Friday, 20 October 2017

Tombiruo Penunggu Rimba Review

Biarkan ribut itu datang...


Akhirnya dapat jugak aku tengok wayang, dan dalam banyak-banyak filem aku pilih 'Tombiruo Penunggu Rimba'. Obviously aku tengok sebab dah lama tunggu adaptasi novel karya penulis terkenal Ramlee Awang Murshid. Seingat aku first time aku baca  novel ni masa aku sekolah menengah.

Tombiruo Penunggu Rimba mengisahkan Ejim (lakonan Zul Ariffin), anak kelahiran suku kaum Kadazan-Dusun di sebuah hutan di Keningau, Sabah. Ibu bapanya telah meninggal dunia, jadi dia dibesarkan oleh Pondolou (Faizal Hussein). Ejim kurang disenangi penduduk di situ kerana berwajah hodoh, sehingga terpaksa bertopeng setiap masa. Namun begitu Pondolou percaya Ejim lelaki istimewa yang merupakan 'Semangat Hutan'.

Macam Tarzan pun ada gak aku nampak Tombiruo ni

Ejim berasa kehidupan dan hutannya terganggu sejak Syarikat Anak Bumi milik Tan Sri Behram (M.Nasir) menjalankan aktiviti pembalakan di hutan tersebut. Satu kemalangan meragut nyawa Tan Sri dan anaknya Salina, menimbulkan kemarahan Amiruddin (Farid Kamil), suami kepada Salina. Telah berlaku salah faham menyebabkan Amiruddin menyangka Ejim yang membunuh isteri dan ayah mertuanya. Kehadiran wartawan bernama Wan Suraya (Nabila Huda) dan anak sulung Tan Sri bernama Baizura (Dynas Mokhtar) menyulitkan lagi situasi.

Nak tahu siapa dalang di sebalik kejadian-kejadian aneh kat hutan tersebut dan siapa sebenarnya Ejim, korang ada dua choice : baca novel, atau tonton filem ni.

Bagi orang yang pernah baca novel, mungkin tak terkejut dengan plot twist kerana jalan cerita sememangnya ditiru bulat-bulat cuma dimodenkan sedikit supaya sesuai dengan situasi zaman sekarang. Tapi abaikan itu semua. Tonton filem ini untuk lihat aksi dan sinematografinya yang kemas dan cantik. Kualiti CGI dan grafik adakalanya nampak kartun, tapi kira OK lah banding dengan filem Malaysia lain. Cuma kurangnya bila novel yang panjang cuba dimampatkan dalam filem berdurasi 2 jam, akan ada kurang dari segi pengembangan watak dan jalan cerita. Tapi takdelah susah nak faham. Untuk filem genre adaptasi, ia boleh dikategorikan sebagai berjaya.

Farid Kamil is bae dalam filem ni

Dari segi lakonan, aku suka kerana Tombiruo Penunggu Rimba banyak memaparkan pelakon yang kita dah lama tak nampak. Babak pertarungan nampak cukup mantap dan mendebarkan. Biaq pi lah korang teruja tengok tubuh sado Zul Arifin, tapi aku rasa Farid Kamil nampak cukup macho dalam filem ini. First time aku tengok bakat lakonan dia betul-betul terserlah dan diuji. Pelakon-pelakon lain semua best. Watak paling aku suka adalah Wong, ketua sekuriti Syarikat Anak Bumi. Nama pelakon tu Michael Chen dan aku rasa dia memang talented.

So, rekemen ke tidak? Obviously! Kalau selama ni korang jenis yang pandang hina filem Melayu, mugkin akan ubah fikiran lepas tonton filem arahan Seth Larney ni. Bila aku google, Seth Larney bukan calang-calang orang tau. Dia pernah terlibat dalam pembikinan filem-filem Hollywood seperti X-Men, Narnia dan The Matrix.

Kalau ikut post-credit, filem ni akan ada sambungan. Tak sabarnya! Harap best jugaklah.

Till then, thanks for reading!

Thursday, 12 October 2017

Dari Osaka ke Nara - Part 14 - Kansai Trip

Assalamualaikum dan hai semua. Aku nak sambung cerita di Jepun yang dah masuk hari terakhir. Cepat betul masa berlalu. Yang lambatnya aku kalau bab update bog. Haha, tapi entry ni paling simple nak ditulis. Ibarat buku kanak-kanak yang lagi banyak gambar dari tulisan. Jadi kita enjoy!

