Friday, 26 May 2017

Azam Ramadhan

Assalamualaikum semua! Ramadhan tiba lagi. Bulan yang ditunggu segenap lapisan umat Islam. Bulan menuai pahala dengan harapan akan mendapat keampunan-Nya. Bulan mulia yang maknanya lebih besar dari sekadar lapar dan dahaga.

Wah..ingat tahun baru je ke ada azam? Nak sambut Ramadhan pun kena ada azam tau. Yelah, bulan Puasa ni setahun sekali, so kenalah manfaatkan sepenuhnya. Tahun depan belum tentu jumpa. Soal umur ni bukan boleh dijangka, kan? So, apa salahnya pasang niat..kan dah dapat pahala.

Soalan cepu emas...kenapa kita kena puasa? Sebab nak menyelami penderitaan orang-orang susah? Sebab nak kuruskan badan? Sebab kalau tak pose tak boleh raya? Sebab nak melatih diri membentuk sifat sabar dan membersihkan hati? Hurm..jawapan paling tepat, senang je..Sebab Allah suruh. Bukan sebab Ayah suruh, Bini suruh atau Laki suruh. Perintah Allah kita kena la ikut tanpa banyak soal..ok?

Al-Baqarah Ayat 183

Phew...dah start entry dengan serius sekali, moh le kite rilek sikit.Kali ni aku nak share ngan korang azam Ramadhan aku.. Korang nak follow sekali pun boleh.

1. Nak banyakkan bangun malam
Bukan bangun sebab nak ke tandas atau sebab mengigau. Bukan jugak untuk tengok bola (Yang ni senang pulak kann!) Tapi bangun untuk buat solat sunat, walaupun sikit. Susah wooo, sebab walaupun setan takde dok bergayut kat kelopak mata, tapi kalau spesis suka tidur memang susah nak break this habit.So, marilah kita ambil kesempatan perbanyakkan Qiamulail di bulan yang mulia ni lebih-lebih lagi di 10 malam terakhir, moga-moga dapat jumpa Lailatul-Qadr.

2.Nak prepare sendiri juadah berbuka on weekend
Masa untuk memantapkan skill memasak yang memang ke laut!!Kalau hari bekerja tak dapek, sampai rumah dah nak dekat Maghrib. Lagipun, kalau tinggal bertiga je ngan parents aku , diorang suka berbuka kat surau je. So, hujung minggu adalah waktu yang tepat untuk meringankan beban Mak. Ececeh

3. Perbanyakkan tadabbur Al-Quran
Tadabbur ni bukan takat baca kosong tanpa tahu makna. Juga bukan setakat baca al-Quran dengan tafsir. Tadabur ni baca, faham dan selami apa yang dinyatakan, supaya dapat praktikkan dalam kehidupan seharian. Wau...bunyi macam susah tapi harus diusahakan walau sekadar sehari 5,6 page je.Chaiyok!

4. Perbanyakkan sedekah
Sedekah di bulan puasa ni pahalanya berlipat kali ganda tau! So, janganlah kedekut sangat, duit bukan boleh bawak ke kubur. Esok kalau ditakdirkan takde anak soleh nak doakan kita lepas mati, pahala amal jariah tu juga yang jadi peneman.

5.Jaga mata, Jaga Lidah, Jaga Hati
Bab tahan lapar,tahan haus takdelah berat mana. Tapi bab tahan mata dari tengok benda tak senonoh, susah jugak..Tahan lidah dari mengumpat? Wau, sebagai wanita biasa yang lumrahnya suka bergosip, hok ni memang berat nanang!!!Kang kalau aku tak cakap, kawan aku yang cakap cmane?So, korang tolong jangan mengumpat depan aku ek...kalau aku yang intro dulu korang marah aku laju-laju! Jaga hati? Hati yang telah terluka ini, aku serahkan pada-Mu Allah untuk menjaganya ~Statement Poyo~

6.Tak mau seksi-seksa
Hak tuih, cicak kubing!Seksi apanya engko! *Yang ni aku No Komen!Hahaha!!*

7.Nak perbanyakkan doa
Antara doa yang dimakbulkan adalah doa orang yang berpuasa, sehinggalah dia berbuka. Bukan takat doa untuk diri sendiri je, tapi doa untuk keluarga, untuk kawan-kawan, untuk negara Malaysia yang makin hari makin entah apa-apa dan untuk umat Islam seluruh dunia

8.Tak nak jadikan puasa alasan untuk malas
Takde alasan untuk curi tulang okey! Pergh, ni kalau bos aku baca ni mesti dia bangga pastu tuntut janji. Hahaha. Tapi sebenarnya kalau takde kerja kau akan lagi malas. Aku lagi suka busy, nanti tau-tau dah nak balik je. Yay!!!

