Thursday, 19 November 2015

Pengalaman cabut gigi bongsu - Part 2

Sambung dari SINI

Assalamualaikum dan hai semua! Amboi, baca komen-komen korang dalam entry lepas, ramai betul yang rasa ngeri ye. Rilekslah gais, operation ni takdelah sakit mana sebab dia pakai bius, nama pun surgery kan. Tips dia, jangan cabut time sakit, jangan keraskan badan dan inform doktor kalau rasa ngilu. Other than that, you guys will be fine. Kalau ada penyakit macam diabetis, high blood pressure atau darah cair, inform doktor awal-awal sebelum operate.

Day 1- petang lepas operate
Aku rasa the real struggle adalah selepas operation. Masa ubat kebas masih berkesan memang takde masalah, nak drive pun boleh. Aku sampai je rumah, mandi dulu, pastu rilek-rilek baring. Ubat kebas akan bertahan selama 4 jam. Pengalaman aku, lagi sejam effect ubat kebas nak hilang adalah waktu paling sakit. Aku start operate dalam pukul 4 petang, pukul 5 siap, so pukul 7 malam tu aku makan painkiller sebiji. Masa tu dah start rasa sakit menangkap ke kepala. Kalah period pain (tak pernah bersalin, period pain jelah aku tau..hahaha). Sakit macam putus cinta! Buat apa semua tak kena. Lagipun, bila darah kat tempat cabut tu belum berhenti memang tak selesa sangat sebab rasa darah penuh dalam mulut.

Klinik bekalkan kapas gauze untuk digigit sampai darah berhenti. Berkali-kali tukar kapas, kapas still basah dan rasa darah still ada. Aku ada baca kat blog mana entah, kalau nak darah cepat beku, minum air sejuk,so itulah yang aku buat. Jangan berkumur dan jangan meludah, sebab dua aktiviti ni akan create pressure dalam mulut dan lambatkan proses pembekuan darah.

Disebabkan mata tak boleh tidur, aku baring depan TV sambil tuam ais kat bahagian pipi yang bengkak tu. Korang jangan tuam air panas pulak ye! Sampai pukul 10 aku berkeluh-kesah, so aku telan lagi sebijik painkiller. Tahan la jugak sampai habis siaran langsung Pencetus Ummah. Gigih? Percayalah, bukan sengaja aku nak tido lewat, tapi dah memang tak boleh tidur! Dekat pukul 12 baru mata aku lena.

Ubat dia bagi. Biasanya aku pemalas makan ubat, tapi kali ni aku makan dengan taat.

Day 2
Masih MC. Aku kalau dah tertidur, memang lena sampai ke pagi. Dahlah cuti solat, makanya pukul 9 pagi baru aku tersedar. Bangun-bangun je rasa lapar. Mana taknya, last makan sebelum operate. Aku gi dapur  cari air Milo, taruk ais. Padahal aku bukan penggemar minuman berais. Pagi-pagi aku mesti nak kopi or teh panas. Tak senonoh doh, tak gosok gigi tak apa, terus minum. Memang ikut pesanan doktor, belum cukup sehari, belum boleh berkumur-kumur. Gosok gigi jauh sekali.

Lewat pukul 11 pagi, dah tak tertanggung rasanya perut aku (ayat nak dramatik aje),  barulah aku makan bubur nasi kosong, taruk kicap. 20 jam tak makan, aku pun kagum ngan diri aku. Hehehe. Bosan dengan bubur, makan biskut meri cicah ngan Milo Ais. Epik!

Seharian duduk rumah memang bosan. Tengok TV jelah keje aku. Mata aku ni liat nak tidur siang walaupun tak sihat. Time ni rasa ngilu dah berkurang. Selagi boleh tahan, memang aku tak nak depend pada painkiller. Tapi, ubat-ubat lain aku still makan ikut aturan. Malam tu je, nak tido baru aku makan sebiji Celebrex supaya tidur lena.

Day 3
Mulut dah start rasa tak selesa sebab tak gosok gigi. Pagi tu aku gosok gak lah, tapi taruk sikit je ubat gigi supaya berkumur pun sikit-sikit je. Aku try makan roti pulak. Tapi, still tak berani nak minum air panas. Time ni aku bersyukur sesangat sebab aku cabut geraham sebelah kanan je. So, belah kiri boleh mengunyah lagi.

Sama macam hari sebelumnya. Duduk rumah, tengok TV, blogwalking, main twitter. Rasa sakit dah kurang, bengkak pun dah surut, cuma kalau bersin je rasa perit sikit. Malam tu aku berjaya tidur tanpa bantuan painkiller.