Hari terakhir ni kami nak ke Nara. Osaka ke Nara jarak dalam 45km, jadi nak balik hari pun OK. Plan asal nak ambil Kintetsu Rail Pass, tapi tak jadi. Masa sampai di Kansai Airport, aku ada tunjuk itinerary dan mintak nasihat dari staff di Tourist Information Centre samada perlu atau tidak ambil pass tu. Dia kata tak perlu so ikutlah cakap dia yang pastinya lebih tahu.

We decide to wear baju kurung today!

Dari Namba, kami naik Kintetsu Line direct dan berhenti di Nara Station. Untuk tips lain cara nak ke Nara, boleh rujuk SINI

Senang je nak ke Nara, dan Alhamdulillah cuaca OK. Stesen Nara kecik je, tapi just for guidelines, korang cari exit ke Deer Park. The most exciting part about Nara adalah, compare to Osaka, Kobe dan Kyoto, sini dah autumn dulu! Means..daun dah banyak yang merah!! Yay!

Nara's Map - banyak temple dan muzium


Cantik dan bersih. So in love with this place!

Tak banyak aktiviti yang kitorang buat kat Nara. Itinerary pun cincai. Sekadar jalan ikut langkah kaki. Mana nampak ramai orang, kitorang ikutlah. Takde turun naik bas, train apatah lagi. Sebab tu tak ambil sebarang pass. Nara is a simple town. Tak sesak dengan manusia, cuma sesak dengan rusa. Wait. What?

Nara yang tenang jangan disangka tiada rusa


Di Nara memang ada banyak rusa. Aku try jugak google kenapa kat situ ada banyak rusa, tapi tak jumpa pulak jawapan. Rusa ada dalam longkang, bawah pokok, dekat bus stop, kat kaki lima. Yup, everywhere. Longkang sini memang dijaga kebersihannya sebab rusa suka berendam dan minum air dari situ. Dan rusa-rusa ni takdelah busuk sangat. Boleh petting dan bagi makan, tapi jangan bagi sebarangan. Beli lah deer food dari locals yang duduk-duduk di kawasan rusa bertumpu. Lagi satu, berhati-hati jugak, manalah tau rusa naik minyak.

Nampak lake yang cantik ni

Tempat yang sesuai untuk lepak makan bekal

Juga sesuai untuk termenung bajet ayu

Menung lagi bila nampak kedai banyak tutup


Di Nara ada banyak temple dan pagoda. Cantik dan klasik, macam dalam citer Avatar - Legend of Aang. Bergambar lah korang puas-puas situ. Kitorang bergambar memang banyak, tapi segan pulak aku nak upload gambar sebab semuanya gambar beramai-ramai.

The streets of Nara. Kurang sibuk berbanding Osaka. Ni masa kitorang jalan ikut signboard ke JR Nara Station.

Nara City Tourist Information Centre ni betul-betul sebelah JR Nara Station. 

Kami solat dekat sini. Tapi toilet cuma ada satu. Orang beratur panjang. Tempat solat dia pun kecik, muat-muat sorang. Aku rasa sekadar stor yang diubah suai. Tak kisahlah, janji boleh solat.


Other than that, tempat ni ada sofa boleh lepak-lepak. Wi fi pun laju.

Staf sini pandai cakap Inggeris

To be honest, jalan-jalan Nara ni sekejap je. Lainlah kalau korang masuk semua muzium dan temple dia kan. By Asar macam tu dah selesai, dah tak tau nak buat apa. So, kitorang pun menung dekat Tourist Centre. Tanya yang lain-lain, ada apa-apa nak shopping lagi ke? Tempat teringin nak pergi? Suddenly someone come up with idea nak tengok Universal Studio. Jadilah, walaupun tak masuk.

So kitorang pun naik JR ke JR Universal Station berdasarkan route map kat stesen keretapi. Time ni memang blur lah, sebab benda tak plan kan. Tapi hasil kerjasama 4 kepala, tambah pulak dengan info dari staf kat Information Centre, sampai lah jugak walaupun teragak-agak nak tukar train dan pilih gerabak. Nama pun tourist kan, tak sesat tak feel.
Dah 15 tahun rupanya usia USJ ni

Ramai gak tanya, nape tak masuk USJ. Sebenarnya, keadaan kewangan kurang mengizinkan. Lagipun kitorang ni bukan hantu themepark. Lagi-lagi yang baju down biru tu, naik roller coaster bodoh-bodoh pun dah menjerit macam orang gila. Tapi bila dah sampai depan ni tetiba rasa menyesal. Hah, tulah manusia! Apakan daya, hari dah petang. Rugi kalau masuk. Lagipun pakai baju kurung nak naik roller coaster mau terbongkar semua rahsia. Haha.

