Tuesday, 13 October 2015

Melbourne Part 3 - Maru Koala Park & Panny's Chocolate Factory

Assalamualaikum semua! Marilah kita menyambung kisah di Melbourne.

Hari kedua di bumi Victoria, kitorang ke Philip Island! Philip Island agak jauh dari bandar Melbourne. Untuk ke sana, boleh sewa kereta atau booking tour. Boleh book tour  di tourism agency yang bersepah-sepah di bandar Melbourne, tak pun pergi ke Tourism Centre dekat Federation Square . Biasanya orang amik pakej, sekali dengan trip ke Great Ocean Road, tapi dua hari yang berbeza. Dua tempat ni memang masuk kategori 'wajib pergi' untuk pelancong ke Melbourne.

We oll tak drive sendiri, tapi upah seorang Malaysian student ni bawa kitorang ke sana. Siti 'jumpa' dia dekat Instagram. Setlle buat arrangement segala dari Malaysia lagi, tapi pagi nak pergi tu baru first time jumpa. Memang trip kali ni penuh dengan 'Cinta Pandang Pertama'. Hahahaha. Pagi-pagi buta dia dah tercongok kat apartment RZ. Trip kali ni special sikit sebab RZ dan Acik Y pun ikut sekali. Bila ramai tu, meriah lah sikit..Takdelah bosan, aku tengok Siti, Siti tengok aku.. Hurmmmm

Walaupun hari pertama kitorang dirahmati dengan cuaca yang cerah dan panas yang ngam ngam soi, hari kedua ni sejuk lah pulak. Siap hujan rintik-rintik lagi. Cuaca di Melbourne ni sangatlah unpredictable you all!


Destinasi pertama kitorang adalah MARU Koala and Animal Park. MARU not exactly kat Philip Island, tapi on the way. Sampai awal gila, dalam pukul 9 lebih. Park bukak pukul 10 pagi. Hahaha. Perjalanan ke MARU ni dari City mengambil masa dalam sejam setengah.  Bayaran masuk $20 untuk dewasa.

Aku rasa kitorang sampai awal sangat, sebab kanggaru-kanggaru yang ada kat sini semua nampak macam lapar bebenor. Tengok kitorang bawak makanan (beli di kaunter masuk), semua serbu macam zombie. Zombie versi comel!


Tapi yang tudung biru tu paling comel! Hehehe.. Aku sebenarnya takdelah se excited Siti, memandangkan aku dah pernah tengok kanggaru dalam trip ke Gold Coast sebelum ni. Lagipun, MARU agak kecil berbanding Currumbin Wildlife Sanctuary yang aku pergi dulu. Koleksi binatang dia pun tak banyak.


Tempat solat pun ada, tapi jangan expect cam kat Malaysia pulak. Sejadah dan telekung provide sendiri. Open air tu..bumbung pun takde. Hahahaha


Lepas je kitorang keluar dari tempat kanggaru, tetibe tempat ni dipenuhi kanak-kanak tadika. Comel-comel wei, rasa nak bawak balik sorang. Hahaha. Eh..Petugas MARU yang baju kuning tu dok heret apa?

 Adik-adik, nilah Dingo.

Aku sebenarnya was-was nak pegang Dingo ni, sebab ada orang kata hanjing, ada orang kata serigala..

Tapi sebenarnya, bukan nak pegang sangat, cari alasan nak beramas mesra dengan si baju kuning tu je. Comel bak hang! Lagi comel dari semua haiwan yang ada kat MARU ni. Hahaha. 

Lupakan jelah Dingo tu Sal, kang kena samak satu hal pulak. Yelah, sebab ni baru lepas hujan..

Apa atas pokok tu? Bukan teddy bear, tapi haiwan paling bahagia dalam dunia iaitu Koala! Macamana tak bahagia, sehari tidur 23 jam. Bangun untuk makan, 'membuang' dan dot dot dot. Dot dot dot tu apa? Tanya Mak korang lah, kak Sal malas nak explain.

Ini bukan kanggaru ye, tapi Wallabi..

Beza antara kanggaru dan wallabi


Selesai berkenal-kenalan dengan haiwan-haiwan eksotik Australia, kami ke Panny's Chocolate Factory. Jarak antara Maru ke Panny's dalam 24 km. Anggaran 15 minit drive. Kat sana, korang boleh belajar tentang proses pembuatan coklat. Tapi, kitorang ke sana ada satu tujuan je..

Nak makan! Kat Panny's ni ada restoran halal.

