Friday, 13 May 2016

Krabi Part 2

Assalamualaikum semua! Jom sambung cerita Krabi...

Sampai sahaja ke hotel, aku terus pergi ke kaunter untuk check in. Macam yang aku cerita dalam entry INI, aku book penginapan melalui Agoda. Once dah settle payment, Agoda akan email booking voucher. Print siap-siap untuk ditunjukkan pada staff di kaunter.

Kami menginap di Pranang Flora House. Ramai member yang dah pergi suggest kitorang booking hotel di area Ao Nang instead of Krabi Town sebab Ao Nang lagi meriah katanya. Dah kata noob malas buat research, ikutkan jelah.



Cantik bilik ni, selesa jugak. Ada aircond, dan aku mintak extra bed sebab kami bertiga. Aku paling kecik amiklah katil paling kecik.

Toilet selesa. Siap ada bath tub ngko!

Bak kata kawan aku, nape view macam mengadap Batu Caves je? Hahaha

Nak cerita pasal Pranang Flora House ni..best ke duduk sini? Bagi aku kira masuk kategori best la. Ada wi-fi yang laju, ada TV, bilik lengkap towel, selimut, almari dan hanger. Tapi iron aku tak sure. Tak tanya pulak. Stail aku kalau travel memang bawak baju ngan tudung tak payah gosok. Semaklah wei nak fikir.

Petang tu pas check-in, mandi dan solat, kitorang keluar cari makan. Lapar!!! Kalau duduk area Ao-Nang ni memang senang cari makanan halal. Lagipun hotel kitorang ni dekat sangat dengan masjid. Takde masalah nak tau waktu solat. 

Masjid Ao Nang

Sebab dah lapar sangat, makan je kat kedai depan masjid ni. 

Aku lupa makan apa, gambar pun tak tangkap. Tapi bertabah la ye, gerai kecik macam ni slow sikit servis dia. Tak apalah since harga berpatutan dan sedap. Ke sedap sebab aku dah kebulur? Lantaklah, yang penting halal.

Lepas makan, kitorang jalan-jalan tengok area jual baju dan souvenir depan masjid.  Tapi takde beli apa pun. Rilekslah, kan baru sampai. Lama lagi aku nak stay Krabi ni..

Orang kata Krabi ni senang naik motor, tapi kitorang kan rajin so jalan je. Kalau jalan turun bukit korang akan sampai ke pantai Ao Nang. Sepanjang jalan ada kedai makan, kedai souvenir dan kedai massage.

Ada gak lah orang lepak. 


On the way balik ke hotel kitorang beli pancake dan singgah mini mart. Pancake Thailand ni sedap tau. Ni tengah taip pun terliur sebab teringat kesedapannya. Hahaha. Kalau korang ke Krabi, cubalah cari.

Makan dah, tengok pantai dah, kita balik tidur lah ye. Esok hari yang panjang. So, kena jimat tenaga. Nanti sambung story na.. Bye!


88 comments:

  1. Ohhhh.....senang dah kalau nak berjalan kan Sal, semua info boleh dapat.

    Hihi...ko punya katil yg dekat sebelah tingkap ke tu Sal, hampir tenggelam tu. Besok kalau mak nak ke Lrabi refer blog ko jerlah Sal, senang keje mak... ke senang keje Pak Jilap sebab bab bab gini mmg selalunya dia yg booking

    ReplyDelete
  2. Gigih ahkak nunggu... apa ke sikit bebeno update nya...

    Cepat update citer krabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, banyak lah ni...kte x serajin Huda update blog panjang-panjang..

      Delete
    2. Cik Huda kita memang kalo update siap gambo satu album! Kan huda kan,.. :)

      Delete
  3. Ok masuk wishlist.! huhuhu Macam katak hakak hainommm sng keje blh refer blog sal klu nak p krabi. Dgr jugak org ckp pancake depa sedapppp.. wajib cuba kalau tak cuba tak sah. hehehe.

    ReplyDelete
  4. SELESA NAMPAK PENGINAPANNYA...RAMAI YG SUKA JLN2 KE KRABI SBB TEMPATNYA CANTIK MUDAH DPT MKNAN HALAL...

    ReplyDelete
  5. Alahai, kecil benar tempat tidur Dik Sal kita ni!

    Kalau ke sini memang tak sah tak makan pancake yerk, Sal. Semua orang kata sedap aje. Kita ni kalau ke mana-mana senang nak dapat makanan halal, memang kerja makan, jalan, makan, jalan aje. Best sikit macam tu!

    Eh, betullah! View dari hotel tu memang nampak macam kat Bt Caves. Nasib baik beritahu. Kalau letak view ni sebagai teaser, memang malas nak teka dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha,katil kecik pun lena kak MD..

