Thursday, 10 August 2017

Kinkakuji , Souvenir and Geisha Hunting - Part 11 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Ayuh kita sambung cerita Jepun yang dah terperap dalam draf. Dapat jugak habiskan walaupun internet slownya lahai.

Seperti yang dirancang, marilah kita ke Golden Pavillion ataupun dipanggil Kinkakuji  . Nak ke sana, kitorang naik direct bus nombor 101 dari Kyoto Station. Bas nombor 205 pun boleh. Boleh bayar tambang bas pakai Kansai Thru Pass. Kansai Thru Pass ni unlimited. So, naiklah sebanyak mana subway (kecuali JR dan bullet train) dan bas (kecuali bas ekspres). Perjalanan ke Kinkakuji ambil masa around 40 minit dan jangan risau sebab ada display nama bus stop dekat depan driver.

 Image credit : HERE

Naik bas dari Kyoto Station adalah option paling mudah nak ke sana. Kalau ikut google maps atau tripadvisor, macam-macam cara diorang suggest tapi tak payahlah nak pening kepala. Hanya ingat tips ni, beratur bila nak naik bas, naik dari pintu belakang dan swipe kad/bayar exact fare masa nak keluar ikut pintu hadapan. Sama je macam di Kobe.

Dah sampai Kinkakuji, kita beli tiket masuk dulu berharga 400 yen. Tak banyak yang boleh dibuat kat sini selain bergambar dan menikmati betapa cantiknya senibina Jepun. Tapi tempat ni memang ramai manusia. Tabahlah nak cari port terbaik. Barbaloi? OK je bagi aku.


Budak bijak, ada spek hitam tak pakai.

Dah puas posing dan lepak-lepak dalam ni jamu mata, kita nak ke Gion District dan nak beli souvenir. Dekat luar Kinkakuji ni banyak je kedai jual souvenir. Harga takdelah mahal sangat. Aku agak menyesal tak beli kat sini. Tau sebab apa menyesal? Haha, baca sampai habis. Macam cerita Ultraman jugaklah, tanpa dijangka raksasa muncul!

Untuk ke Gion, kitorang naik bas. Sebelum tu kitorang singgah Kyoto Imperial Palace Park untuk picnic dan lunch. Aku lupa ambil gambar. Park ni mengelilingi Kyoto Imperial Palace. Tapi kitorang lepak luar je tak masuk ke dalam lagi walaupun free. Haha, malas nak jalan, lagipun tak masuk iti. Aku lupa nama bus stop kitorang berhenti tu. Actually main redah je sebab Kansai Thru Pass unlimited, so belasah je turun naik bas. Tahu tempat ni pun dari staf kat Tourist Centre. Memang truly unplanned.

Pengalaman kelakar kat sini masa nak ambil gambar sandar kat dinding Kyoto Imperial Palace tetibe alarm bunyi. Kuat giler. Mujurlah kami-kami je time tu. Memang cuak. Takut gak aku tetibe polis ke pengawal ke datang tangkap kata aku nak ceroboh istana. Lepas tu dengar announcement dilarang bersandar dalam bahasa Inggeris dan behasa Jepun. Tapi takde apa-apa pun.

Dah terencat sebab bunyi alarm, kitorang pun packed up, dan gerak ke Gion. Pengalaman kat Jepun ni, nak cari tong sampah Allahu susahnya. Tapi takde pulak sampah bersepah. Orang Jepun sampah bawak balik rumah kot. Patutlah beg diorang besar-besar. Haha.

Nak ke Gion boleh naik bas no.12 atau 59 yang menghala ke Shijokawaramachi. Berhenti dekat Kyoto Marui Store. Kat sini ada Prayer Room. Better solat dulu sebab kalau dah merayap dalam area Gion ni entah dah ke mana-mana korang pergi. Apa pun, tu pilihan masing-masing. Sekadar beri idea.


Dari jauh dah boleh nampak Kyoto Marui Store. Nampak je tekanlah loceng dan korang dah sampai ke area Kyoto yang sibuk dan penuh dengan manusia. Time ni bolehlah bukak jaket sebab dah tak sejuk. Normallah tu bila ramai orang.

Misi kami selain mencari geisha adalah membeli souvenir. ND cakap dia ada baca kat FB tentang satu kedai yang jual souvenir murah-murah. We olls pun dengan penuh semangat mencari kedai berpandukan apa yang ditulis dalam post FB yang dia baca tu. Sayangnya, tak semudah itu mencari arah berpandukan post pendek dalam FB. Aku dah start naik angin. Kaki dah penat, keluar masuk lorong tak jumpa pun kedai souvenir yang disebut. Kedai makan dan kedai jual barang branded banyaklah.

Yang lain diam je tengok drama aku ngan ND. Aku kenal ND bukan setahun dua ye, dari sekolah menengah lagi. Gaduh tu memang tak pernah, merajuk manja tu adalah. Tapi masing-masing cam dah penat dan takde mood. Aku dah membebel, menyesal tak beli kat depan Kinkakuji lah, apa lah. ND pun give up dan ikut je cadangan aku nak patah balik. Nak patah balik kena cari bus stop. Ah..stress. Nak naik kat mana? Sel-sel otak terus tak berhubung sebab benda ni takde dalam plan.

Dalam pada hati mengerekot sambil cari bus stop yang ada bas ke Kinkakuji, tiba-tiba aku rasa nak try usha satu lorong ni...Pelik jugak kenapa tak masuk lorong ni dari tadi.