Orang Jepun dan kostum berpisah tiada. Nampak yang kiri pakai baju lembu. Kanan pakai baju Angel. Korang nak masuk USJ pakai gitu ke?

Oh ye, untuk pencinta Hard Rock, kat sini ada Hard Rock Cafe ye, Anies. Eh tersebut nama plak.

Siapa kata gadis dari setinggan tak boleh sampai Jepun? *Pinjam ayat iklan Fernleaf*

Next time kalau ada rezeki ke Osaka lagi, aku memang nak masuk USJ. Next time tu bila tak tau lah haih. Kena kumpul duit dan menabung lagi.

Nanti sambung story k. Thanks for reading.

Part 13
Part 12
Part 11
Part 10
Part 9

Thursday, 5 October 2017

Ramen Halal dan Souvenir Murah di Kyoto - Part 13 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Ikut hati nak update cerita travel baru tapi cerita Jepun dilupa jangan. So, hadaplah ye.

Lepas dah kenyang walaupun struggle makan menggunakan chopstick, kami mengatur langkah (amboi ayat drama Yusof Haslam sangat) mencari JR Saga Arashiyama Station. Since hari ni kitorang pakai JR Pass, so aku dah susun itinerary supaya naik train JR sahaja. Dekat Jepun ni ada banyak company yang mengoperasikan keretapi dan bas; dan JR antara yang memiliki jaringan terbesar dan meluas.

Senang je cari JR Saga Arashiyama Station sebab ada signboard. So walaupun lalu lorong-lorong rumah dan kedai, kitorang tak sesat pun. Dari Arashiyama Station, kami naik JR Sagano Line ke  Kyoto Station dan tanpa keluar dari stesen, cari JR Nara Line dan berhenti di Inari Station. Ada faham ke adik-adik ku sekelian?

Kitorang ke Inari untuk lihat Fushimi Inari, antara top tourist attaction kat Kyoto. Bagi pengganut Shinto, tempat ni dianggap suci dan banyak jugak kitorang nampak yang menyembah Tuhan mereka di sini. For some people, diorang kurang selesa ke tempat macam ni, so kalau korang pun one of them, takpelah tak singgah pun. Terpulang. Tapi aku suka tempat ni sebab cantik. Warna oren menyala-nyala. Tak jumpa tak taulah, sebab memang keluar stesen je dah boleh nampak tempat ni.

This photo ain't mine

Tempat ni famous tau, ada scene filem 'Memoirs of a Geisha' shoot kat sini.


Entahlah kenapa aku ada seketul gambar ni je. Korang pernah tak rasa macam korang ambil gambar banyak kat tempat tu, tapi bila nak buat entry tetiba semua takde. Misteri betul kan? Hahaha. Biasalah tu, ko amik gambar pakai kamera or HP orang, pastu tak 'sedut', so memanglah takde gambarnya.

                                                                   
Gambar atas ni bukan photoshop, tapi ada dua laluan. Sebenarnya ni hiking trail. Kalau korang jalan je terus sampai hujung akan jumpa Mount Inari. Tak silap aku jalan pergi balik makan masa 2,3 jam. Kitorang takdelah sampai ke atas tu, tapi kalau nak gambar cantik kena lah ke atas, orang makin lama makin tak ramai.


Ingat nak berlari ala-ala Sayuri dalam filem 'Memoirs of a Geisha' tapi confirm akan langgar orang kalau aku buat. Sini ramai orang, so kena pandai-pandai adjust nak gambar cantik

Dekat luar ada banyak kedai souvenir tapi aku dah banyak belanja sebelum tu so takdelah nak beli apa-apa. Sekadar usha-usha gerai jual makanan dekat luar shrine. Kat sini agak kurang yakin nak cari gerai yang halal sebab boleh dikatakan semua tak pandai cakap Inggeris. Hanya ada seketul gerai kuih je yang aku yakin, tu pun sebab aku dah screenshot tulisan Jepun for 'Sakae' , 'Wine' dan 'Alcohol' kat hp pastu tunjuk kat diorang dan diorang geleng. Again, aku yakin gila aku dah amik gambar kuih dan gerai tu tapi manalah perginya. Kuih dia macam putu piring je, tapi inti kacang merah.

