Monday, 28 September 2015

Melbourne - Intro

Assalamualaikum dan hai semua! Rasanya ramai tahu kan aku gi Melbourne dari Instagram my travel partner? Plan asal aku nak buat surprise, tapi dah kantoi kat situ, apa boleh buat. Tapi kan..tapi kan...bila ramai yang komen "Blogger Salbiah ke tu... " kat gambar we olls kat IG my partner, terus hakak perasan fofuler gitu.  Takde IG pun aku dah famous, kalau ada, entah  camane la agaknya. Untuk mengelakkan perasaan riak, ujub dan takabur bersarang dalam diri, cepat-cepat aku istighfar. Patutnya aku bawak tasbih pemberian kak Yana Yani. Hehehe.


Nape repeat Australia? Kan aku dah pernah gi Gold Coast dan Sydney? Well, Australia ni negara yang besar. Even negara kecik macam kita ni pun, kalau kau bandingkan dua tempat, ada banyak perbezaan. Contohnya, Kuala Lumpur vs Kota Kinabalu or Johor Bahru vs Ipoh. Kan banyak beza. Tul tak? So, jangan rasa serba-salah nak repeat negara sama. Sebab tiap-tiap bandar ada keistimewaan dia sendiri. In fact, kalau korang nak repeat tempat sama pun, sukati hampa la! Hampa punya duit kan! Kikikikih.

Bukan vandalism, tapi seni



Seumur hidup, aku tak pernah jangka aku akan buat kerja gila ni. Aku ni seorang yang sangat careful dan suka duduk dalam comfort zone. Tapi, ada satu hari tu, salah seorang rakan blogger yang rapat lah jugak dengan aku, ajak aku travel. Ke Melbourne. Dia kata dia ada kawan kat sana, so kitorang boleh tidur rumah dia. Mak kawan dia pun ikut sekali. Dan aku terus setuju dalam masa tak sampai 24 jam. Entahlah, aku percaya pada naluri aku dan aku rasa sesekali buat kelainan apa salahnya. Travel dengan someone yang aku tak pernah jumpa. Tidur rumah orang yang aku tak pernah kenal. That was so not me..

Merata dah kasut merah ni pergi

 Best sangat ke rumah hantu ni sampai sanggup aku terbang nak sampai sini?

Sape tertinggal teddy bear atas pokok?

Rasa macam kat New Zealand!

 What ya doin, mike?


Trip kali ni aku pergi bersama CT dan Acik Y, ibu kepada RZ. RZ ni kawan CT yang belajar kat Melbourne. Bakal tuan rumah kat sana nanti. Kitorang jumpa kali pertama dekat KLIA 2, few hours before boarding. Memang macam blind date gitu! Tapi terus klik! CT lah travel partner yang aku maksudkan. 

 Travel is the only thing you buy that makes you richer

 One of my favourite flowers. Macam tak percaya dapat tengok dan pegang sendiri

 Train ride yang sangat unik dan klasik!

It took almost 6 hours to get here! Tapi memang worth it!

Bukaklah pintu..kami datang nak raya!

Ada cerita di sebalik terjebaknya kami ke 'lorong gelap' ni.

Pengalaman jadi overseas student sekejap kat sini tanpa perlu bayar yuran

Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller – Ibn Battuta

Amacam..poyo kan aku. Hahaha. Nantilah, mood update entry full belum sampai. 

Nota kaki : Dah habis tulis entry baru teringat yang domain dah bertukar ke dot my. Tapi aku buat watermark semua dot com. Lantaklah...

162 comments:

  1. dah agk daaaa...ms terskodeng IG budak tuuuuuu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish kaki skodeng rupanya.. hahahak..

      Delete
    2. kalau tak nak gak bohong kata gi Anfield..hahaha

      Delete
    3. nasib baik skodeng. kalau godam? ;-)

      Delete
    4. bohong dosa...arini hari rabu ;-)

      Delete
  2. Replies
    1. dah update nanti jangan tak baca plak..haaha

      Delete
    2. kih kih kih scroll tgk gambar je boleh

      Delete
  3. Indahnye pemandangan di sini...semoga ada rezeki untuk ke sana nanti ameeen

    ReplyDelete
  4. Gambar laut terbaik lah..tak sia-sia jalan 6 jam
    Doakan akak dapat gi sane jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tu nm dia great ocean road.

      Ada satu lagi pulau encik philips

      Delete
    2. Nak tengok jamban pon 6 jam...
      * Matikkk laaa komen ni mesti kena keji... Jeling Sitiroro... He he he...

