Monday, 18 February 2019

Braces Journey Part 8 - Cabut braces!!!

Assalamualaikum dan hai semua. Akhirnya hari yang ditunggu dah tiba. Aku dah cabut braces!!!!! Perasaan? Eh mestilah lega. Rasa macam beban dah dialih dari bahu.

Sebelum tu apa kata kita recap journey aku

Part 1 - Kenapa aku nak pakai braces
Part 2 - Pasang bracket 
Part 3 - Proses membiasakan diri
Part 4 - 40 hari kemudian
Part 5 - 100 hari kemudian
Part 6 - 6 bulan kemudian
Part 7 - Setahun kemudian

First of all aku nak ucap terima kasih dekat semua yang support aku sepanjang pakai braces ni. Ahli keluarga, kawan-kawan dan rakan-rakan blog. Ikutkan Damon Braces tak perlu pakai sampai 2 tahun tapi biasalah sebab dah dewasa, gigi agak degil dan lambat. Macam biasa, lagi best bercerita dengan gambar.

Januari 2017

Mac 2017 - atas dah slightly better

May 2017  - bawah dah mula tersusun

September 2017 - masih jongang

Dec 2017 - Nampak tak rongak tu? Nampak tak???

April 2018. Rongak dah tak nampak sangat

Ogos 2018 - time ni tengah suffer breakout. Huhuhu

November 2018 - Almost there bebeh!

Sakit jugaklah masa bukak braces tu sebab doktor cabut macam cabut gigi. Bayangkan dah 2 tahun bracket tu melekap kat situ sekali kena terpisah dengan gigi. Aku tak cabut atas dan bawah pada hari yang sama. Cabut bawah dulu lepas tu pasang fix retainer. Retainer ni penting supaya gigi tak kembali pada kedudukan asal which is berterabur balik macam dahulu kala. Sayanglah kan kalau jadi macam tu. Selama ni aku tau ada removable retainer je macam kawan-kawan aku pakai. Kekurangan retainer boleh cabut ni adalah kalau kau jenis yang pemalas dan pelupa memang terabai la retainer tu.

Tapi sebelum pasang retainer kena bersihkan dulu gigi. Aku dulu risau jugak, takut ada permanent discoloration (warna tak sekata) dekat bekas bracket tu. Tapi rupanya tak. Lepas cabut bracket, memang ada kesan-kesan makanan sikit tapi lepas buat scaling, warna gigi sekata je. Tapi, one thing korang kena ingat kalau pakai braces : penting jaga kebersihan gigi. Gosok gigi selalu dan pakai inter dental brushes. 

Pasang fix retainer agak susah. Sebab doktor kata aku banyak air liur. Bila ada air liur, gigi jadi basah dan simen(macam gam) susah lekat. Ate memangla aku banyak air liur. Dah menganga je masa pasang retainer tu for sure air liur bertakung. Jenuh nurse tu buat suction. Lantak kau lah, aku bayar mahal OK.

Google image- Fix Retainer

Lepas pasang fix retainer bahagian bawah, 2 hari aku tak boleh makan nasi. Sakit cabut braces agaknya. Doktor suruh aku datang balik untuk cabut bahagian atas lagi 2 minggu tapi aku mintak postpone. Hahaha.

So, how do I look lepas cabut braces?


Nak upload muka penuh malu pulak. Hahaha. So tayang gigi je dulu.

Nasihat aku for those yang teringin nak pakai braces tu, beranikan je diri dan yang paling penting JANGAN PAKAI FAKE BRACES! Fake braces tak hygienic, membazir dan instead of repair gigi, ia hanya buat keadaan makin teruk. Lagipun aku tak faham orang yang pakai braces semata untuk ikut trend. Tang mana yang trendy ntah. Once korang dah decide nak pakai braces, pakai sampai habis. Memang menyakitkan dan leceh nak jaga masa mula-mula, tapi lama-lama akan OK. After all, beauty is pain.

