Friday, 12 June 2015

Pengguna Pengangkutan Awam yang Menjengkelkan


Sebagai pengguna public transport yang tegar gara-gara penakut nak drive dalam KL, aku memang dah masak sangat dengan laluan bas dan LRT. Sampaikan aku menjadi tempat rujukan kawan-kawan dan saudara-mara yang nak naik pengangkutan awam tapi tak yakin. Dah macam ada database Rapid KL dalam otak aku ni plak.

Berikut disenaraikan beberapa perangai-perangai pengguna public transport yang buat aku menyampah gila. Sila jangan buat, tak kisah la korang jenis yang bergantung hidup pada pengangkutan awam atau naik sekali-sekala.. Antaranya:

1. Tak mau gi belakang
Ini annoying, terutama kalau dia lah yang berebut nak masuk dulu. Pastu block pintu tren/bahagian depan bas. Drebar ingat dah full, then tak bagi orang naik lagi. Kesian la dekat yang dah lama menunggu.

2.Dengar lagu kuat-kuat
Nak aje aku belikan earphone..Kalau lagu best yang semua orang layan takpe, ni lagu yang bahasa orang lain tak faham. Tambah pulak sesi 'sing along'.  Nak marah ada, nak gelak pun ada.

3. Tak bagi pompuan mengandung/org tua/ o.k.u duduk
Ini perkara biasa kat tanah tumpah darahku. Terutama kalau petang-petang, balik dari kerja. Letih la kononnya. Takde kesedaran sivik langsung.


4.Terlebih peramah
Golongan-golongan ini memang mudah dikenalpasti. Duduk ke, berdiri ke, sebelah orang dia kenal ke, foreigner ke, dia bantai je. The moment korang senyum je kat dia, mesin berborak dia pun terus 'on'. Selagi korang atau dia tak turun dia akan terus bercakap walaupun kau tak layan. Walaupun dia nampak kau pakai earphone dan humming along lagu kau tengah layan tu. Ada sekali tu aku nampak sorang brader ni buat-buat tidur pun sorang auntie tu dok berborak lagi. Aduiyai..

5. Nampak kau tengah berlari-lari bapak ke arah bas, tapi tak inform pada driver.
Cam hampagas je...pulak tu dia boleh pandang sepi je dekat kau yang tertinggal. Manusia memang kejam!!! Kejam!!!Ops, drama queen sangat.

6.Menggelupur nak turun sampai tolak-tolak orang
Rileksla bro...rasanya ramai je orang nak turun. Kau tolak-tolak ni memang mintak kena sigung ke apa?

7. Public Display of Affection
Tak payah nak PDA sangat la dalam tren/bus. Geli kot orang lain tengok. Tak tau PDA tu apa? Sila google. Hihihi

So, tolong jangan jadi manusia selfish...Naik pengangkutan awam pun tak pandai timbangrasa cmane kalau ada kenderaan sendiri nanti. Sekian, pesanan khidmat masyarakat

**Entry repost**

99 comments:

  1. jarang nak naik public transport.. sebab kat kmpg ni xbnyk kemudahan.. nak ke pekan pun kna tggu certain2 time baru ada bas.. xbiasa berebut2 dengan org..masa gi KL baru2 ni jakun I tau nak naik LRT... hahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ingat bila kali terakhir naik LRT... Zaman belajar hari2 naik... ha ha ha....

      Delete
    2. Zaman muda2 dulu, public transport semua jadi kawan baik. Nak panjang langkah :)

      Delete
    3. QA.. bas sg tiang ka..hihi...

      Delete
    4. betul2 kak farah.... masa mula2 start mak ayah bg kuar..bas la paling rapat

      Delete
    5. wah, dengan bas dlu sambut friendship day sesama ek..haha

      Delete
    6. bas kat KL x penah naik.. kalo ada pun dulu dari Kuala Slangor p Pudu.. skali dua ja kot..
      tapi kalo nk jalan2 ke KL kat tempat yg seksa parking mmg elok la naik public transport..