      Delete
  6. Huhuu, ada apa-apa yang dah berubah ke dekat blog ni? Rasa macam ada. Kuikuikui

    ReplyDelete
  7. Mudahnya kalau bujang ni kan.jalan2 guna kaki je baru enjoy travel.Thailand ni memang kategori mudah lagi la nak cari makanan halal.makan pun sedap2..rugi la tak snap wafle sedap tu..nk tumpang sama terliur.hehe

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum Sal
    kaknoor pun belum pernah ke krabi
    macam best je kan
    boleh lah suatu hari ke sana
    tunggu green light dari en Boss heee

    ReplyDelete
  9. Pergghhh.. syokla pegi negara orang

    ReplyDelete
  10. yuhuuuuu Sal..sis JM datang ni..sib baik masih ingat lagi jalan nk ke umah cik Sal munge nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseh, saya yang dah lama x sampai ke blog kak Jari Manis yang manis

      Delete
  11. stay kat Aonang lagi meriah..byk kedai halal..ada pasar mlm lagi best tau

    ReplyDelete
  12. ada anak gajah 2 ekor..x curi bwk balik ke Sal

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah..kang berat beg..hehe

      Delete
    2. Eh, ada 3 ekorlah Sis JM. Atas katil Sal pun ada sekor anak gajah :)

      Delete
  13. berapa harga sebilik per night? malas nk cari kat Agoda ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, nanti kte buat pembentangan budget

      Delete
    2. Cik Sal sama mcm SS... Buat budget jek terus kan... Malas nak kais bil... He he he

      Delete
    3. mestilah..I learn from the best

      Delete
  14. kalau ke Krabi x try pancake mmg menyesal..perlu repeat..tempat lain x de ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat lain xde ek?tak taulah, Thailand pernah sampai Krabi je u olls

      Delete
    2. Nak teman ke mana ni? ;p

      Delete
    3. makan la pancake kat penang pula....hehehe

      Delete
    4. belanja ar..duta penang.haha

      Delete
  15. alaa..sis JM tahu..esok korang nk pergi pulau kan kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala janganla bocor rahsia

      Delete
    2. SS pon dah boleh agak... Keh keh keh

      Delete
    3. haha, kat Krabi mana lagi nak pergi

      Delete
    4. sis JM ni dah macam ada spy la....hehehe

      Delete
  16. Pancake Thailand? Apa beza pancake Thailand dengan pancakes lain dekat dunia ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nipis..macam kulit apam balik pun ada

      Delete
    2. Mak aihhhh... Beza kat duniaaa... He he he

      Delete
    3. Banyak flavour tu yang rambang mata!

      Delete
  17. ok...singgah jap nak komen dulu...atas katil tu bentuk gajah ka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, gajah kan trademark Thailand..

      Delete
    2. ooo...nak kena pi thailand juga la camni...hotel dalam malaysia tak buat pun jambatan pulau pinang, klcc, menara tamingsari etc...

      Delete
    3. hotel kat malaysia patut buat bentuk durian

      Delete
  18. ok...best di buat sambungan dengan pancake...ok tunggu next story

    ReplyDelete
    Replies
    1. tauke pancake pun tak larat nak tunggu entry ni bersambung, tuan punya blog malaih..

      Delete
    2. hahaha...sambung la cepat...nak baca ni

      Delete
  19. Dah nama pon Sal Munge... Flora sesaje... Keh keh keh

    ReplyDelete
  20. katil tu klasik eh... Goyang2 x? He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..goyang sikit-sikit je, takdelah bunyi sampai dengar bilik sebelah

      Delete
  21. Betul laaa... View tu sebijik batu cave! Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada patung emas tinggi tercacak kat situ memang batu cave dah :)

      Delete
    2. nampak sebijik ka sejibik hehehe

      Delete
  22. Replies
    1. takde bawak sendiri.. hahahha :p

      Delete
    2. Tak ada..keringkan rambut tepi pantai je..haha

      Delete
  23. Nampak ke nengok pantai memalam tu? Adehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak la SS.. Sal cakap tengok ngan mata hati.. keh keh keh :p

      Delete
    2. nampak gitu jelah SS..haha

      Delete
  24. bestnya...huhu...my boss kg dy kat krabi klu tgk gambar kg dy seriously super great la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..Krabi is a nice place.takdelah moden sangat,plus laut dia cantik

      Delete
  25. Batu Caves di Krabi.., keh keh keh :p

    ReplyDelete
  26. Ehh ! Bath Tup ada tak.. nak berenang.. keh keh keh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada..tapi tak dapatlah nak berenang..berendam macam badak aje

      Delete
  27. cantik nyer tuala gajah atas katil tu, sal :)
    kalu aida, mau awet kan and bwk balik mesia hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak mandi terus bukak tuala tu, takde rupa gajah dah..hehe

      Delete
  28. Kak Sal.. CT tataula kat laptop CT jeke gini.. tp kaler font klabu ehe.. macam acah2 tak nampak gitu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi CT, akak terus edit blog n tukar kaler font..tapi tak taulah sekarng ok ke tidak

      Delete
  29. Replies
    1. gelap lah..tak cantik lighting.hehe

      Delete
  30. eh ke krabi ke
    punya lama tak singgah sini
    tak tahu tuan tanah merayap lagi

    ReplyDelete
  31. bila agaknya akak dapat ke krabi ni
    ramai kata best tempatnya
    sal pun dah p ni
    ishhh....tak boleh jadi ni

    ReplyDelete
  32. hotel tu macam syiok ja.. berapa kak semalam ??

    ReplyDelete
  33. nak pi jugak.. bilalah nak sampai... baca entri ni lagi lah rasa nak pi sesangat... hahaha.. *senang terpengaruh*

    ReplyDelete
  34. makanan kat sana memang best kan.. ramai dah dok kata... ehhh.. banyak dah dok baca..

    ReplyDelete
  35. bestlah klu senang nak cari mknn halal . bahasa menu pun bahasa melayu tu ...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com