Saturday, 29 April 2017

April Wrap-Up

Assalamualaikum semua! Ikut hati memang nak update blog dengan kerap. Tapi tulah, bila sibuk , terpaksa buat entry pukal. Ceh.. macam lah korang minat sangat dengan kehidupan aku. Kah kah. Syok sendiri namanya..layan jelah.

April has been a busy month. Busy sebab ada..

1.Dinner Company

Office aku jarang ada peluang buat dinner. Kalau dapat 3 tahun sekali pun syukur. Dinner kali ni bertemakan smart casual dan glam. Walaupun mengelak, aku terjebak jugak jadi ahli comittee. Tak best betul. Bukan apa, dah 2 kali dinner aku terlibat belakang tabir. Teringin nak datang pakai cantik-cantik, makan dan 'be surprised'. Sebab ahli comittee memang sedia tau tentang susunan majlis, hadiah lucky draw dan game. Tapi dah telibat, lapangkan jelah hati. Aku ajak adik bongsu aku teman. Aku bayar, dengan syarat, dia drive. Mak aku kata aku memang power bab mengelak tak nak drive. Hahaha.

Sebab aku tak pandai makeup mata, aku terjah kaunter Elianto kat Mid Valley. Tapi bukan percuma ye. Kena beli produk dan staf dia akan mekap berdasarkan barang yang kau beli. Takpun, kau beli produk bernilai RM120 dan dia akan mekap kau full. Dari bulu mata sampai bulu hidung. Aku beli eyeshadow dan concealer je, tapi alang-alang dah make up mata, dengan blusher dan highlighter sekali staf tu tenyeh.

Eyeshadow stick 2 batang, concealer, eyeshadow. Semua sekali around RM50

Aku ada this bad habit suka beli barang mekap bebanyak padahal tak reti or jarang guna. Ni baru separuh dari apa yang aku ada. Sape lagi ada perangai macam ni sila angkat tangan!

Majlis bermula agak lambat sebab hujan lebat, jalan jadi jam dan hotel Cititel ni betul-betul sebelah Mid Valley. Memang susah nak cari parking.

Ni gambar paling decent. Tu pun candid. Kah kah.

Konon nak try pakai shawl. Hari-hari tengok tutorial, tapi ambil masa setengah jam melilit. Cmane korang semua pakai shawl effortless je wei! Aku memang cannotlah tudung selain bawal. Huhu. Tapi walaupun tudung behave, mood aku agak merudum time ni. Kenapa? Nanti aku cerita.

Dekat majlis ni aku tak banyak sangat amik gambar. Satu sebab mood ke laut, satu lagi sebab kena bertugas dan satu sebab lagi adalah aku still tak pandai nak senyum dengan braces. Bila senyum tutup mulut, bibir jadi terjuih dan muka garang gila. Memang hodoh teruk. Nak senyum nampak gigi rasa tak selesa. Maka kerja aku elak kamera jelah. Haha. Rugi mekap memahal.



Gitu gini pun, Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan tatkala aku hampir nak tersandar keletihan kat kerusi, nama aku dan seorang lagi tetamu dipanggil. Ah sudah..lucky draw kan dah habis. Takkan diorang nak panggil aku perform pulak. Mentang-mentang suara aku sedap. Cet, poyo kan puji diri  sendiri.

Tiba-tiba...Surprise! Diorang nyanyi lagu Happy Birthday! Nampak tak betapa nervousnya aku. Kau mampu satu dewan nyanyi untuk kau. Hadoi..

Birthday abang sebelah aku tu hari sebelumnya, tapi birthday aku hari lusanya. Still, aku agak surprise sebab aku hide birthday kat Facebook. Aku kan tak suka bukak FB, so malas nak tepek birthday kat situ kang orang wish aku tak reply cam kurang ajar pulak. Pastu time birthday orang aku tak wish pun rasa tak best jugak kan.


Lucky draw aku dapat Sijil SSPN. Adik aku dapat voucher spa. Plan nak pergi spa sebelum majlis kahwin adik aku. Glowing lah time wedding tu nanti. Amboi, kakak pengantin over OK.

2. My birthday

Hari lepas dinner tu, aku malas nak keluar. Lepak rumah je tengok TV. Malam tu family belanja sate, early celebration kekdahnya.


Tapi aku tak makan banyak sangat. Puncanya sebab gigi bongsu aku yang belah kiri makin melampau-lampau sakit. Itulah punca utama aku moody dan tak selesa nak senyum time Dinner Company. Kau taulah kalau sakit gigi ni benda kecik pun boleh buat kau angin.

Mungkin sebab tu birthday kali ni aku rasa sangat alone. Lately aku kerap tak sihat. Dan bila sakit, takde tempat mengadu, rasa sepi sangat. Betullah orang kata bila sakit ni emosi senang terganggu. Lagipun aku stress jugak kat tempat kerja dengan perangai colleagues aku, so tu pun antara punca aku selalu turn on Bitch Mode.


So, Happy Birthday to me! Still ugly, still single, still waiting for Liverpool to win the league. Kah kah.

 Kek dari kengkawan opis.

3. Minor surgery wisdom tooth. Again

Sebab sakit gigi dah tak tertahan, aku pun book untuk operate gigi bongsu belah kiri aku di klinik sama aku buat braces. Senang coz diorang ada aku punya dental XRay. Kali ni Dr.I yang operate, bukan Dr.K. Kalau Dr.K mahu dia membebel berkilo-kilo sebab saja lambatkan operate. Salah aku jugak kan, benda dah sakit dari tahun 2015 tapi takut punya pasal, elak memanjang.

Mula-mula, Dr.I check dulu dan tanya samada aku ada rasa sakit ke tidak. Sakitlah doc, tak sakit tak datang. Haha. Compare tu belah kanan, gigi bongsu belah kiri tertanam lebih dalam dan melalui saraf. Aku punyalah tak tahan, aku cakap je dengan doktor tu yang aku sanggup operate hari yang sama instead of makan ubat dan datang balik. Diorang siap mintak aku sign permission form. Pergh..serius ka? Macam nak operate jantung siap kena sign bagai.

Operate kali ni lebih teruk dari yang first time. Dr. I kata dekat tempat gigi bongsu berlaga dengan geraham tu dah bernanah, tu sebab sakit. Masa dia inject bius, ngilunya rasa nak menangis. Tapi Alhamdulillah, lepas hampir sejam, minor surgery aku pun berakhir. Ah..leganya. Turun dari kerusi kepala rasa pening. Call adik aku suruh amik.

Credit info and image : Source

Balik tu aku terus demam. Demam urat orang tua-tua kata. Sampai muntah-muntah sebab perut masuk angin. Dah nak makan tak lalu. Pipi dan rahang kiri bengkak dan tak boleh bergerak, terpaksa tuam dengan ais. Masa tu risau sebab teringat dalam permission form tu ada mention yang since gigi aku melalui saraf, ada kebarangkalian saraf terpotong dan rosak kekal. Salah sendiri jugak, tak menyempat.

Demam kali ni aku memang kronik, tapi mujurlah aku operate hari Khamis dan dapat dua hari MC. That's why aku kata proses penyembuhan lagi sakit dan lagi lambat dari operate belah kanan 2 tahun lepas. Last time aku takdelah sampai demam.

Syukur, kebetulan adik-adik aku balik weekend tu, so dioranglah tempat aku bermanja. Ambilkan bubur, bancuhkan glucose, make sure ice pack sentiasa ada dalam fridge. Bersyukurlah Sal, ramai lagi sayang kau.

