Wednesday, 8 April 2015

Angus, Thongs and Perfect Snogging - Movie Review


Di saat semua orang obses menyerbu panggung wayang untuk menonton Furious 7, lepas tu up gambar tiket kat FB dan insta sebab tak puas hati kena 6% GST, aku jugak yang dok rumah tenang-tenang layan filem ni kat HBO.

Filem ni bukan dari Hollywood, tapi made in England ya'll! How can I tell? Sebab watak bebudak sekolah dia pakai uniform. And of course I can easily detect British accent from the lines. Asyik tengok American-made teen flick, nak jugak tahu apa kelainan filem dari negara kelahiran Orlando Bloom ni.

Filem ni mengisahkan Georgia Nicolson (lakonan Georgia Groome), gadis berumur 14 tahun yang ada crush dekat pelajar baru iaitu Robbie (Aaron Johnson). Disebabkan Robbie ada seorang kembar lelaki bernama Tom (Sean Bourke), Georgia pun berpakat dengan kawan baik dia iaitu Jas (Eleanor Tomlinson) untuk mengorat kembar tersebut. Walaupun Jas berjaya mendapatkan Tom, tapi Georgia ada halangan iaitu awek blonde paling popular kat sekolah diorang iaitu Lindsay (Kimberley Nixon).

Robbie yang cute!! Ada iras Logan Leerman (Percy Jackson)

Georgia ni selalu rasa diri dia tak cantik dan rimas dengan parents dia yang agak conservative. So, bila ayah dia (Alan Davies) dapat peluang bekerja kat luar negara, dia terus galakkan ayah dia pergi. Konon dia rasa lega ayah dia yang kolot tu takde. Masalah timbul bila Mak dia (Karen Taylor) dah start rapat dengan seorang arkitek hot sejak ayah dia outstation. So, dari situ bermulalah struggle Georgia mengubah penampilan diri untuk menarik perhatian Robbie dan pada masa yang sama memastikan ibu bapa dia tak bercerai.

Overall aku rasa filem ni sweet, kelakar dan menghiburkan, tapi  boleh tahan 'open minded' dia memandangkan rating '18'. Padahal cerita budak sekolah je. Sama jelah kalau filem omputih tu kan, tak kisah lah England ke, Scotland ke, Hollywood ke..Aku suka setting dia, sebuah pekan kecil tepi laut kat Brighton yang sangat cute, charming dan peaceful. Buat kau rasa nak booking tiket pergi England on the spot!

Out of five aku bagi 3.5 rating. Bolehla layan kalau rasa nak kembali mengenang zaman remaja korang yang tunggang-langgang tu. Hahaha.

Till then, see you next entry!


58 comments:

  1. Replies
    1. redha jelah...apa boleh buat.

      Delete
    2. hahaha yang bergaji tak puas hati..
      yang tak bergaji makan hati ='(

      Delete
  2. GST ni memang betul2 semak otak laaa... Seyes semak... Memang hangin satu badan kalu nampak GST ni... Dulu dapat resit terus buang... Sekarang rasa macam nak simpan buat kenangan... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan tu...SS menyumbang pada negara.harus bangga...huhuhu

      Delete
  3. Citer ni macam best je... Nak download laaaa... Can't wait!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau I yang rekemen mestilah best..hihihi

      Delete
  4. suka juga tengok cerita remaja camni walaupun dah tak berapa remaja.hahaha..cerita cinta budak2 bolehlah layan Dr takda cik sal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..kan.cerita cinta budak-budak, buat hiburan bolehla.nak buat teladan memang tak boleh..hehe

      Delete
  5. Lepas finals nanti nak tengok cerita ni :D

    ReplyDelete
  6. Ek eleh, Sal ni... cute ke si Robbie tu? Bekas boyfriend akak yang tinggal kat Amazon tu lagi cute rasanya. Yalah, yalah, yalah.... citarasa kita berbeza walaupun kita sebaya ~_^

    Ini kat HBO yerk bukan A-list? Oh, soalan... padahal dua-dua channel pun akak takda. Kat rumah tu akak tengok channel Disney jerk *_* By the way, Sal... jangan tersembam atas katil ya, si Abang dah pun pi tengok FF7 ni dengan Daddynya. Nak tunggu Sal ajak dia dating lama bebenor alahai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..takpelah, saya pun bukan peminat francais filem tu sangat.tengok yang first dengan yang Tokyo Drift tu je..haha.takpe, esok lusa HBO tayang lah tu.

      comel lah kak Robbie tu...tapi comel budak-budak la.sekarang x tau still comel ke dh comot.ni filem 7 tahun dulu.

      Delete
  7. oh okay... nanti nak cari cerita tengok huhuu :D

    ReplyDelete
  8. de citer ni kt HBO eh sal...coz mmg selalu tgk HBO...tp xpasan lak ada citer nihhh hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..tapi jarang tayang.tu pun pasal Isnin lepas MC.kalau tak confirm terlepas jugak..

