Wednesday, 8 October 2014

Flight Mode On!


Flight mode?

Biar betul Sal ni, dia bukan baru balik bercuti ke? Nak gi berjalan lagi? Orang dok risau harga minyak naik dia jugak yang steady terbang sana-sini!

Rileks, rileks pembaca sekelian. Aku ni rakyat marhaen macam korang jugak. Yang kerja kuat untuk meneruskan hidup dan kalau ada rezeki lebih, nak jugak kahwin melancong.

Flight Mode yang aku maksudkan ini adalah option  'Flight Mode' yang ada di hampir semua telefon. Tak kisahlah Nokia zaman purbakala ataupun handphone Samsung korang yang sama besar dengan muka tu. Apo kobondo eh Flight Mode tu?

Ok, flight mode ni merupakan salah satu setting dalam handphone macam silent, vibrate dan turn off. Nak kenal senang je, gambar kapal terbang. Bezanya bila kita turn on flight mode ni, handphone kita akan terus disable fungsi menerima dan menghantar signal. Means, kita tak boleh receive atau call orang, tak boleh terima atau hantar mesej, tak dapat detect wi-fi dan sebarang coverage internet. Senang cakap : TAKDE LINE.


Tapi, kalau tak boleh buat semua tu, apa gunanya ada handphone? Ha, meh sini Kak Sal korang nak bagitau kegunaan 'flight mode'.

1. Untuk digunakan dalam flight
Dah!!!Nama pun flight mode..Sebab kat atas awan sana, conform tak ada line punyalah! So, buat apa nak perabih bateri! Boleh je nak off, tapi kalau korang nak dengar lagu atau main game, boleh try on flight mode. Which membawa kita ke point nombor 2.

2.Jimat bateri
Katakanlah kalau korang ke tempat takde line tapi still perlukan handphone untuk tangkap gambar atau sebagai 'torchlight', memang sesuai untuk on Flight Mode. Kadar kehabisan bateri jauh lebih perlahan. So, tak payah la cas selalu. Lagi-lagi kalau elektrik terhad, powerbank pulak tertinggal.

3.Elakkan international roaming dan penggunaan mobile data
Memang sesuai bila travel ke oversea. Kalau pakai prepaid takde apa, tapi bayangkan kalau pakai bil. Balik tanah air tengok bil melambung sebab 'ter'bukak internet. Aish, nightmare lah!

4.Cas telefon lebih pantas
Aku selalu guna trick ni bila dah lambat, tapi handphone tengah charging lagi. Aku on flight mode, cepat je bateri full.

5.Inginkan tidur tanpa gangguan.
The best part? Aku still boleh kunci alarm dan ia berbunyi on time seperti biasa. Ah, heaven bila tidur tak diganggu bunyi atau vibration handphone. (Boleh je nak silent, tapi aku suka flight mode sebab boleh jimat bateri.)

So far tu jelah kegunaan Flight Mode yang aku tahu. Kot korang tau kegunaan lain bolehla share sini.

Till then, thanks layan aku merepek..hahaha

44 comments:

  1. Tips yang berguna Sal. Memang selalu guna pun...tapi part bat guna flight mode tu tak pernah try lagi...nanti kita test tips ni ya...he..he

    ReplyDelete
  2. Fon ana tu mmg selalu flight mode je. Haha. Gila malas nak dapat mesej dari maxis mintak topup. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, camtu pun boleh ea?
      Bolehlah saya turn on FM ni jugak.
      Disturbance free. Heheh.

      Delete
  3. sally selalu guna trick no 4 tu kak sal...kekek ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice tips u olzzz.
      Tak pernah tau yang ni.
      Kalau kat ground boleh jadi camni or kat awan je?
      Ishhh..saya seyes x tau ni.

      Delete
    2. dr. shikin : no. 2 sampai 5 tu semua on the ground..

      Delete
    3. Sal..akak try on Airplane Mode tu kak TAB waktu dalam rumah terus kuar msg No Internet Connection huhuh

      Delete
    4. memanglah kak JM. Kalau on flight mode memang automatik handphone/tab tak boleh terima sebarang signal..tapi saya pernah try on wi-fi, boleh plak. tapi kena on wifi lepas on flight mode.tu trick dia.

      Delete
  4. Ha, bagus..bagus... Akak selalu tertanya2 tentang flight mode nie. Ini rupanya. Bagus sangatttt. Akak suka...akak sukaaaaa...! Hehehehe

    ReplyDelete
  5. bagus tips2 ni anum nak try la masa charge tue

    ReplyDelete
  6. Asslmkm.. Tak pnh cuba mode ni.. Nk try la nti.. Hihi.
    Mekasih share info ni..

