Friday, 6 February 2015

9 tips berguna untuk Student Intern

Minggu ni opis aku dapat sorang budak intern baru. Rasanya baru hari tu buat makan-makan untuk student yang baru habis internship, ni dah dapat intern baru lagi.

Personally, aku sendiri tak pernah merasa jadi intern. Course aku dulu tak payah buat praktikal, tapi kena buat Final Year Project selama setahun dan latihan industri sewaktu cuti sem. Tapi, selama 6 tahun aku bergelar wanita bekerjaya ni (cewah) dah macam-macam intern aku hadap. Alhamdulillah, so far semua OK, kalau ada nakal-nakal sikit tu, biasalah bebudak.

Idea nak buat entry ni datang masa aku baca blog Zarul Farhana yang sedang buat internship. Lepas tu, terbaca pulak kat blog Aku Penghibur tentang 10 perkara pelajar praktikal kena ambil tahu. Yang ni version aku, dari pengalaman aku sendiri.So, kat sini aku nak share kat korang tips-tips berguna agar dapat menjadi budak intern yang cemerlang, gemilang, terbilang...hehehe

1.Hormat semua orang
Semua means pak guard, akak kantin, bos-bos besar, staf department lain, customer, intern lain dan yang pasti, supervisor korang dan staf-staf lain dalam department. Insha Allah korang akan disenangi ramai dan boleh bekerja dengan selesa. Jangan kekwat ye, lagi-lagi dengan staf lagi senior.

2.Be punctual
Datang on time dan balik slightly lewat by few minutes. Jangan lah lagi 15 minit kul 6 korang dah pegang beg siap-siap dan dah tutup PC.  Ikut waktu rehat yang dijadualkan. Jangan ikut perangai staf-staf yang memang kerja situ.


3.Jangan memandai
Kalau tak sure, tanya, dan bila orang ajar something, jangan menyampuk. Sesetengah orang tak suka. Tapi tu tak bermakna korang tak boleh contribute idea. Trust me, kitorang suka 'Idea Orang Muda' asalkan disampaikan dengan bersopan.

4.Ada personal barrier.
Ada benda boleh cerita, dan ada benda better simpan saja. Jangan tanya soalan peribadi macam umur, status perkahwinan dan pandangan politik. Buatnya korang tertanya akak umur 40 tahun tu "Anak dah berapa?" padahal dia belum kahwin, tak ke haru. Unless diorang yang bukak cerita dulu, then go ahead. Tak salah nak bersosial dan berborak benda-benda luar kerja asal jaga batas korang.

5.Social media
Facebook, twitter, instagram, blog...Kalau boleh jangan biar diorang tau akaun media sosial korang. Walaupun social media korang 'clean'. Almaklumlah anak-anak muda macam kalian ni berkemungkinan tinggi akan pissed off dengan tempat korang buat internship dan 'accidentally' terpost kat blog, twitter or FB. Terlajak kata boleh diundur. Terlajak post...jawablah sendiri!

6. Buat apa saja kerja yang disuruh
Asalkan tak melanggar batas agama dan hak asasi manusia,then why not. Biasalah tu kalau kena buat kerja remeh macam fotostat, pergi hantar dokumen, taip surat.Macam dalam cerita kungfu , start belajar mesti buat benda-benda remeh yang macam takde kena-mengena. Korang tak tengok Dragon Ball ke? Karate Kid? Drunken Master?

7.Kalau takde kerja...
Kalau kat tempat kerja aku, intern ada jadual. Contohnya kalau this week korang kena assign kat certain unit, unit lain tak boleh nak sesuka hati mintak korang tolong kerja dia. Melainkan dengan persetujuan bersama. So, kalau unit yang korang kena assign tu takde kerja nak bagi, tanya diorang kot korang boleh tolong unit lain. Kalau supervisor korang kata OK, then pergilah ramahkan diri tanya. Tips: mintak kerja dari Eksekutif Junior. Biasanya diorang ada kerja 'remeh' yang takde staf nak tolong. At least tolong staple kertas pun OK apa dari menganga.

Certain tempat memang ada 'slow days', tapi bila start busy, korang jangan mintak nyawa plak!


