Friday, 20 December 2013

Memoir si mangsa ragut


Rasa macam baru semalam peristiwa nyaris kena ragut itu terjadi. Masih terngiang-ngiang bunyi motor yang laju datang dari belakang dan tetibe aku sedar aku dah atas jalan. Aku bangun, kepala macam berpinar sekejap. Aku ingat aku terjatuh sebab tersadung batu ke apa ke, tapi bila aku angkat handbag aku, aku tengok beg aku koyak. Dalam pening-pening tu aku nampak motor tu blah, penunggang dia sorang dan plat motor cam blur je pada pandangan aku. First line of defense, aku terus balik rumah dan ketuk pintu macam nak pecah. Adik dan anak saudara aku ada kat rumah masa tu. Sambil menggigil aku cerita kat diorang.

Aku tak buat laporan polis pun sebab tak ada bukti aku nak tampilkan.Lagipun tak ada barang yang hilang. Bangang peragut ni ragut beg silang sah sah la tak dapat! Malam tu pas parents aku balik dari surau, diorang bawak aku gi klinik. Dapat 2 hari MC sebab terkejut dan sakit-sakit badan. Esspecially belah kiri sebab bahagian tu yang jatuh tersembam ke jalan. Nasib aku baik sebab jatuh atas jalan. What if aku jatuh dalam longkang? What if jatuh tu aku pengsan dan tak ada orang sedar? What if peragut tu bawak kawan? What if dia ada senjata??What if dia patah balik??

Aku ambil masa agak lama untuk recover. Nak keluar sidai kain pun takut, walaupun di siang hari. Nasib aku baik Abah masih bekerja di UM waktu itu so dapat la aku ulang-alik dengan dia.

Tapi traumanya aku masih rasa sampai hari ni. Setiap kali lalu jalan yang sama tak kiralah pergi atau balik kerja, aku akan tetap berdebar-debar macam jantung nak meletup. Aku sekarang tak suka berjalan mengikut arus trafik, mesti bertentangan supaya aku nampak kenderaan datang dari depan Beg tangan comel dan tali pendek hanya untuk travel yang menggunakan kereta 100 peratus. Peristiwa itu mengajar aku erti aware. Sentiasa bawak senjata dalam beg dan bersedia untuk seribu satu kemungkinan. Aku jadi paranoid. Naik kereta terus kunci pintu. Masuk rumah pun sama. Yang pasti, bunyi motor dari belakang tak kisahlah walau kat mana pun akan membuatkan jantung aku berdegup kencang macam nampak Brad Pitt depan mata.

Keji betul manusia bergelar penjenayah ni kan? Kita claim negara kita negara maju, negara merdeka. Tapi apa erti merdeka kalau nak keluar rumah pun takut??

Apa-apa pun...


Monday, 16 December 2013

Orang gila dalam LRT

Dah banyak kali aku terserempak dengan sorang perempuan Cina berumur dalam 30 lebih turun kat LRT Bangsar waktu puncak orang datang kerja. Dia suka cakap sorang-sorang sambil tunjuk-tunjuk atas. Aku tak pernah amik port pun pasal dia tapi pagi ni dia naik tren sama ngan aku! Start masuk kat Masjid Jamek sampai Bangsar dia bercerita. Tentang Jesus, Buddha, family, duit..Orang dalam train semua ignore dia. Pity this one guy who accidentally made eye contact, tak pasal-pasal kena maintain. Dah nampak cam dia cerita kat that guy pulak.Hahaha.

As usual dia turun kat Bangsar, still cakap sorang-sorang.

Tengok dia buat aku terfikir..betapa kita manusia lupa bersyukur dengan nikmat kewarasan yang Allah beri. Kau bayangkan kalau kau pengsan, bangun-bangun terus gila! Kalau sakit pun kau masih boleh beribadat semampu daya. Mungkin juga sakit itu akan membuatkan kau makin rajin berzikir sebut nama Allah selalu. Sakit juga akan buat kau ingat mati. Tapi, kalau gila??? Orang gila mana ada dosa pahala. Kot la sebelum gila tu kau buat dosa tapi tak sempat bertaubat. Tak ke gila??

Bersyukurlah dengan nikmat sanity yang Allah beri. Hidup tak payah nak stress sangat, kena ingat Allah selalu.Aku pernah baca satu novel ni tentang mamat yang tak sedar dia ada schizophrenia. Awal-awal cerita penulis gambarkan dia sebagai seorang yang menjaga solat, walaupun tak obvious sebab ni bukan novel agama pun.Lama-lama dia makin leka dengan maksiat dan penulis dah berhenti nyatakan watak tu menunaikan solat. In the end, penyakit dia jadi makin teruk dan dia start bunuh orang...

By the way, novel ni tajuk dia 'Bisik' keluaran Buku Fixi. Aku tak baca love story, sorry..

Agama tu kan ibarat tali, tempat kau berpegang. Kalau takde agama kau akan terumbang-ambing. Kalau hidup tak ikut ajaran agama, kat mana barakahnya? Hati akan gelisah, fikiran jadi kusut, syaitan pun suka menghasut. Sakit gila tu mungkin masalahnya di otak, tapi puncanya, aku percaya dari hati.

Bersyukur kerana Allah masih kurniakan akal dan fikiran yang waras pada kita. Yakinlah Allah itu ada apabila kecewa dengan dugaan. Jangan terlalu cintakan dunia, nanti merana. Orang selalunya jadi gila sebab taksub nak kaya atau kecewa dengan manusia.

Sekadar luahan..

Wednesday, 11 December 2013

Moh ke Ipoh kite!!!

Ate..sejak bila pulak aku dilantik jadi duta Tahun Melawat Perak nih...

Aku sebenarnya baru je balik dari menghadiri wedding one of my best friend zaman dok USM dulu. Geng belajar dan buat assignment merangkap geng gi pasar malam, bergosip mosip dan masuk kelas lambat sebab tengok sinetron Malin Kundang. Nama beliau Ning Nabila, bekerja sebagai guru di Tambun, Ipoh. Ha..rumah dia memang dekat dengan the ever famous Lost World of Tambun sampaikan kitorang suggest dia n encik hubby honeymoon kat sana je.

Enough about her, sebab ni blog aku so kena la cerita pasal aku kan..

Last Friday, lepas keje, aku ngan Dayah (geng kat USM gak), direct naik ETS kul 6 petang gi Ipoh. ETS ni macam komuter jugak, cuma jadual tetap dan lagi laju. ETS ni aku highly recommend sebab selesa, tak payah merempuh jam, laju dan ada toilet macam keretapi biasa. Harga mahal sikit berbanding bas tapi jimat kot berbanding naik kereta kalau takat berdua. Apa-apa sila refer gambar bawah ni takpun bukak je website KTM.


