Monday, 29 December 2014

Sydney Part10 - Tea with the Queen - Spring Trip Australia


Assalamualaikum semua! Cak!!!Lama tak sambung travelog Australia ni kan. Ayu tak gambar kak Sal kau kat atas ni? Cepat..cepat, sape kata tak ayu aku tak nak kawan! Penat edit taruk effect bagai! Ni gambar kat istana tau, nak minum petang dengan Permaisuri Australia. Eh cop, Australia ada permaisuri ke?

Pagi terakhir di Sydney, kitorang ke Queen Victoria Building. Nak ke sana, kitorang naik bas ke Central Station, pastu naik train ke stesen TownHall. Dah sampai stesen, senang je nak cari entrance ke QVB



Ipoh Limited? Kenapa Ipoh? Kenapa tak Kole Kangsor atau Tapah? Jangan tanya kat tourist tanpa guide macam aku ni. Confirm tak tau!

Tapi sebab aku baik, aku bagi jugak link untuk korang nak tau pasal Queen Victoria Building. Baca SINI.

Ramai tourists kalau ke Sydney memang nak ke Queen Victoria Building sebab deco bangunan yang betul-betul macam istana kat London. Bolehlah feeling macam gi England kejap.

The building from outside. Memang macam istana u olls! Takut entry ni banyak sangat gambar, aku collage aje..hihihi.

Just in case ada yang tertanya-tanya, gambar atas sekali tu poyo je. Aku duduk kat salah satu kerusi kat cafe dalam QVB pastu tangkap gambar. Waiter dia tak marah pun, siap senyum lagi. Berangan minum kopi kat sini dengan cinta hati, suatu hari nanti.

Bahagian dalam... QVB ni merupakan shopping complex. Tapi butik-butik high end lah. Coach or Burberry ada. Kalau cari Converse pah ceroh tak jumpa! Si kedekut macam aku memang takdelah beli apa-apa.

Oh ye, jika kalian ni golongan gadis yang suka selfie dalam toilet jangan lupa cari 'Ladies Room' kat tingkat atas sekali sebab toilet tu cantik. Lavatory for the Queen perhaps? Sampai QVB ni tetiba Bahasa Inggeris aku yang ala-ala Phua Chu Kang tu bertukar proper macam Kate Middleton. Lol!

Malam tu, kitorang meninggalkan Sydney. Kitorang ke airport dengan menaiki kereta sewa. Kalau nak nombor contact mamat Malaysia tu bolehla email aku, nanti aku bagi. Harga 50 AUD per trip. Murahlah berbanding naik teksi. Tak sure kalau naik bas cmane, tapi kalau korang nak naik train, boleh naik Airport Line dari Central Station.

Habis akhirnya travelog Sydney aku! Actually, ada satu tempat aku terkilan tak dapat pergi iaitu Bondi Beach, tapi malaslah nak cerita kat sini. Apa kurangnya pantai-pantai kat Malaysia kan. Benda-benda tak best tak usahlah dikenang. Merasa pegang kanggaru dengan tangan sendiri, tengok Opera House dan Harbour Bridge pun dah habis bertuah bagi aku. Biasalah kalau travel sendiri ni kena berperang dengan masa sikit. Struggle berbanding ikut tour guide. Tapi pengalaman sesat tu akan buat kita lebih hati-hati di masa akan datang.

Budget Sydney aku akan share kalau ada permintaan.

For more Sydney stories, jemput baca sini:
Bye Gold Coast, Helo Sydney!
Opera House and Harbour Bridge
Mencari Gunung Biru
Three Sisters Blue Mountain
Scenic World
Di mana Kasturi?
Oh my Darling Harbour
DFO and Paddys Market
Sydney I'm in love!

Kalau nak baca story kat Gold Coast, klik Travelog- Gold Coast

Tahun depan ke mana kita? Perancangan tu banyak, geng je takde..

Till then, thanks sudi baca! Cheerio!

*autopublish*

Friday, 26 December 2014

Banjir - bukan soal bersedia atau tidak

Ah..banjir. Ini Malaysia, apa nak dipelikkan dengan banjir. Saban tahun ia berlaku.

Sebab tu kita berani mendabik dada? Konon kita hebat sebab dah biasa?

Tapi banjir kali ni bukan calang-calang. Hampir seluruh Kelantan ditenggelami air. Hati aku sendiri dirundung resah sebab Mak, Abah dan kakak aku anak-beranak semua berada di Rantau Panjang. Walaupun kawasan rumah diorang berada sekarang ni air hanya takat-takat betis, tapi kemungkinan air naik itu ada. Petang tadi parents aku kononnya nak ke airport, nak balik KL naik flight, sebab tu je alternatif terakhir. Malangnya nak meredah ke airport pun tak lepas. In fact, Pengkalan Chepa tu sendiri dinaiki air. Cuma kawasan airport tak terjejas sebab di kawasan tinggi.

Aku minta mereka stay saja kat sana. Risiko memandu dengan tanah runtuh di sini sana. Tapi, sampai bila? Kalau pun mak ayah aku lepas balik KL naik flight, kakak dan abang ipar aku anak-beranak cmane?  Mana dengan anak-anak sedara aku yang masih kecil. Ya Allah, risaunya aku sekarang ni, Tuhan saja yang tahu!


