Thursday, 7 March 2019

Kembara Aceh Part 4

Part 1
Part 2
Part 3

Assalamualaikum. So hari kedua di Sabang kami ke mana pulak. Let's check it out!!!

Kita mulakan entry dengan pesanan penaja

Pagi hari kedua ni kami dibawa ke Air Terjun Pria Laot.  Air Terjun Pria Laot ni terletak kira-kira 12km dari Kota Sabang.

Kenapa Pria? Kenapa tak Pooja? Gelak la wei aku buat lawak ni.

Nak ke air terjun ni kena trekking dulu. Memang bestlah pagi-pagi dapat hidup udara segar Aceh. Tapi kena hati-hati. Sebab ada masanya kena lompat-lompat atas batu nak seberang sungai dan melangkah pokok-pokok tumbang. If korang tak biasa, better pakai kasut.

Hati-hati cik Salmah


Agak malang di hari pergi air terjun ni aku period first day pulak tu maka tak dapat nak bermandi-manda dengan yang lain.

Dah puas mandi-manda, trekking keluar dari kawasan air terjun dan naik kereta ke destinasi seterusnya

Seterusnya kami dibawa ke Goa Sarang. Kalau nak pergi Goa Sarang ni boleh pergi jalan kaki atau naik bot. Tapi kalau jalan kaki takdelah sampai betul-betul depan pintu gua. Kena berenang sikit. Disebabkan tak kuasalah kami nak berenang, maka we olls ikut jalan laut iaitu naik bot.

Abaikan kaki entah sape lah tu

Posing dulu sebelum turun. Sumpah lawa view belakang tu

Pondok kecik tulah tempat naik bot. Naik bot kena bayar. Aku lupalah berapa sebab Herman yang settlekan semua

 Kena turun tangga. Tinggi jugak. Tabahlah duhai lutut



Ajet-ajet berani tak pakai life jacket. Untuk bergambar jelah

Masuk dalam area Goa Sarang tu gelap je, aku pun tak amik gambar. Hahaha.

Masa dekat pondok pengawal ternampak notis ni. Aceh memang serius bila soal Hukum Islam

Masing-masing dah lapar, ajak Herman cari makan sebelum ke Pulau Rubia pulak.

Makan dekat sini. Lauk kampung je. Sedap dan murah.

Masa berenti makan aku tengok Herman dengan tenang je turun keter tak kunci. Aku risau jugak so aku tanya tapi dia gelak je. Dia cakap kat Aceh ni orang takut nak mencuri. Wow, mesti crime rate diorang rendah.

So ada apa di Pulau Rubia? Sambung next entry la ye. Thanks for reading gais!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com