Saturday, 24 June 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum dan hai semua. Macamana persiapan hari raya korang? Bohonglah kalau aku cakap aku tak hepi nak sambut raya walaupun Syawal kali ni cuti tak lama. Raya kali ni lain dari tahun lepas sebab both akak dan abang aku spend raya pertama kat sini. Raya ni jugak raya terakhir adik lelaki aku beraya bujang. Tahun depan dah beraya sebagai laki orang. Aku? Masih #TeamRayaSingle.

Walaupun aku kena naik opis seawal raya keempat, tapi aku dah ambil cuti dari 26 Ramadhan (Rabu lepas). Saja, nak rileks. Entah apa nak dibuat cuti 4 hari sebelum raya, macamlah balik kampung. Macam biasa, kami raya KL lagi tahun ni. Family aku memang complicated. Nak explain kenapa tak raya kampung kena cerita panjang lebar, so baik korang layan ketupat rendang dari layan kisah hidup aku. Lagipun, Abah aku still bertugas sebagai amil zakat tahun ni, so macam biasalah amil kan kena bertugas pagi Syawal. The most wanted person tau. Tak ada dia mau kalut satu taman.

Bila cuti awal, aku berpeluanglah gi shopping barang raya awal sikit. Kuih dah buat weekend sebelumnya so just chill beli barang untuk hias rumah dan barang dapur. Usha baju raya sambil tu, last-last beli brooch je. Heaven betul gi supermarket time orang tak ramai. Sampai lupa weekdays parking kena bayar. Buat selamba aku je.

Khamis lepas. Masih lengang. Beli barang dengan senang hati.

Tahun ni aku tak beli baju raya baru sebab takde yang berkenan. Orang dah tak pakai baju kurung ke? Aku jenis klasik sikit, suka baju kurung berbanding jubah, dress atau kurung moden yang fancy. So, macam biasa, baju jarang pakai aku anggap je baju baru. Tak payah membazir. Rupa macam tu jugak, tak lawa-lawa pun. Kah kah.

Ketupat dan lepat pun kitorang dah siap anyam semalam. Hari ni baru nak isi beras/pulut dan rebus. PM tepi kalau mak awak nak menantu yang pandai anyam ketupat. Haha.


So, projek hari ni nak merendang, melondeh, eh melodeh dan sebagainya. Jap lagi kakak aku anak-beranak sampai tak dapatlah nak online. So, nak wish Selamat Hari Raya, mohon maaf segala silap yang nampak mahupun tidak. Tak sabar nak baca cerita raya korang. Hati-hati di jalan raya ye.

Friday, 16 June 2017

Osaka ke Kyoto by Shinkansen - Part 10 - Kansai Trip

Assalamualaikum dan hai semua! Lama kisah Jepun ni terbengkalai. Entry ni sebagai pengubat rindu kaki yang dah gigil nak travel tapi tak berkesempatan. Ye, agak pelik menulis entry travel time Ramadhan ni, tapi ketahuilah aku sangat perlukan vacation tapi mustahil. Sob sob. Nangis sorang-sorang menahan stress.
.
.                                      
.

Hari ke 4 di Kansai, kami nak ke Kyoto plak. Jarak Kyoto dengan Osaka dalam 60 km. Nampak jauh, tapi sebab banyak pilihan public transport antara 2 bandar ni, takde masalah untuk balik hari. Pindah-pindah rumah or hotel ni leceh, so unless korang teringin nak tidur di Kyoto (duit korang, sukati koranglah kan), stay aje di Osaka.

Orang yang paling excited pagi hari ke-4 ni of courselah aku. Sebab nak naik Shinkansen (Bullet Train)!! Shinkansen ni kalau korang dah sampai Jepun, wajib naik tau. Tak kisahlah naik dari mana ke mana, tapi yang penting naik. Memang rugi kalau terlepas, sebab pengalaman yang tak dapat kat negara lain.

Display nama stesen dalam subway aliran Midosuji ke Shin-Osaka. See, takdelah susah sangat train di Jepun. Lagi-lagi tempat yang tourist selalu pergi, senang cari info dalam bahasa Inggeris.

Nak naik Shinkansen, kitorang kena naik dari Shin-Osaka station. So, dari Namba, guna kad Kansai Thru Pass yang sama kitorang guna kat Kobe, stop di Shin-Osaka. Tapi, nak naik Shinkansen tak boleh guna Kansai Thru Pass. Sama ada guna Japan Rail Pass atau beli one-way/return ticket.

Platform untuk naik dan beli tiket Shinkansen ni kat tingkat tiga, so ikut je papan tanda. Sebagai tourist, lebih mudah beli tiket di kaunter berbanding di mesin. Kaunter ada banyak, so tak perlu risau beratur lama. Ada staf yang akan sabar melayan kerenah korang. If nasib baik boleh dapat yang hensem macam Takeshi Kaneshiro. Gituuu..

Semasa beli tiket, pastikan perkara-perkara ni:
1. Tarikh perjalanan
2. Carriage - Ordinary Car or Green Car. Green Car lebih selesa dan luas. Slightly mahal
3. Destinasi
4. Reserved or non-reserved seat. Reserved seat mahal sikit.
5. Return atau one-way

Kami pilih yang paling basic. Ordinary Car dan tak select seat. Dalam hati nervous gak, what if tak dapat duduk? Berdiri dalam lrt tak berapa laju pun kena pegang tiang, dalam bullet train ni kang mau melayang aku. Tapi tawakkal jelah, lagipun masih pagi dan takdelah ramai orang sangat.

