Saturday, 15 June 2013

Resepi : Kari Ikan Ala Mamak

Behold readers, for the first time ever, aku post entry tentang resepi!!!Yup, korang tak salah baca. Hari ni aku nak share resepi kari ikan ala mamak yang Mak aku selalu masak untuk kitorang. Kari mamak tak menggunakan santan, so baik untuk kesihatan terutama mereka yang ada high cholestrol. Aku masak sendiri tau ni, tapi Mak mencelah sikit-sikit sebab kalau dia takde masakan aku memanjang tak jadi. Hewhewhew. Full credit recipe ni untuk beliau ok!

First of all, kita kena prepare bahan-bahan dulu. Paling penting kenala ada...

Ikan ( ikan ni namanya Ikan Pisang)

Bahan2 untuk menumis:
Bawang merah besar
Halia
Bawang putih
Garam kasar
Serbuk kari ikan
Air
Minyak

Bahan-bahan lain:
Asam jawa (kalau suka masam bubuh banyak)
Bendi/ Terung/ Tomato (ikut suka)

Mula-mula kita tumbuk halia dengan garam dulu. Tumbuk lumat-lumat supaya tak terapung-apung dalam kuah nanti. Lepas tu tumbuk bawang-bawang sekali. Kalau masak banyak, gunalah blender. Aku ni tradisional sikit, tu yang guna lesung batu tu.

  
Once dah lumat, gaul dengan air dan serbuk kari. Gaul rata-rata. 


Kemudian panaskan minyak. Make sure minyak cukup banyak untuk menenggelamkan campuran rempah kari tadi. Kalau tak nanti hangit. Tumis sampai garing dan naik bau se-taman. 


Masukkan ikan seketul-seketul. Hati-hati bila balik-balikkan ikan supaya isi ikan tak hancur. Tambahkan air dan air perahan asam jawa. Kadar air bergantung kepada tahap kepekatan kari yang korang nak. 


Biarkan mendidih, kemudian taruk bendi/ tomato/ terung. Sebab Mak dah beli bendi, so aku guna bendi lah ye..Biar sekejap atas dapur dan tutup api. Sedia untuk dihidang. Sedap makan panas-panas dengan nasi..Hehe.


Hasilnya...


So, korang jangan lupa cuba OK!!! Kalau aku boleh buat, tak mustahil korang pun boleh sebab aku punya skill memasak in scale of 1 to 10 aku dapat 4 je.. Teruk betul...but I'm trying to improve! Tapi jangan risau, ni resepi Mak Besah tau, conform sedap!!!

P\s: Seksa betul nak masak sambil tangkap gambar..nasib hp tak tercelup dalam kuali!

1 comment:

  1. akak pun pernah buat kari ala mamak ni tanpa SANTAN..mmg SEDAP (pui..puji diri sendiri) hihihhi..mmg lebih sedap dari letak santan kan..

    Kari yg Sal buat pun buat akak terliur..ishh..sabar je lah..hari ni puasa :-)

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com