Jalan punya jalan kitorang nampak..

Inilah dia..kedai souvenir murah telah dijumpai!



Mana nak cari kedai yang best ni? Ha, teruskan baca untuk cari kedai souvenir murah di Osaka

Kedai tu terletak di lorong yang ada signboard ni

If naik bas, turun betul-betul di bus stop 'Shijo-Kawaramachi', sebelum sampai Kyoto Marui Store. Turun je terus nampak lorong yang ada kedai auntie tu.

Senarai bas yang lalu dan berhenti di bus stop 'Shijo-Kawaramachi'.

Once dah sampai kedai, mood masing-masing semua kembali ceria. Dasar perempuan, dapat shopping terus elok. Haha. Bagi aku harga di kedai ni berpatutan. Auntie dan uncle yang jaga kedai ni pun peramah dan boleh bagi diskaun, tu pun kalau korang pandai tawar-menawarlah. Aku bab ni memang fail. Souvenir yang famous orang selalu beli adalah T-shirt, keychain, fridge magnet, kimono, pedang mainan, chopstick, kipas dan cermin muka. Cam biasa, jangan convert kalau tak perasaan kedekut akan mula menguasai diri. Lulzz.

Tanggungjawab kepada keluarga - Done!

Dah dapat souvenir, masing-masing dah happy dan mood kembali ceria, marilah kita mencari sang Geisha, ikon utama di Gion. Ramai yang confuse bila datang area Gion ni, sebab akan jumpa ramai awek Jepun berkimono. Sesetengah tu bukan Jepun pun, tapi Korea takpun Filipina! Rupa je sama. So, jangan main tembak je nampak awek pakai kimono terus assume tu 'Geisha'.

First thing first..apakah itu Geisha? Kalau ikut apa yang aku baca dan apa yang aku tengok kat filem, Geisha ni seorang 'entertainer' yang ditugaskan untuk menghiburkan kaum lelaki. Seorang geisha dilatih supaya boleh menari, bermain alat muzik dan mahir melayan tetamu. Geisha bukan pelacur mahupun GRO, hanya boleh dipandang, tak boleh diusik. Jauh di sudut hati aku seorang wanita, rasa kesian pun ada, tapi entahlah, dah itu jalan dan pekerjaan yang dipilih. Aku tak rasa di zaman moden ni masih ada yang dipaksa.

Kalau ikut filem 'Memoirs of a Geisha' , camnilah rupanya

Anyway, geisha biasanya bersolek putih melepak dan berkimono lengkap. Ramai cakap, waktu terbaik nak tengok geisha adalah petang menjelang senja, sebab waktu tu geisha akan keluar ke tempat kerja. Tapi diorang tak suka diganggu, so kita akan dianggap kurang ajar kalau kita ajak diorang bergambar sekali, apatah lagi tegur. So, kita hormat jelah adat tempat orang ye tak.

Sebenarnya kitorang ada terserempak dengan geisha, tapi tu pun lepas dia lalu baru kitorang sedar. Nampak seorang Geisha (kitorang syak je) jalan laju-laju walaupun berterompah dan pakai kimono. Pastu dua tiga langkah belakang dia ada sorang lagi wanita lebih berusia, mungkin 'mentor' atau 'Maiko' yang ikut. Muka diorang serius je, pastu jalan menonong tak toleh kiri kanan.

Terserempak dengan Geisha masa dok melepak di tepi jalan ni

So kira tercapai lah wishlist kat Gion. Trust me, kalau Geisha lalu, korang akan cam. Perwatakan dia lain dari yang lain. Kalau nampak awek pakai kimono jalan ramai-ramai bersiar-siar pegang kipas gelak hihihi sambil tangkap gambar, tu bukan geisha, tapi tourist sama cam korang gak.

Kita jalan-jalan area Pontocho pulak.



 Ramai orang lepak kat area ni. Mostly local. So, kita tumpang sekaki lepak sambil makan bekalan. Kau ingat Aliff Syukri je makan tepi jalan, aku makan tepi sungai, lagi best.

 Still..sungai ni bersih gila! Respect betul aku. Takde bau busuk pun. Kat KL tengok orang ada selera tak makan tepi Sungai Ampang.


As for me, aku suka gila area Gion ni. Sebab ia sebuah kawasan kecik yang masih ada kedai-kedai tradisional, ada kawasan geisha, di tengah-tengah kesibukan bandar Kyoto. Sangat unik dan menarik.

Dah dapat souvenir, dah nampak geisha, maka marilah kita balik. Perut pun dah berkeroncong lapar.

Part 10
Part 9

Wednesday, 2 August 2017

August Bloglist

Assalamualaikum semua.. Macam biasa, aku nak share dengan korang senarai pengomen tegar bulan Julai. Sebagai tanda penghargaan, dalam sibuk berhari raya, masih sudi menyinggah kat sini. Mereka adalah:

1.Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

2.aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

3.Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

4. Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

5.Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

6.aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

7.Cik Yaya
Blog :  https://tentangyaya.blogspot.my

8.I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

9.nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

10.Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

11. Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

12.tiga lalat
Blog : http://tigalalat.blogspot.my

13.nini
Blog : http://duniasaya2001.blogspot.my/

14. Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.my

15.dorsett pink
Blog : http://dorsettpink.blogspot.my/ 

I olls sangat terharu dengan kehadiran u olls semua. Aku tau ramai yang  nak komen, tapi mungkin tetiba sel-sel otak tak berhubung. Adakah kerana entry aku yang entah apa-apa? Hahaha. Silent reader pun aku tetap appreciate. Tapi dah silent, aku tak tahu lah sape korang.

