Thursday, 26 April 2018

Rampage Movie Review

Assalamualaikum dan hai semua! Lamanya tak buat movie review. Padahal sebulan tengok wayang sampai 2 kali. Movie paling latest aku tengok adalah Rampage.

Rasanya tidak perlu disangkal lagi yang aku nak tengok filem ni sebab The Rock. Hahaha. Walaupun godaan A Quite Place agak kuat, tapi aku malas lah cerita terkejut-terkejut ni kang terpeluk orang sebelah.


Filem Rampage ni mengisahkan Davis Okoye (The Rock) seorang primatologist yang 'rapat' dengan seekor gorila albino bernama George yang dijaganya sejak kecil lagi. George dan beberapa ekor haiwan lain ditempatkan di San Diego Wildlife Preserve. Pada masa yang sama, stesen ujikaji syarikat Energyne di angkasa lepas telah musnah gara-gara tikus makmal yang menjadi bahan projek mutasi telah hilang kawalan dan membunuh semua krew. Salah seorang saintis terselamat tetapi dipaksa oleh pemilik Energyne membawa pulang hasil ujikaji bersamanya di dalam 'escape pod'.

Tapi malangnya, sewaktu pulang ke bumi, escape pod tersebut telah terbakar tetapi canister kalis api berisi hasil eksperimen telah tercampak di beberapa kawasan di sekitar Amerika. Antaranya di kawasan George menyebabkan George terhidu cairan dari canister tersebut lalu bermutasi. George mula membesar secara pantas. Selain George, seekor serigala dan buaya di kawasan lain juga termakan cairan tersebut.

George mula mengganas dan membahayakan pengunjung. Seorang bekas pekerja Energyne, Dr. Kate Caldwell (Naomie Harris) terdengar tentang George dan terus ke San Diego Wildlife Preserve untuk melihat sendiri. Dipendekkan cerita, Dr.Caldwell dan Davis bersetuju untuk bekerjasama 'memulihkan' George dan 2 lagi haiwan tersebut yang mula mengganas di kawasan-kawasan bandar.


So..best ke tidak? Bagi aku OKlah. Rasa macam tengok gabungan filem Godzilla, Honey I Blew Up The Kid dan San Andreas pun ada. Watak The Rock sangat typical. Hero yang boleh buat apa saja. Aku suka watak wanita badass Claire Wyden (Malin Akerman), pemilik Energyne yang hanya mementingkan wang. Filem ni ada jugaklah kelakar dan sedih dia. Suka part George dan dua haiwan mutasi tu mengganas. Ngeri jugaklah. Kot korang takut tengok manusia kena makan raksasa jangan tengok OK.

Tapi yang annoying nya, filem ni mudah dijangka. Contohnya hasil eksperimen tu tau-tau je nak jatuh kat kawasan ada haiwan liar. Lepas tu, dekat-dekat lak tu. Dan ending sangat predictable. Plot twist ke apa ke takde.

Bolehla tengok kalau korang minat The Rock dan suka tengok kemusnahan. After all, nama filem ni pun Rampage. Expect the expected.

Till then..thanks for reading. Tak tau lah sempat tidak tengok Liverpool menang UCL Infinity War sebelum bulan puasa.

p/s: rindu nak update blog dengan kerap

Saturday, 14 April 2018

Braces Journey Part 7 - A Year Later

Assalamualaikum. Diam tak diam dah setahun aku bergigi besi full time. Dalam masa setahun macam-macam yang aku lalui. Sungguh tak sangka aku tabah melaluinya *Over*

So, sepanjang pakai braces, dah macam-macam benda alah doktor pasang kat gigi aku untuk mempercepatkan proses. Pakai spring kat gigi belah kiri sahaja sebab doktor kata nak belah kanan rapat dulu. So, kiri kena hold. Time tu memang sakit mata bila tangkap gambar sebab rongak tu nampak ketara. Dahlah spring tu suka trap makanan. Tapi spring tu tak menyakitkan pun. Most of the time tak realise pun dia ada situ.

Selain spring, aku juga berkenalan dengan getah elastik. Dr.K kata elastic ni akan bantu cepatkan proses. Elastic ni macam mini rubber band. At first benci giler pakai elastic sebab rasa mulut tak boleh bukak dan tutup dengan mudah. Nak makan dan gosok gigi kena buang. Elastic lama-lama akan hilang keanjalan so kena tukar like every 4 hours. Paling tak best bila dah duduk siap-siap nak makan pastu realise lupa bukak elastic. Apa lagi berlari ke toilet lah takpun menyorok bawah meja. Nak tanggalkan depan orang takut ada yang hilang selera pulak.

Photo taken in March 2018.
Dalam bulatan biru tu lah elastic band. Kalau perati betul-betul, boleh nampak spring kat kawasan yang rongak tu

Getah elastik ni kalau pakai, tak boleh main-main. Bukan boleh hentam je. Kena ikut instruction dentist. Cara pakai dia pun berubah-ubah dan bergantung kepada struktur dan banyak mana gigi dah bergerak.

Nak bercerita journey setahun ni lagi best kalau ada gambar kan? So mari kita recap.

