Saturday, 26 December 2015

Apa best sangat Star Wars tu?

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Lama betul tak menaip kat sini. Masa tu ada kalau nak dicuri, cuma mood blogging saja yang turun naik macam prestasi Liverpool. Sudahkah kalian menonton Star Wars Episode VII- The Force Awakens? Kalau sudah, harap dapat menahan diri dari membuli rakan-rakan yang belum menonton dengan membocorkan spoiler. Punyalah hebat penangan 'takut spoiler' sampaikan aku scroll Twitter laju-laju sebab ada pengalaman ngeri member up status ending filem Amazing Spiderman 2 dalam Facebook. Berbakul-bakul dia kena maki. Padan muka!

Tapi, kalau belum menonton..kenapa? Aku rasa ada dua sebab. Sebab yang pertama, belum, atau memang tak ada kesempatan. Kedua, sebab tak minat. Aku pernah baca teori : the only people who don't like Star Wars, have never seen it. Aku pulak, nak kata fanatik tu tidaklah, cuma aku ni memang kaki filem. So, macam tipu je kalau aku tak curi masa sikit dan pergi tengok walaupun sibuk. Sibuk kerja dah satu hal, cuti sekolah ni, biasalah musim kenduri. Kenduri kahwin, bertunang, bersunat, akikah, macam-macam lah.

Actually, korang perasan tak, kebanyakan fanatik Star Wars ni adalah mereka yang agak, ehem, berumur. Mereka yang berumur 30-an ke atas lebih excited nak menonton filem terbaru ni berbanding remaja, apatah lagi kanak - kanak. Tapi kenapa, apa best sangat Star Wars tu?

Star Wars Family Tree
Panduan untuk mereka yang tak follow Star Wars sangat, tapi teringin nak menonton.

Uniknya Star Wars ni, berbanding francais filem lain, adalah ia tidak ditayangkan mengikut turutan. Berikut adalah senarai filem-filem Star Wars yang terdahulu :

1. 1977 - Episode IV - A New Hope

2. 1980 - Episode V - The Empire Strikes Back

3.1983 - Episode VI - Return of the Jedi

4. 1999 - Episode I - The Phantom Menace

5. 2002 - Episode II - Attack of the Clones

6. 2005- Episode III -Revenge of the Sith

7. 2015 - Episode IV - The Force Awakens

Source : Google and 9Gag

Kalau korang perati tahun filem-filem Star Wars ni dikeluarkan, mesti korang dah boleh agak kenapa ia lebih appealing kepada generasi yang lebih berumur. Sebab most of them, membesar dengan filem ni. Masa aku kecik-kecik dulu, TV memang suka ulang-ulang filem Star Wars time cuti sekolah, atau Krismas, atau  Hari Raya. So, walaupun trilogi pertama semuanya keluar sebelum aku lahir, tapi memang dah biasa main pedang kayu ngan cousin dan pretend tu light saber. Bagi aku, Star Wars ni lebih dari sekadar filem Sains Fiksyen. Ianya tentang kekeluargaan, tentang politik, perebutan kuasa, friendship dan kesetiaan.

So, see you later guys..May the Force be with you.

Nota kaki : Pasni nak tengok Dilwale pulak!

73 comments:

  1. kaki filem dgn kaki wayang tu apa beza erk ciksal., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaki wayang tengok filem terbaru je..kaki filem layan semua.kat TV, kat wayang, kat internet

      Delete
    2. ooooooooooooo.....itu beza nya ehhhhh....baru tauuuu hehehe

      Delete
    3. Ohhh, baru akak tahu ada bedanya! :)

      Delete
  2. Ben skywalker tu anak luke skywalker kann ., tapi apsal xde dlm family tree kylo ren tu anak han solo dgn leia ., kann ciksal.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kategori anak angkat lettew

      Delete
    2. Tu kategori anak angkat lettew

      Delete
    3. tu lah, saya ingatkan kylo Ren tu sebenarnya Ben, tp napa Han Solo ngan Leia mengaku tu anak dia?

      Delete
    4. aisehh, kan han solo tu laki kak Leia yg menghasilkan kylo Ren., masih x paham keww ciksal? ;p

      Delete
    5. Wakkk terlalu banyak berfikir. he he he...

