Wednesday, 12 November 2014

Sydney Part 4 - Three Sisters - Spring Trip Australia

First of all, nak ucap thanks kat Kakzakie sebab bagi feedback gambar dalam entry kecik sangat. Tulah, Sal ni cam kedekut je nak tunjuk kat orang. Hahaha. Tu Kakzakie tak cakap, aku yang cakap sendiri! By the way, thanks kak! Kalau ada kesempatan saya patah balik kat entry dulu-dulu untuk besarkan gambar. Sebagai blogger baru belajar, memang appreciate komen-komen dan nasihat membina dari you alls.

OK, tanpa melalut lebih panjang meh le kita sambung dari Sydney Part 3. Kalau nak baca Part 2 dan Part 1 dulu pun boleh.

Sampai akhirnya kami ke Blue Mountain. Turun dari bas, terus gi lookout point ni! Tapi...nape langit mendung je?

Udohle mendung, berkabus pulak!

Well, guess what? Ketibaan kami ke 'Gunung Biru' disambut dengan hujan. Lebat. Makanya, berlari-larilah kitorang berteduh di Tourist Information Centre merangkap kedai souvenir. Time ni dah start frust, to the point kitorang terfikir nak patah balik ke bandar Sydney dan datang balik esoknya. Cuaca musim bunga memang macam ni kot. Kejap hujan, kejap cerah. Cuaca merupakan salah satu faktor yang boleh affect kita punya travel kan.

Tapi ada hikmahnya jugak hujan tu. Sebab.....

Ada pelangi!

Inilah dia 'The Three Sisters' yang terkenal dekat Sydney. Menurut lagenda, kononnya batuan 'Three Sisters' ni merupakan tiga beradik yang ditukar menjadi batu. Cam cerita Puteri Sentubong Puteri Sejinjang pulak!

Time ni mintak travel mate cepat-cepat snap.




Dari jauh memang nampak biru

Kita nak selfie dengan three sisters, tapi three brothers tu plak yang sibuk! Grrrrr!! Credit gambar dan pemilik monopod: Bella

Dah puas tangkap gambar n menikmati keindahan pemandangan Three Sisters dan Blue Mountain, kitorang patah balik kat bus stop kat Echo Point. Nak gi kat Scenic World pulak, nak naik Scenic Skyway.

 

Apo kobondo Scenic Skyway tu? Nanti dalam next entry aku sambung ye. Nak sumbat semua sini dah panjang cam novel plak.

Oh ye, nak tanya yang membaca..Gambar besar ni OK tak? Ke loading blog jadi lambat? Please let me know ya..

Thanks for reading :)

44 comments:

  1. gamabr besar ni mmg puas tgk tapi bila sis punya quota dah habis , yg kuar cuma skrip jer . gambor ngak hado ... heh heh . loading x yah citer lah ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm..tulah, serba salah dibuatnya kan..huhu

      Delete
  2. pakai pc opis ok je....hehehe...

    ReplyDelete
  3. the three sisters tu view dia cantik sungguh!

    ReplyDelete
  4. Salam... saya pernah ke sini tapi masa datang tu tak pernah ternampak kaler gunung ganang tu biru pulak... nampak kaler biasa jer... btw gambar sangat santekkkk.... caya lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe sebab lepas hujan kot, bila langit takde awan, matahari shoot direct.bila lighting cantik nampaklah birunya.akak bukan pandai fotografi sangat pun.

      Delete
    2. thanks for the compliment n thanks singgah sini..ada masa nanti saya balas kunjungan ye :)

      Delete
  5. Subhanallah..cantiknya! Siap dpt capture gambar pelangi celah2 gunung tu..i like!!

    Sal, jumpa x emas kat kaki pelangi tu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, kitorang tak sampai ke kaki pun kak..;)

      Delete
  6. Tak loading.
    Laju je..
    Besar gambar satisfied..