Makanan dia sedap lah jugak. Yang penting, korang try signature Hot Chocolate dia! Pekat, melekat.. kalau chocaholic memang wajib cuba.

Lepas Panny's, kitorang ke Cape Woolamai pulak. Aku suggest korang skip tempat ni pun takpe. Sebab takde apa yang special. Tapi...kalau korang nak cari tempat yang agak lengang untuk menunaikan solat, kat sini sesuai. Tapi, amik wuduk siap-siap kat Panny's. Dekat je, drive tak sampai 5 minit.

Masa kitorang sampai sini, terserempak dengan a few locals. One of them kata, tempat ni menarik kalau cuaca panas sebab ada orang surfing dan merupakan port memancing. Tapi, memandangkan hujan rintik-rintik, diorang pun nak pack up joran dan balik.

Seperti biasa, sindrom 'sejuk gila' menyebabkan aku simpan tangan dalam poket sweater. Gambar 'Wakaf' kitorang tumpang solat tu pun tak ambil.

OKlah, nanti sambung lagi ek..

Thanks for reading, lovelies!!!

127 comments:

  1. senang jadi koala ya tidur 23 jam sari sejam jer buka mata...comelnya kanggaru2 tu..

    ReplyDelete
  2. kelucuan koala sungguh menggemaskan apalagi kita bisa secara langsung berinteraksi dengan binatang koala yang lucu dan imut, sambil menikmati coklat pula

    ReplyDelete
  3. seronoknya dapat tengok koala in real.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam teddy bear, sis...keras je kat situ..hehe.tak menguit

      Delete
  4. ko ada tanya x kt owner panny's tu... bila nk bukak branch kat KL? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tak kuasa nak tanya..coklat kat Malaysia ni dah cukup banyak

      Delete
    2. Coklat msia x sesedap coklat pannys.... siyes ly... sedap...
      Tu baru pak cik pany...

      Kalau sy g belgium... mau tak nak balik kot... hahaha

      Delete
    3. saya pun kalau gi Belgium tak mau balik...lagi-lagi kalau jumpa yang comel macam Adnan Januzaj (sila google)..hihihi.

      Delete
    4. kat langkawi mmg laa banyakkkk ahhahahahahah

      Delete
  5. Pasal comel sangat binatang2 tu...lahai! Syoknya Sal jalan2 Melbourne..♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu hari nanti, mana tau rezeki Mime plak..

      Delete
  6. masih tertanya-tanya apa kelebihan koala.. tidur eh? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..hidup bahagia.takde orang kacau..

      Delete
    2. Koala tu dah lah sebijik rupa anak patung....

      Rasa nk cubit2 pipi dia

      Delete
    3. koala sebenarnya masuk kategori binatang buas..comel, tapi kalau kena kacau, terus jadi monster!

      Delete
  7. Aku tak der se excited Siti.. hehe.. ceh mentang2 pernah tgk.. haha... tapi kat malaysia xda.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ayat sombong bongkak kan..kena sepak ngan kanggaru baru tau..

      Delete
  8. Rupa wallabi tu nampak sama macam kangaroo.. Bestnya dapat pergi melbourne.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallabi kecik sikit...bulu pun nampak lagi halus

      Delete
    2. Wallabi ada kantung jugak ke Sal? Akak konpius sikit bab tu.

      Delete
    3. ada kak..diorang sama-sama family Marsupial.anak diorang pun digelar 'Joey', macam anak kanggaru..

      Delete
    4. Ohhh entah2 selama ni yg akak ingat kangaroo tu ada gak wallabi :)

      Delete
  9. Nasib baiklah juga ada tempat untuk solat. Negara 'omputih' tu.... Akak rasa yang paling buat Sal teruja bukan haiwannya tapi si pemegang Dingo yang hensem bak hang tu... Akak tengok gambar dari sisi belakang pun dah tahu handsome, Sal. Bertuah alahai Sal dapat 'beramas-mesra' dengan abang t-shirt yellow. Dahlah tinggi, handsome pulak. Alahai....

    Eh, akak pulak yang lelebih ni apahal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang..haha.ye ke hensem, ke TMJ akak hensem lagi..ngeh ngeh...

      Delete
    2. yelah sal...akak tengok pun terasa getaran di jiwa
      ni kalau jumpa depan2 ni
      lupa sat kat mychintahati tu...hehe

      Delete
    3. Hah, tengok-tengok! Bukan akak sorang aje bergetar jiwa tengok mamat ni tau! Yalah, memang akak kenalah ngaku TMJ akak paling top dalam carta tapi belakang TMJ, akak puji orang lain pun bukan dia tau. Hahaha!