      Delete
    3. Haha... mesti gambo kt pantai mornington tu yg umah kaler2 tu sss ckp nmpk mcm jamban...

      Kan sss?

      Hi-5 sep sep... saya pun ingat dia mcm jamban.... versi meriah

      Delete
    4. Sitiroro kata bilik mandi... SS panggil jamban... Ha Ha Ha...

      Delete
  5. sonoknye tengok orang berjalan ke serata dunia.
    sis tumpang tengok gambar jer lah dulu.. ehehehe

    nak try teka lah.. walaupon x pandai sgt bab teka2 nih.
    AUD99.. :P

    ReplyDelete
  6. bestnya.. semua cantik.. bila la kak aiza dapat ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah ada rezeki akak suatu hari nanti.saya dulu pun tak sangka akan sampai

      Delete
  7. Replies
    1. entahlah...maybe sebab nak clarify yang dot my tu domain Malaysia kot?huhu

      Delete
    2. Dot com dot my
      Dok p dok balik...

      #cikManisah

      Delete
    3. hai cik manisah, selamat berkenalan..

      Delete
  8. kami tau dah hampa 2 org p mana.. surprise sangat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish..plan surprise tak jadi..

      Delete
    2. SS buat2 terperanjat... He he he..

      Delete
    3. SS awal-awal dah boleh teka kan? kira ramalanku benar belaka la tu..haha

      Delete
  9. white down jacket tu AUD$20 .. kan?

    ReplyDelete
  10. isk budak tu memang tak reti simpan rahsia.. semua dia nak tayang kat IG..
    awat prangai jadi lagu tu tah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah..budak tu memang tak boleh jauh dari IG..pening I..hehe

      Delete
    2. hahaha kesian la peminat2 budak tu kalo IG tak brapdet =P tettttttt..

      Delete
    3. Sal, tumpang tanya boleh? Kalau travel partner tu tak leh join, akak cuba mintak jawapan kat dia boleh? Hikhikhik

      Delete
    4. hahaha..kena bodek la..belanja makan ke, bagi hadiah ke..

      Delete
    5. i tolong jawabkan bagi pihak budak tu.. dia nak steak kat me'nate.. boleh ? hehehe

      Delete
    6. Muka budak tu poyo giler tayang kat IG... Ha ha ha...

      Delete
    7. eh, dapat berpuluh like tau....haha

      Delete
  11. Replies
    1. parking sini kena bayar tau kak JM..kalau tak nanti kena saman..hehe

      Delete
    2. Sal clamp je JM tu... Haha

      Delete
    3. Adehhhh, jari gemuk tekan publish sebelum sempat abiskan komen huhuhuhu

      Delete
    4. Saya dengan ini mau coba menebak,...harganya sekitar AUD110 :)

      Delete
    5. Kisah camne leh spontaneously travel ngan CT tu akak dapat dengar/baca dua-dua version :)

      Delete
    6. kah kah kah..Farrah!!! bukan jari yang bersalah tetapi tangan tu tangan tu...heeee

      Delete
    7. Sal..masuk dalam buku 5 dulu :P

      Delete
    8. akan ku explain dgn lebih lanjut.. drama yg CT buat sebelom contact Kak Sal hahaha

      Delete
    9. Jay Emm suka parking sepah... Ha ha ha...

      Delete
  12. bajuuu tu kan.. haaaa baju tu... baju tuuuuuuuuu.. bikin controversi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT..share jawapan ngan sis JM boleh?

      Delete
    2. hahaha..you jangan bocor rahsia tau

      Delete
    3. xde xde.. i zip mulut i.. hahaha..

      Delete
    4. Cer bisik kat i satu kali... He he he...

      Delete
    5. meh I bisik... Yusuf Taiyub...

      Delete
  13. Akk dh g 4 kali... tp great ocean road x sampai lagi... tgk lah if ada rezeki ujung thn ni... insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda!!!! dah 4 kali ke Melbourne? adik study kat sana ke..nampaknya ada trip kali ke 5!!!!

      Delete
    2. wah..dah 4 kali sampai Melbourne? serius? ni dah kira 'balik kampung' la ni..ujung tahun time summer kan? mesti lagi best.time kitorang gi sejuk gedik..nak tangkap gambar pun menggigil

      Delete
    3. sis JM sekali pun belum jejak Melbourne tu...SEDIH!

