Friday, 25 January 2019

Kembara Aceh Part 3

Part 1
Part 2

Assalamualaikum semua! Mari sambung cerita Aceh!

So lepas layan ombak kat Pantai Kasih, kitorang nak tengok-tengok bandar Sabang pulak.

Beria ND ngan IN dengar penerangan Herman tentang Pulau Weh

 Close up. 

Kalau korang berminat nak explore Aceh, terutama area Sabang dengan detail lagi bolehla google tempat-tempat ni ada apa best

 Dekat sini ada menara tinjau, nak tengok Sabang dari atas

Di mata aku Sabang ni takdelah maju sangat dan takdelah mundur. Just nice. Biasalah pulau

Luas jugak. Best masa kitorang pergi ni tak ada orang

Rasa nak mengunyah so Herman bawak kitorang gi makan Rojak Aceh

Rojak Aceh ni lebih kurang rojak buah kalau kat Malaysia. Ada jambu. nanas, timun dan buah-buah tapi kuah dia lain sikit. Kalau kat sini kuah dia pakai kicap, rojak Aceh tak silap aku pakai air asam jawa yang digaul dengan kacang, gula, garam, cili dan ada bahan-bahan lain. Rasa slightly masam.

Makan rojak sambil layan view

Pastu gi beli Sate Gurita pulak. Hahaha. Tapi tak makan kat situ, bungkus je

Gurita tu Sotong Kurita. Antara makanan yang jadi trademark dan kena cuba kalau datang ke Sabang.

Next stop.. Mi Aceh


Masa sampai kat gerai mi aceh ni kitorang pelik sebab kedai dia gelap je. Rupa-rupanya sebab dah nak azan Maghrib. 

Ada musolla betul-betul depan kedai mi aceh ni

Dekat Aceh ni musolla memang banyak. Jalan sikit, jumpa, jalan sikit, jumpa. Macam kitorang takde masalah nak jamak tapi Herman masuk je waktu dia terus nak solat. Memang lelaki Aceh dah terdidik macam tu agaknya.

Kami bertiga duduk dalam gerai sementara pekedai pergi solat

Masa duduk dalam gerai tu memang rasa kagum lah sebab diorang tinggalkan kedai macam tu je. Teringat suasana masa pergi umrah. 

Malam tu dinner mi aceh

Aku takdelah expert bab makanan nak explain mi aceh tu macamana. Rasa macam mi goreng basah dan tak pedas.

Malam pas dinner mi aceh, kitorang balik ke hotel. Dah penat tak larat nak jalan-jalan lagi. Kami berempat girl's talk je dekat balkoni sambil makan sate gurita. Malam tu tido awal sebab esok pagi nak melenjan Sabang lagi.

OKlah tu je entry kali ni. Thanks for reading ye my lovelies!

Saturday, 19 January 2019

Panduan Laluan Bas Percuma GoKL

Assalamualaikum semua! Untuk yang tercari-cari route info bas percuma GoKL boleh tengok bawah ni untuk panduan.


Nak lagi detail boleh klik SINI

Kalau nak jalan-jalan di Kuala Lumpur tapi malas bawak kereta sebab takut jam atau susah parking boleh try naik bas percuma ni. Banyak tempat menarik yang diorang cover macam Muzium Negara, Masjid Negara, KLCC dan KL Tower.

Hope this help. Oh kalau nak ajak aku jalan-jalan KL naik bas free ni roger lah ye. Thanks for dropping by!

Sunday, 13 January 2019

Kembara Aceh Part 2

Assalamualaikum dan hai semua! Mari sambung cerita Aceh. Jemput baca Part 1 dulu ye.

So, seperti yang dijanjikan, lepas habis solat Jumaat, Herman datang ambil kitorang. Masing-masing dah kelaparan. Herman offer nak bawak kitorang jalan-jalan pusing daerah Sabang tapi Kak F tak nak ikut. Nak lepak santai di resort katanya. So hanya aku, ND dan IN jelah yang merayap.

Mula-mula kitorang request pergi makan dulu. Lapar banget ni! Jangan tanya kat mana Herman bawak kitorang, aku ikut je. Tapi kedai makan ni tak jauh la dari Freddies. Ayam goreng tu sedap. Gulai pun sedap. Masakan kampung gitu.

Makan sambil mengadap laut

Sebab aku first time datang Indonesia nak lah rasa Teh Botol yang orang kata trademark ni.

Settle makan, kita jalan-jalan area Sumur Tiga. Teringat pantun kalau ada sumur di ladang, boleh saya menumpang mandi. Kalau ada umur yang panjang, boleh kita berjumpa lagi. Ewah pantun pulak. Ha yang korang dok sebut sumur tu, tau tak sumur tu apa? Aku dah sampai Aceh baru tau. Sumur tu perigi mata air rupanya. Aku ingatkan selama ni sumur tu kolam kecik atau lopak. Logik plak kau ni Sal orang nak menumpang mandi kat lopak. Ceh.