Tiket Shinkansen kitorang. 

Atas tiket shinkansen, ada segala info tentang perjalanan. 1,420 tu adalah harga tiket iaitu 1.420 yen. 10.30 adalah tarikh tiket iaitu 30 October manakala waktu shinkansen berlepas ialah 8.33 am (dicop berwarna merah). Yang lain tulisan Jepun tu tak tahulah pulak aku. Hehe. Nak faham lebih lanjut tentang cara baca tiket shinkansen, boleh baca SINI

Kitorang saja pilih yang ada gap dalam 20 minit dari waktu kitorang beli tiket, takut sesat dok cari platform. Sampai je platform tu, terus nak confirmkan dengan sorang staf ni, tetibe dia suruh naik satu shinkansen yang sedang tunggu nak berlepas ke Kyoto. Slightly awal dari waktu sebenar. Rezeki.

Sambil mengawal keterujaan, kitorang pun cari tempat kosong. Alhamdulillah, orang tak ramai. Eventually, train pun bergerak. Walaupun excited, aku controll jugak perangai kampung aku. Hehe. Naik shinkansen aka bullet train ni merupakan antara impian aku sekian lama. Syukur sangat-sangat Allah makbulkan.

Suasana dalam bullet train. Selesa dan ada tempat letak luggage

The best part is, kat dalam bullet train ni, kelajuan tu tak terasa. Walaupun boleh mencecah 285km/h, tapi perjalanan smooth je. Nak tangkap gambar kat luar memang blur. Aku pun malas fikir, so just duduk dan menikmati pengalaman pendek berdurasi 15 minit. Yup, hanya 15 minit dari Osaka ke Kyoto.

Dah sampai stesen Kyoto, kami pun turun. Shinkansen kami naik tadi pun meneruskan perjalanan sampai ke Nagoya dan seterusnya Tokyo. Bacaan lanjut di SINI. Terdapat juga bullet train dari Osaka ke kawasan Kobe, Hiroshima sampai ke Fukoaka. Yang tu boleh baca SINI

Dah sampai Kyoto baru amik gambar. Agak susah nak ambil gambar berlatarbelakangkan shinkansen. Malu nak tepek muka sendiri, tapi macam nilah keadaan di stesen Kyoto.


Aish, bijak pulak aku amik gambar yang tulisan Jepun. 

Dah sampai Kyoto, marilah kita ke destinasi pertama iaitu Kinkakuji atau Golden Pavilion. Kalau ikut google map atau tripadvisor ada macam-macam cara nak sampai ke Kinkakuji ni. Tapi sebab kita ni traveler biasa-biasa je, kita ikutlah cara yang mainstream iaitu naik bas di Kyoto Bus Station.

Once dah turun dari Shinkansen, nak ke mana kita? Kyoto Station ni boleh tahan besar macam Osaka Station jugak. Stesen Shinkansen terletak di bahagian selatan (Hachijo), manakala Kyoto Bus Station dan Kyoto Tower terletak di bahagian utara (Karasuma). Ada ISETAN (bukan Setan), Porto Dining dan stesen JR di antaranya. Tabahla menapak. Ikut saja papan tanda atau tanya orang.

Bila dah sampai stesen bas, nak buat apa? Kat mana nak beli tiket? Betul ke orang Jepun beratur nak naik bas? Ke tu semua propa je? Nak tau tunggu sambungan entry ye.

Thanks for reading and for commenting. Love you all!

Part 9

Sunday, 11 June 2017

Volunteer with Carefugees - Feed a Family

Segalanya bermula dengan satu wasap dari rakan blogger, Cik Huda mengajak aku join jadi volunteer untuk Carefugees.  Carefugees adalah sebuah persatuan yang membantu pelarian-pelarian di Malaysia, terutamanya di kawasan Lembah Klang. Program yang kami sertai ini adalah program 'Feed a Family' yang dilaksanakan sebelum Ramadhan menjelang. For more info, you guys can visit Carefugee's Facebook

Kelakar jugak mula-mula nak join ni, entah cmane aku dan Huda ditugaskan di post berasingan, lepas tu kena pulak dari pukul 9 sampai 5. Dahlah segalanya berurusan melalui email. Jenuh aku ngan Huda dok klik sini sana nak request bertugas setengah hari je.

Hari kejadian, since event tu dekat giler ngan rumah aku, aku mintak Huda amik. Tapi aku takut Huda sesat, aku ajak jumpa kat Ampang Naan's Corner untuk breakfast. Gedak-gedik 9.30 baru gerak gi carpark Spektrum Ampang, tempat aktiviti volunteering akan diadakan. Mentang-mentang dekat.

Sampai-sampai tengok volunteers dah start packing makanan macam minyak masak, susu, beras, bawang dan kentang. Tapi kitorang ditugaskan untuk load makanan dah pack tu ke dalam troli dan handover ke arah volunteer yang akan unload ke dalam kereta/van. Ada volunteer lain yang akan drive bawak makanan-makanan tu untuk refugees. Aku bab driving ni surrender lah, kang sesat aku plak yang nampak cam pelarian di negara sendiri. Kah kah, so kita buat ground works jelah.