Memandangkan dah petang, kami nak cari tempat untuk solat. Ikut plan, nak solat di Kyoto Tower Building. So, patah balik ke Kyoto Station naik JR Nara line tadi. Turun, cari exit  ke Kyoto Tower.

 Yang tinggi tercatuk tulah Kyoto Tower. Boleh naik untuk tengok bird eye view Kyoto. Tapi prayer room dalam bangunan depan dia tu.

Surau di Kyoto Tower terletak di tingkat tiga. Surau dia cantik, berkonsepkan buluh. Tema hari ni memang buluh ye adik-adik.

Ada orang lain, so untuk menjaga kemaslahatan ummah, aku bagi gambar tempat wuduk je. Haha

Dah selesai solat, masih penat lagi, kitorang pun malas nak buat aktiviti yang berat-berat, so decide untuk tengok Kyoto dari atas. Kira jimat sikitlah, instead of naik Kyoto Tower, kita tengok view Kyoto for free. Of course lah tak sama, tapi nak lebih santai. So, cross the road, balik ke Kyoto Station, nampak escalator dan tangga tinggi sampai ke puncak, naik je sampai ke rooftop. If nak exercise naiklah tangga tu. Kalau escalator rosak, korang boleh tumpang naik lif dalam Isetan kat sebelah kanan.

If susah nak cari, tanya staf kat information centre, cara nak ke Kyoto Station Sky Garden . Berdoalah supaya tak hujan sebab tempat ni open air.

Ada glass wall keliling Sky Garden ni. Ada kerusi dan rumput untuk lepak-lepak jugak. So tengok Kyoto di sebalik dinding kaca sambil makan bekal.

The beauty of Gion. Suka tengok kawasan klasik kat tengah-tengah bandar yang sibuk


Bagi aku Kyoto ni, dari segi cantik mungkin tak berapa. Langit pun berkabus. Tapi dari atas ni boleh nampak rumah-rumah Kyoto yang padat dan jalinan transport dia yang canggih dan sistematik. Imagine kalau at least satu je train meragam, berapa banyak train lain yang affected. Kagum aku kehebatan diorang kawal sistem.

Kitorang stay sini sampai matahari terbenam. Sunset dia biasa je, nama pun kawasan bandar. Pas Maghrib, kami nak cari makanan tempatan. Lagipun bekalan dah habis. Haha. Dah plan nak makan kat Restoran Ayam Ya. Masihkah kalian ingat pertemuan kitorang dengan seorang rakyat Malaysia hari pertama di Osaka? Dia suggest kitorang makan kat situ, sebuah restoran Ramen Jepun yang halal. Perhatikan perkataan halal tu ye. Hahaha.

Agak susah nak cari Ayam Ya tanpa bantuan google maps. Tambah-tambah pulak dengan kesejukan yang menggigit tulang sum sum. Manalah tak asyik lapar kat sini. Haha. So, nak ke Ayam Ya, keluar dekat pintu yang menghadap Kyoto Tower, pastu jalan ke arah kiri. If korang nak pergi, better print google street view awal-awal dari sini. Takpun, make sure ada internet sepanjang berada di sana. Oh please google dulu restoran tu wujud lagi ke tidak sebab aku ada je pengalaman cari  restoran yang blogger suggest, sekali sampai dah tutup. Untuk selamanya.

Rupa restoran ni dari luar

Restoran ni unik sebab pakai sistem vending machine. Masukkan duit dan pilih apa yang kita nak. Ada bahasa Inggeris, so jangan risau. Aku noob ingat makanan keluar, rupanya sekeping kupon kecik, then ko bagi kat kaunter. Order dah siap dia akan hantar.


Simple je kedai dia, tapi agak luas. Selesa dan bersih.


Dah sampai Jepun, kenalah makan ramen

Perut tak tahan tu makanlah nasi

Bagi aku makanan kat sini memang sedap. Tapi air cuma ada plain water dan Japanese Green Tea je. Milo tabur ke, Sirap Laici semua ilek. Aku doa restoran ni tak tutup sampai bila-bila supaya korang pun dapat rasa jugak. Tak sama dengan Ayam Ya kat Sunway Velocity

Dah kenyang, badan pun dah lemau, so marilah kita pulang. Nak balik kena naik JR dari Kyoto Station, so patah balik ikut jalan datang tadi. On the way nak cari train, nampak laluan ni sebelum masuk Kyoto Station, so saja masuk untuk explore.


