Sunday, 21 May 2017

Braces Journey Part 5 - 100 Days later

Assalamualaikum semua! Lama tak story pasal braces. Masa mula-mula je rajin, lepas review je update, lama-lama dah malas. Kah kah. Sekarang ni, appointment pun kadang-kadang terlupa.

Lepas operate gigi bongsu belah kiri, seminggu kemudian aku gi bukak jahitan. Alhamdulillah, takde masalah makanan terselit or infection dekat bekas operate. The best part, no more wisdom tooth surgery after this. Lompat bintang!!! Alang-alang dah sampai, buat lagi prosedur sama. Tukar wayar, ketatkan powerchain. Tapi kali ni instead of powerchain jenis getah yang clear tu, aku dapat powerchain jenis besi. Say what?

Mula-mula pasang atas bawah. Masa awal-awal rasa tak selesa nak makan dan senyum. Sebulan kemudian, gi check up lagi, Dr. K tak puas hati sebab bawah je bergerak, atas belum lagi. So, kali ni dia bagi yang lagi ketat dan lagi tebal. Mampus! Tapi bawah tak pasang pulak. Ah..sukatilah doc! Somehow, kali ni aku OK plak boleh makan nasi, tak payah mengada masak bubur bagai. Dah biasa kot.

Day 100

Gigi aku dah mula jarang. See..itulah fungsi cabut gigi before pakai braces. Ada ruang untuk menolak ke belakang. Belek-belek kat cermin, nampaklah gigi atas dah bergerak dalam 0.5mm. Takpe Sal, sabar..

Nanti aku update lagi.

48 comments:

  1. Replies
    1. part of the journey...untuk masa depan, sakit sikit takpelah

      Delete
  2. much better sal, caiyokkkk..sikit lagi cantik dah gigi tu..
    tapi tak dan nak melayam utk raya, daging boleh belasah tak rayaaaa nti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, baru ingat nak gi rumah Zie mintak rendang daging sepinggan..hehe

      Delete
  3. seksa juga pakai braces ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun 'berubat'..kena tahan sikitlah

      Delete
    2. Tabik springlah sebab gagah tahan sakit 😊

      Delete
  4. tapi untuk kebaikan di masa hadapan...puasa ni kurang skit rasa kan sebab waktu makan dah kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya bila berbuka tengok macam-macam, tapi mampu telan liur jelah

      Delete
    2. huhu berbuka dengan bubur lambuk...raya baru boleh makan sedap

      Delete
  5. kos braces agak tinggi juga kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanya tahun ni takde travel oversea

      Delete
    2. tak apa tahun depan masih ada...

      Delete
  6. Kagum dgn kegigihan itu...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cantik (cantik ke??) kena gigih kak..

      Delete
  7. nampaknya kena baca dari awal,teringin nak pakai ,tapi macam rumit pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal-awal je rumit..dah lepas 3 bulan macam tu dah rasa biasa

      Delete
  8. u go girl!!!sabar sikit je lagi...nnti bila gigi dah tersusun cantik..u will miss the process...cayo la ckp den..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sekarang hari-hari belek gigi depan cermin.

      Delete
  9. sabar itu separuh drpd iman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. next year will be our year.. katanya

      Delete
  10. u see... kesabarannya terjadi mcm smlm... dpt jg takhta no 4 tu kah kah kah... selamat bermata panda mulai ogos 2017

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyanyi lagu champions league seround...

      Delete
    2. nah!

      Ce sont les meilleures équipes
      Es sind die allerbesten Mannschaften
      The main event

      Die Meister
      Die Besten
      Les grandes équipes
      The champions

      Une grande réunion
      Eine grosse sportliche Veranstaltung
      The main event

      Die Meister
      Die Besten
      Les grandes équipes
      The champions

      Ils sont les meilleurs
      Sie sind die Besten
      These are the champions

      Die Meister
      Die Besten
      Les grandes équipes
      The champions

      #kopipes kah kah

      Delete
    3. ok..aku ingat ni spam. Haha. Sungguh x best rakan-rakan man u dah nyanyi lagu ni dulu tapi kita kena tunggu play-off

      Delete
  11. beauty is pain, cayok kak sal!

    ReplyDelete
  12. When I was a kid, I used to like braces sampai minta doktor gigi suruh pasang sedangkan gigi semua okay. Reason? Sebab tengok kawan pakai braces and I thought it was cool.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh? tahun bila tu? braces in the 90s and early 2000 are ugly and expensive. Huhu. Mulut penuh besi and some yang gigi teruk tu kena pakai headgear

      Delete
  13. waalaikummusalam..selamat berpuasa

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah settle la masalah wisdom tooth pasni. lega part tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat lega.tak sanggup menghadap jarum bius tu. ngilu

      Delete
  15. gigihnya Sal hidup dgn braces 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah itu pilihannya..sabar jelah

      Delete
  16. Raya ni nampaknya banyak gambo sengihlah ye Sal hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tukar powerchain pink..so pinkish nanti sengihnya

      Delete
  17. Betullah kata orang 'Beauty is Pain'.. Lepas ni tentu Sal puas hati dengan hasilnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haraplah..kalau tak saya mintak refund. hihi

      Delete
  18. So kira lepas ni tinggal maintain jela kan,..dah takde cabut2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..Insha Allah takde cabut dah. habislah rongak saya ni kalau semua nak dicabut. haha

      Delete
  19. hamboihhh dh macam pm ...
    count down 100 hari...
    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..countdown hari best sikit.sebab nampak banyak

      Delete
  20. all de best sal.

    moga di permudahkan. Insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga cepat-cepat boleh remove..huhu. baru 100 hari sal oi. sabar

      Delete
  21. Ok tak pakai braces ni...erm takut pulak baca entrt ni...hihi

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com