Kena make sure dalam setiap troli tu cukup 5 item. Ada group lain yang tolong pack. Kitorang just ambil dan isi.

Gambar dari jauh, segan pulak nak gi dekat-dekat ambil. Refugees sedang beratur di belakang garisan merah untuk mendapatkan kupon makanan

 Kami si pengisi troli. Credit gambar : Huda

Dah ambil kupon, mereka akan beratur di sini. Tengok, ada  volunteer yang memantau mereka supaya tak keliru. Ramai tak reti cakap bahasa Inggeris mahupun Melayu.

Beratur ikut kawasan tempat kediaman, supaya senang volunteer driver nak hantar diorang balik nanti

Kereta sampai je, loading makanan dalam troli tu ke dalam kereta. Isi balik troli kosong tu untuk penerima bantuan seterusnya

Bagi aku pengalaman ni memang menarik. Ni kali pertama join volunteer yang untuk refugees. Kesian jugak tengok diorang ni, yelah terbuang dari negara sendiri. Ada yang dari Rohingya, Palestin dan Syria.

Volunteer Carefugees ni ramai je yang non-Malaysian. Ada Philipines dan Arab jugak. Mat Arab hensem ramai, menaikkan semangat kakak. Haha..jangan kecam please. Aku ini wanita biasa, bak kata Kris Dayanti.

Pilihlah yang mana satu..haha.

Memang cool je diorang ni, and they are so rajin OK. Kita selalu ingat bebudak Arab yang duduk Malaysia ni kerek n bergaul sesama diorang je, tapi hakikatnya sangat friendly dan ringan tulang.


Harap lepas ni dapat lebih kerap join diorang dan team volunteer lain. Dapat kawan baru, pengalaman baru, pada masa yang sama kita akan belajar bersyukur. Kitorang balik dalam pukul satu macam tu lepas volunteer sesi petang makin ramai datang.

Korang kalau nak ajak join volunteer, roger lah aku or Huda..Till then, thanks for reading!

p/s: Sekadar berkongsi, harap tak disalah sangka sebagai menunjuk. Moga Allah redha.



Al-fatihah untuk arwah Shea Rasol, one of my favourite blogger. Suka tengok gaya dan betapa humblenya dia. Such an inspiration. Semoga ditempatkan di kalangan orang beriman.

Saturday, 3 June 2017

Jejari Jun

Assalamualaikum semua! Dok buat apa tu? First of all, macam biasa, sebagai blogger cliche perasan famous, mestilah nak tanya korang rindu aku tak? Hahaha. Ah..poyolah semua ini.

Macam biasa, masuk bulan baru ni apa lagi aktiviti aku selain mengupdate bloglist sebagai penghargaan top komentator bulan lepas. Cari nama korang, ada tak?

Jari Manis
Blog :  http://jarimanistravel.blogspot.com

dear anis
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

aRz MoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Fadzi Razak
Blog : http://www.fadzirazak.com

LYAfrina
Blog : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

Ana Fatihah
Blog : http://solehahgirlz.blogspot.my

Kak Jari Manis memang legend. Jarang datang komen, tapi sekali dia datang memang bawak bom. Nak dekat 5 pages komen dia sorang je. Allahu terharunya aku. Aku dah lama tak jejak blog dia. Thanks a lot kak JM! Entry lama-lama pun dia komen tau.





OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang.

Selamat berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan!

Friday, 26 May 2017

Azam Ramadhan

Assalamualaikum semua! Ramadhan tiba lagi. Bulan yang ditunggu segenap lapisan umat Islam. Bulan menuai pahala dengan harapan akan mendapat keampunan-Nya. Bulan mulia yang maknanya lebih besar dari sekadar lapar dan dahaga.

Wah..ingat tahun baru je ke ada azam? Nak sambut Ramadhan pun kena ada azam tau. Yelah, bulan Puasa ni setahun sekali, so kenalah manfaatkan sepenuhnya. Tahun depan belum tentu jumpa. Soal umur ni bukan boleh dijangka, kan? So, apa salahnya pasang niat..kan dah dapat pahala.

Soalan cepu emas...kenapa kita kena puasa? Sebab nak menyelami penderitaan orang-orang susah? Sebab nak kuruskan badan? Sebab kalau tak pose tak boleh raya? Sebab nak melatih diri membentuk sifat sabar dan membersihkan hati? Hurm..jawapan paling tepat, senang je..Sebab Allah suruh. Bukan sebab Ayah suruh, Bini suruh atau Laki suruh. Perintah Allah kita kena la ikut tanpa banyak soal..ok?

Al-Baqarah Ayat 183

Phew...dah start entry dengan serius sekali, moh le kite rilek sikit.Kali ni aku nak share ngan korang azam Ramadhan aku.. Korang nak follow sekali pun boleh.