Tapi lepas tu menyesal. Menyesal sebab jumpa kedai ni


3 coins ni macam Daiso, tapi barang dia harga 300 yen. TAPI, kat sini korang boleh beli souvenir beg kain ada perkataan  'Kyoto'atau 'Osaka' yang serius comel dan cantik giler dan macam-macam saiz. Kedai ni je jual. So, menyesal gak lah, keluar duit lagi. Haha. Konon dah janji tak nak spend lagi on souvenir. Adoi! Tapi kedai ni best sebab rare dan takde kat Malaysia (sewaktu entry ini ditaip). Tempat yang sesuai untuk beli souvenir kalau kalian tak sempat ke area Gion.

Contoh beg comel yang aku cakap tadi.

Sudah..cukuplah tu shopping, mari kita pulang ke pangkal jalan.


Pulang ke Namba, masih dapat jumpa entiti macam malam sebelumnya. Tapi since kitorang tak redah ke area yang happening, takdelah ramai sangat kitorang nampak.


Comel, Power Rangers naik beskal

Tak sabar nak habiskan entry Jepun ni. Hehehe

Part 12
Part 11
Part 10
Part 9

Monday, 2 October 2017

Here's to a Tragedy-Free October

Assalamualaikum dan hai semua!Macam biasalah, masuk je bulan baru, aku akan tukar bloglist. Bloglist ni aku buat berdasarkan blogger yang banyak meninggalkan komen bulan sebelumnya. Bagi blog picisan macam aku, 2 komen pun aku dah anggap banyak. Kah kah, loser teruk! Bukan apa, sebagai tanda penghargaan, sebab sudi luangkan masa karang ayat nak mengomen. So, pengomen setia bulan September adalah:

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

Hainom Okje
Blog : http://hainomokje.blogspot.com/

Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

Ana Suhana
Blog : http://www.anasuhana.com

mamapp
Blog: http://www.mamapipie.com/

aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

Anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

tiga lalat
Blog: http://tigalalat.blogspot.my

aRzMoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

Fidah Shah
Blog : http://whitebarley.blogspot.com

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

LYAfrina
Blog: http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

Siti Yang Menaip
Blog:http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

Apa-apa hal pun, bersyukurlah sebab aku baru balik berjalan, so akan kerap update entry. Entry travel memang seronok untuk ditulis, lagipun kalau lambat nanti ada je details aku lupa. So, tak akan ada masalah ketidakhadaman bila aku tulis pasal bola sebab aku ada bahan nak cerita. Yay!!!Kalau aku nak meroyan pasal bola biarlah aku meroyan kat twitter je.

Till then, thanks for reading! See ya lain kali! Semoga Oktober ini bebas tragedi.

Wednesday, 27 September 2017

Lelaki Ini


Lelaki ini...
Yang percaya kau adalah seorang yang menarik,
Yang gelisah andai pakaianmu melampaui batas,
Yang resah andai lenggok langkahmu menarik perhatian,
Yang risau bila kau berhias berlebihan.

Lelaki ini..
Yang kononnya kuat dan gagah,
Sebenarnya lemah saat melihat air matamu mengalir,
Sebenarnya goyah kalau kau terluka.
Sebenarnya sakit kalau kau menderita.

Lelaki ini..
Akan mempertahankan kau dari bahaya,
Dengan segala kudrat yang ada.
Akan menentang sesiapa yang cuba menyakiti,
Namun ada kalanya kau salah sangka.
Kau anggap kawalannya tak masuk akal.
Kau anggap kawalannya menyekat kebebasan.
Kau sangka dia benci
Sebenarnya dia sayang.

Lelaki ini..
Yang bila berjanji dia penuhi,
Yang bila kau pinta dia tunaikan.
Walau ada kala hajatmu keterlaluan.
Namun kerana dia sudah berikrar,
Akan menyayangimu sejak hari pertama kau muncul dalam hidupnya.
Lelaki ini, berusaha,
Walau tercabar upaya,
Walau keringat lesu mengalir,
Namun saat kau tersenyum manja,
Dia lupa penat lelahnya.