    ReplyDelete
  7. Boleh kakak tak ternampak mode ini.
    Baca ni baru kakak tengok kakak punya hp
    Good info Sal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak teringat saya belajar dari mana pasal ni..huhu. sejak pakai smart phone baru kerap guna sbb hp cepat habis bateri

      Delete
  8. Akak pun selalu guna time tidur..tak suka di ganggu..

    ReplyDelete
  9. good info neh!!
    sebelom nih x amik tahu sgt pasal flight mode nih.. sebab jarang naik kapalterbang.
    bila baca n3 nih baru tau.. byk pulak kegunaan flight mode nih. hehehe
    tq2.. :)

    ReplyDelete
  10. Errmmm... menarik info nie... tau kewujudan flight mode tu... tapi tak pernah guna... selalu naik flight... off terus... :D thanks sal...

    ReplyDelete
  11. masalah kak pulak sal, bila dah buat flight mode, terlupa pulak nak setting balik. kak tau fasal flight mode dari prof dr muhaya. dia kata buatlah flight mode kat hp kita waktu kita nak "berbicara" dengan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tu saranan prof Muhaya.sebab memang hp akan terus disconnect bila on flight mode.

      Delete
  12. Sal!!! terima kasih kongsi..akak mmg nampak flight mode tu tapi x kesah pun sbb x tahu fungsi..sib baik Sal kongsi kat sini leh la praktis bila nk jenjalan lagi 2 mggu ni hehehe..tima kasih..syg!!! kamu

    ReplyDelete
  13. Selama ni mmg tak pernah guna flight mode tu... naik flight off terus hp ehehee.. Thanks sharing Sal.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka off kalau naik flight. Guna time lain macam point 2 sampai 5 tu

      Delete
  14. selalu on masa dalam meeting, sbb tak tahu nak tekan butang mana nak silentkan hp...

    thanks, byk juga kegunaan mode ni, boleh try masa nak charge bateri, jimat elektrik..

    ReplyDelete
  15. Salam singgah..saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik
    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. cop...cop...time flight mode...wifi masih berfungsi...cuba lahhh....

    ReplyDelete
  17. oo..camtu ek..klu cas dia cpt full ye..hmm tak pernah try plak..tp yang tau bila on flight mode ni dan main game mcm lagi cpt je bateri haus..hmmmmm..pelik2..

    ReplyDelete
  18. Salam Sis... baru tau ni kegunaan flight mode tu ..selalu dok tengok2 je kat HP.. tak pernah cuba lagi .. haha..
    lepas ni nak cuba lah guna masa nak cas tu yg penting sebab nak cepat penuh battery... hehe

    ReplyDelete
  19. tq for sharing..
    lya bru tahu ni..rupanya dia leh cptkan lg proses mgecas..lps ni..time nak cas..nk on mode ni

    ReplyDelete
  20. tq sis..baru kathy tahu fungsi lain flight mode ni..selalu guna masa naik flight jer..hehehehe..lamanya tak singah blog kathy..bz yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. .sangat busy sis..ni pun auto publish sebab balik ke kampung . jarang bw pakai hp.x best.

      Delete
  21. Kalau malas nak off hp tapi nak elak gangguan orang kol pun bole ehehe Nway ader tag awak dalam entri ni
    http://sitracey.blogspot.com/2014/10/giveaway-saya-nak-sihat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww..macam ni pun boleh.
      Okeylah, nanti nak.buat camtu jugak.

      Delete
  22. Apa yang ada perlu digunakan sebaik mungkin.bab charge hp gune flight mode memang bagus..good tips anyway :)

    ReplyDelete
  23. woh teringat first time jalan oversea.. ter on roaming dengan sendirinya.. lepas tu pelik mak nye call masuk. jawab ajelah.. bhahaha then lepas shari mak call tak masuk dah. CT nak call keluar pun tak dapat. then ayah pm kat fesbuk.. maxis hantar warning.. bill dah limit rm400 whaaaat????? padah buta ilmu pasal roaming..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiyo, akak pun tak pandai bab roaming ni.sebab pakai prepaid so memang tak pernah amik port..hehe

      Delete
  24. BEtulll. flight mode ni memang jimat batery.

    kalau bateri tinggal sikit, change to flight mode. takdelah habis cepat sangat.

    good tips kakk!

    ReplyDelete
  25. wah,no 4 tu macam best je.. saya dah lah selalu buka internet... selalu main game. kalau gitu, selau pakai flight mode la.. tapi takut lupa nak off balik kang. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lupa kot, sebab kalau on FM ni nampak ikon kapal terbang kat skrin

      Delete
    2. oh erk. betul juga... tapi saya ni lagi satu, jenis suka hati letak hp kat mana2.. heee.. sebab tahu xde benda menarik and xde sape yang akan msg 24 jam dengan saya. haha

      Delete
  26. Tak pernah tahu pun. Selalu guna bila dalam flight je. Thanks for sharing, kak!

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com