Kita beroleh kemenangan yang pertama!

Sunday, 28 August 2022

 


Dah dekat sebulan Premier League 2022/2023 bermula. 2 kali seri dan satu kekalahan memalukan di tangan musuh tradisi Manchester United, akhirnya merasa jugak menang. Jilake tul cakap nak beli midfielder baru tetibe semua perform. 

Anyway aku rasa Liverpool FC boleh score sampai 9 biji sebab taktikal Bournemouth memang sangat lemah. Aku harap diorang tak pecat coach Bournemouth, Scott Parker sebab dia hensem oi. Macam Brad Pitt copy ori. 


Harap kemenangan menyusul di minggu-minggu akan datang untuk Liverpool ku yang hebat. 

Entry auto publish. Aku takde mood layan blog musim-musim hujan. Layan perut, asyik lapor je. 


Read More

Teori Konspirasi Doraemon - Ingatkan Giant anak yatim

Wednesday, 24 August 2022

 


Selama ni aku ingatkan Giant (nama sebenar : Gaudo Takeshi) ni suka buli orang sebab dia kurang didikan seorang ayah. Mak dia sibuk cari duit jadi dia terpaksa jadi man of the house. Ganas dia tu sebenarnya hanyalah self defence supaya orang tak buli dia sebab dia takde figura ayah nak protect dia.

Rupanya ayah dia hidup lagi. Mungkin parents dia dah bercerai. Giant pulak jadi sangat protective pada adik dia sebab tak nak Jaiko rasa kurang kasih sayang seperti lazimnya anak dari broken famili.

Selain tu pernah dengar teori yang Doraemon hanyalah khayalan Nobita yang depressed dan ada penyakit schizophrenia (personaliti berbilang)


Nampak sangat hidup aku bosan sampai takde konten nak update blog. Sebenarnyamoodyangtakde



Read More

Projek Terbaru - Doakan tak hangat-hangat tahi ayam.

Sunday, 21 August 2022


Sekarang zaman digital marketing. Kena beradaptasi supaya tak ketinggalan


Bukan tak bersyukur apa yang ada, cuma nak upgrade diri. Comfort zone adalah sesuatu yang sangat bahaya kerana menternak kemalasan


Anyone ada contoh free course macam ni lagi bolehlah share. Kita tambah ilmu sama-sama.

p/s: Betul ke dah lepas umur 35 kita makin tak laku dalam job market? 
Read More

Teater 'Moyang Salleh' dibatalkan. Kalau tau baik aku beli tiket konsert Billie Eilish

Friday, 19 August 2022


Mula-mula ingatkan berita palsu, tapi rupanya betul. Dah bersemangat beli tiket awal sebab ada discount early bird. Lagipun tengok seat laris dengan pantas walaupun tak sepantas jualan tiket konsert Black Pink. 

Rindu teruk nak tengok teater. Rasanya last tengok tahun 2019, 'Lawak Ke Der'. Lepas tu 2020-2021 takde show sebab Covid. Ni baru Istana Budaya nak bernafas semula sekali buat hal pulak. 



Dengar cerita bukan dibatalkan tapi ditangguhkan ke 23-25 September. Masalahnya tarikh tu aku takde kat KL. Haraplah boleh refund. Kalau tak boleh kenalah kawan aku cari orang lain ganti. 

Aku memang suka tengok teater walaupun kadang-kadang harga kasar sikit. Hobi mahal orang kata. Tapi takdelah selalu. Setahun 2 kali je gitu. So far paling best aku pernah tengok adalah teater 'Natrah' dan 'Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck'.

Teater Tun Siti Hasmah. 2012. Lisa Surihani dan Nazim Othman jadi pasangan Tun M dan Tun Siti Hasmah masa muda. 

Semalam dapat email dan wasap dari 'penjual tiket' mengatakan yang diorang masih dalam proses mencari jalan penyelesaian. Kita tunggu dan lihat jelah. 

Lupa dah ni masa tengok teater apa. Berisi sikit. Tangkap gambar kat tangga Istana Budaya tu wajib. 