Januari 2017

Mac 2017

May 2017

September 2017

Dec 2017 - Nampak tak rongak tu? Nampak tak???

Latest - April 2018.  Abaikan mata bengkak sebab berjaga tengok bola

So far aku berpuas hati dengan progress. Dah tak rongak dan mulut pun nampak kecik dan bibir tak terjuih macam dulu. Cuma tulah gigi kapak aku tu memang besar dan walaupun dah tolak ke belakang still nampak obvious. Abaikan lah.

So nanti aku share lagi. Harap habis tahun ni jugak. Mana tau pas bukak boleh naik pelamin. Eh...hahaha.

Thanks for reading guys!

Sunday, 8 April 2018

Ferry to Hong Kong, Ding Ding and Stanley Market - HK Part 4

Assalamualaikum dan hai semua! Maafkanlah kelembapan mengupdate blog bagaikan kura-kura. Ayuh kita sambung kisah di HK.

Macam yang aku cerita dalam entri HK Part 3, kami nak naik feri ke seberang. Tapi adakah yang ini?


Memandangkan aku dan Anies travel bajet, sudah pastilah bukan bot ini. Nama bot ni Aqua Luna. If korang berminat nak naik cruise bolehlah klik kat link tu dan explore sendiri pakej- pakej yang ditawarkan.

Kita ambil gambar jelah buat kenangan

Ya..feri inilah yang akan kita naik. Macam feri Pulau Pinang pulak

Kalau nak naik Star Ferry ni, boleh naik di Tsim Sha Tsui Star Ferry Pier. Star Ferry Pier tak sama dengan China Ferry Terminal yang aku mention dalam entry INI. Selain dari servis feri harian , Star Ferry turut menyediakan Harbour Tour

Ada sejarah pasal Star Ferry, kalau berminat boleh baca

HK ada banyak pulau, tapi Star Ferry menyediakan perkhidmatan ke Hong Kong Island sahaja. Sebelum naik, pastikan korang nak ke Central Ferry Pier atau Wan Chai Ferry Pier. Itu bergantung kepada itinerary koranglah, nak pergi area mana. Macam kitorang, naik ke Central. Boleh beli token pakai mesin atau tap sahaja pakai kad Octopus. Maklumat lanjut pasal tambang dan jadual boleh refer SINI



Keadaan dalam feri. Macam feri Pulau Pinang jugak


Selfie sikit


Naik feri ni sekejap sahaja, aku pun lupa berapa minit. Once dah sampai, aku dan Anies terus je ikut laluan yang disediakan. Kitorang ni kalau ikutkan mana ada proper itinerary, belasah aje.


Boleh nampak Hong Kong Observatory Wheel. Nampak macam ditutup, mungkin atas faktor cuaca. Macam yang aku pernah mention awal-awal cerita HK dulu, bandar ni baru pulih dari Taufan Hato.

Kalau ikutkan, trip HK ni aku yang banyak wishlist, Anies follow je. Haha. Gara-gara pengaruh filem Kung Fu Hustle, aku teringin nak naik tram sebab nampak klasik sangat dan berbeza dengan tram yang aku pernah naik kat Melbourne.Sape ingat scene watak Stephen Chow kena belasah dengan mamat nerd sebab berlagak teruk? 50 kali tengok, 50 kali la aku gelak.
Plan asal aku dengan Anies nak naik Peak Tram, tapi sebab tengok langit mendung dan hujan pun dah start renyai-renyai, kitorang tukar fikiran. Ada je orang kata tak sah gi HK kalau tak naik Peak Tram ni tapi kisah la pulak aku. Hahahaha.

Jalan punya jalan, nampak stesen tram, so kitorang pun turun. Apa nama stesen aku dah lupa tapi dah nampak dari atas jejantas, kitorang turun je. HK ni bagi aku agak senang untuk navigate sebab kecik je. Lepas tu public transport dia tip top. Nasihat aku, korang jangan ikut sangat bacaan kat blog orang. Nak dekat pergi, buat research sendiri. Setakat panduan bolehlah. Tempat membangun macam ni, bangunan dan jalan dia sentiasa under construction. Public transport pulak sentiasa di upgrade.

Stesen tram. Macam bus stop jugak. Betul-betul depan Dah Sing Bank ni ha. Tak silap aku nama stesen ni Bank Street.


Nama lain untuk tram di HK adalah Ding Ding. Maybe sebab dulu-dulu loceng dia bunyi ding ding kot. Hahaha. Pandai je aku. Boleh download map tram kat sini

Kitorang naik tram ni pakai kad Octopus je. Malas nak fikir. Just tap sahaja dekat dalam tram.

 Bro steady bawak basikal antara dua tram. Tram ni ada driver, macam bas jugak. Sebab tu kot dia tak risau

 Nak feel kenalah duduk atas. Tapi macam nilah, manusia ramai

Muka hepi dapat menunaikan impian diri sendiri.

Kalau korang nak sight seeing tengok HK Island, bagi aku naik tram sesuai sangat. Sebab tram tak laju. Boleh menikmati suasana bandar HK yang sibuk. HK adalah bandar yang bergerak pantas. Orang sentiasa rushing kat sini.


