Tuesday, 6 October 2015

Awek kaki bola? Tu semua nak tarik perhatian lelaki je!

Assalamualaikum dan hola semua! Percayakah anda kelab bola sepak ternama di dunia, iaitu Liverpool telah memecat coach mereka, Brendan Rodgers setelah dikecam hebat peminat dan bekas pemain? As much as I want him to go, still sad to see him leave. Yelah, kena pecat kot..kalau step down dengan bermaruah macam Dick Advocaat atau Dollah Salleh takdelah sedih sangat. Anyway, the damage has been done. Kita tengok jelah siapa bakal gantikan dia. Berdebar-debar nak tahu keputusan ni. Jurgen Klopp? Carlo Ancelotti? Roberto di Matteo? Azman Adnan? Misbun Sidek? Korang rasa... Sape teka tepat aku bagi hadiah. Hihihi.

Thanks Mr. Rodgers. Good luck in your future. Once a Red, always a Red. YNWA!!!

Tolak tepi pasal Liverpool jap, hari ni nak citer pasal 'Awek kaki bola'. Adakah diorang ni attention seeker? Isu ni dibangkitkan oleh satu admin twitter bola sepak Malaysia. Hot giler topik ni, lagi-lagi bila dibuka untuk wanita sahaja, so ramai lah yang keluar meluahkan perasaan. Sekali-sekala borak ngan rakan-rakan 'senasib' memang syok! Somehow, aku perasan gadis-gadis kaki bola ni ada banyak persamaan. Antaranya adalah:

1. Minat bola sebab pengaruh ayah/adik-beradik lelaki.
Kalau kecik-kecik dah pergi stadium, dah join sekaki tengok bola depan TV, dengar nama-nama pemain bola disebut hari-hari, automatik minat tu akan datang. Bola sepak dah jadi 'special bonding time'. Walaupun hari tu gaduh dengan Abang/Adik, start je match, sama-sama kunyah kerepek depan TV.

2.Minat bola sebab pemain hensem
Dah agak dah kan! Rileks, rileks....maksud aku, biasanya ada sorang pemain ni yang trigger curiosity untuk follow bola sepak, tapi later on kitorang terjebak. Most girls baya aku minat bola sebab David Beckham. Well...Beckham is my first football crush, tapi aku jatuh cinta dengan bola sepak sebab Michael Owen! Walaupun abam Owen dah bersara dan jadi pundit sekarang, well, the football obsession continues!

Kenapa kau ni hensem nak arwah, wei!

3."Tengok World Cup je"
Aku ada ramai kawan yang hanya tengok bola time major tournament macam World Cup, Euro atau Copa America. And of course lah game yang ada pasukan Malaysia macam Piala AFF Suzuki atau Sukan SEA. Diorang tak follow liga kelab sebab bagi diorang, kelab ni mostly about money. Kesetiaan boleh dibeli dengan duit, tak macam main wakil negara. Diorang ni kerap digelar 'attention seeker' atau 'tiba-tiba nak minat bola '. Just because diorang tengok bola 2 atau 4 tahun sekali, tak bermakna diorang tak tahu apa-apa! Diorang cuma tak minat liga atau kelab. Korang ni fikiran sempit lahh!

4.Tak berapa pandai bab taktikal
Guilty! Tak ramai peminat perempuan speaks tactical language fluently. Tapi ada hati nak kutuk taktikal Rodgers Kalau ada pun, sangat rare! Walaupun kitorang faham offside, boleh bezakan freekick-penalty-setpiece dan tahu baca formation, tapi bila conversation goes deeper kitorang sebenarnya blur. False number nine? Bola dummy? Pivot attack? Deep midfield? High block? Off position? Errr... Abang borak lah dulu, saya ada kerja sikit...

5.Team saya sokong saya tahu lah..
Itu perkara biasa. Tahu tak orang perempuan ni banyak benda nak fikir. Kalau nak absorb pengetahuan pasal semua kelab dan semua pemain, kat mana kitorang nak simpan info pasal kat mana shopping best, gosip artis dan ilmu rumahtangga. Like I said to a friend once- Mungkin saya tak tahu banyak pasal bola, tapi saya tahu pasal Liverpool. Kesian peminat bola perempuan ni, kalau tak kenal certain pemain terus akan kena condemn, "kata minat bola, .... pun tak kenal!" Ceh, kalau kelab tu kitorang minat, nama budak bancuh sirap pun kitorang tahu lah!