      Delete
  10. dot dot dot tu apa sal??? buat2 tanya....kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tanya cik abang ye..dia boleh explain..hihihi

      Delete
    2. keh keh keh....mmpu gelak jerrr

      Delete
    3. Akak tak tahan soh tanya mak tuh!
      Amboi, Sis D, purak-purak tak tahu pulak ;)

      Delete
    4. naughty tau dak diana ni...babap kang! hehe

      Delete
  11. amboi...kemain sal usha si baju kuning tuhhh....kalau xdpt yg baju kuning..si baju hijau ramai kt mesia ni sal....hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju kaler apa tak penting kak..asalkan pakai baju..haha

      Delete
  12. Kangaroo! Koala! Bestnyaaaaaaa! Nak tengok kangaroo dengan koala in real life

    ReplyDelete
  13. Hihi.....nak beramas mesra dengan mamat baju kuning tu yg tak boleh blah nak dengar tu .....ko kan Sal, mmg dasar tau! Berani ko .....depan hakak mertua ko, ko berani ckp cenggitu!!!.....

    Baru tau koala cenggitu punya gaya hidup...sempat ke tu ....yelah mcm mcm benda programnya dlm masa 1 jam tu haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..hampun hakak mertuaku! cakap aje, buatnya tidak..hihihihi

      comel-comel si baju kuning, comel lagi anak akak..kbye

      Delete
  14. First time akak tengok Wallabi...

    ReplyDelete
  15. Sal... korang x masuk ke dlm muzium pannys tu? Ada game dowh... blh dpt coklat free...

    Coklat pakcik pany tu dah lah sedap.... nyum nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. 18dollar nak masuk ? hentikan ahahaha..
      btw kat luar tu ada dia kasi bleh ambil.. tapi penuh pulak la orang malas nak mnyelit..

      Delete
    2. ada ek Siti? lapar sangat akak time tu...tak perasan pun..hihi

      Delete
  16. Cik sal... i siap kena tahan ngn polis hensem kacak comel masa drive keluar dr philip island tu...

    Kna buat alcohol test... haha... lawak pulak rasa...

    Dh lh polis tu hensem...

    Den pulak seumur hidup mn lh pernah buat test tu... nk pegang pun x reti...

    Beberapa kali gak lah kna betul buat balik...
    Mujur si hensem tu cakap baik2 penuh berhemah...

    Hihihi

    ReplyDelete
  17. Cik sal... i siap kena tahan ngn polis hensem kacak comel masa drive keluar dr philip island tu...

    Kna buat alcohol test... haha... lawak pulak rasa...

    Dh lh polis tu hensem...

    Den pulak seumur hidup mn lh pernah buat test tu... nk pegang pun x reti...

    Beberapa kali gak lah kna betul buat balik...
    Mujur si hensem tu cakap baik2 penuh berhemah...

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kalo x silap.. kawan CT yang Cik Tia tu pun penah kena suruh alcohol test..
      tapi pengalaman semua tu ehehe..

      sapa je yang tak hensem kat sanaaa ?? u tell mee tell me..

      Delete
    2. hahaha..amboi, kalau semua hensem payah la hidup ini..aik, wanita berhijab muslimah sejati macam huda pun kena alcohol test ke?

      Delete
  18. ehehe pejam mata saja beli makanan.. oooohemgi that Cape Woolamai.. buang masa je..
    tapi yes.. suitable nak solat.. ada jugak kepala paip tp x test pun ada running water ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually brader tu kata, tempat tu time panas best la jugak..malangnya time kita gi, hujan...

      Delete
    2. dia pun givap dari membeku kt situ

      Delete
    3. dia yang local pun tak tahan..kita apa lagi

      Delete
  19. abang Dingo.. haaaa jaga adik2 tadika sampai terhantuk..
    tapi kalo tengok dia macam ada mix arab je.. eh betoi ke ahaha..

    abang Dingo Kak Sal dah book.. fine fine !! nanti CT tayang CT nye pulak ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa dia terhantuk tu sebenarnya momen paling comel..haha

      Delete
    2. laa..awat tak video dia terhantuk
      nak tengok juga moment comel tu...hehe

      Delete
    3. hahaha, tak sempat..tetibe je jadi.ktorang nak gelak, tapi tak sampai hati, tapi gelak jugak..hehehe

      Delete
  20. upah malaysian student? berapa bayaran nya Sal...kereta tu budak tu sediakan or mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta tu kawan Siti punya..ingat nak buat pembentangan budget, but since akak dah tanya...kitorang upah $200 untuk 2 hari..kira sorang bayar $50.

      let's say kak JM nak sewa kereta tapi tak berani nak drive, boleh je upah dia...