1. Nak banyakkan bangun malam
Bukan bangun sebab nak ke tandas atau sebab mengigau. Bukan jugak untuk tengok bola (Yang ni senang pulak kann!) Tapi bangun untuk buat solat sunat, walaupun sikit. Susah wooo, sebab walaupun setan takde dok bergayut kat kelopak mata, tapi kalau spesis suka tidur memang susah nak break this habit.So, marilah kita ambil kesempatan perbanyakkan Qiamulail di bulan yang mulia ni lebih-lebih lagi di 10 malam terakhir, moga-moga dapat jumpa Lailatul-Qadr.

2.Nak prepare sendiri juadah berbuka on weekend
Masa untuk memantapkan skill memasak yang memang ke laut!!Kalau hari bekerja tak dapek, sampai rumah dah nak dekat Maghrib. Lagipun, kalau tinggal bertiga je ngan parents aku , diorang suka berbuka kat surau je. So, hujung minggu adalah waktu yang tepat untuk meringankan beban Mak. Ececeh

3. Perbanyakkan tadabbur Al-Quran
Tadabbur ni bukan takat baca kosong tanpa tahu makna. Juga bukan setakat baca al-Quran dengan tafsir. Tadabur ni baca, faham dan selami apa yang dinyatakan, supaya dapat praktikkan dalam kehidupan seharian. Wau...bunyi macam susah tapi harus diusahakan walau sekadar sehari 5,6 page je.Chaiyok!

4. Perbanyakkan sedekah
Sedekah di bulan puasa ni pahalanya berlipat kali ganda tau! So, janganlah kedekut sangat, duit bukan boleh bawak ke kubur. Esok kalau ditakdirkan takde anak soleh nak doakan kita lepas mati, pahala amal jariah tu juga yang jadi peneman.

5.Jaga mata, Jaga Lidah, Jaga Hati
Bab tahan lapar,tahan haus takdelah berat mana. Tapi bab tahan mata dari tengok benda tak senonoh, susah jugak..Tahan lidah dari mengumpat? Wau, sebagai wanita biasa yang lumrahnya suka bergosip, hok ni memang berat nanang!!!Kang kalau aku tak cakap, kawan aku yang cakap cmane?So, korang tolong jangan mengumpat depan aku ek...kalau aku yang intro dulu korang marah aku laju-laju! Jaga hati? Hati yang telah terluka ini, aku serahkan pada-Mu Allah untuk menjaganya ~Statement Poyo~

6.Tak mau seksi-seksa
Hak tuih, cicak kubing!Seksi apanya engko! *Yang ni aku No Komen!Hahaha!!*

7.Nak perbanyakkan doa
Antara doa yang dimakbulkan adalah doa orang yang berpuasa, sehinggalah dia berbuka. Bukan takat doa untuk diri sendiri je, tapi doa untuk keluarga, untuk kawan-kawan, untuk negara Malaysia yang makin hari makin entah apa-apa dan untuk umat Islam seluruh dunia

8.Tak nak jadikan puasa alasan untuk malas
Takde alasan untuk curi tulang okey! Pergh, ni kalau bos aku baca ni mesti dia bangga pastu tuntut janji. Hahaha. Tapi sebenarnya kalau takde kerja kau akan lagi malas. Aku lagi suka busy, nanti tau-tau dah nak balik je. Yay!!!

Hopefully dapat penuhi semua azam aku dan istiqamah untuk bulan-bulan seterusnya. Amin...Selamat Menyambut Ramadhan u olls!!Semoga kita semua beroleh keredhaan dan keampunan Allah. Jangan lupa niat puasa ye.

p/s : ini entry recycle yang diedit sikit. Bukan niat nak menipu, tapi memang sibuk tak sempat tulis entry baru. Maaplah ye.

Sunday, 21 May 2017

Braces Journey Part 5 - 100 Days later

Assalamualaikum semua! Lama tak story pasal braces. Masa mula-mula je rajin, lepas review je update, lama-lama dah malas. Kah kah. Sekarang ni, appointment pun kadang-kadang terlupa.

Lepas operate gigi bongsu belah kiri, seminggu kemudian aku gi bukak jahitan. Alhamdulillah, takde masalah makanan terselit or infection dekat bekas operate. The best part, no more wisdom tooth surgery after this. Lompat bintang!!! Alang-alang dah sampai, buat lagi prosedur sama. Tukar wayar, ketatkan powerchain. Tapi kali ni instead of powerchain jenis getah yang clear tu, aku dapat powerchain jenis besi. Say what?

Mula-mula pasang atas bawah. Masa awal-awal rasa tak selesa nak makan dan senyum. Sebulan kemudian, gi check up lagi, Dr. K tak puas hati sebab bawah je bergerak, atas belum lagi. So, kali ni dia bagi yang lagi ketat dan lagi tebal. Mampus! Tapi bawah tak pasang pulak. Ah..sukatilah doc! Somehow, kali ni aku OK plak boleh makan nasi, tak payah mengada masak bubur bagai. Dah biasa kot.

Day 100

Gigi aku dah mula jarang. See..itulah fungsi cabut gigi before pakai braces. Ada ruang untuk menolak ke belakang. Belek-belek kat cermin, nampaklah gigi atas dah bergerak dalam 0.5mm. Takpe Sal, sabar..

Nanti aku update lagi.

Monday, 15 May 2017

A night in Dotonbori - Part 9 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Seperti yang aku cerita dalam entry INI, waktu aku balik, ada nampak beberapa ketul 'entiti' dalam subway. Lagi pelik, bila turun di stesen Namba, makin ramai yang muncul. Macam-macam rupa. Ni antaranya..