Lelaki ini...
Jarang menyatakan sayang,
Adakalanya ternampak berang.
Adakala dia terlampau tegas,
Sehingga buat kau rimas,
Namun dia setia menemani di sisi,
Jatuh bangunmu dia ada di situ.
Kadang-kala dia memujuk,
Terkadang dia mengutuk,
Namun sindirannya buat kau bangkit,
Kerana lelaki ini pernah berpesan,
Dari kesakitan kita membina kekuatan.

Lelaki ini..
Yang kau panggil Abah, Ayah, Papa atau Daddy,
Yang menjagamu dari kau kecil lagi.
Lelaki ini patut kau sayang sepenuh hati.
Tapi kenapa,
Makin kau meningkat dewasa,
Makin kau lupa,
Pada insan yang merotan untuk mengajar,
Yang melupakan keseronokan demi memberimu kehidupan.
Padamu dia sandarkan harapan,
Tak, dia bukan harap menumpang senang,
Dia cuma ingin lihat kau berjaya,
Supaya bila tiba saat dia menutup mata,
Dia tahu dia dah besarkan seorang insan berguna
Dia tahu ada seorang yang akan mendoakanya di-sana....

~Nukilan buat semua anak-anak di dunia .Terutama sekali Aku~


*Entry Repost* 

Wednesday, 20 September 2017

Bad Genius Movie Review

Lama sangat aku tak tengok filem dari Asia di wayang. Tapi filem nan satu ni ramai sangat yang rekemen, so di satu pagi hujung minggu aku pun gi tengok filem ni sorang-sorang.


Filem dari Thailand ini mengisahkan Lynn, seorang pelajar sekolah menengah yang sangat pandai. Pandainya Lynn ni bukan level biasa-biasa, sampaikan sebuah sekolah elit sanggup bagi dia full scholarship asalkan dia sanggup belajar kat situ. Di sekolah tu, Lynn berkawan baik dengan seorang gadis popular bernama Grace.

Demi nak stay dalam kelab drama, Grace terdesak nak maintain pointer. Sebab kesian member, Lynn pun bagi Grace tiru dia dalam exam. Grace pun cerita kat boyfriend dia, Pat, who ended up bagi Lynn idea untuk 'jual' kegeniusan dia. Caranya, Lynn bagi dia dan kawan-kawan diorang tiru, then Lynn dapat duit.


Lynn tempted dengan idea tersebut, memandangkan dia dan bapak dia orang susah. So dia memulakan 'bisnes' supply jawapan kat bebudak sekolah tu. Makin lama Lynn makin kelabu mata tengok duit sampaikan Pat bagi idea untuk Lynn supply jawapan untuk exam STIC. STIC ni exam untuk masuk universiti-universiti di Amerika dan set soalan adalah sama di seluruh dunia.

Nak bawak keluar jawapan untuk STIC bukanlah senang, kena ada memori yang kuat dan masa yang cukup. Jadi Lynn, Pat dan Grace muncul dengan idea untuk ambil exam tersebut di Sydney, Australia kerana faktor zon masa yang lebih cepat. Lynn meminta bantuan dari seorang lagi budak lelaki genius bernama Bank di sekolah diorang sebab dia tak rasa dia boleh hafal sorang-sorang. So, dari situ bermulalah perancangan genius Lynn dan rakan-rakan.

So, nak tau cmane diorang plan misi mustahil ni dan adakah plan diorang akan berjaya, korang tengoklah sendiri.

Scene kat dewan exam yang buat aku pun nervous sekaki!

My review? Filem ni memang best! Aku bagi 4 1/2 bintang! Best sebab lengkap unsur saspen, kelakar, semangat setiakawan dan kasih sayang keluarga. Katanya inspired by true events. How true is true, aku tak tau.

Jatuh kategori wajib tonton you alls! Cuma kalau anak-anak yang masih bersekolah kena ada parental guidance, takut diorang ikut pulak. Overall aku memang puas hati.

OKlah, thanks for reading gais!!


Thursday, 14 September 2017

Braces Journey Part 6 - 6 Bulan Kemudian

Sedar tak sedar, dah lebih 6 bulan aku bergigi besi. So far, aku masih melalui prosedur yang sama. Check up sebulan sekali, tukar powerchain, tukar arch wire. Tapi hari tu aku buat scaling (cuci gigi), sebab once gigi dah bergerak, kotoran-kotoran yang selama ni terperangkap kat celah-celah tu akan keluar. Lagipun, kalau pakai braces, memang senang trap sisa makanan. Sebab tu kot aku tak kenyang. 50% makanan aku terselit, 50% je masuk perut. Haha. So, nasihat buat pemakai braces sekalian, jangan miss scaling ye. Tapi, nak buat tu, pastikan bagitau sebelum appointment. Nak buat scaling, gigi kena bebas dari sebarang wayar berselirat. Cuma bracket sahaja diorang tak cabut.

