Tuesday, 6 January 2015

Sydney Final - Budget dan tips - Spring Trip Australia

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Aku baru berangan-angan nak mengelat dari cerita pasal budget ke Sydney ni, tapi disebabkan ada permintaan, tak sampai hati nak hampakan korang. Eceh.. cakap jelah banyak details kau dah lupa Sal oi!

So, here goes...

Ikon Sydney - Opera House

Budget

Masa aku gi ni, rate duit 1 AUD = RM 2.98. Memang mencungap~

Flight Gold Coast - Sydney : Aku lupa! Beli awal-awal kan, so dah tak keep record.Sorry! Kitorang naik Tiger Air. Other than that, untuk flight dalam Australia, korang boleh jugak try Qantas, Virgin dan Jetstar. Check out this link : http://www.flightcentre.com.au/flights/domestic . You are welcome!

Taxi - Airport to Malaysia Hall: 57 AUD (per cab)

Penginapan di Malaysia Hall : 20 AUD x 3 hari. Kalau menginap more than 3 days, rate hari ke empat dan so on adalah 30 AUD. 

Transport (bus + train + tram) = 80 AUD (secara kasar). Mahal sikit sebab MH agak jauh dan kitorang banyak naik train. If korang duduk di hotel dalam pusat bandar, mungkin boleh jimat kos transport. Maybe korang boleh try Sydney YHA Hostel. This one dekat dengan Central Station dan main attractions sekeliling Sydney.

Food (Kudapan + real meal) = 80 AUD. Still mengekalkan konsep 'big meal once a day', aku survive bab makan-makan selama 4 hari di Sydney. Tapi memang banyak spend beli coklat, air mineral dan roti.

Tiket Scenic World (All- rides) : 35 AUD

Malaysia Hall- Airport : 50 AUD

Flight Sydney - Malaysia : This one kitorang termiss promo gara-gara 'tunggu harga turun'. Almost RM 600 tak silap aku.

Other budget : Well, kalau nak souvenir murah, belilah di Paddy's Market. Nak shopping, boleh try DFO Homebush. Bab shopping ni susah sikit nak cakap sebab bergantung pada orang. T-shirt boleh dapat serendah 6 AUD dan fridge magnet kalau pandai cari boleh jumpa sekeping 1 AUD kat Paddys Market.

Sydney - tempat cantik, orang pun baik. Ewah...

Tips

Segannya nak bagi tips, sebab aku pun ke sana selama 4 hari je, bukan duduk 4 tahun..huhuhu. Takpelah, sekadar berkongsi, moga boleh jadi panduan kepada sesiapa yang memerlukan.

-Nak menginap di Malaysia Hall, kena booking awal-awal pastu berharap tak penuh. Sebab keutamaan diberi kepada student  yang belajar di sana.

-Airport Australia adalah antara yang paling strict dalam dunia! Korang boleh rujuk entry INI untuk tengok rupa sebenar arrival card, so boleh dapat idea apa yang boleh dan tak boleh bawak ke sana. Sydney ada 2 airport, domestic dan international. Imigresen kat Domestic Airport tak se'tight' International, so kalau korang nak pergi more than satu tempat kat Australia, try gi Sydney kemudiannya. Orang kata airport International diorang strict giler! But well, apa-apa pun tengok nasib. Tak buat salah buat apa nak takut kan?

-Tambang train kat Sydney bergantung kepada masa. Off peak lagi murah dari waktu peak! Boleh refer kat link Fare Calculator ni. So, nak jimat tambang korang plan lah bila nak naik train dan nak balik. Kat entry yang INI ada train map. Tak perlu nak hadamkan semua, just tau mana tempat nak pergi je.

-Top up kad Opal / MyMulti korang supaya tak payah menghadap driver bas cengeng. Rujuk entry NI

-Sila bawa sejadah yang ada kompas sebab kemungkinan kena solat di tempat awam sangatlah tinggi. Unless korang jumpa masjid. So far aku jumpa satu je, tu pun macam rumah dua tingkat kat celahan kedai. Tapi tak sempat ambil gambar sebab bas tengah bergerak.

-Bawak botol mineral kosong sebab toilet diorang takde air..

