Tempat Makan Best di Ipoh - Where We Went To Eat

Friday, 18 February 2022

Assalamualaikum dan hai semua! Kali ni nak share a few tempat makan best di Ipoh yang kitorang sempat pergi. Anyway, let's recap trip aku dan Anies ke Ipoh penghujung bulan Oktober 2021. Perak masih dalam PPN Fasa 3 waktu kami ke sana, jadi ada banyak tarikan yang masih ditutup.

Day 1

Day 2

Masih kisah di hari ke dua. Sebelum melihat tinggalan 'I City 2.0' di Kinta Riverfront Walk, aku dan Anies pergi makan dulu di Gerai Nasi Goreng Udang. Tak jauh dari hotel. Hanya jalan kaki beberapa minit dah sampai.




Mewah udang dalam nasi goreng dia. Harga aku dah lupa. Boleh je order menu lain macam nasi goreng kampung etc sebab tempat ni konsep medan selera. Ada order sate jugak tapi lupa ambil gambar. Aku dan Anies share je sebab takdelah lapar sangat. Fresh jugak udang dia sebab aku takde allergic reaction. If dah bosan makan di kedai hipster dan sekadar nak blend in with locals boleh cari Gerai Nasi Goreng Udang di Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab. Berhampiran Kompleks Islam.

Lepas makan baru lah kami ke Kinta Riverfront


Esok paginya aku bersarapan di sini sebelum check out. Dekat je dengan jam besar Birch Memorial dan Masjid Negeri. Aku jalan kaki je datang sini. Since Anies cakap dia tak nak breakfast, aku OK je pergi sorang. Aku ada gastrik so tak berani nak berlapar lama-lama. Pada pendapat aku, Ipoh ni sangat selamat dan tenang. Buat biasa jelah, jangan tunjuk sangat kau tu tourist. Dalam Malaysia je pun


Pagi Isnin, jadi ramai juga bersarapan di Medan Selera Dato' Sagor sebelum pergi kerja


Aku makan di gerai ni. Masa nak order tetibe pakcik kat kedai tu cakap "Lama tak nampak". Eh..terkejut gak aku. Aku pun cakap lah dengan pakcik tu yang aku first time datang situ. Anak pakcik tu pun cakap aku rupa macam regular customer diorang yang dulu selalu datang makan kat situ. 'Kembar' aku tu pun suka duduk makan sorang-sorang. Funny coincidences. Memang muka pattern aku suka duduk makan sorang-sorang ke cmane?


Pernah baca kat blog siapa entah yang kat sini famous dengan roti goyang.


Aku order lontong jugak. Anehnya lontong dia ada telur goreng


Tengahari lepas check out, kami lunch di Miker Pizza


Menu di Miker Pizza Ipoh


Serius sedap wei pizza dia. Tapi malangnya masa ni aku dah start sakit perut. Nasib baik dah alas perut di Medan Selera Dato' Sagor.


Muka monyok sebab dah start period pain. Adoi nasib baik dah nak balik.

Lepas makan di Miker Pizza, masih ada masa sebelum nak naik ETS balik ke KL. So..nak tau kami ke mana dengan perut aku yang tak selesa, nantikan next entry. Thanks for reading!

Read More

Covid19 di tahun 2022 - Sekarang tak perlu pakai gelang pink

Sunday, 13 February 2022

Assalamualaikum dan hai semua! 

Rabu lepas, on the way balik kerja tiba-tiba selsema and tekak tak selesa. Ingatkan sebab makan pedas or sebab opis sejuk sangat. Semua sweater and jaket aku dah angkut bawak balik rumah dari tahun 2020 lagi. Tak terfikir pulak nak bawak balik once dah kembali keje opis. 

Balik tu makan ubat selsema dan ubat batuk then tidur. 

Pagi Khamis bangun nak pergi kerja rasa tak sedap badan and sakit kepala. Damn..taknaklah demam. Ikut hati nak lanyak je gi kerja tapi takut plak kat opis kang tetibe sakit. Dah tak memasal famili aku kena datang amik. So aku cakap dengan bos nak amik MC. 

Dalam pukul 2 macam tu, before g klinik, buat RTK dulu. Risau la jugak. Takut bawak virus kat staf klinik dan pengunjung lain. Dok doa janganla 2 line. Padahal bila dok google simptom macam Covid 19. Sebab kalau allergy reaction atau resdung selalunya tak demam. 

