Thursday, 31 December 2015

Dilwale - Review jujur dari hati

Assalamualaikum semua! Yay, dapat jugak aku tengok filem Dilwale minggu lepas! Satu je sebab aku nak tengok filem ni, iaitu gandingan Kajol dan Shah Rukh Khan, antara pasangan pelakon hindustan yang paling aku minat atas muka bumi ni!

Personal review? Boleh tahan..Nak kata best giler tu taklah, banyak lagi filem lakonan diorang yang lagi bagus dari ni. Pengarah, Rohit Shetty, nampak sangat recycle plot filem-filem lakonan Kajol dan SRK yang lepas-lepas. Banyak movie reference yang jelas macam Main Hoon Naa, Josh dan of course, Kabhi Kushi Kabhi Gham. Kena menuntut dengan Karan Johar lagi. Cara KJ recycle dialog Kuch Kuch Ho Ta Hai dalam Kabhi Kushi Kabhi Gham memang kemas dan spot on! Rohit Shetty pernah cuba dalam Chennai Express. Boleh dianggap berjaya, tapi untuk Dilwale dah macam terlebih dos.

On the bright side, Dilwale bukanlah filem hindustan pertama yang menggunakan kemerduan lagu dan kecantikan sinematografi untuk mengumpan peminat ke pawagam. Filem yang dilakonkan di Goa, Bulgaria dan Iceland ni memang memukau mata. Lagu Janam Janam dan Gerua tu pulak memang addictive. Bab ni memang aku puji. Penerbit filem di India memang sanggup berhabis untuk hasilkan sebuah filem yang cantik dan berwarna-warni.

Sanggup diorang berdua ni tahan sejuk demi nak shooting lagu. Lokasi : Iceland

Tolak tepi soal cliche', sebab filem Hindustan memang terkenal dengan cliche'. Takde apa yang boleh buat korang terkejut pun. Plot twist? Well...tak tau lah korang, aku rasa biasa je. Tapi, itulah Hindustan. Tengok pangkal dah tau ending! Hahaha. Cuma, tulah, kalau nak bersaing dengan filem-filem Hindi yang baru kena lebih kreatif . Formula macam ni dengan peminat-peminat dah lama, laku lah. Nak dibanding filem Hindi sekarang, banyak action, daring dan jalan cerita yang lebih fresh.

Tapi...entahlah, sebagai fans yang dah biasa dengan lakonan SRK, Aamir Khan, Anil Kapoor dan pelakon-pelakon sezaman diorang, aku kurang minat dengan pelakon-pelakon baru. Diorang memang jauh lagi hensem, jauh lagi sado, dan jauh lagi putih (erk...) Tapi, tulah, aura diorang tak sama. Shah Rukh senyum simpul je kita semua dah cair. Aamir Khan kenyit mata sikit je semua dah lentok. Pelakon-pelakon baru takde pun yang buat aku teringat-ingat lakonan diorang. In fact, aku tak bother pun nak tau nama pelakon-pelakon Dilwale dua orang yang muda tu. Tak macam aktress dulu-dulu. Karisma Kapoor gelak terkekeh-kekeh pun orang rasa dia gorgeous nak arwah. Manisha menangis dalam Mann, korang pun nangis sekali kan? Jangan tipu! Penghayatan tu yang penting! Filem lama bercinta, tak payah sampai atas katil, tapi dia punya feel tu, masuk hati, beb!

Pergh, panjang aku membebel. Aku suka borak pasal filem Hindustan ni. Lantaklah orang kata aku kuat berangan pun. Borak filem Hindi ngan borak pasal bola, bab filem Hindi aku lagi expert sebenarnya. Tapi tulah dah jarang tengok filem-filem baru. Kalau ada pun aku tengok, yang pelakon dia pelakon lama.

Bajrangi Bhaijaan - Ramai peminat filem Hindi mengatakan ni filem terbaik 2015. Masuk wishlist.

Berbalik soal Dilwale, kepada yang belum tengok, jangan risau, filem ni berbaloi ditonton. Sedih, kelakar, action, semuanya diadun lengkap. Time kelakar tu memang orang gelak non-stop. Lagu-lagu pun sedap. Tak rugi lah, kalau takat nak tengok 2,3 kali.. Lagi-lagi kalau korang peminat SRK-Kajol. Best..tapi takdelah best giler.

