Monday, 29 June 2020

Jalan-jalan KL - Hop On Hop Off

Assalamualaikum dan hai semua. Allahu lamanya tak update blog. PC kat rumah ni rosak. PC office pulak kena control by company's domain, so tak boleh access blog. Blog aku punya suci murni ni pun tak lepas. Sedih akak. Ni computer rumah dah repair baru boleh menulis dengan riang gembira.

Cuba teka siapa orang terakhir date dengan aku sebelum PKP, juga orang pertama ajak aku date lepas PKP? Mestilah orang yang aku mention kat tajuk entry ni kan. Jumpa-jumpa je terus bagi hadiah belated birthday gift. Terharu akak. Thanks a lot bebeh!

Botol air dan facemask connector

Thanks ajak aku jalan-jalan naik bas Hop On Hop Off (HOHO). Anies ni antara kawan yang aku kenal dalam dunia blogging pastu terus jadi rapat in real life. Maybe sebab dua-dua minat travel dan penyokong tegar Liverpool.


Punyalah semangat dua-dua pompuan ni pakai jersi Liverpool. Ikutkan nak bawak bendera sekali tapi takut kena suruh turun. Haha. Dahlah naik free.

Kebetulan HOHO bagi promo naik free sampai 30.6.2020 untuk warganegara. Since nak cuti-cuti oversea tak boleh, kita cuti la dalam negeri dulu. Nak sembang rentas negeri tapi hakikatnya Kolumpo pun belum habis explore.


KL HOHO ni ada 2 route, so kita naik City Route dulu since tu je bas yang dah ada


Cuaca mula-mula panas. Gigih aku dok tenyeh sunblock. Tapi KL susah dijangka. Kusangka panas hingga ke petang, rupanya...

Bukan selalu ada selfie dengan KLCC

Tudung kelepet ni kan trademark

Cubaan membuat simbol 19. Apa yang 19 tu Anies? Aura ke-19 ke? Hehe. Jangan marah ha..

Tempat lepak zaman remaja

Trophy parade tanpa trofi



KL agak lengang. Tak semeriah sewaktu sebelum Covid. Petaling Street masih ditutup. Seronok naik HOHO ni bila tengok bangunan-bangunan bersejarah. Sambil-sambil terkenang sejarah sendiri jugak.

Bas akan patah balik ke hentian pertama sampai tadi.

Then kita naik Garden Route plak

Tengok je Menara KL, tak berhenti pun. Naik HOHO free ni dia tak singgah di setiap stop macam biasa. Just lalu je. Kalau berenti pun 2 saat.

Istana Negara. Ada jugak yang bergambar kat situ tapi bukan group kitorang la. Bas ni lalu je


Taman Burung

Dataran Merdeka

Ride yang second route ni kitorang dah tak amik gambar sangat sebab masing-masing dah kebulur. Alhamdulillah cuaca baik, kalau hujan, kena masuk dalam area bas yang berbumbung. Tak best la kan. Korang nak tau lebih lagi bas HOHO KL ni boleh klik SINI

Kalau u olls nak kenal lebih lanjut dengan Anies pulak klik Anies&You

Blogger lain kalau rasa nak dating dan berkenal-kenalan bolehla drop komen selalu. Mana tau lama-lama boleh jadi kawan in real life pulak. Till then, thanks for reading ye gais! Stay Safe!


Tuesday, 19 May 2020

Rekemen Movie - 24 filem tahun 2004 paling aku minat

Assalamualaikum dan hai semua. Entry ni aku dedikasikan khas buat kaki movie yang selalu datang blog ni. To be honest aku rindu nak tulis movie review ajet-ajet pengkritik filem yang kritis, puitis, padahal menggelitis tapi sayangnya tak dapat ke wayang sekarang ni. Tak dapat rekemen filem baru, kita rekemen la filem lama.