      Delete
    4. memang x lama lagi trip ke limaaaa le tu Kak Huda.. ehe

      Delete
    5. SS tahu nape Cik Manisah Lesing asik ke Melben... He he he...

      Delete
    6. amboi, ada apa kat melben tu..kekasih hati ka?

      Delete
    7. Jom sapa nk ikot... jom jom jom

      Delete
  14. Jemput baca my ostrolia trip...

    "Pat blas"kali pergi pun x pnh habes sembang... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..OK, nanti saya gi baca.. ;)

      Delete
    2. ce cukupkan seratus x mesti tutup buku heee

      Delete
    3. betoi.. feeling dia lain tau kat Mel ni.. mungkin sbb kami dpt blend in mcm penduduk setempat. jadi rasa lain..

      Delete
    4. perasan student University of Melbourne, mana taknya....hahaha

      Delete
    5. Hohoho... gediks... haha...

      Tp mn tau satu hari nnt korang g further study kt sana ke kan kan kan... blh arh akak2 ni g bom umah korang lak. Hihihi

      Delete
    6. ah..dah tua bangka ni tak larat nak study dah...haha

      Delete
  15. Tulip tu kan... mmg hampeh..... tiap kali akk g... msti "alaaaa.... baru 2 hari lps festival tulip berakhir"....

    Hangin betul....

    Malas dh g tulip ostrolia...

    Nk cari tulip belanda arh mcm ni...
    Tp ntah bila nk g ... hehe...
    #BeranganIsFree...

    Kannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak gi carik tulip Belanda bawaklah saya sekali..haha

      Delete
  16. Harga baju tu... less than or plus minus aud50...kot...
    Nk teka exact x dpt lah... hihi....
    Tp cotton on mmg murah

    ReplyDelete
  17. Ostrolia best kan kan kan...selalu rasa best...


    Tapi akk suka sydney lg sbb toilet ada lubang tandas....

    Hahaha... boleh gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. toilet ada lubang tandas? habis GC, Perth dan Melbourne x de eh..habis najis tu buang ke mana? ishh..musykil ni

      sis JM ke GC...toilet ada je lubang..ehhh ke i salah faham

      Delete
    2. hahaha..amboi kak, toilet mestilah ada lubang

      Delete
    3. agaklaaaa mcm mana tu Kak Huda ? hehe

      Delete
    4. Dia maksudkan lubang kubor kot... Kah kah kah...

      Delete
    5. Lubang salur air kt lantai toilet...

      Hahaha...

      Kt melb. Lantai toilet kering... kalo tertumpah air kna mop segala.
      Kat sydney lantai toilet mcm msia... ada salur air....

      Aci aci semua... ada faham ka

      Delete
    6. umang aih..rajin nau mengkaji..saya x perasan pun lubang tandas cmane..yang pasti, diorang takde tandas cangkung..hahaha

      Delete
  18. kah kah kah...Sal mmg glamour skrg..x d nafikan lagi

    ReplyDelete
  19. yes akan repeat Australia sbb? walauun dah ke GC, Sydney, Brisbane dan Perth....MELBOURNE dan TASMANia belum jejak lagi...Aussie memang BEST langit BIRU dan cantikk...RUGI kalau x repeat

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak sampai Perth lagi..huhu.teringin!Adelaide pun depa kata cantik!

      Delete
    2. Sydney n Perth next.. jeling2 tiket dari skarang.. Akak JM x sudi teman CT p Sydney.. huurm..

      Delete
    3. Jay Emm dah khatan ehhh... Khatam Aussie... Dia nak khatam Koya je... Keh keh keh...

      Delete
    4. korang takde nak gi Europe ke? jeling-jeling sampai juling

      Delete
    5. Saya nak pergi Europe! *tetiba menyampuk*

      Delete
  20. Uwaaa... Cantiknya view.. Bila la dpt pergi..

    ReplyDelete
  21. tak sabar nak tahu pengalaman travel ngan CT..partner travel yg belum pernah jumpa tu mesti menarik..CT peramah...so x lah sunyi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..betul..paling penting, CT sangat rajin.kalau tengok itinerary dia memang impressed! even kawan dia n budak yang bawak kitorang jalan kat sana tu pun kagum sebab dia punya research tip top!pergh..jangan kembang tau CT!

      Delete
    2. ahakss...cikgu CT katakan..mestilah perfecto

      Delete
    3. SS pon tazzabar nak tahu pasal Sitiroro... Kah kah kah...