Bila jadi banjir, antara yang menarik perhatian adalah ahli politik. Terbaca satu sharing di FB yang aku rasa sangat relevan. Ahli politik kalau tak turun dikata tak perihatin. Kalau turun dikata memancing undi. Serba salah kan? Tapi tulah harga yang diorang perlu bayar bila dah berjanji nak berkhidmat untuk rakyat. Tapi ada gak yang berkhidmat dengan ikhlas. Memanglah nampak diwar-warkan media sebab memang tugas reporter dan photographer untuk snap dan report berita-berita macam tu. 

Bab ni aku tak nak komen sangat tapi kadang-kadang aku tak kenan gak diorang turun, terutama yang kekwat tu. Bila diorang turun, mesti heret bodyguard dan pada masa yang sama, bodyguard diorang bertanggungjawab memastikan YB diorang ni selesa. Dah kata keadaan macam tu, nak selesa cmane plak! Tapi tak semua. Kan ada perumpaan.ikhlas tu umpama semut yang hitam, di atas batu yang hitam, di tengah malam yang gelap. Dia ikhlas atau tidak, tu antara dia dengan Tuhan. Kau siapa nak persoalkan. Letak kejap perbezaan politik kat tepi please...

Lagi satu aku menyampah - heret hal kenegerian dalam bab banjir. Ada a few macam tu. Nak share something aku baca dalam FB. Seorang budak, yang kononnya dari negeri Johor, kata banjir Pantai Timur ni sebab diorang banyak dosa blablabla. Pastu ada plak orang-orang negeri Johor yang komen 'mintak maaf, kami tak macam tu, dia seorang je...' blablabla. Soalan aku : Apasal kita pulak nak mintak maaf? Admin page tu yang patut mintak ampun dengan Allah sebab bila dia share screenshot status macam tu, dia saja nak orang bergaduh.

Banjir..pun orang boleh ambil peluang nak timbulkan sentimen kenegerian. Orang-orang macam ni memang mintak kena rendam dalam Sungai Golok!

OK, sabar Sal sabar...agak emo di situ ye... Maaflah, aku risaukan mereka. Bukan setakat ahli keluarga aku, tapi semua rakyat Malaysia yang terjejas.

Misi bantuan di Manek Urai

Bila baca berita pasal banjir, rasa nak nangis. Memang bukan mudah, tapi ada gak complain tahap kecekapan pasukan keselamatan. Patutnya kita doakan keselamatan diorang. Ingat tugas diorang semudah tugas kita duduk depan monitor, tekan-tekan keyboard?

Banjir, ini bukan soal bersedia atau tidak. Ini musibah Allah..hebat mana pun persediaan awal kita, kita hanya manusia.

Kalau tak mampu membantu, jangan burukkan keadaan. Teruskan berdoa untuk mangsa banjir. Kasihan pada yang anak-anak kecil, orang tua, kaum wanita. Duduk bersesak-sesak. Makan cmane, aurat cmane. Sayu hati nak bayangkan. Yang berlindung di bukit-bukit entah macamana lah..takde bumbung apatah lagi dinding. Yang dekat hospital tu pun sengsara. Bukan senang petugas nak bertugas kalau ketiadaan elektrik. Semoga Allah beri mereka kekuatan dalam menghadapai cabaran kali ini.

Soalan utama, lepas banjir ni surut, lepas bencana ni reda..adakah kita akan kembali leka? Allahu..aku juga pendosa macam kalian, cuma dosanya berbeza.


2014.. tahun yang perit untuk rakyat Malaysia. Pun kenapa kita masih tak sedar lagi?

Tuesday, 23 December 2014

From Thailand With Love!

Assalamualaikum semua! Sawadi kap!!! Amboi, mentang-mentang Thailand juara AFF Suzuki Cup, terus feeling cakap Siam kat blog ye.. Apa kes?

Al-kisahnya, semalam ada parcel atas meja. Terus jantung I olls dup dap, dup dap. Sape bagi aku hadiah ni? Secret admirer? Ni macam dalam 'Manisnya Cinta di Cappadocia' je.. (tak habis-habis..hahaha)


Masihkah korang ingat aku ada mention aku menang giveaway ole-ole by Kerusi Burok? Ni lah hadiahnya.


Bukan Gajah Perang atau Gajah Pink, tapi Gajah Purple. All the way from Phuket, Thailand! With love tu aku yang tambah sendiri buat sedap. Kalau girlfriend Ajim terbaca ni jangan salah sangka tau. Hihihi ;)


Thanks Ajim a.k.a Kerusi Burok!

Aku tinggalkan korang dengan lagu ni. Soundtrack drama favourite aku zaman sekolah dulu. Sape ingat?Aku tau satu line je..Wai rai wai rai...


Soalan bikin panas : Adakah korang masih teruja dengan kehenseman pemain bola sepak Thailand, Charyl Chappuis? Rileks..jangan sampai memalukan diri sendiri di alam maya, apatah lagi di dunia nyata. Sikit-sikit cukuplah, free kick dengan set piece pun belum tentu kalian tahu bezakan *.* Bukan dia sorang je pemain bola hensem dan berbakat. Tak percaya boleh tengok entry INI.

Anyway, thanks for reading. ;)


Monday, 22 December 2014

Hasil tangkapan di Big Bad Wolf

Assalamualaikum semua! Siapa yang dah pergi Big Bad Wolf Sale kat MIECC, Seri Kembangan? Banyak tak korang habis? Aku sebenarnya tak plan pun nak ke sana. Buku yang aku beli dua tahun lepas pun tak habis baca lagi! Aku ni bukannya rajin sangat membaca, tapi kadang-kadang rasa nak chill duduk rumah bertemankan buku dan secawan latte. Pure bliss!!