Ambil masa hampir 5 hari untuk rahang aku kembali flexible dan boleh mengunyah seperti biasa. Syukur takde side effect. Dalam hal ni, penting cari klinik gigi yang dentist dia cekap dan ada tauliah. If tak confident, buat dengan kerajaan.

Read more : Cabut gigi bongsu : Q&A

4. Atuk masuk hospital

Belum kebah demam aku, dapat wasap dari group sepupu yang atuk aku masuk hospital kat Muar. Sebab badan dah tak larat sangat, aku bagitau kat sepupu dan pakcik aku yang lain yang aku akan balik  kemudian.

Nak menangis rasa tengok keadaan Atuk. Berat dah tinggal 38kg. 

Baik je demam aku terus balik kampung. Alhamdulillah,  Atuk aku dah discharge dan sekarang ada kat rumah makcik aku kat KL.

5. Bukak jahitan dan braces review 

Balik KL, pergi bukak jahitan operation gigi bongsu belah kiri dan tukar powerchain. Powerchain yang dipasang kali ni lebih tebal. Seminggu aku tak boleh mengunyah.

6. Holiday with BFFs

Stress kerja tahap aku perlukan vacation lebih dari segala-galanya. Aku penat. Kali ni dalam negara je. Nasib baik time ni dah boleh makan macam biasa. If not, rugilah kan.


7. Demam. Again

Teruk betul antibodi aku. Bulan ni je dah 2 kali demam

8.Pesta Buku KL @ PWTC 28 April-7 May 2017

Aku akan bertugas di sana. Kalau jumpa tegur lah ye. Boleh akak perasan blogger famous, padahal sendu. Haha.

Sekian kisah April. Wayang pun tak sempat tengok bulan ni.

Cabaran kerja company besar. Sorang dua buat taik, everyone yang bernaung bawah nama M**** P**** kena sumpah dengan rakyat Malaysia. Dah takde duit, lagi mintak kena saman. Bikin malu je.  Masin mulut korang, company ni kena saman sampai lingkup, kenalah aku dan ribuan lagi cari kerja lain. Nilah orang kata kerana nila setitik.

Friday, 21 April 2017

Kobe Harborland- Part 8 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua. Well...mari kita sambung entry Jepun. Kali ni masih di Kobe, kami bergerak dari Masjid Kobe lepas Maghrib, langit pun dah gelap padahal baru pukul 5 lebih. Kami nak ke Kobe Harborland. Ikut plan asal, kitorang nak naik bas no.7 ke Kobe Harborland, ataupun naik train Kaigan Line dari Kyukyoryuchi Dimarumae Station dan berhenti di stesen Harborland. Tapi, masa singgah di Kobe-Sannomiya Station, sebelum datang ke masjid, staf di Tourist Information Centre ada bagi option lain yang katanya lebih mudah. Kitorang pun follow jelah direction dia bagi tu. Kalau nak naik bas, susah nak mengagak dari bus stop mana.

Kami diarahkan (wah, diarahkan, macam Running Man pulak) untuk ke stesen Motomachi. So, we olls pun berjalanlah ke sana. Guna Google Maps..ihsan pocket wi-fi yang dipinjamkan Hiro-San Encik Tuan Rumah. Jarak dalam 1.0 km. On the way, terserempak kedai jual makanan halal. Masa tu kira-kira lah jugak, nak top up megi ke, packed food ke, last-last beli sosej je malas nak bawak ke hulu ke hilir. Haha


Kedai ni kecik je, dan barang-barang makanan dia pun banyak import dari Indonesia atau negara Islam lain. Tak ada pun made in Japan, so boleh bayangkanlah harga agak tinggi. Aku nak ambil gambar tapi pekedai tu macam dok jeling-jeling kitorang, segan pulak aku. Bukan apa, masuk sebab sejuk Ya Ampun kat luar. Pekerja kedai tu orang Indonesia. Actually ada lagi satu kedai Indonesia depan masjid, jual rempah dan makanan dalam paket macam mi, tapi tutup time kitorang pergi.

Time aku duduk luar masa kawan aku dok bayar, tetibe ada orang bagi salam. Aku toleh, tu dia ada mat Arab hensem tegur kitorang. Jodoh kah? Tapi rupanya abang hensem datang sama wife dan baby da.. Diorang satu family, turn out baru transfer ke Jepun, dan itu hari pertama diorang. So, diorang tanya kot kitorang tau kedai halal yang lain. Diorang ingat we olls ni student or memang dah lama duduk situ, padahal musafir lalu pak malau je Ya Brother.

Ce teka diorang ni baru relocated dari mana? Of course lah Malaysia! Aku lupa diorang ni kerja Kelantan ke Terengganu entah, tapi diorang cakap diorang rindu makanan kat Malaysia, sebab senang cari yang halal. Betul bang, kekasih halal je susah cari kat Malaysia tu. Perangai cam haram banyaklah. Kah kah.

Dalam 1 km menapak, sampai juga ke Motomachi Station. Nangis..awek kat kaunter tu kata dekat! Nasib baik sejuk, dan kitorang dah kenyang. Kalau lapar tadi mau macam zombie dalam Resident Evil. Naik train Hanshin Line, stop di stesen Kasoko Kobe. Teringat pasukan penyelamat Kasukabe dalam citer Shin Chan. Jalan lagi mencari Kobe Harborland. Jalan ajelah kerja kalau kat Jepun tu.

Masa ni agak sesat jugak. Dah tanya direction pun salah langkah lagi. Tapi tau tak betapa sweetnya couple yang bagi direction kat kitorang tu, dia siap kejar kitorang bila tengok kitorang salah belok. Allahu..baiknya. Sejak tu aku berikrar akan menjadi lebih baik dengan tourist bila pulang ke Malaysia nanti. Hahaha.

Aim Ferris Wheel ni sebagai landmark kobe Harborland

Akhirnya..sampai jugak Kobe Harborland. Tempat ni meriah dengan lampu warna-warni di waktu malam. Ada Ferris Wheel dan deretan restoran. Dah nama pun harbour, of course lah sejuk kena angin laut. Tak tau nak buat apa, kitorang gi naik Ferris Wheel. Entahlah, sampai Jepun je jadi sawan Ferris Wheel. Kah kah. Tak termasuk dalam plan pun nak naik Wheel ni, tapi naik jugaklah sebab alang-alang dah sampai. Lagipun boleh rehatkan kaki sambil santai tengok pemandangan Kobe dari atas. Bayaran aku dah lupa sebab takde dalam plan kan.

View dari dalam Ferris Wheel

Comel je hotel bentuk whale

Kobe Harborland ni biasa jelah bagi aku..mungkin kitorang tak berapa excited sebab penat dan sejuk. Nak makan-makan kat restoran, tak ada yang halal. Sembang cam banyak duit. Puiii. So, we olls pun decide untuk balik je lepas jalan-jalan dan posing sikit-sikit sepanjang pelabuhan tu. Bolehlah takat nak tinggal jejak dah sampai. Tapi aku enjoy jalan tengok town Kobe sebab kurang sesak berbanding Osaka. Orang dia pun lebih rileks dan tak tergesa-gesa..

Sejuk ye dalam stesen ketapi pun masih bermafla dan pakai Down

Dari harbor kami menapak ke stesen train Harborland. Ikut signboard je. Naik train Kaigan Line ke stesen Sannomiya-Hanadokeimae station. Cari plak Hanshin Line untuk pulang ke Namba. Like I said before, jaringan stesen keretapi Jepun ni berselirat dan memenatkan. Yang penting ikut signboard dan lapangkan hati. Kalau tak nak penat jangan travel, duduk rumah je ye. Haha. Tapi sambil-sambil jalan tu boleh cuci mata. Tengok orang, tengok kedai.