Sebagai tanda penghargaan, blog-blog yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglist Ogos. Patutnya update bloglist 1 haribulan, tapi gara-gara cuti lama sangat, sibuk nak settlekan segala kerja yang ada.

Yang tak tersenarai pun aku gi blogwalking jugak sebab aku memang rajin bab gi blog orang dan komen. Blog sendiri? Hurmmmmmmmmm.. Banyak sangat aku nak story kat blog ni. My brother's wedding, gi vacation, cerita Jepun yang tak habis lagi tu.

OKlah, thanks for reading! Nanti datang lagi ye..


Tuesday, 25 July 2017

Quick entry before I go missing again

Assalamualaikum dan hai semua! Alhamdulillah, segalanya dah selesai. Majlis perkahwinan adik aku berjalan lancar. Memang hectic. Majlis belah perempuan dan lelaki dibuat berturut-turut. But well, bak kata Mak, "at least kita penat, penat sekali je".

Sebagai seorang kakak yang berjiwa sensitif, memang agak sedih nak let go satu-satunya adik lelaki yang aku ada. Tapi sekurangnya aku tahu sekarang dah ada orang jagakan dia. Jaga makan-pakai dia, tenangkan emosi dia dan ada dengan dia bila susah senang. As for me, menghadap soalan "Kakaknya bila pulak" takdelah susah mana nak dijawab. Yang letih adalah soalan "Kenapa makin kurus?". Dehel makcik, takkan nak cakap saya hisap dadah pulak. Dah kurus tu kurus jelah.

Yang pasti : Tak cukup tidur + Wearing makeup all day + Tak jaga makan (too much chicken, oily food and sugar) + cuaca panas = kulit muka yang disaster. Nak nangis tengok muka sendiri dalam cermin. Dahlah memang dah buruk, lagi buruk jadinya. Huwaaaaaaaa.....

Tapi tak apalah, biarlah kulit terkorban asalkan majlis berjalan seperti yang dirancang walaupun ada sedikit kurang sini dan sana. Kalau tanya aku nanti nak buat cmane, biarlah seringkas mungkin dan tak menyusahkan mak bapak dan adik-beradik. Bukan muda lagi umur 20-an nak buat majlis gilang-gemilang siap sanding bagai. Nikah saja dah cukup. Malu ahh. Oh ye, orang tua memang suka kan guna ayat keji buat kau rasa guilty iaitu "Kahwin lah cepat sementara aku masih larat ni". Defishhh

Quick entry before I go missing again? Oi nak hilang ke mana pulak? Mak abah aku ni beriya nak ajak gi holiday. Ikutkan aku memang malas. Gi holiday ni kadang-kadang bukan makin hilang penat, tambah lagi adalah. Aku memang OK je, yang kesian adik-beradik aku yang dok mengheret anak dan mak ayah aku yang badan pun still lemau lagi. Tapi tulah, permintaan orang tua ni kau layankan jelah. Kang menyesal kemudian hari.

Gambar takde sebab kau taulah bila ramai guna wi-fi, internet slow nokharom. Loading gambar nak watermark pun takes time.

OKlah, aku nak gi packing ni. Balik holiday kita sembang lagi ye. Oh just in case korang nak tau, pengantin tak ikut, diorang gi honeymoon tempat lain.. K bye. Thanks for reading.

Thursday, 13 July 2017

The Guilt Trip Movie Review


If all the kids in the world were lined up and I was to pick one kid for myself Andy, it will always be you.


Sungguh lama blog ni tak buat movie review. Apakan daya dah lama tak tengok wayang. Tapi baru-baru ni aku layan satu movie kat Astro bertajuk 'The Guilt Trip'. Filem ni bergenre komedi drama lakonan Seth Rogen dan Barbra Streisand.

Ini kali pertama aku tengok filem lakonan Streisand, selalu dengar lagu dia aje. Beliau adalah bintang Hollywood versatile yang berstatus legend. Parents korang confirm kenal.

The Guilt Trip mengisahkan Andrew Brewster (dipanggil Andy) lakonan Rogen, seorang inventor yang telah menghasilkan sejenis produk pencuci organik. Percaya yang produknya boleh berjaya, Andy mengambil keputusan untuk menjelajah dari satu negeri ke satu negeri di Amerika untuk memasarkan pencuci tersebut. Sewaktu singgah di New York dia menginap di rumah ibunya, Joyce (Streisand).

Sesi kena bebel dengan mak

Joyce dan bapa Andy telah bercerai sejak dia berumur lapan tahun dan Andy adalah satu-satunya anak yang Joyce ada. So, obviously Joyce sayang gila kat Andy. Antara concern Joyce adalah status single Andy walaupun dah berusia 30-an (eh..sis terasa. Haha). Untuk memujuk anak lelakinya supaya meluahkan perasaan dan bercerita kepadanya sekiranya Andy ada masalah dalam bercinta, Joyce membocorkan rahsia kenapa anak lelakinya dinamakan Andrew.

