Thursday, 30 October 2014

Sydney Part 1 - Bye Gold Coast, Hello Sydney !

Pagi-pagi lagi kitorang dah check out dari Bay Lodge Apartment. Settle kemas barang semua, angkut beg dan tunggu kat luar office sementara Jah pulangkan kunci. Untuk ke Coolangatta airport, kitorang naik cab. Tuan rumah yang call cab, instead of kitorang gi tunggu tepi jalan. So, by the time dia sampai je meter dah dalam 5 AUD.

Bila tengok meter teksi kat Australia ni, kau akan rasa bersyukur sangat Malaysia masih aman. Eh tak, syukur tambang kat Malaysia masih relevan. Boleh dikatakan setiap 2 saat naik 0.10 sen! Kalau takat sorang dua mahu fikir 80 kali nak naik cab.

Bertabah jelah driver bawak dengan sangat bersopan, dekat setengah jam baru sampai airport. Huhu. Tambang nak dekat 70 AUD tak silap aku.

Coolangatta Airport

Sampai je airport, kitorang gi tengok dulu kaunter Tiger Airways untuk check in luggage. Since belum bukak, kitorang ke kaunter GoCard dulu untuk refund duit kad 10 AUD, plus baki yang ada dalam tu. So, takdelah rasa rugi kalau top up banyak mana pun.

Lepas check in luggage dan print boarding pass, we olls pun lepak tunggu gate bukak. Ingat nak solat Zohor dulu, tapi sayang tak ada surau pulop. Kul 11.30 pagi dah masuk Zohor. Calculate timing sempat solat kat Sydney, so kitorang plan nak solat kat airport Sydney je.

Lupa nak inform, kat Gold Coast ni ada satu airport je. Combine international dan domestic.

Dipendekkan cerita, sampai akhirnya kitorang ke Sydney. Penerbangan mengambil masa 1 jam setengah. Since flight kitorang dari dalam Australia jugak, so, kitorang mendarat di Domestic Terminal Sydney. Sydney ada dua airport, cam kita ada KLIA dan KLIA2. Tak dapat lah cop 'Sydney' kat passport. Keciwa diriku ini. Tapi on the bright side, tak banyak hassle. Dengar kata airport Sydney lagi strict dari airport Gold Coast. Alhamdulillah, lepas dengan jayanya tanpa sebarang bag-check dan mengadap soalan pegawai imigresen.  Feeling rakyat Australia sekejap. Hehehe.

Dah sampai! Tiger Air memang selesa. Highly recommended!

First thing first, kenalah beli kad MyMulti dulu. Tapi bila gi kat satu kedai ni, diorang cakap yang sekarang Sydney dah guna kad Opal. Pulak!!! Beli jelah, kan! Padahal dari KL dah buat research dan memang plan nak beli MyMulti. Biasalah, sistem public transport kan berubah-ubah.

Kat mana nak beli kad Opal?

Korang jalan terus ke hentian teksi dan beli dekat dengan Qantas Airway Longue. Yang ni tricky sikit, so better tanya orang.

Kad ni free, beli kredit dalam tu je

Kad Opal tak macam GoCArd, boleh refund. Kena pandai-pandai bajet berapa nak top up. For starters kitorang top up 20 AUD dulu.

Dari airport, kitorang naik cab. Aku lupa driver tu asal mana, tapi aku ingat yang dia beragama Islam. Siap tanya lagi we olls pernah sampai Mekah ke tidak. Huhuhu. So, borak-boraklah dengan dia. Dia suggest kitorang kalau nak ke mana-mana naiklah teksi, lagi murah sebab ramai. And dia nasihatkan kitorang berhati-hati kalau cari makanan halal. Saspen pulak dengar. Kebuloq la aku!

Kitorang menginap di sini - Malaysia Hall Sydney. Kalau korang nak ke Sydney dan plan nak menginap di sini, klik-klik di link aku bagi tu ye.

Warna langit kat Sydney! Geram tak tengok?

Sampai di MH, kitorang terus check in, dapat kunci bilik dan settlekan solat yang tertangguh sebab Sydney Domestic Terminal tak ada surau. Kitorang ambil dua bilik. Satu bilik tu kitorang tambah satu tilam. Oklah jugak, bilik dia selesa, macam asrama kat universiti. Dah kata tempat ni memang ramai student menginap kan. Tapi, kalau pelancong warganegara Malaysia nak datang menginap pun boleh, provided ada bilik kosong, dengan bayaran 20 AUD per night.