Limited Express tu train paling laju dan tak banyak berhenti. Harga sama je macam naik train local atau rapid express. Time ni kitorang dah agak expert. Haha. Nak naik train kena hati-hati pastikan platform dan gerabak yang betul. Kadang-kadang satu keretapi panjang tu akan berhenti di stesen besar dan split. Separuh pergi arah lain, separuh pergi arah lain. Kalau salah gerabak kan naya.

 Tempat pemandu. Nampak klasik. Yup, keretapi bawah tanah Jepun ada driver ye.

Train kitorang naik ni entah kenapa rasa lama. Lepas tu banyak pulak berhenti. Aku sebagai ketua kontinjen mestilah rasa cuak. Aku rasa tadi train ni memang tulis Umeda dan tulis Limited Express. Tengok luar nampak sama je. Bangunan rumah-rumah tak pun pekan kecil yang langsung tak meriah macam Namba. Bila masuk bawah tanah, lagi hampa nampak gelap je. Announcement dan paparan nama stesen semua dalam bahasa Jepun. Ah sudah. Lebih setengah jam dah ni. Rasa pagi tadi takdelah lama sampai macam tu.

Rasa nak terlelap, tapi sebab takut terlepas stesen, tahan je mata sambil dok melilau keluar. Mana Namba tak sampai-sampai ni. Train makin lengang. Huhuhu. Ego lagi tu nak tanya orang. Confident level tinggi sangat.

Train meluncur laju. Berhenti di sebuah stesen yang nama agak familiar. Ah..betul rasanya ni. Ramai yang naik kat sini. Tapi..kenapa tiba-tiba ada entiti dalam subway?

Apa? Entiti? Kak Biah kau buat cerita seram Ju On ke? Aku tak main-main wei. Aku perati diorang, diorang perati aku balik. Travel mate aku yang lain jeling-jeling jugak, tapi tak cakap apa-apa.

Hampir 50 minit perjalanan, akhirnya train berhenti di Osaka-Namba Station. Yeah..mari turun. Eh, entiti pun ikut sekali! 

Nak tau entiti apa? Tunggu sambungan kisah seram di Namba. Thanks for reading!

Part 7
Part 6
Part 5
Part 3
Part 2
Part 1

Sunday, 16 April 2017

Beauty and the Gay?

Kisah Beauty and the Beast bukanlah asing. Cerita dongeng kanak-kanak seangkatan dengan Snow White, Cinderella dan Pinochio. Dan ia juga bukan filem kartun pertama yang 'dimanusiakan'. Cuma yang menjadi persoalan adalah kenapa filem yang satu ni begitu kontroversi?

Filem terbitan Walt Disney dan Mandeville Film arahan Bill Condon diadaptasi dari animasi bertajuk sama yang ditayangkan pada tahun 1991. Aku merupakan antara penggemar kartun-kartun Disney. Let's just say, dialog pun aku hafal. Takat lagu 'Tale as old as time...' tu, celah bracket braces aku je.

Setiap kali menonton filem adaptasi, soalan pertama yang terlintas adalah : Sama tak dengan versi asal? Since aku dah tengok versi kartun berpuluh kali aku boleh clarify yang versi live-action meniru versi kartun tapi takdelah bulat-bulat. Walaupun kebanyakan karekter, lagu dan jalan cerita dikekalkan, versi live-action ditambah beberapa karekter dan lagu baru. Jalan ceritanya juga lebih dikembangkan. Target penonton lebih meluas dan bukan sekadar kanak-kanak.

Secara dasarnya, bagi aku, filem lakonan Emma Watson (Belle / Beauty) dan Dan Stevens (Beast) dapat menjawab persoalan-persoalan yang tak terjawab dalam kartun. Contohnya...mana parents si Beast tu? Nape takde orang realise ada istana dalam hutan? Soalan paling penting yang merunsingkan aku sejak aku darjah 2 adalah macamana Belle boleh angkat Beast naik atas kuda? So, terima kasih lah sebab dah jawab soalan-soalan yang aku dok fikir lebih 20 tahun. Terjawab sudah misteri. Haha


Amaran : Bacaan di bawah ini agak berat.

Ramai yang melenting apabila Lembaga Penapisan Filem (LPF) ingin mengharamkan tayangan filem ini. Semuanya gara-gara statement 'Exclusive Gay Moment' . Aku faham kenapa, dan aku tak salahkan LPF. Eh..cop, sedangkan filem Malaysia banyak yang ada watak pondan dan lelaki songsang, kenapa boleh pulak lepas? Babak rogol, ganas dan 'nakal' dalam filem Melayu pun bersepah! Kenapa ada double standard?

Aku bukanlah pakar Filem, subjek Pendidikan Seni pun selalu dapat 'D'. Tapi yang aku tahu, dalam membuat penapisan, LPF kena berpandukan konsep 'Poetic Justice' di mana orang jahat digambarkan 'buruk'. Di hujung cerita, watak jahat akan mendapat pembalasan.  Sebab tu korang selalu dengar penerbit filem Malaysia menegaskan apa yang mereka paparkan dalam filem sebagai 'pengajaran', ataupun sekadar hiburan. Kalau nak ikut buruk je potong, buruk je tapis, maka berlambaklah filem luar negara, malah filem tempatan tak lepas untuk ditayangkan di sinema kita. Oh, aku cuma memberitahu, bukan menyokong mahupun membantah S.O.P LPF, jangan salah faham. Aku still tak boleh terima filem Melayu yang keterlaluan. Banyak cara nak sampaikan mesej dan pengajaran, tu pun kalau mesej tu sampai. Selalunya benda buruk yang orang akan ikut. Lagi-lagi anak muda.

Sejak masyarakat Barat makin ramai yang boleh menerima LGBT secara terbuka, ditambah dengan tekanan media sosial, United States memperkenalkan undang-undang membenarkan perkahwinan sesama jenis pada Jun 2015. Aktivis LGBT, Feminis dan Human Rights sama naik menghasilkan permintaan-permintaan mengarut atas nama 'kesamarataan'. Ini namanya diberi betis nak peha. Maka ramailah yang berebut-rebut menjadi 'Equality Icon'. Konon dialah yang baik, tak racist, tak sexist, tak homophobic. Disney juga tak ketinggalan. Dalam industri seni,  populariti dan recognition itu penting.

Bagi aku filem ini tak perlukan publisiti murahan. Nama Disney dan Emma Watson itu sendiri dah cukup kuat nak menarik penonton dari segenap umur untuk menonton. Aku kecewa bila filem ini nyaris tak ditayangkan. Kesian kawan baik aku frust. Aku mana boleh tengok kawan-kawan aku sedih. Aku sedih takpe.

Watak LeFou (Josh Gad) kalau perati, nampak sangat ada ciri-ciri gay yang memang ada hati dengan Gaston (Luke Evans). Lagu 'Gaston' tu pulak kalau dengar betul-betul mengesahkan teori aku. Tapi benda ni macam tengok match bola sepak ulangan yang kau dah tahu result. Kalau dah tahu minit ke 58 ada gol, pasti minit ke 55 kita dah start concentrate nak tengok build up gol tu bukan? Atau menonton siri filem penyiasatan tapi dah tau awal-awal siapa dalang sebenar, mestilah kita akan perhati watak tu dengan lebih teliti. Let's say takde kontroversi tu, aku rasa orang tak peduli pun dua watak tempelan tu. Hello, ini cerita Beauty and the Beast, bukan Gaston and LeFou!