      Delete
    4. nak tau pasal sitiroro kena tunggu entry dia la..blog Sal mestilah citer pasal Sal..haha

      Delete
    5. Nak tunggu entry Sitiroro??? Nak tunggu??? Tunggu??? Keh keh keh....
      * Soklan carik pasal... Jeling Sitiroro... hua hua hua...

      Delete
    6. apa lagi Siti...SS dah jeling-jeling tu!

      Delete
  22. susah jgk nk guess...harga ultra light down jacket dalam USD149.90

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan dalam Australian Dollar please...hahaha

      Delete
  23. Ya Allah cantiknya..bertuahnya cik sal dpt smp sini..sy ni berangan dalam mimpi pun belum tentu..one day Insyaallah

    ReplyDelete
  24. Ehh pasal rega tu tak pandai la..belasah je la AUD 128.hihi

    ReplyDelete
  25. Tak sabar nak baca kisah yang selanjutnya dan kisah yang lebih mendalam! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertabah ye...entry travel memang takes time untuk ditaip..hehe

      Delete
    2. betul tu Kak Sal.. kadang tu yg teater ni pun dok edit2 lg

      Delete
    3. Faham. Faham. Akan cuba bersabar untuk menunggu. Saya pun tengah berusaha nak update travel entry saya. Tu pun tak siap-siap lagi walaupun perginya 3 hari je dan bukannya pergi banyak tempat. hahahaha

      Delete
  26. Saya rasa AUD 30. Tak tahulah betul ke tak. Harap-harap betullah :D

    ReplyDelete
  27. Sal..nak teka sekali lagi..smlm rasanya tertulus USD149.90 kan...sebenarnya nk tulis AUD149.90

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan sama ngan SS..apakah ini pakatan? hahahaha

      Delete
    2. sama eh....mmg kami sehati sejiwa :p

      Delete
  28. subhanallah...pemandangan yg indah dan tersangat cantik la Sal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Sal..wow!!! amazing ..tahniah ya ..luarbiasa subahanalllah nikmatnya hidup bila berada di sana...Etuza dah link kan ya. nak kawan dengan sal pula

      Delete
    2. ya betul kata farah tak sabar nak ikuti cerita blogger ni ..huuu!!! sal sal..tak bawa kitaorang ye..hehehe

      Delete
    3. cantikkan pemandangan..memang tak putus-putus rasa kagum sepanjang kat sini

      Delete
  29. cantiknya sal! semua gambo sal ambik ke?
    mak ai...bilalah pula dapat jejakkan kaki ke sana ye

    eh sempat lagi ke nak join teka rega tu
    akak rasalah dalam AUD20...
    tak kan sampai australia nak beli jaket dak? mesti murah, rasanyalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah kak! tekaan tepat..nanti saya pos hadiah ye!

      Delete
    2. yeke? melompat tak ingat dah ni! hehe
      tak sangka! serious!
      tau2 dapat aje hadiah...nampak sangat dah lama tak ke sini =)

      Delete
    3. dapat dah ke hadiah saya bagi? tau akak tak check..haha.nasib baik dah ada alamat

      Delete
  30. Tapi tekaan SS tepat sebelum Sitiroro publish kat IG... Ha ha ha... Memang macam boleh agak masa 1st entry pasal travel dgn stranger... Sitiroro memang stranger! Kah kah kah...
    * Matikkkk laaa kena hentam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira stranger la, tak pernah jumpa..first time jumpa macam blind date, gitu..hihihi...terer la SS mengagak. perasan dah masa SS komen tu, saja buat-buat tak nampak..tak nak kantoi

      Delete
  31. Next time istifar guna jari... X cukup jari guna jari sitiroro... He he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...takpelah, istighfar dalam hati je.kang mat salleh pandang pelik pulak..

      Delete
  32. SS lum sampai Melben... sedih Sitiroro tak hajakkk... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, sitiroro kata nak repeat.nanti paksa dia ajak SS tau

      Delete
  33. SS terfikir jugak... Macamana Cik Sal buat keputusan utk travel dgn org tak kenal... Tapi... Itulah life! Percaturan Allah tu gerakkan hati... Alhamdulilah harap itu yg terbaik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah, sebab sangap dah lama tak berjalan kot..hahaha.actually, bulan lapan tu asalnya ada plan lain tapi cancel. tu yang bila Ct masuk line sy terus setuju.

      Delete
  34. SS nak teka laaa harga.... SS rasa harga dia AUD 149.90... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape jawapan SS sama ngan JM?pakat? ke memang sehati sejiwa..