Ada orang tak suka tengok filem yang sama berulang-ulang. Ada orang pulak kalau filem tu dia minat, dia akan tengok ulang-ulang walaupun dah hafal dialog. Aku adalah golongan kedua. So, aku compile list filem zaman aku muda remaja baru nak mendaki puncak menara gading iaitu 2004. Kenapa 2004? Sebab pagi tadi aku ternampak trailer remake antara filem favourite aku dari tahun tersebut. Benci betul aku orang buat remake ni. Tak ada idea dah ke? Bagi aku filem remake adalah kemalasan abadi.

So, here's the list. Jangan cakap akak tak payung..

1. The Butterfly Effect

Rekemen untuk peminat Ashton Kutcher dan penggemar filem psikologi thriller campur time travel. Habis tengok confirm pening kepala. Hahaha.

2. Confession of a Teenage Drama Queen

3. 30 Hari Mencari Cinta - Indonesia

4. Veer Zaara - India

Filem ni walaupun agak slow tapi lagu-lagu dia sedap. Suara Lata Mageshkar tu membuai telinga

5. House of Flying Daggers - China

6. Hingga Hujung Nyawa - Malaysia

7. Taegukgi - South Korea

Aku bukan peminat filem Korea dan kurang suka filem perang, tapi filem ni aku tengok sebab Won Bin Oppa. Saranghaeeeeee. Hensem teruk dia ni.

8. A Cinderella Story

9. Kung Fu Hustle -  China/ HK

10. 100 Days With Mr Arrogant - South Korea

11. The Notebook


12. Puteri Gunung Ledang - Malaysia

13. Buli - Malaysia

Ini antara filem yang aku dah hafal dialog dan aku still gelak walaupun dah banyak kali tengok. Sayang betul Afdlin dah tak buat filem lagi sekarang. Bagi aku dia genius. Biasalah, peminat Liverpool memang power. Eh tetibe

14. Beautiful Boxer - Thailand

15. Hum Tum - India

16. White Chicks

17. Art of The Devil - Thailand

18. New Police Story - HK/ China

19. Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events

Jangan confuse dengan version bersiri di Netflix. This one ada Jim Carrey. Walaupun dia nampak cam annoying tapi bagi aku dia telented actor. By the way, bukan remake ini yang mendatangkan kemarahan aku.

20. Stepford Wives

21. Fida - India

22. Mean Girls

23. Trauma - Malaysia

24. 13 Going on 30

Jennifer Garner comel sangat dalam filem ni u olls. Baju pun cantik-cantik. Masa tu memang terkejut tengok lakonan dia sebab si Garner ni famous dengan watak agen CIA tendang pungkok (dibaca:kickass) dalam siri Alias. Aku paling suka scene menari 'Thriller' kat parti. Masa ni Mark Ruffalo belum jadi Hulk lagi.

So, korang pernah tengok tak filem-filem yang aku list kat atas ni? Kalau belum, aku rekemen korang tengok. Kalau dah, jemput share pendapat korang. Pendapat masing-masing Best aku kata, mungkin saja filem sampah di mata orang lain. Hahaha

Tu jelah nak membebel. Thanks for reading dan selamat menonton!

Tuesday, 12 May 2020

My Skincare Routine

Disclaimer: Kulit aku tidaklah flawless. Glass skin jauh sekali. Ini juga bukan entry jual barang. Sekadar berkongsi. Tiadalah aku dapat komisen walau sesen pun.

Skin type 

Combination, oily di bahagian dahi dan hidung, kering di bahagian pipi dan dagu.

Skin concern 

Parut jerawat, sunspot dan pigmentation. Bumpy sikit. Dulu pernah breakout teruk sampai kena jumpa dermatologist dan buat rawatan dermapen. Jerawat akan naik sebutir dua menjelang period, kalau banyak makan makanan bergula/susu dan kalau stress.

This is me almost 2 tahun dulu. Korang tengok la dagu tu jerawat berkampung. Dagu Thanos pun cantik lagi!

