Monday, 6 January 2014

Melaka Trip Part 1

Day 1

Penutup 2013 aku akhiri dengan bercuti ke Melaka dengan family.

Last Saturday, lepas gi kenduri cousin kat Muar, kitorang bergerak ke homestay yang terletak di Kampung Kandang, Melaka. Nama homestay tu, Anjung Firasat, terletak di Lorong Sidang Hassan Kassim. Kalau korang guna Google Maps atau GPS boleh search for Jalan Ayer Molek/ Kandang, if dari selatan atau balai polis Kandang if dari utara. Then dari situ boleh call owner dia, pakcik dan makcik tu akan bagi direction pastu akan sambut korang macam family yang dah kenal lama!

For booking boleh contact : Hjh Rohani 0146632201

Aku highly recommend korang duduk kat homestay ni sebab kedudukan dia strategik. Bayaran dia RM 200 semalam tapi memang berbaloi untuk sebuah rumah yang super selesa! Ada 3 bilik, 2 bilik air, fully furnished lengkap dengan sterika dan mesin basuh. Mesin basuh beb..so boleh basuh baju kat sana tak payah pikir nak buat laundry penat-penat once dah balik rumah.


Plan asal kitorang nak gi naik river cruise malam tu jugak tapi sebab masing-masing letih, so plan tu pun ditunda. Kesian kat Mak Abah je sebab diorang dah ada kat Muar since Khamis untuk kenduri kahwin my cousin. Pas makan semua pun masuk sleep mode.

Day 2

Pagi-pagi buta semua dah bangun. Excited sebab nak pergi Taman Botanikal Ayer Keroh. Ramai yang datang ke sini untuk berjogging atau lepak-lepak santai. Bayaran masuk free je. Kalau nak sewa basikal, RM 6 untuk dewasa dan RM 5 untuk kanak-kanak. Perkhidmatan buggy pun ada. RM 40 untuk buggy 4-seater, RM 50 untuk buggy 6-seater dan RM 60 untuk buggy 8-seater. Tarif sewa tu untuk setengah jam je tapi kalau orang tak ramai biasa staf kat situ boleh lebih kurang je. Ikut nasib la..tapi jangan lupa yang buggy tu kena cas, so kalau power dia habis tengah jalan kot tak pasal-pasal kena tolak pulak! Driver? drive sendiri le..

Ramai jugak orang yang jogging atau just take a walk dalam Taman Botanikal ni. Lama tak hirup fresh air memang rasa best sesangat!

Feeling Jurassic Park uolls!!!

Habis round kat Taman Botanikal, kitorang masuk Galeri Lebah Melaka, yang terletak betul-betul kat sebelah. Masuk free, tak payah tiket pun tapi staf-staf kat situ akan layan korang tip top. P/s : Tandas diorang pun lebih bersih dari kat Taman Botanikal. Hehe.



Lebah-lebah kat situ tak sengat, so tak rasa risau pun even kalau bawak budak kecik

 Staff kat situ akan bagi peluang pegang honeycomb dan rasa madu kelulut fresh!




Ada pameran very informative pasal lebah dan boleh rasa bermacam-macam jenis madu. Percuma. All you can eat buffet.


Sebelum balik kalau nak beli madu pun ada dijual kat sini. In fact, kalau korang nak rasa experience kena hurung lebah boleh request kat staffs Galeri Lebah.  Ada berani ka? Aku berani tengok dari luar je..hahaha.

Next stop, Banda Hilir. Plan nak gi Muzium Samudera,( kapal besar tu)  dan Kota A' Famosa. Tapi tu dia, dah kata hari Ahad, punyalah jam tak hengat! Hampir satu jam kitorang terperangkap dalam bandar Melaka pusing-pusing cari parking tak jumpa. Lagipun kitorang kan ada warga emas dan kanak-kanak tak kan nak jalan jauh-jauh plak. Honestly, aku rasa Majlis Bandaraya Melaka perlu kaji balik sistem jalan raya kat Banda Hilir ni. Banyak sangat 'bottleneck', Banyak lorong nak masuk satu. Dan aku rasa kewujudan Dataran Pahlawan MegaMall dan Parkson tu cam menyemak je. Tempat tumpuan, nak sesakkan lagi. Baik buat kompleks parking bertingkat.