Kat MH tak dibenarkan memasak ye. Tapi, kat sana ada cafe'. Cam terkesima jap tengok asam pedas ikan pari u olls! Terus teringat ikan pari sama besar dengan aku kat Sea World. Hahaha, tapi tu tak menjejaskan appetite aku! Aku amik pakej, dinner + breakfast esok pagi, 15 AUD. Alhamdulillah..janji kenyang, sebab malam tu kitorang nak keluar, tengok Sydney di waktu malam. Meriah cam Gold Coast ke idok...

Before keluar tu sempat aku tanya student kat situ dengan Abang Sam, tuan punya cafe' MH, pukul berapa kitorang kena balik? Ada dengar yang Malaysian Hall ni undang-undang dia kena balik before kul 10 malam.Nangis! Cinderella pun balik kul 12! Tapi Abang Sam kata, sukati kitoranglah nak balik pukul berapa. Yay!!

Bas kat Sydney ni 24 jam, tapi lepas kul 12 tengah malam, bas sejam satu. Thanks kepada adik kat MH yang bagitau benda ni. Akak doakan awak graduate dengan jayanya, pastu jadi kaya boleh belanja akak. Tetibe!

Keluar je dari MH, terus kena hembusan angin musim bunga di Sydney! Tu dia, sejuk sampai ke tulang! Tapi aku gagahkan jugak, melintas jalan ke bus stop yang terletak bertentangan dengan MH. Dekat je bus stop, so tak payah la korang risau sesat ke apa ke.

Kalau travel ke tempat baru, better korang tangkap gambar bus stop tempat korang tunggu bas. Nanti nak balik senang, kotlah sesat ke mana-mana.

Erm..nak ke mana? Tunggu next entry jelah sebab aku gerenti next entry banyak gambar dari story.

Dey kici, mana mau pegi?

Kalau nak baca story kat Gold Coast jemputlah singgah sini:

Gold Coast Part 1- Intro
Part 2 - Currumbin Wildlife Sanctuary
Part 3 - Sea World
Part 4 - Movie World
Part 5 - Harbour Town
Part 6 - Last Night at Gold Coast
Part 7 - Budget & Summary

Till then, thanks sudi baca. Mmuah mmuah!

49 comments:

  1. kiranya kat sydner ni lbh mesra lah . syukurlah ada MH . dapat gak mkn asam pedas ... tak sabar nak tgk gambar night life kat sydney ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MH ni ada kat Sydney n Melbourne je sebab kat dua tempat tu ramai student Malaysia. kira macam hostel lah, tapi ada jugak tourists dari Malaysia yang menginap situ.jimat berbanding dok hotel.

      Delete
  2. Sal....awak asyik turun naik kapal terbang ajelah yek hihi....
    Entah bilalah nak sampai Sydney Sal...... gamaknya baca cerita Sal ajelah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, setahun sekali dua je kak OKje..dari Gold Coast ke Sydney paling cepat dan mudah naik flight je.Tapi kena pandai usha harga promo lah.

      Delete
  3. Sal ni kakak tengah syok-syok feeling membaca tahu-tahu dah habis.... sambung lagi aduhai
    Seronok pulak kakak mengikuti journey Sal ni. Macam ikut sama pulak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulis panjang-panjang nanti orang penat baca kak..Inshaallah, ada kesempatan nanti saya sambung

      Delete
  4. Sonokkan dapat berjalan ke negara orang.
    langit tuh cantek sangat.. teringin nak tengok dgn mata sendirik.
    InsyaAllah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik sis..Alhamdulillah, rezeki nak jalan-jalan tengok tempat dan budaya negara lain.

      Delete
  5. syioknyaaaa lahai. alahai bab cop pasport tu hahaha CT pun rasa terkilan kot tak ada cop sydney hahahaks. tapi yang penting semuanya selamat. akak.. tak ada gambar bilik di mh ke..?? selesa ke sempit ke..? hahaha.. kad opal tu boleh redeem balik or lupus begitu sahaja and brapa banyak nak kena topap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar bilik takde.Huhuhu.MH macam asrama kat kolej je CT, tapi lebih besar dan selesa.
      kad opal tu luput macam tu je..huhu.for starters akak top up 20 AUD dulu.

      Delete
  6. Wah dah habis ya...kita cukup suka baca travelling journal Sal ni coz quite details..Senang nak buat reference nanti..

    ReplyDelete
  7. Tak sabar nak baca part seterusnya.

    ReplyDelete
  8. Aaaaa, ada part sydney pulak keee? Tazabarrrr niii

    ReplyDelete
  9. Malaysian Hall...memang a home away from home...tak habis baca entry Gold Coast lagi..huhu..Sydney pun best..