Mengelirukan betul result test ni sebab line bawah tu pudar. Tapi aku pernah buat RTK ni, kalau negatif, memang bawah tu takde line langsung. Ni ada line walaupun halus, consider positif la. Terus contact HR, contact bos dan update MySejahtera. Itu pun jenuh wasap sini sana bertanya prosedur. Aku memang takde pengalaman Covid19 ni. Swab test pun tak pernah tau. Dara lagi hidung aku. 

Gara-gara aku, semua yang ada kat opis tu kena balik and ditutup seminggu untuk sanitasi. Aku rasa bersalah pulak. Benda ni takkan jadi kalau aku keje dari rumah. Sejak kes naik balik hari tu, bos aku memang cakap siapa yang boleh WFH, sila kembali WFH. Aku je yang degil sebab macam best lak keje opis. Pergi boleh rilek-rilek naik LRT. Badan pun senang letih and malam tidur lena. 

Kesian opismate aku sebab kat opis kitorang pakai PC, bukan laptop. Kena angkut balik on the spot. PC dahla berat namatey. Opis aku jenis company ol skool, pakai PC. Lainla company moden cam opis korang. 

Aku? PC aku je yang masih kat opis. Ah.. Aku menyumpah diri aku. Serius aku menyesal tak ambil lepas siap repair hari tu. Semua gara-gara aku takut bawak kete gi opis. Masa nak hantar repair, aku gigih pergi masa cuti Chinese New Year sebab boleh park tingkat 2. Tapi tulah, lepas habis cuti CNY la baru PC tu siap. 

Aku trauma la, kereta aku pernah tersagat parking opis masa on the way turun, dekat RM300 duit aku melayang untuk repair. Opis aku parking sempit dan kena park tingkat 13 ke atas. Bab driving and parking aku memang bangang sikit. Memang tak suka drive, tapi takkan nak bawak PC seberat dosa silam tu naik LRT. 

So.. Nampaknya sampai hari ke 7 kuarantin aku menung je kat rumah. Aku ok je kalau kena kerja dari rumah time kuarantin provided aku sihat. Tapi dah takde PC, cmane nak kerja

Sambung cerita tadi...Khamis tu memang aku demam, badan seram sejuk, selsema, batuk dan sakit tekak. Rawat la diri sendiri, duduk sorang dalam bilik. Makanan pun mak aku hantarkan. Susah sikit bab tandas jela sebab rumah aku satu tandas, satu bilik mandi tapi takkanlah nak memerut kat bilik mandi. Lepas guna je kena sanitize. Dalam dok sakit tu buat jela. Risau kalau jangkit kat ahli keluarga lain. 

Tengahari Jumaat baru Mysejahtera update, kuarantin sampai Khamis depan. Seminggu je sebab aku dah booster dan sebab aku tak gejala teruk. Jumaat tu demam dah kebah cuma masih batuk. Takdelah sampai sesak nafas dan muka jadi biru. 

Sabtu dapat mesej suruh pergi CAC tapi aku ignore sebab aku dapat info yang kategori 2B ke atas je yang kena pergi. Just that dekat MySejahtera bahagian 'Things To Do' tu kena update simptom dan bacaan suhu badan, tahap oksigen, heartbeat etc setiap hari. 

Malam tu dapat mesej sama lagi, so aku pakat dengan famili aku, pergi jugaklah CAC. Kang takut plak tetibe muncul ambulan depan rumah. Padahal time tu aku dah sihat sikit. Dah boleh vakum bilik and aku intai-intai TV. Malam siap layan game Man Utd filem Khushi kat Awesome TV. 

Pagi tadi (Ahad) pergilah kami sekeluarga ke CAC yang dekat dengan rumah. Aku drive sendiri la tak boleh share kereta dengan ahli keluarga lain. Nasib baik CAC aku pergi tu parking senang and orang tak ramai sebab hari Ahad. 

 
Sampai CAC, jumpa seorang pegawai bertugas, dia tengok MySejahtera aku pastu dia kata tak payah datang pun sebenarnya. I was like... Eh... Habis tu mesej ni? 

Mesej tu rupanya auto send dekat orang yang report result test positif di MySejahtera. Tapi takpelah, puas hati dapat tanya sendiri. Petugas tu bagitau yang sekarang tak pakai gelang. Oh pulak. Hanya datang CAC kalau gejala kategori 2b ke atas atau warga emas atau ada sakit kronik. 

So kami pun pulang. Kalau tak kerana kuarantin boleh gi breakfast kat pasar Dato Keramat. Haha. 