Paling penting, jangan niat nak pakai sebab nak cantik. Pernah je ada orang kata aku pakai sebab nak cantik padahal orang tu tak tau betapa teruknya aku kena buli dan kena reject sebab gigi aku dulu. Hasilnya sampai dah dewasa aku ada sifat rendah diri dan kurang keyakinan. So untuk ibu bapa yang anak-anak ada masalah gigi jongang atau berterabur baik repair cepat-cepat.

OKlah, panjang pulak aku membebel. Hati gumbira sebab dah boleh makan macam-macam lepas ni!!! Dapat stimboat pun sedap ni. Nyumm

Thanks for reading gais! Teruskan senyum tak kisahlah cmane pun rupa gigi u olls OK!

Tuesday, 12 February 2019

Sonata Salju di Jeju - Part 6

Assalamualaikum dan hai semua! Mood update blog tengah tak tentu hala. Bosan cerita Aceh mari sambung cerita Jeju. Hahaha.

So, lepas melihat air terjun di Cheonjeyeon Falls, kami meneruskan perjalanan untuk menjejak ladang limau di Pulau Jeju. Aku pernah mention dalam entry sebelum ni yang buah oren adalah antara ikon Pulau Jeju. Ibaratnya macam strawberry ngan Cameron Highland.

Sape reti baca bolehla translate. Hehehe

Ladang kitorang singgah ni tepi jalan je. Singgah free je, tak perlu bayar pun.

Sebelum masuk ke ladang, bagilah salam dulu kat owner. Kebiasaannya diorang ada kedai macam ni

Cuma agak kecewa sebab tak dibenarkan petik. Haih


Geram tengok awak ni. Dahla bau pun wangi

Singgah kedai kejap untuk beli souvenir. Aku beli coklat dan mandarin chips tu. Sedap!

Nak beli buah oren pun boleh. Segar dari ladang

Settle beli souvenir dan bergambar di ladang limau, Anne ajak kitorang gi makan. Perut memang dah menyanyi lagu KPop.

Kedai kitorang singgah makan tu aku tak taula area mana tapi view dia cantik. GS25 tu convenient store macam 7E.

Macam biasa, hanya yakin untuk singgah kalau kedai tu tak jual daging

Mackerel grill tu sedap wei. Aku makan nasi 2 mangkuk. Hahaha. 

Oh ye, kalau follow JMT ni, makan dah termasuk dalam pakej, so tak payah fikir nak terkial-kial kira duit Won kat situ. Lagipun diorang tak berapa pandai bahasa Inggeris. Kedai ni jugak bagi kitorang tumpang toilet dan diorang allocate space kecik untuk solat. Rasanya memang JMT dah biasa bawak tourist kat situ, sebab benda tu tak nampak asing bagi diorang.

Seterusnya kami ke Yeongmori Coast.


Macam biasa kita kenala feeling Ombak Rindu. Hahaha

 Boleh berjalan menelusuri Yeongmori Coast

Amboi kak, tinggi panjat tak takut jatuh ke?

 Ahjumma jual Abalon di mana-mana

 View yang cantik

Berjalan kat sini kena hati-hati sebab batu licin dan berair. Pakailah kasut yang sesuai

Laluan yang agak mencabar. Kaki kena kuat

Seterusnya kami dibawa ke Osulloc Green Tea Farm Cafe.

Maaflah gambar gegar. Orang ramai. Banyak produk teh hijau dijual kat sini


Ada cafe jugak. Memang susah nak cari tempat duduk. Tempat ni viral agaknya kat Jeju

Untuk yang minat barangan Innisfree, boleh singgah ke kedai Innisfree besar gila dekat dengan Osulloc Cafe



Bau teh hijau menusuk hidung

Selesai shopping, badan pun dah penat, kami pulang ke hotel. Tak larat dah nak berjalan. Dinner pun tapau je. Tapi bukan kitorang tapau sendiri, JMT yang sediakan. Sampai je tengok dah ada kat kantin.

Lauk asam pedas macam biasa. Hahaha

Lepas makan kita rest lah. Esok nak sambung merayap lagi.

