Wednesday, 28 May 2014

Review : Gel gamat Luxor

Hari ni aku nak cerita tentang gel gamat. Well, semua orang dah tahu pasal khasiat gamat ni dari zaman dahulu kala lagi terutama orang Melayu.  Tiap-tiap rumah at least ada sebotol minyak gamat. Tapi aku rasa selain dari minyak, gel gamat ni pun kena ada.  Pilihan aku brand Luxor ni.


Hari tu jari aku melecur kena periuk panas. Mula2 nampak cam dah nak elok tapi emang dasar tak reti dok diam, dah tersagat, kulit koyak dan kena infection. Sakit berdenyut-denyut .

Dipendekkan cerita...lepas sapu krim doktor bagi dan makan antibiotik, luka tu jadi kudis hitam yang besar dan huduh. Obvious kot sebab jari manis tangan kanan wei..jari sarung cincin tunang nanti. Huhuhuhu. .menggelupur aku cari penawar. Then aku teringat abang aku pernah accident dulu ,sapu losyen ni supaya luka cepat sembuh dan tak berparut. Aku pun carila kat kedai jamu. Alhamdulillah ada.

Kelebihan gel berbanding minyak adalah ia tak berbau dan tak meleleh. Takdela risau satu pejabat bau gamat! Yang penting kenala rajin sapu.

2, 3 hari kemudian kudis hitam tu pun tertanggal tapi aku still sapu kat bekas luka supaya tak berparut. Hasilnya, lapisan kulit baru dah start terbentuk. Dengan izin Allah, memang mujarab gel ni. Kalau tak, takkan beria aku promote secara percuma!

Bagus untuk jerawat gak! Tak kisah la jerawat remaja atau si kertu.

OKlah. .I olls nak gerak gi Mersing ni ada wedding.  Doakan urusan kitorang berjalan lancar ye. Kalau ada apa2 yang best nanti aku story mory kat sini.

Till then...Assalamualaikum

13 comments:

  1. sis ada guna juga tapi jenama Healin . Jel gamat mmg elok utk sembuh luka serta pertumbuhan sel - sel baru ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya saya pakai minyak gamat je, lagi semulajadi. Kelebihan gel ni dia tak comot, so senang la pakai kat luar.

      Delete
  2. Ana x pernah beli gel gamat ni wpun selalu dengar pasal mujarabnye gel gamat. Selalu percik minyak ana sapu ubat gigi je. Nanti baik n xde parut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..hari tu akak masa melecur terus simbah air..huhu.tu yang menggelembung jadinya.

      Delete
  3. Kita tak pernah guna gel ni tapi minyak gamat memang berkesan untuk luka..kejab aje darah dah hilang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak gamat memang bagus, semulajadi gitu.tapi gel lagi senang dan tak comot.

      Delete
  4. Assalam.. gel ni lagi mudah dari guna minyak kan.. nice sharing ye.. saya done follow sini juga. Salam ukhwah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ...tu kelebihan gel, lagi convenient dan tak comot.

      Delete
  5. Assalam SAl...dah lama rasanya akak JM tak singgah sini...Gel Gamat?...kalau mcm ni perlu beli satu buat spare kat rumah,,kekadang tu goreng ikan atau ayam mesti terkena minyak panas..sampai dah fobia so boleh lah sapu dgn gel gamat luxor ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. khasiat dia macam minyak gamat gak kak..tapi sesuai untuk yang feeling orang putih tak tahan bau minyak gamat..hehe.

      Delete
  6. Replies
    1. kalau dah jadi parut, tak boleh nak hilangkan pakai gel ni, kena beli krim anti parut kat farmasi..untuk luka bolehla, supaya cegah dari parut

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com