Monday, 13 January 2014

Melaka Trip Part 2

Gigih kau kan Sal, gi jalan-jalan kat Melaka je tapi sampai 2 part blog entry. U olls boleh baca part 1 kat sini

Day 3

Pulau Besar aku datang!!!

Apa yang menarik tentang Pulau Besar ni? OK, first thing first, kalau nak ke Pulau Besar ada dua option. Satu, naik feri dari Jeti Anjung Batu. Jimat kalau tak ramai sebab harga tiket ikut kepala. According to laman web Kerajaan Negeri Melaka, harga tiket semasa adalah RM 11 untuk dewasa dan RM 4 untuk kanak-kanak. Tapi kalau pergi dalam big group boleh naik kat Jeti Umbai. Search for Medan Ikan Bakar Umbai kat GPS then tanya pengusaha bot kat situuntuk sewa bot ke Pulau Besar. Kalau keadaan laut sesuai diorang akan bawak naik bot laju. Lagi dekat , lagi cepat dan lagi thrill. Harga sewa bot boleh runding, dalam lingkungan RM 80 until 100 per boat pergi balik.



Pulau ni tak berapa sesuai untuk mandi-manda tapi adalah jugak pengunjung yang datang main-main air kat pantai or berkelah. At first aku tertanya-tanya jugak kenapa tourist tak datang sini. Tak jumpa pun foreigner pakai shorts berjemur tepi pantai. Hahaha. Bukan aku teringin pun nak tengok! Adakah kerana Pulau Besar ni di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM)? First time seumur hidup aku dengar pulau ditadbir oleh jabatan agama. Biasanya jabatan pelancongan kan?

Kalau nak tau... kat Pulau Besar ni terletaknya makam wali-wali Allah dan ulama-ulama dari Tanah Arab yang datang ke Melaka untuk menyebarkan ajaran Islam sejak Islam mula bertapak di nusantara zaman dahulu kala lagi. JAIM yang jaga pulau ni untuk pelihara sejarah Islam yang ada kat pulau ni dan pada masa yang sama nak membendung gejala khurafat. Al-maklumlah ada sesetengah orang taksub sangat. Suka tabur bunga berlebih-lebih kat kubur, bakar setanggi, ikat kain kaler kuning hitam merah whatever. Mind you people, itu bukan amalan Islam OK!!



Kalau nak ronda pulau ni boleh naik van sewa ala-ala kat Manila gitu. Ada driver merangkap tour guide yang merupakan orang tempatan. RM 5 je satu kepala tapi dapat full tour keliling pulau. Too bad masa kitorang datang pulau ni tengah renovate. Banyak tempat tak dapat tengok. Huhuhuhu.



Pulau Besar ni ada banyak cerita menarik. Menurut masyarakat tempatan, Tan Sri Rahim Thamby Chik pernah bayar sebuah syarikat dari Itali untuk dirikan resort kat Pulau Besar dalam tahun 90-an. Tapi resort tu rugi teruk dan banyak kejadian misteri terjadi kat pengunjung dan pekerja resort. Orang kata mungkin sebab berkat pulau tu pernah jadi kediaman orang-orang alim dan banyak perkampungan bunian, so segala aktiviti maksiat memang 'tak dibenarkan'. Faham-faham ajelah kalau pelancong asing kan!!Orang Islam lagi kan boleh lupa diri apatah lagi yang bukan. In the end resort tu bungkus dan pulau bersejarah tu hampir jatuh ke tangan syarikat Itali tu tapi dipajak oleh seorang kaya dari Kelantan bernama Tan Sri Azmi. Kira dia partially owner pulau tersebut. Wallahu 'alam.

Tinggalan resort tu masih dapat dilihat antaranya bekas chalet, boat house dan padang golf dikelilingi hutan! Rasa macam dalam majalah Mastika je! Somehow boleh rasa the creepy aura...

Habis tour kitorang masuk ke Muzium Pulau Besar. Baik giler staff muzium tu bagi kitorang masuk walaupun waktu tu muzium tu ditutup sebab lunch hour. Menarik gak muzium ni sebab boleh baca sejarah dan cerita-cerita misteri Pulau Besar kat sini.


Balik dari Pulau Besar masing-masing kelaparan so kitorang decide untuk tapau lauk dan makan kat homestay je sebab malam tu nak balik KL dah. Pas Maghrib kitorang pun bertolak balik ke KL.Alhamdulillah selamat sampai sebab kalau tak selamat macamana lak boleh tulis entry ni.

OK people, thanx for reading!

5 comments:

  1. Replies
    1. yup, kat Melaka. Ada lagi satu kat Johor.

      Delete
  2. Kali pertama dan terakhir saya pergi tahun 2003 kalau tak silap.. menghadiri kursus di sana.
    Bila tengok entry ni rasa rindu pulak nak ke sana lagi.

    ReplyDelete
  3. ooo tue jabatan agama islam selia tu.. tempat bersejarah..sejarah islam

    ReplyDelete
  4. memang menarik.famous tempat ni,tapi belum pernah sampai.

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com