Sayangnya, filem yang pada dasarnya hanya sebuah kisah dongeng romantik menjadi kontroversi hanya kerana Disney ingin kelihatan 'mulia' dan memperlihatkan sifat 'acceptance of all people regardless of gender, race, religion and sexual orientation'. Bagi aku topik sexuality freedom ni tak payahlah nak ditempelkan dalam filem yang pastinya akan ditonton kanak-kanak yang masih mentah mindanya dan senang keliru.

Tapi..tak semua orang tonton secara detail macam aku. So, jangan risau, kalau bawak anak-anak kau tengok, takdenya dia terpengaruh. Setakat lagu 'Gaston', lagu tu takde double meaning pun unless kau memang otak kuning. Pandang dari segi positif, filem ini banyak pengajarannya. Beauty and the Beast mengajar anak-anak gadis yang di luar sana ramai lelaki scumbag macam Gaston yang walaupun kacak dan sado, tapi berhati busuk dan sanggup buat apa saja untuk matlamat kendiri. Pengajaran yang paling aku suka adalah pengorbanan, kasih-sayang sesama ahli keluarga dan taatnya servant pada sang Putera.

Dari segi sinematografi, filem ini begitu indah sekali. Scene yang buat kau rasa nak terbang ke dakapan Antoine Griezmann Perancis menikmati dunia fantasi Beauty and the Beast. Lagu-lagunya digubah begitu menarik. Rasa nak tepuk tangan lepas lagu 'Be Our Guest' tu. Watak-watak magikal nampak hidup dan mencuit hati. Bagi aku filem ini lengkap, ada tawa, ada aksi mendebarkan dan babak-babak yang boleh buat penonton sebak. Yang penting, walau dah tau jalan cerita, filem ini masih mampu beri plot twist. Tahniah!

Sesuatu yang menarik bila aku tengok ada pelakon kulit hitam dalam filem ini. Berlatar-belakangkan sebuah kampung kecil di Perancis kurun ke-18 di mana wanita berpendidikan dan tidak berkahwin pun dipandang serong, logikkah orang kulit hitam ada jawatan penting dalam masyarakat dan bekerja di istana? Adakah tu salah satu revolusi zaman Reinassance atau sekadar kepoyoan Disney? Tapi takpelah, tu nanti aku buat research sendiri dan kalau free aku share dengan kalian. Masalah jugak orang minat subjek Sejarah ni, semua benda dia nak kaji. Huhu.

These two deserved more scenes!

Yang aku tak suka..that signature yellow dress tu patut boleh cantik lagi. Ni aku tak puas hati. Tapi aku suka baju bunga-bunga Belle scene ballroom last tu. Rasa nak jatuh cinta, tapi tulah takde orang nak jatuh cinta dengan aku. Actually bahaya tulis macam ni. Kang kena komen pedas sedas, padan muka aku. Haha.

By the way unsur-unsur gay tu sebenarnya takdelah menonjol, kalau tak digembar-gemburkan takde sape yang perasan. Tapi tulah, bak kata aku, konon nak tunjuk open-minded dan bangga dengan scene gay tu, maka filem ini menjadi kontroversi. Sedangkan di Barat sendiri, masih ramai yang tak boleh menerima LGBT. Mungkin diorang ni kuat agama. Ya, kalau ikut ajaran orthodox Kristian, LGBT itu haram.

Biarlah orang Barat tu nak bergaduh sesama sendiri, kita yang kat sini patut tahu mana yang patut ikut, mana patut tinggal. Ko yang Islam tu, jangan pura-pura tak tahu LGBT tu haram. Potong anu tu baru tau. Open minded pun ada hadnya, jangan sampai jadi Islam liberal yang menegakkan benda yang salah.

So..patut tonton ke tidak filem ini? Well, kalau korang suka filem fantasi muzikal macam ni, apa salahnya. Memang menghiburkan. Abaikan kontroversi bodoh dan anggap saja ia sebuah fairy tale indah.

Apa pun aku harap ini tak menjadi kenyataan kalau tak akan terjadi kontroversi episod kedua:

https://www.theguardian.com/film/2016/may/03/frozen-fans-urge-disney-to-give-elsa-girlfriend-lgbt

*Grab popcorn*

Thanks for reading!

Sejujurnya aku suka perhatikan masyarakat Barat sebab aku rasa mereka ni 'kelakar'. Kelakar dalam erti kata mereka perasan mereka lebih maju dari sebilangan besar penduduk dunia. Padahal mereka ada kala memperbodohkan diri sendiri.

Saturday, 8 April 2017

Entry Penghargaan untuk Blogger Anies

Assalamualaikum semua!! Lama rasanya tak buat entry penghargaan untuk rakan blogger kan. So..sila kembang semangkuk ye Anies, entry ni memang untuk hang!

Hari tu kitorang ngedate. Jumpa je terus dia bagi aku satu bungkusan. Uish..aku baru nak merajuk sebab tengok blogger lain dapat tapi aku tak. Hahaha. Actually, aku tak berharap. Masa Anies bagitau dia nak gi Switzerland, aku pesan kirim salam kat pakwe muka iras-iras Granit Xhaka pun cukuplah. Tau sangat pergi Europe modal banyak, so aku faham kalau tak dapat souvenir.

Tapi...rejeki jangan ditolak ye tak? Nak tau apa aku dapat? Meh kita explore..


1. Shawl kaler coklat dengan black laces. Memang cantik, kain pun lembut. Aku jarang pakai shawl so akan simpan ni untuk special ocassion
2. Luggage tag. Think it's in French. Bolehlah nak acah-acah dah sampai.
3. Bookmark Gempak Starz
4. Fridge magnet dari Jerman
5. Simcard
6. Fridge magnet dari Cambodia

Thanks a lot!!! Serius aku terharu wei!

Terima kasih yang kedua..sebab teman aku bersesak-sesak jumpa Liverpool legend, John Arne Riise. Event kali ni agak mengecewakan sebab tak properly managed compare tu meet and greet yang kitorang pernah pergi. Dahlah sound system bergema. Susah nak tangkap apa Riise cakap. Nasib baik English mamat Norway ni fluent. Tapi kalau nak tahu, penyokong Liverpool ni tahap kesabaran diorang tinggi. So, kalau nak cari jodoh, carilah penyokong Liverpool. Tak mudah putus asa, terima seadanya dan kekal setia walau selalu dihampakan. See...rugilah awak tak nak kat saya. 😊 *Drop hint*

Sabar menanti Riise, probably the last decent left-back yang Liverpool ada. Harap season depan belilah left back, centre back, goalkeeper, 20-goal per season striker, holding midfielder, referee, linesman, budak Milo dan Luis Suarez.

 Bercahaya semacam gambar ni, mana taknya matahari memancor dari belakang. Ni lah John Arne Riise. Hensem tak? Aku nervous sangat sampai lupa buat thumbs up. Dahlah atas pentas! Aku mana boleh pentas-pentas ni, kecut perut, usus, tali pusat, buah pinggang semua.

Terima kasih yang ketiga, thanks sebab tak marah kat aku.. Aku ada buat salah sikit, nasib baik Anies tak besarkan isu dan still nak kawan dengan aku. Yang tahu cerita tu, tahu lah. Sob...sob... *Kesat air mata pakai hujung mafla Liverpool* Risau jugak hilang kawan, bukan senang nak dapat friendship dari dunia maya kekal ke dunia nyata. Bukan nak Drama Queen, tapi itulah hakikatnya.

