Sunday, 20 December 2015

Review - Krampus

Krampus doesn't rewards, he punishes
He doesn't gives, he takes

Kali pertama menonton trailer filem ni, I was like, Kram-who? Walaupun biasa membaca western folklore (dongeng rakyat dari Barat), tapi Krampus bukanlah watak yang famous macam Santa Claus atau Tooth Fairy.

Apa itu Krampus? Krampus merupakan watak cerita dongeng dari Bavarian countries (German, Austria, Czech Republic etc) yang merupakan antithesis kepada Santa Claus. Kalau Santa Claus tu dikatakan bagi hadiah dekat budak-budak yang berkelakuan baik sepanjang tahun, Krampus pulak spesis monster yang akan memberi hukuman dekat bukan setakat budak-budak je, tapi semua orang dalam kampung tersebut yang dah takde semangat Krismas.

Untuk senarai penuh pelakon, boleh klik SINI .

Filem ini mengisahkan sebuah keluarga yang berkumpul beberapa hari sebelum Krismas setiap tahun. Setiap kali pun, diorang memang tak ngam. Kali ini, disebabkan tak tahan, anak lelaki keluarga tersebut bernama Max telah 'memberitahu' Santa Claus yang dia membenci keluarga dia dan membenci Krismas. Permintaan Max rupanya didengar oleh Krampus dan ia pun muncul di kawasan perumahan keluarga Max bersama para pembantunya. Krampus mula menziarah satu-persatu rumah-rumah di situ dan....



Nak tahu kena tengok sendiri. Lalalalala



My review? Nak kata best giler tu takdelah, tapi boleh la jugak layan. Krampus ni cerita seram ye, cerita hantu. Banyak jugak part terkejut, tapi takdelah sampai tahap terjerit-jerit histeria. Kalau korang enjoy filem Chucky, It,  Annabelle dan Dead Silence, this is definitely the movie for you!

Sanggup? Kalau sanggup, meh la datang wayang, I tunggu u olls.

Nota kaki : Semalam tengok Star Wars, tertengok trailer filem The Boy, ni macam lagi seram nokharom! Sape berani teman aku tengok? Hehehehe.

48 comments:

  1. SUKA JUGA DGN CITER FILEM DONGENG RAKYAT NI....

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. tak boleeee wak, ni citer seram, bahaya..haha

      Delete
    2. Wak ni memang nak kena gigit ngan Krampus...

      Delete
  3. Saya tawarkan diri utk teman Sal tonton 'The Boy'.. Dijamin seumur hidup boipren tak jeles punya Sal tonton dengan pakcik tua beranak enam, hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, saya memang takde orang nak jeles..abang JR jelah, nanti ramai yang nak parang saya.lagi seram dari Krampus

      Delete
  4. First time dengar.... kak ! nak tunggu kat mana ni ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan akak yang nak tunggu, tapi hantu Krampus tu

      Delete
  5. Akak kurang sikit citer2 cam Krampus nih..tengok trailer je hari tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS lagi tak tahu apa.. ha ha ha...

      Delete
    2. SS kalau bab travel dia tahu lah..hahaha

      Delete
    3. sss - sama lah kita ..
      tak tau pun krampus ni apa...

      Delete
    4. lebih win lagi - first "eye sight" baca "KAMPUS"

      Ingat kan sal buat citer pasal kehidupan kampus.

      maklumlah alumni universiti dengan ali setan dan asmidar gitew katanya.

      hi hi hi

      Delete
    5. Hahahah dak Huda ni ada-ada je lah :)

      Delete
  6. Tak pernah dengar pun pasal cerita ni sebelum ni.

    ReplyDelete
  7. salam ciksal dh tenok Star Wars 7 keww?
    aiseh, 'Ben' tu saper? bukan ke 'Kylo Ren' yg watak jahat tuuh? ciksal dah tenok star wars episod 4,5,6 yg dulu2? Kylo Ren tu ialah anak Han Solo dgn General Leia (kakak Luke Skywalker) .. Kylo Ren dh jadi jahat le kann., masih tak paham? jomm tenok skali lg dgn wak.,

    Kylo Ren is the son of original Star Wars trilogy characters Han Solo and Leia Organa, who becomes a dark warrior strong with the Force after joining the Knights of Ren. In the film, he is a leading member of the First Order.

    ReplyDelete
    Replies
    1. confuse anak Han Solo dengn anak Luke, sekarang dah faham Wak...thanks! faham dah..tapi kalau wak nak belanja tengok lagi sekali kena bawak anak2 sekali.takut fitnah...hehe

      Delete
    2. sbb dh faham xyahlah ajak lagik., kanns

      Delete
    3. tenok Wak.. ??? tenoooook ? ahahaha..

      Delete
  8. Replies
    1. Adam Scott, Toni collette..lain tak kenal.

      Delete
  9. Hahaa...kakak tolak tepi lah cerita2 seram ni...bukan pe tak tahan menahan suspen.

    ReplyDelete
  10. Ok nak ajak cik abg g tgk la. Hehe

    ReplyDelete
  11. oookai.. citer hantu ke.. kensel ahaha..

    ReplyDelete
  12. citer hantu omputih camni macam bileh layan juga..tp tulah tak dpt nk ke panggung dengan cik pia tu..nk tinggal ke pengasuh tak sanggup pulak semata nk tgok wayang je.hehe

    ReplyDelete
  13. Kak Sal, komen ni takde kena mengena dengan post ni.

    Alhamdulillah, saya dah dapat dah gifts dari kak Sal tu. Totally appreciate it. Thank you so much!

    ReplyDelete
  14. tak tahulah bila nak tengok wayang lagi ni..

    ReplyDelete
  15. cerita seram ke ni..idokler nak nengoknya..ky ni penakut..

    ReplyDelete
  16. Baca review mcm best... hehe.. btw cikla singgah sini sat...

    ReplyDelete
  17. cerita hantu ni kurang layan skit.. jiwa tak kental.. HAHA..

    ReplyDelete
  18. krampus nama pun.. x komersial langsung..hehe..

    ReplyDelete
  19. arrgghhh....xsnggup tgk citer ala2 seram cenggini....takut terbawak dlm mimpi jd mimpi ngeri....heheheh

    ReplyDelete
  20. Hadoiii... SS salah baca tajuk... Ingatkan Kampus... Rupernya Krampus... Cisssss!

    ReplyDelete
  21. Honestly... SS dah lama tak tengok wayang... Dah lama tak riki filem2 baru... Enggak ada masa... Time krismas je baru tgk citer omputih kat tv... ahakss....

    ReplyDelete
  22. Cerita ni ada ala2 cerita Freddy ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak, Freddy tu orang..ni monster

      Delete
  23. Replies
    1. then Amy tak sesuai la tengok filem ni

      Delete
  24. Kalau baca kenapa Krampus tak boleh survive kat Malaysia, terus cerita separa seram ni jadi kelakar tau! Akak dah tengok cerita ni, tengok kat rumah jerk ^_^ Bolehlah, takdalah seram sangat sebab akak bukan kanak-kanak lagi yang takutkan si Kerampuss ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ada gak baca!krampus tak boleh survive kat negara takde salji, so saya takdelah rasa seram sangat

      Delete
  25. eh tu cite seram ke
    ingat cite tuk bebudak cam cite grinch yang jim carey berlakon tu
    akak ni sejak dah beranak, cite seram ni agak lambat sikit
    kalau berteman mungkinlah...tu pun mungkin setelah baca beratus kali ayat pendinding
    penakut tak hingat akak ko yang sorang ni sal wei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer seram kononnya, tapi takdelah seram pada pendapat saya..

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com