Masa ni memang rasa teruja. Rupanya betul apa yang aku pernah baca, anak-anak muda Jepun gemar memakai kostum dan turun ke bandar setiap malam minggu. Dah memang budaya diorang. Aku tak taulah kat negara lain ada ke tidak, tapi setau aku kat Kolumpo takde. Haha..Jepun memang unik dan 'gila'!

Kitorang dah penat sangat time tu, tapi pada masa yang sama, teringin nak cari area 'Glico Running Man' yang katanya mercu tanda Dotonbori. So, on the way balik, one of us suggest instead of terus belok kiri untuk ke rumah, kitorang belok ke kanan sebab nampak area tu macam meriah gila. Lagipun kat situ banyak 'entiti-entiti' berkumpul. Andaian aku, Glico mesti ada kat situ. Orang yang kenal aku, tahu betapa bencinya aku dengan tempat crowded, tapi since ni tempat orang, aku macam berminat pulak nak tahu apa ada kat situ. So, marilah kita gi tengok.

Clown vs Naruto?

Diorang ni suka pakai kostum secara berkumpulan. Contohnya group ni pakai kostum shark, pastu jalan sekali berderet macam ni. Memang comel.


Jack Sparrow dok asah parang. By the way, nampak awek pakai skirt pendek tu? Jangan terpedaya, time ni sebenarnya sangat-sangat sejuk.

Diorang ni sebenarnya sangat sporting, so boleh je nak ajak bergambar sekali

Aku pun tak tau ni watak apa..tapi yang rambut blonde tu comel. Haha

Entahlah dalam tu pompuan ke lelaki...Haha. Gigih kau ke hulu ke hilir pakai kostum tu.

'Restoran Ketam' yang famous

Inilah dia..the famous Glico! Tak jumpa benda ni kira tak sampai Osaka lah.

Sini memang tempat orang lepak

Dotonbori sememangnya meriah di malam hari. Ada macam-macam orang boleh jumpa. Nasib baik pergi dengan kawan-kawan yang baik dan reti nak balik rumah. Kalau pergi dengan kawan yang nakal, mau hilang pedoman sampai Subuh. Aku serius ni.

OKlah, nanti sambung story.

Sunday, 7 May 2017

May Bloglist

Assalamualaikum. Hola! Adoilah, sungguh kak Sal kau ni update blog pakai Internet Explorer ke hape! Dah tujuh haribulan baru terhegeh-hegeh nak ucap terima kasih kat pengomen-pengomen awesome bulan lepas. Hahaha.

Bulan April memang aku busy mengalahkan Ahmad Maslan. Lima entry je..tapi ada hati nak jadi blogger fofuler. Takpelah, aku fofuler kalangan korang je cukuplah kan. So, here goes..

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

Muhammad Khairuddin Lim
Blog: http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my

Farrah MF
Blog : http://famf-tower.blogspot.my

Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

aRzMoHa
Blog: http://www.arzmoha.com

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.my 

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

nohas
Blog : http://al-pakri.blogspot.my/


zarul farhana
Blog: http://sayazarulfarhana.blogspot.my/

Mummydearie
Blog : http://mummydearie.blogspot.com/

OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang.

Selamat datang Syaaban, dan semoga Allah panjangkan umur kita untuk menyambut Ramadan!

Till then, see you next time, lovelies!

Saturday, 29 April 2017

April Wrap-Up

Assalamualaikum semua! Ikut hati memang nak update blog dengan kerap. Tapi tulah, bila sibuk , terpaksa buat entry pukal. Ceh.. macam lah korang minat sangat dengan kehidupan aku. Kah kah. Syok sendiri namanya..layan jelah.

April has been a busy month. Busy sebab ada..

1.Dinner Company

Office aku jarang ada peluang buat dinner. Kalau dapat 3 tahun sekali pun syukur. Dinner kali ni bertemakan smart casual dan glam. Walaupun mengelak, aku terjebak jugak jadi ahli comittee. Tak best betul. Bukan apa, dah 2 kali dinner aku terlibat belakang tabir. Teringin nak datang pakai cantik-cantik, makan dan 'be surprised'. Sebab ahli comittee memang sedia tau tentang susunan majlis, hadiah lucky draw dan game. Tapi dah telibat, lapangkan jelah hati. Aku ajak adik bongsu aku teman. Aku bayar, dengan syarat, dia drive. Mak aku kata aku memang power bab mengelak tak nak drive. Hahaha.

Sebab aku tak pandai makeup mata, aku terjah kaunter Elianto kat Mid Valley. Tapi bukan percuma ye. Kena beli produk dan staf dia akan mekap berdasarkan barang yang kau beli. Takpun, kau beli produk bernilai RM120 dan dia akan mekap kau full. Dari bulu mata sampai bulu hidung. Aku beli eyeshadow dan concealer je, tapi alang-alang dah make up mata, dengan blusher dan highlighter sekali staf tu tenyeh.

Eyeshadow stick 2 batang, concealer, eyeshadow. Semua sekali around RM50

Aku ada this bad habit suka beli barang mekap bebanyak padahal tak reti or jarang guna. Ni baru separuh dari apa yang aku ada. Sape lagi ada perangai macam ni sila angkat tangan!