Dokanlah kitorang murah rezeki dapat kita gi Anfield sesama. Dapat tengok Emre Can dari jauh pun cukuplah. Sape nak ikut kena hafal lagu 'The Reds Go Marching In'. Kah kah. Aku sendiri pun tak hafal. Ale..ale..Luaskan Kuasamu aku reti lah.

OK gais...Thanks for reading. Sape nak kenal ngan Anies boleh usha blog dia kat SINI. Jumpa next entry!


Update : Baru lepas operate gigi bongsu dengan jayanya..tapi tengah menderita gusi bengkak plus demam.

Monday, 3 April 2017

Ada apa dengan April

Assalamualaikum. Hola! Sudahkah kalian mengupdate status atau tweet 'Dear April, please be nice to me..'?

*Sambil tiup habuk kat blog* Ada tak yang rindu nak baca bebelan aku kat sini? -Krik krik krik-

Tak apolah, ado tak ado pun, den totap nak update bloglist berdasarkan pengomen tegar bulan lepaih. Kelimabelasan utama aku adalah:

1.Muhammad Khairuddin Lim
Blog: http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my

2.Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

3.Farrah MF
Blog : http://famf-tower.blogspot.my

4.dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.my
 
5.raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

6. Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

7.Hainom OKje
Blog : http://hainomokje.blogspot.my/

8.nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

9.LYAfrina
Blog : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

10. Seorang Syed
Blog :  https://anothersyed.blogspot.my

11.Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

12. Scdha Sein (SS)
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.com/

13.Ana Fatihah
Blog: http://solehahgirlz.blogspot.my

14. Siqah Hussin
Blog : http://www.siqahiqa.com 

15.nohas
Blog : http://al-pakri.blogspot.my/

OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang. Nanti aku free aku update blog ye Sekarang ni busy. Kerja kat office melambak, balik rumah dah flat, tengok PC pun takde nafsu. Ni pun curi masa sikit.

Till then, see you next time, lovelies!

Tuesday, 28 March 2017

Kekuasaan Allah di Kobe - Part 7 - Kansai Trip

Assalamualaikum semua! OK, meh sambung cerita di Kobe. Kobe ni sekali pandang, takde siapa sangka ia pernah dilanda gempa bumi yang amat tragis. Gempa yang terjadi pada tarikh 17 Januari 1995, pada jam 5.46 pagi itu dikenali sebagai the Great Hanshin Awaji. Seramai 6,434 orang maut; 43,792 cedera, manakala 249,180 buah rumah rosak. (Sumber : http://www.dri.ne.jp/en) Gempa berdurasi 20 saat, pada skala 6.9 Mw itu antara yang paling dahsyat dalam sejarah Jepun.
(Sumber : https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Hanshin_earthquake)

So, lepas je turun dari Mount Rokko, kami meneruskan perjalanan ke Earthquake Museum, Kobe. Aku dah buat research, so ada 3 cara aku kenal pasti dari Rokko Cable Car ke Earthquake Museum.

Option A : Turun di Iwaya Station
  1. Naik bas nombor 16.
  2. Berhenti di hentian bas Nada Kuyakushomae. Aku pernah mention yang bas di Kobe ada skrin yang display bus stop yang seterusnya, tapi dalam tulisan Jepun. 
  3. Cari stesen train Shinzaike Station
  4. Naik Hanshin Line to Iwaya Station
  5. Jalan kaki dalam 850 m ke muzium
Yang ni kitorang reject sebab banyak kena jalan. Bukan malas, takut sesat atau salah bus stop.

Option B : Turun di Kasuganomichi Station
  1. Naik bas nombor 16.
  2. Berhenti di Rokko Station, iaitu stesen tren kitorang sampai tadi.
  3. Naik Hankyu-Kobe line to Kasuganomichi Station
  4.  Jalan kaki dalam 1.3 km ke muzium
Yang ni kitorang reject jugak sebab 1.3 km nampak jauh. Hahaha. Ni sebab malas. Jujur.

Option C : Naik bas, turun dekat dengan museum.
  1. Naik bas nombor 16.
  2. Berhenti di stesen bas JR Rokkomichi. Senang nak detect bus station ni sebab besar dan memang banyak bas berhenti kat situ.
  3. Naik Kobe City Bus no. 100.
  4. Berhenti bila dah nampak muzium.
Yang ni obviously menjadi pilihan kitorang. So, jomlah ke bus stop masa sampai tadi dan cari bas no. 16.

See..kat bahagian depan bas tu ada screen yang bagitau next station. 

Berhenti kat sini

Pastikan tunggu di platform yang betul

Kelemahan naik bas ni, kena tunggu lama sikit berbanding tunggu tren. Boleh plak time ni bladder aku buat hal. So, main terjah je masuk bangunan ni, tengok-tengok ada toilet. Haha. 


Petunjuk kitorang untuk turun di Kobe Earthquake Museum ni adalah gambar yang aku dah print awal-awal. Harus diingat, kat Osaka yang namanya muzium tu tak semestinya rupa macam bangunan dahulukala, bumbung pagoda semua tu ye. Masa nampak muzium ni kitorang siap tertanya-tanya, betul ke tidak. Dah lepas bus stop baru kalut nak turun. Jalan jauh sikit, tapi takde masalah sebab cuaca just nice.

Bangunan muzium tu macam ni. Dalam gambar nampak macam bangunan tengah construction..padahal memang rupa dia gitu.

Earthquake Museum dibuka setiap hari dari pukul 9.30 pagi sampai 5.30 petang, kecuali hari Isnin dan petang tahun baru. Bayaran masuk adalah 600 yen.

Kalau nampak signboard ni, maknanya kalian di tempat yang betul

Masuk sahaja, macam biasa, akan disambut oleh awek Jepun yang akan tunjukkan kita kaunter tiket. Satu jelah yang tak best muzium ni, tak boleh ambil gambar.

Antara tarikan paling menarik dalam muzium ni bagi aku adalah 'Earthquake Simulator', di mana pengunjung boleh merasai sendiri pengalaman berhadapan dengan gempa bumi. Selain tu ditayangkan juga dokumentari yang menceritakan kembali timeline, damage, survival, dan bagaimana penduduk Kobe membina kembali kehidupan dan bandar kecil mereka setelah gempa bumi tersebut. Sedih pun ada jugak bila tengok. Bayangkan kalau jadi pada kita atau keluarga kita.

Berada di muzium gempa bumi ni membuatkan aku bertambah kagum dengan negara dan masyarakat Jepun. Budak-budak umur baya Shin Chan dah diajar menghadapi situasi gempa bumi. Teknologi seismic diorang canggih, boleh mengkaji kebarangkalian berlaku gempa bumi di tiap-tiap kawasan dan meramal bila ia ada potensi untuk berulang. Eh..time tu tetiba takut dan fikir macam-macam. Huhu. Sebab tu orang-orang Jepun cenderung hidup secara minimalis. Mereka kena sentiasa bersedia untuk berpindah. Aku perasan jugak di kebanyakan tempat awam di Osaka dan Kobe, ada anak panah yang menunjukkan arah tempat perlindungan kalau-kalau terasa gegaran.

Meet Aya Shimada, volunteer di Kobe Earthquake museum. Survivor too!

Kebanyakan staf dan volunteer kat sini adalah survivor earthquake tersebut. So, aku perasan bila diorang explain pasal exhibit, mata diorang macam berair sikit. Terkenang, mungkin. Termasuklah Aya Shimada yang bawak tour tempat ni. Actually, Kobe Earthquake Museum ni tak sediakan guide, tapi since waktu ni orang tak ramai, so Aya datang dan tegur kitorang. Dia explain macam-macam. Memang friendly dan fluent berbahasa Inggeris. Dia pernah stay di Malaysia, so comel je bila dia try cakap Melayu.