Kecewa sebenarnya sebab dah plan nak pakai baju mana nanti. Haha. Nampak tau orang dah lama pendam rindu nak OOTD kat Istana Budaya. Masa muda pun pakai biasa-biasa ko dah kenapa dah tua baru nak melaram Sal oi!

Haraplah ada rezeki tengok. Kalau takde kita berhuhu jelah sampai ada teater best dan mampu beli muncul lagi. Kalau macam harga tiket Liverpool lawan Man United kita baca review jelah.

P/s: Billie Eilish tu lagu dia yang best tajuk apa? Maaflah tak follow sangat artis-artis baru. Radio pun dengar Sinar FM
Read More

Nyaris kena scam! Peniaga online mohon hati-hati dengan trick ni

Monday, 15 August 2022

Kalau korang tertanya-tanya sejak bila pulak aku jadi peniaga online, well aku sebenarnya hanya menjual baju-baju lama di Carousell. Selama ni jual dekat Facebook sahaja tapi sambutan sendu, so try Carousell pulak sebab ramai kata kat situ lagi senang laku dan tak perlu letak harga rendah tak masuk akal. Bukan jadi tauke bundle ye, sekadar jual pakaian dan barang peribadi yang dah lama tersimpan tak tahu nak buat apa. Ha..nampak tak betapa 'free' nya aku. Bila free atau stress, aktiviti favourite aku adalah mengemas pastu baru sedar banyaknya barang-barang aku yang dah lama tak terusik.

Anyway last weekend ada potential buyer chat aku di Carousell dan tinggalkan nombor Whatsapp. Happy sekejap, ingatkan dah dapat sale. Walaupun admin Carousell dah nasihatkan supaya lakukan transaksi dalam apps je, jangan buat di luar tapi aku just fikir via whatsapp lagi senang. Boleh terus bank in, tak payah buat kerja 2 kali transfer out duit dari akaun Carousell. Padan muka siapa suruh tamak!

Dipendekkan cerita (aku tulis semua dari A to Z pun bukan korang baca), ni cara aku tahu yang dia scammer:

1. Berbual fully in English. Kata dok Malaysia, nama pun nama Melayu tapi bila cakap Melayu dia tak faham.

2. Enggan berurusan dalam apps (Mudah, Carousell etc). Diorang prefer whatsapp or Telegram. Bila check akaun Carousell/Mudah, diorang ni tak verified pun.


3. Tak tanya detail atau berkira tentang barang yang bakal dibeli. Kalau cakap kain dah kena gigit tikus pun dia terima je. 

4. Tak tawar-menawar. Come on! Malaysian kot. Tak cuba nasib mintak kurang harga memang tipu lah. Dah lah barang second hand.

5. Dia cakap dah transfer duit, tapi bila mintak slip bank-in dia tak bagi via whatsapp/ tele. Dia mintak email. 

6. Scammer alert! Dia bank-in lebih dari yang kau mintak. Let's say kau mintak RM40, dia akan bank in 4000. Pastu dia akan cakap yang dia tak sengaja ter punch lebih. Dia akan mintak kau transfer balik duit balance.

7. Kau check akaun bank kau, takde pun duit masuk. Time ni kalau kau tak sedar lagi dia tu scammer eloklah panggil Ustaz bacakan Yassin kat ubun-ubun.

Harga RM37, tapi dia bagi email transfer RM600. Padahal satu sen pun tak masuk.

8. Trick lain, ini aku dapat dari group Facebook. Diorang akan tiba-tiba cakap diorang duduk oversea sebab email akaun tu email luar negara. Belikan baju untuk anak lah, kawan lah.

9. If tak bagi by email, bagi slip bank in pun still kena check. Kalau font pada resit nampak sangat edited, means dia penipu. Always check your bank balance.

So, buat yang rajin jual or beli barang melalui platform Mudah, Carousell atau yang sewaktu dengannya mohon berhati-hatilah dengan golongan macam ni. 