Alhamdulillah, ramai jiran-jiran dan kawan yang baik hati bagi makanan macam-macam sepanjang kami sekeluarga kuarantin ni. Aku actually risaukan mak ayah and adik aku je. So aku stay sejauh-jauhnya dari diorang. Aku cuba lah untuk uruskan diri sendiri macam basuh cawan dan kemas sisa makan aku sendiri. Axion dan span aku guna asing. Toiletries pun sama. Tu pun aku dok leter diorang pakai sarung tangan dan facemask bila masuk toilet and guna sinki.

Sewaktu entry ini ditaip, hari ke tiga kuarantin, aku dah makin sihat. Suhu normal, paras oksigen lebih 95 dan heartbeat normal. Cuma kahak ni je liat nak tinggalkan tekak walaupun dah bercawan-cawan honey lemon aku minum. 

4 hari lagi. Entahlah Jumaat HR benarkan aku gi opis ke tidak. Itupun kena buat RTk dulu make sure negative. Kalau benarkan aku kena gi amik PC. Suka tak suka kenalah drive. Kang naik LRT lagi kang bos aku bising sebab aku suspect dapat Covid19 ni dalam tren.

Dah nak kena kan. Apa boleh buat. Vaksin 2 dos tak dapat Covid, lepas booster pulak kena. Padahal selama ni ke hilir Sungai Kinta sampai ke puncak Genting aku merayap. Pergi opis yang jarak 15 km dari rumah tu yang kena. Omicron sangat mudah berjangkit. 

Guess I really need to watch my health lah. Mentally and physically. Last month demam and period delayed. Bulan ni kena Covid pulak. Teguran Allah lah tu pada aku.

Oh by the way kalau allignment entry ni tunggang-langgang, terima jelah sebab aku update pakai hp. PC rumah ni kt ruang tamu so tak dapat guna. Job hunting pun dah berapa hari miss. Sedihnya. 

So kesimpulannya..ini apa yang korang kena buat lepas buat self test RTK dan dapat result positif. 

1. Report di MySejahtera - cari icon Covid19 Self test. 
2. Tick simptom yang berkenaan. Jawab dengan jujur. Standby alat pengukur tekanan darah, oxymeter (ukur paras oksigen) dan termometer di rumah. 
3. Self treat kalau takde gejala ekstrem macam sesak nafas or muka dan tangan bertukar kebiruan. 
4. MySejahtera akan tunjuk berapa lama kena kuarantin dan samada kena ke CAC atau tidak. 
5. Update status kesihatan setiap hari. Bacaan suhu, heartbeat etc. 

So marilah kita terus jaga SOP. Nak pesan korang supaya stay at home macam tak patut pulak sebab aku sendiri pun kuat berjalan. Haha. 

Doakan aku sihat. Ada idea nak buat apa 4 hari ni? Jemu tengok skrin handphone. 

Read More

Genting SkyWorlds Theme Park - Geting there via cable car

Wednesday, 9 February 2022

Assalamualaikum dan hai semua! Ini cerita aku dan rakan-rakan ke Genting SkyWorlds Januari 2022 lepas. Please take note yang masa aku pergi ni Genting SkyWorlds belum dibuka sepenuhnya untuk pengunjung. 

Ini kali ke tiga aku ke Genting Highland. Kali pertama masa zaman kanak-kanak di tahun 90an dan kali kedua tahun 2017 BC (dibaca : Before Corona).

Baca cerita aku ke GPO waktu ia mula dibuka: Genting Premier Outlet

Since among kawan-kawan aku, aku je yang ada pengalaman sampai Genting , so aku 'dilantik' menjadi ketua kontinjen. Hihi. Tak kisah, jangan korang suruh aku drive sudahlah. Aku bukanlah driver terbaik dan memandu naik ke Genting memerlukan driver yang cekap sebab jalan yang berlingkar macam ular dipalu walaupun tak seekstrem Cameron Highland.

Kitorang pergi ni hari bekerja, so keluar lewat sikit sebab nak elak jam rush hour di Tol Gombak. Alhamdulillah urusan perjalanan dipermudahkan. Sampai pukul 11 lebih, parkir di Genting Premier Outlet (GPO). Kalau naik Genting, akan jumpa GPO dulu. Naik atas lagi baru sampai Genting SkyWorlds.

If korang nak drive naik terus ke SkyWorld pun takde masalah. Boleh parkir di First World Complex atau Genting Car Park. Cuma aku takde pengalaman parkir kat situ untuk dikongsi. Pengalaman tahun 90an tak valid nak share sebab tu pun memori samar-samar. Haha.