Tempat ni bagi aku memang kategori must visit. Banyak benda korang boleh belajar. Besarnya kuasa Allah, bila tengok antara negara termaju di dunia pun lumpuh bila dilanda bencana. Ujian buat mereka, panduan buat kita.

Memandangkan waktu Asar dah dekat, kitorang nak berkejar ke suatu tempat ni. Kali ni pun naik bas lagi. Tunggu kat depan institut ni. Baik betul Aya tu, siap temankan kitorang sampai ke bus stop pastu tengokkan time table. Bas kat sini punctual katanya, pas tengok time table kat bus stop, boleh patah balik tunggu dalam building sebab tak tahan sejuk. Haha. Dalam hati skeptical jugak..iye ke punctual? Tapi memang betul. Impressed!

Tunggu bas berhadapan bangunan ni. Uniqlo di mana-mana.

Dari muzium, kami naik bas ke Sannomiya station. Boleh naik bas no. 100 atau 101. Sannomiya ni stesen utama di Kobe. Untuk ke Kobe Mosque (Masjid Kobe), korang boleh pilih untuk jalan kaki dalam 1.0 km, naik City Loop Bus atau naik teksi. Kitorang macam biasa, sampai je kat stesen Sannomiya, terus tanya Tourist Information Centre, cara yang mudah nak ke sana. Jangan ingat non-muslim tak tau Masjid Kobe. Cuma tulah, kalau nak tanya non-speaking English people, kenalah print gambar dengan tulisan bahasa Jepun siap-siap. Konsep Flash Card ini ditaja oleh Scdha Sein *iklan jap*

Tapi City Loop Bus ni tak boleh guna Kansai Thru Pass. Setiap kali naik, fare dia 260 yen per ride. Unless korang beli Day Pass, 660 yen. Ini bergantung pada itinerary korang. If tempat korang nak pergi tu banyak yang City Loop Bus cover, then untung beli bus pass ni. Travel ke Jepun kena banyak kira-mengira. Tapi kalau setakat beza sikit, tapi lebih mudah dan cepat, jangan kedekut sangat ye. 

Staff kat tourist Information Centre tu suggest naik teksi je since kitorang ramai. 260 yen x 4 = 1,040 yen. Naik teksi dalam berapa ratus yen sahaja. Aku lupa plak. So, mari gedik naik teksi. Barulah Kobe Drift.
 

Inilah dia Masjid Kobe! Ia siap dibina pada tahun 1935 dan merupakan masjid tertua di Jepun. Masjid ni menyimpan banyak cerita menarik. Antaranya, pernah menjadi tempat perlindungan sewaktu Kobe dibom pada tahun 1945. Seluruh Kobe musnah, kecuali rumah Allah ini. Begitu juga sewaktu gempa bumi pada tahun 1995. Hebat kan? Allahu. Memang rasa sebak gila bila tengok masjid berdiri megah di negara yang minoritinya bukan muslim. Memang syukur tak ABC (Allah Bagi Cuti) time datang sini.

Sorry aku tak tangkap gambar dalam masjid, sebab ada orang lain waktu ni. Khuatir menggangu privasi diorang. Sayang dah terlepas waktu solat berjemaah. Kalian kalau ke sini, planlah elok-elok. Ada rezeki boleh berjemaah kat negara bukan Islam, rasanya boleh buat air mata menitik.

Perasan tak dalam entry ni kitorang tak makan dari tadi. Dahsyat tak? Haha. Kebiasaannya keliling masjid mesti ada kedai makanan halal. Begitu juga kat area Masjid Kobe ni. Kitorang makan kat kedai Pakistan (ke Bangladesh? Or India?) berhampiran masjid. Sedap!! Ke sedap sebab lapar. Huhu. Mana entah gambar. Aku rasa aku ada amik, tapi belek-belek fail tak jumpa. Adoi la...

Lepas makan, ke mana kita? Nanti sambung cerita ye..Thanks for reading!

Part 6
Part 5
Part 3
Part 2
Part 1

Tuesday, 21 March 2017

Braces Journey Part 4 - Lepas 40 Hari

Aku datang ke braces review pertama dengan hati yang berbuku. Mana taknya, awal-awal doctor dah warning yang geraham bongsu belah kiri aku perlu dicabut. Rujuk ENTRY INI. Damn it, aku dah buat-buat lupa sebab tak sakit! So, misi aku hari tu adalah membodek doktor cari alternatif lain. Perit wo nak recover lepas operate.

Braces review yang pertama tak banyak renyah. Tak sampai sepuluh minit. Doktor pasang power chain kat gigi belah bawah. Ia sejenis getah elastik bentuk bulat yang dipasang di atas arch wire untuk merapatkan gap antara gigi. Dalam kes aku, doktor pasang dekat tempat gigi yang rongak tu je. Power chain aku jenis clear.  Sekali pandang memang tak nampak.

Benda kaler hijau tulah power chain

Lepas pasang power chain, doktor tanya lagi pasal minor surgery wisdom teeth aku. Aku tanya balik, perlu ke buat since tak sakit. Doktor cakap, sama je, tak sakit hari ni, sakit esok. Takut jugak aku bila lama-lama pakai braces nanti, bila braces tarik gigi ke belakang, dia menolak ke depan. Gulp! Tapi sebenarnya aku tipu doktor. Sekali-sekala gigi bongsu belah kiri aku ni buat hal jugaklah. Tapi tak kronik macam belah kanan. Belah kanan masa belum buang dulu, asal gosok gigi je berdarah. Dia punya menangkap ke kepala tu, rasa nak mengamuk je.

Jadi, aku pun bersetuju untuk operate dengan berat hatinya. Takpelah, untuk diri sendiri.

Balik dari pasang power chain, aku dah start rasa tak selesa. Nasib baik aku amik cuti. So..kembali makan bubur dan makanan-makanan yang aku makan masa first week pakai braces. Kepala pun dah start berdenyut. Tapi aku gagahkan jugak petang tu pergi tukar minyak hitam ngan oil filter keter. Adoi..duit lagi. Makin sakit kepala. Kah kah.

Tapi jangan risaulah, sakit sehari dua je. Weekendnya aku gi kenduri kahwin dah makan ayam dengan gembira.

Minor surgery aku akan dibuat bulan depan. Rasa cam sedih dan forever alone je kena gi sorang-sorang. Takkan nak mintak member amik cuti kot. Adik aku takde. Nak bodek-bodek Mak akulah, harap dia sanggup. Yelah, operate tu lama..takut dia bosan.

Day 1

Day 40

Bila tengok dalam gambar ni cam nampak progress. Haha. Korang rasa? Since powerchain aku jenis clear, memang tak kelihatan.

OKlah, doakan minor surgery aku berjalan lancar dan aku dapat recover dengan mudah. Jumpa next entry.

Monday, 13 March 2017

Menuju Puncak Rokko - Part 6 - Kansai Trip

Hari ke-tiga di Kansai, kami nak ke Kobe! Memandangkan hari Sabtu, so takde masalah nak keluar seawal pukul 8 pagi. Kitorang expect orang tak ramai lah time ni. So, pagi macam biasa, breakfast dan sediakan bekalan perjalanan. Jarak Kobe-Osaka tambah tolak dalam 40 km. So, kalau korang nak melawat Kobe, tapi malas nak tukar-tukar tempat penginapan, stay aje kat Osaka. Tak jauh sangat pun.