Entry aku ni bukan bertujuan nak iklankan event tu, sebab dah habis dah pun. Just nak tunjuk hasil tangkapan aku kat korang je. Masa aku pergi ni dah last day, banyak buku-buku best dah habis. Just that time tu aku dah memang ada kat Mines, tengok Manisnya Cinta di Cappadocia. Alang-alang sampai situ, kawan aku pun ajak usha kejap. Well, why not?


Untuk aku, hey, untuk aku... 'Blood Born - Kathryn Fox', 'Dying for Mercy - Mary Jane Clark' dan 'The Separation - Dinah Jefferies'.  Blood Born dan Dying for Mercy tu murder mystery, genre favourite aku. Aku suka cerita 'sape-yang-bunuh' cam Detective Conan tu. The Separation tu pulak pasal keluarga British yang tinggal di Tanah Melayu pada zaman sebelum merdeka. Memang aku suka baca buku setting zaman dolu-dolu ni.


Ni buku untuk anak-anak sedara. Takdelah asyik main game n tengok Tv je!


Fridge magnet and button badge, buat kenangan. Macamlah kena naik kapal terbang nak sampai ke Mines ni. P.O.Y.O sikit nampaknya haku..


Kat luar dewan ada booth jual button badges. I'm so a sucker for button badge! Kalau nak bagi aku hadiah, bagilah button badge.

Tu jelah kot, dah nak dekat masuk waktu kerja. Oh weekend, y u no stay? Ngantuk..gara-gara layan Liverpool vs Arsenal malam tadi. Good game anyway, walaupun seri!

Thanks sudi baca guys! Sayang korang!


Sunday, 21 December 2014

Manisnya Cinta di Cappadocia - Manis sangat pun tak sedap

Daripada I bawak you, baik I bawak bersabar, bawak bertenang..


Ada dua sebab aku nak tengok filem ni : Shaheizy Sam dan Fazura. OK tipu, satu je sebab - Fazura. Kalau hero dia somebody yang aku tak kenal pun aku akan tetap pergi tengok. Aku memang minat Fazura dan aku berharap lakonan dia dalam filem ni tak streotype cam filem-filem dia yang lepas.

Filem ni mengisahkan Ifti Liyana (Fazura) yang baru lepas frust dengan ex-boyfriend dia. Tiba-tiba muncul seorang lelaki bernama Nazmi (Shaheizy Sam) yang beria-ia nak memenangi hati Ifti. Sampaikan bila Ifti ke Turki untuk work trip, dia pun ikut sekali. Dari situ bermulalah babak-babak sweet overload boleh kena diabetes. Hehehe.

Seperti dijangka, 'Manisnya Cinta di Cappadocia' penuh dengan babak-babak comel, dialog yang witty dan sweet cam cotton candy, view yang awesome buat kau teringin nak terbang ke sana (Turki kot!),set yang vintage dan colourful serta elemen imaginasi ala 'Secret Life of Walter Mitty'. Tapi somehow, bagi aku cerita ni terlampau sweet sampai ia jadi predictable. Memanglah ni romantic comedy, bukan siri penyiasatan Kindaichi tapi kalau semua dah boleh diagak, aku jadi bosan.

Gitu-gini pun, aku memang puji elemen kekeluargaan yang ditampilkan dalam cerita ni. Time babak Eja tu aku rasa nak nangis.. Babak adik Ryqal dengan Faizal Hussein pun sama. Aku bab jiwang ni kureng sikit, tapi kalau filem tu ada babak kekeluargaan, mohon sediakan tisu banyak-banyak!

Kalau korang tanya aku, cerita ni aku recommend ke tidak, jawapan aku : terpulang! Kalau korang ni suka romantic comedy, suka adaptasi novel (ye, ni filem adaptasi) maybe korang akan jatuh cinta ngan cerita ni. Aku suka romantic comedy, tapi bagi aku filem ni terlampau sweet. Well, lain orang lain pendapat kan. Yang pasti, kalau korang peminat filem-filem Bernard Chauly silalah tonton. Kawan aku kata ni filem terbaik beliau. Aku rasa 'Istanbul Aku Datang' best lagi.

Kalau orang ajak tengok lagi, aku OK je. Hihihi. Dan kalau Shaheizy Sam nak ajak I olls naik belon udara panas kat Cappadocia pun boleh. Takut tinggi? Eh, takdelah..korang salah orang ni..

Till then, thanks for reading.

Friday, 19 December 2014

Sydney Part 9 - Sydney, aku dah jatuh cinta! - Spring Trip Australia

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Sebelum Spiderman datang bersarang kat blog aku sambil dating dengan Gwen Stacey, moh le kita sambung cerita aku di bandar yang terlajak famous dua tiga menjak ni iaitu Sydney.

Malam terakhir di Sydney, tetibe cam takde idea nak gi mana. Nak naik cruise tak boleh, sebab cruise di Circular Quay tamat seawal 5 petang. Nak gi beach, apa je yang boleh nampak malam-malam buta. Tapi sebenarnya kitorang dah trauma dengan pengalaman balik lewat cam aku cerita dalam entry INI. So, kitorang decide nak ke Surry Hills sahaja.

