Friday, 30 December 2016

Osakajo - Part 3 - Autumn in Kansai

Assalamualaikum. OK, dapat gak aku free time sambung kisah Jepun. Tahulah aku ni kalau taip citer travel memang slow sebab nak kena recall. Padanlah muka, sape suruh hold lama-lama.

Hari kedua di Osaka, kami ke Osaka Castle (Osakajo) yang terletak berdekatan dengan stesen Tanimachi-4-chrome atau local panggil Tanimachi Yonchome. Memandangkan hari bekerja, kitorang keluar agak lewat, dalam pukul 8.30 pagi. Saja nak elak waktu puncak.

Motif gambar? Saja nak bagi korang menyampah

Walaupun ni dah dikira hari kedua, tapi kami masih teragak-agak jalan nak ke stesen Namba. Main redah je.

Semalam takde plak lalu jalan ni..

 Takde plak nampak statue ni

Tapi sampai jugak ke subway, so lantaklah. Dapat gak explore. *Alasan orang tak ingat jalan*

Nak dekat pukul 9 pun orang still ramai. Kitorang naik ladies' coach. Tapi ladies' coach ni time waktu puncak je, waktu lain dia jadi coach 2 alam.

One thing yang aku perasan dalam train adalah announcement stesen dibuat oleh pemandu train sendiri, melainkan dalam bahasa Inggeris. Aku expect negara maju macam Jepun ni akan guna recorded audio, tapi sebaliknya. 

Keluar je dari train, akan nampak signboard macam ni.

Senang jugak nak cari Osaka Castle. Lagipun, boleh nampak rombongan-rombongan lain, terutama budak sekolah.


 Ramai jugak manusia..


Dah nama pun istana kan, biasalah kat atas bukit. Osaka Castle ni diorang dah convert jadi muzium. So, bolehlah belajar sejarah Osaka, pasal perang dan cara hidup zaman Jepun dolu-dolu.

Dalam istana tak dibenarkan tangkap gambar. Masa kitorang nak masuk ni hujan dah start renyai-renyai.

Kitorang pakai Osaka Amazing Day Pass, so masuk free. Harga tiket 600 yen.

Hanya dari atas dibenarkan tangkap gambar.


 Posing kat luar jelah, dalam tak boleh amik gambar

Keluar dari castle, kitorang lepak makan bekal kat perkarangan istana. Gempak giler bunyi makan luar istana pffft! Kitorang bawak bekal sandwich tuna, tapi tekak still gatal nak cari makanan Jepun. Macam biasa, misi mencari halal food. Lama jugak aku interview penjual Takoyaki ni. Dapat yang boleh cakap Inggeris, senanglah kan. No alcohol, no meat, only octopus. Katanya.

Tak pernah seumur hidup aku makan Takoyaki pakai chopstick. Nasib tak tergolek ke tanah. Rasa?Sedap! Warna hitam tu bukan hangit, tapi dimasak dengan dakwat sotong kurita. Ni bukan makan sorang, tapi share berempat.

Sejuk-sejuk makan ais krim teh hijau!

Dah selesai makan, kitorang move on ke next destination. At first contemplating nak naik teksi or train since naik teksi tak sampai 15 minit. Tapi kemudian kitorang decide nak naik train since tak tau nak tunggu teksi kat mana. Takut tunggu on opposite direction. Lagipun, takdelah jauh sangat stesen Tanimachi-4-chrome. Jalan-jalan tengok pokok, tengok orang, tengok daun tak berapa nak kuning, tau-tau dah sampai stesen kitorang datang tadi. Kali ni tak sesat ye. Hihi.

So..ke mana lepas ni? Kitorang nak fefeeling Oshin!

Tunggu..

Part 2
Part 1

Friday, 23 December 2016

#MyTravelokaEscapade - London Dream

Travel is the only thing you buy that makes you richer - Anonymous

Travel. Siapa tak suka travel ye tak? Boleh tenangkan fikiran, tengok tempat orang, belajar benda baru. So, bila Traveloka buat contest #MyTravelokaEscapade, aku pun nak tumpang sekaki. Mana tau ada rezeki.


Destinasi pilihan aku adalah : London. Kenapa London? Meh sini aku nak cerita apa yang best sangat di kota Ratu Elizabeth ni yang takde kat tempat lain dalam dunia! *Exaggerate*

1. Stadium-stadium bola sepak ikonik dan bersejarah

England terkenal dengan Liga Inggeris, antara liga bola sepak paling kompetitif di Eropah. Menjadi impian ramai kaki-kaki bola untuk merasai pengalaman menonton perlawanan secara live atau menelusuri sejarah kelab-kelab terkenal di sana. Di kota London sendiri terdapat banyak stadium yang menjadi tumpuan seperti Wembley, White Hart Lane, Emirates, Craven Cottage dan Stamford Bridge.

Boleh jadi sebahagian dari kemeriahan 90,000 penyokong

Bukan seorang Gooners, tapi amat meminati  legenda Arsenal FC, Thierry Henry dan Dennis Bergkamp. Tak dapat bergambar dengan orang betul, statue pun jadi

Craven Cottage - Antara stadium tertua di London, mula dibina pada tahun 1894. Terletak di pinggiran Sungai Thames, homeground kepada Fulham FC.

2. Studio Penggambaran Harry Porter

Pengunjung berpeluang merasai sendiri suasana seolah-olah di Hogwarts dengan mengikuti Studio Tour yang disediakan oleh Warner Bros. Pastinya pengalaman yang tidak dapat dilupakan, tak kisahlah sama ada anda dari Gryffindor atau Slytherin. Expecto Patronum!!



