Wednesday, 28 January 2015

Jari Manis, Pakwe Mat Saleh dan Goodbye Capital One

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Tu dia, tajuk entry tak mesra SEO langsung! Biasa hari Rabu, blogger buat 'Wordless Wednesday', tapi aku buat 'Rojak Rabu'. Hahaha..dah memang spesis tunggu ada mood baru update blog, memanglah gitu.. Dan hari ni aku memang ada mood. Macam-macam mood ada - happy, kecewa, excited, penat, lapar, bengang... bercampur aduk macam entry ni jugak.

Al-kisahnya..macam biasa, bila dah gaji baru terhegeh-hegeh nak bayar bil. So, kelmarin dok selak satu-satu bil yang ada sambil menyumpah Astro sebab makin mahal. Tapi, kalau terminate tak dapat tengok Maharaja Lawak Mega dan citer hindustan kat Zee TV... Pastu tengok bil air pulak, walaupun dimanjakan oleh subdidi Kerajaan Selangor, tetap jugak sangkut 0.85 sen. Bersyukurlah, orang negeri lain tak dapat pun tau.. Oh, sila jangan komen berbaur politik kat sini ye.

Di celahan bil-bil tersebut, aku terlihat entiti asing..rupa-rupanya poskad. Macam pernah ku dengar nama tempat ni, tapi di mana ye..


Selak belakang (ke selak depan?), rupa-rupanya...


Oh my Gucci! Poskad untuk aku rupanya! Tengok cop tu, dari Phetchatburi, Thailand! Bukan dari Charyl Chappuis , tapi dari one of my favourite travel blogger, Jari Manis. Terharunya, kak JM sudi curi masa untuk menghantar poskad pada aku walaupun sedang bercuti. Biasa orang balik baru bagi souvenir, tapi ni tengah dok bergumbira masih sudi ingat pada rakan blogger dia yang sorang ni. Dahlah tak bagitau awal-awal, saja buat surprise kan! Sayang kak JM ketat-ketat!!

Aku stalk blog kak Jari Manis yang manis ni dah lama, sebab memang suka baca cerita travel dia. Trip aku ke Gold Coast n Sydney pun banyak research kat blog Jari Manis travel list sebab gaya dia menulis yang detail. Thanks kak, semoga terus dimurahkan rezeki dan dapat jodoh yang baik dan suka travel gak. Hehehe. N thanks jugak sebab selalu komen kat blog merapu saya ni. Korang dah terjah belum blog dia? Kalau belum, pergilah cepat-cepat. Kak JM ni peramah orangnya dan rajin blogwalking. Tak mampu aku nak bw serajin dia.


Oklah, kita masuk citer twitter plak.. Korang ada twitter tak? Kalau ada, mehlah kita saling follow mengfollow. Semalam, tetibe ada pakwe mat saleh kat atas ni follow twitter aku. Aku ingat pemain bola mana tadi nak berkenalan, makcik dah berangan nak sekapal ngan Victoria Beckham, Ayu Raudhah dan Shakira. Hahaha..tak payah berangan lebih! Aku selalu tweet dalam bahasa Melayu, mana mungkin dia faham.  Mamat ni sesat kot. Sebab aku memang banyak follow twitter pemain bola, so maybe dia terklik nama aku time tengah scroll. Entah-entah dia nak ajak aku sokong Everton? Sorry Honey, I'm a Liverpool supporter. You'll never walk alone!!!

Korang kalau nak follow aku, klik sini!

Cakap pasal Liverpool, tetibe rasa frust, sebab Liverpool dah tersingkir dari Capital One Cup selepas kalah 1-0 pada Chelsea di Stamford Bridge pagi tadi. Gol dijaringkan oleh Ivanovic pada masa tambahan. Kalau Suarez masih ada mungkin Ivanovic akan kena gigit lagi.. Tak, aku rasa dia akan gigit Diego Costa. Berani dia memijak Skrtell dan bergaduh dengan Steven Gerrard. Nobody pick up fight with a legend! Tapi Costa memang biasa main ganas macam ni masa ngan Atletico. Kalau tidak, takdelah peminat La Liga gelarkan Atletico Madrid ni 'Team WWE'.

Honestly, Liverpool sepatutnya boleh menang masa main kat Anfield hari tu, sebab dapat banyak peluang, tapi semuanya diselamatkan Thibaut Courtois. Berbanding Chelsea yang hanya one shot, tu pun penalti, boleh pulak masuk! Terkenang zaman Courtois dipinjamkan untuk bermain dengan Atletico Madrid tahun lepas. Memang susah gila nak bolos.

