Monday, 18 March 2013

Petrosains Aku Datang

Dah hampir setahun tak menjejakkan kaki ke Petrosains.Jangan kata masuk, lalu pun tak.Haish, tu bukan bermakna aku dah lupa diri, tapi beri peluang kepada yang lebih memerlukan untuk kerja. Setiap orang ada rezeki masing-masing kan, so buat apa tamak.Anyway, sebab aku risau status 'volunteer' aku akan invalid kalau tak kerja, aku pun mintak Puan Damia yang baik hati supaya tulis nama aku untuk kerja di hari Sabtu lepas. Masa VMU tepon, aku siap tanya lagi, " masuk pukul berapa?".Bukanlah aku lupa Petro bukak pukul berapa, tapi manala tau diorang mengamalkan konsep 'shift' ke tetibe.

Lebih kurang pukul 8.45 pagi, aku pun melangkah masuk ke dalam Petrosains. Mula-mula rasa nervous *poyo*. Tapi bila lalu kaunter tiket dan nampak entrance to dark ride, tetiba rasa macam balik kampung halaman sendiri. Rasa tenang...rasa familiar...rasa macam 'I belong here!'. Dan perubahan drastik pertama yang menangkap mata aku adalah 'Sultan of Science' (SOS). Aku ada juga baca pasal SOS dalam advertorial Berita Harian dan Metro, tapi tak pernah terfikir lak akan tengok sendiri. Dalam hati berdoa jugaklah,harap-harap dapat station kat sana.

Rutin roll call di SS1 pukul 9 tetap sama. Agak awkward aku tanya kat si Amirul Farhan aka Kecik, "roll call kat mana?". Aku tak lupa, ok, aku cuma tertanya-tanya kot-kot dah berubah.Hahaha. Yang pasti, pakai baju kuning di kalangan baju merah buat aku rasa macam legend. Dan rasa tua. Susah jugak nak bezakan mana staff,mana volunteer bila semua dah sama baju. Alhamdulillah, ada jugak kawan-kawan aku yang dulu volunteer macam aku dah upgrade jadi staff.Congrats korang!!!

Harapan aku nak station kt SOS hampa, sebab diorang memang dah train sekumpulan volunteer untuk manning kat situ. Aku ingat boleh main redah dan belajar on-the-spot macam kat Muzika atau Dinotrek dulu.Team Leader(TL) bernama Zul, bagi aku station kat Hot Science. Aku maafkan TL ni sebab dia staff baru, dia tak tau yang aku ni legend kat sini.Haha,puiiiii!! Hot Science best apa..sebab dia free, sesiapa yang lalu kat depan Petrosains boleh explore dan interact dengan staff/volunteer kat situ, even kalau korang tak nak masuk Petrosains.

So, next time kalau korang berlegar-legar kat Tingkat 4 Suria KLCC, sambil-sambil tunggu awek dok shopping buku kat Kinokuniya atau member dok janji nak tengok wayang sesama kat TGV tak sampai-sampai lagi ; bolehlah lepak sini.Tambah ilmu pengetahuan kan baguih...







The rest of the day berjalan macam biasa. Aku buat mini show dan busking simple je.Disebabkan aku jaga sorang, takdelah pulak aku nak tangkap gambar aku tengah buat show kan, untuk tatapan korang. Huhuhu...bajet ada peminat je nak 'menatap' gambar aku. Sambil-sambil tu borak jugak ngan visitor, yelah..dah Hot Science ni betul-betul depan pintu masuk, ada jugakla yang tanya aku kat mana nak beli tiket, kat mana loker, kat mana KFC....eh!

Petangnya, sementara tunggu nak end roll call, aku pun gi usha SOS. Baik tau aku ni, kalau nak mengelat waktu tengah kerja untuk merayau kat sana boleh je, tapi aku tak buat pun.Wah..baik punya puji diri sendiri kan!!!






Antara invention yang berkaitan dengan astronomi. Tak sempat explore, tengok gitu-gitu je.






Kiri: The House of Wisdom

Bawah : Antara alatan yang digunakan dalam bidang pergigian.




Tak berapa ingat exhibit ni tentang apa, tapi ada kena-mengena dengan air.Obviously!!!

This one berkaitan rekabentuk bangunan dan pembinaan.

Sebelum Wright bersaudara buat kapal terbang, Ilmuan Islam dahulukala dah kaji pasal aviation.

Sebenarnya ada banyak lagi, tapi tak surprise la kan kalau nak tunjuk semua kat sini. Aku suggest korang explore sendiri. Sultan of Science ni dibawa all the way dari Dubai, dan akan berada kat Petrosains sampai 30 Jun 2013. Diorang tak bayar aku pun untuk promote tapi aku memang recommend korang visit untuk tengok betapa hebatnya saintis Islam dulu-dulu. Banyak ciptaan dan penemuan yang dilakukan dalam bidang sains, teknologi, perubatan, perdagangan, Matematik dan sastera; jauh lebih awal dari orang-orang Barat. Serius kagum!!

Nak tahu harga tiket boleh klik kat Entrance Fee

Cara-cara untuk mendapatkan tiket dengan harga jauh lagi murah:
1. Call/sms/inbox FB aku
2.Ajak aku join, dengan syarat korang sponsor tiket aku sekali
3.Aku belikan tiket dengan harga staff. Dapat diskaun banyak der...

Hahaha..keji giler aku. Anyway, selain dari segala exhibit yang ada, korang boleh gak tengok Mini Show yang dibuat oleh volunteer sekelian. Masa aku dok merayap kat situ, sempat la gak tengok a few. Pura-pura macam tak pernah tengok..ala,kang bebudak tu kata aku bajet bagus plak.

Ralit kat SOS punya pasal, nyaris lak aku lupa gi end roll call. Rutin yang ni pun tak banyak berubah. Somehow, rasa sayu tetibe. Iyelah, tak tahu bila lagi akan jumpa kawan-kawan aku kat sini.Masing-masing ada komitmen sendiri. Kawan-kawan kat Petrosains banyak bantu aku get through a lot of things walaupun diorang tak sedar. Masa aku jobless takde kerja, takde tempat nak mengadu...Masa aku frust, hati pecah berderai-derai *hamboi,kan!* Kan sini aku banyak dapat pengalaman, bina keyakinan diri, kenal erti persahabatan...Sob...sob..Allah je yang tahu betapa aku sayang tempat ni walaupun ada desas-desus mengatakan aku 'merajuk'.Biarlah...tu semua cerita lama. Aku bahagia sekarang, kan itu lagi penting...

Anyway, terima kasih kerana membaca post aku yang panjang berjela ni...So, how???


2 comments:

  1. Sampailah ke hari ni akak belum pernah berjejak kasih di Petrosains ni tau, Sal. Kasihan anak-anak. Bukan apa, tempat yang dekat, yang jadi rutin membeli-belah, memang tak jejaklah kalau hujung minggu. Kena bawa juga budak-budak ke sini nanti.

    Sekarang ada apa program kat Petrosains ni, Sal?

    Eh, lupa pulak! Entri ni 3 tahun sudah! Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tak tau dah apa jadi kat Petrosains tu kak. amboi, rajin korek entry lama. rindu entry baru ke? hehe

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com