, "Pyar Dosti hei". Love is Friendship. Bagi sesetengah orang, pasangan yang baik adalah yang boleh menjadi sahabat yang baik.


- Keluar dengan pasangan couple adalah antara perkara paling membosankan. Terutama bagi yang tengah kecewa.

-Ramai gadis akan kata dia dah putus asa dalam mencari cinta, pintu hati dah tertutup, dah tak percaya lelaki blablabla..Hakikatnya takde perempuan nak jadi Andartu!Diorang cuma cakap benda-benda tu untuk sedapkan hati sendiri. Dan dalam diam sebenarnya diorang masih berharap untuk disayangi.

-Its better to let broken heart heal on its own. Because sometimes the one who try to heal it only make it worse.

Perasaan cinta itu anugerah Allah. Kalau Dia boleh hadirkan ia sekelip mata, ia juga boleh hilang sekelip mata. Jangan berlagak dengan cinta dunia. Carilah cinta-Nya kerana cinta itu cinta abadi. Moga kita akan temui cinta agung tu.

See you next entry!
Lots of love,
Sal
Read More

Lemak berkrim Kampung Santan

Wednesday, 18 September 2013

Money talks, bullshit walks - Rizuan Amri

Last aku tengok filem lakonan Hans Isaac adalah 'Misteri Jalan Lama', tu pun sebab Que Haidar pelakon utama. Filem tu agak mengecewakan aku sebab alam bunian yang cuba ditampilkan terlampau berlebihan dari segi kostum dan effect CGI. Tapi aku bukan nak cakap pasal 'Misteri Jalan Lama' tapi filem 'Lemak Kampung Santan' (LKS). Expectation aku tak tinggi, sebab sambutan kat panggung tak berapa menggalakkan sampai merajuk abang hensem kita tu nak buat filem lagi. Susah la semua nak merajuk. Syamsul Yusuf pun merajuk gak..asal David Teo tak nak merajuk dari buat filem entah apa-apa???Ah..dunia memang tak adil.


Hans Isaac merupakan pengarah LKS merangkap hero bernama Rizuan. Heroin filem ni Neelofa, sebagai Tiqa. Aku ni memang selalu skeptical dengan pelakon-pelakon 'ada rupa' ni sebab aku bajet diorang ni harap muka je tapi berlakon hampeh. Macam aku malas nak tengok lakonan Lisa Surihani suatu masa dulu. Tapi lepas tengok Muzikal Tun Siti Hasmah terus jadi peminat..huhu.

Al-kisah, ada sebuah kampung bernama Kampung Santan yang femes dengan Nasi Lemak Tiqa, gerai milik Tiqa dan ayah dia, Pak Wan (Harun Salim Bachik). Pak Wan ni suka sangat bercerita dekat semua orang yang datang beli nasi lemak kat situ tentang Hikayat Puteri Balinan. Macam nyanyuk pun ada jugaklah Pak Wan ni tapi maybe sebab dia ada anak dara cun, semua orang layan jelah dia. Tetiba company awek Hans, Sofia (lakonan Natasha Hudson) claim dia dah beli tanah kampung tersebut dan semua orang kena kosongkan tempat tu untuk pembangunan. Of course la orang kampung tak nak sebab diorang kata ada perjanjian tanah tu memang diorang punya. Rizuan rahsiakan identiti dia sebagai arkitek GHI sebab takut kena belasah masa first time sampai Kampung Santan, tapi lama-lama jatuh cinta pulak dengan si Tiqa. Erm...macam cerita tipikal orang kampung vs pemaju je..

Kalau u olls fikir macam tu, u olls silap !!! *tanda seru untuk bagi effect terkejut* Kampung Santan macam kampung biasa tapi orang kampung kat situ ada misteri yang diorang sembunyikan. Nak tahu rahsia apa, kenalah tengok sendiri filem ni. Conform puas hati sebab ini bukan takat cerita kampung bunian whatsoever mets kisah cinta tipikal.


