Monday, 17 November 2014

Sydney Part 5 - Scenic World - Spring Trip Australia

Assalamualaikum semua. Jom sambung entry Sydney! Hari tu aku cerita kitorang naik bas dari Echo Point nak naik Scenic Skyway, kan? Nampak je bus stop, terus excited nak turun.

Tapi bila sampai, kitorang blur sebab tak nampak kaunter tiket. Rupanya kena turun kat bus stop yang lagi satu! Nasib baik staf yang jaga tu ajak kitorang naik je dan suruh kitorang beli tiket di sebelah sana. So, kita naik free dulu, bayar kemudian. Sepanjang perjalanan, staf yang jaga tu bagi penerangan pasal Blue Mountain dan apa yang kitorang nampak kat bawah tu. Forgive me for not paying attention. Aku excited sangat, sebab Subhanallah, view dia memang cantik!


Enjoy the view...Apalah agaknya ada dalam hutan bawah tu? Koala ngan kanggaru kot?


Lantai kaca tau u olls..gigih si gayat ni nak pandang bawah jugak

Jauh lagi ke bang nak sampai?

Selfie kejap..

Image credit grayline.com : Macam gini lah rupa Scenic Skyway tu

Image credit : bestvacationdealstoday.com Yang ni pulak interior dia. Aku takde pic. Orang ramai, tak dapat nak capture

Sampai je, kitorang terus ke kaunter dan bagitau staff jaga kaunter tu yang kitorang naik free tadi. Dengan senyuman manis dia, staff tu pun explain tentang tiket-tiket yang diorang jual. Of course la kitorang amik yang package all rides-all day ni. Harga 35 AUD. Nak beli asing-asing pun boleh, tapi lagi jimat beli all-access ni kan.

Tiket berbentuk gelang. Scan je dekat gate masuk.

Later kitorang naik ni plak. Nampak macam best je...Ni namanya Scenic Railway.



View dari dalam. Sape berani, duduklah depan sekali, boleh 'jatuh dulu'.

Scary doh! Cam roller coaster tapi lagi scary sebab dia slow. Sangat. Aku tutup mata je. Sampai bawah tu muka pucat lesi pastu tak bercakap-cakap, sampailah travel mate tegur. Hahaha, bila budak takut tinggi nak ke gunung jadi gitu lah! Tapi kejap je takut, pastu bila rasa takut  tu hilang, dok busy tangkap gambar.

Huk aloh, tu ke yang aku naik tadi!


Memang devil pun!


View dekat bawah..Definitely worth it!

Untuk naik ke atas, kitorang naik Scenic Railway lagi. Tapi naik ke atas takdelah scary macam turun ke bawah. Still, rasa cam nak tercampak keluar sebab dia condong kan.

Sampai ke atas, rupanya penderitaan aku belum tamat. Drama sangat nak guna istilah 'penderitaan' ! Hahaha! Ini baru separuh je explore Blue Mountain. Lagi separuh kita sambung lain kali.

Kalau berminat nak baca entry sebelum-sebelum ni boleh singgah sini:

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Thanks sudi baca. Sayang korang!

48 comments:

  1. Aduh! Menderita akak membacanya! Dahlah akak ni gayat tau! Lantai kaca? Memang tak naiklah nampaknya. Tapi kalau dah sampai tak naik, apa makna jenjalan buang duit kan! Kira Sal berani jugalah. Bravo, Sal! Eh!

    Yang macam roller coaster tu sebab dia slow lagi gayat rasanya. Akak setakat ada je pertalian nama dengan roller coaster memang akak takkan naik. Akak sanggup bertumbuklah. Hahaha....

    Tapikan, scenic view nya aduhai....nyaman rasa di dada nih! Itu baru tengok, belum pergi sendiri lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. view dekat dalam Scenic Skyway tu memang cantik. tapi railway tu memang scary.dahlah kat luar gelap je.bekas lombong katakan

      Delete
  2. Dalam pada gayat tu sempat juga captured gambar ye Sal
    Rugi pulak kan kalau tak ambil gambar buat memori.
    Bukan selalu dpt peluang macam ini... tapi kakak tengok tu org tua pun adalah - berani betul kan mereka ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak kecik pun ada..hehe.so, berani lah sikit bila tengok diorang.malulah kalau kita takut..hihihi

      Delete
  3. Assalam...
    Banyak gambar2 menarik...kalau bunda memang gayat...dah tentu bunda rasa pening2...mabuk...

    ReplyDelete
  4. adeh gayatnya.... tpi mesti pengalaman yg x dpt dlupakan.... bestnya.. :)

    ReplyDelete
  5. tgk gambar pon dah rasa gayat..klu akak, mesti rasa mcm melayang-layang je masa jalan atas tu.scary nyer!!!

    ReplyDelete
  6. teringat masa naik roller coaster kat genting.. duduk depan sekali. syok owhhhhhh. yg ni pun mesti best jugak.. tp kalau ajak cik abg sy pergi ni mati2 dia takmo naik yg gelas kaca tu kot. haha.

    ReplyDelete
  7. fulammakkkkk... sis plak yang teruja tengok gambar kat n3 nih.
    mengagumkan!! untung Sal, muda2 lagi dah dpt peluang holiday ke negara orang.
    teruskan minat melancong ini.. nanti bleh sis tumpang tengok gambar.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Homaii. The view sangatlah breathtaking. berbaloi lah sampai ke puncakk.