Disebabkan siangnya dah jumpa driver bus nightmare gara-gara kitorang tak top up Opal card (rujuk entry INI) ,malam tu kitorang gigih pergi ke 7E dan kedai kat stesen minyak berhampiran Malaysian Hall untuk top up. Malangnya perkhidmatan top up kad Opal takde. Convenient store ala-ala 'News Plus' or kedai runcit je yang ada. Menyesal sangat tak top up masa kat bandar!

Walaupun risau, kitorang redha je tunggu bas sambil dalam hati dok doa moga tak jumpa driver sama lagi. Bila bas sampai, kitorang pun naik. Terus jantung aku macam nak gugur bila nampak driver bas tu! Sebabnya,  hensem macam James Franco bak hang! Dia siap buat muka pelik tengok kitorang teragak-agak bila tanya boleh ke tak bayar pakai syiling. Comel sangat! Terus Opera House I'm in love! Ala-ala Eiffel I'm in love la tu. Hihihi.

Inilah James Franco. Muka driver bas tu acah-acah mamat ni lah.

Well..ada apa dengan Surry Hills? Kejadah pulak nak manjat bukit malam-malam buta kan. Actually Surry Hills ni sebuah pekan kecil hampir dengan pusat bandar Sydney. One of our travel mate aku nak beli fish oil kat farmasi. Murah la jugak kat sini. Settle membeli kitorang gi ngopi pulak.

Pekan yang comel. Ni je gambar Surry Hills yang aku ada.

Badan dah penat,  esoknya nak tinggalkan Sydney, so kitorang decide untuk balik MH dan packing.

Esoknya kitorang bangun awal sebab nak pergi ke lagi satu attractions kat Sydney. Sempat lagi sebab flight malam.

Gambar diambil dari bus stop betul-betul depan Malaysia Hall, Sydney

Depan Malaysia Hall ada padang lumba kuda. Musim bunga takde race kot?

Miss u Sydney!


Bandar Sydney memang cantik dan bersih. Takde anjing liar or sampah merata-rata. Pemandu-pemandu dia pun berhemah walaupun dengan pejalan kaki.  Kalau kita nak melintas, automatik diorang akan perlahankan kenderaan dan berhenti. Paling best, bila diorang tengok kitorang terhegeh-hegeh nak tangkap gambar, diorang selalu offer nak tolong tangkapkan. Orang-orang dia peramah, murah dengan senyuman dan sangat helpful. Walaupun sekejap je kat Sydney, tapi dah cukup buat aku jatuh cinta kat bandar ni.

So, bila aku baca pasal drama tebusan kat Chocolate Lindt Cafe, Sydney terusik kejap hati aku. Condolences for the victims family members...Terharu tengok diorang masih melayan umat Islam dengan baik despite the tragedy. Diorang pun tahu, Islam bukan agama ganas. Pastu, baca pulak pasal kisah Taliban tembak budak sekolah kat Pakista. Tu pun tragis jugak!! Oh dunia, apalah nak jadi..

Tu jelah entry super pendek dari aku. Nak masuk kerja dah ni. Thanks for reading!

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6
Part 7
Part 8

sambung lagi nanti

Monday, 15 December 2014

Tiga Kosong

Assalamualaikum dan salam hari Isnin semua!

Tiga...nombor yang aku selalu anggap sebagai 'My Lucky Number'. Suka-suka je. Mana boleh taksub sangat, syirik tau!

Tiga..oh tiga...Liverpool kena bedal dengan Man U sampai 3-0! To be honest aku tengok first half je. Nasib baik tengok kat rumah, kalau kat Mamak mau tebal muka wei! Nak balik malu, nak stay pun malu. Silap-silap dapat gelak hina dari geng penyokong setan merah. Dengan kalahnya Liverpool, makin terperosok lah The Reds dalam carta EPL. Yang pasti bukan nombor tiga. Kalau tigabelas mungkin.


Tapi tu bukanlah tiga yang menyebabkan aku datang kerja dengan hati yang tak best. Hari ni merupakan hari terakhir bagi tiga orang colleagues aku. Diorang bertiga ni bukannya berkongsi tarikh hari jadi, tapi mengambil skim bersara secara sukarela. Kalau orang kerja taulah kot, orang panggil skim 'VSS'.

Gambar last week, masa farewell. Abaikan mamat baju petak.

Sedih la jugak, sebab one of them memang rapat dengan aku (nombor 1). Memang dari awal kerja, nilah geng makan, geng gi surau, geng keluar time hari Jumaat, geng gossip dan macam-macam geng lagi lah. Gonna miss you Kak Ita!

Yang lagi sorang tu, bakal pak mentua (nombor 3).Hahaha..takdelah, acah je. Brader (ke pakcik?) ni ada anak lelaki, muda sikit je dari aku. So, abang-abang kat office ni sukalah menyakat dia suruh amik aku jadi menantu. Suko-suko diorang je. Nasib baiklah Abang Mat ni sporting. Tapi manalah tau kot ada rezeki aku. Anak dia hensem tau. Hahaha.

Another one (nombor 2), Abang Mahendran (pun boleh masuk tahap pakcik), dah almost 40 tahun kerja. Pergh..korang bayangkan kerja dengan company yang sama sampai 40 tahun! Bebudak sekarang kerja setahun dua dah cari alasan nak job hopping.

Tu baru yang department aku. Yang dekat department lain tak kira lagi. Semua sekali yang ambil skim ni berjumlah dua ratus orang. Gasak..sape je yang tinggal nak kerja. Dahlah semua yang blah tu hebat-hebat belaka. Jatuh bangun NST ni diorang ada. Kira dalam kalangan orang-orang 'Press' diorang ni memang ada reputasi yang baik. Oh by the way, company yang baru buat VSS tak boleh amik staff baru. Kena tunggu at least 5-6 tahun! So, bertabah jelah.