6.Kami bukan lalang!!!
Logik la kan, liga ada banyak. Walaupun sokong kelab Inggeris, bila tengok Liga Itali kenalah sokong kelab dari Itali. Bila team kita suka tak layak ke UCL, kita sokong lah team yang masuk. Kalau team yang kita sokong masa World Cup dah tersingkir awal, support team lain yang masih bertanding. Kejadah apa dah tersingkir kau still berharap team tu jadi juara pulak! Tengok Euro, takkanlah nak cakap sokong Argentina walaupun kat rumah ada poster Messi sebesar pintu. Sah-sah orang kata kau fail geografi.

Takpelah awek-awek bola... Kita sendiri tahu diri kita. Nak tarik perhatian atau truly into the sport. Kita sendiri boleh rasa..bila sejam setengah yang kita spend untuk satu game tu, mampu buat kita lupakan segala masalah and just enjoy the moment. Kita sendiri faham, macamana result sesebuah perlawanan mampu buat kita senyum, atau monyok mengalahkan orang putus cinta. Kita sendiri pernah rasa serba-salah dengan kawan-kawan, bila kita sanggup tak nak keluar malam Sabtu, sebab ada 'game penting'. Kita pun tahu, kalau tak betul-betul minat, takkanlah kita sanggup berjaga malam dan menguap sepanjang hari kat kelas/tempat kerja. Tapi pastu malu nak ngaku tak cukup tidur sebab bola. Yelah, takut kena perli "Sanggup tak tidur nak tengok six pack Cristiano Ronaldo ye...". Pfffft!!!!

Whatever! Lalalalalalalala

So, buat semua wanita yang minat bola di luar sana, tak payah kecik hati dituduh 'Attention seeker' atau 'buat-buat tahu'. Kalau betul kita ni pura-pura, takkan lah kita larat nak pretend sampai bertahun-tahun! Kita tak mintak duit diorang pun nak bayar bil, nak beli jersey dan beli tiket masuk stadium.

Jaga diri, jaga peribadi, girls! Love what you do, do what you love!

So..pendapat korang? Korang rasa awek kaki bola ni attention seeker ke? Awek-awek kaki bola ada pendapat sendiri nak share? Feel free to let me know...Jangan risau, sebab aku ni pandai cakap je, sepak bola pun tak kena. Lol!!!



73 comments:

  1. Wah entri hebat hal peminat bola..lastly nasihat yang baik untuk wanita...tahniah Sal menasihati secara langsung ada yang terkesan ..jadi baik bagus kan..

    ReplyDelete
  2. memang cair ke namapak lelaki pemain bola...)) gurau ja ya Sal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau dah hensem, siapalah kita nak menidakkan.

      Delete
  3. memang cair ke namapak lelaki pemain bola...)) gurau ja ya Sal

    ReplyDelete
  4. tak minat bola..xtau laa kenape???

    ReplyDelete
  5. hahaha.. suka topik ni... !

    terjebak jugak dulu sebab abah.. hek2

    ReplyDelete
  6. oohh ! by the way, my crush ZZ..

    haha.. apa barang minat laki tua kan..?? do I care... aku sukaaaa !!! hhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zinadine Zidane? Hahaha..Zizou memang hensem walaupun takde rambut..hehe

      Delete
    2. Haaa ZZ akak kenal. Vocab bola memang limited huhuhuu

      Delete
  7. Ala dah minat..layanz jek..
    Apa peduli orang kata

    ReplyDelete
  8. Okey, akak tahu siapa penggantinya! Mesti.......MISBUN SIDEK!

    Yeah, betullah tu! Sal, mana hadiah akak????

    Akak rasa kagumlah kalau perempuan minat bola dan tau serba-serbi tentang bola walaupun orang lelaki kata banyak benda peminat perempuan ni tak tahu kecuali mana satu pemain hensem dalam pasukan bola tersebut ^_^

    Akak ni bila Sal start cakap versi peminat bola, memang akak ternganga, termenguap duplohlapankalilah sebab akak satu apa pun tak faham nak masukkan segala perkataan tu dalam nouns ke, adverb ke, adjective ke...sebab semua pun akak nampak sama je maknanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi kak, Liverpool tak announce lagi..mana akak tau Misbun Sidek..entah-entah Razif Sidek..hahaha.