Day 4
Alhamdulillah, time ni rasa sakit dah kurang, aku pun dah meneruskan hidup macam biasa. Cuma tak boleh buat kerja berat-berat selagi tak bukak jahitan. Takut teretas dik oi..nangis kakak! Aku masih makan bubur, tak berani nak makan nasi, takut terselit dalam lubang gusi. Kalau timbang berat aku, conform tinggal 40 kg. Tapi, aku dan makanan takkan terpisah. Korang percaya tak malam tu aku gi makan-makan???


Abang aku lah, tetibe last minute buat housewarming! Tapi takdelah makan macam korang yang sihat walafiat ni. Sebelum gi aku dah makan bubur kenyang-kenyang dengan biskut Meri cicah Milo sejuk. Kat rumah abang aku, aku makan roti jala, bihun sesuap dua dan sate 2 cucuk, tu pun sebab tak tahan bau  semerbak. Aku cubit sikit, siat-siat jadi kecik, pastu kunyah sikit-sikit, telan. Macam baby baru tumbuh gigi da!

Cuma satu je aku jaga-jaga, sebab anak sedara ramai, ada yang sibuk nak duduk atas pangku, nak ajak sembang lah, apa lah. Pastu diorang dok terlompat-lompat sana-sini, almaklumlah excited rumah baru. Aku perati je, jangan lah korang terlanggar pipi aku. Mau ada yang menangis macam pontianak.

Ingat saya lagi, Baby Cinta? Saya tak berat, so tak apalah Mak Tam nak dukung pun.

Day 5 
Monday - back to work. Bawak bekal bubur, sebab still tak berani nak mengunyah nasi dan makanan panas. Rindu woi nak makan Nasi Goreng Kampung dengan telur dadar! Macam biasalah, aku kan suka membebel, so haruslah berkongsi cerita pasal operation dengan rakan sekerja. Ramai yang melahirkan rasa kagum dengan keberanian aku. Tapi yang lagi diorang kagum adalah aku berjaya bertahan tak makan sampai 20 jam! Hampeh tul korang.

Day 6 & 7
Dah start makan nasi dan minum air suam. Rasa sakit pun dah kurang. Teringin Tom Yam..huhuhu. Rasa pedih je kat tempat cabut. Ulser rupanya.

Day 8
Hari cabut jahitan! Appointment aku pukul 9.30 pagi, so aku singgah ke klinik dulu sebelum gi kerja.

Time cabut jahitan ni takdelah rasa apa sangat. Dia cuma suruh kau baring kat kerusi dan dia pun potong dan cabut dengan hati-hati. Before that Dr.Khairul check kot ada tunggul tertinggal or makanan terselit dalam bekas cabutan. Kumur-kumur then done! Tak sampai 10 minit.

Dengan itu berakhirlah kisah percintaan aku dan doktor hensem..Hahaha. Dia tanya aku bila nak cabut lagi sebelah, aku jawab nantilah dulu. Tunggu lepas duit claim ni ye. Yang sebenarnya, tunggu lah aku sakit tahap tak tahan giler. Sungguh, ini lah antara perkara paling berani aku pernah buat dalam hidup aku.

So, ada apa-apa nak tanya, sila kemukakan di ruang komen. See you next entry!


82 comments:

  1. RASA XMAU LAGI ALAMI PENGALAMAN CABUT GIGI NI KAN SAL...

    ReplyDelete
  2. Kena tabahkan hati bila da kena mcm ni kan sis? Tp mesti serik jg d buatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. serik...memang serik..jagalah gigi anda sis..rajin-rajin buat check up

      Delete
    2. O. Memang rajin ni. Sejak 2 thn ni mmg kerap pegi dental.

      Delete
  3. Baru mummy tau bila cabut gigi kita boleh kurus..hahhaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..boleh mami, lagi-lagi kalau masuk wad

      Delete
  4. Eh! ais bole minum ea.. tak nyilu ker... ? hadoiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh mami..ada orang tu makan aiskrim lagi.pantang dia adalah makanan panas

      Delete
  5. Berani betui makan satay 2 cucuk.. kalo mummy mampu kulum ja satay tu sebab takut terselit kat gigi.. Oh! tidakk mummy tak sanggup tahan sakit.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy ada daddy, boleh la manja..I takde sesapa..hahaha

      Delete
  6. sebenarnya best jugak cabut gigi ni, boleh kurus...hahaa.. I paham sangat2 kak sal, sebab pernah alami.. cuma tak perlu jahit saja.. tersiksa ooii xleh makan macam org lain kat jamuan makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya orang yang memang kurus ni, mau tinggal tulang je

      Delete
  7. Replies
    1. ubat bengkak, ubat antibiotik,painkiller...

