Thursday, 14 April 2016

Dawn of Justice - Takdelah best sangat


Maybe it's the Gotham City in me... we just have a bad history with freaks dressed like clowns. 

Ramai yang mengatakan filem ini kureng.  Pendapat aku mungkin kerana expectation yang diletak terlalu tinggi. Filem keluaran Warner Bros, arahan Zack Snyder (300, Sucker Punch dan Man of Steel) mengisahkan dua watak superhero DC Comic paling popular : Batman dan Superman.

Mula-mula pembikinan filem ni degembar-gemburkan, aku antara jutaan yang terinzal sekejap. What makes Gotham's hero wants to go to Metropolis? Or is it the other way around? Atas dasar apa diorang nak gaduh? Duit? Tak mungkin, Bruce Wayne kaya. Perempuan? Takkanlah Lois Lane atau CatWoman nak direbutkan. Kuasa? Clark Kent setahu aku hanyalah wartawan biasa yang hidup tak kacau orang pun. Dendam lama? Maybe..just maybe..



SPOILER ALERT!!! Jangan baca kalau tak suka spoiler!


Tapi, selepas menonton, aku hampa. Ben Affleck (sebagai Batman) dah jadi wajah yang terlampau asing sebab dah lama sangat tak ada filem baru. Aku prefer Christian Bale, mungkin sebab dah terbiasa tengok dia sebagai Bruce Wayne/Batman dalam siri trilogi The Dark Knight. Henry Cavill (sebagai Superman/ Clark Kent) tak ada yang mengujakan.

Mungkin juga aku kecewa sebab watak Lex Luthor terlampau cliche'. Lakonan Jesse Eisenberg bagus dan nampak psycho tapi watak macam tu dah biasa kau lihat dalam Joker, Penguin, Two-Faced dan The Riddler (watak-watak jahat filem-filem Batman sebelum ini). Susah jugaklah bila benchmark villain tu dah diletak terlampau tinggi. Lex Luthor nampak 'baik' pada mata aku. Apa yang dia perjuangkan pun aku tak nampak.

Pas tu aku tak suka Batman asyik mimpi je. Dapat petunjuk dalam mimpi? Apa ini filem Tiga Abdul?
Yup, kebanyakan scene menarik yang korang dok tengok dalam trailer tu sebenarnya hanya mimpi-mimpi Bruce Wayne yang sebenarnya takde sebab pun nak benci Superman.

Come on, how come anybody hate Superman. That's just ridiculous OK.

Pastu, tetibe muncul Wonder Woman entah dari mana. Jalan mudah nak tamatkan cerita? Atau ada significant dengan filem-filem DC yang bakal muncul (Justice League, Suicide Squad etc)? Well..langkah yang baik untuk promote next movie. Harap tak menghampakan.

DC be like - I just piss in a cup and called it 'Granny Peach Tea'. Ya'll just drink it up!!

So, siapa menang, Batman ke Superman? Jawapan dia adalah Martha! Hehe..korang tengok nanti fahamlah.

Kalaulah filem ni diarahkan oleh Christopher Nolan (trilogi The Dark Knight, Interstellar, Prestige) pastinya aku letak harapan lagi tinggi, tapi mujur dia hanya penasihat. Mungkin dia nampak risiko filem ni jadi dia tarik diri awal-awal.

Batman vs Superman tak cukup dark, tak cukup deep. Baik aku tengok filem Marvel.

Dari lima aku bagi tiga bintang je. Hidup Superman! #TeamSuperman

Sekian sesi mengata. Terima kasih kerana membaca. Hanya pendapat peribadi. Kalau korang rasa filem ni best jangan kecam aku pulak. Hahaha. Bye!


53 comments:

  1. filem yg penuh imaginasi pengkarya yg kreatif.

    ReplyDelete
  2. memang tak best pun.tak faham cerita..kan wonder women tu tetiba je..hebat plak dia.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasal, tetibe dia curi tumpuan penonton.org x tengok batman ngan superman dah

      Delete
    2. Ramai yg hangin dgn wonder woman hahaha

      Delete
    3. tunggu aida tgk dulu.
      hangin ke tak nanti dgn wonder woman.

      Delete
    4. orang pompuan je kot hangin, orang lelaki suka..haha

      Delete
  3. jessie einsenberg tu selalu blakon filem kelako je..tetiba jd lex plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah tengok dia dalam now u see me je..