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Wah, seronoknya jenjalan kat Gold Coast and Sydney. Tukang baca pun teruja apatah lagi tukang jenjalan bawa kakikan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,yelah nak belanja korang semua travel sekali tak mampu, so pretend jelah seolah-olah u olls ada sekali..hihihi

      Delete
  11. salam
    akak baru boleh bw...dekat 10 hari baru tm datang repair..:(
    banyak entri akak terlepas kat blog Sal ni...kena u-turn..hehe

    ReplyDelete
  12. gambar dlm MH tu x bleh amik ke sal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..tapi lupa nak amik..huhuhu.biasa je anies, macam asrama kat universiti.satu bilik, 2 katil, 2 almari, satu bilik air.

      Delete
  13. ni dah boleh tukar jadi travelog dah ni..hehe
    bila la bole jejak kaki ke negara org ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..saja berkongsi pengalaman dengan pembaca

      Delete
  14. sal punya cerita macam berjalan kat kl aja. amboi....kak tak boleh bayang kalau jalan backpackers cam tu. sungguh, salute lah. kak ni kalau tak ikut agency, memang tak jejak mana2. penakut

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang buat research dulu kak, before gi.lagipun kawan yang lead tu memang cekap bab travel ni.saya pun tak sampai kalau tak kerana diorang

      Delete
  15. vacation dalam negara pun tak terpergi inikan pulak nk g overseas.. huhuhu.. seronoknya alahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpelah, start dari dalam negara dulu..kat Malaysia pun banyak tempat menarik kan..

      Delete
  16. laaaa.. macam mana boleh x perasan entri baru kak Sal ni. adoi... -.-

    eh, comellah header akak!!!

    gold coast dengan Sydney berbeza tempat ye kak? kalau xde cop sydney, dapat cop apa? alamak, saya konpius sikit tang cter kat airport tu...

    bagus juga MH ni ye.. menarik. x tahulah ada disediakan tempat macam ni... rasa selamat pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak follow url baru kot?

      comel ke?hehe, thanks..

      lain..jauh la jugak.dua tempat tu berbeza sangat.tak dapat cop apa pun.macam kita naik flight KL, turun Johor.diorang tak mintak tengok passport pun..

      menarik, murah, dan rasa macam kat rumah sendiri.sebab yang menginap dalam tu semua orang Malaysia.rasa cam kat tempat sendiri

      Delete
  17. kak Sal, saya nak buat satu permintaan sikit boleh? kalau kak Sal letak sekali harga AUD dengan RM boleh? saje nak tahu... nak banding2kan.. hehe. sori...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, dah tak confuse kan,. dah baca entry sebelum ni?

      Delete
    2. dah-dah.. heeee... baca terbalik, tu yang jadi macam ni >.<

      Delete
  18. tak dapat pegi, bacalah apa yg sal citer kat sini, at least kalu org bercerita boleh gak nyampuk-nyampuk kunun tau..ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun selalu baca travelogue orang lain..boleh feel macam kita yang pergi sana kan?

      Delete
  19. Bestnya dapat gi jalan2....hope akak dpt gi sana jugak..

    ReplyDelete
  20. Menarik.. Sydney mmg best.. I love Sydney.. :) :)

    ReplyDelete
  21. Owh..ok lah dapat refund balik
    Taklah rugi duit kan.
    Mak oiii mahai nya tambang taxi.
    Boleh sumbat berapa orang dalam tu?

    ReplyDelete
  22. Bestnya dapat g Ostolia.. Hope dapat ke sana jugak :)

    ReplyDelete
  23. dh tukar kad mymulti kepada opal kad lah ye skrg ni..dulu sis pun k stay di MH Ni tapi partner travel tu xnk jauh dari bandar katanya..so pilih hotel sejengkal je dari Paddys Market tapi harga semalam jgn di tanya arghh..berpeluh hihih...Sal travel ramai2 x de conflik ke..sis JM yg travel berdua je ni pun asyik berendam air mata ye..susah tul nak jumpa yg serasi huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, saya selalu gak travel ramai-ramai macam ni.ada yang baru first time jumpa.so far ok lah, tapi travel ramai-ramai ni selalunya 'penat menunggu'.

      bila kita nak travel sesama nih?nak test serasi ke tidak..haha

      Delete
  24. seronoknya kak sal main tukar2 flight. hehe.

    ReplyDelete
  25. Bestnya jalan2 hirup angin Sydney :)

    ReplyDelete
  26. best nie cita kt sydney nie.. xsempat bw semua cita.. kena tunngu free sambung balik cita sydney blog kak sal...

    ReplyDelete
  27. bus 24 jam? bagusnya. langit tu memang nampak biru betul. cantik!

    ReplyDelete
  28. Wahh... Ok jugak tu kat MH... Boleh balik lewat...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com