Menurut Joyce, dia pernah mempunyai seorang kekasih sewaktu berusia 20 tahun yang sangat dicintainya. Tetapi dia dan lelaki bernama Andrew Margolis tersebut telah berpisah dan Joyce mengahwini bapa Andy 2 tahun kemudian. Andy mula memikirkan untuk menyatukan mereka kembali (dah macam plot Kuch Kuch Ho Ta Hai) dengan harapan ibunya akan kembali bahagia dan akan berhenti kacau hidup Andy. Niat Andy ni nampak macam tak baik, tapi OK jugaklah dia nak mak dia bercinta lagi. Ko ingat cinta ni orang muda je ke yang punya?

Bila Andy dapat tahu yang Andrew Margolis ada di San Francisco, dia dapat idea gila nak bawak mak dia sekali on the roadtrip. Andy tipu Joyce kononnya dia nak ada orang teman, pastu boleh bawak mak dia jalan-jalan. Padahal dia dah plan hujung trip nanti nak singgah pejabat Andrew Margolis walaupun San Francisco tak termasuk dalam plan perjalanan asal.


Mula-mula Joyce ni ingat Andy main-main, tapi akhirnya dia setuju untuk ikut. So bermulalah perjalanan dua beranak ni merentas Amerika untuk menjual produk pencuci Scieoclean. Nak tahu berjaya ke tidak Andy jual produk tu dan dapat tak dia satukan Joyce dengan cinta pertama dia, korang kenalah tengok sendiri.

Bagi aku filem ni best lah jugak. Light movie tentang mother-son relationship. Aku suka watak Joyce, sebab nampak natural sama macam ibu-ibu biasa. Sentiasa bagi nasihat, protective dan suka manjakan anak walaupun dah besar panjang. Walaupun annoying dan kadang-kadang memalukan Andy, tapi last-last nasihat mak dia jugak yang banyak tolong dia dalam berniaga. Seth Rogen cam biasa memang kelakor. Aku bagi 3 bintang. Like I said, movie yang simple tapi banyak mesej. Bila tengok korang mesti akan cakap "Hurm...sebijik macam mak aku!"

So kalau korang nak simple movie sambil-sambil lipat kain bolehla tonton filem ni. Till then, thanks for reading. Sayangilah Ibu Anda. Lol..


Monday, 10 July 2017

My Raya Story 2

Sebab masih dalam mood raya, ayuh kita sambung story di Syawal yang kedua.

2 Syawal

Beraya di KL ni, memang jarang nak terima tetamu dari kalangan kawan-kawan sebab biasanya diorang masih di kampung. Tapi ada sorang rakan blogger ni tanya boleh tak nak datang rumah. Eh apa plak tak bolehnya. Meh meh.

Sebab masih awal raya, so aku hidangkan ketupat, kuah lodeh dan rendang ayam untuk blogger sorang ni sebab aku tau dia tak makan daging sangat. Special tau ketupat ni sebab anyam sendiri dengan penuh kasih sayang. Rendang ayam tu pulak rendang ayam pencen, tabah aku bertunggu bertangga kat dapur. Hehe.


So, siapakah si blogger yang datang beraya tu. Nilah dia, Siti Yang Menaip. Tapi hari ni dia jadi Siti Yang Beraya pulak. Thanks dear sudi datang raya rumah akak walaupun takde open house.

Since dah lama tak jumpa, banyaklah kitorang borak. Aku ngan Siti ni kenal pun sebab travel, so dok sembang pasal travel jelah. Raya pun dok sembang pasal berjalan. Aje ye pompuan dua orang ni.

Dah raya rumah aku, Siti ajak gi rumah Sally Samsaiman pulak. Sebenarnya dia tak ajak tapi aku yang nak ikut. Kah kah. Selalu jugak Sally ni ajak gi rumah dia tapi asyik ada je hal. Rumah Sally dekat je dengan rumah aku. Mula-mula pakai GPS. Bila dah sampai rasa nak ketuk kepala sendiri sebab selalu je aku lalu simpang tu.

Sally dan mak dia buat sizzling mee. Aduh, rajin giler ye. Sally ni rajin sangat buat kuih raya sampai 6 jenis. Lama jugak kitorang melepak kat rumah Sally. Dengan Sally pun sembang pasal blogging dan travel. Haha. Yelah, nak sembang KPop, aku tak tengok. Nak sembang bola, aku jelah cakap sorang-sorang nanti.


Aku bukan nak bodeklah Sally ni, tapi dia ni jenis yang tak kedekut. Ada rezeki job review dia selalu share dengan kawan-kawan blogger lain. Thanks Sally terima kehadiran kitorang dan masak sedap-sedap. Layanan dia dan mak dia memang tip top. Good luck with blogging and projek mega awak tu. Hihi.


Lepas beraya rumah Sally, Siti hantar aku balik. Mula-mula plan nak gi KLCC, tapi dari pengalaman aku yang dah lebih 30 kali beraya di KL, aku tau time raya je KL akan penuh dengan foreigner. So, biarlah diorang je lepak KLCC. Kita cari port lain, tak pun duduk rumah je.

Petang dan malam hanya duduk rumah melayan tetamu yang datang. Memang raya yang sibuk. Sedara-mara aku ramai je yang duduk KL, so takdelah bosan sangat.

3 Syawal

Kena raya puas-puas hari ni sebab esoknya aku dah kerja. Tapi papehal pun pagi tu gi basuh kete dulu. Ramai jugak orang dekat carwash favourite aku.