Dalam kul 8.30 malam kitorang sampai, terus naik teksi ke Sun Inns Hotel, Tambun. By the way, Stesen KTM Ipoh interior dia sangat vintage u olls! Tapi sayang tak sempat camwhore sebab Dayah dah lapar. Hahaha.

Sampai hotel, kitorang check-in pastu turun makan kat restoran bawah tu. Pas makan kitorang naik atas dan membuta. Cuaca sejuk membuatkan aku tidur lena. Konon nak jalan-jalan Ipoh di waktu malam tapi hampeh je aku!

Takde gambar hotel, ada screenshot masa booking je. Hehe

Keesokan paginya tak diduga kitorang menghadapi masalah iron. Memandangkan Iron Man jauh di New York so tak dapat la dia tolong kitorang. Travel tips :  kalau nak tido hotel bajet, bawak pakaian yang senang digosok. Aku ni memang tak reti pakai tudung lain dari bawal tapi untuk travel biasanya aku bawak tudung Syria atau shawl cotton. Hotel ada bintang biasanya ada sterika dalam bilik, takpun bilangan sterika yang banyak , tapi dah nama hotel bajet paham-paham ajela.

Yang aku bengang adalah sikap orang-orang kita yang dok hotel bajet tapi nak feeling dok hotel 5 bintang! Dah pinjam iron pas tu kepam dalam bilik. Kot 3 hari dia dok situ 3 hari la dia pinjam. Consider la penghuni lain yang nak kelihatan cantik bergaya di hari bahagia jugak kan..

Pagi tu Dayah dah bengang sebab dia tak boleh iron tudung. Dayah kalau hangin memang scary ye!! Nasib baik lah dalam angin pun akal dia panjang jugak! So, dia ajak la Dalila (kawan kitorang yang duduk Perak gak) untuk ke kedai dobi. So, kalau korang menghadapi masalah macam ni, korang try la cari kedai dobi untuk mintak tolong gosok pakaian korang. Dalam kes Dayah ni, dia gosok sendiri okay! Ape-ape pun terima kasih la kat akak kedai dobi yang bagi Dayah guna sterika dia dengan bayaran 2 ringgit. Takpelah, tarif elektrik pun dah naik sekarang ni kan.

 Nilah kedai dobi yang berjasa itu. Thanx akka!

Selesai misi cari sterika, kitorang pun ke rumah Ning. Kitorang sampai awal, saje nak borak since dah lama giler tak jumpa..Tak nak cakap banyak, kita layan gambar..









Dalam pukul 3, kitorang pun berangkat balik. Cadangnya nak ke Medan Gopeng, amik bas nak ke Manjung, rumah family Dayah. Surprise surprise stesen bas tu dah ditutup ok! So, take note buat yang nak naik bas ke Ipoh. Stesen bas yang beroperasi sekarang adalah di Medan Kit. In the end Dalila drop kitorang kat Lahat (bukan Lahat Datu) since dia nak singgah tengok baby kawan dia kat area tu jugak.

Jam dah pukul 5 petang tapi aku tak solat lagi so menggelupur cari surau. Tanya staf McD kat situ dia pun tunjuk satu surau yang dari jauh nampak macam rumah je. Kecewanya aku bila tengok surau tu kunci. Like, seriously, korang pernah tengok gereja atau kuil yang berkunci tak?? Kalau nak cakap pasal benda ni sampai esok pun tak sudah, kena buat entry khas agaknya. In the end aku just amik wuduk kat toilet (nasib baik tak kunci) dan solat kat beranda surau. Takpelah, anggap je training untuk travel ke luar negara yang memang susah jumpa surau. Still, aku tak puas hati dengan konsep 'kunci surau' yang diamalkan orang-orang Malaysia ni!

Malam tu kitorang tidur rumah Dayah kat Manjung dan esoknya ayah dia hantar ke KTM Batu Gajah. Walaupun aku suka ETS tapi aku kurang puas hati sebab masa aku gi diorang pasang movie The Golden Compass. Aku balik pun pasang cerita sama. Ate takde CD lain ke yeop!!!

Anyway, we had fun walaupun tak dapat jumpa semua. Rindunya zaman universiti dulu..huhuhu.

Thanx for reading u olls!!!

Wednesday, 4 December 2013

Aku, Dia dan Banjir



Banjir selalu buat aku teringatkan seseorang..

Seseorang yang selalu balik kampung bila cuti sem. Kampung dia terletak di sebuah negeri yang kerap dilanda banjir. Dan cuti sem selalu pulak jatuh pada musim hujan.

Dulu facebook tak famous. Hanya ikut perkembangan melalui berita. Aku selalu gelisah, sibuk telefon dan SMS dia setiap kali aku dengar melalui berita yang sesetengah tempat berhampiran kampung dia mula dinaiki air. Dengan suara tenang dia akan beritahu aku yang kampung dia OK, tak banjir pun. Aku tak tahu dia menipu atau tidak. Yang aku tahu, aku cuma nak dengar suara dia dan tahu dia OK. 2, 3 hari lepas tu aku akan telefon lagi.

 Mungkin lelaki tak suka perempuan yang ambil berat tentang dia. Mungkin lelaki tak suka perempuan yang layan dia dengan baik? Mungkin lelaki suka perempuan yang layan dia macam sampah?

Entahlah. Ke aku yang bodoh.

By the way dia dah ada anak sorang sekarang.

Aku??

Sunday, 17 November 2013

SuperMokh Sebuah Muzikal memang superb!!

Kita main untuk penyokong, dan demi lencana di dada!! 

U olls kenal tak sape SuperMokh? Tak...aku bukan cakap pasal bapak aku, Haji Mokhtar Ibrahim walaupun di mata aku dia memang super amazing best dad ever!!!Eh...tetibe!

SuperMokh (SM) ni merujuk kepada Allahyarham Mokhtar Dahari, lagenda bola sepak Malaysia yang memang famous zaman 1970-an dan 80-an dulu. Golongan muda mesti ramai yang tak kenal, tapi kalau tanya mak bapak korang conform diorang puji melangit pemain bola yang satu ni. Allahyarham merupakan bekas pemain pasukan Selangor dan pasukan kebangsaan Malaysia.  Pasukan Selangor merupakan pasukan paling banyak meraih kejuaraan liga Malaysia, iaitu 32 kali!