      Delete
    2. sape kata perempuan hanya tengok pemain handsome aje
      saya tak tengok pun, jeling aje! hehe
      ada juga some yang buat bergetar teluk rusuk...tp dululah kan
      sekarang mychintahati lagi handsome daripada cristiano ronaldo tau!

      dah annouce ke sal? tak follow lah arsenal ni
      cam sama aje kalau new coach pun...oops! ter laser plak...hehe

      Delete
    3. bukan arsenal lah..amboi, tersedak atuk Arsene Wenger kalau baca..Liverpool dah dapat coach baru, Jurgen Klopp.bukan Rani Kulop tau..haha

      Delete
  9. Kak Wa masuk kategori no 3 je sal

    ReplyDelete
  10. Saya jenis yang tengok World Cup je tapi World Cup yang paling baru, satu game pun tak dapat tengok sebab kerja. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..akak ingat lagi masa World Cup 2002 Japan.sanggup ponteng tuisyen padahal tahun tu nak SPM..

      Delete
  11. mostly sbb pakwe...tu pon terpaksa hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..minat bola sebab pakwe tu aku x pernah jumpa

      Delete
    2. alaaaa kalo time kat uni.. big match mesti penuh couple..
      lepas tu awek2 tu ahaha muka paksa rela..

      Delete
    3. kan...dah tau tak suka nape ikut? takut awek kaki bola ngorat pakwe diorang lah tu...

      Delete
    4. untunglar ade pakwe minat bola, wak pon takde pakwe., harhar2

      Delete
    5. wak kalau ada pakwe, tu tandanya dah nak akhir zaman..huhu

      Delete
    6. ramai laa sal ko tgk time WC or EURO... yg x penah tgk boleh tetiba stay up kt kedai mamak...pakwe nyer psl... ;-)

      Delete
    7. hahaha..masa zaman u dulu pernah la tengok.tu minat buat-buat. kesian tengok muka mengantuk diorang..sayang punya pasal. kalau pakwe tak appreciate, tak tau lah..

      Delete
  12. Sy suka bawa isteri g stadium..dia suka atau x kena ikut..heheheh.

    ReplyDelete
  13. suka tengok gelagat penonton di stadium..dengar depa nyanyi, rasa bersemangat...

    ReplyDelete
  14. Malaysia pun tngh cari jurulatih baru Kak Sal ngeh3..
    CT no komen bab ni.. kalo time world cup tu tengok score je.. kot org tanya..
    xdak la kata tatau langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti jangan terkejut tengok Rodgers ni nanti jadi coach Malaysia..haha

      Delete
  15. Betul betul....lantak le orang nak cakap apa..... janji mak suka haha.....Tak gitu dik Sal?
    Tapi abam atas tu mmg hensem pun.... walaupun tak sehensem Pak Jilap hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..kak. Pak Jilap memang la hensem.tengok la anak dia..haha

      Delete
  16. Walaupun saya kaki bola, semua 5 anak lelaki saya juga kaki bola dan sampai sekarang mereka masih main bola, tapi anak perempuan tunggal saya (anak bongsu) sangat tak minat bola. "Boringlah asyik2 tengok 20 orang ligan (kejar) satu bola. Awat depa tak buat 20 bola dalam satu padang, tentu meriah!!" itu antara kata2 lawaknya yg selalu diulang-ulang..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..tu dialog Mak saya gak.Comel je! tapi kadang-kadang dia pun join sekali. Sampaikan ramai pemain bola dia dah kenal.

      Delete
  17. Adoi tak tahu nak komen apa sebab tak minat bola..bukan setakat paras rupa skill depa main pasukan apa pun memang fail.huhu

    ReplyDelete
  18. Sal saya takleh nak komen banyak pasal bola....rasa sal lebih banyak tahu pasal bola berbanding saya

    ReplyDelete
  19. Abam beckham dan owen memang ensem... Kathy minat bola sebab dpt pasangan dan adik beradik gila bola. Hehehehhe..

    ReplyDelete
  20. So far minat Beckham jer..most ensem guy...hahaha...lol...apapun wanita gila bola bukan attention seekers...akak pun ikut tunang akak pi stadium tgok live bola kot..hahahahaha....