My mission:

1. Cegah jerawat baru dari naik dan merawat jerawat yang datang bertamu.

Surprisingly, jerawat aku senang naik di bahagian kulit kering. So, no, sape kata kulit kering tak kena jerawat?  Jerawat ni punca utamanya adalah pori-pori tersumbat. Antara punca pori-pori tersumbat adalah muka yang tak dibersihkan dengan betul dan penggunaan produk yang comedogonic (menyumbat pori).

2. Memudarkan parut

3. Mencegah wrinkles. Umur dah 30-an ni so sendiri mau ingat.

Ha tu dia. So, meh tengok produk apa aku pakai. Sekadar berkongsi. Siapa tau kot ada yang membaca ada masalah sama macam aku.

Dari kiri:

1. Iunik Lime Moisture Mild Peeling Gel
2. Hada Labo Blemish and Oil Control Hydrating Lotion
3. Nanowhite Fresh Dark Spot Corrector
4. Nanowhite Dark Spot Corrective Serum
5. Neutrogena Ultra Sheer Dry Touch Sunscreen
6. Loreal Revitalift Lazer X3 Eye Cream
7. Mario Badescu Drying Lotion
8. Benton Snail Bee Ultimate Serum
9. Cosmoderm Tea Tree Oil Facial Cleanser
10. Uriage Thermal Micellar Water


Here's my routine

-Pagi

Aku tak basuh muka dengan cleanser di waktu pagi unless kulit rasa betul-betul melekit. Just basuh dengan air. Kulit basuh terlalu kerap pun tak elok jugak. Boleh mengeringkan.

Then, pakai produk (2), (4) dan (5). Aku akan pakai sunscreen walaupun duduk rumah. Lain la kalau duduk dalam gua tak masuk cahaya langsung kan. If ada jerawat, aku akan spot treat dengan (3). Eye cream tu penting. Dalam entry ni aku pakai (6) tapi aku beli je mana-mana yang tak buatkan aku naik tiny bumps bawah mata.

Fun fact : Aku dah amalkan pakai eye cream dari umur 25. So far dapat prevent eye creases (garis halus keliling mata), tapi still ada eyebag. Masalah yang ni belum ada penyelesaian.

-Zohor/ Asar

If muka aku kena habuk/ peluh/ rasa berminyak, aku akan bersihkan muka dengan micellar water (10). Titikkan atas kapas muka dan lap perlahan-lahan. Tapi kalau tak, aku just basuh muka dengan air.

Lepas solat, guna (4) dan (5). Ubat jerawat (3) kalau perlu

-Petang/ Malam sebelum tidur

Basuh muka dengan (9). Aku ada baca petua yang kena basuh muka at least seminit kalau nak active ingredient tu betul-betul dapat khasiatnya. Bilas dengan bersih.

Sapukan (8). Nak lagi best, follow dengan Benton Snail Bee High Content Essence (takde dalam gambar). Memang bangun pagi rasa lembut je kulit.  As usual, pakai (6)

-2 kali seminggu

Exfoliate dengan (1). Aku suka brand Iunik ni sebab dia guna ekstrak buah. Tak kasar sangat dan tak ada rough beads. Biji-biji kasar tu memang a big no no untuk kulit berjerawat dan kering ye.

- Jerawat degil

Aku akan pakai (7). Tapi kalau pakai ubat jerawat ni kena pakai malam dan kena dot betul-betul pada jerawat tu sahaja.

Dah OK sikit sekarang. Kalau dulu nak selfie pun menyampah

Tips Tambahan

1. Penting untuk kita tahu apa bahan aktif dalam skincare yang kulit kita tak tahan. Macam aku, aku tak boleh tolerate benzoyl peroxide, olive oil dan ekstrak pegaga. Kulit aku serasi sangat dengan snail secretion, tea tree oil, aloe vera dan bee venom.

2. Apa yang bagus untuk kawan kita, tak semestinya bagus untuk kita. Lain kulit lain cara penjagaan. Kalau nak follow skincare tips orang jangan ikut membuta-tuli.