8. Kalau takde kerja gak boleh try alternatif ni:
- tulis laporan harian
- browse work related articles kat internet. contohnya, kalau company korang tu jual plastik, korang google lah jenis-jenis plastik, cara recycle plastik atau apa-apa jelah..
- explore website company internship korang tu. Most company ada website diorang sendiri. Takdelah bila Mak kat kampung tanya nama CEO korang membisu seribu bahasa Sanskrit. Malu kot tak boleh jawab.
-kalau tempat praktikal korang tu ada ruang pameran ke, kilang ke, perpustakaan ke, mintak izin nak gi tengok-tengok. Provided korang tak sesat lah..
- bukak website cari kerja/ update resume
- gi pantry tolong basuh cawan ke, lap meja ke. 

9.Amik contact number your supervisor
Manalah tau kalau korang lambat, sakit tak dapat datang or ada emergency, at least boleh contact someone. Takdelah hilang dari radar. Boleh buat orang annoyed walaupun tak disengajakan.

So far, tu saja dari aku. Korang ada nak tambah, tulislah di ruangan komen. Have a great internship, boys and girls! Good luck and have fun!

Credit : Google Image. The Internship, filem ni memang best!


94 comments:

  1. Selain daripada internship, tips ni boleh guna kalau kita ni pekerja baru dekat sesuatu tempat. Saya ada praktikkan berberapa perkara di atas masa saya mula-mula kerja dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju!ada a few things akak buat jugak masa baru start kerja..tu yang share kat sini..

      Delete
    2. suka tips ni kak! ahhaa. hormat org. tu yg paling utama!

      Delete
    3. bagus2 bukan utk saya sorg ja.. org dh bekerja pon boleh amalkn

      Delete
    4. bagus2 bukan utk saya sorg ja.. org dh bekerja pon boleh amalkn

      Delete
    5. tips yg bagus utk sis JM juga

      Delete
    6. so ZF..sila take note tip2 dari kak Sal nko nih dan praktik tau

      Delete
    7. Bila dah lama2 keje esok baru boleh budak baru.. ha ha ha...

      Delete
    8. Betul Scha. Actually kita kena hormat sesiapa sahaja walaupun orang tu kelas /gred bawahan dari kita. Jangan bongkak. Dengan cara tu, ramai yang willing nak tolong kita punya kerja. Kena pandai ambik hati staff kita juga.

      Delete
  2. bagus tips2 ni...elok sangattt lah kalau student2 intern baca b4 start internship. sy dulu pun x berpeluang buat internship..tau2 da grad hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lagi bagus..xda praktikal terus grad

      Delete
    2. mcm mana ZF..tempat keje skrg ok tak

      Delete
    3. nanti kita serang blog dia, tengok ada update tak...haha

      Delete
  3. Cik Zarul Farhana... Sila laaa baca.. Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut buat tajuk 'entry khas untuk zarul farhana'..hehe

      Delete
    2. hehehe dah membaca ni... tapi kan akak... kalau org xlayan macm mana.. time tu xda krja lak.. saya belek ja buku nota saya tu... sampai lasam...

      Delete
    3. nasib baik akak pernah duduk penang, fham gak perkataan 'lasam' tu...hehe.nak buat cmane, kadang-kadang staf tu sendiri tengah takde kerja, cmane dia nak bagi kerj.hahaha.bak kata akak, maybe tu 'slow days'.tunggu..enjoy je...dah start busy nanti jangan tak larat pulak...

      Delete
    4. heheheh.... tu la..
      awai2 lagi

      Delete
    5. kalau dh lasam leh buat pekasam

      Delete
    6. Akak kerja dah x sempat belek buku nota.
      Huhu..dulu sebelum pukul 7pg dah terpacak depan katil patient.

      Delete
  4. tips yang bagus..paling setuju yang no 1 tu (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu, gi mana-mana pun kena amalkan

      Delete
  5. No 9 tu paling penting he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nampak simple, tapi penting kan.

      Delete
    2. kalau niat nk berkenalan dgn supervisor boleh tapi pastikan lelaki bujang lah

      Delete
    3. bujang Alif Ba Ta takpe, jangan bujang Tiga...hihihi

      Delete
    4. Alip Ba Ta.... Angkatan Bujang Tua... He He He...