      Delete
  21. untunglah sampai awal leh beramas mesra ngang kanggaroo tu jika x dia buat x layan je.....kanggaroo tu semua nya nampak masih 'muda' compare to caversham dah agak 'tua'

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak JM..kanggaru dia banyak yang kecik-kecik..kat Currumbin, kanggaru almost sama tinggi ngan saya

      Delete
  22. ohh 'abang' Dingo ahahaha...Sal ni kan sempat lagi tu ishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab macam ni memang sempat walaupun tak masuk itinerary..hihi

      Delete
  23. kalau ada yg tak tahu dot dot dot dot tu apa meh sini sis JM nak explain dgn jelas sekali hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kak JM memang pakar!

      Delete
    2. saya tak tahu! silalah explain sis JM
      dengan contoh sekali boleh dak? hehe

      Delete
  24. alaaaa x de pic di Cape Woolamai tu...leh dpt sedikit gambaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, pantai biasa je kak..tunggulah kalau Siti ada gambar.lagipun time tu hujan rintik-rintik..kelabu je.

      Delete
    2. Cape Jackfruit (Teluk Cempedak) cantik lagi..haha

      Delete
  25. dah habis BOOM blog Sal....cari 'mangsa' lain pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tak sempat nak sembunyi..thanks kak JM

      Delete
  26. Amboi boleh tahan miang ye ciksal beramas mesea dengan si baju kuning.hahaha gurau je..

    Oklah tu ada juga disediakan tempat solat.walaupun free air at least kebajikan org islam dijaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tapi kalau ke tempat macam Aussie ni, kena biasakan diri solat open air.bukannya ada banyak surau.

      Delete
  27. salam sal,
    boleh ler bagi kontek no mamat tu kat akak..mana tau ada rezeki taun ni nk kesana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya takde nombor dia kak...mintak kat Siti..dia yang arrange..

      ni link blog Siti kalau akak nak pm dia

      http://sitiyangmenaip.blogspot.my/

      Delete
    2. sal...mamat baju kuning tu
      ada contact number dia tak...
      mana tau ada rezeki ke sana...hehe

      Delete
    3. hahaha, tak sempat mintak.takut kena gigit ngan Dingo.

      Delete
  28. Ade mcm dlm cerita Charlie and the chocolate factory tak kilang cekelat tu? Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah, sebab tak masuk.kalau ada Johnny Depp mungkin masuk..hehe

      Delete
    2. awat tak masuk? ishh..rugilah

      Delete
  29. Part baju kuning tu menarik 'paling comel dari semua haiwan yang ada'.. hehehe.. kalau kite pun tak tengok lain dah.. ngeh2..
    Anyway.. singgah sini dari blog acik Tiga Lalat.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah sis...ni mesti singgah pas baca interview kerusi pink tu..haha

      Delete
  30. Wahh bestnya... seronok pergi tempat2 mcm ni... suka dgn kanggaroo... comeyy... :) :)

    ReplyDelete
  31. perkongsian travel ke australia yang menarik...

    alaa baju kuning tu tak la hensem sangat ....( muahahha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..nak suruh ktorg cakap arz lagi hensem ke?hihi

      Delete
  32. bagus juga kenal student malaysia kat sini....

    ReplyDelete
  33. Jinaknyer lahai kanggaru2 tu...
    Salam Maal Hijrah...

    ReplyDelete
  34. Layan gambar dulu... Baca runcit2 nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca runcit...komen pakai borong..haha

      Delete
    2. Ok... Baru dapat tarik nafas... Sambung meruncit kat sini... Kah kah kah...

      Delete
  35. nasib baik quota masih ada walaupun dah slow . dapat gak tengok segala gambar ni ... owh koala . blh buat peribahasa ' kuat tidur mcm koala ' ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..tulah, orang Australia tak berperibahasa macam kita...

      Delete
  36. Cinta pandang pertama tu sangkut x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun...adik-adik je..buat anak ikan boleh la..hahahaha

      Delete
  37. Aduilaaa... Datang awal sangat... Nasib kangaroo tu x baham u'ouls... Kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..diorang punya lapar, tu yang nak tomoi Siti...