Selain dari powerchain, aku jugak berkenalan dengan 'coligation'. Very fine wire, fungsi dia supaya gigi-gigi ko akan bergerak seiring sejalan dan tak jarang.


So far dah 6 bulan pakai braces ni, aku makin lali. Awal-awal je tak boleh makan nasi hampir seminggu, tapi sekarang dah OK. Balik appointment dah boleh makan nasi dah, tapi kena lauk senang kunyah, kalau tak sakit jugak. Ada lah sekali terlampau sakit sampai aku tak boleh tidur.

Tapi baru-baru ni doktor pasang 'power thread' (rujuk gambar atas) kat gigi atas dan bawah. Aku pun tak tau apa beza ngan powerchain tapi lagi tebal dan lagi menyakitkan. Yang ni memang menghalang dari makan nasi. Bila terlanggar time tidur memang terjaga.

Aku dah try tangkap gambar tapi tak jadi. Hahaha. Awal-awal je berangan nak tangkap gambar sebulan sekali nak buat timelapse, pas tu ke laut.

Thanks for reading!

Monday, 11 September 2017

Train Romantik dan Hutan Buluh - Part 12 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! Mood aku tengah membuak-buak nak sambung cerita Jepun ni so marilah kita. Hari ke 5 kami nak ke Kyoto lagi, so ambil JR West Kansai Area Pass

Mula-mula meh aku cerita cara nak beli JR Pass. JR Pass boleh beli siap-siap di Malaysia. Dia akan bagi resit. So, bila sampai sana just tukar di kaunter JR yang ada dekat airport. Macam kitorang, beli di booth di Isetan KLCC. Harga adalah 2,200 yen. Harga ikut yen tau, tapi boleh bayar pakai RM bergantung kepada kadar tukaran wang. JR Pass ni hanya untuk tourist. Boleh je beli di Jepun, tapi nak jimat masa dan duit yen, lagi senang beli di sini. Nak beli online boleh klik JTBOnlineMalaysia

Sebelum beli, kena standby :
1. Fotostat Passport
2. Tarikh pass akan digunakan. So, plan your itinerary before beli.

JR Pass adalah untuk individu, so tak boleh tukar. So far takdelah kitorang sampai kena check, but we never know kan, kot lah random. Insha Allah kalau aku jumpa JR Pass hari tu aku share gambar in the next entry

JR Pass ni ada macam-macam jenis. Mana satu nak diguna bergantung kepada tempat korang nak pergi dan itinerary. Nak lagi info boleh baca sini : Japan Pass Guide

Since dekat dengan tempat kitorang duduk tak ada JR station, so kenalah naik subway dari Namba Station ke Umeda station. Kansai Thru Pass 2 Days kitorang dah expired dan subway tak boleh pakai JR Pass. Teragak-agak nak beli tiket manual walaupun ada option bahasa Inggeris. Biasalah, nama pun tourist. Hehe. Dah sampai Umeda, jalan ke Osaka JR Station. Tapi time ni dah pandai sikit navigate Osaka station sebab dah puas sesat. Ewah. Kononlah, ajak pergi lagi sekali confirm sesat lagi. Kah kah.

240 yen dari Namba ke Umeda(Connected to JR Osaka Station). Tiket train yang comel sangat. Lagi kecik dari tiket bas mini kaler pink tahun 90-an

Lupa nak bagitau, pagi hari ke-5 ni kami nak naik Sagano Romantic Train u olls. Eh ingat akak tak romantik ke? Luaran je nampak brutal OK. Nak ke sana, kami naik JR dari Osaka Station direct ke JR Kyoto Station. Kalau aku kaya dah naik bullet train lagi sekali, tapi macam membazir pulak sebab dah ada pass. Dari JR Kyoto Station, naik JR Train lagi sampai ke Umahori Station.

Nak ke Umahori Station dalam 20 minit. Lama rasanya duduk dalam train. Awal-awal tu view dia bosan, nampak rumah-rumah je, then lama-lama akan masuk area kampung. Tengok luar tingkap dah nampak sawah padi dan sungai. Teringat filem Embun, Aqasha ajar Umi Aida tanam padi stail Jepun. Eh ke situ plak. Haha.