Majlis bermula agak lambat sebab hujan lebat, jalan jadi jam dan hotel Cititel ni betul-betul sebelah Mid Valley. Memang susah nak cari parking.

Ni gambar paling decent. Tu pun candid. Kah kah.

Konon nak try pakai shawl. Hari-hari tengok tutorial, tapi ambil masa setengah jam melilit. Cmane korang semua pakai shawl effortless je wei! Aku memang cannotlah tudung selain bawal. Huhu. Tapi walaupun tudung behave, mood aku agak merudum time ni. Kenapa? Nanti aku cerita.

Dekat majlis ni aku tak banyak sangat amik gambar. Satu sebab mood ke laut, satu lagi sebab kena bertugas dan satu sebab lagi adalah aku still tak pandai nak senyum dengan braces. Bila senyum tutup mulut, bibir jadi terjuih dan muka garang gila. Memang hodoh teruk. Nak senyum nampak gigi rasa tak selesa. Maka kerja aku elak kamera jelah. Haha. Rugi mekap memahal.



Gitu gini pun, Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan tatkala aku hampir nak tersandar keletihan kat kerusi, nama aku dan seorang lagi tetamu dipanggil. Ah sudah..lucky draw kan dah habis. Takkan diorang nak panggil aku perform pulak. Mentang-mentang suara aku sedap. Cet, poyo kan puji diri  sendiri.

Tiba-tiba...Surprise! Diorang nyanyi lagu Happy Birthday! Nampak tak betapa nervousnya aku. Kau mampu satu dewan nyanyi untuk kau. Hadoi..

Birthday abang sebelah aku tu hari sebelumnya, tapi birthday aku hari lusanya. Still, aku agak surprise sebab aku hide birthday kat Facebook. Aku kan tak suka bukak FB, so malas nak tepek birthday kat situ kang orang wish aku tak reply cam kurang ajar pulak. Pastu time birthday orang aku tak wish pun rasa tak best jugak kan.


Lucky draw aku dapat Sijil SSPN. Adik aku dapat voucher spa. Plan nak pergi spa sebelum majlis kahwin adik aku. Glowing lah time wedding tu nanti. Amboi, kakak pengantin over OK.

2. My birthday

Hari lepas dinner tu, aku malas nak keluar. Lepak rumah je tengok TV. Malam tu family belanja sate, early celebration kekdahnya.


Tapi aku tak makan banyak sangat. Puncanya sebab gigi bongsu aku yang belah kiri makin melampau-lampau sakit. Itulah punca utama aku moody dan tak selesa nak senyum time Dinner Company. Kau taulah kalau sakit gigi ni benda kecik pun boleh buat kau angin.

Mungkin sebab tu birthday kali ni aku rasa sangat alone. Lately aku kerap tak sihat. Dan bila sakit, takde tempat mengadu, rasa sepi sangat. Betullah orang kata bila sakit ni emosi senang terganggu. Lagipun aku stress jugak kat tempat kerja dengan perangai colleagues aku, so tu pun antara punca aku selalu turn on Bitch Mode.


So, Happy Birthday to me! Still ugly, still single, still waiting for Liverpool to win the league. Kah kah.

 Kek dari kengkawan opis.

3. Minor surgery wisdom tooth. Again

Sebab sakit gigi dah tak tertahan, aku pun book untuk operate gigi bongsu belah kiri aku di klinik sama aku buat braces. Senang coz diorang ada aku punya dental XRay. Kali ni Dr.I yang operate, bukan Dr.K. Kalau Dr.K mahu dia membebel berkilo-kilo sebab saja lambatkan operate. Salah aku jugak kan, benda dah sakit dari tahun 2015 tapi takut punya pasal, elak memanjang.

Mula-mula, Dr.I check dulu dan tanya samada aku ada rasa sakit ke tidak. Sakitlah doc, tak sakit tak datang. Haha. Compare tu belah kanan, gigi bongsu belah kiri tertanam lebih dalam dan melalui saraf. Aku punyalah tak tahan, aku cakap je dengan doktor tu yang aku sanggup operate hari yang sama instead of makan ubat dan datang balik. Diorang siap mintak aku sign permission form. Pergh..serius ka? Macam nak operate jantung siap kena sign bagai.

Operate kali ni lebih teruk dari yang first time. Dr. I kata dekat tempat gigi bongsu berlaga dengan geraham tu dah bernanah, tu sebab sakit. Masa dia inject bius, ngilunya rasa nak menangis. Tapi Alhamdulillah, lepas hampir sejam, minor surgery aku pun berakhir. Ah..leganya. Turun dari kerusi kepala rasa pening. Call adik aku suruh amik.

Credit info and image : Source

Balik tu aku terus demam. Demam urat orang tua-tua kata. Sampai muntah-muntah sebab perut masuk angin. Dah nak makan tak lalu. Pipi dan rahang kiri bengkak dan tak boleh bergerak, terpaksa tuam dengan ais. Masa tu risau sebab teringat dalam permission form tu ada mention yang since gigi aku melalui saraf, ada kebarangkalian saraf terpotong dan rosak kekal. Salah sendiri jugak, tak menyempat.