Tengahari tu plan nak gi beraya tapi dah orang datang, kita hold dulu. Petang tu baru gi rumah cousin aku. Dia buat laksa Johor. Balik sebelum Maghrib sebab parents aku nak berbuka. Diorang dah start Puasa Enam.

Malam tu aku kenalah tidur awal sebab esoknya dah start keje and aku dah plan nak start puasa. Ye ke tido awal? Padahal dok layan drama raya.

Sendu betul cerita takde gambar ni. Haha. Jumpa next entry ye..

Friday, 7 July 2017

My Raya Story

Assalamualaikum semua! Allahu..dah separuh Syawal baru nak share cerita raya! Apa nak jadilah kau ni Sal. Haha. Ah, basi tak basi pun ayuh layan..

1 Syawal

Dengar je azan Subuh aku dah bangun. Biasalah, nak berebut bilik air kan. Lepas mandi dan solat Subuh, gi jengah dapur tengok apa ada. Saka dah bebas, memanglah lapar memanjang. Haha. Sambil mengunyah ketupat dok ulang-alik ke depan mengejut adik-adik dan anak saudara. Mujurlah rumah setingkat, kalau dua tak ke habis kalori turun naik tangga.

Macam yang aku cerita dalam entry ni, rumah aku tahun ni memang meriah. Abang aku yang sulung je tak dapat balik. Kalau tak, cukup 6 beradik. Sebelum gi solat raya, kita sarap dulu.


Selain dari menu wajib ketupat, kuah lodeh, ayam goreng, nasi jagung dan rendang daging, tahun ni ada penambahan iaitu ketupat palas versi Pantai Timur dan rendang ayam tua. Kalau diberi pilihan, memang aku kureng sikit bab ketupat palas ni. Tang nak kukus pulut, nak masak santan dan paling leech bagi aku adalah nak isi pulut dalam kelongsong sebab melekit. Pastu kalau tak pandai tarik, nanti pulut terkeluar time masak. Biarlah aku anyam ketupat daun kelapa, isi beras pastu rebus. Takat 30 biji buat sorang pun aku sanggup lagi. Cmane nak kahwin orang utara or pantai timur ni? Hahaha.

Lepas breakfast, kami bergerak ke surau untuk solat Raya. Tahun ni hujan turun mencurah-curah di pagi Syawal. Alhamdulillah..hujan kan rahmat. Tapi dah hujan, kitorang tak bawak la anak-anak sedara kecik. Kang mana nak pegang payung, mana nak pegang diorang lagi. So, bye anak-anak. Duduklah rumah tengok Upin Ipin.

Habis sembahyang raya, kita balik rumah terus. Cuma yang lelaki singgah rumah seorang Haji ni. Dia memang tiap-tiap tahun buat tahlil lepas sembahyang raya.

Aktiviti wajib raya, bersalam-salaman dan memohon keampunan. Pastu tangkap gambar dan rekod video untuk Along aku yang jauh di perantauan. Pastu kita makan lagi. Hahaha.

Versi DSLR

Versi monopod. Nape aku rasa gigi aku dalam gambar ni buruk giler. Adeh!

Lepas makan, terima tetamu pertama iaitu abang kepada abang ipar aku. Diorang tak dapat balik kampung sebab kak longnya kerja. Memang meriah sebab diorang ni anak-anak kecik ramai. Tengahari tu kitorang pulak gi beraya rumah seorang jiran rapat ni. Dia ni lagi kesian, wife tak sihat baru keluar hospital masalah paru-paru dan darah rendah. So bawaklah ketupat rendang dan kuih raya kami yang tak seberapa tu sebab tau kakak tu memang tak larat nak masak.

Petang tu acara kemuncak. Jeng jeng jeng!

Takdelah acara apa sangat, tapi bakal keluarga mertua adik aku datang. Nasiblah adik aku kena usik dengan abang kakak aku dan anak-anak sedara. Haha.

Lepas diorang balik tu, so apa lagi kak Sal kau pun ke dapur memulakan operasi mengemas. Bab mengemas ni memang aku juara sebab jenis yang kalau dah start tu takkan berhenti selagi tak siap. Bila dah penat gi ngintai luar tengok diorang dok buat photoshoot. Memula aku malas nak join sebab muka dah hauk, mekap pun dah cair. Tapi dok tengok adik aku pegang DSLR layan lah pulak. Eh, nak gak sekeping!

 Baju raya aku simple je u olls. Aku tak beli baju baru sebab entahlah, takde mood. Baju kurung ni pun dah berbelas kali aku pakai gi kerja

Malam tu kakak dan abang aku bergerak balik ke rumah mertua pulak. Tinggallah aku dengan parents dan adik dua orang. Badan dah letih, lepak tengok TV jelah. Aku dok layan drama raya kat TV9, 'Dodol Untuk Menantu'. Hero dia hakak taste betul sebab muka Hindustan. Jangan marah ha..

Kelakar jugak drama ni aku rasa. 

Tetibe dapat wasap dari sorang rakan blogger. Katanya nak datang beraya esoknya. Wah, kebetulan dia pun TeamRayaKL macam aku so tak tau nak pergi mana. Kecik tapak tangan, Stadium Bukit Jalil baru renovate aku tadahkan.

Nak tau sape dia? Tunggu entry seterusnya na..Till then, thanks for reading. Terhibur tak? Ke hambar? Kah kah.