Itu jam serupa KL jugak. Hahahaha

Dah tunaikan impian aku, kenalah tunaikan impian Anies plak kan. Setelah gagal mencari kain ela di Ladies Market, Mongkok dan Dongmen Street, Shenzhen kitorang nak try cari kat HK Island pulak. Biasalah kami penyokong Liverpool mana kenal erti putus asa. So, last minute punya cadangan, nak ke Stanley Market. Tapi, nak ke Stanley Market tak boleh naik tram mahupun MTR. Abih nak naik apo? Tak kan naik kapal pulak.

Antara cara paling mudah dan direct nak ke Stanley Market adalah dengan menaiki Mini Bus dari Jardine's Bazaar. Nak ke Jardine's ni kami turun di Causeway Bay. 

Terjumpa restoran halal yang diusahakan warga Indonesia. Dan untuk pengetahuan korang, dekat area Causeway Bay boleh jumpa ramai orang Indonesia tau. Rasa macam di Jakarta gitu.

Ada banyak signboard macam ni. Tapi kitorang tetap sesat. Tanya aja sama cewek-cewek yang lalu-lalang

Setelah puas mencari..

Tempat tunggu bas mini


Walaupun nama dia bas mini, korang jangan samakan macam bas mini kaler pink tahun 90an dulu. Nak naik kena beratur, pastu tak boleh berdiri. Penuh je dia jalan. Naik mini bus ni boleh pakai Kad Octopus. So tap tap jelah.

Masa dah baik punya duduk dalam bas baru aku perasan sambal nasi lemak tumpah kat baju. What!!! Tak taulah berapa lama aku bawak corak bunga oren ni. Lap dengan tisu basah je buat syarat tapi still ketara sebab Tshirt aku pink kan. Cmane boleh tumpah, sambal dalam beg. Huhuhuhu.

Tapi tulah, malas nak fikir banyak. Kita duduk jelah diam-diam. Jalan nak ke Stanley market ni berpusing-pusing. Rupanya kena naik bukit macam Bukit Ampang tu ha.

Lama jugak perjalanan nak ke Stanley Market tapi dah lalu jalan bengkang bengkok naik bukit memang tak dapat lah aku nak tidur.

Aku assume mesti artis, tak pun tauke besar yang duduk kondo tepi pantai dan memiliki bot-bot mewah persendirian yang aku nampak sepanjang perjalanan ke Stanley Village.

At first aku dan Anies tak tau nak turun kat mana, tapi nasib baik ada budak sekolah yang inform kitorang once dah nak sampai. Thanks lengchai!

Turun bas stop ni pastu lintas jalan

Dah sampai Stanley Market!

Nak tau cmane rupa Stanley Market dan keadaan di Stanley Village, tunggu next entry OK. Thanks for reading!

Sunday, 1 April 2018

April is Here!!

Assalamualaikum. Hola! Sudahkah kalian mengupdate status atau tweet 'Dear April, please be nice to me..'? OK hambar..lama sangat tak update blog, nak intro macamana pun tak reti.

*Sambil tiup habuk* Ada tak yang rindu nak baca bebelan aku kat sini? Kemon lah, dalam 393 orang follower tu takkan takde at least 300 yang tertanya-tanya nape Kak Sal dah jarang update blog? 300 banyak sangat ek? OKlah, at least mesti ada 3 orang follower ternanti-nanti. Kan? Kan? *Krik krik krik*

OKlah, meh kita tengok siapa yang berjaya jadi pengomen tegar bulan lepas. Terima kasih masih ada yang sudi datang mengomen despite blog sendu macam Chelsea. Hahaha.

Muhammad Khairuddin Lim
Blog : http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

adianiez AIDA

mamapp
Blog : http://www.mamapipie.com/

dear anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.com/

Hans
Blog: http://www.hanshanis.com/

Siti Nurzafirah
Blog : http://www.zafirahkama.com/

Mrs.A
Blog : https://mrsablogstori.blogspot.my

I am LZ
Blog : http://ladyinredplanner.blogspot.my/

Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

hainom OKje
Blog : http://hainomokje.blogspot.my/

aryan azra
Blog : http://aryanazra.blogspot.my

Siti Yang Menaip
Blog: http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

Fyda Adim
Blog : https://apen-idariana.blogspot.my

Blogger Hanafi
Blog : https://uratsihat.blogspot.my/

Mimi Azirah
Blog: http://www.mimiazirah.com/  

OKlah, macam biasa nak ucap thanks kat sesape yang selalu singgah kat blog aku ni. Tak kisahlah follower, silent reader atau kaki komen, korang semua memang awesome! Thanks a lot, walaupun korang tak sedar, aku memang happy dengan kehadiran korang. Nanti aku free/rajin aku update blog ye (ni ayat khas untuk 3 orang follower yang tunggu aku update blog tu.. Hehehe).

Till then, see you next time, lovelies! Semoga kerajinan mengupdate blog akan kembali. Have a lovely month ahead!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com