Sewaktu entry ini ditaip,  Istana Budaya tengah tayang teater muzikal tentang arwah Mokhtar Dahari lakonan Awie, Maya Karin, Rashidi Ishak, Douglas Lim dan ramai lagi. Teater ni merupakan arahan Hans Isaac dan Harith Iskandar. Actually ni first time aku tengok teater arahan diorang sebab biasanya tiket show diorang agak mahal. Nasib aku baik sebab dapat 2 tiket free! So, aku ajak la Dee gi tengok sekali sebab dia ni pun hantu teater macam aku gak.


So, lepas tengok SuperMokh Sebuah Muzikal, ada beberapa perkara yang aku sedar...

1. Pemain bola dulu-dulu memang hebat! Walaupun ada kerja lain di waktu siang/ weekdays tapi still boleh perform di padang dan sewaktu latihan. Dengan bayaran tak sampai $30 untuk satu game dan $3 untuk satu sesi latihan , itu semua diorang tak ambil kisah demi nak harumkan nama pasukan, apatah lagi nama negara. Serius aku respect dengan passion dan semangat ahli sukan dulu-dulu!

2. Seorang ahli sukan yang beraksi untuk penyokong akan berusaha hingga ke titisan peluh terakhir. Sebab penonton idamkan kemenangan, jadi diorang ada hak untuk marah bila pasukan yang disokong tak main bersungguh-sungguh. Ahli sukan yang profesional, takkan mudah melatah apabila dikritik penyokong.

Babak Team Malaysia semangat nak kalahkan Korea Selatan. Kita menang 2-1 doh!!

3. Lagi tinggi kau terbang, lagi sakit bila kau jatuh... Lakonan Awie hampir buat aku nangis. Cis!!! Babak zaman-zaman kejatuhan SM diterjemahkan begitu baik sekali dalam teater ni. Kita boleh nampak betapa orang yang pernah beria-ia agungkan kita, tak segan-silu nak caci kita bila kita dah tak ada guna bagi dia.

4. Keluarga mungkin faham kau dan kawan-kawan mungkin boleh bagi sokongan. Tapi, in the end, kau saja yang boleh tolong dan kena buat keputusan untuk diri sendiri.

5. Johor FA, sebelum wujudnya JDT, adalah satu pasukan bola sepak yang ternama di Malaysia. Somehow, hanya badi 6-1 yang diwarisi JDT. Hahaha. (Kalau korang tak ikut perkembangan bola sepak tempatan abaikan je point ni)

Scene paling best, Selangor lawan Johor. Guna teknik glow in the dark yang aku conform diorang practice beratus kali supaya tarian nampak sharp.

6. Seorang pelakon hanya layak claim diri dia pelakon yang baik kalau dia pernah beraksi hebat di atas pentas teater. Kudos to Douglas Lim, Awie dan Maya Karin!

7. Kalau ada satu benda yang boleh satukan rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik, benda tu adalah - Sukan. Kebiasaan teater Melayu yang aku tengok, penontonnya majoriti Melayu. Tapi masa tengok SuperMokh the Musical, ada ramai penonton bangsa lain gak. Mungkin sebab diorang nak tahu kisah Mokhtar Dahari, atau mungkin juga diorang pernah melalui zaman kegemilangan dan kejatuhan arwah suatu masa dahulu.

Al-fatihah untuk arwah Mokhtar Dahari..


p/s : Kalau u olls gi menonton SuperMokh sebuah Muzikal kat Istana Budaya nanti, jangan lupa usha panel-panel kat lobi tu ye..Hehehe


Nasib baik aku check caption gambar-gambar ni betul-betul. Malulah kalau salah dan membuatkan Sultan Selangor murka...

Sempat lagi nak tengok ni, ada lagi 2 hari.


Thanks for reading =)

Thursday, 31 October 2013

Petrosains Science Festival

Last week, Petrosains buat first ever Science Festival. So, sebagai seorang science geek memang wajib la aku menyinggah ke sana. Menyinggah? More like spend sehari suntuk kot kat situ!

'Mangsa' aku adalah Ming dan Fatin. Tapi since Fatin ada kenduri, so aku spend la tengahari tu dengan Ming, yang bangga giler pakai seluar hijau! Kebetulan aku pakai blouse hijau ada plak yang gosipkan we olls.. Tak sesuai OK, dia tu macam adik je! (Bukan adik-adik ye..)

Sampai-sampai je, tengok the Science Communicators, Linda dan Damia buat Science Show kat concourse KLCC berkenaan Liquid Nitrogen(LN). Dah tengok berpuluh kali pun aku still kagum.  Haha, tetibe teringat aku yang tak sedar diri , pernah apply for that Science Comm position. Ada hikmah pun tak dapat! Kau bayangkan, buat show kat depan orang ramai! Pergh, kalau aku conform gigil pastu habis tercelup tangan dalam LN!



Habis show, kitorang masuk lepak-lepak kat Galeria. Surprise surprise, nampak Dr. Faiz Khaled, second Malaysian Astronout. Too bad talk dia pasal 'Gravity' dah habis. Kalau tak boleh tanya soalan-soalan fizik tak tercapai akalmu. Kuikuikui. Tahukah anda selain dari hensem dan pandai, dia ni terer masak gak? I'm smitten!!! So, tak reti-reti lagi ke nak buat apa?

Perasan tak graviti yang begitu kuat antara kitorang? ngehngehngeh...

Pahtu kitorang gi jalan-jalan dalam Petrosains. Siap naik dark ride lagi konon nak merasa complete visitor experience! Tapi tak sangat pun since dah familiar dengan semua exhibit yang ada so laju je jalan dari satu station ke station lain. Bila nampak volunteer/staff yang conform tak kenal kitorang, operasi 'buat-buat tanya' dilancarkan. Ok, kitorang memang keji!


Beria-ia try semua mini show yang ada..haha!

But the best part of the day adalah dapat jumpa kawan-kawan lama! Rindu gila kat diorang!!! Kat Petrosains ni lah tempat aku hiburkan hati yang lara masa tengah jobless dan heartbroken. Memang down giler masa tu! Kat tempat ni aku belajar macam-macam dan cuba bina balik keyakinan diri. Dah kenapa tetibe entry ni bunyi serius sangat???

Later, ada fitness talk by Kevin Zahri! Tetibe rasa semangat nak gi gim! Semangat je ke Sal???

En. Kevin, cmane nak naikkan berat badan?

Before balik, gi makan kat Pizza Hut ngan Fatin dan Ming. Sakit perut aku layan budak berdua ni! Kawan ngan diorang memang buat aku rasa muda.

Sengal level 99

In the end, tak banyak pun pengisian Sains aku kat festival ni..Hampeh! Haha...takpelah. Yang penting dapat spend time ngan kawan-kawan lama dan dapat release tension.