3. Royal Observatory Greenwich

Kalau kalian tumpukan perhatian sewaktu cikgu Geografi mengajar, mesti pernah dengar nama Greenwich. Ia merupakan tempat yang unik kerana diiktiraf berada di longitud 0º Bumi dan terletaknya garis meridian yang memisahkan hemisfera timur dan barat Bumi.


Selain dari melihat sendiri sempadan meridian, pengunjung juga boleh menikmati simulasi astronomi, melawat galeri interaktif dan mencerap bintang.di satu-satunya planetarium di London. Nerdgasm detected!


Kalau nak cerita pasal keistimewaan London ni memang tak cukup satu entry, tapi tiga yang aku senaraikan ni antara tarikan paling kuat bagi aku untuk ke sana.

Kalian pun kalau nak join boleh click LINK ni. Wish me luck guys! Mana tau London Dream menjadi kenyataan.

Friday, 16 December 2016

365 Days Daily Planner Giveaway by Luqman Zakaria

Tahun baru memang indah kalau dirasmikan dengan planner baru. Lagi indah kalau dapat free! So, apa lagi..meh la kita join GA ni dengan click 'Invitation Card' di bawah.



By the way, akak takde IG tapi dah like FB page. Jenuh dok mengingat password FB yang dah lama tak bukak. Hehe..

Wish me luck, gais!!!

Friday, 9 December 2016

Interchange - Aku tengok apa ni?

" Macam-macam sudah jadi. Macam-macam boleh jadi" 
- Sani


Agak lama aku tak menonton filem Melayu di wayang. Tapi ada sesuatu tentang filem Interchange yang buat aku rasa nak tengok. Mungkin sebab Nicholas Saputra dan Shaheizy Sam. Atau mungkin sebab ia filem Dain Said.

Seorang kaki movie pernah ajar aku : Nak tengok movie, tengok dulu siapa director. Sebab kebiasaannya, diorang ada certain identiti yang buatkan kita fikir "Oh..ni filem dia!". Christopher Nolan, Guy Ritchie, Bernard Chauly dan Mamat Khalid adalah antara director yang buatkan aku tak fikir panjang sebelum beli tiket. (Still frust terlepas Rock Ooo..)

Kalau pernah tengok Bunohan, atau snippet filem 'Dukun' (yang diharamkan tayangan), sewajarnya korang dah boleh agak Interchange macamana. Semestinya filem ala noir berkisarkan budaya dan tradisi, ada unsur mistik dan filem mindf**k level kau tanya diri, "Aku tengok apa ni?".


Filem ini dimulakan dengan penemuan mayat dalam keadaan ngeri seolah-olah disedut darahnya sampai kering. Di setiap lokasi kejadian, pembunuh meninggalkan sekeping negatif kaca dan di sisi mayat. Detektif Man (lakonan Shaheizy Sam) ditugaskan menyiasat kes-kes tersebut dan beliau cuba mendapatkan bantuan Adam (Iedil Putra), seorang jurugambar forensik. Adam sebaliknya lebih berminat membantu jirannya Iva (Prisia Nasution) yang turut mencari negatif-negatif kaca tersebut. Kehadiran Belian  (Nicholas Saputra) , manusia berupa burung dan Sani (Nadya Nisaa) pemilik kedai antik menyulitkan siasatan.

Ada apa dengan negatif kaca? Belian tu manusia atau bukan? Nak tau kena tengok sendiri lah.

Sejujurnya aku suka filem sebegini sebab ia lain dari yang lain. Dan ia membincangkan tentang kepercayaan dan adat kaum Tinggang dari Borneo (Tak pasti wujud atau tidak, kena tanya pakar sejarah peradaban manusia). Kalau kau expect filem simple lalala atau filem penyiasatan, maaf, ini bukan naskhahnya.

Pemilihan pelakon sangat tepat. Bukan muka-muka yang kau dah biasa tengok. Sam sebagai polis bukan perkara baru, tapi Detektif Man bukan Inspektor Khai. Nadya Nisaa dan Nicholas Saputra seperti biasa tak pernah menghampakan walau terpaksa berdialog dalam bahasa yang bukan bahasa ibunda diorang.

Yang aku kurang suka, terlalu banyak persoalan tak terjawab. Aku tunggu babak punca segalanya bermula didedahkan tapi hampa sampai ke sudah. Ye, aku tahu filem ni memang tak logik dan banyak fikir, tapi at least bagitau la kaitan semangat burung dan negatif kaca tu walaupun sedikit. Mungkin kena tengok kali kedua baru faham.


Rekemen atau tidak tu bergantung pada taste movie korang. Kang aku rekemen pastu korang tengok tak best, korang marah aku pulak. Tapi kalau korang suka filem macam Pan's Labyrinth, Black Swan, The Forest dan Nota mungkin boleh terima filem Interchange. Apa pun, ini soal citarasa. Orang tak sama.

Bak kata Iva..Kau kena percaya apa yang kau lihat.

Oh ye, jangan tengok filem ni kalau kau malas berfikir.

Friday, 2 December 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway By Jari Manis & Scdha Sein Travel



Manalah tau ada rezeki dapat magnet besau tapak tangan..

Memula aku tag, Cikgu Siti

tapirupanya dia dah join, so aku tag Zie Azi pulak..hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com