Memandangkan gi holiday tujuannya mengurangkan stress, bukan menambah, so kitorang decide untuk keluar dari situ dan cari Pantai Klebang. Lagipun masing-masing dah lapar, so apa lagi cari gerai asam pedas la! Nasib baik jumpa satu gerai ni, bersebelahan dengan surau. Alhamdulillah, pas makan dan solat kitorang pun sambung perjalanan.

Plan asal diteruskan...Muzium Kapal Selam Pantai Klebang. Bukan replika tau, tapi kapal selam penyerang diesel-elektrik sebenar! Kapal SMD Ouessant Agosta 70 yang dibina pada 1979 milik asal Tentera Laut Perancis kemudian digunakan sebagai platform latihan bawah permukaan air bagi krew pelatih Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bermula pada 2005 hingga 2009. Kapal selam itu kemudiannya diangkut dari pangkalannya di Brest, Perancis ke Melaka dan diserahkan secara percuma kepada Kerajaan Negeri Melaka. Interior dan mesin-mesin asal dikekalkan untuk tatapan pengunjung dan ditambah air cond untuk keselesaan. Bayaran masuk Rm 1 je untuk dewasa dan 50 sen untuk kanak-kanak. Serius murah der!!!Parking pun banyak, yelah dah muzium ni betul-betul tepi pantai.


Nak masuk muzium ni kena bukak kasut, so aku suggest korang bawak plastik untuk isi kasut supaya tak tercicir. Laluan muzium ni sehala tapi takpe nak keluar masuk banyak kali pun. So, haruslah aku fefeeling Rihanna dalam filem Battleship. Eh...battleship tu kapal selam ke? Haha..abaikan!

Keluar dari Muzium Kapal Selam masing-masing dah keletihan, so terus balik homestay. Tapi on the way balik tu , lalu plak kat Taman Rempah. OK, kalau nak naik Melaka River Cruise ada dua option. Satu naik dekat ngan Muzium Samudera. Tapi this one aku tak berapa galakkan sebab sesak dan susah cari parking.  Lagi satu kat jeti Taman Rempah ni la. Kat sini parking banyak, orang pun tak ramai. River cruise lagi best kalau naik malam sebenarnya, tapi kitorang tak kisah sangat la janji dapat merasa. Esspecially first timer macam Mak Abah n Angah anak beranak. Harga tiket kalau warga negara Malaysia, RM 10 untuk dewasa dan RM 5 untuk kanak-kanak. Foreigner mahal sikit la.

Paling excited si kecik Auni





Cruise tu akan bawa kita tengok bandar Melaka. Boleh nampak bangunan Stadhyus, Muzium Samudera, Kampung Morten dan banyak lagi la. Ada recorded audio sebagai guide untuk setiap attractions yang kita nampak kat tebing sungai.

Habis cruise, kitorang balik ke homestay untuk rest sebab malam tu nak gi makan ikan bakar kat Sungai Duyong. Yay!!!

Medan Ikan Bakar Muara Sungai Duyong ni famous lah jugak walaupun tak sepopular Umbai. Harga berpatutan, servis cekap dan yang penting sekali sedap! Takde gambar makanan sebab kajian mengatakan orang yang suka upload gambar makanan ada masalah mental. Hehe. Ops!!Malam tu kitorang semua tidur lena sebab kekenyangan. Hujan lak tu.

Nanti next entryp aku citer pasal Day 3. We olls ke Pulau Besar pulak. Island holiday like no other..serious!

Thanx for reading!!

No comments:

Post a Comment

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com