Oh, by the way, aku bersimpati kepada mereka-mereka yang menyangka filem ni ada kaitan dengan Dilwale Dulhania Le Jayange. Takde kena-mengena langsung! Bijak produksi filem ni (tapi agak keji) memulakan promosi besar-besaran pada sambutan DDLJ ke 20 tahun.

Akhir kata dari aku, thanks for reading. Apna khayal rakhna mere dost (Take care, my friends!)


92 comments:

  1. Akak peminat cerita hindustan :)
    Ni yang rasa teruja nak carik cd2 lama

    ReplyDelete
  2. Akak peminat cerita hindustan :)
    Ni yang rasa teruja nak carik cd2 lama

    ReplyDelete
  3. kah kah kah...

    now I know apsal kakak ku sebokkkk sangat nak ajak pergi ICELAND....

    Cissskek betul... sebab dilwale rupanya.
    sabo je lah ...

    hi hi hi

    ReplyDelete
  4. kuch kuch ho ta hai is da best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yessssss.....setuju....10 kali tgk pun 10 kali jugak nangesssss adehhhh....hahhahahah

      Delete
    2. ye ke 10?entah-entah lebih..haha

      Delete
    3. Sal..10 kali tu minimum...keh keh keh

      Delete
  5. kenapalah cik sal boleh menulis dengan baik.
    perhh memang tere arh memberi ulasan... sedap je nak baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu dia keje kt suratkabar...kah kah kah

      Delete
    2. ye ke, terima kasih *kembang jap*..hahaha.sebab selalu baca movie review kat blog lain kot.

      Delete
    3. ahahah stuju ngan DM.. dats why Kak Sal keje ngan surat khabar =P

      Delete
  6. Belum berkesempatan PC nak tengok..in sha Allah..gandingan SRK dan Kajol jarang menghampakan..

    ReplyDelete
  7. Fuhh! Meh nak baca jap review jujur dari hati ni,.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari die hard fan citer hindi ni kak.. ngeh3..

      Delete
    2. Cik sal ni apa movie pun die hard...
      Haha

      Delete
  8. Orait! Kira berbaloi ditontonlah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya, best..tapi takdelah sampai best giler

      Delete
  9. Mana best? Dilwale ke Happy New Year?

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy new year tu citer ke???? bru kuar dr gua xtau pape ni....keh keh keh

      Delete
    2. tak tengok lagi happy new year, so tak boleh compare..hihi.ye, DM, movie..SRK gak pelakonnya

      Delete
    3. Lorrr...byk jugak pelem SRK yeee...bru tauu...hahaahah

      Delete
    4. nak tengok chipmunks gak !! tapi showtime semua penuh gak..

      Delete
    5. erm... antara dlwale dengan happy new year, rasanya dilwale best kot. happy new year macam ermmmmmmmmmm no comment.

      Delete
  10. plakon baru banyak tak kenal.. nak yang lama2 jugak..
    ngeh3.. itew suka Arjun hewhew..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arjun rampal tu sekarang pun hensem lagi..

      Delete
    2. dari dulu lagi hensem.. tapi movie dia sikit je yg meletop2..
      heeeeensem okay !! nak benchmark hero hindustan yang hensem =P

      Delete
  11. tulaa ada kawan cakap.. kalo plakon Dilwale ni bukan SRK n Kajol..
    citer ni biasa2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu Siti...kalau bukan diorang, tak rasa ramai yang beria nak tengok

      Delete
    2. bila tu Zaf ? x tngk lagi ke..?? hehe..

      hehe sbb org truja kan nk tngk dedua ni blakon sama..

      Delete
  12. I setuju ngan kak sal.. penghayatan pelakon dulu memang best.. I pun xminat lakonan pelakon sekarang.. nak2 plak terpengaruh barat sungguh.. sampai la xsempat nak layan dilwale lagi..download kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengaruh barat satu hal, tapi cara berlakon tu macam keras..tak rasa pun macam diorang tu bercinta.

      Delete
    2. Drama mlyu pun mcm tu. Huhuhu.
      Cer tgk filem lama... evergreen.
      Yg la ni... huk aloh

      Delete
  13. Baguih lah kak sal leh hurai macam tu, memang betul ambik tahu.. I kalau tgk hanya hiburan semata-mata, tak pandang sangat segi dialog ka, apa laa.. hehe... kipidap dingibab.. haha..

    _happy new year_

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..akak suka movie,tapi bukanlah pandai sangat..hanya pandangan penonton biasa.