3. Please jangan pakai produk yang too good to be true. Kalau result dia terlampau cepat, nampak sangat ada yang tak kena. Ada reason produk tersebut tak lepas piawaian KKM.

4. Jangan berkerut.

So..korang ada tak skincare tips nak share jugak? Jemput tulis di ruangan komen. Jangan lah lawa sorang-sorang. Hehehe.

Till then, thanks for reading gais!

Entry lain yang menarik:

7 Tips Untuk Kurus

Tips Kekal Cergas di bulan Ramadhan

What Not to Sing at Your Ex's Wedding

Friday, 1 May 2020

Wake me up when PKP ends

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Berakhir sudah April, bulan yang sendu kerana PKP. Selamat Berpuasa by the way. Ramadan kali ini sangat berbeza berbanding Ramadan yang lepas-lepas. Tiada solat terawih berjemaah di masjid, tiada majlis berbuka dan tiada bazaar. Semoga Allah murahkan rezeki dan permudahkan urusan kita semua dalam melawan virus Covid19.

Walaupun begitu, aktiviti wajib setiap kali awal bulan tetap aku teruskan. Tujuan aku letak bloglist bulanan ni adalah sebagai promosi blog diorang kat readers lain sebagai tanda penghargaan sebab tak putus-putus komen kat blog aku. Yang tak ada pun jangan risau, aku akan tetap terjah. Percayalah, kekerapan aku merayap kat blog orang, lagi tinggi dari kekerapan update blog sendiri.

OKlah, meh kita tengok siapa yang berjaya jadi pengomen tegar bulan lepas. Terima kasih masih ada yang sudi datang mengomen despite blog sendu tahap hujung minggu seorang extrovert yang suka bersosial tapi kena duduk rumah sebab PKP. Nasib baik aku introvert, takdelah terasa sangat.


nohas
Blog: https://al-pakri.blogspot.com/

Azhafizah MN
Blog: http://www.azhafizah.com/

notie
Blog : http://sajesuka-suka-notie.blogspot.com/

nayfatimahrasyid
Blog: http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/

Sha Mohamed
Blog:http://kasihkuamani.blogspot.com/

Ana Jingga
Blog : https://www.anajingga.com/

NA
Blog : http://me-soul-searching.blogspot.com/

paridah
Blog : https://karyaku-paridahishak.blogspot.com/

Redza Channelz
Blog : https://theredzachannelz.blogspot.com/

Etuza
Blog : http://madey09.blogspot.com/

Siti Yang Menaip
Blog: http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

Mrs.A
Blog : https://mrsablogstori.blogspot.com/ 

Fadzi Razak
Blog : https://www.fadzirazak.com/

Wak Lat
Blog: http://tigalalat.blogspot.com/

Sunah Sakura
Blog : https://www.sunahsukasakura.com/

Thanks for reading and supporting my blog . Stay home dan stay safe! Walaupun Ramadan ini berbeza, itu bukan alasan untuk tidak mencuba jadikan ia Ramadan terbaik.

Till then, thanks for reading!

Tuesday, 28 April 2020

Korang suka ke Work From Home?

Assalamualaikum dan hai semua! Salam Ramadan dan Selamat Berpuasa. Teringat anak kawan aku nyanyi lagu Ramadan Tiba versi dia.

Ramadan tiba
Ramadan tiba
Tiba-tiba Ramadan
Tiba-tiba Ramadan

Erk! Terkejut Opick kalau dengar. Lantak la nak oi..janji bahagia.

U olls buat apa tu? Aku menulis entry ni sambil menadah telinga bunyi pekerja potong rumput kat luar. Nasib baik kerja tak melibatkan video call. Kalau tak hadap la muzik latar. Rasa insaf pulak. Susah-susah pun kerja aku, duduk bawah kipas je, tak perlu berpanas. Tapi lately kerap hujan. Sejuk je. So, puasa takdelah dahaga. Saya suka, saya suka! Yang tak suka kalau banjir. So far rumah aku tak kena, tapi kesian la pada penduduk kawasan yang mudah naik air. Mana dengan Covid lagi.