      Delete
    6. itu saya tau lah wak..takpe wak, nanti saya explore website lain nak cari jawapan kepada kekeliruan saya ni.. hehehe

      Delete
    7. Hikhik wak tiba-tiba mengaplikasikan konsep critical thinkingnya di sini :)

      Delete
    8. Adehhh saya buta sikit bab star wars ni... Kalau honey star boleh la tolong jawapkan

      Delete
  3. Hahaha... anak2 sedara semua p tgk.
    Dulu kck2 tgk gak...last tgk revenge of the sith tu pun x de perasaan.
    Kih kih kih...

    Nk tgk alvin n chipmunks lh... tp tgk kt dvd je kot... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yang saya tau pedang dia ada bunyi ja

      Delete
  4. Kita dh main musk kylo ren kt toysRUs...
    Hihihi

    ReplyDelete
  5. Cik sal... ada teater best... roger k...
    Dh blk dh ni..
    Hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. xnak ajak wak lettew., huhu2

      Delete
    2. meh le, kte ajak wak sekali...ramai2 takpe, berdua yang bahaya...haha

      Delete
    3. tringat fantun dulu.,

      Sudah bersarang burung tempua
      Sarangnya tinggi tidaklah rendah
      Dahulu seorang sekarang berdua
      nanti bertiga lah., harhar2

      Delete
    4. Bln 2 no mcm ada teater apa ke ntah tajuk nya
      .. nnt blh roger moger k

      Delete
    5. wak : pantun saya versi zaiton sameon..

      dulu aku sendiri, kita masih sendiri, hadapi hidup ini...hahaha

      Delete
    6. huda: OK je, kalau sal x perasan, huda roger lah ye

      Delete
    7. Waaa... sempoi pantun...

      Delete
    8. Waaa... sempoi pantun...

      Delete
    9. Adeh! Akak gelak sampai sakit perut baca pantun versi Zaiton Sameon Sal tuh! Akak persembahkan lagu Headwind kat sini ♫♪Kita serupa,...kita serupa ♪♫

      Delete
  6. saya dalam kategori kedua.. tak minat.. argh ! not my type.. tapi, kalau nak belanja pun boleh.. masuk and tidur, tak susah pun.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidur?baik akak belanja wak lalat..haha

      Delete
    2. iyela nk blanje wak tidur katanyer., orgtua pesan ., Kalau nak tidur tidurlah mata . Jangan dikenang orang yang jauh., ammvoiii

      Delete
    3. amvoiii wak, berpantun aje kerjanya

      Delete
    4. Wak, kalau nak kenang orang jauh jugak, gimana?

      Delete
    5. kenang sikit-sikit takpe kak Farrah, jangan sampai merana diri..ewah!

      Delete
  7. X minat jugak..baik layan crita doremon..hihi

    ReplyDelete
  8. anak2 suka tengok..hehehe blogging ja ..kurang masa nonton ni

    ReplyDelete
  9. datang lagi sal..kali ni gambar terang semua...

    ReplyDelete
  10. Saya memang tak pernah tengok Star Wars ni lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak lebih kurang sama macam Farah. Mungkin pernah tengok masa kecik tapi tak abis. Eh, ke yang akak tengok tu citer Star Trek?!

      Delete
  11. sy tak minat star wars..tak boleh masuk otan la klu sains fiksyen gini..lgpun kecik2 dulu tak main pedang.layan pondok2 ja.hahaha

    nk tgok dilwale gak..uwaaa tolong jagakan afia boleh.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...boleh takde hal.dengan aiman sekali saya jaga kan

      Delete
  12. minggu lepas, aku tengok filem ni 2 kali beb! aku bukan peminat fanatik, tapi bila tengok filem ni, aku lebih kepada nilai sentimental kat situ.

    nasihat aku, air dicincang takkan putus. kalau ada masalah keluarga, cepat2 la setelkan. jangan sampai jadi peperangan antara galaksi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah... komen ni paling win...

      nasihat aku, air dicincang takkan putus. kalau ada masalah keluarga, cepat2 la setelkan. jangan sampai jadi peperangan antara galaksi...