Pergi interview kena scam (beria interview last-last tak dapat kerja pun), bercinta kena scam (malaih aku nak citer), jual barang secondhand pun kena scam. Letih lah macam ni.

Jemput tengok Carousell saya.

https://carousell.app.link/5hTt3r6Ttsb

 Scammer sila meninggal.

Read More

Darlings - Komedi gelap yang membuatkan kau takut nak kahwin

Friday, 12 August 2022

The world has change, Madam! 

The world has changed for people on Twitter, not for people like us

Menonton filem ini di Netflix dengan harapan yang tinggi. Apatah lagi bila dengar Shah Rukh Khan puji melambung lakonan Alia Bhatt dan tak sabar menanti buah tangan Alia yang pertama sebagai co-producer. Aku bukanlah fanatik Alia Bhatt, tapi aku suka tengok dia berani keluar dari kepompong watak gadis moden (Dear Zindagi, Kapoor & Sons, Humpty Sharma Ki Dulhania, Badrinath, Shanddar etc) dan mencuba watak berat seperti dalam filem Udta Punjab dan Gangubai. 

Filem Darlings mengisahkan Badru (Alia Bhatt) yang berkahwin dengan Hamza (Vijay Varma) atas dasar cinta. Hamza mempunyai tabiat buruk iaitu suka minum arak sehingga mabuk dan kemudian memukul Badru. Ibu Badru, Shamsu (Shefali Shah) yang tinggal berdekatan sering menasihati Badru supaya meninggalkan suaminya tetapi Badru menegaskan yang Hamza akan berubah. Zulfi (Roshan Mathew) jiran mereka sendiri buat laporan polis tapi Badru sayang sangat pada Hamza sampaikan dia tak bagi polis penjarakan suami dia.

Hari demi hari perangai Hamza makin teruk sampai berlaku satu peristiwa yang membuatkan Badru bertekad nak 'ajar' Hamza. So, nak tau Badru buat apa korang tengok lah sendiri. 

Orang yang tak biasa tengok filem Hindustan mungkin akan ada kejutan budaya sikit sebab walaupun karekter filem ni semuanya Islam tapi tenang je minum arak. Aku husnudzon lah yang diorang nak selit dakwah kenapa arak diharamkan dalam Islam. Takde pulak aku baca kontroversi orang muslim India boikot filem ni sebab karekter Hamza tapi ada yang boikot sebab tak suka apa yang karekter Badru buat pada Hamza. Tapi aku suka. Endingnya pun aku suka. Hahaha. Mungkin wanita yang pernah tersakiti mental fizikal oleh lelaki je kot yang boleh relate filem ni. 

Filem ni bukan filem feminist ya. Ia cuma memaparkan perjuangan dua orang wanita yang dah serik dibuli. Filem ini juga tentang sifat buruk sesetengah lelaki yang susah nak dibuang dan ramai wanita membuat silap dengan menyangka mereka mampu mengubahnya. 

So buat yang belum berkahwin, berdoalah supaya ditemukan jodoh yang baik. Tiberrrr...

Anyway recommended ke tidak? Depends. Kalau suka dark comedy boleh tonton. Filem yang sarat dengan mesej. Tentang keganasan rumah tangga, kasih sayang ibu pada anak, hubungan toksik dan hidup bermasyarakat. Ada babak slow sikit dan ada babak saspen. Dari segi lakonan ok lah. Shefali Shah macam biasa amazing. Alia Bhatt rasanya boleh improve lagi. Sorry sistur. Watak-watak lain cemerlang. Tengok Hamza rasa sakit hati, tengok Zulfi rasa kesian. Dahlah rambut macam Mohamed Salah. Eh.

Tu jelah review dari aku. Jarang keluar lately so takde modal buat entry.


Read More

Synchronic Movie Review

Monday, 8 August 2022

 The present is a miracle, bruh

Menonton filem ini di Netflix melalui pilihan 'Surprise Me'. Opening scene dah boleh agak filem ini tentang penyalahgunaan dadah. Lagipun ada warning 'language, substances'.