Sunday, 2 July 2017

Jula Juli Bintang Julai

Assalamualaikum semua. Syawal dah bermula, maka boleh nampak momentum blogging kita semua pun gi beraya sekali. Haha. Sama lah macam bulan Ramadhan lepas. Orang nak datang komen pun tak tau nak komen cmane sebab takde entry baru. Tapi aku memang tabik spring kat diorang ni, sebab entry lapuk tahap Bujang Lapuk pakai songkok pun depa komen dengan sepenuh hati. Mereka adalah:

aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

Adam
Blog : http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.my

dorsett pink
Blog : http://dorsettpink.blogspot.my/

Ainniah Zulkefli
Blog : https://ainniah.blogspot.my

Mummy Julia
Blog : http://notachentamummy.blogspot.my

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Nina Mads
Blog : http://ciksukataip.blogspot.my

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/
 
Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

Norhayati
Blog : http://tigalalat.blogspot.my

I olls sangat terharu dengan kehadiran u olls semua. Sebagai tanda penghargaan, blog-blog yang tersenarai akan dimasukkan dalam bloglist Julai. Silent reader pun aku tetap appreciate. Tapi dah silent, cmane aku nak tahu korang siapa kan? Musim panas, nak mengomen pun takde mood, termasuk aku jugak. Biasalah Ramadhan setahun sekali, masing-masing nak kejar pahala, nak kejar masa bersama keluarga, nak kejar trafik jam lagi. Hahaha.

Thanks a lot Scdha Sein for this gift!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Tak sabar nak baca cerita raya dan tengok OOTD korang yang vogue belaka tu. Raya aku biasa je, kalau sempat aku buat entry lah ye. Sibuk sikit raya, almaklumlah duduk dengan parents, hari-hari ada tetamu. Siang  kerja. Nasiblah kau bujang memang kena naik awal. Lagipun majlis adik aku kan bulan ni. Super busy huwa.

OKlah, thanks for reading! Nanti datang lagi ye..

Saturday, 24 June 2017

Salam Aidilfitri 2017

Assalamualaikum dan hai semua. Macamana persiapan hari raya korang? Bohonglah kalau aku cakap aku tak hepi nak sambut raya walaupun Syawal kali ni cuti tak lama. Raya kali ni lain dari tahun lepas sebab both akak dan abang aku spend raya pertama kat sini. Raya ni jugak raya terakhir adik lelaki aku beraya bujang. Tahun depan dah beraya sebagai laki orang. Aku? Masih #TeamRayaSingle.

Walaupun aku kena naik opis seawal raya keempat, tapi aku dah ambil cuti dari 26 Ramadhan (Rabu lepas). Saja, nak rileks. Entah apa nak dibuat cuti 4 hari sebelum raya, macamlah balik kampung. Macam biasa, kami raya KL lagi tahun ni. Family aku memang complicated. Nak explain kenapa tak raya kampung kena cerita panjang lebar, so baik korang layan ketupat rendang dari layan kisah hidup aku. Lagipun, Abah aku still bertugas sebagai amil zakat tahun ni, so macam biasalah amil kan kena bertugas pagi Syawal. The most wanted person tau. Tak ada dia mau kalut satu taman.

Bila cuti awal, aku berpeluanglah gi shopping barang raya awal sikit. Kuih dah buat weekend sebelumnya so just chill beli barang untuk hias rumah dan barang dapur. Usha baju raya sambil tu, last-last beli brooch je. Heaven betul gi supermarket time orang tak ramai. Sampai lupa weekdays parking kena bayar. Buat selamba aku je.

Khamis lepas. Masih lengang. Beli barang dengan senang hati.

Tahun ni aku tak beli baju raya baru sebab takde yang berkenan. Orang dah tak pakai baju kurung ke? Aku jenis klasik sikit, suka baju kurung berbanding jubah, dress atau kurung moden yang fancy. So, macam biasa, baju jarang pakai aku anggap je baju baru. Tak payah membazir. Rupa macam tu jugak, tak lawa-lawa pun. Kah kah.

Ketupat dan lepat pun kitorang dah siap anyam semalam. Hari ni baru nak isi beras/pulut dan rebus. PM tepi kalau mak awak nak menantu yang pandai anyam ketupat. Haha.


So, projek hari ni nak merendang, melondeh, eh melodeh dan sebagainya. Jap lagi kakak aku anak-beranak sampai tak dapatlah nak online. So, nak wish Selamat Hari Raya, mohon maaf segala silap yang nampak mahupun tidak. Tak sabar nak baca cerita raya korang. Hati-hati di jalan raya ye.

Friday, 16 June 2017

Osaka ke Kyoto by Shinkansen - Part 10 - Kansai Trip

Assalamualaikum dan hai semua! Lama kisah Jepun ni terbengkalai. Entry ni sebagai pengubat rindu kaki yang dah gigil nak travel tapi tak berkesempatan. Ye, agak pelik menulis entry travel time Ramadhan ni, tapi ketahuilah aku sangat perlukan vacation tapi mustahil. Sob sob. Nangis sorang-sorang menahan stress.
.
.                                      
.

Hari ke 4 di Kansai, kami nak ke Kyoto plak. Jarak Kyoto dengan Osaka dalam 60 km. Nampak jauh, tapi sebab banyak pilihan public transport antara 2 bandar ni, takde masalah untuk balik hari. Pindah-pindah rumah or hotel ni leceh, so unless korang teringin nak tidur di Kyoto (duit korang, sukati koranglah kan), stay aje di Osaka.