Sebenarnya work from home (WFH) ni dah jadi impian aku dari dulu lagi. Bayangkan, tak perlu bersesak naik tren / berlama-lama dalam kereta menempuh jem, tak perlu fikir nak pakai baju apa, boleh bangun lewat dan tak payah hadap kerenah bos dan colleague. Segala yang aku bayangkan dah jadi kenyataan. So, adakah ia seindah rupa? Oh yes definitely. Nikmat yang tak patut didustakan!

My mini office. Tumpang port Mak mengaji. Hihi

Awalnya aku ingat WFH ni senang bagi orang bujang. Sebab tak perlu susah nak layan anak atau suami. Tapi korang jangan lupa. Kalau yang duduk dengan mak ayah, kena layan diorang pulak. Ignore anak-anak bergaduh tak dosa wei, tapi ignore Mak tanya macam mana nak order kuih kat bazaar online tu dosa tau! Silap-silap boleh jatuh derhaka. Kadang-kadang kita tengah sibuk diorang ajak borak. Layan jelah. Sape suruh aku setup 'office' kat ruang tamu. Serabut la terkurung dalam bilik (Padahal nak buat keje sambil tengok TV).

Apa pun, ayat cliche' seorang blogger biasa di musim PKP : Sama-samalah kita berdoa Covid19 akan segera berlalu. Stay safe, stay at home.

Aku harap walaupun PKP dilanjutkan sampai hujung Syawal sekalipun, tak ada antara kita yang akan raya berseorangan. Open house tak penting, tapi menung sorang-sorang di pagi Raya adalah sendu petala tertinggi di alam semesta.

Uit apa ni baru 5 Ramadan dah sembang Raya????

So..korang suka tak work from home ni? Tak kisah la suka tak suka, yang penting masih ada kerja dan gaji. Yang pendapatan terjejas tu lagi kesian. Kalau kerja dekat luar macam frontliner tu terdedah risiko Covid19 pulak.

Till then, thanks for reading. Jaga diri ye semua!

Tuesday, 21 April 2020

Jalan-jalan KL : Museum of Illusion

Assalamualaikum dan hai semua! Sape sini rindu nak jalan-jalan bersama family and kawan-kawan sila angkat tangan! Amboi tu dia ramainya. Aku pun rindu jugak tapi buat masa ni tahan jela keinginan tu.

Sambil-sambil WFH ni aku pun clear la memori hp. Banyak betul gambar ex tak delete lagi lama yang aku tak buat entry lagi. So jom kita throwback suatu masa yang lalu Anies belanja aku gi Museum of Illusion 2 tahun lepas.

Masa pergi ni birthday dia, tapi tiket masuk dia yang belanja. Ish ish tak patut betul

Aku pun masa Anies ajak baru tau ada tempat ni. Ko ingat kat Melaka ngan Penang je ada? KL pun ada lah. MOI ni terletak di Ansa Hotel, Bukit Bintang. Antara Farenheit 88 dan Lot 10. If nak datang naik public transport, naik MRT berhenti di stesen Bukit Bintang.

Waktu operasi dan harga tiket

Jom tengok apa ada kat dalam..

Badan hilang tinggal kepala je

Berbeza dengan kebanyakan muzium 'trick eye' lain, MOI ni bukan tempat untuk tangkap gambar sangat. Kebanyakan exhibit yang dipamerkan ada penjelasan sains dan matematik. Sambil layan mata sampai juling boleh belajar konsep sains contohnya sudut, pantulan cahaya, ilusi optik dan pembiasan. Ha gitu..


 Kaleidoskop. Teringat dulu zaman sekolah pernah buat pakai tube tisu dan plat cermin

Infinity mirror

 Korang mesti tau kan ni sape?

 Tak sengal tak sah pompuan ni

 Tolong! Kami sesat!