      Delete
  6. should be apply all staf tak kisah la baru ke lama.. hihi.. xpernah intern, tup2 dah keja.. but, thanks for great sharing.. utk adik2 yg nak intern tu get prepare ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, so true...untuk staf baru masuk kerja pun bagus amalkan ni.kadang-kadang diorang blur kan..sebab tak biasa

      Delete
    2. staff lama like sis JM juga perlu amalkan tips2 yg baik nih

      Delete
  7. tersenyum saya baca tajuk tadi hihi....
    gud info kak sal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nombor 10.. Jangan Blogwalking masa internship... ha ha ha....

      Delete
    2. ZF : thanks kat awak jugak, bagi idea update blog.hehehe.

      SS: haha, tu yang dia komen kul 7 lebih tu, dah balik kerja baru bukak blog..hehe

      Delete
    3. haahahha... waktu rehat ja SS kalau sempat...

      Delete
    4. welcome n thanks juga bagi tips.. hehehehe...
      sambil2 tggu nak mandi solat.. buka kejap... malam mana sempat ja buka.. then tido keletihan... tggu hujung minggu la

      Delete
    5. iyeeee tudia SS.. paling sesuai untuk ZF.. blogwalking malam2 saja na..

      Delete
    6. wa..wah..ZF..mmg setia dgn blog...sambil2 tunggu nak mandi nk sloat boleh lagi bukak blog...nasib baik time 'melabur' tak bukak..

      dalam sambil2 tu sempat 'serang' blog sis JM..thank you...thanks juga buat SS, CT kerana uollss juga suka gugurkan BOM heee

      Delete
    7. mana kak JM tau diorang tak bom kak JM time melabur...hihihi

      Delete
    8. Time melabur laa sedap bommmm... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. info yang baik ni Sal, akak yg dah tak muda ni pun suka baca ni

    ReplyDelete
  9. Nampak betapa pengalamannya kakak Sal ko ......penuh muka surat tips dia bagi. Balik Intern sure boleh pulun markah penuh hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak penuh gak xtaw la..

      Delete
    2. penuh sampai tak cukup kertas..hehe

      Delete
    3. kalau x dpt markah penuh pasti ada something wrong somewhere...ZF x follow tips kak Sal dia nih..atau x berbaik, tackle/pegang hati supervisor tu

      Delete
    4. hahaha..jangan menakutkan ZF lah kak JM...jarang student fail internship, melainkan memang pemalas atau disiplin teruk.rasanya ZF boleh lulus dengan cemerlang.nampak gaya rajin orangnya ni..hehe

      Delete
  10. kak sal awat tak habaq company kak sal ambek student intern.. law x saya p mintak dah.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...sanggup ke?KL ngan Kedah jauh cheq..

      Delete
    2. saya sanggup ja... hihi
      tapi slalu mak ja xlepas kerja sana.. sbb abg adik.. pakat dok sana dah.. dia xmau la ramai2 pakat hijrah sana

      Delete
    3. eeeeh acececeh tengok tu Kak Sal..
      kat blog dia baru sminggu da homsik bhahaha..

      Delete
    4. yo lah kalau semua datang KL siapa nk teman mak ayah di kg tu...

      Delete
    5. kak JM: haah, betul tu..temanlah Mak Ayah tu, kang rindu anak dara diorag jauh di mata.

      CT: ye ke...ok, esok akak nak gi baca.hehehe

      Delete
    6. Dia sebenarnyaaaaaaa... Anakkkk Makkkk! Ha Ha Ha...

      Delete
  11. betul, kite setuju betul dengan semua tips kak sal kasi ni... yang paling stuju, yang part drunken master tuh...pastutnya kita buat aje semua benda yang orang suruh, sebab kita budak baru belajar kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..akak ni kaki filem, so memang selalu buat movie reference. ;)

      Delete
  12. Benda yg sama boleh apply untuk pekerja sambilan mcm saya. tq sharing kak sal. sgt berguna. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome cik fafa.all the best ye!

      Delete
  13. nak tmbh sikit jer...hehehe...jangan sbuk dok pegang hp time kerje atau time orang tengah bagi taklimat...sila fokus....dan paling penting...sila sahut cabaran dari supervisor bila dia nak uji tahap keje kita...kekdg mmg sakit ati tapi kena sahut cabaran biar dia xde modal nk ckp kita x efficient dalam keje...pengalaman sendiri...hihiihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa ini penting. tapi CT dulu masuk kelas bawak henpon tp takla belek.. takot lecturer tetiba buat lawatan mengejut. naya kalo tak respond..