Dekat unit aku ni je, kerja makin bertambah. Aku tak tau nak buat cmane. Semua tengah kalut sebab pasni mungkin ada reshuffle unit.

Dan hari ni, 15 Disember 2014, genap tiga tahun aku kerja kat sini. Rasa cam baru semalam sign offer letter.

Throwback - awal-awal kerja. Muka nak bajet comel je!

Tahun depan bos kata nak tengok clerk takde yang malas-malas dah. Dia nak tengok ada progress seawal tiga bulan pertama. Sebagai execs, kitorang kena lagi rajin monitor. Nasib lah kalau pasni ramai kerani yang akan benci aku. Kita kawan tetap kawan, kerja tetap kerja. Kot ada yang tak faham nak tarik muka, payah lah kan.

Semoga tahun depan baik-baik aje. Cam tak caya tahun depan umur aku masuk 3-series! Tiga puluh wei! Tiga kosong!

Nota kaki : Harap De Gea dan Juan Mata perform cam last night kalau main untuk Spain!

Saturday, 13 December 2014

Dear Facebook, I want to break up with you..

Ikutkan aku memang dah fed up dengan facebook. Serius meluat, rasa nak tutup je. Jemu kot, dah dekat 5 tahun aku ada FB. Jemu dengan manusia-manusia berlagak suka cari perhatian. Jemu dengan orang kaki complain, ada je benda yang tak kena. Menyampah dengan orang yang dok complain dia dapat invite games. Kau block jelah apps games tu,  nak up status maki-maki orang bukan dapat apa pun! Yang pasti, aku jemu mengutuk orang yang entah apa-apa sebab aku pun terpalit dosa sekali. Padan muka aku!

Tapi bila kenangkan 7 sebab ni, aku terpaksa fikir masak-masak untuk break up dengan Facebook.

1. Game
Main game FB yang bestnya boleh 'mintak nyawa' dan 'pass'. Sesape main 'Criminal Case' dan 'Pet Rescue' bolehlah add aku. Tapi jangan mengharapkan interaksi lebih dari itu. Hahaha.


2. Updatebola sepak
Memang taklah setiap kali ada game team favourite,  aku nak bangun kan? Baik aku bangun solat sunat, tapi tu pun cakap je dari dulu buatnya tidak. Kalau ada pun setakat dua rakaat satu salam, tangan terus capai remote. Game tak habis half time, mata aku dah half-closed. Bangun-bangun je, eh dah habis? Sape menang? Check FB jelah!

3.Wedding invites
Akuilah, ni zaman moden semua orang nak go green. Aku pun suka cara ni. Kad banyak-banyak pun nanti kena buang jugak.

4.Update orang-orang yang rapat dengan aku
Pernah sekali, aku dengan senang hatinya whatsapp member aku ajak keluar. Rupa-rupanya dia on the way balik kampung, ayah saudara dia meninggal. OK, awkward! Sape suruh lama tak bukak FB! Apa jadi kat kawan-kawan pun tak tau.

5.Share gambar
Kalau tangkap pakai camera phone bolehla whatsapp, tapi kalau pakai camera? Gambar dalam PC? Aku ni buta IT, mana tau dropbox ke Google Plus ke apa..so share kat FB lah solusinya.


6.Stalk
OK, kadang-kadang aku masuk mode stalker. But not in a creepy way OK! Saja, nak tengok cinta hati lama apa khabar. Sihat ke? Anak dah berapa? Tengok update tempat kerja lama gak. Rindunya...tapi pendam jelah perasaan. Siapa jelah aku, bukan diorang ingat pun. Eh, nape tetibe emo.

7.Berita semasa
Aku ni nama je kerja syarikat suratkhabar, tapi sumpah malas nak baca walaupun dapat free hari-hari! Kat FB kan portal news online sentiasa update berita baru. So, aku takdelah ketinggalan keretapi.

Orang kata, kita ni kalau rasa menyampah tengok orang lain share cerita-cerita happy tentang diri dia, kita ni ada masalah hati. Betul ke?

*autopublish*

Thursday, 11 December 2014

Sydney Part 8 - Shopping? - Spring Trip Australia

Hari ketiga di Sydney, pagi-pagi buta kitorang dah bangun sebab nak ke Airport. Tapi bukan sebab kitorang nak balik. Aisy, kalau bukan sebab nak balik, nak buat apa?

Sebabnya, one of our travel mate je nak balik awal sebab ada urusan keluarga. Memang dari awal trip lagi dia dah bagitau yang dia akan balik dulu. Atas semangat setiakawan yang tinggi (skema nya ayat), kitorang pun temankanlah dia ke Sydney International pagi tu. Kalau masa sampai hari tu kitorang naik cab, kali ni kitorang naik kereta sewa, siap dengan supirnya sekali.

Kitorang guna perkhidmatan seorang student Malaysia yang menginap di Malaysia Hall untuk hantar kitorang ke Airport dengan bayaran hanya 50 AUD! Jauh lagi murah dari naik cab sebab harga dia ni fix. Kalau u olls nak contact dia, bolehla email aku. Yelah, kot korang nak ke Sydney dan plan nak menginap di Malaysia Hall, lebih murah bila guna perkhidmatan kereta sewa ni berbanding naik cab.

