Monday, 28 March 2016

Melbourne Part 12.2- Iluka n The Forest

Assalamualaikum semua! Well, mood update cerita Melbourne sudah datang, so marilah kita sambung. Kali ni masih di Great Ocean Road, kisah sebelumnya boleh baca SINI

Selepas tangkap gambar dan tengok view di Cape Patton, perjalanan diteruskan. Dah nak tengahari, so perut masing-masing dah mula bergolak. Lapo wei..lapo!

Next stop, Apollo Bay for lunch. Masa mula-mula naik van, Mitch dah edarkan form untuk pilih makanan. Ada option untuk halal food dan vegetarian. Aku dah lupa apa nama makanan yang kitorang pilih, tapi berdasarkan entry Siti, nama makanan tu lamb kebab and chips.


Restoran kitorang singgah ni nama dia Iluka. Amboi, tak tahu la hati sape yang terluka kat sini. Nice restaurant, tapi kalau kat Australia ni, kau mintak sos sikit pun kena bayar tau. So, janganlah nak memandai mintak or amik sendiri cam kat McDonald tu.



The tiny and peaceful pekan. Ada motel kalau korang nak overnight.

Great view, as always

Dah makan, ready tuk sambung perjalanan. Kalau korang nak solat, lunch break ni boleh kot pandai-pandai cari port. Makanan tu ambil je, bungkus dan makan kemudian dalam van.Yelah, driver bukannya Islam, so takkan nak request berhenti solat sesuka hati.

Next pit stop kitorang ni, kalau korang tak singgah pun takpe kot. Dan aku sebenarnya agak menyesal sebab turun. Patut duduk je dalam van. Sini pun OK nak cari port solat. Sebab lepas ni, tempat yang korang akan pergi, orang ramai sangat. Pastu stay pun sekejap-sekejap.

Aku menyesal turun bukan apa, sebab kena masuk hutan, pastu tengok pokok. Huhuhu. Memanglah, pokok Australia beza dengan pokok kat Malaysia, tapi kalau takat tengok pokok kat FRIM or Taman Negara pun boleh. Mat saleh mungkin akan impressed tapi Malaysians akan rasa biasa je. Apa ntah nama hutan ni, aku lupa la wei. Tunggu Siti update entry lah, kot dia ingat. Hahaha

Nampak tak muka bosan aku..hehe

Cam rombongan sekolah gi camping. Keh keh.

Akhirnya, kita tinggalkan hutan, dan kita nak tengok tarikan wajib kat Great Ocean Road! Kira kalau korang tak sampai tempat aku bakal cerita ni, korang kira tak sampai GOR lagi lah. Apa dia? Tunggu next entry ye.

Mood kerja tak berapa nak ada, mood holiday membuak-buak.

 Jumpa next entry! Bye!

Part 12.1
Part 11
Part 10
Part 9


64 comments:

  1. Sukalah tengok view pekan2 kecil begini. Nampak damai je kan,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best Best! mummy pun suka..hehehe :D

      Delete
    2. yup, sini banyak pekan macam tu

      Delete
    3. mcm pekan koboi kan.
      very the peaceful nampaknyer...

      Delete
    4. koboi je takde..kalau ada mesti lagi gempak..haha

      Delete
  2. wah tenang nya view.. hijau betul =)

    ReplyDelete
  3. Hutan itu kami skip.......Malaysia pun banyak hutan...cukup le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle drive sndiri kan ? bleh skip.. ehehe kami ni skipping setempat je mampu =P

      Delete
  4. Appollo Bay kami singgah untuk minyak je.

    ReplyDelete
  5. boleh appllo bay tu...cantik juga kenangan di sana.

    ReplyDelete
  6. Haha... i g singgah pinggir hutan tu je... keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang sendiri tak payah la masuk..sesat karang..hehe

      Delete
  7. HUTAN POKOK PAKU PAKIS YG TINGGI MCM KAT MSIA PULAK.

    ReplyDelete
  8. sos kena bayaq..fuh bagus juga ye klu dr sudut positif takdelah membazir..hihi..

    tahulah cik sal ni pencinta bola..bukannya pencinta pokok.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya suka pokok, tapi kat Malaysia kan dah puas tengok pokok..

      Delete
  9. Nampak lah muka bosan kat situ..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha memang muka bosan tak leh nak sorok! :)

      Delete
    2. kami sama2 bosaaaan !! gilaaa bosan !! tp pasrah.

      Delete
    3. redha je time ni..haha.kurelakan jiwa hazama

      Delete
  10. Pekan kecik pun best sebab nampak semua benda dalam satu pandangan..hahahaha...Sally pun tak pasti nak ke GOR ke tak kali ni..haihh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeh eeeeh.. kalo dah pergi Melbourne tu kena pergi GOR..