Kat area Sumur Tiga View ni tak banyak aktiviti boleh dibuat. Lepak-lepak tengok laut dan tangkap gambar je. Mungkin kalau datang petang sikit ramai yang bersantai.

Lepas tu kami ke Benteng Anoi Itam.


Kalau ikut catatan atas ni, benteng ni dibina oleh Jepun sewaktu mereka menduduki Indonesia. Aku ni buta sejarah sikit. Yang aku tau Belanda je pernah menjajah Indonesia. Huhuhuhu.


Posing mintak penampar adalah wajib

Dulu kat sini askar Jepun simpan senjata

Jalan sampai hujung akan jumpa batu besar. Boleh duduk juntai kaki tengok view

Inai di jari siapa yang punya? Bukan inai tapi dakwat kekal. Masa pergi ni baru lepas pilihanraya

Kat bawah tu boleh lepak-lepak tengok laut cari ketenangan hati

Pastu Herman tanya nak gi mana lagi. Memandangkan masa awal-awal datang dah ternampak signboard Sabang so mestilah nak ambil gambar kat situ buat kenangan.



Tak rugi jalan-jalan dengan Herman ni sebab dia pandai amik gambar dan tak kedekut hotspot. So tak payah beli simcard.

Pastu jalan-jalan gi Pantai Kasih. Siapa yang kurang kasih sayang bolehla datang sini. Hahaha



Tangkap gambar dari jauh je sebab panas nak turun. Biasalah kawasan pulau. Tak duduk lama pun kat sini.

Orang kata bila kita mengembara, kita akan dapat banyak ilmu baru. Begitulah aku bila sampai ke Aceh. Dari cerita Herman, Aceh ni dahulunya kawasan bergolak. Berperang bukan dengan orang lain, tapi dengan pemerintah Indonesia juga kerana Aceh menuntut ingin keluar dari Indonesia dan wujud sebagai wilayah merdeka. Kebanyakan rakyat tempatan buat tak tau masa dengar dentuman tsunami sebab diorang ingat tu bunyi meriam yang memang kedengaran hari-hari.

Aceh ni dulu bukanlah tempat yang famous untuk melancong. Selepas tsunami 2004 barulah Aceh membuka pintu untuk orang luar. Gerakan Aceh Merdeka (GAM) dan pemerintah Indonesia pun mencapai perjanjian damai selepas tragedi tersebut. Perang berjaya dihentikan dan Aceh dapat dibangunkan semula. Mungkin itu hikmah yang kita tak tahu. Wallahu'alam.

Sabang tak banyak kesan tsunami berbanding Banda Aceh. So kebanyakan tempat yang kitorang pergi kat sini adalah untuk sightseeing je. So nak tau kitorang gi mana lepas ni jangan lupa baca next entry k. Thanks for reading!

Monday, 7 January 2019

My Top 10 Movies 2018

Assalamualaikum dan hai semua. Aku nampak orang buat list ni kat twitter, so aku ingat nak buat list yang sama kat sini. Top Ten ni pilihan aku. Lain orang lain citarasa. So best bagi aku, tak semestinya best bagi orang lain kan. So here goes :




1. Venom

Suka sebab : Tom Hardy, what else!!!

2. Ready Player One

Suka sebab : Jalan cerita menarik, berkonsepkan gaming dan fantasy, banyak famous movie reference.

3. Polis Evo 2

Suka sebab : Lagi best dari yang first, pelakon-pelakon semua mantap, action pack macam citer Hollywood boh!

4. Jurassic World Fallen Kingdom

Suka sebab : Memang follower movie francais ni. Confession : I watched this movie twice dekat wayang

5. Black Panther

Suka sebab : Sebab #WakandaForever

6. Aquaman

Suka sebab : It's a beautiful movie with beautiful graphic and beautiful actors. Fight scene pun real dan gempak

7. Avengers Infinty War

Suka sebab : Semua watak Marvel Superhero berkumpul dalam satu movie. What's not to like?

8. OneTwoJaga

Suka sebab : Filem polis yang realistik, pelakon best. Bagi aku filem ni underrated. Rugi korang tak tengok

9. Skyscraper

Suka sebab : The Rock, cerita yang simple walaupun banyak action

And the best ever... aku pilih filem ni


10. Pulang

Suka sebab : Liverpool, Remy Ishak, jalan cerita based on true story, sinematografi yang sangat-sangat indah.

So, apa filem yang keluar tahun 2018 korang rasa paling best? Share lah dengan aku. Oh by the way ada a few movie aku termiss tengok kat wayang macam A Star Is Born, Hantu Kak Limah, First Man, Into the Spiderverse, Robin Hood dan Incredibles 2 jadi maaflah andai list ni tak memuaskan hati u olls.

Till then, thanks for reading!

Tuesday, 1 January 2019

Kembara Aceh Part 1

Assalamualaikum semua. OK, ikutkan aku nak tulis entry Aceh ni lepas habis cerita Jeju tapi entahla rasa terusik pulak lepas berita Tsunami Selat Sunda baru-baru ni. Sebab teringat masa melawat Aceh, kebanyakan itinerary kitorang kat sana melawat kesan tsunami 2004.