      Delete
    2. hurmmmm..kena panggil detektif Conan menyiasat

      Delete
  35. Subhanallah Sal, cantiknya pemandangan kat sana, hamboi fofuler lah tu, kak ana pun terkomen macam tu kat IG CT, eh eh sal pun ada... alhamdullillah Sal, diberiNya sekali lagi peluang dan rezeki Sal ke sana..:)

    ReplyDelete
  36. Cantikknyaaaa bunga tu. Hehe.

    P/s: GC, Sydney atau Melbourne. Mana paling syok nk berholiday? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suka theme park n entertainment, GC..kalau nak tgk Opera House n gunung cantik, Sydney..kalau nak tengok pantai dan bangunan-bangunan lama, Melbourne

      Delete
  37. cantik permandangan kat sana yaaa.... Nak jugak ke sana satu hari nanti kak sal...


    p/s:pesal tak bwk balik malaysia teddy tu kak sal??? kih2x

    ReplyDelete
    Replies
    1. teddy bear nun di atas pokok...nak amik tak sampai.hahaha

      Delete
    2. oklah kak sal, at least adlah jugak gambar teddy ni buat kenangan kan.. hihihihihiih

      Delete
    3. Ok gak kan...dari takde langsung..hehe

      Delete
  38. ada halimun nak teka ....
    AUD 60

    ReplyDelete
  39. dah agak dah sal partner siti masa baca blog dia tadi ... seronoklah dpt jumpa dan travel bersama blogger yg dah mesra kat blog ...

    ReplyDelete
  40. Wah.. menarik sangat .. family kami dah 2 tahun tunda plan ke melbourne ni.. aapa nk buat bila ada yg kahwin la.. yg beranak la.. sementara xjadi kenyataan lagi ni jamu mata dengan gamba2 cik sal tunjukkan ni la.. wa....memang lawa semuanya.. patutla cik sal buat keje luar kebiasaan tu ya.. sanggup ikut orang yang tak pernah jumpa..

    ReplyDelete
  41. okeh ! lambat sampai sini... hehehe

    cantik2 gambar.. ehh.. orang dia sekali.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang sana memang cantik-cantik...kalau boleh bawak balik sorang memang dah lamalah rembat..haha

      Delete
  42. Ada kawan akak tu Sal setakat Ostolia ni tak tahulah berapa puluh kali dah pergi. Tapi betullah kata Sal (sama macam kata kawan akak juga) Ostolia kan luas, bukan sekali pergi boleh terjah semua. So pergilah berkali-kali. Lagipun sendiri yang keluar duit, bukan susahkan orang lain pun nak pergi travel.

    Salutelah Sal, jumpa tak pernah tapi sanggup jadi travel partner. Nasib baik travel partner baik budi pekerti. Kalau dapat yang tukang seludup manusia, hahahaha..... habislah Dak Sal ni ^_^

    Kiranya enjoyed sakanlah ya trip kali ni kalau tak habis duit mungkin tak nak balik ke Malaysia yang berjerebu ni yerk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni lah tanah tumpah darahku, so kenalah balik.kalau tak kerana banyak tanggungjawab kat sini memang tak mau balik..bahagia je duduk Melbourne sana nu..

      saya acah-acah traveller tegar je, padahal berdebar jugak.Hahaha..entahlah, percaya gerak hati kot.tu yang berani.

      Delete
  43. sob sob menangis baca entri ni...teingin nak kesana....insyaallah one day

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah nangis..kang saya ngan Siti pun nangis sekali..huhuhuhu

      Delete
  44. gigi sy bc dr mula..tolonglah..lain kali nk travel ajak saya jugak! hahaha bunga tulip ke dlm gmbr tu? lawa!! TT_TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..tu bunga tulip..saya jarang ajak orang..selalu orang yang ajak saya..hehe.boleh je, mana tau ada rezeki boleh travel sesama pas ni

      Delete
  45. waaaa...bestnyer korang leh g sama2......nk tumpang berangan lah....hehehehhe..tp xsgka lak korang g sama....mmg tanjat gegurl....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Surprise!!!hahaha..saja je pakat ngan Siti..nak buat u olls tanjat!

      Delete
  46. Replies
    1. sejak ada blog ni kan, memang jadi story teller..hehe

      Delete
  47. kita kann da lama xdtg melawat blog kak sal kann, sanggup la scroll2 jauh2 sebab nk baca travelog ni dr start....bestnya! bestnya! bestnya!

    ReplyDelete
  48. uu, syioknya..luas perjlnn byk pngalmn..

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com