      Delete
    2. yup...GOR masuk kategoori wajib pergi

      Delete
  11. Aikkk... Nama menu pon boleh lupa? He He He... Nasib baik ada blog SYM... boleh kopi pes... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi pes sikit je..lebih-lebih kang SYM buat report

      Delete
  12. Rare gile nama restoren Iluka nasib baik bukan IParah... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama lagi adala tu iParah.. ehehe..

      Delete
    2. nanti adalah tu orang bukak..hehe

      Delete
    3. ha haha yg tu jugak SS notis :)
      nama restoren.

      Delete
    4. sebab nama dia unik..hihi

      Delete
  13. Honestly... SS suka tengok menu kedai yang guna papan hitam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, memang cantik.kreatif diorang ni

      Delete
  14. Kalau masuk kebun bunga... Boleh digelar Sal Munge... Ini masuk hutan.... Sal Menyesal... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, masuk hutan kat Malaysia jelah..pun dah cukup best

      Delete
  15. Apa nihhhh Cik Sal.... Tengahh syok2 baca lehhh plakkk short memory.. iskkss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang info macam makin2 sayup.. nak kena cepat update !!

      Delete
    2. Akka baru ingat nak cakap kira sama je lah apa yang korang hapdet...
      keh keh keh ...
      tapi since gambo akak lagi "biru" ... nanti I hapdet lah ... Insya Allah ...

      stay tune people ...

      ha ha ha... #BilaHakuPerasanAdaOrangNakBacaBelogHaku

      Delete
    3. untunglah...gi time summer.langit biru..

      Delete
  16. bhahahah da update daaa nama hutan.. hutan penuh penyesalan..
    akak.. gambar pokok kasi orang branak tu mana eh ? godek2 rasa cem xdak plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja malas nak taruk..update entry yang ni pun malas macma masa kat hutan tu jugak..haha

      Delete
    2. ehehehe CT google lain nama hutan tu.. bukak website Wildlife Tour.. kalo x memang tak ingat..

      Delete
    3. akak nama company tu pun dah x ingat.hahahaha

      Delete
  17. kena turun laa dari coaster.. Mitchie suruh turun. dia x kasi duduk dalam coaster sbb keliling hutan. comel kan Mitchie =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke?tak ingat lah..dh memori loss.kagum la ngan SS n JM, travel dah berkurun pun diorang ingat lagi nk tulis apa.

      Delete
    2. itulah depa memang niat travel nak tulis balik kat blog untuk guide others... kita ni p ingat diri sendiri je... ha ha ha.. pasal tu tak hapdet hapdet... bila hapdet - lebih banyak merapik dari membantu...
      hadoiii la... padahal bila nak melancong tu - beria g google baca guide kat blog orang ... huhuhu...

      kena ubah attitude ni... kena give back what we get...

      #IolsINSAF

      Delete
    3. diorang memang travel blogger, kita ni rojak blogger..tulis je apa ntah..haha

      Delete
    4. Kak Huda xpaaa.. pegi lupa dia boleh pegi lagi.. ehehe.. no worry la Kak Huda tu.. ehehe.. depa memang memory tip top. nanti nak up travelogue lain menggagau la CT nak ingat balik.

      Delete
    5. ada kak.. mamat cina Malaysia tu tanya.. CT dngr so tahu gakla kita semua kena turun hehehe..

      Delete
  18. btw.. lawa rumah barrru.. phewwwit =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boring tengok blog ni sama je..edit lah sikit

      Delete
    2. tolong edit blog I cik sal ...
      hi hi hi...nnt I belanja u choki choki...

      Delete
    3. ada ke choki-choki je..haha.upahla designer, Huda..kte x kreatif.tahu diri sendiri je.

      Delete
    4. ehehe akak edit sendiri ke ? kalo akak edit please edit mine too =D

      Delete
    5. haah, edit sendiri.tengok tutorial google.tak berani lah edit untuk orang, takut tak berkenan

      Delete
  19. Noted... sok kalau ke sini tak yah mencicah! Ni yg mak malas baca ni....bukan dpt pergi pun, cuma membazir air liur jer tengok huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi mak, tengok pakai air liur tu acane..hehe

      Delete
  20. hmmmmm huntong la dpt jenjalan jejauh sal.
    hakak ko ni nak ke jb pun dok kira hari bulan ntah bila nyer free :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara bujang kak..esok dah berkahwin lain pulak kisahnya

      Delete
  21. ada pokok durian tak kt celah2 hutan tu? ;-)

    ReplyDelete
  22. okey ! part hutan tu rasa macam kat mesia pulak... hehe

    ReplyDelete
  23. sbb bosan , gambar cuma dua je ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam pokok sini je sis..tu yang tak tangkap gambar sangat

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com