      Delete
  38. Prayer area tu.. Ok laa... Better than nothing...

    ReplyDelete
  39. Apa beza anjing dgn serigala? Telinga? Hidung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla SS..ilmu haiwan ni fail!hahaha

      Delete
  40. Koala paling sensitif kalu kite pegang hidungnya... Nanti dia hilang mood dan mengamuk! Boleh pegang belakang badannya aje... Ngade! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye..tak tau plak ni. SS pernah pegang Koala? kalau Siti tau ni mesti dia jeles!

      Delete
  41. Walabi dgn kangaroo tu cam sama ek.. Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, saya pun konpius..nampak sama je.tapi wallabi kecik sikit.n lagi comel

      Delete
  42. saya suka explanation dalam blog Sal nih!mudah nak paham dan mudah nak hadam....wahhhhhhhhhhhh..seronoknya dpt beramah mesra dgn kanggaru...wallabi tuh sebijik macam kangaruuu.........apa bezanya menatang dua ekor tuh?huuhuuhuu...wkwkwkwkwkkwkkkww.....nak kat abg baju kuning upernya..ahahahahhahaa..kenapa tak amik culik wak masuk dalam bagasi..lol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallabi kecik sikit, lagipun, diorang boleh duduk atas ekor.kanggaru biasanya baring atau berdiri. Diorang tak boleh duduk.

      abang baju kuning tu kalau culik, mau berperang australia-Malaysia...hihi

      Delete
    2. Tak pe, Sal. Kalau nak perang, ramai rasanya yg sudi volunteer jadi bala tentera ;)

      Delete
  43. Wow. A great sharing.
    aida x pernah pun gi obersea.
    asyik beranak aje.
    nk tunggu anak2 besar skit :-)

    ReplyDelete
  44. Comelnya koala boolat tuh dok bertenggek!
    Oh, adik tudung biru tu lagi comel. Bukan main excited dia playdate ngan kangaroos :)

    ReplyDelete
  45. Asalamualaikum..kak yan in the house
    :-))

    ReplyDelete
  46. ada beza ye kangaroo dengan wasabi..eh..ke wahabi? lantaklah
    tapi rupa dia cam sama aje..size aje kot kecik sikit
    seram juga kangaroo tu dekat2...kang dia tinju, naya

    awat tak mausk kilang coklat tu sal!
    akak masuk kilang coklat berry tu pun dah excited!
    ni kalau dapat ke sana...lagi jakun gamaknya!
    lagi kalau tour guide cam mamat baju kuning tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kilang coklat tu tak termasuk dalam iti..saya ikut je apa yang travel partner saya arrange.dia kata agak pricey dan tak worth it.lagipun,kejar masa gak..banyak yang lagi best nak tengok.

      walabi tu memang kecik sikit..saya pun risau kena tinju ngan kanggaru..haha

      Delete
  47. Sal...baca entri ni terus ingat ke CT...tahu kan Ayah CT dah tak der...hari ni...al fatihah buat ayah beliau

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, dah tau..thanks untuk yang bagitau dekat blog ni.. al-fatihah untuk arwah

      Delete
  48. Macam tak best je koala bear park..best lagi di sydney punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak tau pulak yang kat Sydney cmane, tapi kat Gold Coast lagi best..hihi.kalau dah pernah tengok kanggaru n Koala, sy suggest skip je tempat ni

      Delete
  49. ok le ada tempat solat walau pun open..

    ReplyDelete
  50. coklat macam tak best je..di Malaysia bersepah kilang cokalt. betul tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..lain lah gamaknya.mungkin MKL kena buat research dekat blog yang datang sini masa ke Philip Island

      Delete
  51. Teman kena pilih tempat hendak melawat....berbaloi tak pergi ke kedua-dua tempat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah pernah tengok kanggaru tak berbaloi nak pergi Maru. Skip pun takpe. Panny's Choc factory tu ada orang kata best. Bagi saya, biasa je.tapi makanan kat cafe' dia sedap!

      Delete
  52. Tempat solat tu kat Fanny's factory kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Panny's takde tempat solat. tu kat Maru. tapi kitorang solat dekat area Cape Woolamai. Ada pondok, so bentang sejadah n tumpang situ

      Delete
  53. ensem org bju kunin tu kan..ala2 doc pling hnsem kt dunia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hensem doc tu lagi..ni comel je.muka budak

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com