Hans tetap nampak hot bagi someone berumur 40 something so boleh nampak chemistry dia dengan Neelofa. Dan aku dengan ini mengakui yang Neelofa ada bakat berlakon dan boleh pergi jauh. Pelakon-pelakon lain macam Natasha Hudson, Awie, Harun Salim Bachik dan Khir Rahman memang conform la mantap. Siapa sangka Khir yang nampak keras boleh bawak watak lelaki lembut. Tapi aku paling suka tengok lakonan budak yang bawak watak Amin tu. Ada sesapa tau nama dia??


Dari segi sinematografi, LKS cantik dan plot disusun mengikut kronologi, takde flashback ke, flash forward ke. Dari segi special effect, terhadam jugak lah. Aku bukan pembuat filem so tak layak nak cakap pasal ni. Tapi personally, aku rasa untuk part-part yang memerlukan special effect, nampaklah menjadi dan tak fake. Cuma ending filem ni rasanya boleh diperbaiki. 15 minit terakhir makin menarik tapi hujung-hujung filem macam nak cepat habis je.

Yang pasti lepas habis tengok aku craving nasi lemak.
Read More

Percy Jackson Sea of Monsters

Monday, 12 August 2013


Aku pergi menonton filem ni dengan expectation yang agak tinggi. Mana taknya, malam hari raya ke-2 aku ajak adik-adik aku gi tengok kat Galaxy Ampang...tak pernah aku buat wei, raya gi tengok wayang! Sebabnya, the first movie, Percy Jackson & the Lightening Thief not bad la jugak. So, aku harap second installment ni lagi best or at least sama level.

Bagi sesiapa yang baca novel Rick Riordan ni, sila bersedia sebab versi filem agak berbeza dengan buku. Yelah, kalau nak ikut sebijik dalam novel, tak cukup pulak duration 106 minit.

Misi Camp Half-Blood kali ni adalah mencari 'Golden Fleece' untuk menyelamatkan pokok Thalia yang diracun oleh Luke, watak jahat yang kononnya dah mati dalam filem pertama. Awalnya, misi ni ditugaskan kepada Clarisse (watak baru), tapi since dia hero filem ni, of course la Percy Jackson ajak awek dia, Annabeth untuk pergi senyap-senyap cari Fleece tu jugak. Grover dan Tyson pun ikut la sekali. Yang tak bestnya, monsters semua nampak agak fake. Ending dia plak terlalu simple. Kata hebat sangat si Kronos tu, tapi Percy Jackson sonang je bunuh dia seorang diri pakai pedang. Mungkin dah 'tidur' lama sangat kot, dah lupa skill. 

 Aku hero OK, suka hati aku lah!

Logan Lerman (Percy) masih cute macam dulu, walaupun still nampak takde chemistry dengan Alexandra Daddario (Annabeth). Filem ni awal-awal dia best, walaupun unsur saspen dah berkurangan bila asal-usul pokok Thalia dan watak baru, Tyson didedahkan terlalu cepat. Watak Grover dan karektor Tyson yang walaupun nampak bangang berjaya menghidupkan filem ni. Nak cerita lebih-lebih pun tak guna, nak tau gi lah tengok sendiri. Personally aku rasa filem ni kurang menyengat, jauh sendu berbanding filem pertama.

Hopefully, kalau ada sambungan , 'The Titan's Curse' akan lagi best dari ni.

Thanks for reading!

 
Read More

Man of Steel & World War Z

Sunday, 23 June 2013

Hari tu aku ajak Pikah tengok Man of Steel. Dia ajak aku tengok World War Z. So, in the end kitorang decide untuk tengok both movie dekat TGV KLCC. 

First review, Man of Steel

Filem ni dimulakan dengan keadaan di Planet Krypton yang huru-hara, so Jor-El decide untuk hantar anak dia ke planet lain. Dalam dok layan, tetibe penonton yang duduk sebelah aku tanya, "You beli tiket untuk filem Superman kan?." Aku angguk dan senyum. Aku assume dia bukan pembaca komik Superman atau pengikut siri Smallville. Huhu.... Asas kisah Superman masih sama, cuma kronologinya ditampilkan agak berbeza dalam Man of Steel. Garapan menarik dan berlainan dari Christopher Nolan dan David S. Goyer. Henry Cavill pulak sebenarnya lagi kacak sebagai Clark Kent berbanding sebagai Superman. Ladies, once korang dah tengok baru korang faham.

