Saturday, 19 March 2016

Melbourne Part 12.1 - Great Ocean Road

Assalamualaikum semua! Hari ke-4 di bumi Melbourne, kitorang ke Great Ocean Road , antara tempat yang masuk kategori wajib pergi.

The Great Ocean Road is an Australian National Heritage listed 243 kilometres (151 mi) stretch of road along the south-eastern coast of Australia between the Victorian cities of Torquay and Allansford. Built by returned soldiers between 1919 and 1932 and dedicated to soldiers killed during World War I, the road is the world's largest war memorial. Source : Wiki


Kitorang ke GOR ni ikut tour yang kitorang booking di Melbourne Visitor Centre, Federation Square. Harga pakej siap dengan makanan dan tour guide adalah AUD 96. Sebenarnya, kalau nak amik pakej ke GOR ni, korang ada banyak pilihan. Kalau tak nak ambil dekat Melbourne Visitor Centre, boleh je walk in mana-mana tourist agent kat bandar Melbourne, takpun book online. Ada jugak yang pakej sekali dengan ke Philip Island, but since that one kitorang dah gi dengan AK, so amik ke GOR sahaja. If you all nak drive sendiri pun boleh, tapi mintak maaflah, prosedur kalau nak memandu kat sana aku tak kaji. Sila rujuk blog orang lain.

Pagi-pagi lagi aku dan Siti dah keluar ke Melbourne City walaupun tour ni dah offer untuk pick up kitorang dekat mana-mana point yang dekat ngan rumah. Yelah, manalah kitorang tau street tu lah, ini lah..Petaling Street akak tau la. Nak senang, tunggu je kat depan St. Paul's Cathedral betul-betul kat Fed Square, sebab diorang akan gerak dari situ.

Sampai je van kitorang dah tunggu, so kitorang check nama then naik cari seat. Tips : Duduk dekat belah kiri. View lagi cantik. Van tu pun gerak on time, pastu pick up peserta tour yang lain. So, sempat la pusing-pusing tengok town. Kat Melbourne CBD ni ada H&M 6 tingkat tau! Yang mana giler brand ni bolehla gi cekidout.

View sepanjang jalan. Ni kalau korang drive sendiri, boleh je berhenti ambil gambar tepi jalan tu. Tapi janganlah suka-suka ceroboh ladang orang. Kena tangkap kang sia-sia.

Tengok dari jauh ingatkan oink oink, rupanya kambing biri-biri.

Dah nampak laut!

Pintu gerbang masuk ke G.O.R. Wajib berenti amik gambar sini

Nilah van kitorang naik. Ramai gak yang travel sekali kali ni. Ada ramai Malaysian, Singaporean, ada couple from Italy, ada dari India dan England jugak.

More laut. Untuk pencinta laut memang 'muntah pelangi' sepanjang perjalanan ke sana. Aku yang terkenal kaki tidur dalam kereta pun mata cerah je.


First pit stop - aku lupa nama tempat ni. Berhenti untuk minum pagi. Kalau hari-hari breakfast view macam ni, indahnya dunia!

Air kena buat sendiri la ye. Sempoi je, biskut cecah milo.

Lepas minum, buat sesi suai kenal dengan peserta lain dan tour guide. Pastu, sape yang nak gi toilet, boleh membuang dulu. One thing yang aku sangat kagum dengan Australia ni adalah bilangan toilet yang banyak. Kalau kat mall, tak payah pusing hujung ke hujung nak cari tandas. Even kat pantai, themepark dan botanical garden pun sama.

Dah settle, kitorang pun sambung perjalanan. Untuk yang senang mabuk kereta, sila bawa ubat yang sepatutnya sebab jalan ke GOR ni macam ular kena palu. Just that view dia cantik. Other than that, bertabah la belok kiri kanan.

Sepanjang perjalanan, tour guide kitorang, Mitch (tak sure eja cmane) pasang mix tape, ada penerangan tentang kawasan-kawasan yang kitorang lalu diselang-seli dengan lagu supaya orang takboring. Banyak la dia cerita, tentang cmane batu-batuan di GOR terbentuk dari lava, sejarah GOR dan tentang cara hidup haiwan eksotik Australia.

Next pit stop, Kenneth River. Nak kata pekan, tak jugak, tapi kat sini banyak burung yang jinak. Korang boleh beli makanan dan feed diorang. Kebetulan kitorang sampai sini, tetiba hujan, so nasihat aku, korang bawaklah ponco atau baju hujan untuk trip GOR ni, lagi-lagi spring sebab cuaca memang tak menentu. 


Siti dapat ayah angkat. Hehehe


Menurut Mitch, kerajaan Australia tak benarkan sebarang perniagaan kapitalis kat pekan-pekan kecil macam Kenneth ni. Lagi-lagi yang dilalui pelancong. So, memang takde jumpa McD, KFC, Tesco, 7Eleven, Woolworths dan perniagaan-perniagaan besar sebab semuanya strictly local. Nak support perniagaan penduduk tempatan katanya. I'm impressed!