View dari dalam train

Settle Bella check-in luggage dan dapat boarding pass, kitorang pun bergerak ke DFO Homebush. Ada orang kata kat sini lagi banyak sales berbanding kat Harbour Town . Honestly kalau aku yang buat itinerary, memang tempat ni tak termasuk dalam list. Sebab kat Harbour Town, Gold Coast kan dah shopping, buat apa nak shopping lagi? Aku lagi rela pergi burn duit naik cruise sebab aku teringin nak tengok Opera House di siang hari macam dalam blog orang lain tu. Nak pergi sorang tak cukup keberanian pulak, so ikut jelah. Salah aku jugak, masa diorang tanya kalau ada apa-apa nak tambah kat itinerary, aku jawab takde.


Dari Sydney International, kitorang naik train sampai ke station 'Museum', pastu tukar train yang menghala ke 'Strathfield'. Tapi bila dah sampai Strathfield masing-masing nganga lepas tag kad Opal kat gate exit. Aku lah nganga paling luas sekali! Sebabnya...

Tambang 16 AUD dari International Terminal sampai Strathfield! Wargh..tau tak 16 AUD tu banyak mana? Almost RM 48 tau! Semata-mata nak naik train. Aku syak train 'Airport Line' tu yang mahal. Macam naik ERL.

Takpe, rileks, bak kata Mak aku "kalau tak nak duit habis, jangan gi berjalan. Duduk rumah diam-diam". 


 Ada empat pilihan bas nak DFO Homebush

Turun je dari train, terus cari exit to Everton Road, nak naik bas ke DFO. DFO ni bukak dari pukul 10 pagi sampai 6 petang sahaja. Masa nak naik bas tu dengan tenang tag Kad Opal, sekali tengok balance kad tak cukup. Aiyok, kalutlah masing-masing dok cari syiling nak bayar tambang. Nasib baik driver bas ni sabar je tunggu walaupun sebenarnya kitorang risau bila kitorang dok terhegeh-hegeh tu, jadual perjalanan dia akan tertangguh. Yelah, public transport kat sini memang menepati jadual.


DFO ni interior dia sama je macam shopping complex lain kat Malaysia..Tapi aku suka sebab tempat duduk banyak! Bukan macam kat KL ni, kaki nak tercabut pun terpaksa gagahkan berjalan dengan beg plastik penuh tangan. Aku banyak duduk-duduk je, tengok gelagat omputih. Suka tengok gaya diorang yang kurang gila gadget. Anak-anak kecik diorang takde dok pegang handphone or tablet kat meja makan. Kalau duduk sorang-sorang or santai-santai, biasanya ada buku or surat khabar yang meneman. Aku segan nak tangkap gambar kang diorang ingat aku stalker pulak.

Aku pun takdelah nak shopping apa sangat. Jumpa kedai ala-ala 'Stadium', ada satu corner kecik jual merchandise Liverpool, tapi collection dia sikit, pastu biasa-biasa je.

Food court kat DFO ni banyak jugak pilihan. Ada satu kedai ni, ada cop halal, menu dalam bahasa Melayu lagi! Tengah dok usha lauk-pauk yang ada (konsep ala-ala nasi campur) ternampak sejenis lauk yang tak berapa nak menyelerakan iaitu..

Sweet and Sour Pork

Terus hilang selera Kak Sal dan rakan-rakan nak makan situ. Terus cinta beralih arah ke kedai kebab. Memanglah lauk tu dalam tray lain, tapi yelah kalau dah bercampur halal haram tu dah jadi syubhah lah kan.

Yang tak bestnya, DFO ni takde surau.So, terpaksa bergegas balik. Tapi, sebelum balik, diorang nak ke satu tempat lagi. Oh, mungkinkah misi naik cruise tengok Opera House dari jauh akan tercapai?


Hipokrit tau pompuan ni kata tak suka shopping..beg plastik pink besar gedabak tu apo?

Perjalanan balik, instead of ke station 'Museum', kitorang terus menghala ke Central Station. Tapi kali ni kitorang beli tiket train secara manual. Malas nak top up kad Opal sebab esoknya dah nak tinggalkan Sydney. Lagipun, kad tak boleh refund. Sayang lah kan.

Kat stesen Strathfield ni banyak jugak platform dia, so kena alert platform mana ada train yang akan ke Central sampai dulu. Apa, tak faham? OK macam ni..katakan train Aliran A kat Platform 3 menghala ke Central sampai lagi 2 minit. Train Aliran B kat Platform 1 menghala ke Central sampai lagi 20 minit. So, kalau nak cepat berlarilah ke Platform 3. Nak tau tu boleh refer skrin yang ada tunjuk jadual perjalanan train.

Tak kuasa makcik nak pening-pening, kita tanya orang je.Hehehe

Sampai di Central Station, ke mana kita? Shopping souvenir la kat Paddy's Market! Ni memang antara tempat yang aku pastikan ada dalam itinerary sebab ramai blogger kata souvenir kat sini murah. Nak tahu murah ke tidak, jom kita terjah..

Nak ke Paddy's Market, kita naik tram. Berhenti betul-betul depan 'pasar' ni.

Paddy's Market ni bukanlah tempat menjual padi, tapi jual barang-barang macam keychain, fridge magnet, T-shirt, mug dan banyak lagilah souvenir kat tingkat satu. Kat tingkat atas pulak ada supermarket ala-ala Giant gitu. Tapi tulah, ia dibuka sampai pukul 6 petang sahaja dan ditutup pada hari Isnin. Plan your trip well ye.