    ReplyDelete
  7. 3 brothers? Haha..
    Jangan depa pulak jadi batu.
    Choiiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,tulah..tapi biasalah, tempat ramai tourists, nak dapat gambar cantik takde orang kacau memang susah

      Delete
  8. wah bestnya sal..
    ya saya setuju.. kalau entry konsep travel..
    mostly memang suka kalau tuan blog tu letak
    gambar2 besar2 skit saiz dia baru puas tgok..
    almaklumlah pmandangan smua lawa2..kalau kcik2 x puas tgok :)

    ReplyDelete
  9. best tempat ini...mengimbau kenangan lepas..nak pi lagi.

    ReplyDelete
  10. alahh, mcm gunung santubong tu. kat sana pun ada yer mcm citer tu. heheh. cantik view!

    saya suka lagi gambar besor2. JELAS! hahaha

    ReplyDelete
  11. sal.. gambar pemandangan besar baru puas tengok. loading ok jer.

    ReplyDelete
  12. Subhanallah, lawa sangat. Lagi-lagi bila ada pelangi tu.

    ReplyDelete
  13. Subhanallah, cantiknya, biru je..
    loading ok je

    ReplyDelete
  14. Bestnya bercuti.. kalaulah saya pun dapat pergi bercuti juga.. salam perkenalan daripada saya ye.. saya follow sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks follow saya sis..done follow u back ;)

      Delete
  15. seronoknyeeeeee!
    walaupon sedikit bergabus.. tapi permandangan lain tetap menawan hati.
    bertuah sungguh siapa yang berpeluang ke sana.

    ReplyDelete
  16. wahh..puas hati anka dara comei ni berjalan ya...Subhanallah...gambar pelangi tu sungguh menakjubkan..

    ReplyDelete
  17. wah, bestnya!! tempat macam nilah yang saya suka. hahahaha :D

    dah macam Langkawi pun ada..

    ReplyDelete
  18. Teringin nk pergi jua..uwaaaaa...

    ReplyDelete
  19. Kita suka tengok pelangi..macam relief gitu..orang tua-tua kata kalau dapat tengok pelangi kita beruntung hari tu..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat sampai ke Sydney ni kira beruntung la kan...hehe

      Delete
  20. Okey aje akak tengok. Takda masalah pun nak view gambar. Loading pun okey. Well, akak bab cam ni tak berapa terrorist nak menjawab soalan ya!

    Wah, three sisters tu kalaulah betul dongengnya siapalah yang paling lawa ek? Ish, mengarut je soalan akak ni. Tak payah jawab. Bestnya dapat jenjalan menikmati keindahan alam. Cantik dah gambar ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, dalam pamphlet tak mention pulak sape lagi lawa..gambar ni ada edit sikit-sikit.kalau depan mata lagi cantik

      Delete
  21. wahhhh cantek bangat....dapat snap gambau pelangi lagi..puas hati dapat nengok gambau besa-besau sal
    terasa ada kat situ jekkk ecewahhhh
    muda-muda dah dapat jalan sana sini...bertuah badan! Akak ni dah tua paling jauh langkawi je..kasihan kannn
    ada ke tak sobernia akak nih?? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, mestilah ada..akak check komen kat blog tau. ;)

      Delete
  22. ok..baru puas tgk...laju ke loading...don worry Sal..sis tahu apa yg ada di Scenic World tu heee

    ReplyDelete
  23. psst : Sal buat watermark tu guna software apa eh..photoshop eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sal buat watermark tu pakai picmonkey editor.tapi kena online kat www.picmonkey.com. nanti kalau ada free time, saya buat tutorial ek

      Delete
  24. Cantiknya sal.. bila la boleh nk sampai kat sana jugak..huhuhu

    ReplyDelete
  25. amboi da macam mitos kat malaysia plak. semua nak bertukar jadi batu.. gaduh sket sumpah sumpah then jadi batu.. then orang mai tengok then jadi famous then epic. the end hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..mana-mana negara mesti ada mitos kena sumpah-menyumpah ni.hehe.

      Delete
  26. Three sister buat saya teringat kat novel contengan jalanan - hlovate. Watak utama backpacker pergi sana tangkap gambar. Hehe. Cantik view dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. .masa kat sana memang teringat novel tu.baru nampak apa yang diorang kagum sangat. Sebab memang cantik. .

      Delete
  27. xda bentuk org pon three sister tu

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com