After a few kilometres, singgah look out point ni pulak - Cape Patton


One thing kalau ikut tour ni, kena ikutlah bila guide dia berhenti. Tapi kalau korang drive sendiri, aku rasa Kenneth tak berenti pun takpe kot. Tapi Cape Patton ni wajib singgah. View dia lawa Subhanallah! Tak terungkap dengan kata-kata mahupun lensa kamera!

OKlah, nanti aku sambung lagi ye. Memang panjang cerita ke GOR ni. Separuh pun tak sampai lagi. Hope you guys enjoy this entry!

Part 11
Part 10
Part 9



99 comments:

  1. Replies
    1. berkali2 pergi masih rindu..ke rindu org lain ;p

      Delete
    2. hehe..kalau dah sampai GOR sekali ni memang teringat-ingat

      Delete
  2. Jom sal ngulang trip...

    Perth pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. negara lain lah,asyik Aussie je

      Delete
    2. Kak Sal ni.. orang suruh khatam 1 Ozi tu dia tanak..

      Delete
    3. Perth tu pergi sekali cukuplah...kalau Korea setahun 3 kali pun x pe

      Delete
    4. Hahaha... itu lah beza nya sis jm ngn cik manisah... keh keh keh..

      Delete
    5. Kpg jm kt koya...
      kpg cik manisah kt ostrolia...
      kpg ss hh kt de oranges...
      Hahaha...

      Delete
    6. hamboi, kampung i olls kat muar je..haha

      Delete
    7. Kg SS Rupiah je... Tak mampu koya ostolia...

      Delete
  3. Ehhh tp rusia pun nak pergi...europe lagi....

    Ehhhh makin pjg list budak ni...

    List hutang pun banyak jap lg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. europe jom..I tak kisah follo you punya iti.tapi tulah,sanggup ke huda bersorak di Anfield?hahaha

      Delete
    2. lantak ko lah cik sal nak sorak kat mana... i tak de team faveret...
      layan kan ajer...

      errr tapi nak kena ke tgk perlawanan bola tu? ke g tgk stadium je?

      singgah old trafford boleh tak?

      Delete
    3. old trafford singgah guna tandas je..haha

      Delete
    4. Ooo OT tu pihak lawan ke? Sorry iols confuse....

      Okay2.. boleh2... jom cik sal

      Delete
    5. dah sampai kenalah tengok bola..I nak feel bersorak kat Anfield..haha.

      Delete
    6. Boleh2... xde hal... jom...

      Delete
  4. Cepat2 update... korang ambik pakej mesti bnyk tmpt best singgah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua best, ada gak yang tak best..haha

      Delete
    2. Kak Sal paling suka yang back to nature tu ahahaha..

      Delete
    3. hahaha..nyesal akak nyesal

      Delete
    4. I drive sendiri g sini... best .... i suka GOR...
      Rasa nak g lagi...

      Delete
    5. nanti cerita la..haha.wah, drive sendiri..bestnya~

      Delete
    6. Cik sal tlg siap kn entri I

      Delete
    7. ish, baru nak mintak tolong huda siapkan entry kte..haha

      Delete
  5. cantik ya view..mau tak celik mata..rugilah datang jauh2 klu semata tidur dalam van.hahaha

    ReplyDelete
  6. lajuuuuunya Kak Sal !! tapi yela kena cepat2 nanti lupa..

    ReplyDelete
  7. alaa CT pun tak ingat pit stop breakfast tu.. trbayang abam hensem main surfing tu je haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh that one..kita dok menggigil, dia rileks je berenang.kulit biawak betul..haha

      Delete
    2. lepas tu ada anjing dia dok tunggu dia kan.. rilek je dia.. tapi dia surf pun asyik tergolek ja..

      Delete
    3. dah sejuk gedik macam tu surfing,memanglah gigil..haha

      Delete
  8. rasanya nama dia Mitchie.. ehehe rasanyalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ingat mitch je..mitch apa tak ingat dah

      Delete
  9. ok CT nak pasang gear la.. nak up entry GOR plak.. peram lama sangat haih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..come on CT!ni pun akak dah banyak lupa.

      Delete
  10. mana gambar kat Kenneth.. akak ngelat... tunjuk signboard je.. teruja tau nak tengok.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan hujan time tu,manalah amik gambar sangat..kenneth takde apa pu.nampak cafe ngan burung-burung tu je

      Delete
    2. ohhh ! okey.. nasib baik alasan boleh diterima.. ngeee

      Delete
  11. akak.. why u no no use pictures yang CT kasi ? x sudiiii eeeeeyh =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar yang mana satu?akak mana amik sangat, kan hari tu memory card penuh..rileks,ni baru part 1..hehe

      Delete
    2. gambar kan da kasi kat fesbuk ?? T.T tak tengok la tu..