View dari koridor apartment kitorang menginap. Cuaca cerah, tapi still sejuk. Ohayo Japan!

Dari rumah kitorang, jalan ke stesen Namba dan cari train Midosuji Line untuk turun di Umeda Station. Umeda Station ni kawasan yang sama kitorang turun dari Museum of Housing and Living hari sebelumnya. Kali ni acah terer sikit lah sebab semalam dah lalu. Oh ye, untuk pas kitorang pakai Kansai Thru Pass-2 Days berharga 4,000 yen. Kansai Thru Pass ni untungnya sebab dia cover bas jugak. Dekat Kobe akan banyak naik bas sebab Kobe tu kecik aje.

Dah sampai Umeda, cari pulak Hankyu-Kobe line. Jangan sampai confuse bila naik train kat Jepun ni. Kat satu stesen tu ada banyak line. Dan tiap-tiap line tu ada menuju ke macam-macam destinasi. Penting pastikan dua benda ni : Line dan Destinasi. Then baru make sure platform yang tepat

Dalam train on the way ke Rokko Station, aku perasan stesen Rokko yang patut kitorang turun tu dah terlepas. Aku pun bagitau dekat travel mate aku yang lain walaupun kredibiliti aku sebagai pembuat itinerary tergugat kala itu. Macam biasa, kat Jepun ni kena pegang teguh pada peribahasa 'malu bertanya sesat jalan'. Aku pun tanya satu awek Jepun yang diri sebelah aku. Rupanya train kitorang naik ni train ekspress, tak semua stesen dia berhenti. Patutlah laju semacam.


Train tu finally berhenti kat stesen Kobe-Sannomiya yang merupakan main station di Kobe. Awek Jepun yang aku tanya tadi tunjuk kat tren kat platform sebelah dan suruh naik tren tu untuk patah balik ke Rokko. Lepas ucap 'Arigato', kami pun berlari ala Amazing Race ke tren sebelah. So, selain line dan destinasi, jenis train pun perlu diambil kira. Sebelum naik, tengok dulu adakah train express atau train local-bound supaya berhenti kat stesen yang dihajati.

Tapi sebenarnya ada hikmah kitorang tersilap naik train tadi sebab masa perjalanan lebih cepat. Nama pun train express kan. Apa pun terima kasih lah pada cik adik Jepun comel yang tolong kitorang.


Stesen Rokko ni kecik je. Turun bawah terus nampak bas no. 16 untuk ke Mount Rokko  Kali pertama naik bas di Jepun, jakun jugaklah. Sebab naik ikut pintu belakang, turun pintu depan. Dekat Kobe, bas yang kaler hijau-putih ni boleh pakai Kansai Thru Pass.

Keadaan di Kobe tak macam di Osaka. Selain dari lebih sejuk, Kobe juga nampak kurang sibuk. Memang enjoy tengok scenery kat luar masa dalam bas. Tak susah nak tahu mana nak berhenti, sebab bas kitorang naik ni ada skrin yang bagitau nama stesen. Macam train jugak. Canggih kan, walaupun bas dia nampak sempoi je. Uniknya bas kat Kobe ni, nak turun baru bayar. If nak pakai cash pun boleh, tapi guna exact change.


Masa kitorang sampai, orang agak ramai walaupun masih pagi. Tak lengang macam gambar atas ni. Ni gambar dari Google. So, mula-mula kita beratur dulu untuk beli tiket. Plan trip korang awal-awal. Nak turun-naik atau naik tak turun-turun. Eh..naik tak turun-turun tu cmane? Nanti aku cerita.


First of all, kita beratur beli tiket. Harga cable car untuk dewasa adalah 590 yen (one way) atau 1100 yen (return). Bagi kanak-kanak bawah 12 tahun adalah 300 yen (one way) atau 500 yen (return). Kitorang beli return. Nilah rupa cable car kat Rokko ni. Aku pun tak faham nape aku tak tangkap gambar. Terlampau teruja mungkin. Cable car ni ada gerabak yang open air, ada gerabak bertutup. Kot tak tahan sejuk, pergilah duduk kat yang tutup tingkap tu. Tapi nak feel, mestilah duduk dekat tempat open air.

Masa on the way naik tu aku siap terfikir, kalaulah datang time autumn dah full bloom, mesti lagi cantik scenery. Lupa habis nak snap gambar. Dok menikmati view dan udara sejuk dari luar. Exercise paru-paru ni penting, taulah kak Sal korang ni kan penyanyi. Tapi penyanyi karaoke jelah mampu. Hehe

Rokko Cable Car ni buka seawal 7.10 pagi sampai 9.10 malam. Manalah tau kot korang nak menikmati sunset ke. Perjalanan ke puncak Gunung Rokko ambil masa 10 minit . Jadi...Nikmatilah!

Ada apa kat atas tu?

Dekat sini ada observatory. Boleh tengok bird eye view Kobe

Hujan sekejap-sekejap. Memang tak boleh elak.

Hoi hoi.. sejuk weh!


OK, awal entry tadi aku ada mention pasal naik tak turun-turun kan? Kat Mount Rokko ni, banyak lagi tempat korang boleh explore. Ada jugak yang dari sini terus proceed ke Rokko-Arima Ropeway. Cable car macam kat Genting tu. Dengarnya view dari atas cable car ni pun boleh tahan cantik. Nak ke Ropeway Station, boleh naik bas. Tak pasti pulak aku bas tu boleh pakai pas ke tidak.

Aku pun tak tau kenapa benda ni takde dalam iti aku. Mungkin sebab kitorang kejar masa, since hanya peruntukkan sehari sahaja kat Kobe. Suggested itinerary untuk you alls, dari Mount Rokko, naik la Ropeway ni sampai ke Arima Onsen. Onsen tu maksudnya hot spring.

Atau mungkin jugak kitorang 'takut' dengan Arima Onsen. Sebab dengar cerita orang Jepun ni tak kisah mandi bogel di tempat awam. But if you guys are curious, pergilah tengok. Like I said before, kalau nak buat benda gila, Jepun adalah tempatnya. Kah kah. Nah..just kidding. If nak tahu lebih lagi buatlah research sendiri. Contohnya kat website ni . Aku tak pergi takut plak nak bagi advice, kang sesat korang kecam aku. Dari Onsen tu, sukati lah korang nak pergi tempat lain terus atau retrace perjalanan datang.

Macam kitorang, lepak tengok view dari observatory tu je. Tak tahan stay lama-lama, sebab sejuk. Turun dari Mount Rokko dengan cable car jugak.

Dari Mount Rokko, kitorang nak gi jejak sejarah Kobe pulak. Nanti sambung next entry ye. Thanks for reading

Part 5
Part 3
Part 2
Part 1

Kalau dah namanya Jepun, weekend pun train sibuk jugak kalau pagi-pagi

Tuesday, 7 March 2017

Go Marching In!

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Berakhir sudah Februari, bulan yang sibuk tapi padat. Walaupun begitu, aktiviti wajib setiap kali awal bulan tetap diteruskan padahal seminggu delay dah ni woi. Tujuan aku letak bloglist bulanan ni adalah sebagai promosi blog diorang kat readers lain sebagai tanda penghargaan sebab tak putus-putus komen kat blog aku. Yang tak ada pun jangan risau, aku akan tetap terjah. Percayalah, kekerapan aku merayap kat blog orang, lagi tinggi dari kekerapan update blog sendiri.