Since parking di GPO, nak ke SkyWorld boleh naik cable car di Awana Station yang terletak dalam building GPO jugak. Boleh beli tiket guna mesin atau ke kaunter. Pilihlah nak gondola lantai biasa atau lantai kaca. Harga dan info lain korang baca kat SINI


Kitorang beli terus tiket pergi balik, tapi make sure simpanlah tiket tu sampai nak turun nanti


Masa kitorang pergi ni cuaca panas terik. Nampak mendung sebab cermin gondola (cable car) yang tinted



Hari tu cakap ada beli tudung Fazura kan. Nilah dia tudungnya. Tapi masa ni takde lagi facemask Fazbulous. Dalam cable car wajib pakai mask. Ni bukak untuk bergambar je tau


Kitorang patutnya pergi hujung bulan 12 tahun 2021, tapi terpaksa batalkan trip sebab tanah runtuh di Lebuhraya Karak dan  banjir besar di Selangor-Pahang. Start seminggu sebelum pergi, hari-hari kitorang monitor keadaan cuaca. Hari kitorang pergi ni cuaca panas berdenting. Tengok di apps, suhu luar 32 degrees. Ha..nasiblah. Tapi tak terasa pun bahangnya. Just nice. Tak perlu pakai sweater pun.


Dah kata tanah tinggi kan. Mestilah berkabus you olls walaupun cuaca panas.


Boleh nampak Genting SkyWorlds dari dalam cable car


Turun di SkyAvenue Station, ikut sahaja laluan melalui SkyAvenue Complex ke Genting Skyworlds ThemePark. Bulan Jan 2022, theme park ni dibuka untuk public tapi ride belum beroperasi. Bolehlah nak bergambar dan jalan-jalan. Masa Dec 2021 lagi best sebab ada 'salji buatan'. Ralat sikitlah tak dapat pergi masa tu sebab dok tengok orang update main salji di Genting di media sosial. Yelah, nak pergi oversea main salji tak dapat buat masa ni, dapat main yang pelesu pun bolehlah. Apakan daya takde rezeki sebab banjir. 


Rupanya kali ni pun takde rezeki sebab masa tu Genting Skyworlds ThemePark hanya dibuka untuk public pada hujung minggu sahaja. Kitorang pergi ni hari Isnin, so gigit jari jelah. No wonder masa dalam cable car, intai ke bawah, tak nampak pun orang awam lalu-lalang. Ada pekerja sahaja.

Disebabkan frust, jalan-jalan jelah dalam mall. Singgah Bath & BodyWorks, shopping situ sebab ada sale. Pendapat aku, lagi best shopping di GPO sebab kat sana lagi banyak kedai branded dan diskaun yang lebih banyak. Oh ye, ini tips yang korang kena ingat sebelum ke SkyAvenue : toilet di sini takde bidet! Kena bawak botol air kosong tadah di sinki. Macam kat oversea engkau. 

Tak nak pergi Skyworlds ThemePark, boleh juga ke Skytropolis Indoor Theme Park. Harga dan info lain boleh tengok di SINI





Ride dekat Skyropolis ni pada pendapat aku samada terlalu ekstrem atau terlalu childish. Takde yang tengah-tengah. Sesiapa yang memang adrenaline junkie dan hati kering mesti akan naik semua ride yang ada. Aku dan kawan-kawan aku semuanya tak berani. Sembang kari je. Akak ni penakut dik, takat naik merry go round kat funfair berani lah.


Tengok jelah light show ni


Turun level G  untuk ke surau., nampak kaunter tiket ni. Luas dan nampak mewah. Berhampiran kaunter tiket ni, ada laluan ke theme park. Masa pintu terbuka tutup sebab pekerja lalu, rasa jugaklah angin sejuknya. Korang yang tak tahan sejuk kalau pergi bawaklah sweater sebab open air kan.

Nak tahu lebih lagi pasal Genting Skyworlds ni korang tengoklah di official website. Ada info pasal harga tiket dan waktu operasi. Nanti kalau aku dah pergi aku update ye. Entahlah bila nak pergi. Kumpul duit dululah. Plan kalau pergi nak avoid cuti sekolah dan hujung minggu.


Turun ke GPO balik naik cable car jugak


Bye Skyworlds, ada rezeki kitorang datang lagi


If nak singgah ambil gambar di Pagoda tu pun boleh. Aku tak pernah pergi tapi tengok di sosial media, ramai kata disitu cantik untuk bergambar. If naik cable car, berhenti di Chin Swee Station, sama ada on the way naik atau turun. Tapi kitorang skip yang ni.