Bergaduh pasal bola sampai macam ni

Actually banyak lagi gambar tapi aku malas la nak tunjuk semua nanti tak surprise. Kalau nak tau apa ada dalam ni korang kena gi sendiri. Sepanjang PKP ni, MOI tutup. Boleh lawat laman web rasmi untuk info ye.

Thanks for reading!

Saturday, 4 April 2020

Birthday yang tak Happy

Assalamualaikum semua. Semalam hari jadi aku. Plan aku nak buat kelainan untuk birthday tahun ni. Dah siap ambil cuti. Nak 'tebus' untuk birthday tahun lepas sebab last year on the same date I had a huge mental breakdown.

Sepatutnya sewaktu entry ini ditulis, aku ada kat sini...

Nak tau tempat ni kat mana? Klik SINI 

Menangis aku sebab cancelkan trip solo aku ni. Like literally menangis ye. Terpaksa cancel hotel dan refund flight. Duit yang dah tukar siap-siap terperuk dalam almari. Semuanya angkara Covid19. F**k you Coronavirus for ruining my plans!

In the end aku cancelkan cuti. WFH dengan kerenah bos yang mencabar minda. Bagi aku tugas yang aku tak pernah buat, pastu expect aku boleh belajar through whatsapp. Aku dahla berangin tak dapat pergi bercuti. Buat keje plak asyik salah. Sistem pulak berat dan memerlukan industrial internet yang maha laju. Harap la hotspot Maxis aku tu. At least sponsor la top up kan?

Tetibe dapat whatsapp dari bff aku, ND. Eh rupanya dia hantar something. Nak jumpa tak boleh kan. So, order la pakai GrabFood dan hantar ke rumah aku.



Ha amik kau selambak dari Secret Recipe. 4 slice kek, OKlah tu since ada 4 orang kat rumah. Chicken salad tu sekejap je habis dikendurikan aku dan adik aku. 

Dapat makanan terus mood baik balik. Tapi tulah malam-malam tu teringat arwah Mak. Nangis sampai tertidur. Nanti dah habis PKP, nak balik kampung ziarah kubur Arwah. 

Begitulah kisah seketul aku. Suatu masa dulu aku suka sambut birthday. Suka potong kek dan dapat hadiah. Entahlah sejak bila aku berubah. Aku selalu pastikan tarikh harijadi aku tu aku jauh dari orang. Tak rasa apa pun bila orang wish, sebab tu aku hide dari Facebook tapi macam biasa famili dan rakan-rakan rapat ingat je.

Entahlah sejak bila aku mula putus asa dengan kehidupan......

Monday, 30 March 2020

Doa Yang Ditolak?

Asalamualaikum dan apa khabar semua? Rindu nak menulis. Macamana kalian mengharungi PKP?Aku masih perlu ke office 2 kali seminggu. Lagi 3 hari work from home. Kerja essential service kan. Itupun aku bersyukur. Kerana gaji masih berjalan seperti biasa. Tengoklah sejauh mana company aku boleh bertahan. Kerja sahajalah selagi tak dibuang. Pakar ekonomi meramalkan recession kerana Covid19. Agak sukar mencari kerja dalam keadaan ekonomi tak menentu jadi tak digalakkan untuk berhenti kerja waktu macam ni.

Syukur aku tak ikut kata hati dan berhenti sebelum dapat kerja baru. Aku mungkin kurang rasional tapi aku ni mata duitan. Hahaha. Takde keje takde duit lah kan. Takde duit cmane nak makan dan travel. Aku tak reti meniaga, masak tak pandai, bakat luar biasa pun takde, jadi memang tak mampu nak buat freelance.

Bila difikirkan balik, ada hikmah aku tak dapat kerja baru seperti yang dirancang dari tahun lepas. Aku memang beria apply sana-sini dan kebanyakan yang aku apply, semuanya di luar KL. Bukan aku nak menjauh dari famili, tapi aku dah jemu hidup kat KL. Aku nak buka buku baru dan belajar berdikari. Ada hikmah rupanya Allah tolak doa aku. Bayangkan tercampak sorang-sorang di negeri asing sepanjang PKP ni. Syukur mengharungi PKP ni bersama Mak, Abah dan adik bongsu. Takdelah sunyi dan dapat juga berbakti.