      Delete
    7. Betul cakap CT tuh. Kalau tidak jenuh nak memburu parking!

      Delete
  2. Dah lama sungguh akak tak naik public transport. Maka tak tahu apa ceritanya sekarang. Tapi sejak dulu-dulu lagi, masa naik BMW (Bas Mini Wilayah) dan ada perangai macam tu. Paling tersentuh jiwa raga bila driver bawa buat lap masa kita tengah terhegeh-hegeh berdiri sambil pegang buku balik dari universiti. Rasa nak terus je terjelepuk kat lantai bas menangis sayu. Tapi tau sangat, takda siapa pun yang peduli. Kang kalau bangun dari seat nak tolong kita, ada pulak orang lain yang rembat tempat duduk.

    BO pun masalah paling besar dalam pengangkutan awam dulu. Maklumlah no aircond-aircond ni, memang pitam kalau depa angkat tangan sambil berdiri!

    Eh, Sal... awat takut drive kereta? Masuk je, start enjin terus jalan. Kalau orang menghalang, langgar jerk *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi-amboi kak MD,ajar saya jadi driver samseng ye..hahaha.kalau orang yang saya langgar tu bawak keluar steering lock bantai saya kan dah susah..hahaha

      BO pun masalah jugak.tu sebab saya nak balik atau nak gi keje spray perfume bebanyak kat tangan.bila ada bau kurang menyenangkan terus cium pergelangan tangan sendiri.dah macam drug addict..lol!

      nasib baik rapid tak sepadat BMW dulu...takdelah sampai kes jatuh terjelepok macam akak tu..hehe

      Delete
    2. Oh, itu senang ajelah, Sal! Kalau takut dihempuk dengan steering lock, langgar lari ajelah. Hahaha!

      Oh, btw, akak ni jejak kasih semula kat sini sebab nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ibadah puasa kita lebih bermakna tahun ini. Puasa tak ni?

      Tengok Sal dah diulit kekeringan idea tak pun kemalasan membara mahupun kesibukan merata, maka akak datanglah sekali lagi nak buat ucapan ~_^

      Delete
    3. Eh, Sal! Belum habis mengomen lagi tak terpublish pulak.

      Apa yang lain sikit dengan blog ni kali ini yerk?

      Font tukar baru yer, Dik Sal~_^

      Delete
    4. hahaha, banyak perubahan pada blog ni kak. saya lebih kerap edit blog dari update entry baru.muahahaha.selamat berpuasa jugak!

      Delete
    5. tulisan ni macam susah sikit nak baca kak Sal. hehehehhe.. sebab typewrite kan??

      Delete
    6. susah nak baca ek?tapi tulah, akak suka..saja eksperimen.nanti nak try font lain plak

      Delete
    7. Alamak! Macamana akak suka pulak font ni. Baru aje berkira-kira nak tukar font sekali lagi ~_^

      Delete
  3. Akak menyampah betul kalau tengok perempuan mengandung dibiarkan berdiri. Especially bila yang duduk tu, jantan2 yang sihat walafiat. dah la tak offer, buat2 tidur pulak tu.
    Yang berdiri tersadai kat depan pintu tu pun....satu hal jugak. Dah tau menhalang lalu lintas, lagi buat tak tahu.....eeerrmmmmmm

    ReplyDelete
  4. SS baru terperasan ayat kat tepi "Siapa Sal?"... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...eksperimen la SS..bila takde idea nak update, kte edit la blog ni biar nampak cam ada perkembangan..hihihi

      Delete
    2. comel kan.. lagi2 yang last tu.. dats why blog ni hahahaha.. okay x sebut..
      tapi okay je blog Kak Sal ni.. omey cem tuan dia..

      Delete
    3. hahahaha..cakap jelah CT, akak x kisah.ni edit lagi, comey tak?