      Delete
    2. hahaha HBO Cinemax n ape tah satu lagi tu..
      kalo time rajin tayang drama best.. berderet2 best..
      kalo dak sendu..

      Delete
    3. ada filem diorang suka ulang-ulang.ada yang setahun sekali keluar.pelik betul sistem diorang

      Delete
    4. time insurgent nak kuar last month.. tudia hari hari ada divergent..
      smpai nak muntah tengok..

      tapi kalo ulang marvel movies hari2 xpe alalala..

      Delete
    5. yay..akak pun tak kisah kalau nak tayang Iron Man dengan The Avengers hari-hari.hehe

      Delete
  9. ok fine xdak HBO.. hehe..
    ada x cerita Orlando Bloom jadi hero.. budak2 xmo laa.. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer Orlando bloom jadi hero? ada je..bukan Astro suka ulang-ulang citer Pirates ke?

      Delete
    2. tengok OB dalam elizabethtown hihi..

      Delete
    3. best ke elizabethtown tu?macam slow je?

      Delete
    4. huurm boleh tahan laaa mnurut pov CT ahaaaks.. melo melo..

      Delete
    5. tak berapa sangatlah filem-filem slow melo ni..hehe

      Delete
  10. Eleanor tomlinson tu adik beradik louis tomlinson of 1D kaa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm..x taulah. 1D kenal Zayn Malik ajer.

      Delete
    2. hahaha berkubur dah zayn malik dari dunia hiburan..
      tinggal zain saidin je =P

      Delete
    3. haha..zayn malik nak jadi lelaki normal sekarang.apakah?dulu kau x normal ke...hahaha

      Delete
  11. Ok..nti k wa tengok...mcm kelakar je citer ni

    ReplyDelete
  12. CT tengok !!! hahaha tapi lama dah.. back in uni days hahaha..
    part mak dia menggatal tu tngk2 lagi tu gay hahaha.. baru dia tau susah hati bila
    ayah dia p kerja jauh..

    CT pun ingat percy jackson tu adalah mamat ni.. tapi tak tertipu sbb mamat ni macam lembut sikit plus beza negara.. aaaaa bri ish !!! bri ish !!

    alaaa kalau yang tngk tu bleh beza mana baik mana buruk xde masalah pun.. dah culture kat sana tu macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni filem lama kan CT, pelakon-pelakon diorang pun semua dah dewasa.tak silap akak ni filem 2008.

      oh, arkitek gay tu memang hot..tapi x nampak gay pun.hahaha.kalau akak pun sama dah jadi macam mak dia..lol!

      bri ish! bri ish! akak pun suka slang british ni! slang tu yang membezakan dia dengan percy tu.n si Robbie ni macam lagi hensem je.hehe

      kte dah besar ni tengok bolehla bezakan, kalau budak-budak susah sikit kot.tu sebab rating 18

      Delete
    2. wooo CT plak rasa percy hensem lagi.. sebab pipi percy lagi gebus =P oooops.. apekah..

      Delete
    3. haha..soal citarasa.sebab mata si Robbie ni lagi cantik kot.

      Delete
  13. dah kena gst bising2 pulak . sape suruh pergi . huhuu . download je senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...feeling tak sama tengok wayang dengan tengok kat laptop. Nampak Paul Walker tu besar-besar baru boleh ubat rindu kot..hehe

      Delete
  14. Menarik jugak yer citer nie lps baca review sal..tp farah xde channel hbo..huhuhu..nk cari cd la nanti..

    ReplyDelete
  15. hehe, timm suka jugk dgn cerita ringan mcm ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehla layan bila boring-boring tu..hehe

      Delete
  16. Filem British rupanya filem ni. Rasanya mesti ada lain sikit daripada filem remaja dari Hollywood. Hari tu saya baru je layan filem remaja bertajuk Submarine, filem British jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain jugak...bahasa diorang lagi subtle, takde mencarut-carut ke apa ke..nanti nak cariklah Submarine tu.

      Delete
  17. Bila dh kena GST ni nk tgk wayang pun b'kira.....:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kena pastikan filem tu betul-betul berbaloi..kalau tak nanti rasa rugi je

      Delete
  18. saya dah layan cerita ni dulu.. ahahhaha.. suka tengok diorang berlakon. kelakar. tapi tu la, nak kasi rating tinggi sangat pun macam tak kot. tapi lagu dia saya suka. ultraviolet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, akak suka music dia.filem ni memang kelakar..

      Delete
    2. kalau kelakar tu buat sis JM rasa nak tonton

      Delete
    3. ke sebab rating dia '18'? hihihihi

      Delete
  19. rating '18'? ini yg best ni ahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...kak JM jangan naughty ye

      Delete
  20. xda aksi2 ka...la ni suka tgk filem aksi la.. best

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat la ganaih la ni ZF?hehehe.awak kan wanita Melayu terakhir..

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com