Wednesday, 24 February 2021

13 Bitter Truth About Friendship

1. It doesn't last forever

2. People drift apart. Ingat tak kawan-kawan rapat kita masa zaman sekolah, zaman universiti or tempat kerja lama? Good ol days huh? Easy to keep in touch tapi tak ngam dah macam dulu. Don't feel bad. It's normal because people grow up and change. 

3. Berkawan ni macam bercinta. If orang tak nak, kita tak boleh paksa.

4. Kawan bukanlah hak milik persendirian. Seseorang tu boleh ada more than one best friend. A little bit of jealousy is fine, tapi kalau too much jadi toxic. 

5. Friendship perlukan effort on both parts. Kalau sorang je asyik plan outing or angkat telefon untuk tanya khabar, penat jugak kan?

6. Definisi 'kawan' itu luas. Kita ada kawan yang maybe membosankan untuk lepak sama, tapi selalu tolong bila kita susah dan dengar masalah kita. Or maybe kawan 'happy times', tapi kita tak pernah cerita benda serius kat dia sebab tak nak rosakkan moment happy tu.

7. The next stranger you talk to might be your best friend in the future.

8. Tak ada kawan tak semestinya dia tu manusia yang teruk. Rileks. Some people boleh survive sendiri.

9. Putus kawan pun menyedihkan macam putus cinta walaupun kita tak nak mengaku.

10. Bilangan kawan yang kita ada bukan ukuran betapa hebatnya kita. 

11. Online friends (kawan kat sosial media macam blog. Ehem ehem) can be good friends too walaupun tak pernah jumpa. 

12. Kita selalu lupa nak jadi kawan baik kepada diri sendiri. 

13. Kawan baik takkan ada untuk kita sepanjang masa. Diorang pun ada kehidupan untuk diuruskan. Probably the bitterest truth of all.

p/s: makin tua, makin malas nak layan drama

47 comments:

  1. semakin dewasa semakin kau faham maksud kwn berkualiti. bkn kwn jenis lalang... eh ehh sapa tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan lalang ko tebas je. Haha

      Delete
    2. ni yg ssh ni. br apply borang pertukaran tuuuutttt

      Delete
  2. 6 dan 12 setuju sangat. dalam apa pun sentiasa berpada2 dalam berkawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Berpada-pada, jangan baik sangat, nak percaya pun tengok jugak. Selalu kes kawan makan kawan

      Delete
  3. Haha pernah alami yang nombor 9. Serik sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. Semua point saya ni based on pengalaman sendiri

      Delete
  4. Replies
    1. Yup. Asyik jaga orang, selalu lupa nak jaga hati dan diri sendiri

      Delete
  5. jalin silaturahim demi Allah relek ja kan

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Huhu. Gaduh ngan kawan pun boleh rasa sedih macam gaduh dengan pakwe.

      Delete
  7. Kawan tu ada macam-macam jenis kawankan. Tapi bengang juga bila asyik kita je yang jaga hati dia eh time kita suka suki dia je sakitkan hati kita...huhuhu dah lalui semua jenis kawan akhirnya kawan dengan akak sendiri lah lagi sonang...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan. Tulah berkawan ni bukan senang. Tapi kalau jumpa kawan yang baik, tu kena jaga elok-elok. Paling penting jadilah kawan baik kepada diri sendiri

      Delete
  8. org kampong ckp, friends let a thousand lovers leave one ., (google translate) hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi orang kampung mana la ni. Haha. Lovers one je tau wak, jangan ramei-ramei

      Delete
  9. betullah Sal. Kawan baik dulu dulu zaman tadika, zaman sekolah rendah, zaman sekolah menengah, zaman U semua dah tak ngam macam dulu bila masing masing dengan life sendiri dan tak keep in touch. Kawan blogger no.11 tu boleh jadi juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik kan nape tak keep in touch padahal ni zaman teknologi. Saya pun pernah lepak dengan member rapat sekolah rendah, tapi tak reti dah nak borak cmane

      Delete
    2. circle masing-masing dah berubah kot. mungkin dah jumpa pengganti kita. Atau kita yang menjauhkan diri tak nak kacau life orang. Macam macam boleh jadi puncanya :)

      Delete
    3. Yang penting takde gaduh dan kalau terjumpa masing-masing tak sombong.

      Delete
  10. Bukan mudah nak dapat kawan yang susah senang bersama..
    Yang no 3 tu memang betul..
    Dah orang tak nak.. kita blah je.. kan..

    ReplyDelete
  11. setuju yg no.11..kalau kate BFF dulu yg kate sumpah setia dulu..semua mana ade dah..ade yg sombong xmau btegur sapa smpai skg..habis fikir ni ape salah kiter..aduhai ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang takde salah pun Shida. Tapi manusia berubah. Persahabatan tu pudar macam tu je. Hakikat yang pahit untuk ditelan.

      Delete
  12. Rindu nya dengan kawan-kawan. Sejak masing-masing dah ada kehidupan sendiri, nak jumpa tu memang susah. COVID datang, langsung tak boleh jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rindu nak lepak dengan kawan-kawan can time sebelum covid dulu. Entahla bila dapat jumpa lagi

      Delete
  13. Setiap satu dalam senarai tu betulllll.

    ReplyDelete
  14. Sal, thanks so much! Hadiah kirimanmu telah selamat sampai ke tangan akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Harap hadiah memuaskan hati akak dan semua pemenang

      Delete
    2. Puas hati sangat. Orang dah memberi kita tadah tangan dengan syukur dan gumbira! 😊

      Delete
  15. berkawan ni kadang tiba masa nya kita kena let it go juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan. Berkawan kena ikhlas. Tengok orang kawan dengan kita macam terpaksa je, kita let go

      Delete
  16. semua yg diatas ni betul.. dh besar dan matang ni kwn yg dtg pergi silih berganti yg stay tu maknanya berkualiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Bukan senang nak maintain. Kalau stay tu maksudnya memang dia tahan perangai pelik kita

      Delete
    2. sama2 tahan perangai pelik. haha

      Delete
    3. Haha. Tulah dia. Pelik ngan pelik gak ngam

      Delete
    4. haaa itu lah sentimental value. hahaha

      Delete
  17. Kita yang sudah berkahwin ni, boleh saja berkawan dengan rakan-rakan lama. Tapi perlu ada had dan batasnya terutama bagi lelaki dan perempuan. Ada kalanya masing-masing sudah bersuami, beristeri, tetapi kaedah gurauan tidak berpada-pada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya belum kahwin, tapi saya setuju. Kalau kat pejabat tu, saya yang tengok pun malu.nak tegur nanti dikata kolot

      Delete
  18. Paling sadis kalau ada kawan yang makan kawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sadis. Pernah kena. Sakit sampai sekarang, rasa takut nak percaya orang

      Delete
  19. makin tua, kita akan perasan circle kita semakin mengecil..

    ReplyDelete
  20. Kawan berkualiti ni sangat susah untuk dicari. Huhuhuuu

    ReplyDelete
  21. betul.
    kawan kita berubah ikut masa dan tempat.
    jiran. boleh akhirnya jadik bff kita hingga bebila :)
    adik-beradik. bila dah umur 40an, baru la akrab. jadik bff.
    semua ada possible, kan.

    as for aida, now, circle friends aida da kurang.
    aida x byk bersosial. more to famili aje. and rakan sekerja.

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

 

Template by BloggerCandy.com