Clark Kent

Kal-El @ Superman

Babak favourite aku adalah babak dialog Superman, Lois Lane dan Dr.Emil kat Kem FBI yang memang witty dan meaningful. Mesej utama filem ni dapat disampaikan dengan jelas di situ. Manusia memang takut dengan perkara yang diorang tak faham. 

Filem ni juga menzahirkan konflik dalaman Clark yang nak membantu penduduk bumi tapi takut disalah erti. Scene Clark dengan Ayah angkat dia hampir membuat aku menangis. Dang!!! The rest, teknik CGI dia memangla tiptop. Ni filem Hollywood, tak ada apa nak dihairankan. But personally aku kurang suka bila too much is going on kau tak tahu nak fokus kat mana. Mungkin effect lagi ketara kalau tengok in 3D kot. Pergaduhan Superman dengan Jeneral Zod pulak terlampau dragging buat aku tertanya-tanya bila dia nak bunuh mamat tu? Tak pasal-pasal musnah satu bandar dan ramai orang mati. 

Superman kena gari? Ini serius...

Jeneral Zod-the villain dengan tagline You Are Not Alone

By the way, sape kata Man of Steel tak best, dia tipu!

Next...World War Z pulak. Aku tak pernah tengok trailer dia dan tak tahu pun filem ni ditayangkan. Brad Pitt. Itu sebab yang cukup kukuh untuk aku menonton. Hahaha


Permulaan cerita ni tunjuk snippets of TV dari all over the world. Ada berita, diselang-seli dengan gosip, talk show dan drama. Mungkin secara halus filem ni menyindir sifat manusia yang leka dengan perkara-perkara lain dalam hidup sampai tak nampak yang dunia ni semakin hari semakin 'hancur'. 

Dipendekkan cerita, keluarga Gerry Lane, lakonan Brad Pitt ni usaha nak selamatkan diri dari dikokak zombi-zombi dan diselamatkan oleh kawan lama Gerry. Diorang dibawa ke pusat perlindungan tapi Gerry yang merupakan bekas Perisik UN kena tolong cari vaksin untuk pulihkan masalah zombi kalau nak keluarga dia terus ditempatkan kat situ. So, nak tak nak Gerry kena la ikut team askar dan seorang ahli virologi untuk menyiasat akar umbi masalah zombi yang melanda seluruh dunia. Maka bermulalah misi Gerry dan team.

Main cak-cak dengan zombi

Filem ni memang buat aku tak senang duduk sebab zombi-zombi dia sangat rakus dan bertambah ramai setiap saat. Tapi Gerry yang kacak dan bijak berjaya menemui kelemahan diorang. Tu pun lepas kena kejar keliling dunia! Yup, tu sebab nama dia World War Z sebab ia memang masalah yang melanda serata dunia. Israel digambarkan sebagai sebuah 'negara' yang baik dalam cerita ni. Pffft!

Berbalik pada filem World War Z tadi, aku rasa filem ni bolehla layan. Biasalah, filem zombi berkisar tentang survival dan sifat-sifat manusia yang muncul bila terdesak. Aku suka ending dia yang macam tergantung, sebab memang realistik tak boleh nak hapuskan semua zombi dalam dunia dalam masa yang singkat. Truth be told, sepanjang tengok filem ni aku take note semua survival tips kot manala tau World War Z betul-betul berlaku. Imaginasi betul!!!