Gambar random : Aku craving sate!

Penting sebenarnya bila kita berdoa untuk dapatkan sesuatu, kena tambah "Kalau itu yang terbaik buat aku". Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Mungkin doaku sebenarnya bukan ditolak, tapi Allah nak gantikan dengan yang lebih baik.

Massive respect untuk rakyat Malaysia yang mematuhi PKP terutama golongan yang bekerja sendiri. Ramai terpaksa ikat perut kerana tak boleh keluar mencari rezeki. Yang makan gaji pula ramai berdepan risiko gaji dipotong kerana syarikat nak cover balik business yang tersengguk-sengguk. Survival adalah isu utama waktu ini. Untuk memastikan perut diisi, pada masa yang sama kena jaga diri dari dijangkiti Covid19.

Begitupun, kelakar jugak tengok ramai dok bertikam lidah kat internet. Netizen ngan artis lah. T20 vs B40 lah. Dari dok gaduh tu kan , baik fikir cara nak stabilkan kewangan balik. Kita semua terjejas, tak kisahlah kaya macam mana pun. Tokei kapal terbang pun menung, apatah lagi Mak cik Kiah jual goreng pisang. Kalau nak minta bantuan, guna saluran yang betul. Memekak kat socmed bukan kerajaan ada masa nak layan. Silap-silap lagi keruhkan keadaan. Pastu kena kecam. Maleh aku.

Waktu-waktu macam ni elok muhasabah diri. Lepas ni kena rajin menyimpan dan lebihkan sedekah. Flex sana-sini pun tak guna dik. Handbag mahal bukan boleh makan. Biarlah ukur baju di badan sendiri. Ingat, susah-susah kita, ramai yang lagi susah.

Jaga diri ye semua. Stay safe. Stay at home. Semoga wabak Covid19 ni akan hilang terus dari muka bumi.

Nota kaki : Aku rindu nak tengok bola.

Tuesday, 10 March 2020

Wanita vs Wanita

Ada wanita yang tabah. Namun ada juga yang goyah. Mungkin sebab tu ada yang mendabik dada.

"Hei, tengok aku ni. Dah jatuh teruk pun boleh bangun balik! Kau jangan lembik sangat!"

Mungkin niat tu baik. Ingin mengembalikan semangat rakan. Cuma itulah, seolah mengangkat diri sendiri pulak. Sedarlah, kekuatan kau tu pun Allah yang pinjamkan.

Ada wanita tak pernah buat silap besar. Jalan hidupnya diatur cantik oleh Tuhan. Syukur. Namun itu bukan tiket untuk mengutuk wanita yang pernah buat salah.

"Kau tu bodoh! Kalau aku, takdelah aku nak ....(sambung dengan cerita rekaan anda sendiri)".

Syukurlah andai diri dipelihara Allah. Namun ramai juga wanita yang salah langkah. Bantu mereka bangkit, bukan buang dan pulaukan.

Kerana di penghujung hari, wanita semua sama. Ketawa untuk sembunyikan air mata. Menangis sendiri bila tak ada yang memerhati.

Selamat Hari Wanita. Post yang terlambat sebab biasalah perempuan kan lambat bersiap. Haha

-Bukan wanita pendendam, aku hanya wanita yang tersakiti-

Monday, 9 March 2020

Chao Da Lat - Part 3 - Plaza Hotel, Restoran Kampong Pandan & Night Market

Assalamualaikum dan hai semua! Sambung cerita Da Lat. Lepas settle di Datanla Waterfall, kitorang request untuk balik ke hotel. Hotel yang kami duduk ni agensi yang booking. Book 2 bilik. Mak ayah aku satu bilik, aku share dengan adik aku.


