Saturday, 11 June 2016

Seorang kaki bola di bulan Ramadhan

Penantian 4 tahun sekali berakhir! Euro tiba lagi. Kali ini lebih unik dan lebih meriah kerana melibatkan 24 buah negara dan bukan 16 seperti kebiasaannya. Diadakan di France, dari 10 Jun hingga 10 Julai, melibatkan 10 buah stadium di beberapa bandar besar di France. Antara pasukan yang diramal mencabar kejuaraan adalah tuan rumah, France; juara bertahan, Spain; team dengan *clean sheet paling banyak, Italy; juara World Cup, Germany; team termahal, Belgium dan team menang sorak dan banyak **hooligans, England.

Jadual Perlawanan Euro 2016 - waktu Malaysia

Secara peribadi, aku kurang excited dengan Euro kali ni kerana kebetulan serentak dengan bulan Ramadhan. Kalau dulu, aku siap tampal jadual perlawanan (yang biasa dapat sekali ngan surat khabar) kat notice board rumah. Benda ni takde masalah sebab family aku memang ramai kaki bola. Bila serentak dengan bulan puasa, tidur menjadi isu utama. Tak naklah sebab berjaga tengok bola, aku mengantuk kat office. Tak berkat kot gaji kalau memanjang nguap, keje tak jalan. So,aku dah plan, hanya akan tengok on weekend sahaja. Tu pun terpaksa korbankan match yang main kul 9 malam. Kerana terawih aku turutkan. 

Ajaran bapak aku dari dulu..walau apa pun make sure at least 2 raakat tahajjud. Percaya tak, dia selalu tanya , "dah solat sunat belum", kalau nampak aku bangun tengok bola tengah malam. Sweet tak bapak I? Hehehe..

Lagipun, bulan sepak bila-bila pun ada. Aku ni, Ramadhan depan belum tentu ada.


Gitu-gini pun, sokongan hakak tetap untuk team Spain. Walau takde Torres dan diorang telah menjahanamkan reputasi di World Cup 2014. Harap kehadiran pemain-pemain muda akan mengembalikan kegemilangan La Furia Roja. Vamos Espana!

Oh, harap bertahan kalau-kalau sebulan ni blog ni aku penuh dengan cerita bola. Walaupun tak tengok live, tapi aku boleh tengok highlight. Kat mana lagi aku nak meroyan kan.. Hahaha.

Kamus bola

*Clean sheet - keadaan di mana sesebuah team dapat mempertahankan pintu gol dari bolos walaupun sebiji.

Contoh result I: Team A 0-1 Team B . Team B mendapat clean sheet
Contoh result II:  Team A 0-0 Team B . Kedua-dua team mendapat clean sheet

Clean sheet tak mempengaruhi result, cuma baik untuk stats / value penjaga gol dan pemain pertahanan.

**Hooligans - Sekumpulan penyokong fanatik yang acah-acah true fans tapi sebenarnya sering membuat kacau dan mengganggu keselamatan awam. Tak semestinya di stadium, boleh jadi juga di tempat mass screening macam pub atau kedai mamak.


OKlah gais. See you next entry! Adios!

35 comments:

  1. Selamat berjaga bersamba rio, Sal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samba rio belum lagi kak Farrah..ni makan baguette di France dulu.

      Delete
    2. Chewahhhhh makan baguette tuh!

      Delete
  2. Hahaha... tahun ni kena berkorban sikit ea kak.. tak pe lah.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..bukan tak pernah tengok dari kecik

      Delete
  3. Suwitnya apak akak... tu kalau tak buat lagi time kena tanya, mesti rasa cam.. alamak !!! an an an

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah kena marah kalau belum buat..dia tanya je.

      Delete
  4. hooohoo.. musim bola ni yg tak sabar2 ni.. hehe

    Blogwalkini sini, jom baca artikle ini

    McAfee Secure Di Wordpress article...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah..thanks jalan-jalan sini

      Delete
  5. Bagus gak minat bola extrem ni sal. At least bangun gak tahajud kan sal

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jugak sesekali bangun sebab memang nak tahajud, bukan sebab 'kebetulan' dah bangun. makes me feel guilty actually.

      Delete
    2. Tak mengapa, sekurang-kurangnya lorong tu dah ada. Tak kisahlah kebetulan ke idak :)

      Delete
  6. Replies
    1. amboi..Euro tour ngan kaki bola ni boleh buat sesal separuh nyawa tau

      Delete
  7. Wah sal peminat bola ye..
    Akak dah kilauan emas tak lah menonton bola..
    Dulu2 masa muda tengok juga piala dunia tu..
    Masa tu penyokong france..
    Suka dgn zidan tu...
    Satu2 nya pemain muslim tu..😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat Zidane jugak.tapi sekarang pemain Muslim dah ramai. even negara Islam macam Bosnia dan Turki pun dah jadi nama besar dalam bola sepak

      Delete
  8. dah agak doh dia cerita bola sbb euro dah start ... heh heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kali ni takde edisi cuci mata tau..haha

      Delete
  9. slamat bersengkang mata sal,dah agak dah sal cerita bab bola
    hahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk pun 'kaki bola', takkan nak citer pasal badminton.haha

      Delete
  10. minat btol sal dgn bola,walaupun tak faham tapi gelak2 baca
    haha siap ada kamus bola lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga terhibur harapnya...hehe

      Delete
    2. Kamus bola tu yang mahal tuh!

      Delete
  11. GERMANY MENANG WOI GERMANY MENANGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG ekekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. SPAIN MENANG GAK WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOI

      VAMOOOOOS!

      Delete
  12. Ini sesuatu yang baru! Lain kali siap letak kamus bolasepak macam ni ya. Senang sikit nak faham jalan cerita walaupun akak rasa tidur lagi afdal dari tengok perlawanan bola sepak ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak kamuslah..menambah pengetahuan pembaca.gitewww

      Delete
  13. Salam Ramadhan Sal, buka apa semlm?Nasiblah ko waras dik di bulan pose yg mulia ini hihi...kalau tidak mmg confirm bulan ni makan gaji kurang berkat kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. buka nasi ngan sambal ikan je Mak..pastu roti sapu jem. teringin,lama tak makan..haha

      Delete
  14. fuh, musim euro ek. sesungguhnya ku tak follow. salam ramadhan sal

    ReplyDelete
  15. salam ramadhan sal..
    pergh sal..kalau dah kaki bola kan..

    ReplyDelete
  16. i is kenot wait nak tengok match tapi nanti da nak dekat2 final selalunya amek tahu jugak.. x tngk tapi tngk score ehehe.. pastu usually final tu tngk la juga..

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com