-Aku pergi musim spring, cuaca sejuk lah jugak kat Sydney bila malam. Berangin, memang nyaman. Mana yang tak tahan tu bawaklah sweater tebal sikit, tapi tak payah lah sampai pakai winter jacket.

Rasanya, tu jelah kot..kalau nak tanya apa-apa, drop je kat ruangan komen, kalau boleh jawab aku jawab. Kalau tidak, u olls pergilah terjah blog KakiBerangan, Jari Manis or SuperMeng Malaya. Hihihi.


Untuk catatan Sydney yang lain, klik sini.Untuk cerita kat Gold Coast plak, klik sini

Thanks for reading!

53 comments:

  1. cantik dan bersih gambar Sydney tu...

    ReplyDelete
  2. ok la tu Sal... boleh dapat gambaran dh cena nak pi ke Australia dari ceta Sal ni... ^_^

    ReplyDelete
  3. Nanti kalau pakcik JR dah kumpul duit banyak2, pakcik nak ajak Sal ke Sydney utk tunjuk-tunjuk jalan dan tempat menarik di sana, hehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...amin!saya doa Abang JR cepat-cepat jadi kaya..

      Delete
  4. Thanks sharing tips ni Sal.. sgt berguna. Mmg bercadang nak ke sana cuma tak taulah bila hehee.. :)

    ReplyDelete
  5. Seronoknya melancong diluar negara..hmmm

    ReplyDelete
  6. 4 hari pon lama gak tu.. byk tempat leh p...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 hari pon dah macam 4 tahun... He He He...

      Delete
    2. kalau pegi tempat x best mmg rasa camtu SS..tapi kalau ke Sydney..4 hari tu rasa cam baru 4 jam je ahahah...hover tak

      Delete
  7. boleh dijadikan rujukan utk y nak kesana

    ReplyDelete
  8. Akhirnya update jugak... Jangan nak ngelat.... He He He... Ok SS boleh take note... Thanks for sharing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. entry ni sebenarnya sebab SS yang buat permintaan tau.bangga tak?kalau gi tu, wajib belikan souvenir..haha

      Delete
    2. Entah biler laaa kanggarooo nak memanggil2 SS ni... Asik ayammmm aje berkokok... Hi hi hi...

      Delete
    3. Ayam pun ok lah tu SS dari takde langsung...haha.

      Delete
  9. best ye....jalan ke negara orang...tahun ni ke mana pulak tu....hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, entahlah..cam takut je nk naik flight.huhu

      Delete
    2. Kite kayuh basikal nak x Cik Sal? Hi hi hi...

      Delete
    3. Berbasikal ke mana, SS?hihi. .

      Delete
  10. ada tips tu , blh buatpanduan pd traveller nanti ...

    ReplyDelete
  11. sal, kalu nak terbera* abis tu x de air dlm toilet??? acaner tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi air dalam botol kat sinki, pastu pandai-pandai lah jimat.memang mencabar..kalau boleh buang dulu sebelum keluar..huhuhu

      Delete
  12. kira okay lah sal 4 hari pun
    akak mimpi pun tak sampai sana...hehe
    tapi akak memang dengar airport dia sangat strict sampai key chain pun kena tinggal ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa nak balik takdelah pulak pengalaman ngeri macam tu.just that jangan bawak banyak sangat liquid dalam hand carry. Other than that, tawakal jelah..hehe

      Delete
  13. macam tak best je sydney. haha. toilet takde air? mcmana nak survive? balik dari sydney konpem kering. ahahha.

    anyway, thanks for the sharing kakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sinki adalah air..standard lah scha negara orang putih, toilet Singapore pun sama. Sydney best la Scha..tapi personally akak lg suka Gold Coast.

      Delete
    2. Apa yg kering tu Scha? Hi hi hi...

      Delete
    3. Ahahha..jawab Scha jawab. .tak campur

      Delete
    4. duit dan badan kering laaaa. kak Scdha ni ada2 jeee. sabor je lahh. haha

      Delete
    5. haha..biasalah SS suka menyakat..