Orang yang paling excited pagi hari ke-4 ni of courselah aku. Sebab nak naik Shinkansen (Bullet Train)!! Shinkansen ni kalau korang dah sampai Jepun, wajib naik tau. Tak kisahlah naik dari mana ke mana, tapi yang penting naik. Memang rugi kalau terlepas, sebab pengalaman yang tak dapat kat negara lain.

Display nama stesen dalam subway aliran Midosuji ke Shin-Osaka. See, takdelah susah sangat train di Jepun. Lagi-lagi tempat yang tourist selalu pergi, senang cari info dalam bahasa Inggeris.

Nak naik Shinkansen, kitorang kena naik dari Shin-Osaka station. So, dari Namba, guna kad Kansai Thru Pass yang sama kitorang guna kat Kobe, stop di Shin-Osaka. Tapi, nak naik Shinkansen tak boleh guna Kansai Thru Pass. Sama ada guna Japan Rail Pass atau beli one-way/return ticket.

Platform untuk naik dan beli tiket Shinkansen ni kat tingkat tiga, so ikut je papan tanda. Sebagai tourist, lebih mudah beli tiket di kaunter berbanding di mesin. Kaunter ada banyak, so tak perlu risau beratur lama. Ada staf yang akan sabar melayan kerenah korang. If nasib baik boleh dapat yang hensem macam Takeshi Kaneshiro. Gituuu..

Semasa beli tiket, pastikan perkara-perkara ni:
1. Tarikh perjalanan
2. Carriage - Ordinary Car or Green Car. Green Car lebih selesa dan luas. Slightly mahal
3. Destinasi
4. Reserved or non-reserved seat. Reserved seat mahal sikit.
5. Return atau one-way

Kami pilih yang paling basic. Ordinary Car dan tak select seat. Dalam hati nervous gak, what if tak dapat duduk? Berdiri dalam lrt tak berapa laju pun kena pegang tiang, dalam bullet train ni kang mau melayang aku. Tapi tawakkal jelah, lagipun masih pagi dan takdelah ramai orang sangat.

Tiket Shinkansen kitorang. 

Atas tiket shinkansen, ada segala info tentang perjalanan. 1,420 tu adalah harga tiket iaitu 1.420 yen. 10.30 adalah tarikh tiket iaitu 30 October manakala waktu shinkansen berlepas ialah 8.33 am (dicop berwarna merah). Yang lain tulisan Jepun tu tak tahulah pulak aku. Hehe. Nak faham lebih lanjut tentang cara baca tiket shinkansen, boleh baca SINI

Kitorang saja pilih yang ada gap dalam 20 minit dari waktu kitorang beli tiket, takut sesat dok cari platform. Sampai je platform tu, terus nak confirmkan dengan sorang staf ni, tetibe dia suruh naik satu shinkansen yang sedang tunggu nak berlepas ke Kyoto. Slightly awal dari waktu sebenar. Rezeki.

Sambil mengawal keterujaan, kitorang pun cari tempat kosong. Alhamdulillah, orang tak ramai. Eventually, train pun bergerak. Walaupun excited, aku controll jugak perangai kampung aku. Hehe. Naik shinkansen aka bullet train ni merupakan antara impian aku sekian lama. Syukur sangat-sangat Allah makbulkan.

Suasana dalam bullet train. Selesa dan ada tempat letak luggage

The best part is, kat dalam bullet train ni, kelajuan tu tak terasa. Walaupun boleh mencecah 285km/h, tapi perjalanan smooth je. Nak tangkap gambar kat luar memang blur. Aku pun malas fikir, so just duduk dan menikmati pengalaman pendek berdurasi 15 minit. Yup, hanya 15 minit dari Osaka ke Kyoto.

Dah sampai stesen Kyoto, kami pun turun. Shinkansen kami naik tadi pun meneruskan perjalanan sampai ke Nagoya dan seterusnya Tokyo. Bacaan lanjut di SINI. Terdapat juga bullet train dari Osaka ke kawasan Kobe, Hiroshima sampai ke Fukoaka. Yang tu boleh baca SINI

Dah sampai Kyoto baru amik gambar. Agak susah nak ambil gambar berlatarbelakangkan shinkansen. Malu nak tepek muka sendiri, tapi macam nilah keadaan di stesen Kyoto.


Aish, bijak pulak aku amik gambar yang tulisan Jepun. 

Dah sampai Kyoto, marilah kita ke destinasi pertama iaitu Kinkakuji atau Golden Pavilion. Kalau ikut google map atau tripadvisor ada macam-macam cara nak sampai ke Kinkakuji ni. Tapi sebab kita ni traveler biasa-biasa je, kita ikutlah cara yang mainstream iaitu naik bas di Kyoto Bus Station.

Once dah turun dari Shinkansen, nak ke mana kita? Kyoto Station ni boleh tahan besar macam Osaka Station jugak. Stesen Shinkansen terletak di bahagian selatan (Hachijo), manakala Kyoto Bus Station dan Kyoto Tower terletak di bahagian utara (Karasuma). Ada ISETAN (bukan Setan), Porto Dining dan stesen JR di antaranya. Tabahla menapak. Ikut saja papan tanda atau tanya orang.