OKlah nanti sambung lagi. Stop kejap cerita Ipoh sebab tengok Genting SkyWorlds tengah trending. Anyone ada yang dah pergi SkyWorld lepas ia dibuka ke? Best tak? Sharelah di ruangan komen or bagi link entry blog.

Thanks for reading gais!
Read More

Kinta Riverfront Hotel Walk Ipoh - Betul ke dulu tempat ni macam I City?

Saturday, 5 February 2022

Assalamualaikum dan hai semua. Cerita kami di Ipoh masih belum habis. Petang hari kedua kami di sini, kitorang nak usha Kinta Riverfront Hotel dan Kinta Riverfront Walk. Dekat je dengan Hotel Cititel Express tempat kami menginap. Hanya berjalan kaki ikut laluan tepi sungai.

Before we begin, let's recap trip aku dan Anies ke Ipoh penghujung bulan Oktober 2021. Perak masih dalam PPN Fasa 3 waktu kami ke sana, jadi ada banyak tarikan yang masih ditutup.

Day 1

Day 2



Apartment dalam gambar di atas adalah sebahagian dari Kinta Riverfront Hotel and Suites. Antara hotel yang famous jugak di Ipoh ni. Pernah baca review blogger yang kata swimming pool Kinta Riverfront Hotel best dan sangat sesuai untuk percutian keluarga terutama kalau bawak budak-budak.

Masa pandemik melanda dulu, hotel ni ditutup sementara tapi masa kitorang pergi dah bukak balik dan dah nampak kembali meriah. So sesiapa yang nak bercuti ke Ipoh bolehlah intai-intai hotel bertaraf 4 bintang ni dari laman tempahan yang offer harga terbaik atau di website rasmi. Kami intai dari luar je


Takde apa pun nak buat sini. Pose atas jambatan jelah mampu


Air sungai keruh sebab petang sebelumnya hujan lebat


Sampai ke seberang jambatan nampak beberapa alat-alat melombong bijih timah lama yang terbiar. Wah..itu agaknya Palong Tin Museum!


Asalnya aku teruja nak berjalan di Kinta Riverfront Walk sebab aku pernah baca di blog salah seorang travel blogger favourite aku, Syed Amran yang di sini ada Palong Tin Museum - muzium tentang sejarah aktiviti melombong bijih timah di Ipoh. Aku memanglah hantu muzium dan seingat aku, aku tak pernah melihat sendiri alat melombong bijih timah depan mata. Tengok orang 'melombong bijih' sambil tunggu traffic light hijau tu biasalah. Hahaha


Kecewa jugak bila sampai, nampak deretan bangunan terbiar dan dedaunan berguguran..dahan nan kerapuhan..bunga-bunga cinta...Layu di pusara.



Aku harap adalah nanti pihak yang akan pulihara dan bukak muzium ni balik. Aku husnudzon yang tempat ni tengah renovate.


Deretan bangunan kat seberang sungai tu pun kosong je tak berpenghuni. Ingatkan ada kafe boleh mengopi tepi sungai macam di Melaka tapi takde. So kitorang ambil gambar jelah. Gambar ini diambil beberapa ketika sebelum kami kena 'perambat'...

Kena perambat sebab apa? Tempat ni actually ditutup untuk orang awam sebab tengah construction. Patutlah tak nampak orang ramai melainkan seorang brader tengah bersenam dan satu famili yang aku syak bukan local jugak macam kitorang. Nasib baik Pak Guard tu tak marah-marah, dia cakap elok-elok je. Kitorang mintak maaf jelah and request nak patah balik dari arah kitorang datang. Cuak jugaklah aku masa tu.


Patah balik baru perasan yang kitorang cross border ni. Allahu teruk perangai. Nasib baik takde cedera ke apa. Maaf Pak Guard. Part ni aku tak cerita kat mak aku, kalau tak habis kena bebel.

So..if betul tempat ni under construction, mungkinkah ada sinar harapan nak tengok Palong Tin Museum dan Riverfront Walk ni kembali meriah macam dulu-dulu?

Masa tempat ni tengah viral tahun 2017, memang meriah dan cantik. Orang kata macam I City di Shah Alam nun. Meriah kalau datang malam-malam sebab ada tempat makan, port bergambar, live band dan pokok-pokok lampu LED lip lap lip lap. Suatu masa dahulu ni tempat tumpuan seisi keluarga. Romantik gitu berjalan di tepian sungai dilimpahi cahaya lampu warna-warni. Tak nak jalan, boleh juga sewa basikal atau trishaw.