      Delete
    2. fuhh...bila senior berbicara :-)

      Delete
    3. setuju tu Deanna!!jangan mudah mengalah, at least try. Setuju bab hp tu jugak..jangan asyik berkepit hp 24 jam.

      Delete
    4. JM...senior laa sgt kannn....hahahahahah

      Delete
  14. pasal sosial media tu jangan kata intern saja kak.. sesiapa saja. tngk yg baru2 ni pdrm buru pasal main lepas aje cakap kat twitter.. dah naya..
    play safe. buat tatau hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...kadan-kadang bila marah or geram tu yang main post je...urm, nak share pun kena hati-hati kan..

      Delete
  15. kiranya Kak Sal otai company ni.. enam tahun da tu..
    kak long kawasan hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukan ah long saya datang nk tolong

      Delete
    2. kat company sekarang baru 3 tahun..3 tahu lagi tu kat tempat lama

      Delete
  16. Setuju dengan semua benda kat atas..Kalau ada masa terluang tu, memang patut lah belajar benda-benda yang tak berapa tahu..Gunakan peluang untuk belajar sepenuhnya

    ReplyDelete
  17. Tu lahh..Kadangkala kita post kat media sosial maksud baik. Tapi rakan sejawatan atau atasan bersangka yang lain pulak kan? Macam tu lah manusia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, so baru-baru ni baik jangan 'add friend' dulu. tapi kalau dah terlajak add, pandai-pandailah control apa kita post

      Delete
  18. Punctual tu memang penting walaupun pekerja lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tapi biasanya pekerja dah lama tak heran sangat bab timing ni..tu yang ada budak-budak baru kerja akan ikut.

      Delete
    2. setuju jugak kak Shikin..

      Delete
  19. bagus betul opis sal buat jamuan. opis saya entah bila budak intern ni dah balik U pun tak sedar hahaha. almaklumlah opis sibuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang kalau bab makan ni, busy cmane pun mesti make time..heh

      Delete
  20. lupa satu lagi tips sentiasa senyuman. mana tau ada pegawai masih solo. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya pegawai yang tak solo tu nanti yang tersangkut, tu yang payah...hahaha

      Delete
    2. haha kan...payah nak jumpa yang still solo..hehe..ada-ada saje arz...hee

      Delete
    3. sempat lagi ek Arz Moha. hihihi

      Delete
  21. wanie sangat setuju dengan tips2 akak ni..bulan 9 lepas wanje jadi pelajar intern...hormat orang tak kira status tu memang sangat penting....

    ReplyDelete
  22. sis x de pengalaman dgn budak intern ... mmg itulah yg mrk perlu lakukan . jgn sekali2 berlagak . ilmu x byk mana lagi nak buat org menyampah . tak pasal2 x de org nak tlg bila ada masalah kerja ...

    ReplyDelete
  23. Teringat waktu intern dulu.. buat keje asyik tersalah je.. nasib baik ada akak kat tempat kerja tu yg baik hati. Dia tolong settlekan.. baik hati dia.. skrng dah jadi pengurus dah.. berkat cara dia bekerja. Pasti ramai studen2 intern yg bekerja sama dia dulu sentiasa mendoakan dia termasuklah saya ni.. Pengalaman yg sgt menarik dan bermanfaat buat diri ini.. :)

    ReplyDelete
  24. Alamak! Dah tersangat lama bab internship ni untuk dikenang :) Tapi seingat akaklah, masa akak buat internship dulu-dulu, kerja akak memerlukan daya kosentrasi yang tinggi. Makanya akak takdalah banyak masa terbuang di tempat kerja. Ada library juga so kalau takda kerja minta izin nak duduk kat library mengulangkajilah kononnya padahal baca benda lain yang takda kena mengena pun. Zaman dolu-dolu, tenet tak famous. Media sosial jauh sekali. Harapkan telefon 3310 je yang gagah perkasa! Kalau buat resume pun, tenat fotokopi banyak-banyak pastu beli setem banyak-banyak. Pos serentak *_*

    ReplyDelete
  25. info yg terbaik ni... tak pyh tambah2 lgi... tq

    ReplyDelete
  26. setuju dgn semua! tp yg plg penting HORMAT SEMUA ORG DAN JGN BESAR KEPALA!!!

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com