Eden Hazard of Chelsea- one of my favourite striker. Regardless.

Itu sahaja sesi merapu hari ni. OKlah, aku nak pergi bayar bil. Kang streamyx kena potong, tak dapat nak blogging. Lagi naya kalau air kena potong. 85 sen pun duit jugak kan. Anyway, thanks for reading guys!

Sometimes I wish I'm that normal girl yang tengok Running Man dan drama kahwin paksa dan apa-apa lagi. 


89 comments:

  1. Kalau panjang macam ni punya entri Rabu, memang akak tahu akak tak sesat jalan :) Tahniah pada Sal sebab ada yang sudi mengingati walaupun sedang bercuti. Itu tandanya ramai juga yang sayang kat Dik Sal yang suka merapu ni. Akak kalau dah cuti, bos pun daku lupai mana mungkin teringat orang lain *_*

    Akak salutelah sebab Sal bukan gadis bunga eh, bukan... bukan gadis biasa yang boring-boring gitu. Apa kes nak tengok drama kisah kahwin paksa? Akak pun tak tengok tau tapi kalau cerita Korea, akak tengok juga :) Memang respek habis kalau dia buka cerita bola. Ternganga-nganga mulut akak ni membacanya tau. Kalau tengah makan sambil membaca, memang tersembur keluar sebab ayat-ayat dan nama yang ala-ala bombastik di pendengaran telinga makbudak yang biasa-biasa nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. .saya ni gadis bunga kak..Percayalah!
      Bab update blog panjang - panjang ni kita memang sekapal kan?Hihihi
      Tulah, terharu betul ada yang sudi ingat kat blogger kuat merapu ni. ;)

      Delete
    2. dengan blog kak sal lah saya tahu serba sedikit bola negara luar. kalau tak, harammm. haha

      Delete
    3. Haha..akak just cerita team n player akak minat je . Kalau tanya yang lain-lain memang haram tak tau jugak..hihi

      Delete
    4. buan senang dapat komen panjang macam ni

      Delete
  2. Oo fan liv ropenye...Liv tak power la sis...hee3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. ..Power je suatu masa dahulu. Sokong gitu-gitu je buat seronok.

      Delete
  3. wahh pjg betul lah.... running man i like... tapi sejak exam hari tu smpai habis exam nk praktikal ni xbuka lagi la running man... simpan nk tgk time dok rumah sewa nnt..sbb mesti boring dok rumah sewa yg tiada tv...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu. Takde tv takpe jangan takde internet. Akak layan gak la running man tapi jarang. Best jugak. Kelakar, no wonder ramai addicted.

      Apa yang panjang? Tajuk ke entry?akak mmg suka update blog macam ni.haha.rojak gitu..

      Delete
    2. bab bola mst pjg... walaupon saya xminat bola ni... tapi still nk mmbaca apa kak sal tulis sbb mcm mngulas berita dah hihihi...
      at least saya tahu juga something apap kak sal cerita

      Delete
    3. hahaha..bab bola ni kalau dah start menaip memang susah nak berenti. tu pun tapis jugak supaya orang tak pening baca.sebab tau ada yang macam ZF sudi baca walaupun tak minat ..hehe

      Delete
  4. murahnya kena bill air... bersyukurlah...

    wah sempat sis JM pegi pos office kat sana ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Malaysia masih aman.haha..tetibe! Tulah, terharu betul kak Sal dapat poskad ni.l

      Delete
    2. Demi untuk kawan2 kesayangan sis JM akan ambil peluang yang ada..sanggup cari pos opis, tanya org local

      Delete
    3. tulah, post office dalam bahasa Thailand apa kak JM?hehe

      Delete
  5. Astro ni makin mahal pulak bilnya. Hari tu terkena cas penyambungan RM20 sebab terlewat bayar bil. Sebelum ni, RM10 je. Ni tetiba dah naik jadi RM20. Cekik darah betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul .tapi masa nak mntk sambung balik tu punyalah siksa..

      Delete
    2. kak rumah ayah dah bising2 pasal astro ni... ingt nk pasang NJOi ja.

      Delete
    3. ok je kak JM...tapi channel Korea akak takde lah..hahah

      Delete
    4. Kalau nak potong, astro main potong je. Tapi bila kita dah bayar, kita pulak kena call dorang untuk aktifkan balik. Dahlah mahal caj untuk call dorang...

      Delete
    5. pastu bila call memanjang .. "petugas kami sedang sibuk.." pfft!

      Delete
  6. hihi, timmlah org yg normal tu..thehehe..ngee..hai kak sal, sihat? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sihat Alhamdulillah. .akak pun rasa dah lama tak jalan2 blog Timm.hehe, akak teringin nak jadi 'normal' jugak.