Aku datang je burung merpati lari. Hampeh!!


Ingat nak solat kat sini, kalau sempat dapatlah sightseeing lagi, tapi malangnya takde surau. Kenalah balik ke Malaysian Hall. Semasa perjalanan balik tu menyesal sangat tak top-up kad Opal sebab dapat driver bus perempuan yang cengeng! Cam nak marah je bila kena issue tiket manually. Pastu buat tak tau je tak nak pulangkan baki. Yang paling kitorang bengang, bila kitorang tekan loceng nak turun kat MH, dia tak nak berhenti! Kurang asam gelugoq betoi! Hang mai Aloq Setaq, pala hang aku putaq! Nasib baik ada sorang mat saleh nak turun stesen depan sikit dari MH, barulah dia berhenti. Kalau tak kenangkan jaga nama baik agama dan negara mau aku maki je.

Sampai MH, dah lewat petang, solat Jamak Takhir Asar-Zohor dulu pastu tunggu Maghrib.Sejukkan hati yang membara. Grrr..

Perasan tak entry kali ni tak banyak gambar. Maybe sebab aku lebih seronok menikmati indahnya bandar Sydney dengan mata sendiri. Lagi puas dari melalui lensa kamera. Lagipun, suasana di shopping complex kan, apa sangatlah yang boleh capture. Kalau nak tengok gambar-gambar cantik layanlah entry dolu-dolu.

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6
Part 7

*bersambung*

Sunday, 7 December 2014

Segmen: Ini Entry terbaik 2014

http://www.dianarashid.com/2014/12/ini-entry-terbaik-2014.html

Assalamualaikum semua...jom join segmen by kak Diana Rashid ni. Senang je, korang just listkan 2 entry terbaik korang dalam tahun 2014. Dengan penuh rasa bangga dan angkat bakul, aku memilih 2 entry ini :

1.Melaka Trip Part 2 - cerita tentang family trip aku ke Pulau Besar, Melaka. Island trip paling rare seumur hidup aku!

2.Cara padam caller ringtone bagi pengguna Hotlink - benci dengan caller ringtone sebab credit selalu habis? Tutorial aku ni ada step by step, complete dengan  gambar

Klik banner untuk join :)

Thursday, 4 December 2014

Liverpool FC cap ayam?

Sape sini sokong Liverpool FC? Angkat tangan tinggi-tinggi! Yang baru acah-acah nak minat, pastu kenal Suarez je, turun tangan. Yang dah minat since 1892, harap jangan terbakar tengok gambar bawah ni.

Gambar kabur sebab orang yang tangkap ni jari dia luka.

Soalan pertama.. Sape pakwe mat saleh ngan aku ni? Inilah dia Robbie Fowler, bekas striker kelab bola sepak Liverpool dari tahun 1993 - 2001. Pastu buat comeback ke Anfield tahun 2006 dan stay dalam setahun lebih. Aku lebih ingat dia main untuk England masa World Cup dengan David Beckham, Paul Scholes dan Michael Owen! Zaman-zaman aku baru belajar tengok bola memang kenal pemain-pemain England je sebab ada a few kena gosip dengan Spice Girls. Kesudahannya Victoria ngan David Beckham je yang kekal ke jinjang pelamin. Cop, bebudak zaman sekarang kenal ke Spice Girls ni?

Sape mengaku kenal, dia dah tua..kihkihkih.

Soalan kedua...kat mana aku jumpa dia? Ceritanya macam ni...kat tempat kerja aku, ada group penyokong Liverpool FC. Aku tak joinlah, sebab segan. Ahli kelab penyokong ni semuanya hardcore,bukan macam aku, kenal dua tiga kerat je. Jersey Liverpool aku yang banyak-banyak tu pun semuanya uptown mari. So, entah cmane diorang bawak Robbie Fowler datang ke office usahlah korang tanya aku. Aku perasan announcement kehadiran dia pun on the day of the event. Apa lagi, aku menyelinap keluarlah, konon nak gi 'tengok' je. 'Paksa' sorang colleague ni temankan aku. Sekali sampai sana, bos aku dah terpacak dulu!

Kalau tau awal, boleh bawak jersey dah 40 kali pakai tu untuk dia sign. Tapi tak nak kempunan punya pasal, aku pun mintaklah beliau sign kat sini.

Siap nama lagi..wohooo!

Soalan ketiga... takde gambar lain kat event tu? OK, confession..aku bila excited,effect dia sama cam bila tak makan. Parkinson sekejap! Memang punah kalau tangkap gambar. Lagi-lagi kalau pakai handphone. Dah pegang pun gigil, touch button capture tu lagi menggigil-gigil! Kualiti lagi teruk dari gambar 'orang jari luka' amikkan tu. Malulah nak tunjuk kat korang.

Soalan terakhir? Adakah aku penyokong Liverpool? Well...sokong biasa-biasa je. Aku suka semangat penyokong The Reds yang tahan telinga walaupun sering dikatakan 'bersandar pada kenangan'. Selalu dapat gelaran 'cap ayam' sebab ada ikon burung pada logo diorang. Kalau korang bandingkan ngan kelab-kelab lain, Liverpool FC merupakan kelab yang paling kerap kena bahan. Mentang-mentang Liverpool dah 24 tahun tak menang EPL ye. Bola sepak memang macam tu.  Nak jadi penyokong tak boleh hati tisu. Kalau kau boleh bahan team yang orang lain sokong, kau jangan nak sentap bila orang bahan kelab favourite kau.