      Delete
  14. memang tak tahu lah bilanya nak sampai sini oi... ada rezeki ada jodoh tu sampai lah ye. hikhik

    ReplyDelete
  15. Best tengok rakan rakan blogger yg dah ssmpai ke negara orang... Kita ni tak thu lah bila.hihi

    ReplyDelete
  16. uuish mahalnyee banje nak pu aussie.. tengok ajelah uols semua pegi. CT pun rasa duduk kat town lagi okay dari MH entahlah. personal view sebab dah merasa duduk hotel
    yg jauh and sengsara sket sbenarnya heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul gak tu CT, sebab bila duduk jauh, kita akan spend banyak masa atas jalan..kalau nasib tak baik, sesat plak.tapi duduk MH memang jimat banyak dari segi kos penginapan.
      Duit Aussie tengah murah sekarang ni, so kalau nak tukar duit nilah masanya..hehe.

      Delete
    2. hehehe aussie belum masuk dalam perancangan lagi. duit sana tengah murah and duit kita pun tengah merudum actually jadi tak berapa nak murah jugak. aaaaaik kumpul € la Kak Sal. jangan dilupakan niat suci murni kita tu hehehe..

      Delete
    3. eh, itu sudah pasti..kalau tak cukup, akak sanggup korban budget kahwin demi nak berjalan..hahaha

      Delete
  17. Budget sudah keluar :)
    Akak kena baca entri2 Australia Sal dari mula. Tak complete lagi.

    ReplyDelete
  18. salam kenal sis..

    waa best ler dpt g obersi...aku ni sabah sarawak pn tak lepas lg...huhu

    follower #173...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah, suatu hari nanti ada rezeki sampai lah tu.Thanks follow sini..done follow balik.

      Delete
  19. bestnye dpt p sydney..
    rs takut2 je nak pi oversea jauh2 ni hahaha
    tp dlm mimpi je lah kut...nak pi sn bajet mcm xbape nak ok je hehehe

    ReplyDelete
  20. Ok..ok....sok kalau nak gi Australia boleh refer entri Sal ni yek....Tp entah bilalah nak ginya huhu...

    ReplyDelete
  21. Sal, akak dah datang ni :) Mana pi cappucino and cheese cake? Kata nak hidangkan minuman dan makanan kalau akak datang rumah?

    Rindu bangat ini blog. Harapnya tak banyaklah dia update. Kalau tidak, pengsan akak mengomen tak ingat dunia. Hehehe!

    Eh, Sal, kenapa lebih lama tinggal kat MH lagi mahal? Bukan ke selalu kalau lama kita stay, lagi murah harganya? Permintaan tinggi sangat ke untuk MH ni?

    Baguslah Sal update tentang trip to Ostolia ni. Walaupun 4 hari je macam dah banyak sangat pengalaman. Tahun ni tak nak ke mana-mana dengan MAS mahupun Air Asia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa sebab permintaan tinggi kot..huhu..tahun ni kalau ikutkan angan-angan banyak, tapi takde geng.nak meredah sorang-sorang tak cukup berani pulak..ahaha.tapi tengoklah nanti, tetibe je dah ada travelog.ahaha..

      hari tu dah siap dah biskut meri semua, tapi dah lemau saya makan sendiri...hehehe

      Delete
  22. Nice tips sal.. full details la jugak. Kwn ada stay adelaide maybe agak mahal lg di sana. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure lah pulak bab Adelaide. kawan study sana ke?Australia ni mahal sebab rate duit diorang tinggi.sekali seumur hidup bolehla, nak merasa.nak repeat mungkin kena tunggu duit jatuh dari langit dulu..hihihi

      Delete
  23. Sama lah, Sal.
    Dah banyak details jalan-jalan ke Vietnam tu saya lupa.
    Padahal ade je entri belum up lagi.
    Sobssss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, patutnya kena catat kan..tu yang saya tulis kat blog..bila rasa rindu, baca balik.

      Delete
  24. Doakan akak dpt sampai sana jugak nanti...bestnya jenjalan..

    ReplyDelete
  25. takpa2, nanti kot satu hari nanti saya nak pi aussie ka, nanti saya mai tanya balik. hehe

    ReplyDelete
  26. thanks Sal kongsi info, budget dan tips ni..boleh jadi panduan kepada mereka yg ingin ke sana

    ReplyDelete
  27. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete
  28. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com