    ReplyDelete
  9. Saya kalau bab naik tinggi-tinggi memang hilang habis segala sifat2 kelelakian, jadi penakut, jadi lembik... hehehehe - sebab saya ni sangat penggayat! Roller coster dekat Genting tu cuma isteri dan anak2 yg naik, saya cuma perhati dari bawah - gayat! Begitu juga masa naik canopy walkway di Taman Negara, walau berjaya jalan sampai ke penghujung tapi saya tak berani pandang ke bawah - gayat!
    Apa pun terima kasih kerana melawat blog buruk saya... saya juga dah jadi follower blog yg sangat santai ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. geng lah kita..gayat..haha.tapi bila kenangkan kalau tak naik sekali kena tinggal sorang-sorang, ikutkan jelah.kitaorang tak on roaming, so memang tak boleh call.kena stick together.so, ikutkan je..but the view yang cantik tu boleh buat hilang rasa gayat tu. ;)

      Delete
  10. cantik eh
    akak xde lah gayat mana
    kecik2 dulu hobi memanjat, tp kalau kaca,, akak risau dia pecah nnt
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak fikir macam tu..hahaha.sepanjang dalam tu, pegang je tiang..takut bolos.*imaginasi*

      Delete
  11. Wahh bestnya.. pemandangan cantik dgn aktiviti yg menyeronokkan.. tp bab lantai kaca tu yg tak larat tu... mmg gayat hehee.. :D

    ReplyDelete
  12. kalau akak yg naik..mesti menjerit mengalahkan tarzan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jerit, tapi malu dengan tourists lain..hahaha.

      Delete
  13. Blue mountain...boleh hiking lagi...hiking tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nak tau kenalah tunggu next entry ;)

      Delete
  14. Haaa....seram mak!.....Dahlah naik cable car pun seram inikan lagi naik benda tu.....mmg 5x seram hihi....
    Yg tak de dinding tu lagilah seram yek Sal .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang warna merah saya naik tu ada dinding kak..tapi dinding transparent.kalau version asal ye, takde dinding

      Delete
  15. Subhanallah, cantik sangat-sangat view nya ni!

    ReplyDelete
  16. Seronoknya pengalaman kat Scenic Skyway tuh. Tapi, kalau akak,..ngeri gak nak pandang bawah :)

    ReplyDelete
  17. scenic railway tu condong hampir 180 drjh..scary sungguh..

    tapi view mountain from above memang cantik, nak tak nak kena naik juga scenic skyway dan railway ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, rugi kalau datang tak naik.setakat dari Echo point tak nampak sangat view Blue Mountain

      Delete
  18. yg gayat tu...keluar train boleh muntah tu ;-)

    ReplyDelete
  19. Subhanallah... cantik nyer pemandangan... sejuk mata memandang... :)
    Scenic Skyway tu... huhuhu... scary laa... berani btul berdiri ateh cermin tu... skali pecah cermin tu baru tauuu... uwarrggghhh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde tempat lain dah nak berdiri, orang ramai.hehe.takut la jugak, konon buat-buat berani

      Delete
  20. Rugi ah kak sal main sambil pejam mata. Duit tu. Hihi. Btw sori, lambat bw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..takpe, akak faham orang busy kan.. pejam mata lah ana, kalau tengok depan kang ada yang muntah sebab gayat

      Delete
  21. cantek nyer view... cantekkk....sukaaaa...

    ReplyDelete
  22. Ya allah the view sangat sumpaah cantik heheheeeee.
    Btw qila pun takut tinggi haha. But i love roller coaster anndd jerit sbb masa tulah nak jerit kuat kuat hahahahaahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan..masa naik roller coaster memang peluang untuk jerit dan luahkan segala jeritan batinku..ahaha

      Delete
  23. ooooit main kasar cable car nyeeee lantai nak see thru sangat. ni kalau den pun gigil gigil gak ni.. yang cem roller coster tu okay kot sebab slow. mcm nak try aje duduk depan hahahaks. CT takut tinggi n laju jadi sangat tak sesuai nak masuk theme park..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab slow lah akak tak habis-habis membebel "bilalah nak sampai bawah ni..".huhu.tentu arah roller coaster yang laju tu.tapi akak pun sebenarnya kurang suka roller coaster.makcik takut tinggi nak!hahaha

      Delete
  24. Roller coaster pun saya x pernah naik kak. Cmne la nak naik benda tu ye. Hehe
    Btw, teringin nak p blue mountain tu. subhanAllah, cantik sangat

    ReplyDelete
  25. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! okay, ni kompem kena masuk dalam bucket list. hahaha. alamak, saya pun gayat.. kenapa mesti slow -.- haritu naik corkscrew kat GH pun dah takut, ini lagi lah... huwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. slow sebab dia nak kita rasa apa yang orang dulu-dulu rasa kot..haha.

      Delete
  26. Adusss.. Memang rasa nak tercabut jantung kalau saya naik Scenic Skyway & Railway tu.
    Saya ni penakut sangatlah benda yang terlebih adventurous ni.
    Kalau bawak budak mesti depa takmo naik,kan?

    ReplyDelete
  27. Saya suka! Mmg adventure gila.mmg tabik spring klau sesiapa yg sanggup n dah naik!

    ReplyDelete
  28. gayat tak naik scenic railway tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maunya tak gayat.hehehe.dok zikir 'bilalah nak sampai..bilalah nak sampai..'..hehe

      Delete
  29. gila gayat nie... kalau saya yg mcm roller coster mmg xnak dh la...tera naik flying fox pon ttp mata ja...

    ReplyDelete
  30. Kalu SS yg naik confirm x nmpk pe... Sebab tutup mata... He he he...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com