Bye...thanks for reading!
Read More

Resepi : Kari Ikan Ala Mamak

Saturday, 15 June 2013

Behold readers, for the first time ever, aku post entry tentang resepi!!!Yup, korang tak salah baca. Hari ni aku nak share resepi kari ikan ala mamak yang Mak aku selalu masak untuk kitorang. Kari mamak tak menggunakan santan, so baik untuk kesihatan terutama mereka yang ada high cholestrol. Aku masak sendiri tau ni, tapi Mak mencelah sikit-sikit sebab kalau dia takde masakan aku memanjang tak jadi. Hewhewhew. Full credit recipe ni untuk beliau ok!

First of all, kita kena prepare bahan-bahan dulu. Paling penting kenala ada...

Ikan ( ikan ni namanya Ikan Pisang)

Bahan2 untuk menumis:
Bawang merah besar
Halia
Bawang putih
Garam kasar
Serbuk kari ikan
Air
Minyak

Bahan-bahan lain:
Asam jawa (kalau suka masam bubuh banyak)
Bendi/ Terung/ Tomato (ikut suka)

Mula-mula kita tumbuk halia dengan garam dulu. Tumbuk lumat-lumat supaya tak terapung-apung dalam kuah nanti. Lepas tu tumbuk bawang-bawang sekali. Kalau masak banyak, gunalah blender. Aku ni tradisional sikit, tu yang guna lesung batu tu.

  
Once dah lumat, gaul dengan air dan serbuk kari. Gaul rata-rata. 


Kemudian panaskan minyak. Make sure minyak cukup banyak untuk menenggelamkan campuran rempah kari tadi. Kalau tak nanti hangit. Tumis sampai garing dan naik bau se-taman. 


Masukkan ikan seketul-seketul. Hati-hati bila balik-balikkan ikan supaya isi ikan tak hancur. Tambahkan air dan air perahan asam jawa. Kadar air bergantung kepada tahap kepekatan kari yang korang nak. 


Biarkan mendidih, kemudian taruk bendi/ tomato/ terung. Sebab Mak dah beli bendi, so aku guna bendi lah ye..Biar sekejap atas dapur dan tutup api. Sedia untuk dihidang. Sedap makan panas-panas dengan nasi..Hehe.


Hasilnya...


So, korang jangan lupa cuba OK!!! Kalau aku boleh buat, tak mustahil korang pun boleh sebab aku punya skill memasak in scale of 1 to 10 aku dapat 4 je.. Teruk betul...but I'm trying to improve! Tapi jangan risau, ni resepi Mak Besah tau, conform sedap!!!

P\s: Seksa betul nak masak sambil tangkap gambar..nasib hp tak tercelup dalam kuali!
Read More

Review : Kil

Sunday, 9 June 2013

Any last word?
Tolonglah, aku belum nak mati lagi..
Time's up! *gunshot*

Credit Pix : KIL Fb
Yang buat aku tertarik nak tengok citer ni bukanlah trailer dia atau kecomelan Redza Minhat. Aku teruja nak tengok lepas baca sinopsis dia yg agak unik dan 'fresh'. Genre misteri pulak memang kegemaran aku. Lagipun,dah lama aku teringin nak tengok filem Melayu yang lain dari yang lain.

So, aku pun ajak bff aku Dee n Sarah tengok filem ni . Mula-mula saspen jugak sebab penonton dalam panggung tak sampai 10 orang! Matilah aku kena bahan kalau cerita ni x best, huhu.

Watak utama filem ini adalah seorang pemuda bernama Akil, lakonan Redza Minhat yang nak bunuh diri tapi asyik tak jadi. Satu hari dia jumpa flyer syarikat Life Action Bureau (LAB). Company ni claim dia boleh tolong orang nak mati. Lebih tepat lagi  - bunuh tapi tak tahu bila dan siapa yang akan lakukan pembunuhan tu. Tapi lepas Akil buat contract, dia rapat lak ngan sorang awek nama Zara, lakonan Cristina Suzanne. Tetibe dia rasa tak jadi nak bunuh diri sebab hidup dia kembali bermakna. Tapi orang-orang LAB tak hiraukan permintaan dia untuk cancel. Nak tau apa jadi pastu kena la tengok sendiri...