Untuk pengetahuan korang aku ni traveller cap ayam je. Dalam banyak-banyak negara, aku tak pernah sampai negara Indonesia sebelum ni. Pergi jauh-jauh je, yang dekat tak nampak. Hahaha. Idea nak gi Aceh ni pun tercetus dari geng gi Jepun. Aku selalu je dapat ajakan gi Bandung, tapi majoriti kawan or cousin aku yang mengajak tu sebab nak shopping. Aku ni kurang minat la gi holiday semata untuk shopping. Nak gi Jakarta aku tak suka sebab sesak. Bali pulak aku rasa lebih sesuai gi honeymoon. Gi ngan kawan-kawan rasa macam krik krik je.

So, Aceh pun Aceh la. Walaupun risau jugak kan mana tau jadi apa-apa masa kat sana. Tsunami 2004 masih segar dalam ingatan. Tapi bila fikir balik, kalau nak mati, kat mana-mana pun boleh. Aku gi holiday bukan nak buat maksiat. Lagipun siapa berani buat maksiat kat Aceh? Kepulauan yang amat menitikberatkan Islam sampai digelar Serambi Mekah. Nak merasa kena sebat di khalayak ramai boleh la try gi Aceh ngan pakwe korang. Hahaha.

The best thing about travel is making new friends. Yang baju hijau tu aku gelar Kak F jelah ye

Kitorang bertolak ke Aceh naik flight pagi so that sampai boleh jalan-jalan terus. Tu korang boleh nampak melalui muka sembap aku. Hahaha.



Macam biasa, gi mana-mana negara pun kena isi Declaration Card

Perjalanan ke Aceh tak ambil masa lama. Hanya 1 jam setengah. Kami tiba di Lapangan Terbang Sultan Iskandar Muda dalam pukul 8 lebih macam tu. Airport Aceh ni kecik dan sempoi je. Macam airport Kota Bahru.

 Airport pun bumbung stail kubah. Memang sepadan dengan gelaran Serambi Mekah


Urusan di imigresen tak ambil masa lama. Sekejap je dah selesai. Disebabkan kitorang ambil pakej so diam jelah tunggu Pak Supir ambil. Aku lupa nama Pak Supir yang ambil kitorang kat airport ni sebab sekejap sangat dengan dia. Dia cuma bawa kami ke Jetty Ulele untuk naik feri ke Pulau Sabang.

Jatuh Cinta lebih asyik? Ya nggak apalah Pak, lagi rela jatuh kerusi!


Korang jangan tanya aku macamana nak beli tiket ni ye. Pak Supir tu yang pergi tukarkan boarding pass ni untuk kitorang. Tiket ni rasanya dah book awal-awal sebab aku tengok orang boleh tahan ramai. Satu perkara tentang Aceh yang korang kena tahu, waktu sembahyang Jumaat segala public transport tak beroperasi. So kalau terlepas yang sesi pagi alamatnya pas Zohor karang lah baru boleh bergerak.

 Keadaan dalam feri. Selesa lah jugak. 

Duduk sebelah seorang budak perempuan Aceh ni, umur dalam belasan tahun. Kitorang borak jugaklah sikit-sikit tapi aku pelik nape dia dok perati aku ngan ND. Takkanlah dia tak pernah tengok orang Malaysia. Muka macam diorang jugak. Lainlah kalau kitorang ni mat Saleh ke, latino ke, logiklah nak pandang pelik.


 Dah sampai Pulau Weh, Sabang

Sampai Sabang kami dikutip supir lain pulak. Yang ni nama dia Herman. Herman bawak kitorang ke tempat penginapan kitorang iaitu Freddies yang terletak di kawasan Sumurtiga. Area Sumurtiga ni banyak juga resort dan chalet yang menarik. Kalau korang suka duduk dekat dengan laut dan nak cari kawasan yang tak sesak boleh lepak area ni. Aku lupa tangkap gambar tapi korang google jelah Freddies Sumurtiga. Macam-macam angle ada.

Bilik aku ngan ND


 View dari bilik

Nak naik ke bilik kena memanjat tangga

Memandangkan waktu Zohor dah dekat, kitorang pun deal ngan Herman supaya dia datang balik lepas selesai solat Jumaat. Kitorang pun lepak bilik dulu. Mandi, solat dan baring-baring. Konon nak tido tapi tak boleh tido pun. So apa lagi membawang la ngan ND sambil online. Masa kitorang pergi ni baru lepas pilihanraya, so Malaysia tengah 'panas' lagi. Apa pun nasib kitorang baik sebab sempat jugak mengundi. Yelah, masa beli tiket mana nak tau bila tarikh pilihanraya. Kalau nak tahu aku pernah kot tak jadi gi travel sebab pilihanraya. Last-last tak jadi pun. 

OKlah tetibe masuk topik PRU. Hahaha. Nanti next entry aku sambung ek kitorang gi mana kat area Sabang ni. Thanks for reading!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com