Hopefully dapat penuhi semua azam aku dan istiqamah untuk bulan-bulan seterusnya. Amin...Selamat Menyambut Ramadhan u olls!!Semoga kita semua beroleh keredhaan dan keampunan Allah. Jangan lupa niat puasa ye.

p/s : ini entry recycle yang diedit sikit. Bukan niat nak menipu, tapi memang sibuk tak sempat tulis entry baru. Maaplah ye.

31 comments:

  1. SAl : ini cuma cadangan...Sal tambah LABEL tu history of story..nanti senang kalau nk baca..
    Akak pun sama ..setiap kali datang ramadhan mesti sediakan azam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam tahun baru plak ada azam..hihi. apa azam kak JM puasa kali ni?

      Delete
  2. Semoga Sal istiqamah dalam melaksanakan azam Ramadhan 😄👍 Selamat menunaikan ibadah puasa 😉

    ReplyDelete
  3. Ameen...usahakan dengan kesungguhan pasti terlaksana..minta Allah bantu..

    ReplyDelete
  4. Salam ramadhan dan selamat berpuasa cik sal ituuu., ;p

    ReplyDelete
  5. Salam Ramadhan Kareem Sal....
    Hakak folo jelah azam ko Sal haha....
    Tulah tu... kena mintak moga kita diberi kekuatan dan kudrat untuk buat tu semua. Aduh....bukan senang nak lawan napsu ni. Ko tak perlah Sal....ko muda lagi...
    Hakak ni....kata dah maghrib, tp tak insap insap duhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. muda lagi banyak nafsu nak kena kawal mak jilap oi..marilah kita insaf bersama-sama.haha

      Delete
  6. Semoga Sal dapat laksanakan Ramadhan seperti yang dirancang, in shaa Allah..

    Salam Ramadhan Kareem Sal.. 😍

    ReplyDelete
  7. selamat menjalani ibadah puasa dgn baik, semoga ramadhan kali ini membawa lebih byak pengertian & sama2 kita kejar ibadah di dlm bulan yg baik lg mulia ini..
    salam ramadhan kareem Sal...

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan sal..mudah2an azam akan tertunai jika kita istiqomah....utk diri akak juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istiqomah..easier said than done. huhu

      Delete
  9. Selamat menyaambut ramadhan kak sal

    ReplyDelete
  10. Salam Ramadhan, Sal. Moga setiap azam Ramadhan Sal tu dapat dicapai/dilaksanakan dengan jayanya 😊

    ReplyDelete
  11. Salam ramadhan..semuga semua azam sal terlaksana dengan jayanya..

    ReplyDelete
  12. x dpt buat semua buat 2-3 perkara pun da memadai tp yg penting istiqamah smpi lps ramadan

    ReplyDelete
  13. SS tak pernah ada azam... Sebab SS tahu... Orang nama Azam pon belum tentu berazam... he he he... Gurau je cik sal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..apa ada hal. tak boleh gurau gi duduk surau

      Delete
  14. Tahun ni sambut ramadhan pon sederhana... Kureng sihat tapi cuba jugak puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga diberi kesihatan yang baik ye SS..

      Delete
  15. Selamat berpuasa cik sal... Semoga mendapat berkat ramadhan...

    ReplyDelete
  16. hidup kena ada perancangan...gagal merancang merancang untuk gagal...

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah.. semoga dapat mencapai azam ittew

    ReplyDelete
  18. baca ni sekali lagi ... teringat arwah shea rasol.

    huhuhu ... sunnguh menterperanjatkan kan sal.

    ReplyDelete
  19. janji Allah tu pasti.

    jeles dengan rezeki arwah ... huhuhu...

    semoga kita juga diberi kesudahan yang baik ... Insya Allah...

    sal ... please keep me in your doa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..meninggal di bulan mulia. dapat heads up lak tu. samalah Huda, doa untuk Sal jugak ye

      Delete
  20. Kalau tak silap saya, entry ni saya belum baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..yang dah lama follow mungkin pernah

      Delete
  21. Semoga azam terlaksana...
    Malaysia boleh!!

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. tengah dok muhasabah, tercapai ke idok..haha

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com