      Delete
  7. waa... bab2 bola surrender terus.. hahaha.. tak tgk bola -_-"
    astro mmg mahal pun bilnya.. grrr.. sbb tu dah lama terminate astro.. huhu..

    tahniah sbb dpt poskad special dari kak JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Sue Sopian...nampak x sis JM lambai2 nih :-)

      Delete
    2. lambai style Miss Universe gitu!

      Delete
  8. a ah...melampau astro ni...
    dah la cerita sama je duk ulangtayang..
    rmh pkai y murah sekali..sbb nk channel tv1,2 & 3 je y paling penting.. dah pkai ariel tv x dpt siaran..tu tpaksa guna astro jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah. .sebab dia xde saingan kan.

      Delete
    2. Bab cerita ulang ulang tu, Ros pun setuju.. Cerita yg sama..

      Delete
  9. Wah...astro makin mahal ye? Tak pernah melanggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah tak melanggan..dah mlanggan nanti, nak lepaskan sayang...

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori sis..terkomen smpai 3 kali. Line xok la,ingatkan tak sampai komen pertama kedua tadi..huhu..

      Delete
    2. tak apa kak kathy...lagi banyak orang komen lagi saya suka..hehehe!

      Delete
    3. hihi jadi mcm saya... line x ok.. kuar la byk komen yg sama... sampai di tegur sis JM hihi

      Delete
    4. alamak!!! x nk tegur lah lain kali :-)

      Delete
    5. biarkan je..dia komen banyak-banyak kali...hehe

      Delete
  11. Wahh.. waahh.. hepi la tu.. btw, tahniah dapat sourveniour dari thailand =))

    ReplyDelete
  12. mak aii panjangnya ko menulis Sal, macam-macam kisah dalam satu entri, cayalah..erm biasalah kan bab2 bil ni, astro makin mahal tak subscibe tak ada channel nak nengok pulak,MLM dan yang sewaktu dgnnya, air pun sama mesti ada seringgit dua yg kena bayar tapi syukurlah murah le tu... hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah kan..sebab Selangor ada subsidi air.tulah, astro nak terminate sayang plak..so redha jelah..huhu

      Delete
    2. Sal memang antara blogger yang rajin buat long entri. Memang banyak yang nak diceritakan.

      Delete
    3. idea sekali datang memang bertubi-tubi, tu yang tak boleh berenti menaip

      Delete
  13. Cantiknya tulisan kak JM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik? we witt..kembang nih

      Delete
    2. ahaksss...kembang lah cantik! kalau kuncup x cantik sgt heee

      Delete
  14. mmng tak rugi kenal dgn sis JM baikkkk sgt ;) muah rezeki dia kan..
    huihhh tabik spring bleh citer pasal bola..klu tnya kt sy apa pon tak tau klu pasal bola ni ;'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO....jgn puji lebih2...kembang montot akak nanti heee

      Delete
    2. haahla...jangan puji kita lebih-lebih.kembang jugak nih..hehe.

      Delete
    3. kembang sgt nnt injit ja montot tu hihi

      Delete
    4. meh nk inject montot ZF dulu..aci? heee

      Delete
    5. Mintak tolong Kak Shikin injitkan. Hahhaha

      Delete
  15. Sal...alhamdulillah kerana dah terima poskad tu...walaupun Sal tak masuk dalam list Top Commentar sis JM tetap hargai kedatangan Sal di blog sis JM tu begitu juga kawan2 yang lain. Itu sbb sis perlu buat kunjungan balas sbg tanda terima kasih kepada mereka yang rajin singgah di blog sis tu.Tanpa reader siapalah kita as a blogger..tul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak JM..tanpa mereka siapalah kita.

      Delete
    2. tanpa blog. sapa lah kita.. hihi ada kena mengena ka..

      Delete
    3. x de ZF..blog sis JM sunyi je

      Delete
    4. hehe..samalah blog ni jugak.pulak kalau dia dok 'open table' ngan SS kat sini.manalah dia tak datang ni, gi travel kot cuti panjang ni

      Delete
    5. Setuju. Dengan kehadiran rakan rakan blogger membuat kita rasa lagi semangat menulis..(pendapat Ros la)

      Delete
  16. Sis JM memang friendly & thoughtful. Dahla rajin blogwalking, pegi jalan pun masih ingat kat kawan2 kan....

    ReplyDelete
  17. ha tang twitter tu ada tapi dah berkurun tak buka.. kita skrg aktif insta je. tu pun aktif tak aktif jugak lah sebenarnya. heheh.

