Saturday, 13 August 2016

of Pokemon Go, Si Penyabar dan Gema Anfield

Dah lebih 3 tahun Samsung S3 Mini kesayangan aku berjasa, sedia menemani di sisi. Walaupun bersaiz minion macam aku, ia berfungsi dengan baik bila aku perlu untuk call, sms, whatsapp, dengar radio, Twitter dan Maps. Aku bukannya jenis gila gadget pun. Beberapa features tu pun dah cukup. Tak apalah kalau lembap sikit loading, aku kan penyabar orangnya. Keh keh, puji diri sendiri.

Disebabkan kedegilan aku menukar handphone, aku sering dapat pandangan pelik sebab aku tak ada akaun Instagram. Alasan basic aku, tak cukup memori, kamera tak cantik (5 MP sahaja) dan aku tak suka selfie. Aku travel pun bukan selalu dan aku lagi selesa tangkap gambar pakai kamera digital. Sungguh aku ni manusia klasik. Kira nasib baik aku tak pakai kamera filem!

Akhirnya, setelah lebih 3 tahun, aku tunduk akur kepada desakan duniawi dan membeli handphone baru. Bukan untuk Insta..tapi sebab menatang ni..Pokemon Go!

Gameboy version is always better!

Dan mereka di luar pun berkata..Sal, takkanlah kau dah terjebak jugak! Bij please, aku dah lama menceburkan diri dalam dunia Pocket Monster ni hokay! Bermula dengan version 'Red / Blue', circa 90-an, aku pernah menang liga dengan tiga starting Pokemon berbeza. Dari zaman Nintendo , pakai kable untuk battle.  Kalau kat PC pakai Windows 95. Time tu mana reti main Football Manager (Sekarang pun still tak reti)

Tapi tulah, once handphone baru yang lebih laju dan lebih memori terhidang depan mata, aku tak minat pun nak install apps yang hari-hari aku tunggu masuk Malaysia. Ah, sudah..hari tu nak sangat! Manusia, macam tulah. Time takde tertunggu-tunggu. Dah sampai, buat tak tahu, malah dikutuk pula.

Mungkin, sebab dah puas buru Pokemon di zaman remaja, aku rasa tak teruja dengan game baru ni dan hanya memandang jijik hina kepada orang yang acah-acah nak main tapi tak tau apa-apa. Hahaha, bongkaknya aku! Sukati koranglah kalau nak main Pokemon Go. Asalkan tak jeopardise keselamatan diri, tak ganggu privacy orang dan tak jadi hamba gadget.

Cakap pasal hamba gadget...berteman skrin pagi petang siang malam pun menjemukan jugak. Tempat kerja, mengadap PC. Dalam LRT mengadap HP. Di rumah mengadap TV.

Elok jugak kembali ke hobi membaca. Beli buku memang seronok, tapi lepas tu, mereput dalam rak. Ni antaranya...

So far Magis by Ramlee Awang Murshid tu je yang dah suku. Sape pernah baca? Lain tak terusik

Tapi sebenarnya alasan terbesar aku beli handphone baru adalah untuk memudahkan travel. Mudah simpan itinerary dan dokumen penting, buat research, tengok map dan tangkap gambar. So..adakah ini bermakna aku akan bukak akaun Instagram? Tengoklah kalau rajin. Kalau tak, korang tunggulah cerita keluar kat blog. Musim bola dah mula ni, sibuklah aku. Dah kata pengulas sukan tak bertauliah. Hahaha

By the way, korang predict sape juara EPL? Atas kertas aku rasa Man United ada peluang paling cerah. Banyak pemain baru nama besar, even the coach, JM ( Jose Mourinho, bukan Jari Manis) antara yang mempunyai winning rate paling tinggi. Tapi aku tak jeles walau sekelumit. Sebab coach dan pemain Liverpool pun power jugak. Korang tunggu jela kejutan yang Klopp bawak.

Sayup-sayup You'll Never Walk Alone bakal bergema di Anfield. Are you ready, Reds? This year will be our year!


Alang-alang dah tunggu dari 1990. Boleh saja tambah setahun lagi. Atau lagi. Dan lagi. Kan kita penyabar orangnya.

Sekian entry random merepek hilang gian menulis.