Awesome people!!!

Rindunya nak gi Petrosains lagi...

Wednesday, 23 October 2013

Aku bukan Dr. Love

Ye, boleh saya bantu??

Hari ni nak bukak topik jiwang sikit. Hahaha, bukan apa pun, just random love thingy yang aku belajar sepanjang hidup aku. Aku ni bukan pakar cinta, so depends la kat korang nak percaya ke tidak apa aku taip ni. So, here we go..

-Lelaki kalau dia suka, dia akan cari kita. Just tunjuk hint yang kita berminat, dan dia akan usaha. Even kalau kita tunjuk yang kita meluat pun, dia akan usaha lagi kuat. So, perempuan kena belajar untuk 'give up' kalau asyik kita yang call/ message/ ajak jumpa tapi dia tak buat apa-apa.

-Lelaki yang sanggup tinggalkan girlfriend/ tunang/ isteri dia untuk kita, akan tinggalkan kita untuk perempuan lain. Lelaki macam ni tak tahu makna setia. Yang lagi sedih, bila kita ditinggalkan takde orang akan simpati dengan kita kerana awal-awal kita dah dilabel sebagai perampas.

-Orang yang handphone tak pernah lekang dari tangan tapi bila kita call dia tak angkat (nak call balik jauh sekali!) atau reply SMS kita, itu tandanya dia memang tak berminat. Sudah-sudahlah tenung handphone tu lama-lama.

credit pix
-Kadang-kadang kita direject tak semestinya sebab kita tak lawa/ tak handsome. Tapi bila kita tengok dia pilih someone yang lagi lawa/ handsome dari kita, mulut kita ringan je kata dia shallow dan memandang luaran. Automatik rasa sedih kita akan kurang sikit.

-Tapi kalau dia pilih someone yang kurang ada rupa berbanding kita, mungkin masalahnya memang kita. Rajin-rajin lah muhasabah tapi jangan fikir sampai pecah kepala! Cantik luaran je tak guna kalau dalaman caca-marba.

-Perempuan ada satu perangai pelik kalau dia suka seorang lelaki tu. Dia akan cuba elak dari tunjuk yang dia suka that guy dengan cara pura-pura tak ambil peduli. Tapi bila dia cuba sorok perasaan suka tu, nampak macam benci pulak! Perempuan memang buat orang lelaki confius! Bukan apa, orang perempuan ni takut hilang kawan dan takut keadaan jadi awkward. Maybe that guy, member satu tempat kerja/ satu kelas/ kawan yang dia akan jumpa selalu. Perempuan takut rahsia dia terbongkar. Lagi-lagi kalau that guy yang dia suka rupa-rupanya anggap dia kawan biasa je. Malu dan awkward!!!

-Tapi orang lelaki pun suka buat orang perempuan confius. Sebab kadang-kadang terlampau caring sampai kitorang tak tau lelaki tu suka kita atau suka kawan dengan kita. Yang ni serious tricky doh! Lesson learnt, just because a guy like to spend time with you, doesn't mean he wants to spend his lifetime with you!!

-Bukan senang nak keluar dari 'friendzone', tapi kalau kena caranya, mungkin status hubungan tu dapat diubah. Cmana? Jangan tanya aku coz I get stuck in friendzone too! Bak kata Rahul, "Pyar Dosti hei". Love is Friendship. Bagi sesetengah orang, pasangan yang baik adalah yang boleh menjadi sahabat yang baik.


- Keluar dengan pasangan couple adalah antara perkara paling membosankan. Terutama bagi yang tengah kecewa.

-Ramai gadis akan kata dia dah putus asa dalam mencari cinta, pintu hati dah tertutup, dah tak percaya lelaki blablabla..Hakikatnya takde perempuan nak jadi Andartu!Diorang cuma cakap benda-benda tu untuk sedapkan hati sendiri. Dan dalam diam sebenarnya diorang masih berharap untuk disayangi.

-Its better to let broken heart heal on its own. Because sometimes the one who try to heal it only make it worse.

Perasaan cinta itu anugerah Allah. Kalau Dia boleh hadirkan ia sekelip mata, ia juga boleh hilang sekelip mata. Jangan berlagak dengan cinta dunia. Carilah cinta-Nya kerana cinta itu cinta abadi. Moga kita akan temui cinta agung tu.

See you next entry!
Lots of love,
Sal

Saturday, 12 October 2013

Menyelami perasaan Si Kurus

Best ke jadi orang kurus ke? Hrm...susah nak jawab soalan tu. Memiliki tubuh yang kurus memanglah menjadi impian ramai orang terutama sekali golongan perempuan. Ramai yang berdiet dan bersenam bagai nak rak, tapi badan macam tu jugak. Ajaibnya, ada pulak golongan yang memang kurus walaupdtun makan macam bela jin. Rahsianya? Takde rahsia, dah memang keturunan. Tapi jadi orang kurus ni ada kekurangannya jugak. Antaranya..

1. Mudah kena penyakit
Hari tu aku buat medical check-up. Turned out aku ada low blood pressure dan tahap kolestrol dan lemak yang agak tinggi. Scary, huh? Mungkin sebab orang kurus biasanya tak jaga makan since diorang tahu berat badan diorang akan maintain. So, nurse tu nasihatkan aku supaya kawal pemakanan dan banyakkan exercise to build up muscle. Ha...siapa kata orang kurus boleh makan apa saja dan tak payah exercise? Orang yang agak berisi tapi mengamalkan gaya hidup sihat jauh lagi baik dari si kurus yang makan entah apa-apa dan tak bersenam langsung.

2.Dituduh 'berdiet'
Serius aku annoyed bila aku makan sikit dan orang tanya, "diet ke?". Perhatian ye, orang kurus ni memang cepat kenyang, so dia makan dalam portion yang sikit. Kalau orangnya kecik, perutnya pun kecik jugaklah, tu yang cepat penuh. Tapi diorang akan cepat lapar sebab kadar pencernaan yang tinggi. Cepat kenyang, tapi cepat lapar...itulah antara 'masalah' orang-orang kurus ni.

3. Susah nak cari baju yang 'fit'.
Aku ada sorang kawan yang kurus tinggi. Susah gak dia nak beli baju ready-made sebab nanti senteng kalau dia beli saiz S. Orang kurus ni kena pandai cari cutting yang sesuai. Kalau longgar sangat nanti gelobos. Kalau ketat lagilah terserlah kekurusannya itu. Sedih jugak sebab takde curve macam uolls yang berisi. Macam tiang telefon je gamaknya.