    ReplyDelete
  21. Pecinta dunia bola juga ya. Salam kenal

    ReplyDelete
  22. kak Sal oh Kak Sal.. Apa Kak Sal bebel ni, tak paham laaa... HAHAHA..
    I tgk bola (acah2 tgk ja), kalau abah tengok.. Habis klu abah dah conquer TV apa boleh buat kan.. Layan pi la sebelum masuk tidur.. Padahal tak paham apa sangat.. Apa yg bestnya, klu ada gol.. pulun sorak ngan abah.. Kah..kah..kah.. tengok time gol masuk ja (ada ulang tayang), lain2 tu wat2 la tgk..hehe.. Since dah duduk jauh ngan family ni, cuba cari masa spend time masa ngan mak abah.. Kalau mak xpa, banyak ja aktiviti leh spend time sekali.. Abah ni ja susah skit.. father and daugther spend time together, apa lagi klu follow abah nya minat.. xkan nak ajak abah shopping (wassalam laaaa abah I shopping).. Biasanya layan piala malaysia ja, kenal juga pemain.. world cup memang tak la nak senggang mata layan.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish, dlm tak paham tu kan kak sal, panjang plak komen.. huhu

      Delete
    2. hahaha..kalau faham, mesti lagi panjang..kan? betul lah tu Syida, bola sepak ni je benda yang akak boleh borak ngan Abah..dulu-dulu dia selalu outstation, so bila dia balik, memang excited nak update.

      Delete
  23. Kalau lepak ngan kawan lelaki yg suka bola, depa mesti tanya nama pemain hat hensem2.. Kalau jawab xkenai, depa cakap la.. tak kan xkenal kot pemain bola kelab tu ini.. hensem tu..

    Nyampah plak rasa.. Mau kena maki ja depa ni.. ""aku xlayan bola.."" lantaklah hensem ka hudoh ka.. Ada aku kesah.. Orlando Bloom ka Bratt Pit ka aku kenai.. HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, sama je...cakap kenal pastu diorang cakap "mestilah kenal..kan. dia hensem.beselah pompuan." So, takkan boleh menang ngan diorang..haha

      Delete
    2. ok dah lama rasanya tak keluar lepak dengan membe tengok bola...

      Delete
    3. kalau tak minat, baik duduk rumah main ngan cik puteri..hehehe

      Delete
  24. sy dulu minat formula one....pasal bola mmg xtau lgsung...tp bila dh kawen..encik suami pulak minat bola...so kdg dgr dia bebel pasal bola terus mcm prihatin dgn bola...smpai la skg...heheheh

    ReplyDelete
  25. kena pecat? why? cam ke berat je ni..kalau nak tahu siapa pengganti mmg x boleh guess..list nama tu pun kenal misbun sidek je yg lain x kenal..x minat bola...adus! camna si Sal ni leh jadi peminat bola tegar eh






    ReplyDelete
    Replies
    1. macamana saya boleh minat? kan dah explain..refer point nombor 1 dan 3.. ;)

      kena pecat tu perkara biasa lah kak, kalau tak perform..dah lawan team liga divisyen ketiga pun mampu seri je mengalahkan lawan Barcelona, memag mintak say bye lah tu...huhu

      Delete
  26. x boleh nk komen byk sbb x minat BOLA....

    ReplyDelete
  27. Kalau dah minat bola mana kira lelaki ke perempuan kan... org yg cakap mcm tu mmg tak berfikir.. negatif je memanjang mcm tu. Bukan salah pun klu minat bola... layan je lah...

    ReplyDelete
  28. sis mmg out klu citer pasal bola . pemain memang ramai x kenal tapi ok je klu join org lain tgk bola ... lalang kot ... hahahaaa

    ReplyDelete
  29. bila baca several entry sal nih,saya konfem sal bukan attention seeker saja saja gedik nak minat bola.....ni minat yg tulus hati terbit dr sanubari...wahhhhhh....clap2....

    ReplyDelete
  30. Xsuka tgk bola kak sal...

    Tapi kalo pemain2 bola sepak..suke lah..ronaldo ke...hehehe...