      Delete
    3. akak simpan wat kenangan sendiri je.. haha

      Delete
    4. huwaaa.. Kal Sal x sudi gunaaa pun huwaaa..

      Delete
    5. haha..mana ada.kan panjang lagi trip GOR ni

      Delete
    6. woit... gambar punya hal pun jadi nanges ka... ayooo ini duorang arrrr...
      ayyakkk...

      #BAtuApi
      Ha ha ha ...

      Delete
    7. Tu diaaa Cikgu beso dah datang buat check up.. ha ha ha...

      Delete
    8. tak guna gambar dia, habislah markah kena potong..haha

      Delete
  12. view memang superb kan.. kak sal tak tido eh sepanjang jalan.. bagus2.. (thumbs up)

    ReplyDelete
  13. Nak sampai sini entah bila agaknya mak...so kalau baca sekarang nanti cepar lupa. Apa kata study entri ni masa nak gi esok esok....Boleh gitu?

    ReplyDelete
  14. uuuu, hai kak sal, lama tak terjah blog..tetiba mcm kenal, tu kak sym kan..hehe..pi aussie pulak no, aduyai..jeles!

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. SS..jom kita ke sini lak nak? asyik Cik Manisah je repeat berkali2

      Delete
    2. cam x caya u olls dua orang tak sampai sini lagi.

      Delete
    3. Belum ada rezeki lagi nak sampai sini Cik Sal... Insyallah boleh buat blog Cik Sal rujukan SS nanti....

      Delete
  16. aUD96 bagi Cik SAl..murah ke berbaloi, mahal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drive sdri sjm... lg berbaloi baloi... u g ngn ss bwk hh ajak I.... sewa kete xde lh mhl sgt...
      Ehhhh smpt lak nyelit nm titew

      Best lah...

      Delete
    2. betul cakap huda, drive sendiri lagi berbaloi..

      Delete
    3. Tu arr... SS terfikir gak... Rasanya jimat kalu drive sendiri nih....

      Delete
  17. kalau nk tahu procdure memandu di GOR tu kena refer Duta Cik Manisah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh duta katanya...

      SJM nk memandu ke NZ pun boleh men duta kan saya...

      Hihihi

      Delete
    2. Padahal dulu nyaris fail ujian memandu... hahaha

      Delete
  18. Cik Sal...naik Van? oklah tak ramai..ingat naik bas..berapa org ahli group tu

    ReplyDelete
  19. Duduk sebelah kiri? Dah tu kalau nak naik van tu..seat sblh kiri dah penuh aci tak minta tukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. SJM... tolak je org tu kuar van...

      Kah kah kah...

      Delete
    2. haha, baru boleh glamer satu ostolia

      Delete
  20. Agak-agak berapa jam dari City ke GOR ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari City nak ke pintu gerbang tu adalah dalam sejam setengah

      Delete
    2. Ooo ye ke... apasal sy rasa lama je nk sampai....


      Delete
    3. Ok ok... dh ingat... mmg lh jauh... eden dari rural ... hihihi

      Delete
    4. Sejam setengah? boleh tahan gak..

      Delete
  21. H&M!!!! ohhhh...my feberet places tu...

    ReplyDelete
  22. Ayah angkat CT tu ke tour guide nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bukan...ayah angkat tu tourist cam kitorang jugak..

      Delete
  23. llaaaa..tu je...pat sambung..x puas lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sabar JM.ni pun perah otak google info sebab dah banyak lupa

      Delete
  24. kalau mcm tu lah..view cantik mcm ni..sis JM plan nk rive sendiri pastu bentang tikar berkelah sambil mkn spagetti yang SS masak kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, ajak SS, Huda ngan HH.confirm happening.

      Delete
    2. Bukan ke Jay Emm yang nak masak spagetti?

      Delete
  25. Bestnya tengok burung2 hijau yg jinak tu!

    ReplyDelete
  26. Nak poyi GOR ni memang kena amik package ke? Pegi sendiri ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je gi sendiri, no problem.cik manisah lesing drive sendiri je

      Delete
  27. Burung tu... Perghhhh... hijau.. comel lak...

    ReplyDelete
  28. Ensem ayah angkat siti.. Pikul bawak balik tak? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..amboi, marah bini ngan anak-anak dia kang

      Delete
  29. Kalau berawan pun tempatnya cantik, kalau langit biru mesti lagi cantik tempatnya :D

    ReplyDelete
  30. kalu gitu gue nk bukak gue punya business branch kt situ laa...jgn risau business gue bkn spesis kapitalis ni ;-)

    ReplyDelete
  31. tgk gambar je dah speechless ...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com