    ReplyDelete
  18. Wahhh
    ..cantiknya postcard dari k.JM.
    Bertuah semua yang dapat.
    Tahniah ye.
    Kalau cerita pasal bola memamg haram saya tau.
    Hehe..

    ReplyDelete
  19. assalam sal, akak singgah.
    Bila sal kata sal buat entri rojak, akak pun kekadang rasa b;og akak tu cam blog rojak, macam2 cerita, cuma takde citer artis je, tak minta, ha ha..

    ReplyDelete
  20. wah.. poskad dr jauh. hehe.. tahniah makin fames

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..mana ada femes...just that kalau dah 'klik' ngan mana-mana geng blogger memang dah macam kawan kenal lama plak

      Delete
  21. Suka tajuk Rojak Rabu...RR kreatif gitew... :D
    Bestnya dapat postcard dari jauh...part ingatan tu yang penting...

    ReplyDelete
  22. Bestnya dengar bil air Sal tu ;) Alhamdulillah.
    Bab bil astro tu, Ros pun sakit hati.. Nak potong, tapi nak tengok maharajalawak. Hihi. Tengoklah nanti macam mana..
    tahniah ye Sal.. Dapat poscard dari Kak Jm ;)
    Bab bola, Ros minat jugak.. Tapi bola tempatan dan negara-negara je.. Yang kelab-kelab ni, tak terikut dah Sal. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bil air kat Selangor memang murah sebab ada subsidi..
      tulah, demi MLM, bertahan jelah dengan bil Astro ni.
      hahaha, bab bola ni, saya janji pas kahwin saya tinggal.sementara bujang ni, layankan apa termampu.asalkan tak tertidur dekat office. *.*

      Delete
    2. Hihi.. Ala kalau dah kawen pun takpe la Sal. Layankan aje.. Cuma jangan lepak kat kedai mamak layan bola tengah tengah malam sudah. Hihi

      Delete
    3. haha..tak boleh ros..takut dia jeles.taulah pemain bola ni ramai yang hensem-hensem.

      Delete
  23. minat liverpool ye?hehe...u will never walk alone... :)

    ReplyDelete
  24. Hihi....oklah tu tajuk, tajuk okje lagi teruk.....' Sunyi? Tak ar'...lagi haru haha...
    Betul tu Sal...tulah pasal mak dah tukar pakej, ambik paling rendah Rm 50 lebih, pakej dulu dah cecah Rm 100 lebih, membazir jer....

    Tahniahlah dpt poskad ek. Tak fefeeling artis ke? Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. .rasa macam retis dapat surat peminat. Boleh? Haha
      Saya ni amik gak Astro sebab memang hantu TV. Lagipun nanti ayah nak tengok bola..hihi

      Delete
  25. Yeahhh, geng la. Peminat running man jugak.
    Akak punya akaun twitter dah deactive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ye ke..kalau tak boleh saling follow mengfollow.

      Delete
  26. hihihi poskad dari jauh.. ada cop seberang tu mahai tau Kak Sal daripada souvenir heheh.. tanda ingatan while travel ada orang ingat kat kita.. lagi terharu.. Akak JM sapa tak kenal Kak Sal.. CT ni dok berharap at least dapat menyelinap masuk dalam luggage nak ikut dia pi jalan hihi..

    pergh Kak Sal !! hahaha x lama lagi glamer la you.. abam bola follow hihi.. jadi geng share minat hihi.. dari bola turun ke hati gituuuu you..

    its okay to be rare kak.. kalo semua minat running man semua minat drama kawen paksa rela tak ada uniknya da ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..so true. Lagi bermakna dari souvenir mahal . memang terharu sangat..
      Hahaha. .pakwe bola nun jauh di England. Mana mungkin. .mamat main futsal kat Sport Planet ni pun tak pandang akak.
      Haha..deep down aku ini wanita biasa...mudah rapuh,luka karena cinta..eh ternyanyi pulak . tapi macam salah lirik. Hehehe

      Delete
  27. mmg agk nyer nasib liv dr dulu. bla main best tetiba ada laa sorg ni jd hero... x pe laa x de rezeki kita nk g webley thnni... redha je laa sal

    ceh, ayat bajet cm dok kt london ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayat kita cam bajet kita ni IC liv kan..haha.FA Cup ado lagi.

      p/s:ada ura-ura Liverpool FC nak datang sini in July..jom gi!

      Delete
  28. lancar betul sal citer pasal bola ye . sis dok ternganga je bila baca ... best la dpt dr JM from thailand lagi ...

    ReplyDelete
  29. untungla dpt poskad dari siam., JM memey rajin kannns ;)

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com