Tapi tu dululah. Kinta Riverfront Walk di tahun 2021 tinggal tiang je. 


Kalau ikut pembacaan, sebelum Covid melanda lagi dah jadi sendu tempat ni. Maybe masalah pengurusan atau kos. Bukan murah dan mudah nak maintain. Tak tau siapa yang patut jaga. Majlis Perbandaran ke pihak Hotel Kinta Riverfront? Ada jugak aku nampak rumah tepi sungai. Tu yang nampak unggun api dalam gambar atas ni. Mungkin jugak pemilik tanah persendirian? Wallahu'alam. Teringin nak tahu cerita. Sesiapa yang ada info ke, teori konspirasi ke, bolehla share di ruangan komen. Hehe.

Perkhidmatan berbasikal sepanjang sungai ni pun dah tak nampak, tapi ada nampak beberapa keluarga naik basikal sewa warna kuning berhampiran Taman Dr. Seevanisagam, sebuah taman botani untuk kegunaan awam. Kami tak dapat nak ke sana sebab dah 'terencat' kena perambat dek pak guard tadi. Di sana ada 'Taman Jepun'. Mesti menarik dan cantik tempatnya sebab dari jauh nampak ramai jugak orang.


Anyway, hari pun dah lewat. Kinta Riverfront Walk pun nampak sunyi, tak semeriah zaman kegemilangannya dulu. Takut pulak nak berada di situ waktu senja.


Snap gambar Cititel Express, tempat kami menginap dari atas jambatan. Best ke stay situ? Baca review di SINI


Main snap aje kawasan sekeliling sambil berjalan kaki balik ke hotel



Disebabkan dah letih sangat, kitorang decide untuk balik ke bilik je walaupun baru pukul 7 lebih. Singgah Old Town jap. Kudap-kudap snek dan hot chocolate. Tak larat dahla sebab dah merayap dari pagi.

Baca ni juga : 
         
Read More

Facemask Fazbulous dari Blogger Ako Retna

Wednesday, 2 February 2022

Assalamualaikum dan hai semua! Jumaat lepas, balik dari inject booster AZ, mak aku cakap ada parcel. Blur sekejap sebab memang takde beli apa-apa. Dahlah besar parcelnya. Sekali bukak..eh facemask Fazura lah. Takkan lah dapat free sebab aku beli tudung Fazura 2 bulan lepas? Macam tak logik plak. Hadiah selalu diberi sekali, itupun takkanlah sampai sekotak. Aku beli tudung pun sehelai je. Haha.


Ada 3 warna facemask FazuraxJovian ni. Warna pink, putih dan hitam. Semua sekali 30 helai. Patutlah besar packaging.


Belek nota yang disertakan..oh dari Blogger Ako Retna yang aku panggil Kak Ret. Hadiah penghargaan Top Commentator Disember 2021. Allahu...pemilik blog Ako Tetap Ako ni bagi hadiah macam tahu-tahu je aku minat warna pink dan minat Fazura.

Hadiah face mask ni memang sesuai la dengan situai sekarang sebab mask pun dah jadi sebahagian dari attire.


Siap ada kotak, tapi aku biar je dalam plastik. Bolehlah pakai untuk pergi kerja nanti. Aku dah tak work from home lagi so makin kuranglah blogging lepas ni. Mood pun ke laut. Takkanlah side effect booster kot. Dahla asyik rasa nak tido je.

Enough about me and the mask. Nak ucap thanks berbakul-bakul untuk blogger Ako Retna sebab dah banyak kali bagi aku hadiah. Segan pulak. Kak Ret ni takde kena-mengena dengan Ako Mustapha ye. Nak berkenalan dengan dia bolehlah terjah blog Ako Tetap Ako. Gerenti terhibur dengan cerita travel dan kisah harian kak Retna dan keluarga, terutama keletah si comel Uyum. Kak Ret ni rajin travel tau zaman sebelum pandemik dulu. Paling aku terkejut bila dapat tahu yang dia ni adrenaline junkie dan suka aktiviti ekstrem.

OKlah, tu je nak cerita. Cuti 3 hari ni aku tak ke mana-mana pun. Semalam jelah jadi babysitter kejap. Tengoklah esok cmane. Cuaca panas ni pening kepala dibuatnya. Korang pulak cuti buat apa?

Thanks for reading! Nanti ada masa dan kerajinan aku sambung story Ipoh. 
Read More