      Delete
    2. Kannnn ... hebat betul ulasan sal

      Delete
  14. Haah kak.... cerita sekarang, tak ingat tajuk langsung... pelakon langsung tak kenal.. main tegok ja.. tu pun, part lagu, skip..

    cerita dulu jugak yang win.. setiap lagu dalam cerita dok menjadi siulan.. part berangan,jangan kata lah kan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer-citer sekarang akak selalu skip lagu sebab seksi..segan kalau ada bebudak or parents tengok sekali

      Delete
    2. setuju kak Sal. kita segan betul nak tunjuk video. lahai. macam lagu english dah. pastu skang mesti ada kiss scene hindustan. whyyyyyyy??????

      Delete
    3. haah, dulu-dulu scene kiss tu macam taboo je.sekarang dah kerap.ugh, kenapakah???

      Delete
  15. betul2, tengok mann berapa kali pon asyik nangis je. haha. terbaik la review ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu najwa...

      Mannn tu tgk 18 kali pon nanges...

      Hwaaaa

      Delete
    2. ye ke 18?entah-entah 80 kali..hehehe

      Delete
  16. Kena bawa tisu sekotak tak kak Sal kalau saya nak pergi tengok movie ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah kot..sebab baru nak sedih, tetibe ada part lawak pulak..kalau nak bawak pun, yang paket kecik tu satu cukup..hahaha

      Delete
  17. sy setuju dgn sal...sy suka pelakon yang seangkatan dgn SRK....pelakon muda2 skg langsung xamik tau.....kalau tgk citer hindi pun kena ada pelakon yg lama2....bru ada feel....movie yg baru dgn pelakon baru mmg sy xlayan....ikhlas dr hati sy hahaahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan, bukan tak boleh nak move on, tapi memang rasa pelakon baru tak best cam yang lama-lama..

      Delete
    2. Nampak nau kita yg dh "berusia".

      Hihihi

      Delete
    3. Sal..sy pernah jugak pujuk hati tgk yg muda2 belakon...tp hmbar...xde setitik air mata pon keluar..adehh....frust tauuu..coz tujuan utama tgk hindustan nk bersihkan mata...hahaahah

      Delete
    4. Huda....betul...kita memang makin berusia..hahaahah

      Delete
    5. hahaha sebab usia dah x seiring dengan zaman skang punya trend. sebab tu jadi x suka. diorang okay je. cuma kita masih ada legend2 ni so x boleh move on. macam band spin wings spoon semua tu. mana boleh cakap skang best. dulu lagi hebat haha

      Delete
    6. betul...betul...sebab ada legend tak boleh move on.!!

      Delete
  18. Pelakon lama juga best.. kak aiza pun minat SRK..;)

    ReplyDelete
  19. Makkk aiiihhh Cik Sal siap hapal skrip citer lepas2 utk buat perbandingan... perghhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bru laa namanya kipas susah mati citer hindustan...haahaha

      Delete
  20. SS harap suatu hari nanti filem hindustan mampu dilakonkan di bulan... he he he..

    ReplyDelete
  21. Filem hindustan kena hepi ending.. kalu tak... boleh terbako panggung wayang... keh keh keh..

    ReplyDelete
  22. Shabasssss Inspekter saahaaahabbb... Challo betteyyyy... Happy new year... he he he...

    ReplyDelete
  23. Review yg jujo.. nak tengok sgt dilwale.. Tak lupa nk wish HAPPY NEW YEAR sis ..

    ReplyDelete
  24. siap boleh speaking hindustani beb cik sal ni

    ReplyDelete
  25. Tak tengok lagi dilwale ni... Rasanya tunggu tengok kat rumah ja opss

    ReplyDelete
    Replies
    1. deepavali tahun depan confirm tayang..hehe

      Delete
  26. ARz pun minat Aamir khan, hitrik dan salman khan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aditya Roy Kapur dilupakan... ok foiinneee Arz..!!

      hahahahahaa... :p

      Delete
    2. Aditya tu baru, mana arz kenal..sy pun kenal Ranbir kapoor je..hehe

      Delete
    3. abg arz kenal aditya. saje je tu. hahahaha. kita suka ranbir dulu. tapi sejak cinta dengan katrina, kita jadi menyampah. i hate katrina haha

      Delete
    4. really?katrina bukan ngan salman ke?haha, ketinggalan betul bab gosip ni.akak suka ranbir tu, dia ada aura hero dulu-dulu..comel je, tapi sweet..