    Suami tgk gak bola..tapi lyn jrg2 je..tu pun kt rumah..x lepak kt kedai mamak

    ReplyDelete
  31. Pndpt aida ~ ikutan adik beradik ayah or boyfren or asben. Sgt jarang la pompuan suka bola gitu2 aje.
    aida ada sorang sepupu kawin dgn pemain bila terkenal m'sia.
    Pakcik aida org besar bola sepak negeri tu. Selalu bwk anak2 gi tgk bola.
    Anak2 dia ikit just utk enjoy aje.
    Tersangkut plak dgn pemain bola itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya aida pernah cerita kot kat blog?rasa mcam pernah baca..ke salah orang..hehe

      Delete
    2. tapi rasanya semua minta bermula dengan pengaruh
      kan? betuk dak?

      Delete
    3. betul tu..mesti ada pengaruh dari someone.takpun dari media

      Delete
  32. Gigih akak membaca dan mencerna entri Sal yang ni. Baca suratkhabar pun tak segigih ini hahahah
    Bagi akak bab2 minat ni tak payah kira lelaki pompuan. No 1 tu betulkan,..kawan-kawan akak kategori 'awek kaki bola' ni selalu dapat exposure/influence daripada ahli keluarga/kawan-kawan yg kaki bola. No. 2 tu tok sah ceritalah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak Farrah..kenapa minat tu tak penting,kenapa kita stay minat tu yang boleh tunjuk betul ke kita suka atau terikut-ikut je.

      Delete
  33. wah! suka entry ni! hanya peminta bola aje paham apa ko bebelkan sal...hehe
    semua yang disenaraikan adalah tepat sekali!
    akak minat bola memang sebab pengaruh...secara rasmi minat bola masa world cup 1998
    terus lepas tu dok follow world cup dengan euro aje...liga jarang follow sangat
    kadang tak paham cara diorang kira mata...hehe

    handsome memang antara sebab dok setia tengok bola
    tu kan penyegar mata...dibuatnya kena main sampai kalah mati
    tak ke mati nak bertahan mata tu sampai ke subuh? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab taktikal permainan akak dah pangkat hebat tau!
      bukan takat tengok kosong aje
      tahu rules dia tau...offside yang sikit punya susah nak detect pun
      akak dah hebat tau! dulu jenuh nak paham offside ni...hehe

      pendek kata, jangan pandang ku sebelah mata!
      hehe...ternyanyi lagi!

      Delete
    2. saya kalau takat nak sembang offside dan football rules boleh la lagi..tapi kalau dah mendalam sangat memang saya surrender.

      tapi,apakan daya, kita perempuan yang tengok bola memang selalu dipandang sebelah mata. ke, saya salah faham, mamat tu sebenarnya kenyit mata nak mengorat.hahaha

      Delete
    3. betul kak..betul..bukan salah saya pun kalau diorang hensem..hahaha.hensem tu penting, supaya mata segar sampai ke pagi

      Delete
    4. Tapi akak kan,..hensem camnet pun klu mata tu dah ngantuk,...zzZzzZz jugak! :D

      Delete
    5. hahaha..but to be honest kak Farrah, kalau rupa je hensem, tapi main hambar, memang saya tidur je..banyak kali gak in the end TV pasanag, saya dah selamat...

      Delete
  34. Jawapan perenggan 1 adalah Watson Nyambek! Keh keh keh...

    ReplyDelete
  35. No 1 tu macam betul laa... Sebab masa SS stay dgn family mmg ada skit minat pada bola masa kecik dulu...

    ReplyDelete
  36. No 2 boleh jadi... First dulu minat david bekam... Ha ha ha

    ReplyDelete
  37. Hingga skrg SS tak pernah tgk live perlawanan bola... Even stadium larkin kat sebelah umah je... He he he..

    ReplyDelete
  38. Saya peminat bola sepak Selangor since darjah 3 (pengaruh ayah dan adik lelaki) bila dah besar sekarang mmg kerap pergi stadium dgn adik2 perempuan yg lain. Antara window shopping, pergi konsert saya lebih suka pergi stadium. Ada satu perasaan teruja yg sukar untuk digambarkan. Tu yg saya suka ttg bola sepak. Semangat dan sikap patriotik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..semangat tu yang penting!bila tengok bola, rasa macam boleh shut down semua masalah selama sejam setengah,tak fikir apa dah.

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com