Keluar dari Umahori Station terus rasa angin sejuk. Tempat ni berkabus dan dikelilingi bukit. Sebab tu sejuk. Menggelupur bukak beg ambil Down. Still sejuk. Tabahlah. Haha. Tapi Subhanallah, view dia cantik giler. Udara pun fresh. Kena jalan sikit dari Umahori Station ke Kameoka Torokko Station.

Ko kenapa dik? Sakit pinggang sebab duduk lama dalam tren ke atau tak tahan baju berat berlapis-lapis. Haha. Time ni cakap pun mulut keluar asap

Boleh bergambar kat sawah padi!

The view dari Tingkat 2 Stesen Kameoka. Aku lupa ambil gambar stesen dari luar.

Ada kedai souvenir

Sementara tunggu Romantic Train, aku macam biasa bila sejuk je mulalah bladder buat hal. Padahal control tak minum air tuh. Aduh. So, aku pun gi toilet. Terkejut aku tengok toilet dia walaupun bersih sebab toilet cangkung ye u olls! Air takde, so kena isi air dalam botol kat sinki. So, ketahuilah bahawa toilet di Jepun ni variety. Ada tandas duduk yang moden dan siap ada air, pakai suis elektrik tu. Ada jugak tandas duduk takde air, so sebelum bukak zip tu check lah dulu ye. Toilet klasik ala-ala kat kampung pun ada jugak. Nasib baik hajat kecil, kalau hajat besar memang aku tahan balik town Kyoto. Haha.

Kalau belum beli tiket, boleh beli di kaunter. Tiket dia ada timing, tak boleh main redah je.  


Kitorang beli tiket awal, sampai je terus beli kat airport. Sebenarnya kalau beli awal boleh dapat seat. If lambat kena berdiri. Harga tiket 620 yen dewasa, 310 yen kanak-kanak.

 Dah sampai! See..ada pakcik yang jaga ye, ko jangan macam-macam, kena wisel nanti

Sepanjang perjalanan boleh nampak Hozugawa Ravine. Ada sungai jernih yang mengalir kat tengah-tengah jurang ni. Memang cantik. But to be honest lagi cantik kalau datang masa autumn dah full swing. Time kitorang ni daun pun belum merah lagi. Insha Allah, kalau ke sini lagi nak try naik boat menyusuri Sungai Hozugawa sekali.

Naik je terus cari seat, sebab kat tiket ada nombor

 If nak adventure dan banyak masa naiklah bot ride selama 2 jam



Kitorang naik sampai ke Arashiyama Torokko Station. Turun kat sini sebab nak tengok the famous hutan buluh. Train ride ni tak silap aku dalam 15 minit. Entahlah, seronok menikmati view luar. Sebab memang sangat cantik.

Manusia ramai, so pendamlah impian nak syot cantik macam dalam iklan. Itu semua dusta. Haha
 
Tips nak gambar cantik tanpa gangguan, shoot dari tepi. Haha. Tapi takdelah secantik if berdiri tengah-tengah jalan.

Dari sini kitorang proceed je ikut lautan manusia. Jalan je terus sampai jumpa jalan raya dan ada bus stop.

Singgah makan kat 'warung' belakang bus stop. Aku yakin halal sebab takde daging or ayam dalam menu. Just ikan dan sayuran. Pekerja dia pun boleh berbahasa Inggeris. Kitorang tanya ada alcohol atau wine ke tak, dia jawab takde. Tapi bila kitorang nak beli satu desert ni dia kata direndam dengan sakae (arak Jepun). So, apa-apa pun korang nak beli kat Jepun kena tanya dulu. Walaupun kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang. Gambar takde sebab aku tengah pening nak adjust cmane nak makan pakai chopstick. Stress woi kedai makan kat sini takde sudu garpu. So, nasihat aku buat korang yang tak pandai, bawaklah sudu garpu sendiri. Aku makan nasi campur cendawan apa entah. Lagipun orang ramai, kitorang pun duduk menyelit kat tembok tepi longkang. Tapi longkang kat sini takde bau dan bersih, so takde masalah putus selera mahupun putus terpaksa.

Dah makan, ke mana kita? Macam biasa sebab aku blogger malas nak tulis blog panjang berjela, korang tunggulah entry seterusnya. Hahaha. Till then, thanks for reading!!

Part 11
Part 10
Part 9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com