      Delete
  27. HAHAHAHA I LOVE THIS MOVIE DAH TGK 2 KALI HAHAHAHA

    ReplyDelete
  28. saya pun ingat ada kaitan dgn DDLJ pada asalnye. :D anyway, dah tgk behind the scene lagu2 dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah..tu yang tau Kajol ngan SRK sacrifice tahan sejuk untuk shoot lagu Gerua..hehe

      Delete
  29. cek tggu msk astro first hahahaha

    ReplyDelete
  30. tp mmg x dinafikan sinematografi dia mmg cun bangettt...ada baget mmg boleh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada budget, Liverpool pun mampu beli Messi, Ronaldo, Lewandowski...tapi mampu Bentekehkehkeh je

      Delete
  31. woww..!! nice review.. :)
    50% saya setuju, 50% tak berapa setuju.. hehehehe.. apapun, saya suka review ni..

    bab promosi 20 tahun DDLJ tu bukan dibuat oleh produksi yg sama kan..? Dilwale ni terbitan syarikat SRK juga so tak pelik lah kalau ada mcm "ambil kesempatan" skit atas kebetulan.. hahahahaa.. tp tak la keji.. oppsss... :)

    seronok la jumpa blog yg leh ajak sembang hindustan.. hehehehe.. Review la filem lain lagi, saya datang baca.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks!hehe..Insha Allah, jarang sangat tengok filem baru, so tak buat review sangat.manalah tahu, pas tengk bajrangi tu sy buat review lagi ke

      DDLJ terbitan family Chopra, ni syarikat SRK, so memang berbeza..

      Delete
    2. Chillies tu kan production SRK. xpela. dia saje nak ingatkan semua orang pasal DDLJ tu hahahaha. sebab skang mana nampak dah Kajol berlakon. so it's a big thing for everyone who admires her.

      Delete
  32. Betullah Sal...pelakon lama dan cerita hindustan lama mmg buat mak basah kuyup tudung tau....Kecuali Salman Khan mak kurang minat!
    Tetiba teringat cite Mann tu weyh....

    ReplyDelete
  33. hahaha. yep. dilwale ada part movie lain dia amek yang macam main selit je. macam Chennai Express tu nice gila. masuk dengan scene. hahaha. and omg, kajol muda gila. padahal dah 40 lebih. srk pun sama. kita kenal artis muda tu sbb dah tgk filem awal diorang.

    ReplyDelete
  34. Amboi, speaking Hindilah pulak! Memang sah peminat tegar Hindustan ni! Akak pun filem Hindustan yang baru-baru memang tak tengok. Akak pun sebenarnya bukanlah peminat tegar Hindustan tapi dulu-dulu kerap jugalah menonton dan seisi rumah suka tengok filem Hindustan. Selalulah akak tak memang dengan kuasa veto kakak-kakak kat rumah tu!

    Paling akak tak berkenan kalau bab pelakon Hindustan ni Ajay Devgan dan Salman Khan. Cukup tak berapa sukalah depa berdua ni. Hero yang lain-lain tu onlah juga rasa minat tu. Kalau SRK tu dulu-dulu, kalau dapat tatap face to face memang terpeluk jugalah! Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...akak sama macam akak punya jiran tu, tak suka salman khan..eh, hensem apa dia.badan sado..hihihih

      Delete
  35. eh samalah kita sal. mungkin sebab usia kita kot
    akak cite hindi zaman mak abah akak pun akak layan
    rasa handsome betul rishi kapoor dalam cite bobby...
    ni naip pun boleh terngiang2 lagu2 dalam cite tu

    masuk zaman 3 khan tu memang no doubt lah.
    memang takde sape boleh lawan kehebatan diorang...even new comer tak boleh lawan.
    tapi of course SRK paling outstanding! semua cite dia memang tangkap leleh lah.
    nak kata dia handsome idaklah kalau banding dengan hrithik roshan...
    tapi pembawakan watak tu. memang teringat!

    mohabbatein akak tengok berpuluh kali. suka betul!
    tu belum cite kabhi khushi kabhie gham, dil to pagal hai
    and of course kuch kuch hota hai! siap lagu boleh hafal tu

    akak nyanyi ye...saajanji ghar aaye hay, saajanji ghar aaye
    dulhan kyon sharmaaye hay, saajanji ghar aaye...ewahhh!
    sonok pula pepetang cite hindustan ni! hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhh...nampak!
      komen pasal cite pasal hidustan aje dah boleh buat entry!
      hahaha

      Delete
    2. komen bukan takat boleh buat entry, siap karaoke lagi..hahaha.sempoi betul!

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com