Demam kali ni aku memang kronik, tapi mujurlah aku operate hari Khamis dan dapat dua hari MC. That's why aku kata proses penyembuhan lagi sakit dan lagi lambat dari operate belah kanan 2 tahun lepas. Last time aku takdelah sampai demam.

Syukur, kebetulan adik-adik aku balik weekend tu, so dioranglah tempat aku bermanja. Ambilkan bubur, bancuhkan glucose, make sure ice pack sentiasa ada dalam fridge. Bersyukurlah Sal, ramai lagi sayang kau.

Ambil masa hampir 5 hari untuk rahang aku kembali flexible dan boleh mengunyah seperti biasa. Syukur takde side effect. Dalam hal ni, penting cari klinik gigi yang dentist dia cekap dan ada tauliah. If tak confident, buat dengan kerajaan.

Read more : Cabut gigi bongsu : Q&A

4. Atuk masuk hospital

Belum kebah demam aku, dapat wasap dari group sepupu yang atuk aku masuk hospital kat Muar. Sebab badan dah tak larat sangat, aku bagitau kat sepupu dan pakcik aku yang lain yang aku akan balik  kemudian.

Nak menangis rasa tengok keadaan Atuk. Berat dah tinggal 38kg. 

Baik je demam aku terus balik kampung. Alhamdulillah,  Atuk aku dah discharge dan sekarang ada kat rumah makcik aku kat KL.

5. Bukak jahitan dan braces review 

Balik KL, pergi bukak jahitan operation gigi bongsu belah kiri dan tukar powerchain. Powerchain yang dipasang kali ni lebih tebal. Seminggu aku tak boleh mengunyah.

6. Holiday with BFFs

Stress kerja tahap aku perlukan vacation lebih dari segala-galanya. Aku penat. Kali ni dalam negara je. Nasib baik time ni dah boleh makan macam biasa. If not, rugilah kan.


7. Demam. Again

Teruk betul antibodi aku. Bulan ni je dah 2 kali demam

8.Pesta Buku KL @ PWTC 28 April-7 May 2017

Aku akan bertugas di sana. Kalau jumpa tegur lah ye. Boleh akak perasan blogger famous, padahal sendu. Haha.

Sekian kisah April. Wayang pun tak sempat tengok bulan ni.

Cabaran kerja company besar. Sorang dua buat taik, everyone yang bernaung bawah nama M**** P**** kena sumpah dengan rakyat Malaysia. Dah takde duit, lagi mintak kena saman. Bikin malu je.  Masin mulut korang, company ni kena saman sampai lingkup, kenalah aku dan ribuan lagi cari kerja lain. Nilah orang kata kerana nila setitik.

Friday, 21 April 2017

Kobe Harborland- Part 8 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua. Well...mari kita sambung entry Jepun. Kali ni masih di Kobe, kami bergerak dari Masjid Kobe lepas Maghrib, langit pun dah gelap padahal baru pukul 5 lebih. Kami nak ke Kobe Harborland. Ikut plan asal, kitorang nak naik bas no.7 ke Kobe Harborland, ataupun naik train Kaigan Line dari Kyukyoryuchi Dimarumae Station dan berhenti di stesen Harborland. Tapi, masa singgah di Kobe-Sannomiya Station, sebelum datang ke masjid, staf di Tourist Information Centre ada bagi option lain yang katanya lebih mudah. Kitorang pun follow jelah direction dia bagi tu. Kalau nak naik bas, susah nak mengagak dari bus stop mana.

Kami diarahkan (wah, diarahkan, macam Running Man pulak) untuk ke stesen Motomachi. So, we olls pun berjalanlah ke sana. Guna Google Maps..ihsan pocket wi-fi yang dipinjamkan Hiro-San Encik Tuan Rumah. Jarak dalam 1.0 km. On the way, terserempak kedai jual makanan halal. Masa tu kira-kira lah jugak, nak top up megi ke, packed food ke, last-last beli sosej je malas nak bawak ke hulu ke hilir. Haha


Kedai ni kecik je, dan barang-barang makanan dia pun banyak import dari Indonesia atau negara Islam lain. Tak ada pun made in Japan, so boleh bayangkanlah harga agak tinggi. Aku nak ambil gambar tapi pekedai tu macam dok jeling-jeling kitorang, segan pulak aku. Bukan apa, masuk sebab sejuk Ya Ampun kat luar. Pekerja kedai tu orang Indonesia. Actually ada lagi satu kedai Indonesia depan masjid, jual rempah dan makanan dalam paket macam mi, tapi tutup time kitorang pergi.

Time aku duduk luar masa kawan aku dok bayar, tetibe ada orang bagi salam. Aku toleh, tu dia ada mat Arab hensem tegur kitorang. Jodoh kah? Tapi rupanya abang hensem datang sama wife dan baby da.. Diorang satu family, turn out baru transfer ke Jepun, dan itu hari pertama diorang. So, diorang tanya kot kitorang tau kedai halal yang lain. Diorang ingat we olls ni student or memang dah lama duduk situ, padahal musafir lalu pak malau je Ya Brother.

Ce teka diorang ni baru relocated dari mana? Of course lah Malaysia! Aku lupa diorang ni kerja Kelantan ke Terengganu entah, tapi diorang cakap diorang rindu makanan kat Malaysia, sebab senang cari yang halal. Betul bang, kekasih halal je susah cari kat Malaysia tu. Perangai cam haram banyaklah. Kah kah.