Credit Pix : KIL Fb
Dialog Kil simple dan jujur. Macam perbualan kita sehari-hari. Takde madah pujangga atau pegang-pegang dalam kisah Akil ngan Zara. Memang gandingan yang comel. Lakonan pelakon-pelakon lain bersahaja tapi mampu menyokong filem ni. Karekter serius Harun Salim Bachik memang menjadi dan watak Julianna Evans yang tak sampai 10 minit pun menarik.

Senang cerita, filem ni buat penonton tertanya-tanya dan adakalanya agak perlahan. Ditambah pula dengan watak-watak yang tetibe muncul dan nampak pointless. Apa fungsi diorang dalam cerita ni? Kenapa Akil nak bunuh diri? Siapa agen LAB yang akan bunuh dia? Zara tu muncul dari mana? Kenapa setiap kali nak bunuh diri Akil gagal? Tapi bila dah hujung-hujung baru la korang boleh nampak kenapa jalan cerita ni diatur sebegitu rupa sekaligus menjawab soalan-soalan yang dok berlegar di fikiran. Aku suka filem yang boleh 'mengeluarkan' sound effect "Oh........" yang agak panjang dan kuat dalam pawagam yang hampir kosong.

Dari mata aku yang bukanlah pakar filem ni, aku rasa filem ni ada kelas yang tersendiri. Cuma ada a few scene mistakes yang agak obvious. Tak menjejaskan jalan cerita tapi agak kelakar seperti parking lot yang kosong, tukar syot tetibe banyak kereta. Aunty kat kedai buah yang baru sampai tetibe dah pilih buah dan bayar. Peristiwa culik yang rasanya lebih kemas kalau elaborate sikit. Itulah jadinya kalau dah terlampau concentrate kan perkara-perkara minor pun nampak...huhu.


So aku strongly recommend korang tengok filem ni. Bukan filem Melayu tipikal. Percayalah!Mesej utama dia berat, soal hidup dan mati, tapi disampaikan dengan cara yang santai. Memang mantop!!Good job Grand Brilliance and Flux Visual Lab!!Kudos Nik Amir Mustapha and crews!!

Harap sangat lebih ramai produser Malaysia akan hasilkan filem bijak macam ni. Tapi tulah, kalau takde penonton pun tak guna. *Sad Smile*
Read More

Umrah & Ziarah - Part 7 (Last)

Thursday, 23 May 2013

Recap..
Day 10- 9 May

Pagi ini rombongan kami dibawa untuk ziarah Madinah. Tempat pertama yang kami pergi adalah Masjid Quba'. Dalam perjalanan, bas kitorang melalui perkuburan al-Baqi', tempat di mana isteri-isteri Nabi, puteri-puteri Nabi, ahli keluarga, para sahabat dan ahli Madinah disemadikan. Antaranya Saidatina Aisyah dan Saidina Uthman bin Affan. Tapi kami hanya berkesempatan untuk tengok melalui pagar yang tinggi. Perkuburan di Madinah, sama macam di Mekah. Hanya ada dua ketul batu sebagai nisan. Tanpa nama atau sebarang ukiran. 

Salah satu keistimewaan Masjid Quba' ni adalah kerana Rasulullah s.a.w pernah bersabda, bahawasanya sesiapa yang bersuci di rumahnya, kemudian pergi bersolat di Masjid Quba akan diberikan pahala satu kali umrah. Makanya we all pun cuba memelihara wuduk dari hotel sampai selesai solat sunat di sini. Alhamdulillah..Moga amalan kami diterima Allah.



Next stop...Ladang Kurma..Pokok kurma ni sekali tengok macam pokok kelapa sawit je. Katanya, tanah di Madinah ni subur. Hampir setiap rumah penduduk Madinah ada pokok kurma.

Entrance ke Ladang kurma..excited betul Mak walaupun demam.Hehe...


Underneath pokok kurmak I will wait for you.