      Delete
  8. takutnyeeee... mcm mana nak tahu gigi geraham bongsu kita x normal???
    boleh nampak ke? huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rasa geraham sakit mengalahkan migrain..actually benda ni hanya boleh nampak melalui xRay

      Delete
  9. seminggu tu nok!!! syabas2... smpi juga ke noktah terakhir....

    ReplyDelete
    Replies
    1. berakhirnya penderitaan...siksa sungguh!

      Delete
  10. jgn lupa kalu ada list service kt klinik tu up kt sini?

    ReplyDelete
  11. nk tk wyg mggu dpn? victor frankenstein premiere screening

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeeeey.. hampa nak dating xnak ajak iols sama.. i kat penang ni dok jelly2 je tengok..

      Delete
    2. minggu depan? nanti kte wasap2 ye..Ct mai la turun KL, kita dating bertiga gi tengok bola..hahaha

      Delete
    3. apaa ? tengok bola ?? okay takpa.. uols pegi la deting dua ehehe..

      Delete
    4. hahaha..best apa dating tengok bola.

      Delete
  12. hoihhhhhhh.....ngeri balikkkk...ngeriiiiii...ngiluuuuuu....tu bru baca tajuk entry...belum baca habis lg...jap nk smbung baca..keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, tajuk habis sopan tu pun boleh ngeri ke..hahaha

      Delete
  13. sal....bila baca smpai habis....rasa sakit tu sampai kt gusi sy laa....haaa...nampak xover??? hahahhaha....tp betul laa....sy rsa mcm sy lak sakit...adehhhhhhh.....hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu pun dah habis tapis segala unsur seram ganas supaya u oll tak serik datang sini

      Delete
  14. tp mmg salute la sal...bertahan xmakan 20 jam....tahniah sal....andalah kebanggaan kami...keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangga kans...I oll pun tak caya ngan diri sendiri

      Delete
  15. panjangnya catatan Sal, kak ana lupalah sal bab gigi bungsu ni... macam tak ada pengalaman pula ke entah lah tak ingat langsung pulak hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada lah tu..kalau ada mesti ingat

      Delete
  16. Lama betul ya effect cabut gigi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama diknon.. lagi2 gigi bongsu..

      Delete
    2. sebab surgery, mestilah lama...kalau yang masuk wad, sampai lebih seminggu tak boleh makan

      Delete
    3. akak.. ada ke sampai masuk wad ? serious ?

      Delete
    4. ada je...tu kalau dia cabut lebih dari satu.apa-apa pun terpulang kat pesakit tu sendiri

      Delete
  17. eeeeh bukan kalo letak kepala memang da terus pengsan ke ? wakakaka..
    meneruskan hidup sperti biasa ceq dah gelak2 dekah dekah.. dapat makan dah yahuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak senang tido kalau dalam keter or flight je, kalau tidak memang tak pandai tido siang. dapat makan tu kira kembali hidup la..hahaha

      Delete
    2. eheheh so kalo nak tidor rest kena naik flight la gitu eh ahaha =P

      Delete
    3. hahaha..naik keter cukuplah.

      Delete
  18. Ngeri pula bila bayangkan.. Hehe.. Dah lama tak cabut gigi.. Last sekali rasanya masa umur 12 tahun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya rasa ngeri tu masa nak cabut tu
      by the time kita baring, memang rasa hopeless lah kan
      sebab terbaring gitu, redha aje doktor buat apa
      tapi tak rasa sangat time cabut
      tapi bius sakit tak hingat! sampai meleleh ayer mata ni
      tapi yang first aje sakit, second time kena dah relax..hehe

      Delete
    2. betul kak YY, time injek bius tu memang tangan rasa nak terangkat-angkat..tahan jelah walaupun sakit

      Delete
  19. Replies
    1. huh? page menda yang hilang

      Delete
    2. baru habis taip tajuk dah tertekan publish, tu yang delete tu..hihi

      Delete
  20. sebab sal kena teruk kot, maka proses penyembuhan adalah lambat
    cehwah ayat! hehe
    tapi masa akak cabut gigi taring dulu, memang doktor tu suruh makan aiskrim
    dia suh banyak makan benda sejuk dan avoid benda panas
    makan benda soft cam jeli, bubur etc...

    tapi lepas ubat bius habis, memang sakit giler lah
    tak nafikannya...bunyi bising pun rasa nak marah
    masa cabut tak rasa apapun...relax aje kan
    lepas tu yang azab...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak YY, masa cabut takde rasa apa, masa recovery tu yang rasa nak hantuk kepala kat dinding. 3 hari pertama tu memang rasa lembik je badan..yelah, dah makan bubur, makan biskut lembik,minum pun air sejuk je..