OKlah, meh kita tengok siapa yang berjaya jadi pengomen tegar bulan lepas. Terima kasih masih ada yang sudi datang mengomen.

1.Muhammad Khairuddin Lim
Blog: http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my

2.nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

3.aRz MoHa
Blog: http://www.arzmoha.com

4.dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.my 

5.Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

6.Farrah MF
Blog : http://famf-tower.blogspot.my 

7.Hainom OKje
Blog : http://hainomokje.blogspot.my/

8.raihanah
Blog : http://vitamin-cerdik.com/

9. tiga lalat 
Blog: http://tigalalat.blogspot.my

10. Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

11.LYAfrina
Blog : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.my/

12.azaleania
Blog :  http://azaleania.blogspot.my/

13.Ana Fatihah
Blog: http://solehahgirlz.blogspot.my

14.Nour Adieb
Blog: https://nourayuadieb.blogspot.my/

OK lah gais, rasanya tu je aku membebel kali ni. Jumpa lagi next entry! Have a lovely month ahead!


Dah tengok Surga Tak Dirindukan 2, tapi malas nak buat review sebab tak puas hati dengan ending. Kah kah.


Monday, 27 February 2017

Braces Journey Part 3 - Living with Braces

Bersambung dari SINI


Cabut gigi tak ambil masa lama untuk sembuh. Hari keesokannya, aku dah pergi teman adik aku pergi tempah katering dan pelamin untuk wedding dia dan shopping barang dapur kat Giant. Cuma bab makan sahaja dah tak macam dulu. Masa gi office caterer tu adik-adik aku seronok je buat 'food testing' walaupun nampak macam makan sampai kenyang . Hanya mampu telan liur tengok ayam masak merah, rendang tok, acar sayur dan nasi beriani depan mata. Malas nak makan, kang terselit kat bracket.

Orang yang paling excited tengok aku bergigi besi adalah anak sedara aku yang umur 5 tahun tu. Saja je aku sengih lebar nak bagi dia takut tapi dia gelak, pastu request nak pegang. Bebudak, biasalah nak tahu. Ada ke dia cakap dengan Ummi dia yang aku 'tukar gigi'. Aye..yer goin to join Captain Jack Sparrow mate? Savvy!


Once dah pasang bracket ni, mulut rasa penuh. Dahlah gigi memang ke depan, lagi terjuih nampaknya. Bila pergi kerja, ramai tegur nape aku bitch face. Pouty macam Angelina Jolie gitu. Padahal macam Jep Sepahtu. Apa katanya..kuih keria antarabangsa? Kah kah. Nak bercakap dan senyum pun malas. Mana tak malas, nak tutup mulut balik kena extra effort. Kadang-kadang kena raba bibir nak make sure tak tersungkit dengan bracket. Apakan daya Kak Sal korang kerja kat kaunter. Cari makan dengan bercakap.

Maka bermulalah struggle aku untuk menyebut huruf dengan makhraj yang betul. Sebut 'S' dengan 'Z', bunyi huruf 'Tha'. Aku tak pernah troll Coco, tapi sekarang aku lagi pelat dari dia. Mohon viralkan aku please. Kah kah.

Bab makan pulak, mula-mula masih boleh tahan, tapi lepas aku cabut gigi belah kiri dan pasang wire atas dan bawah, dah tak boleh nak lari dah. Asal mengunyah je ngilu. Aktiviti mengunyah akan menyebabkan makanan berlaga dengan gusi pada tempat gigi yang telah dicabut. Hakak stress. So, no nasi for you woman!

Hari pertama pakai full braces atas bawah ! Luka tu sebab habit suka gigit bibir

So, sakit tak pakai braces? Kalau ada orang kata tak, orang tu tipu. Mungkin braces dia beli kat instagram. Haha. Bagi aku kalau tak sakit means braces kau tu tak function lah.  Tapi tahap kesakitan bergantung pada orang. Macam aku, takdelah sampai kena telan painkiller baru boleh tidur. Sekali sekala akan rasa kepala berdenyut dan gigi ngilu. Sakit kalau difikir akan jadi lagi teruk. Jadi, buatlah benda-benda yang boleh alih perhatian. Contohnya tengok bola. Apa sangatlah sakit pakai braces berbanding sakit perit duka lara nestapa hina dina tengok Liverpool kalah tiga home game berturut-turut. Sob sob.

Walaupun berbibir tebal, ada kalanya rasa sakit jugak bila  besi cangkuk kat bracket tu menyucuk dinding pipi. Dentist biasanya akan bekalkan dental wax ni. Cubit sikit, gentel macam taik hidung then tampal dekat besi tu untuk hilangkan impak menyucuk. Aku jarang pakai ni. So far sebiji ulser pun tak menyinggah dan harap bertahan sampai braces dibuka.

Image dari Google

Ada hari-hari memang rasa menyesal dan rasa tak selesa bergigi besi. Lagi-lagi bila tengok makanan kegemaran depan mata. Tapi bila aku kenangkan budak tempat kerja lama aku yang bagi aku nickname 'Jong' dan muka sepupu aku yang kuat menghanjing tu, aku persetankan itu semua.

Antara concern family dan kawan-kawan aku sebelum aku pakai braces adalah 'macamana nak makan?'. Aku ni suka makan walaupun badan kurus kering. So, bayangkan bila tak boleh makan sangat apa yang jadi? Haruslah berat badan aku turun. Walaupun tak timbang tapi aku boleh rasa yang badan aku makin keramping.

Survival kit. Susu full cream tu bancuh dengan Herbalife

So, selain bubur, aku banyak makan benda-benda yang tak payah kunyah. Kuey tiow dan laksam contohnya selain protein shake, cream soup, Nestum dan biskut yang masuk air terus lembik tu. Memang macam baby. Redha lah. Tapi on the bright side, kulit aku cantik je maybe sebab aku tak makan ayam, kacang, seafood, benda bergoreng dan aku kurangkan kafein. Awal-awal pakai braces, satu jerawat pun tak naik. Sis hepi!!! Awal-awal jelah tapi.

Nak pakai braces ni kena rajin. Rajin gosok gigi terutamanya. Untuk orang yang pakai braces, selain dari berus gigi conventional tapi bulu extra soft, kami kena guna berus gigi interdental ni. Kecik je. Berus dia tu macam yang mak mak buat basuh botol susu. Memang bawak ke mana-mana. If tak dapat gosok gigi, at least berkumurlah buat syarat asalkan makanan tak terselit.

Perbandingan saiz berus gigi interdental dengan lipbalm

Tapi honestly sejak pakai braces aku tak keluar sangat. Unless dengan family sebab stail family aku lagi suka makanan masak sendiri. So either bawak bekal or balik just in time for meal. Tapi hari tu attend kawan baik aku bertunang, aku makan je nasi. Time tu baru aku realise aku dah boleh makan macam biasa tapi mengada-ngada je. Haha. 2 minggu pertama je aku makan tanpa mengunyah, lepas tu once dah terbiasa, melahap balas dendam. Yang penting jangan malas gosok gigi. Still kena kawal jugak diri tu. Hari tu gatal try makan karipap tapi kecundang. Takdelah sakit sangat, tapi sempatlah belajar erti penyesalan. So, makanan keras still a big NO. Konon je gigi besi, tapi nak gigit jambu potong pun tak lepas.

Minggu ni aku ada first 4-weeks check-up. Tu pun postpone sebab sibuk. Haish. Nanti kita share story and progress kalau ada. Aku rasa belum lagi.

Till then, thanks for reading. Ada soalan, sila kemukakan di ruang komen ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com