Iklan weight gainer zaman dahulu-kala

4. Senang kena buli
Biasanya lelaki. Kalau zaman sekolah dulu golongan ni la yang kena kautim dengan senior sebab kecik dan mudah ditolak-tolak. Dah besar ni risau jadi mangsa penjenayah pulak. Yelah, takkan la peragut nak attack brader badan ketak-ketak kan?

5. Mangsa lawak hambar dan ketinggalan zaman.
" Baik-baik, angin kuat tu, kang terbang plak!."
" Kau boleh angkat ke? Patah tulang jap lagi!"

Bersyukur lah dengan kurniaan Allah. Kurus ke, gemuk ke..itu semua luaran je. Yang penting..sihat.

See u next entry!  Salam aidiladha. .

Friday, 4 October 2013

Orang kita senang ditipu?

Orang kita yang aku maksudkan di sini adalah orang Malaysia. Regardless of race or religion. Kenapa aku cakap macam tu? Kat bawah ni aku senaraikan penipuan-penipuan yang selalu orang Malaysia terkena walaupun dah berpuluh kali jadi kat orang lain.

1. Sindiket 'Gores dan Menang'
Sindiket ni ada musim. Bila dah banyak orang terkena dan banyak laporan polis yang dibuat, diorang senyap kejap, mungkin pergi holiday kat luar negara enjoy duit orang-orang yang dah kena kunyah hidup-hidup. Dah lama senyap, keluar balik cerita. Dear people, bukanlah hadiah namanya kalau kita kena keluarkan duit untuk dapatkan benda tu.

2. Remaja dirogol 'teman lelaki'
Selalu aku baca berita pasal ni, aku tak tau nak kesian ke nak marah. Kenal baru sehari dua, tonggek atas motor, bawak gi jalan-jalan pastu ikut balik rumah. Konon-konon nak lepak je. Adik-adikku sayang, jantan kalau baru kenal dah ajak balik rumah takdenye sebab nak ajak minum teh atau main Saidina. Sudahnya korang yang kena 'main'. Yang lagi keji siap ajak kawan-kawan. Sharing is caring katanya!Hadoilah...

3.Ditipu kekasih facebook
Biar betul korang ni, tak pernah tengok muka pun boleh dengan rela hati dan penuh kasih sayang transfer duit beribu-ribu ke akaun dia. Like, seriously? Cinta memang buta, tapi jangan jadi buta sebab cinta.

4.Diperangkap jadi keldai dadah
Aku kesian gila dekat orang-orang yang jadi mangsa. Mostly perempuan. Selalu keluar rencana dan dokumentari pasal ni. Ada kes yang diperangkap konon-konon dapat tiket free untuk bercuti. Siap dengan beg yang lengkap dengan baju. Well, maybe mangsa ambil sebab dia tahu negara yang dia akan pergi tu sejuk, so untunglah dapat one suitcase full of winter clothing. Sebenarnya, dadah dah disimpan dalam beg tu. In the end, menang percutian ke penjara seumur hidup! Sesetengah negara, hukum gantung sampai mati! Kalau dah kena tangkap kat negara asing, bukan senang-senang macam tu je kedutaan nak jemput balik. Ada kes tu ditipu 'kekasih'. Lebih kurang jugak, ajak gi bercuti, tau-tau beg orang kita yang kantoi, diorang ghaib tak tau gi mana.

5.Skim cepat kaya
Ada yang bersembunyi atas nama MLM - Multi level marketing katanya. Tak salah nak kaya, tapi selidik la dulu. Just because dia tu anak Pak Imam kampung kau yang tetiba balik bawak kereta menjalar kau dah excited jual tanah, jual rumah sebab nak melabur. Last-last lebur!

6. Produk kesihatan penipu
Aku paling menyampah kalau produk tu 'jual agama'. Orang kita pun buta-buta percaya. Contohnya kes sarang anai-anai. Haha..Malaysia yang kelakar!
Ada produk kurus pulak sampai mengancam nyawa. Pernah dengar produk yang claim boleh increase motabolic rate? Sesetangahnya mengandungi kafein yang terlampau tinggi, kurang sesuai untuk orang kita yang bertubuh kecik, tak bersenam pulak tu. Itulah punca terjadi kes macam sakit jantung secara tetiba sampai membawa kematian. Ada faham?? So, kalau nak kurus, carilah ubat yang mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Takde maknanya nak kurus dengan mudah. Itu semua auta!
Lagi satu, produk kecantikan...ni pun kena hati-hati jugak. Kes paling common, kulit menggelupas sebab produk pemutih yang terlampau kuat. Baik basuh muka ngan Clorox je.

Fikir-fikirkanlah..jangan jadi taksub nak bercinta,nak cantik, nak kaya, sampai tergadai semua

p/s: Ada golongan fanatik parti politik pun senang kena tipu.

Ops..bye!

Wednesday, 18 September 2013

Lemak berkrim Kampung Santan

Money talks, bullshit walks - Rizuan Amri

Last aku tengok filem lakonan Hans Isaac adalah 'Misteri Jalan Lama', tu pun sebab Que Haidar pelakon utama. Filem tu agak mengecewakan aku sebab alam bunian yang cuba ditampilkan terlampau berlebihan dari segi kostum dan effect CGI. Tapi aku bukan nak cakap pasal 'Misteri Jalan Lama' tapi filem 'Lemak Kampung Santan' (LKS). Expectation aku tak tinggi, sebab sambutan kat panggung tak berapa menggalakkan sampai merajuk abang hensem kita tu nak buat filem lagi. Susah la semua nak merajuk. Syamsul Yusuf pun merajuk gak..asal David Teo tak nak merajuk dari buat filem entah apa-apa???Ah..dunia memang tak adil.


Hans Isaac merupakan pengarah LKS merangkap hero bernama Rizuan. Heroin filem ni Neelofa, sebagai Tiqa. Aku ni memang selalu skeptical dengan pelakon-pelakon 'ada rupa' ni sebab aku bajet diorang ni harap muka je tapi berlakon hampeh. Macam aku malas nak tengok lakonan Lisa Surihani suatu masa dulu. Tapi lepas tengok Muzikal Tun Siti Hasmah terus jadi peminat..huhu.