2 minit pertama agak slow dan artistik, rasa macam nak stop tonton, tapi lepas opening credit terus keluar muka watak utama. Eh..macam familiar. Rupanya pelakon watak 'Falcon' dalam francais Marvel Cinematic Universe. Minat juga lakonan beliau dalam 8Mile dan Pain & Gain. Second hero pun muka familiar. Google nama pelakon, rupanya Jamie Dornan, pelakon filem-flem Fifty Shades of ehem ehem. Tak mo sebut lah. Malu. Kah kah.

Filem ini mengisahkan Steve (Mackey) dan Dennis (Dornan), 2 orang paramedik di sebuah pekan kecil di New Orleans. Mereka kerap berhadapan kes overdose di kawasan kejiranan. Sesetengah kes berakhir dengan kematian misteri. Antara persamaan mangsa adalah mereka menggunakan dadah bernama 'Synchronic'. Polis tak boleh buat apa-apa sebab dadah yang diorang ambil tu dikira 'legal' dan boleh dibeli di kedai macam orang beli gula-gula. Apo nak pelik Amerika, kat sana pistol jual retail je.

Suatu hari anak remaja Dennis bernama Brianna (Ally Ionnides) hilang dan disyaki dia pun ada ambil 'Synchronic' jugak. Steve pun mula siasat kaitan dadah tersebut dan kehilangan Brianna. So nak tau apa yang power sangat 'Synchronic' tu sampai menyebabkan kematian dan kecederaan misteri, korang tengoklah sendiri. Saspen jugak menontonnya. Cuma ada beberapa scene yang agak 'mudah'. Plot loose sikit, tapi tak ketara.

Overall filem bergenre Sci Fi/ Thriller ni OK lah untuk orang yang minat genre tersebut. Jangan cuba korang cari logik, sebab takkan jumpa. Haha. Motivasi aku untuk menonton adalah pelakon yang famliar dan sebab aku suka genre 'time travel'. Tonton filem ni kalau korang suka 'The Butterfly Effect', 'Proect Almanac', 'Super8' dan 'Flatliners'.

Thanks for reading dan selamat menonton!

Read More

Thai Boat Noodle Mytown with BFFs

Friday, 5 August 2022

Assalamualaikum dan hai semua. Rasanya dah bertahun-tahun restoran Boat Noodle ni wujud di Malaysia tapi belum pernah sekali pun aku masuk makan. Masa awal-awal dulu dia punya viral sampaikan orang beratur panjang nak masuk. Sekarang pun Boat Noodle masih mendapat sambutan sebab rakyat Malaysia kan suka makanan Thailand.

Makan di cawangan MyTown sebab dekat dengan rumah. Haha

Sampai awal dalam pukul 11 lebih. Suka sangat deko ala-ala kedai kampung macam ni


Cik dan Puan BFFs sedang memilih makanan. Kami semua Boat Noodle virgins. Ambil masa jugak nak decide nak makan apa

Boleh pilih jenis mi, nak pedas atau mild dan nak ayam atau daging

Pilihan side dish lain

Mula-mula eksyen, pilih 5 mangkuk je sebab nak rasa dulu

Baju kuning tu anak SR (baju pink) tapi gigih nak duduk dengan aku. Layan jelah si comel Arash ni. Dah makin petah dan ligat.

Boleh pulak aku tak ambil gambar makanan sangat. Apo lah tapi nak buat review restoran

Desert Sangkaya yang sedap

Dari kiri : Terer Taro (recomended kalau suka perasa keladi), Cha Keow Yen (Green Tea) dan Cha Mano Yen (Peach Tea kot)

Total cost makan 4 orang. Actually Arash tak makan sangat

So..my review..

Pathumthani - sedap jugak. Masam dan pedas. I loike
Ayutthaya - aku kurang suka sebab rasa herba kuat. So kalau makan Boat Noodle lagi aku akan elak dari order ni.
Tom Kha Kai- sedap jugak. Macam rasa tomyam tapi ditambah santan
Khao Soi - ada herbs jugak tapi tak sekuat Ayutthaya

Orang yang makan tak banyak macam aku memang suka lah makan di Boat Noodle ni sebab portion kecik. So, boleh try semua. Aku makan 3 ke 4 mangkuk je. Kenyang dah sampai ke petang.