38 comments:

  1. Kalu SS mmg tahap kesabaran kurang dengan gadget lembab... Ha ha ha

    ReplyDelete
  2. Bila org sebut psl pokemon go tu... SS x ada rasa nak amik tahu... Macam mati nafsu! Thats really my problem now! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nafsu SS kat benda lain kot..haha

      Delete
  3. To be honest... SS lebih suka instagram banding media sosial lain... Kalu ada IG jangan lupa follow me... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla SS, kurang suka IG. jenis yang private kot sy ni, tak suka berkongsi. but we never know kan..Insha Allah will follow kalau ada ye

      Delete
  4. ya, orang lama macam kita ni penyabar. segalanya serba slow motion. kalau 3310 tu boleh whatsapp, email atau facebook, memang aku maintain je guna.

    elok la kau tak main pokemon go tu, baik layan versi kartun sebab dapat tengok psyduck yang memang power macam liverpool. orang pandang lekeh, tapi kuat...

    hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah..kah..aku suka psyduck tu, dahla degil masuk pokeball pun tak nak.

      Delete
  5. wah ! penyabar nye Kak Sal.. kalau ZAf, biar dia loading time aad kerja ja, so biar dia loadng sambil buat kerja.. kalau memang fokus kat dia ja, terus off apps tu.. bangsa tak penyabar kan.. hek2

    ReplyDelete
  6. tajuk suspender je.. ingatkan Kak Sal pun terjebak men benda alah tu.. haihh

    ReplyDelete
  7. buat IG ! buat IG ! buat IG ! nanti lagi banyak kali nampak akak.. hiks2

    ReplyDelete
    Replies
    1. err...nampak akak bukan dapat apa pun..haha

      Delete
  8. meh kita walk beside akak boleh dak ?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..boleh je. salam 3-4 ye Gooners

      Delete
  9. mujur sya tak terjebak dengan pokemon

    ReplyDelete
  10. buku gerard tu tu ko hntr muzium je laa...baca tgk cover je hahahaa

    ReplyDelete
  11. 3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4

    ReplyDelete
  12. 3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4
    3-4

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak 4-4..wajah Andre Arshavin terbayang di mata ku..haha

      Delete
    2. wenger mmg bongok ada talent punya laa bgs dia sia2 kn

      Delete
    3. wenger mmg bongok ada talent punya laa bgs dia sia2 kn

      Delete
  13. Sal, buku yang last tu 'Get Married This Year', akak nak tahu apa motif hang baca? Hahaha!

    Ni maknanya, Sal ni main Pokemon Go ke tidak ni? Kiranya gian nak main sampai tukar handphone baru tapi akhirnya gian terus bertukar jadi tak heranlah ya?

    Akak dah tak terkejarlah Pokemon ni semua. Kalau akak masih mengejar, mahunya lepas tu kena kejar dengan suami sendiri pulak dan anak-anak pun turut kejar akak juga sebab dah lupa daratan status isteri dan emak mereka. Hahaha!

    By the way, akak tak tahu apa pun pasal Pokemon ni. Akak cuma kenal rapat dengan Pikachu jerk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku 'get married' tu saya beli kat Big Bad Wolf. tertarik sebab tajuk dia. actually dah baca sikit. bagus untuk motivasi diri dan tingkatkan self esteem. bukan nak target kahwin sangat pun. Haha

      Delete
  14. kalau sal cerita bab bola.baca je paham idak
    hahah tak tahu nak describe mcm man,seb tak tahu hahha

    ReplyDelete
  15. dah de hp baru bole la update kat insta..
    tapi insta sy pun sendu je,ada mcm takdek
    hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya takde akaun Insta..tak rasa teruja nak install pun.hehe

      Delete
  16. bab pokemon go! no komen, mcm nothing pun ada,,
    buang masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit-sikit takpe lagi..kalau dah melampau memang naik menyampah..haha

      Delete
  17. takut nk komen dkt sini. sbb team i baru kena dgn liverpool. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sabar.suruh Wenger beli striker cepat

      Delete
  18. saya ni kalau pasal bola tak reti sangat nak komen. tengok je pandai

    ReplyDelete
  19. Wahhhh dah beli hp barulah ni ek....mesti tengah jakun kan Tak habis habis godeh hp hihi.... Tak sangka mak ko suka game, entah apalah yg bestnya game tu. Nasiblah yg Pokemon go ni ko tak minat, mak takut masuk paper pulak hihi

    ReplyDelete
  20. Ho ho ho ... hebat arh SAl...

    main pokemonster zaman kita kanak2 ... kih kih kih ...

    cayalah

    ReplyDelete
  21. Fewwittt henfon baru.... nnt kita selfie ye... kih kih kih

    ReplyDelete
  22. sis sejak ada insta ni , dan rajin belek berita kat internet , game sis dah delete dr phone ... melalaikan katanya ... heh heh heh ... selebihnya , layan je drama korea tu ...heheheee

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com