Nanti aku story lagi na. Thanks for reading!

Wednesday, 6 February 2019

Movies I watch in January

Assalamualaikum dan hai semua! Sebab aku malas nak buat banyak-banyak entry tentang movie yang aku tonton di pawagam sepanjang bulan Januari 2019, aku buat entry pukal jelah ye. So, here goes...

1. Mary Poppins Returns


Quite nice kalau korang suka muzikal dan filem fantasi untuk kanak-kanak. Lagu-lagu dan tarian menarik, tapi tak se supercalifragilisticexpialidocious versi asal lakonan Julie Andrews. Emily Blunt sangat sesuai bawak watak Mary Poppins. Extra love for the London slang lads!

2. Master Z, The Ip Man Legacy


Awal-awal ingin aku maklumkan yang filem ni takde Donnie Yuen. Watak Ip Man pun tak ada. Filem ni mengisahkan Cheung Tin Chi (Max Zhang) dan anak lelaki beliau yang mengasingkan diri dari dunia kungfu  setelah dikalahkan Ip Man dalam filem Ip Man 3. Secara tak sengaja Tin Chi terlibat dalam pergaduhan dengan kumpulan gangster yang berkait rapat dengan kartel dadah British. Sesuai untuk yang suka cerita kungfu. Ada Tony Jaa yang berlakon citer Ong Bak tu u olls as cameo.

3.Escape Room


Kalau tengok tajuk dan trailer dah boleh agak ni filem macamana. Mengisahkan 6 orang strangers yang terlibat dalam permainan untuk melepaskan diri dari siri bilik-bilik yang penuh dengan puzzle dan riddle. Untuk melepaskan diri diorang kena selesaikan teka-teki dan cari kunci. Aku suka sebab ia bukanlah filem yang kena potong tangan ke potong kaki ke macam filem Saw tu tapi teka-teki dia kena berfikir dan based on benda yang kita hadap hari-hari. Memang mendebarkan dan saspen. Cuma aku kurang suka ending dia. Lain OK la

Setahu aku hanya Escape Room yang masih ditayang di pawagam. Korang tengok belum tiga-tiga citer aku mention ni? If dah sharelah review ngan aku. Best ke idok? Till then thanks for reading and selamat menonton!

Friday, 1 February 2019

February Bloglist

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Sedar tak sedar dah masuk bulan Februari ye.. Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru je tukar kalendar 2019. Lama kan blog aku tak senaraikan top komentator. Yelah, entry pun takde cmane pembaca nak komen kan u olls. Bulan Januari lepas Alhamdulillah dapat jugak aku menghasilkan 5 single entry terbaru walaupun agak sibuk. Sibuk mendenya ko tu Sal, sibuk tengok bola jerrr

Tujuan aku letak bloglist bulanan ni adalah sebagai promosi blog diorang kat readers lain sebagai tanda penghargaan sebab sudi menyokong aku buat comeback. Ewah comeback la sangat. Hilang tiga bulan je sembang macam hilang tiga tahun! Hahaha.

OKlah, meh kita tengok siapa yang jadi penyeri Blog Sal di bulan Februari..sekuntum mawar merah sebuah puisi..Eh, ternyanyi pulak.

Siti Yang Menaip
Blog: http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

adianiez AIDA
Blog : http://www.adianiez.com

Mrs.A
Blog : https://mrsablogstori.blogspot.com/ 

notie
Blog : http://sajesuka-suka-notie.blogspot.com/

Tinta Farah D
Blog : http://titibianca187.blogspot.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

aryan azra
Jepun Mari
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/



Farrah MF
Blog : http://famf-tower.blogspot.com/

Wak Lat
Blog : https://wak3lat.blogspot.com/

mamapp
Blog : http://www.mamapipie.com/

Fidah Shah
Blog : https://whitebarley.com

nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang. Nanti free aku gi jalan-jalan blog korang ye!

Till then, see you next time, lovelies!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com