Tuesday, 28 April 2020

Korang suka ke Work From Home?

Assalamualaikum dan hai semua! Salam Ramadan dan Selamat Berpuasa. Teringat anak kawan aku nyanyi lagu Ramadan Tiba versi dia.

Ramadan tiba
Ramadan tiba
Tiba-tiba Ramadan
Tiba-tiba Ramadan

Erk! Terkejut Opick kalau dengar. Lantak la nak oi..janji bahagia.

U olls buat apa tu? Aku menulis entry ni sambil menadah telinga bunyi pekerja potong rumput kat luar. Nasib baik kerja tak melibatkan video call. Kalau tak hadap la muzik latar. Rasa insaf pulak. Susah-susah pun kerja aku, duduk bawah kipas je, tak perlu berpanas. Tapi lately kerap hujan. Sejuk je. So, puasa takdelah dahaga. Saya suka, saya suka! Yang tak suka kalau banjir. So far rumah aku tak kena, tapi kesian la pada penduduk kawasan yang mudah naik air. Mana dengan Covid lagi.

Sebenarnya work from home (WFH) ni dah jadi impian aku dari dulu lagi. Bayangkan, tak perlu bersesak naik tren / berlama-lama dalam kereta menempuh jem, tak perlu fikir nak pakai baju apa, boleh bangun lewat dan tak payah hadap kerenah bos dan colleague. Segala yang aku bayangkan dah jadi kenyataan. So, adakah ia seindah rupa? Oh yes definitely. Nikmat yang tak patut didustakan!

My mini office. Tumpang port Mak mengaji. Hihi

Awalnya aku ingat WFH ni senang bagi orang bujang. Sebab tak perlu susah nak layan anak atau suami. Tapi korang jangan lupa. Kalau yang duduk dengan mak ayah, kena layan diorang pulak. Ignore anak-anak bergaduh tak dosa wei, tapi ignore Mak tanya macam mana nak order kuih kat bazaar online tu dosa tau! Silap-silap boleh jatuh derhaka. Kadang-kadang kita tengah sibuk diorang ajak borak. Layan jelah. Sape suruh aku setup 'office' kat ruang tamu. Serabut la terkurung dalam bilik (Padahal nak buat keje sambil tengok TV).

Apa pun, ayat cliche' seorang blogger biasa di musim PKP : Sama-samalah kita berdoa Covid19 akan segera berlalu. Stay safe, stay at home.

Aku harap walaupun PKP dilanjutkan sampai hujung Syawal sekalipun, tak ada antara kita yang akan raya berseorangan. Open house tak penting, tapi menung sorang-sorang di pagi Raya adalah sendu petala tertinggi di alam semesta.

Uit apa ni baru 5 Ramadan dah sembang Raya????

So..korang suka tak work from home ni? Tak kisah la suka tak suka, yang penting masih ada kerja dan gaji. Yang pendapatan terjejas tu lagi kesian. Kalau kerja dekat luar macam frontliner tu terdedah risiko Covid19 pulak.

Till then, thanks for reading. Jaga diri ye semua!

Tuesday, 21 April 2020

Jalan-jalan KL : Museum of Illusion

Assalamualaikum dan hai semua! Sape sini rindu nak jalan-jalan bersama family and kawan-kawan sila angkat tangan! Amboi tu dia ramainya. Aku pun rindu jugak tapi buat masa ni tahan jela keinginan tu.

Sambil-sambil WFH ni aku pun clear la memori hp. Banyak betul gambar ex tak delete lagi lama yang aku tak buat entry lagi. So jom kita throwback suatu masa yang lalu Anies belanja aku gi Museum of Illusion 2 tahun lepas.

Masa pergi ni birthday dia, tapi tiket masuk dia yang belanja. Ish ish tak patut betul

Aku pun masa Anies ajak baru tau ada tempat ni. Ko ingat kat Melaka ngan Penang je ada? KL pun ada lah. MOI ni terletak di Ansa Hotel, Bukit Bintang. Antara Farenheit 88 dan Lot 10. If nak datang naik public transport, naik MRT berhenti di stesen Bukit Bintang.

Waktu operasi dan harga tiket

Jom tengok apa ada kat dalam..

Badan hilang tinggal kepala je

Berbeza dengan kebanyakan muzium 'trick eye' lain, MOI ni bukan tempat untuk tangkap gambar sangat. Kebanyakan exhibit yang dipamerkan ada penjelasan sains dan matematik. Sambil layan mata sampai juling boleh belajar konsep sains contohnya sudut, pantulan cahaya, ilusi optik dan pembiasan. Ha gitu..


 Kaleidoskop. Teringat dulu zaman sekolah pernah buat pakai tube tisu dan plat cermin

Infinity mirror

 Korang mesti tau kan ni sape?

 Tak sengal tak sah pompuan ni

 Tolong! Kami sesat!

Bergaduh pasal bola sampai macam ni

Actually banyak lagi gambar tapi aku malas la nak tunjuk semua nanti tak surprise. Kalau nak tau apa ada dalam ni korang kena gi sendiri. Sepanjang PKP ni, MOI tutup. Boleh lawat laman web rasmi untuk info ye.

Thanks for reading!

Saturday, 4 April 2020

Birthday yang tak Happy

Assalamualaikum semua. Semalam hari jadi aku. Plan aku nak buat kelainan untuk birthday tahun ni. Dah siap ambil cuti. Nak 'tebus' untuk birthday tahun lepas sebab last year on the same date I had a huge mental breakdown.

Sepatutnya sewaktu entry ini ditulis, aku ada kat sini...

Nak tau tempat ni kat mana? Klik SINI 

Menangis aku sebab cancelkan trip solo aku ni. Like literally menangis ye. Terpaksa cancel hotel dan refund flight. Duit yang dah tukar siap-siap terperuk dalam almari. Semuanya angkara Covid19. F**k you Coronavirus for ruining my plans!

In the end aku cancelkan cuti. WFH dengan kerenah bos yang mencabar minda. Bagi aku tugas yang aku tak pernah buat, pastu expect aku boleh belajar through whatsapp. Aku dahla berangin tak dapat pergi bercuti. Buat keje plak asyik salah. Sistem pulak berat dan memerlukan industrial internet yang maha laju. Harap la hotspot Maxis aku tu. At least sponsor la top up kan?

Tetibe dapat whatsapp dari bff aku, ND. Eh rupanya dia hantar something. Nak jumpa tak boleh kan. So, order la pakai GrabFood dan hantar ke rumah aku.



Ha amik kau selambak dari Secret Recipe. 4 slice kek, OKlah tu since ada 4 orang kat rumah. Chicken salad tu sekejap je habis dikendurikan aku dan adik aku. 

Dapat makanan terus mood baik balik. Tapi tulah malam-malam tu teringat arwah Mak. Nangis sampai tertidur. Nanti dah habis PKP, nak balik kampung ziarah kubur Arwah. 

Begitulah kisah seketul aku. Suatu masa dulu aku suka sambut birthday. Suka potong kek dan dapat hadiah. Entahlah sejak bila aku berubah. Aku selalu pastikan tarikh harijadi aku tu aku jauh dari orang. Tak rasa apa pun bila orang wish, sebab tu aku hide dari Facebook tapi macam biasa famili dan rakan-rakan rapat ingat je.

Entahlah sejak bila aku mula putus asa dengan kehidupan......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com