      Delete
    2. hahaha..memang win!tapi star wars memang asal pun pasal masalah keluarga yang tak selesai..

      Delete
  13. saya minat juga tapi tak sampai nak kejar tengok kat pawagam. biasa tunggu je kat tv

    ReplyDelete
  14. sy salah seorang yg xphm dgn citer star wars....kena tgk dr mula2 mgkin baru phm heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok gitu2 aje.
      X phm gak. Buat2 paham sudah.
      Nnt anak2 sedara sy bg sy tuition star wars lg pening...

      Ha ha ha

      Delete
    2. pernah cuba tgk...episod plg lama...tapix smpai ke hati....last2 separuh jln jer tgk....separuh jln lagi tido....hahhahahaha

      Delete
  15. jujur ckp, 1 siri pun x penah nk tgk...x tau kenapa... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jujur adalah satu sikap terpuji.

      Hi hi hi

      Delete
  16. kalau dah minat tu x boleh nak kata apa laa... so kita baca je 'keghairahan' peminat star wars...

    ReplyDelete
    Replies
    1. daripada minat liberpul, baik minat starwars..ka kah kah

      Delete
  17. p/s
    sian ko dok dlm gua x kuar2 since bln lps hahahahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...semalam dah standby ridsect, tetibe abang Ben datang panggil keluar.fuhhh, lega.

      Delete
  18. 1bilion dlm 12 hari beb...

    Hebat tak hebat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, diorang ada kumpulan peminat yang tersendiri..

      Delete
  19. minat juga harrison ford

    ReplyDelete
  20. Dari muda lagi saya tak suka Star Wars, mungkin kerana penggambarannya banyak dibuat di studio. Hari tu ada anak ajak pergi tengok di panggung wayang tapi saya kata tak payahlah nanti saya kena bawa bantal dan kalau berdengkur malu dgn penonton lain!!

    ReplyDelete
  21. SS tak ingat bila kali terakhir SS tengok Star Wars... Ha Ha HA...

    ReplyDelete
  22. Ehhhh... pelik... pesal tak ikut turutan... iskkss..

    ReplyDelete
  23. belum sempat nak tengok....baru nak bernafas

    ReplyDelete
  24. Seronok tengok sal cerita... Tapi star wars ni tak faham mungkin tak ikut dari mula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak follow memang kurang faham sikit..tapi actually citer dia simple je..hehe

      Delete
  25. may the force be with you. hahahaa. teringat Sheldon Cooper.

    kita x pernah layan Star Wars. xtaulah. maybe nampak berat kot cternya macam LOTR tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOTR pun berat bagi akak..tapi Star Wars kinda easy to understand..

      Delete
  26. Akak walaupun dah errrr... berumur (hahaha) tapi tak minat Star Wars ni, Dik Sal. Akak minat cerita muda belia remaja aje sesuai dengan umur yang dah meningkat. Hahaha sekali lagi!

    Anak-anak akak pun takda yang tergedik-gedik ajak MommyDaddynya menonton Star Wars tapi telinga ni tak tahan weyh, si kecil kat rumah tu sikit-sikit nyanyi lagu Star Wars tu. Habis semua benda dia buat dia dok pakat nyanyi'Deng! Dengdeng!Dengdeng!....' Sakit telinga akak!

    ReplyDelete
  27. wei akak follow cite star wars ni cuma hak baru ni aje tak tengok
    kawin dengan orang tak minat movie sedangkan akak dulu hantu movie
    tapi nampak gayanya si bujang menuruti jejak langkah mama dia
    tak tahulah kot terbuka hati papa dia sebab anak pun suka bangat sama star wars

    rasanya movie dia pun tak begitu berat
    even kalau tak follow dari mula, still boleh paham
    tapi kalau nak lagi memahami...kenalah follow dari mula...haha

    eh cite sikit spoiler...akak tak kisah
    lagi semangat nak tengok kalau ada spoiler...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.saya pun rasa star wars tak heavy sangat.tak follow pun boleh faham.spoiler? han solo mati..

      Delete
    2. han solo mati??? yeke? awatnya?
      adusss!

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com