      Delete
  5. Yang no 5 tu... Kena salahkan iklan chewing gum... Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..iklan klasik tu.yang melekap kat bontot bas tu kan?

      Delete
  6. No 8.. Baru makan sotong dah berlagak... Kalu makan jerung tah cemana rupe.. keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ada ke orang makan sotong dalam LRT?kat Malaysia tak kot..kat kampung kak JM jer..

      Delete
    2. adalah org makan Sal...makan sotong kering...sis JM lah tuh heeee

      Delete
    3. hahaha, kak JM.kat sini ke kat Koya?bahaya tul makan sotong kering dalam tren, buatnya sotong tu liat, tersiku orang sebelah.kan ke naya..haha

      Delete
    4. boleh ke makan dalam tren ? dulu penah skali lapaq sngt tau.. makan hot n roll da tapau siap2..
      elok ngap 2/3 kali ada announcement x leh makan dlm tren.. ttb semua mata memandang ku.. kkekeke..

      Delete
    5. hahaha, akak pernah buat masa kat Aussie.mat saleh pandang-pandang tapi sebab dah lapar aku turutkan jua..haha

      Delete
    6. Lain kali makan nasi lemak... Baru semua mata terbuntang.. ha ha ha....

      Delete
    7. lapar pulak pagi-pagi Ramadhan ni baca pasal nasi lemak..hahaha

      Delete
    8. Makan sotong kering tersipu orang ok lagi, klau tercabut guru palsu habis

      Delete
    9. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    10. Makan sotong kering tersipu orang ok lagi, klau tercabut guru palsu habis

      Delete
    11. guru palsu? pun boleh..hahaha. ;)

      Delete
  7. memang setuju 200%..bengang betul dengan orang orang camni..kadang kadang tuh lau memang tak tahan..saound jer..lebih lebih lagi yang jenis orang yang kelam kabut nak masuk dalam bus atau lrt tapi tak bagi orang nak keluar dulu..heiiii...emo sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sound,tapi kalau diorang besar, takut lah..hehe

      Delete
  8. aduh lama dh tak naik public transport..dedulu time study ja nek has..tu pun bad ekspress jadi takde la no jumpa yg style2 gini..tgok iklan kt TV tu je..bley pulak pura2 tido bila nmpk makcik tuan berdiri..mmg selfish

    ReplyDelete
  9. Saya pun tak berapa berkenan dengan orang-orang macam ni.

    ReplyDelete
  10. Yehhh no.3 tu... Sedih jgk naik lrt ritu org2 yg terang lagi b'suluh mudanya leh wat xtau je nk offer mummy duduk mmg x la, xde kesedaran sivik langsung... Mummy den lagi mudo dr korang tau gagah perkasa lagi....!!!

    ReplyDelete
  11. lama tak naik pengangkutan awam kecuali bas ekspress. bas ekspress lagi ngeri sal, huhu
    tapi pengalaman no.1 tu pernah alami dulu2 . masa jadi budak kolej

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah ngeri sangat kak, sebab dapat duduk.tapi kalau member seat sebelah perangai or bau pelik-pelik, redha jelah selama berjam-jam tu.tu sebab saya kalau naik bas orang usaha nak dapat seat solo

      Delete
  12. hehehehehe...memang tak ada timbang rasa bila tak bagi seat pada ibu mngandung,orang tua dan OKU ni...tapi itulah realitinya sekarang ni...

    ReplyDelete
  13. Sal...sy plg ngeri kalau naik pengangkutan awam bila ada org gila seks dok sondol org...aihhhh...rasa nak terjang jer...dulu kwn sy pernah kena...masa naik bas...disondol oleh bangla@pakistan..ktorg turun dr bas dia menanges..baru dia citerr...adehhh..benda dh jadi..kali kedua kwn yg sorg plak kena...naik lrt...kena sondol plak...pon mcm bangla jugak...tp silap org la kan...kwn sy hentak dia pya tutttt guna payung...menanges tak berlagu dan kuar dr lrt di stesen berikutnya....aihhh...ngerii...sy dulu pengguna pengnkutan awam...memang jupa mcm2 perangai manusia...huhuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyoh, so far tak pernah jumpa lagi kak D yang macam tu..hahaha, padan muka yang kena sebijik tu kan!