Al-kisah, ada sebuah kampung bernama Kampung Santan yang femes dengan Nasi Lemak Tiqa, gerai milik Tiqa dan ayah dia, Pak Wan (Harun Salim Bachik). Pak Wan ni suka sangat bercerita dekat semua orang yang datang beli nasi lemak kat situ tentang Hikayat Puteri Balinan. Macam nyanyuk pun ada jugaklah Pak Wan ni tapi maybe sebab dia ada anak dara cun, semua orang layan jelah dia. Tetiba company awek Hans, Sofia (lakonan Natasha Hudson) claim dia dah beli tanah kampung tersebut dan semua orang kena kosongkan tempat tu untuk pembangunan. Of course la orang kampung tak nak sebab diorang kata ada perjanjian tanah tu memang diorang punya. Rizuan rahsiakan identiti dia sebagai arkitek GHI sebab takut kena belasah masa first time sampai Kampung Santan, tapi lama-lama jatuh cinta pulak dengan si Tiqa. Erm...macam cerita tipikal orang kampung vs pemaju je..

Kalau u olls fikir macam tu, u olls silap !!! *tanda seru untuk bagi effect terkejut* Kampung Santan macam kampung biasa tapi orang kampung kat situ ada misteri yang diorang sembunyikan. Nak tahu rahsia apa, kenalah tengok sendiri filem ni. Conform puas hati sebab ini bukan takat cerita kampung bunian whatsoever mets kisah cinta tipikal.


Hans tetap nampak hot bagi someone berumur 40 something so boleh nampak chemistry dia dengan Neelofa. Dan aku dengan ini mengakui yang Neelofa ada bakat berlakon dan boleh pergi jauh. Pelakon-pelakon lain macam Natasha Hudson, Awie, Harun Salim Bachik dan Khir Rahman memang conform la mantap. Siapa sangka Khir yang nampak keras boleh bawak watak lelaki lembut. Tapi aku paling suka tengok lakonan budak yang bawak watak Amin tu. Ada sesapa tau nama dia??


Dari segi sinematografi, LKS cantik dan plot disusun mengikut kronologi, takde flashback ke, flash forward ke. Dari segi special effect, terhadam jugak lah. Aku bukan pembuat filem so tak layak nak cakap pasal ni. Tapi personally, aku rasa untuk part-part yang memerlukan special effect, nampaklah menjadi dan tak fake. Cuma ending filem ni rasanya boleh diperbaiki. 15 minit terakhir makin menarik tapi hujung-hujung filem macam nak cepat habis je.

Yang pasti lepas habis tengok aku craving nasi lemak.

Wednesday, 11 September 2013

What not to sing at your ex's wedding

Antara perkara yang aku paling teringin nak buat adalah menyanyi karaoke di majlis kenduri kahwin orang. Tapi tak pernah cukup keberanian. Huhu.Kau giler, kalau tak sedap kan malu. Mesti korang pernah pergi kenduri dan tetiba kena tadah telinga dengar orang yang conform suaranya ke laut sedang 'menyumbangkan' lagu. Adoi, pedih! Tak tertelan nasi minyak dalam mulut!


 Tapi kalau suara korang sedap sekali pun, sila jangan nyanyi lagu-lagu tersebut di majlis ex korang..Serious awkward!

1. Someone like you- Adele

I hate to turn up, out of the blue uninvited
but I couldn't stay away, I couldn't fight it,
I hope you see my face and that you'd be reminded that for me it isn't over

Dah over tu over je la kak oi..haram gi majlis orang kalau tak dijemput.

2. Air mata di hari persandinganmu- Yusnizar

Betapa sedih betapa pilu,
Melihat kau berdua di situ.
Berdua duduk di atas takhta
Di hari persandinganmu

Tajuk dia pun dah tangkap nangis da..
 
3.When I was your man - Bruno Mars

I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.


Dah terlepas kat orang lain, nak buat cmane..dulu orang tu depan mata kau tak hargai.

 4. I will remember you - Sarah Mclachlan


 I will remember you, will you remember me?

No dear, I will not remember you.

5. Tenda Biru- Dessy Ratnasari

Tanpa undangan diriku kau lupakan,
Tanpa utusan diriku kau tinggalkan
Tanpa bicara kau buat ku kecewa
Tanpa berdosa kau buat ku merana

Sesuai untuk ex yang ghaib macam hantu dalam botol tetibe tengok kahwin ngan orang lain.


Tapi tenda biru version video atas ni memang serius bangang!!haha

6. Mahligaimu dari air mataku - Lestari

Kau bina mahligai dari air mata
Yang jatuh berderai di wajah sepi ku
Hancurnya hatiku bisa tak terkata
Terhumban rasa diri ku


 Alololo...jangan terhumban dalam gaung dahla ye kawan-kawan.

7.Selamat Tinggal Bungaku - Tan Sri S.M Salim

Selamat tinggal bunga ku
Aku bermohon pergi dahulu
Terima kasih seruan ku
Jasa mu untuk diri ku


Sob...sob...Selamat tinggal awak. Eh, tetibe!

8. Without you - Mariah Carey

I can't live
If living is without you

I can't live
I can't give anymore 


Seriously? Tak boleh hidup? Lagu ni hanya layak ditujukan untuk oksigen dan air sahaja. Sekian

9. Cinta dalam Hati - Ungu

Ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu hingga hujung waktuku
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya 


My personal favourite..kalau yang berkenaan terbaca post ini dia tahulah kenapa.

10.Ku sapu air mata perpisahan - Stings

Ku ku ku ku derita
Kau kau kau kau berpura
Diriku menangis engkau ketawa hooo…

Kau Kau Kau aku sayang
Ku ku ku kau singkirkan
Siksa aku selamanya haa…



No offence kepada orang yang buat lagu ni, tapi aku rasa lirik dia agak kelakar. Cam lagu dangdut pun ada..hehe. 'Seronok' dengar orang karaoke lagu ni dengan penuh perasaan.

Memang frust bila cinta tak kesampaian, tapi tak perlu ditangisi dia yang dah jadi milik orang lain.

Pfft!!Aku memang pandai nasihatkan orang..

Dah apahal aku buat entry pasal kahwin time tengah jiwa kacau ni?

Ok..bye!

Tuesday, 27 August 2013

Jumpa Johan Asa'ri!

Assalamualaikum...
wow, siyes lama tak menaip kat sini! Nak buat cmane dik, Kak Sal ko busy mengalahkan Kak Ton!!!

Memula dok busy dengan preparation pameran 50 tahun Tabung Haji di Muzium Kesenian Islam.


Penat-lelah selama berbulan-bulan akhirnya membuahkan hasil..Puas hati tengok panel-panel dah tertegak dekat ruang pameran Muzium Kesenian Islam , Kuala Lumpur. Ini peta buat yang tak tau nak pergi cmane. Senang je, dekat ngan Masjid Negara dan Stesen TV Al-Hijrah.