      Delete
  4. Fuhhhh sib baik tak g tgk lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sib baik kan, CML. Buat frust menonggeng je nanti :)

      Delete
    2. tapi mcm nak tgk jugak, farrah.
      walaupun sal kata x best, 3/5 bintang je.
      hi hi hi :)

      Delete
    3. tak lama lagi tayang la tu kat TV

      Delete
  5. Banyak orang bercakap tentang cerita ni..tapi x tengok lagi.
    Tapi akak minat superman...hihi

    ReplyDelete
  6. Kalau tak best..akak balik aje..Baik ajak budak2 tengok cd upin & ipin..kiki

    ReplyDelete
  7. ehh makin lawa dan kemas blog sal.. tak tengok pun sbb hampa bila baca review org

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nina...tulah, ramai yang cakap filem ni agak menghampakan

      Delete
  8. Review membina yg Sal buat sebab selalu org kita asyik dok komen filem tanahair. Kali ini kakak baca saudara tanahair kakak komen filem mat saleh. Not bad. Suka juga kakak baca review Sal yg ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, sekadar luahan hati peminat yang dah excited dari tahun 2014 lagi..

      Delete
  9. kalau tak best buang masa je tengok ya dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. buang duit gak la..tunggu tayang kat tv jela nanti..hihi

      Delete
    2. suh asben aida donlod jer la nanti :)

      Delete
  10. la yeke...tetiba rasa tak syok nak tengok kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin akan enjoy kalau tak taruk expectation tinggi kak..eh, jangan terpengaruh dengan review saya

      Delete
  11. batman mati.... itu reaksi pertama drpd mulut org yg pertama tgk cite ni di hari pertama di jam yg pertama ;-)

    ReplyDelete
  12. Mak rasa ko patut mengarah filem nilah Sal haha....
    Hish...cite cite gini mmg tak masuklah mak weyh.....maklumlah kan, dah tahap kilauan katanya hihi....elok tengok Sayap Jibrail jer kot hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..saya jadi pengarah cite KeluangMan cukup la Mak.

      Delete
  13. a ah,, ramai y bg feedback krg psl filem ni..n lya pon x terasa nk tgk.. laa..ben affleck ke Batman tu?? serius baru tahu.. huhu..

    ReplyDelete
  14. Kesimpulannya download ja lah.. Haha.. Eh dont support piracy..

    ReplyDelete
  15. Belum sempat tengoklah, Sal. Kalau review kata tak berapa best, akak tak masukkan dalam senarai untuk didownload nanti ^_^

    Awat hang tak take over kerusi pengarah tu? Pengarah dah habis idea kot tak tahu nak buat apa dengan watak-watak utama yang ada. Batman dan Superman mesti sentiasa bergabung. Tiada yang jadi pengalah!

    ReplyDelete
  16. WB selalu kalah dengan Marvel. Banyak dah yang terpempan dengan Marvel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, WB nampak try too hard..tapi bg akak filem Marvel ngan WB ada keistimewaan masing2

      Delete
  17. i heard cerita ni kena kritik teruk gak.. hewhew.. nak Bruce yang lama tu.. hensem !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan akak yg minat batman excited pergi tengok citer ni. Balik, penuh mulut dia menyumpah-nyumpah!

      Delete
    2. samalah..actually peminat Superman lagi sakit hati.hahaha.saya menyumpah kat blog terus

      Delete
    3. ehehe im not a big fan of both superman o batman.. tapi ahaha lawak gak baca komen2 peminat.. suka ironman si hot guy robert tu and cap =)

      Delete
  18. Bukan setakat boleh jadi pengulas sukan, jadi pengulas filem pun sesuai sangat Cik Sal hihihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni kalau minat something memang passionate.sebab tu kot saya boleh sembang pasal filem or bola sampai berjam-jam.dah tu aje ngadap kalau free time

      Delete
    2. aida kagum dgn sal bab bola tu.
      aida sepatah haram tak tau pasal bola.
      bola ijau ijat yg kat umah tu aje aida tau :)

      Delete
  19. Replies
    1. peminat batman ngan superman, bukan peminat saya..hehe

      Delete
  20. agak menguap jugak la tgk cite ni kat wyg..haha! sabo jelah..

    ReplyDelete
  21. Hamboii sinopsis mcm sembang org depan mata aihh.. sodap baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulis skema sangat tak best lah mummy

      Delete
  22. Nyaris tgk tp sbb busy.. tak dapat tengok. Selamat duit mummy.. hahhahaha :p

    ReplyDelete
  23. hahahhha.. Superman mati kan..

    ReplyDelete
  24. Marvel memang best..#teamironman.. ehh tetiba.. keh keh keh :p

    ReplyDelete
  25. hahahaha nampak sangat kekecewaan kak Sal bila cter semua benda dalam entry ni :D

    ReplyDelete
  26. sis klu filem2 hero amerika ni , kurang sikit ... heheheee

    ReplyDelete
  27. kalau cite mcm ni x suka tgk di panggung

    ReplyDelete
  28. kalau 3 daripada 5 tu mmg x bestlah

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com