      Delete
  14. Masyarakat kita tak prihatin. Semua nak lepas tekak dan diri sendiri. Perangai tak senonoh tak peduli orang. Akak paling annoy No. 3 & 7.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang x kasi duduk tu mmg mlampau.. tak pun kalo komuter.. yg muka2 tak bersalah naik ladies coach.. bodoh tu kadang2 kena sorok gak.. plus.. bangla2 slalu buat.. polis marah pun dia buat tatau.. semak !!

      Delete
    2. alah, diorang tu faham tapi suka buat-buat tak faham..tak boleh blah ayat, bodoh pun kadang2 kena sorok gak!hahaha

      Delete
    3. Hahahaha akak gelak besar! Ayat minta sorok bodoh tu memang kelakar :D

      Delete
  15. Ramai orang banyak ragamnya..

    ReplyDelete
  16. Paling tension yg sibuk2 nak masuk waktu train berhenti, walhal org belum sempat kluar lagi..
    Gembira dpt jumpa Sal ari tu hehee.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tapi tak dapat borak lama..kim salam mem besar na..hehe

      Delete
  17. naik public transport lah mudah Sal...x perlu sakit hati dan kaki kalau jem

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat KL ni memang selalunya prefer public transport.even kawan-kawn saya yang selalu drive pun prefer naik tren

      Delete
    2. kalu penuh kena berdiri ye Jay Emm...

      Delete
    3. rela berdiri n berhimpit daripada lenguh kaki tekan brek bila jem..

      Delete
    4. tapi kalau dalam kereta sendiri nak mengamuk pun takpe, ini kalau dalam tren bersabar jelah..

      Delete
  18. no 1 tu mmg menyakitkan hati...penting diri

    ReplyDelete
  19. no 2 tu belum pernah jumpa dalam tren or bus..maybe di nak buat konsert free tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah jumpa dalam bas ekspress..hahaha.lagi sakit hati

      Delete
  20. no 4 tu...hurm,....respect dengan org korea...sakit hati kalau ada org mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan saya kata, dalam tren kat Korea senyap je.nak bercakap pun segan

      Delete
    2. yes exactly...semua dalam tren behave je..masing2 sibuk ngan gadget kalau x pun tido..susah nk cari sikap tolak2 dalam tren, walau penuh mcm mana pun dalam tren tu semua behave je...itu pengalaman sis JM beberapa kali ke sana..part yg paling sis JM terharu bila ada satu hari tu naik tren berdiri sbb seat penuh..bila sampai satu stn ada org turun so ada lah seat kosong tapi sis JM pandang je sbb seat kosong tu sbb kiri kanan lelaki so rasa malu nk duduk...pastu jejaka yg di sblh kanan tu pandang sis JM yg berdiri tak nk duduk tu dia gerakan diri ke tempat kosong tu dan minta sis JM duduk si sblhnya..kira sebelah sis JM tu hujung...x de sapa2..baik kan..panjang lak komen nya..kejadian ni semasa trip bln april hari tu..nanti sis up entri..siapakah jejaka yg gentleman tu hiksss

      Delete
    3. yes, please sila update siapakah uppa itu.hehehe.gentleman giler, mesti dia nampak sis JM cam wanita muslimah sejati.ewah..

      Delete
    4. agak2 berapa dekad lg jay emm nak update entry? keh keh keh...