Roi kata Dalat Plaza Hotel ni agak jauh dari kawasan tumpuan pelancong Korea dan Rusia. Diorang lebih suka menginap di kawasan bandar dan berhampiran dengan stesen bas utama. Dari Dalat ni boleh naik bas ke tempat-tempat lain di Vietnam macam Ho Chi Minh dan Nha Trang.



Lobi hotel yang cantik. Kami siap dibekalkan face mask. Pekerja hotel ni peramah dan boleh berbahasa Inggeris dengan baik.


Kitorang hanya berdua tapi dapat bilik 3 katil. Hotel di Da Lat tak ada air cond. Siang kalau panas, gunalah kipas

Sebab aku ada baca yang Da Lat ni sejuk di waktu malam, so aku mandi dulu sebelum keluar untuk dinner. Pukul 6.00 petang, Roi datang jemput kitorang di hotel.

View luar hotel. Banyak jugak teksi lalu-lalang.


Dinner di Restoran Kampong Pandan. Abah aku sempat borak dengan owner restoran. Katanya berasal dari Malaysia. Tak banyak restoran halal di Da Lat, so memang tempat ni jadi tumpuan tourist Muslim.


Masakan ala Vietnam dan Thai. Mix stail Malaysia sikit. Vietnam Rolls dan Pandan Chicken dia sedap!



Perut dah kenyang, Roi bawak kami ke Da Lat Night Market. Da Lat di waktu malam sangat lah sejuk. Ada orang kata, kalau datang Disember, siang pun kena pakai sweater. Tapi time kitorang ni, pakai sweater waktu malam sahaja. Dari Restoran Kampung Pandan, Mr. Tanh drive dan drop off kami di night market.


Sejuk-sejuk macam ni memang terliur lah tengok goreng-gorengan street food kat pasar ni, tapi tulah tak halal so lap lah air liur pakai hujung sweater. Haha. Nak beli rebus-rebus pun tak berani sebab tak yakin. Nasib baik lah datang masa tengah kenyang.


Selain dari street food, boleh jugak beli bunga, keychain, fridge magnet , barangan kraf dan Tshirt. Sini jugak banyak handbag dan kasut murah dan cantik tau. Tak nampak langsung macam beli kat pasar malam.


Tapi yang paling aku suka tengok kat pasar malam Da Lat ni adalah knitwear diorang. Cardigan, sweater semua cantik dan murah. Sangat fashionable. Sape yang suka pakai baju dari material kait memang rambang mata. Knitting diorang kukuh dan tak jarang. Most of the salesperson kat sini bila takde customer memang diorang mengait. Laju pulak tu. Jaket dan windbreaker bundle pun banyak jual. Kualiti macam baru.


Disebabkan wabak Corona virus, night market ni agak lengang. Masa ni Roi dah tinggalkan kitorang. Yelah, dia ikut pun nak buat apa. Bab shopping ni rakyat Malaysia tak payah diajar. Haha.


Posing dekat roundabout. Makanan dalam polisterine tu tapau dari restoran tadi sebab tak habis. Korang jangan nanti tanya aku beli apa kat gerai mana pulak. 


Selama ni aku just dengar cerita orang, tapi kali ni aku lalui sendiri pengalaman melintas jalan di Vietnam. Memang susah nak melintas kat roundabout ni sebab takde traffic light atau jejantas, tak macam kat Malaysia. Driver dan motorists kat sini takdenya nak berhenti bagi laluan. Kena redah. Tu stail orang sini.


When in Vietnam, do like the Vietnamese do. Dari night market ke hotel, kami berjalan kaki je. Kecut perut aku melintas jalan. Mak aku yang confident jalan depan. Aku cakap dah, dia tu hati kering. Naik alpine coaster je dia takut.

Dalat Plaza Hotel ni nampak mewah

Sampai je bilik, rest kejap dan packing barang. Lepak jap layan TV dan salin baju pastu tido. Memang lena tido kat Da Lat sebab sejuk. Berbungkus aku dalam selimut tebal.

Sekian cerita hari pertama di Da Lat. Rajin pulak aku blogging kali ni ye. Thanks for reading!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com