Wednesday, 21 March 2018

KL Special Force Movie Review

Perompak akan sentiasa tumbuh macam cendawan. Hari ni kau pancung satu, esok tumbuh lagi


Tarikan utama aku nak menonton filem ni adalah :

1. Ianya arahan Syafiq Yusof
2. Kebanyakan review mengatakan filem ni best dan banyak aksi. Plot twistnya juga menarik
3. Cakap-cakap orang yang lakonan Fatah Amin tak kayu. Say what???

Aku menonton filem ni bersama ND dan SR. Kesian SR, dia dah tengok tapi dia kata OK je nak tengok lagi since aku cakap dengan dia 'A Wrinkle in Time' dan 'Tomb Raider' mengecewakan. Dua filem tu nantilah aku buat review kalau sempat.

KLSF mengisahkan Lan (Rosyam Nor), seorang anggota polis yang mengetuai sebuah unit khas. Beliau ditugaskan menumpaskan sekumpulan perompak yang menggelarkan diri mereka geng Anarkis. Anarkis diketuai oleh Ashraff (Syamsul Yusof). Disebabkan Anarkis sangat licik, Lan menghadapi kesukaran walaupun dibantu dua sidekick, Kevin dan Raj. Oleh itu, pihak Bukit Aman menghantar polis muda iaitu Zul (Fattah Amin) untuk membantu siasatan.

 Sape kata Rosyam Nor dah tak relevan? Nak kena ni!

Aku rasa part plot twist yang menarik dalam cerita ini adalah watak Lan dan Zul yang saling mencurigai satu sama lain. Lan syak Zul ni spy Geng Anarkis, Zul pulak kata dia dihantar untuk siasat dakwaan yang Lan terima rasuah dari Ashraff. So dari mula sampai akhir kau akan tertanya-tanya siapa sebenarnya polis baik, siapa polis jahat.

Babak aksi seperti yang dikatakan orang memang gempak dan meletup-letup. Ko nak banding filem Hollywood memanglah tak adil, tapi untuk level Malaysia dah habis hebat dah tu.

Dari segi lakonan, kita memang tak perlu ragui bakat Rosyam Nor lah kan. Even watak-watak sampingan macam Sabrina Ali (Diana, isteri Lan), Balqis (anak Lan - aku lupa nama apa), Esma Danial dan Shaharuddin Tamby pun korang dah tau memang berbakat. Tapi Fattah Amin tak kayu wei! Tunggu scene hujung-hujung masa watak Ashraff cuba nak play mind games dengan dia. I'm impressed. Tapi lakonan Syamsul Yusof tetap gagal memenangi hati aku. Kah kah. Cuba lagi bro.

Pandai ke pegang senapang tu bang?

Tu part yang aku suka. Yang aku kureng kenan adalah filem ni banyak buat aku teringat filem 'New Police Story' lakonan Jackie Chan dan Nicholas Tse. Antara yang paling ketara adalah watak perompak yang suka pakai topeng badut pastu gelak terkekeh-kekeh dan watak Syamsul Yusof suka duduk atas bumbung. Lagi satu, scene Lan turun dari bangunan pakai tali serupa dengan aksi dilakukan Jackie Chan dalam filem New Police Story. Bukanlah nak kata tiru bulat-bulat, tapi dah aku teringat nak buat cmane. Tu filem favourite aku kot.

So..rekemen ke tidak? Well...OK jugak. Boleh dikatakan filem Melayu yang berkualiti. Jalan cerita menarik dan tak meleret-leret. Babak pertama je dah terus masuk ke point utama. For me, aku suka. Semoga lepas ni Syafiq Yusof boleh hasilkan banyak lagi filem yang bagus-bagus.

Till then, thanks for reading gais!!

26 comments:

  1. rosyam nor memang best kalau berlakon, haa yang fattah tak kayu dah tu kena tengok tu hahaha..entahkan bila akak nak tengok pun taktahu lah. bab syamsul tu mempoyokan diri lagi ke dalam filem tu,ada yang kata dah tak poyo sangat dah kikiki..dok terbayang dia belakon jadi gangster..wa..lu..wa..lu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gangster gak lah dalam filem ni..tapi scene tak banyak banding rosyam n fatah

      Delete
  2. Mrs. A pun dah tengok KLSF setuju Rosyam Nor masih boleh jadi hero walaupun dah tua hehehehe...

    Scene last time Fattah Amin nangis tu yang tak boleh blah! cia..cia..cia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..memang nampak lakonan dia dah better sekarang. rezeki orang dah kahwin kot. hahaha

      Delete
  3. dah baca review sal ni zie tggu keluar kat astro first je laa.. hahaha susah nak kendong anak kiri kanan pi wayang.. pe2 pun mcm best.. and cerita police story yg jackie chan belakon tu pon favorite zie jugak.. budak2 nakal anti polis ada reason dia sendiri.. dia twist cerita memang hebat.. cerita ni zie akn tonton tapi lambattttt sikit jeee hehehee

    ReplyDelete
  4. nmpk nyer kita punya taste sm laa... rs nyer lg best syamsul jd gengster dlm KL gengster banding yg ni kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita kan geng liverpool. memanglah sama. Hahaha

      Delete
  5. best filem ni...dah tgk dah..
    banyak mesej yg disampaikan dalam filem ni..bukan sahaja hiburan semata-mata...

    ReplyDelete
  6. bab lakonan kayu, rasanya dah tak relevan dah dgn Fattah Amin ...

    ReplyDelete
  7. kalau cerita bagus tak rugi menonton biarpun harha tiket agak panas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga OK lah tu. kalau filem Hollywood lagi mahal

      Delete
  8. lama nau tak tengok wayang.. bz dengan persiapan.. alhamdulillah.. dah settle, bolehlah membalas dendam balik.. hew hew hew

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, sekarang bestla tengok wayang ada teman. hehe

      Delete
  9. hi. jmput la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
  10. aKAK PUN DAH TENGOK..SATU SEBABNYA SEBAB fATTAH DAH TAK KAYU..BEST BEST BEST..HEHE

    ReplyDelete
  11. Haha statement fyda mmg win

    ReplyDelete
  12. LZ masih belum berkesempatan untuk menonton citer ini..
    Buat masa ini baca review filem ini dari rakan blogger dulu..

    ReplyDelete
  13. alaaa kita tak sempat nak tengok lagi. ramai gak recommend. tengok lah baru berapa hari dah capai juta juta kan. power

    ReplyDelete
  14. Tak tengok pun filem ini lagi.. Tapi memang ramai yang puji..

    ReplyDelete
  15. Tak tengok lagi sebab tak minat Fatah Amin..hahha...boleh?

    ReplyDelete
  16. Sampai ke sudah tak tengok.... box office ke filem ni Sal?

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com