Kat pameran tu nanti korang boleh tengok koleksi gambar-gambar dan keratan akhbar tentang perjalanan haji jemaah Malaysia dari zaman naik kapal laut lagi. Majoriti gambar-gambar dan keratan akhbar lama tersebut merupakan koleksi simpanan Pusat Sumber NSTP, tempat I olls bekerja. Research, selection, scanning, graphic, set up..semua kitorang buat sampai bergaduh-gaduh manja gitu. Tapi,
Alhamdulillah..lega sebab dah settle semuanya. So, check it out!!

Sneak peek!!!

Lepas tu,  aku kena jaga booth kat Media Prima Corporate Raya. Kira open house untuk corporate client Media Prima. Semua syarikat-syarikat Media Prima macam Hot fm, Tonton, Grand Brilliance, Tv3, Tv9 dan banyak lagi set up booth kat sini. Tahun ni NSTP dapat rumah kampung yang super cute!!!



Memang ramai tetamu kenamaan yang datang..even booth kitorang pun Raja Nazrin Shah datang singgah dengan wife, Tuanku Zara Salim yang sangat-sangat cantik! Ramai jugak menteri-menteri yang hadir antaranya,  Dato' Sri Najib dan Dato' Ahmad Zahid Hamidi. Diorang tak singgah melawat booth tapi direct ke ballroom.


Other than that, ramai gak la personaliti Tv3, Hotfm dan 8tv yang aku nampak.  Juling bijik mata aku tengok ramai orang femes depan mata. Tu belum masuk bab artis. Sebut je...yg top,  tak top,  suam- suam kuku, bajet popular. ..semua ada la

Korang mesti ingat aku auta je lebih sebab takde gambar ngan diorang pun kan?kan? Well,  korang kena faham yang aku ada kat situ pun atas urusan kerja ye, so kalo dok usung kamera ke hulu ke hilir bila masa nak layan orang yang singgah ke booth. Lagipun kenala jaga nama baik bos, kang nampak sangat staf NST ni jakun bila nampak retis..Tapi memang aku mengaku ada sikit jakun atau dalam bahasa sopan sikit, 'starstruck'..hehe.

Walaubagaimanapun...aku ni ada kalanya rebel sikit. So, untuk hero Malaya sorang ni aku sanggup buat kering... Dari jauh aku nampak dia aku dah tak lalu nak makan. Sanngup aku tinggalkan udang tergolek-golek dalam pinggan dan semangkuk ABC yang baru aku jamah sesudu dua. Confident aku gi kat dia sambil dok berdoa supaya tak tergolek sebab tak biasa pakai heels .Dengan suara ayu tahap kepit, aku pun panggil..

"Johan... (omg I call him by his first name ok!!! Macam la dah kenal lama)...boleh tangkap gambar?"

"Boleh..."(dia punya senyum punyalah manis wei, cair aku ke lantai!)

Nak tau the best part..

Bos aku yang tangkapkan gambar kitorang! Oh the irony! Haha, thanks bos!!


Sengal aku rasa dah tua-tua pun starstruck lagi...


The NSTP Resource Centre team...Bos yang tengah-tengah tu

Posing feeling konon-konon kat desa gitu..tunggu bakal tunang datang beraya..puihhh!

OKlah u olls, tujuan asal entry ni, nak share gambar ngan Johan As'ari je...hehehe. Bye..thanx for reading!

Monday, 12 August 2013

Percy Jackson Sea of Monsters


Aku pergi menonton filem ni dengan expectation yang agak tinggi. Mana taknya, malam hari raya ke-2 aku ajak adik-adik aku gi tengok kat Galaxy Ampang...tak pernah aku buat wei, raya gi tengok wayang! Sebabnya, the first movie, Percy Jackson & the Lightening Thief not bad la jugak. So, aku harap second installment ni lagi best or at least sama level.

Bagi sesiapa yang baca novel Rick Riordan ni, sila bersedia sebab versi filem agak berbeza dengan buku. Yelah, kalau nak ikut sebijik dalam novel, tak cukup pulak duration 106 minit.

Misi Camp Half-Blood kali ni adalah mencari 'Golden Fleece' untuk menyelamatkan pokok Thalia yang diracun oleh Luke, watak jahat yang kononnya dah mati dalam filem pertama. Awalnya, misi ni ditugaskan kepada Clarisse (watak baru), tapi since dia hero filem ni, of course la Percy Jackson ajak awek dia, Annabeth untuk pergi senyap-senyap cari Fleece tu jugak. Grover dan Tyson pun ikut la sekali. Yang tak bestnya, monsters semua nampak agak fake. Ending dia plak terlalu simple. Kata hebat sangat si Kronos tu, tapi Percy Jackson sonang je bunuh dia seorang diri pakai pedang. Mungkin dah 'tidur' lama sangat kot, dah lupa skill. Harus diingat, Kronos bukan Lin Dan, setahun tak masuk tournament pun boleh menang BWF World Championship.

 Aku hero OK, suka hati aku lah!

Logan Lerman (Percy) masih cute macam dulu, walaupun still nampak takde chemistry dengan Alexandra Daddario (Annabeth). Filem ni awal-awal dia best, walaupun unsur saspen dah berkurangan bila asal-usul pokok Thalia dan watak baru, Tyson didedahkan terlalu cepat. Watak Grover dan karektor Tyson yang walaupun nampak bangang berjaya menghidupkan filem ni. Nak cerita lebih-lebih pun tak guna, nak tau gi lah tengok sendiri. Personally aku rasa filem ni kurang menyengat, ibarat Barcelona tanpa Messi. Ibarat lemang tanpa rendang.

Hopefully, kalau ada sambungan , 'The Titan's Curse' akan lagi best dari ni.

Sekian

 

Thursday, 8 August 2013

Raya je sedih!Pffffft!!!!

Assalamualaikum...
Mula-mula sekali aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Semoga raya kali ini akan lebih bermakna. Dalam dok bergembira, jangan lupa pada mereka yang terpaksa bertugas di hari raya ini demi keselamatan dan kesejahteraan kita semua. My massive respects kepada anggota tentera, polis, doktor, jururawat, bomba dan ramai lagi lah. Tak mampu nak disebutkan semua! Jangan dilupakan juga orang-orang miskin, anak yatim, para saudara baru dan mereka yang baru kehilangan orang tersayang.

The other day, ada orang persoalkan kenapa orang kita suka buat iklan raya sedih, drama raya sedih,semua pun sedih la! Raya kan ke untuk bergembira? Pada aku, semua tu sekadar satu peringatan agar kita tak melampaui batas. Bila rasa nak complain tudung tak match ngan baju, cepat-cepat teringat kat orang yang pakai baju koyak, sebab tu je dia ada. Baru nak complain sofa tak berganti, cepat-cepat teringat orang yang beraya dalam rumah yang sempit dan daif. Rasa tak puas hati Mak Ayah bagi duit raya ciput, ingatlah kat anak yatim piatu yang takde sape-sape dah dalam dunia ni..