Selesai di Ladang Kurma, kami menuju ke Jabal Uhud, lokasi terjadinya Perang Uhud yang mengorbankan kira-kira 70 syuhada. Antaranya adalah bapa saudara Rasulullah s.a.w, Saidina Hamzah. Beliau dibunuh oleh seorang hamba dan kemudian dada beliau dirobek dan hatinya dimakan oleh seorang perempuan kafir bernama Hindun. Ish, gila betul perempuan tu kan.Mintak jauh!

Jabal Uhud

Di hadapan perkuburan para syuhada

On the way balik ke hotel, bas kitorang melalui Masjid Qiblatain atau Masjid Dua Kiblat. Diriwayatkan, sewaktu Rasulullah s.a.w sedang mengimamkan solat Zohor, turun wahyu supaya kiblat ditukar dari Baitul Maqdis ke Kaabah. So, Nabi pun berhenti sejenak kemudian menyambung solat dengan menghadap ke Kaabah . Sayang pulak tak singgah, tapi takpela coz Ustaz Ali kata pahala solat di sini sama je macam di masjid-masjid lain. 

Kitorang lalu gak kat Masjid Khandaq. Aku tak berapa clear tentang sejarah Masjid ni, tapi aku ingat la pernah belajar tentang Perang Khandaq. Khandaq means parit. Salah seorang sahabat Nabi bernama Salman al-Farisi mencadangkan parit dibina sebagai kubu bagi menghalang kemaraan tentera musuh. Dengan izin Allah tentera Islam telah menang perang tersebut.

Masjid Qiblatain

Sebelum sampai hotel, kitorang berhenti kat Pasar Tamar. Untuk apa lagi, beli kurma lah, takkan beli durian pulak..haha (bad joke!).Selain dari kurma, boleh gak beli buah Tin, kacang-kacang dan kismis. Peniaga kat sini tak kedekut. Just say the magic word, "Halal?" dan kita boleh rasa walaupun tak nak beli.



Sampai hotel sebelum zohor...alhamdulillah. Tapi waktu ni dah start rasa tak best sebab esoknya nak kena balik. Alaaaaaaaaaaa.........



Day 11- 10 May

Hari terakhir di Madinah, means hari terakhir trip ni. Beratnya hati nak tinggalkan tempat ni. Pagi tu lepas kemas beg, kitorang ke Masjid Nabawi untuk ziarah Wida' atau ziarah selamat tinggal. Mana yang berkesempatan dapatlah pergi Raudhah tapi orang perempuan tak pergi, takut makan masa pulak kat sana.

Dalam pukul 10.30 pagi , kitorang berangkat ke Lapangan Terbang Prince Mohammed bin Abdul Aziz. Dekat je, dalam 10 minit dari hotel. Ahamdulillah, urusan di imigresen takde masalah, dan kesilapan teknikal menyebabkan rombongan kitorang dapat free seating dalam flight. Luggage plak ditimbang as whole, bukan individual, so semua terselamat dari masalah excess baggage. Blessing in disguise *senyum lebar*

The Airport

Penerbangan dari Madinah makan masa dalam 8 jam 15 minit. Flight kitorang take off dalam pukul 3.30 petang waktu Madinah. All the way to KL aku rasa aku tidur 2 jam je. Yela, sebab kalau ikutkan itu bukan waktu tidur masa kat Madinah. Sampai KL pukul 5 pagi, kat Mekah baru 12 tgh malam. Alhamdulillah, rombongan kami sampai dengan selamat. Selepas solat subuh, bas NSTP dan Sri Pentas pun datang jemput kitorang di KLIA.

Seriuously kalau ikutkan aku, 7 'episod' ni pun tak cukup untuk cerita apa pengalaman di Mekah dan Madinah. Rasa nak share semua gambar, semua yang aku lihat dan semua orang yang aku jumpa. Lepas pergi sana aku rasa macam tulah tempat paling best dalam dunia, kalau boleh nak pergi tiap-tiap tahun. Semoga kita semua berpeluang menjadi tetamu Allah, seelok-eloknya pada usia muda. Amin...

Dah daftar haji belum?
Read More