OKlah tu je nak cerita. Thanks for reading!




Read More

Kanu Maxim Coffee Mint Choco Latte - Mimpi apa aku tetiba minum kopi Korea?

Thursday, 4 August 2022

Aku pun tak ingat sejak bila item 'Maxim Kanu Latte Mint Choco Korea Coffee Mix 8T' ni ada dalam cart Shopee aku. Yang aku ingat aku terbaca entry masa blogwalking yang mention coffee brand ni diminum oleh watak drama bersiri Vincenzo or something like that. Aku bukan peminat drama tu tapi bila aku baca je 'mint flavor', tangan tu auto cari dalam Shopee. Sape sini minat mint/pudina jugak? Angkat tangan! 

Harga agak mahal (masa tu) so aku peram je dalam 'troli'. Baru-baru ni saja check cart Shopee, tetiba nampak tinggal 2 kotak dan ada promo so terus beli 1. Nak beli 2 terus takut tak menepati citarasa.

Satu box ada 8 sachet instant coffee. Harga aku beli RM11 satu kotak. Itu pun harga promo ye. Harga asal RM26.40


Hanya tambah air panas

Agak lama juga menanti sebab pos direct dari Korea. Teringin nak rasa mint coffee punya pasal. Tunggu jelah.

Dapat sekali free gift paket macam maggie. Asalnya aku pun tak tahu isi paket tu. Terus whatsapp sorang member sama department sebab dia dah banyak kali gi Korea dan ada mak angkat Korea (orang cakap la. Aku tak rapat sangat dengan dia. Dah work from home mana nak mesranya). Anyway, colleague aku tu yang cakap paket tu berisi seaweed yang digoreng dengan minyak bijan dan selamat dimakan.  Memang selamat anak-anak sedara aku habiskan.

Dah beberapa teguk baru teringat nak ambil gambar

So..sedap ke Maxim Kanu Latte Mint Choco Korea Coffee Mix ni? Bolehlah tahan. Boleh rasa berangin mint tu. Bau pun wangi. Tak berapa manis dan rasa mint choco mengatasi rasa kopi. Tak  strong sangat so tak digalakkan untuk pengemar kopi tegar. Aku minum petang pun malam tu aku tidur lena. Maybe kalau bubuh ais lagi best dan nyaman. Aku lagi suka hot coffee berbanding cold unless kalau cuaca tengah panas membahang.

Kanu Maxim Coffee ni ada flavour lain jugak iaitu Vanilla Latte, Tiramisu, Double Shot Latte, Latte, Iced Latte, Dark Roast dan macam-macam lagilah. Korang cari sahaja di Shopee ke Lazada ke, banyak je. Boleh feeling minum bersama oppa Song Joong Ki. Gitu...

Nasib baik lah aku bukan jenis kaki tengok drama Korea. Jenuh kalau semua makanan dalam K-Drama aku terpengaruh pastu cari. Tahun 2022 ni aku tengok full series 2 drama je. 'Silent Sea' dengan 'Squid Game'. Both drama tu takde tunjuk makanan sedap. Orang bergaduh berebut makanan dan air adalah.

OK lah tu je nak cerita. Pageview drop, earnings pun merudum. Apalah nak jadi..

Read More

Amalan Sunnah di bulan Muharram

Monday, 1 August 2022

Assalamualaikum. Rasanya belum terlambat nak ucap Salam Maal Hijrah buat semua pembaca blog aku yang beragama Islam. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita yang telah lalu dan makbulkan doa kita. Tahun baru, buku baru, semoga amalan kita dapat ditingkatkan momentum dan lebih istiqamah. Tak salah berazam seperti lazimnya kita berazam bila masuk kalendar Masihi

Jom sama-sama kita berpuasa sunat Tasu'a dan Asyura. Moga mendapat berkat dan fadilat. 

Salam Maal Hijrah 1444H.
Read More