Orang tua dolu-dolu selalu marah kalau kita bertakbir selain di pagi raya. Katanya, nanti roh-roh dalam kubur menangia. Pembetulan ye.. siksa kubur memang tak pernah berhenti sampai hari kiamat! Cuma di bulan Ramadhan mereka 'direhatkan'. So, once Ramadhan dah tamat, rutin yang sama akan berulang. So, sebelum nak buat dosa tu ingat-ingat sikit kat orang-orang yang dah pergi dahulu sebelum kita. Bak kata seorang ulama,

" Orang muda akan mati bila-bila masa.
Orang tua akan mati tak lama lagi ".

Yang paling penting, sebagai umat Islam yang bersaudara, janganlah kita lupa umat Islam di Syria, Mesir, Palestin, Rohingya, Kashmir dan di serata dunia yang tak dapat bergembira macam kita. Sekurang-kurangnya kirimkan doa buat mereka. Umat Islam di akhir zaman tak ubah macam buih-buih di lautan. Banyak dari segi bilangan tapi tak mampu nak buat apa-apa untuk bantu teman seagama. *Tunduk pandang lantai*

Ops, teremosi lebih plak di hari raya ni! Sorry, tak berniat nak rosakkan mood ngkorang. Sekadar peringatan. Manusia fitrahnya pelupa, termasuk aku!Lagi-lagi skarang ni syaitan dah merdeka, lagilah kita senang leka.

Selamat bergembira di hari raya!!Hehehe *Kenyitmata*

Tuesday, 6 August 2013

Rindu Aidilfitri

Tajuk dah macam drama raya Rashid Sibir je!

Sewaktu entry ni ditaip, lagi 2 hari nak menjelang Raya. Entahlah...dah besar-besar ni macam tak berapa nak ada mood nak raya. Konon! Kalau takde mood baju raya takdelah sampai 2 pasang kan! Anyway, kalau sebut pasal raya ni ada a few things yang aku rindu sesangat. Maybe korang pun sama kot? Check it out...

1. Arwah Nenek
There's something about insan bergelar nenek ni yang buat korang rasa diorang awesome sangat. Kecik-kecik dulu kalau kena marah ngan mak atau ayah gi nyorok belakang nenek or atuk, conform selamat, betul tak! Diorang tak pernah say no, layan je kerenah kita. Di mata diorang, korang ni masih lagi budak kecik yang manja. Lagipun, masakan nenek ni biasanya sedap, kadang-kadang *ehem* lagi sedap dari mak. Hari raya memang membangkitkan rindu pada juadah yang diorang bersengkang mata masak untuk anak cucu. Sobs..sobs..Bagi sesape yang dah takde nenek n atuk moh le kite sedekahkan al-Fatihah buat mereka..

Credit pix
 Sape kaco ko, cu?Meh nenek tembak dia!

2. Gi beraya ramai-ramai dengan kawan-kawan.
Ni aktiviti masa kecik-kecik dulu lah. Time tu ntah rumah sape-sape , main redah je. Tahun 90-an dulu benda ni biasa. Sape pun yang datang, tuan rumah akan buka pintu. Trust bukanlah isu besar, jadi parents tak berapa risau. Budak-budak sekarang tak pandai beraya macam ni. Tak boleh salahkan diorang jugak, sebab keadaan sekarang dah tak selamat. Baru sekejap je gi beraya mak ayah dah call tanya kat mana. Untung jugaklah zaman aku dulu takde handphone..haha.

3. Dapat duit raya
Musim dapat duit raya dah habis..kini tiba musim memberi. But surprisingly, aku kadang-kadang dapat gak. Fizikal aku yang petite dan baju kurung yang serius tak vogue buat diorang ingat aku still student universiti. Tapi kat sedara-mara yang aku dah lama tak jumpa jelah boleh buat 'trick' ni. Tapi aku dengan innocentnya akan inform yang aku sebenarnya dah kerja. Ate...tak kan la diorang nak mintak balik, kan? Halalan toyyiba jelah..hehe.

4. Hias rumah dengan kad raya
OK, nampak macam lame..tapi nilah hiasan paling murah dan boleh diolah mengikut kreativiti. Habis raya simpan dalam kotak, tahun depan gantung balik. Zaman milenium ni orang dah tak bagi kad raya dah. Rindu zaman bebudak dulu, baru semingu puasa dah dapat banyak kad raya. Yang mana otak duit, memang akan guna time ni untuk buat bisnes kad raya. Beli sedozen, pastu jual balik, untung seposen sekeping. Oklah ..bak kata Haji Bakhil..bebudak tak boleh pegang duit banyak.

5.Pengumuman Raya yang mendebarkan
Once upon a time, orang tertanya-tanya raya jadi ke tidak. Serius!Nak dekat pukul 8 semua dah tercatuk depan TV tunggu Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja buat pengumuman. Kadang-kadang anak bulan nampak,kadang-kadang tidak. Memang agak kelam-kabut, tapi kat situ ada 'keseronokannya'. Tapi sekarang, orang dah kira tarikh hari raya berdasarkan Ilmu Falak. So, memang conform la. Raya tahun ni tak habis lagi orang dah tahu tahun depan Raya jatuh berapa haribulan.


6.Main mercun dengan tenang
Maksud tenang di sini adalah sewaktu ia belum diharamkan pihak berkuasa. Kat mana-mana je ada orang jual. Tapi disebabkan ramai yang jadi korban, maka ia telah diharamkan untuk mengelakkan makin ramai yang beraya tak cukup jari.

7.Siblings bonding time
Sekarang masing-masing dah dewasa. Ada yang beraya di perantauan sebab kerja, ada yang raya rumah mentua dan ada yang raya pun macam tak raya sebab exam dah dekat. Nak kumpul sekali 6 beradik time raya memang susah. Tahun ni aku n adik-adik je yang ada. Kenalah buat-buat havoc supaya Mak n Abah tak terasa ketiadaan cucu-cucu diorang. Uit, bab buat kepoh ni aku no hal!

Selamat Hari Raya Aidilfitri u olls..Sorry kalau isi blog aku ni ada yang mengguris hati. Buat yang mengenali diri ini, maaf segala salah-silap, tersurat atau tersirat. Have fun and be safe! Buat yang bertugas atau yang beraya di perantauan, jangan sedih-sedih k. Semoga pengorbanan kalian mendapat ganjaran dari Allah s.w.t. Wallahu'alam

Moga Allah redha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com