Lagi satu, aku minat giler Steven Gerrard. Dia ni memang setia dengan Liverpool FC since muda remaja. Mendiang sepupu dia antara 96 mangsa yang terkorban dalam  'Hillsborough Tragedy' yang berlaku pada tarikh 15 April 1989 di Stadium Hillsborough, England sewaktu final Piala FA. Demi mengenang sepupu beliau yang merupakan penyokong Liverpool, Steven Gerrard telah berikrar untuk kekal bermain bersama Liverpool FC. Nak tahu lebih lagi pasal tragedi tu bacalah kat SINI

Mereka datang dan pergi..yang tinggal hanyalah Abang Long Gerrard. Eh jap, entry ni bukan pasal Robbie Fowler ke?

Kita kat Malaysia ni harap tak jadi benda-benda gitu. Teringat masa penyokong terlampau ramai sampai stadium sesak masa JDT lawan Pahang suatu ketika dulu.

Jauh dah merepek ni.. hehe. Kalau ikutkan aku, sambung cerita Michael Owen dan Fernando Torres pun sedap gak nih, tapi takut korang jemu. Erm, follower aku ramai perempuan, tak tau ada ke tidak yang baca ni sampai habis. Hahahaha

Akhir kata..Majulah sukan untuk negara. Selamanya Harimau Malaya!! Harap tahun ni boleh bawak balik Piala AFF Suzuki, mengulangi memori 2010.


You'll Never Walk Alone!!


Tuesday, 2 December 2014

Sydney Part 7 - Oh My Darling Harbour - Spring Trip Australia

Assalamualaikum semua! Lama tak tulis entry travelog Sydney. So, sebelum aku makin lupa details penting, meh kita sambung dari Part 6.

Settle mengisi perut, kitorang pun balik ke Central Station. Bukan untuk balik ke Malaysia Hall, tapi nak ke Darling Harbour. Untuk ke Darling Harbour, kitorang naik tram dekat depan Central Station. Naik yang menghala ke Dulwich Hill dan berhenti di station Convention Centre. Tambang 5AUD pergi balik. Tiket tram beli dalam tram. Ada konduktor yang akan datang kat korang dan jual tiket. Kalau beli tiket pergi balik, simpanlah slip tiket tu elok-elok. Kalau kena beli lagi kan membazir. Rate duit deme dahle mahal..

Sampai kat stesen, turun n lintas jalan, sampailah ke Darling Harbour.

View kat sini macam kat Hong Kong (ayat macam pernah pergi je)


Cari jugak kot ada kedai kopi yang diyakini halal, tapi nampak macam bar je semuanya

Sejuk-sejuk pun makcik tetap posing

Cockle Bay Wharf..cockle tu kerang..kat sana ada port kerang bakar ke? Tak sempat nak explore..haha

Copyright gambar : G (OK, aku nak beli handphone Sony! Gambar cantik!!1)

Restoran terapung. Copyright gambar : G

Copyright gambar : G

Mana aci korang tangkap gambar tanpa Kak Sal kan! Harus pompuan tudung merah tu nak join. Copyright gambar : G

Settle berposing-posing dan amik gambar kat Darling Harbour ni, we olls pun balik. Udah-udah le tu kan...mentang-mentang sini transport 24 jam, nak melanyak je ke hulu ke hilir ye! Kitorang balik semula ke Central Station (tu je landmark kitorang tahu) untuk balik ke Malaysian Hall.

Sampai kat Central Station, cabarannya adalah nak cari bus stop balik ke Randwick. Kitorang tunggu tram tadi dekat dengan exit to Pitt Street. Turun pagi tadi kat Devonshire Street. Selamba je kitorang redah dalam train station tu nak cari exit to Devonshire Street. Ikutkan mana boleh redah dalam tu kalau takde tiket! Sebenarnya kitorang bukan saja nak buat onar di negara orang. Tapi aku ingat masa pagi nak ke Blue Mountain ada petugas stesen keretapi bagi budak bawak basikal 'tumpang lalu'. So, bila aku nampak gate terbukak, aku pun ajak diorang semua redah. Yelah, negara yang mengamalkan konsep 'aku percaya korang jujur', so aku expect OKlah kot. Jumpa exit to Devonshire Street, kitorang pun keluar je sebab takde orang jaga.

Lega rasanya dah jumpa bus stop kitorang turun pagi tadi, tapi rupa-rupanya nak balik kena tunggu bas kat opposite side. Opposite side tu kena daki bukit OK sebab jalan tu sehala! The not so best part, lalu depan bar yang agak lengang dan kedai-kedai yang dah ditutup. Time tu memang jalan laju-laju sebab takut kotlah terserempak orang mabuk ke, or worse penjenayah! Imaginasi sangat bila dah cuak kan! Tercungap-cungap lah aku. Jumpa bus stop depan Strawberry Hotel, tengok bus stop lengang je. Adalah 2, 3 orang yang nampak cam 'sesuatu'. Aku doklah doa macam-macam dalam hati. Masing-masing dok ikrar pasni kalau gi mana-mana tak nak balik lewat malam sebab Sydney agak sunyi di malam hari, tak macam Gold Coast.

One thing about Sydney, teksi dia melambak. Ready duit jelah!

Alhamdulillah, nampak bas 372 datang, terus tahan dengan rasa lega. Naik bas dan balik ke Malaysia Hall. Esoknya, the journey continues..

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com