      Delete
    5. hahaha, entahlah..SS turunkan sikit aura rajin tu kat JM

      Delete
    6. Wah.... Siapakah dia jeng jeng jeng

      Delete
  21. no 5 tu Sal pernah kena ke :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, sebab pernah lah tahu...hihi

      Delete
  22. rasanya rakyat msia ni perlu lebihkan penddikan moral dan sosial lah dan perlu ada sikap lebih menghormati hak org lain

    ReplyDelete
  23. Sayaaaa sookonggggg! tapi tak suka satu bas dgn bangla. bauuu dia kuatt wooooo

    ReplyDelete
  24. saya lebih suka guna pengangkutan awam fi Malaysia andai saya pergi jalan2 dalam Malaysia...

    ReplyDelete
  25. saya pergi naik LRT... muka letih time tu..masuk lrt ada sorg laki bg duduk.. first time raaa dihargai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, ajar akak sikit buat muka letih camne..hehehe.ke dia nak mengorat tu?haha

      Delete
    2. kan...saja acah-acah gentleman

      Delete
  26. sis pernah rasa bila org dok sebelah sis mabuk n selambe badak je letak kepala kat bahu . terus je bangun n berdiri ...

    ReplyDelete
  27. No 1 paling sokong.. Tu yg geram.. Haish.. Mcm dia sorg je punya tren..
    Pastu kena tmbh lg jgn lupa pakai deodrant.. Ni law naik bus dgn ktm biasa faham dah. Fuh..

    ReplyDelete
  28. mmg xleh lps bdepan dgn smua situasi tu..esp no.3...

    ReplyDelete
  29. ehehe, dulu waktu zaman study kna naik bas mmglah selalu trkena mcm situasi kat atas..
    sabau je la hah..hihik..

    ReplyDelete
  30. yang suka duduk depan xnak move ke belakang tu mmg annoying gila..
    betul.. tak make sense tau.. hang masuk awal pastu konker pintu.. wth ?? kalo kata nak trun nxt stop ampun lagi..
    ni turun last stop hahaha.. tibai kang.. ada eh yg dngr lagu kekuat ? kampung mari tu.. wakakaka sbb CT x penah jumpa lagi yg cemtu.. hehehe..

    ReplyDelete
  31. Yang no 5 tu lebih kejam lagi time orang lari kejar bas dia siap gelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu memang takde hat perut namanya

      Delete
  32. Hakak dah lama tak naik pengangkutan awam sal....kekadang tingin gak nak gi KL naik bas, nak gi CM...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada apa dengan CM?tempat dating zaman muda-muda ke?hihihihi

      Delete
  33. semua tu sangat betul kan kak Sal! kita pun pengguna tetap pengangkutan awam. masha ALLAH, rasa geram sangat!!! ish.

    kita nak buat entri macam ni juga bole? hehe. nak mnx izin. tapi entri lain la >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, boleh je Amy..buatlah.biar luahan hati pengguna-pengguna macam kita ni didengari.ewah..

      Delete
  34. x suka pengguna pengangkutan awam mcm adlin aman ramli hahahahahaaha

    ReplyDelete
  35. Tak suka naik pengangkutan awam..ramai sgt warga asing, bila kita naik mcm kita plak jadi org asing , hu hu

    ReplyDelete
  36. akak dah lama giler tak naik public transport sejak mengandungkan no 2
    padahal dulu benda ni pengangkutan utama
    sebab utama masa mengandung dulu tu, orang biasa buat tak tahu aje
    tak larat berdiri dengan perut memboyot
    tu yang sejak dari tu, ada aje orang yang menghantar mengambil

    apapun akak setuju entry ni
    memang manusia seperti yang di atas wujud
    ko tak cite plak pasal sexual harrasment, public transport
    ramai giler orang camni...mengjengkelkan!

    ReplyDelete
  37. Tulah pasal.. Ade je yg x kene dgn pnumpang ni (kbiasaannya) kdg2 sedih tngok yg x bg prmpuan mngandung atau mkcik tua tempat duduk

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com