Dalam 1 km menapak, sampai juga ke Motomachi Station. Nangis..awek kat kaunter tu kata dekat! Nasib baik sejuk, dan kitorang dah kenyang. Kalau lapar tadi mau macam zombie dalam Resident Evil. Naik train Hanshin Line, stop di stesen Kasoko Kobe. Teringat pasukan penyelamat Kasukabe dalam citer Shin Chan. Jalan lagi mencari Kobe Harborland. Jalan ajelah kerja kalau kat Jepun tu.

Masa ni agak sesat jugak. Dah tanya direction pun salah langkah lagi. Tapi tau tak betapa sweetnya couple yang bagi direction kat kitorang tu, dia siap kejar kitorang bila tengok kitorang salah belok. Allahu..baiknya. Sejak tu aku berikrar akan menjadi lebih baik dengan tourist bila pulang ke Malaysia nanti. Hahaha.

Aim Ferris Wheel ni sebagai landmark kobe Harborland

Akhirnya..sampai jugak Kobe Harborland. Tempat ni meriah dengan lampu warna-warni di waktu malam. Ada Ferris Wheel dan deretan restoran. Dah nama pun harbour, of course lah sejuk kena angin laut. Tak tau nak buat apa, kitorang gi naik Ferris Wheel. Entahlah, sampai Jepun je jadi sawan Ferris Wheel. Kah kah. Tak termasuk dalam plan pun nak naik Wheel ni, tapi naik jugaklah sebab alang-alang dah sampai. Lagipun boleh rehatkan kaki sambil santai tengok pemandangan Kobe dari atas. Bayaran aku dah lupa sebab takde dalam plan kan.

View dari dalam Ferris Wheel

Comel je hotel bentuk whale

Kobe Harborland ni biasa jelah bagi aku..mungkin kitorang tak berapa excited sebab penat dan sejuk. Nak makan-makan kat restoran, tak ada yang halal. Sembang cam banyak duit. Puiii. So, we olls pun decide untuk balik je lepas jalan-jalan dan posing sikit-sikit sepanjang pelabuhan tu. Bolehlah takat nak tinggal jejak dah sampai. Tapi aku enjoy jalan tengok town Kobe sebab kurang sesak berbanding Osaka. Orang dia pun lebih rileks dan tak tergesa-gesa..

Sejuk ye dalam stesen ketapi pun masih bermafla dan pakai Down

Dari harbor kami menapak ke stesen train Harborland. Ikut signboard je. Naik train Kaigan Line ke stesen Sannomiya-Hanadokeimae station. Cari plak Hanshin Line untuk pulang ke Namba. Like I said before, jaringan stesen keretapi Jepun ni berselirat dan memenatkan. Yang penting ikut signboard dan lapangkan hati. Kalau tak nak penat jangan travel, duduk rumah je ye. Haha. Tapi sambil-sambil jalan tu boleh cuci mata. Tengok orang, tengok kedai.


Limited Express tu train paling laju dan tak banyak berhenti. Harga sama je macam naik train local atau rapid express. Time ni kitorang dah agak expert. Haha. Nak naik train kena hati-hati pastikan platform dan gerabak yang betul. Kadang-kadang satu keretapi panjang tu akan berhenti di stesen besar dan split. Separuh pergi arah lain, separuh pergi arah lain. Kalau salah gerabak kan naya.

 Tempat pemandu. Nampak klasik. Yup, keretapi bawah tanah Jepun ada driver ye.

Train kitorang naik ni entah kenapa rasa lama. Lepas tu banyak pulak berhenti. Aku sebagai ketua kontinjen mestilah rasa cuak. Aku rasa tadi train ni memang tulis Umeda dan tulis Limited Express. Tengok luar nampak sama je. Bangunan rumah-rumah tak pun pekan kecil yang langsung tak meriah macam Namba. Bila masuk bawah tanah, lagi hampa nampak gelap je. Announcement dan paparan nama stesen semua dalam bahasa Jepun. Ah sudah. Lebih setengah jam dah ni. Rasa pagi tadi takdelah lama sampai macam tu.

Rasa nak terlelap, tapi sebab takut terlepas stesen, tahan je mata sambil dok melilau keluar. Mana Namba tak sampai-sampai ni. Train makin lengang. Huhuhu. Ego lagi tu nak tanya orang. Confident level tinggi sangat.

Train meluncur laju. Berhenti di sebuah stesen yang nama agak familiar. Ah..betul rasanya ni. Ramai yang naik kat sini. Tapi..kenapa tiba-tiba ada entiti dalam subway?

Apa? Entiti? Kak Biah kau buat cerita seram Ju On ke? Aku tak main-main wei. Aku perati diorang, diorang perati aku balik. Travel mate aku yang lain jeling-jeling jugak, tapi tak cakap apa-apa.

Hampir 50 minit perjalanan, akhirnya train berhenti di Osaka-Namba Station. Yeah..mari turun. Eh, entiti pun ikut sekali! 

Nak tau entiti apa? Tunggu sambungan kisah seram di Namba. Thanks for reading!

Part 7
Part 6
Part 5
Part 3
Part 2
Part 1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com