      Delete
  21. Mak lum pernah cabut gigi Sal ketika umur dah kilauan cenggini....
    Seriau weyh...

    Perghhhhh......camnelah kalau sembang dgn hang sehari selepas cabut tu ye Sal.....mau kena pakai mask muka nak memogging tu hahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takde makna nak sembang, nak bukak mulut pun perit kak oi

      Delete
  22. Lama juga ya, Sal tempoh 'berpantang'. Kalau akaklah, bukan setakat 20 jam, 1 jam pun akak tak sanggup tak makan kecuali ketika berpuasa! Serius hebatlah Sal dapat melalui pengalaman percintaan dengan doktor gigi ni dengan penuh jayanya. Kiranya lepas ni next dating dengan dentist handsome bila sakit gigi tak boleh ditahan-tahanlah yerk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak iye-iye, memang tak pergi lah melawat dentist tu, tak kisahlah walau dia mai amik depan rumah pun..tak sanggup beb!hahaha

      Delete
  23. aduusss. sakit giler.. saya tak sanggup nak cabut tu.. tak tahan sakit

    ReplyDelete
  24. jgn cabut time sakit ? kalau nak cabut pokok mcm mana plak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak cabut kepala orang kalau tengah sakit gigi ni...hahaha

      Delete
  25. sakit mcm putus cinta? putus cinta pun sakit ehhh heheheeh...tp sis JM dapat rasa sakit tu lebih dari tu..rasa kepala nk pecah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit lah kak JM, cuma tak nampak luaran je...hihihi.maksud saya, sakit nak buat apa pun rasa tak kena..kepala nak pecah tu memang la..

      Delete
  26. kalau sakit mcm tu mmg x ckp lah ngan sesapa..pernah dgr petua tuamkan dgn ais batu supaya darah tu berhenti mengalir

    ReplyDelete
  27. kalau minum pagi x gosok gigi nanti mudah nak melabur so jgn risau ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..gitu pulak.tak pernah dengar petua ni kak JM..

      Delete
  28. apa kaitan buat kerja berat dengan teretas jahitan hahahaah....dah mcm org operate bersalin lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. manalah tau, dah doktor hensem pesan macam tu, ikutkan jelah..

      Delete
  29. perghh...dalam sakit gigi tu leh mkn sate..hahahha...mana leh tahan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah,dahla kitorang yang bawak dari rumah, dalam kereta dah terseksa dok bau sate...haha

      Delete
  30. so skrg mcm mana...boleh mkn seperti biasa or still mkn bubur lagi...bertambah kuruslah Sal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak JM..lebih dari nasi dah makan sekarang ni...hahaha

      Delete
  31. kalau saya rasa mcm xsanggup ja nk operate

    ReplyDelete
  32. Salam sal...nak tanye. Brp total kos utk cabut gigi trmasuk cabut benang ye? Senang prepare duit hahahahaha.. Pastu scaling brp harge mase sal buat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik saya pergi ni agak mahal..scaling dalam RM 100 dan cabut gigi sebatang RM 650. Boleh survey, ada je klinik yang offer harga lagi murah. Saya pilih sini sebab boleh claim n yakin ngan klinik ni

      Delete
    2. oooo yeke. saye pon dok area ampang...nampak tertarik lak pasal cerita awak yg xrase sakit langsung cabut gg. sbb saye jenis mmg susah nak lut bius kot. raseye la..haha.. sbb dulu pnh cabut graham kat cahaya suria. 2 jam lebih kat klinik tu. bius sampai 5 kali. mule2 tu dgn doc perempuan ni. mude... mgkin pelatih. time tu pukul 11.30 mcmtu. lepastu dah pukul 1 still xleh cabut sbb saye rase sakit sangat wlaupun dah bius ke 4. lame2 dia fedup. pukul 1, ganti doc lain...prmpuan gak. kecik2 badan dia. dtg dgn 2 org laki. muke garang n kerek. dtg2 terus marah saye. dia godek2...berjaye gak la.tp mmg sakit giler. gusi saye mmg kaw2 berlubang. and dia xjahit tau...parent saye pelik knp xjahit padahal berlubang kot. 2 mggu baru utk lubang tu tertutup tp sebulan dua utk sakit tu rase hilang tau. itu last saye gi klinik wp skang ade gg bongsu sakit. sbb takot nak pegi klinik dah. mmm...

      Delete
  33. Replies
    1. bergantung pada orang..yang penting hari lepas operate pun jaga elok-elok..

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com