Bila dah sampai stesen bas, nak buat apa? Kat mana nak beli tiket? Betul ke orang Jepun beratur nak naik bas? Ke tu semua propa je? Nak tau tunggu sambungan entry ye.

Thanks for reading and for commenting. Love you all!

Part 9

Sunday, 11 June 2017

Volunteer with Carefugees - Feed a Family

Segalanya bermula dengan satu wasap dari rakan blogger, Cik Huda mengajak aku join jadi volunteer untuk Carefugees.  Carefugees adalah sebuah persatuan yang membantu pelarian-pelarian di Malaysia, terutamanya di kawasan Lembah Klang. Program yang kami sertai ini adalah program 'Feed a Family' yang dilaksanakan sebelum Ramadhan menjelang. For more info, you guys can visit Carefugee's Facebook

Kelakar jugak mula-mula nak join ni, entah cmane aku dan Huda ditugaskan di post berasingan, lepas tu kena pulak dari pukul 9 sampai 5. Dahlah segalanya berurusan melalui email. Jenuh aku ngan Huda dok klik sini sana nak request bertugas setengah hari je.

Hari kejadian, since event tu dekat giler ngan rumah aku, aku mintak Huda amik. Tapi aku takut Huda sesat, aku ajak jumpa kat Ampang Naan's Corner untuk breakfast. Gedak-gedik 9.30 baru gerak gi carpark Spektrum Ampang, tempat aktiviti volunteering akan diadakan. Mentang-mentang dekat.

Sampai-sampai tengok volunteers dah start packing makanan macam minyak masak, susu, beras, bawang dan kentang. Tapi kitorang ditugaskan untuk load makanan dah pack tu ke dalam troli dan handover ke arah volunteer yang akan unload ke dalam kereta/van. Ada volunteer lain yang akan drive bawak makanan-makanan tu untuk refugees. Aku bab driving ni surrender lah, kang sesat aku plak yang nampak cam pelarian di negara sendiri. Kah kah, so kita buat ground works jelah.

Kena make sure dalam setiap troli tu cukup 5 item. Ada group lain yang tolong pack. Kitorang just ambil dan isi.

Gambar dari jauh, segan pulak nak gi dekat-dekat ambil. Refugees sedang beratur di belakang garisan merah untuk mendapatkan kupon makanan

 Kami si pengisi troli. Credit gambar : Huda

Dah ambil kupon, mereka akan beratur di sini. Tengok, ada  volunteer yang memantau mereka supaya tak keliru. Ramai tak reti cakap bahasa Inggeris mahupun Melayu.

Beratur ikut kawasan tempat kediaman, supaya senang volunteer driver nak hantar diorang balik nanti

Kereta sampai je, loading makanan dalam troli tu ke dalam kereta. Isi balik troli kosong tu untuk penerima bantuan seterusnya

Bagi aku pengalaman ni memang menarik. Ni kali pertama join volunteer yang untuk refugees. Kesian jugak tengok diorang ni, yelah terbuang dari negara sendiri. Ada yang dari Rohingya, Palestin dan Syria.

Volunteer Carefugees ni ramai je yang non-Malaysian. Ada Philipines dan Arab jugak. Mat Arab hensem ramai, menaikkan semangat kakak. Haha..jangan kecam please. Aku ini wanita biasa, bak kata Kris Dayanti.

Pilihlah yang mana satu..haha.

Memang cool je diorang ni, and they are so rajin OK. Kita selalu ingat bebudak Arab yang duduk Malaysia ni kerek n bergaul sesama diorang je, tapi hakikatnya sangat friendly dan ringan tulang.


Harap lepas ni dapat lebih kerap join diorang dan team volunteer lain. Dapat kawan baru, pengalaman baru, pada masa yang sama kita akan belajar bersyukur. Kitorang balik dalam pukul satu macam tu lepas volunteer sesi petang makin ramai datang.

Korang kalau nak ajak join volunteer, roger lah aku or Huda..Till then, thanks for reading!

p/s: Sekadar berkongsi, harap tak disalah sangka sebagai menunjuk. Moga Allah redha.



Al-fatihah untuk arwah Shea Rasol, one of my favourite blogger. Suka tengok gaya dan betapa humblenya dia. Such an inspiration. Semoga ditempatkan di kalangan orang beriman.

Saturday, 3 June 2017

Jejari Jun

Assalamualaikum semua! Dok buat apa tu? First of all, macam biasa, sebagai blogger cliche perasan famous, mestilah nak tanya korang rindu aku tak? Hahaha. Ah..poyolah semua ini.

Macam biasa, masuk bulan baru ni apa lagi aktiviti aku selain mengupdate bloglist sebagai penghargaan top komentator bulan lepas. Cari nama korang, ada tak?

Jari Manis
Blog :  http://jarimanistravel.blogspot.com

dear anis
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

aRz MoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Fadzi Razak
Blog : http://www.fadzirazak.com

LYAfrina
Blog : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

Ana Fatihah
Blog : http://solehahgirlz.blogspot.my

Kak Jari Manis memang legend. Jarang datang komen, tapi sekali dia datang memang bawak bom. Nak dekat 5 pages komen dia sorang je. Allahu terharunya aku. Aku dah lama tak jejak blog dia. Thanks a lot kak JM! Entry lama-lama pun dia komen tau.





OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang.

Selamat berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com