Quarter-final World Cup 2022 - The last four standing

Wednesday 7 December 2022

 


Ramai orang cakap ni World Cup paling pelik. Well, bagi aku takde World Cup yang tak pelik. Tiap-tiap edisi pun aneh dan ada kontroversi. Sebelum stadium dibina sampailah lepas tournament selesai. 'Bola tangan' Maradona time Piala Dunia 1986 pun masih didebatkan sampai hari ni.

Jadual Perlawanan Suku Akhir Piala Dunia 2022 (waktu Malaysia)

9 Dis 2022 (Jumaat)
Croatia lwn Brazil (11.00 mlm)

10 Disember 2022 (Sabtu)
Belanda lwn Argentina (3.00 pagi)

10 Disember 2022 (Sabtu)
Maghribi lwn Portugal (11.00 mlm)

11 Dis 2022 (Ahad)
England lwn Perancis (3.00 pagi) 

Perlawanan yang paling aku tunggu? Probably Maghribi/Morocco vs Portugal. Walaupun aku frust Morocco kalahkan Spain, tapi padanlah muka Luis Enrique (coach Spain) sebab pilih kasih dengan pemain/ bekas pemain Real Madrid. Tiki Taka tak boleh pakai bila lawan team yang kuat 'pressing'. Spain pulak dari dulu tak ada luck dalam penalti. Tersingkir di Rusia 4 tahun dulu pun sebab penalti jugak.


Morocco merupakan negara Arab pertama yang berjaya sampai ke suku akhir Piala Dunia. Hebat! Tu sebab sepak penalti semua masuk, before sepak baca Bismillah. Yalla Morocco!! 

Netherlands vs Argentina pun best jugak. Probably World Cup terakhir Lionel Messi. Aku memang lebih minat Messi berbanding Ronaldo. #TeamMessi. Mampu kah Virgil Van Djik mengekang pemenang Copa America 2021? Argentina masalahnya tak consistent. Ni aku tak tau lah nak support siapa. 

Brazil vs Croatia, aku sokong Brazil sebab ada Alison Becker. Kena la support team ada player Liverpool supaya boleh berlagak. Haha

England vs France? Definitely England. Pun atas sebab yang sama kenapa aku sokong Brazil. Ada Henderson dan Trent. It's coming home!! Lagipun France dah menang 4 tahun lepas. Bagilah orang lain pulak. Eh suka hati aku je. Hahaha

Ah sudahlah, aku kalau bercakap pasal bola memang tak sudah. Korang rasa siapa sampai ke final nanti?

Gambar hiasan. The only Torres yang boleh pakai. LOL


35 comments

  1. Minta-minta Argentina dan Morocco sampai ke final. Aamiin. Mana tau kan berkat baca Bismillah. Bola tu bulat. eh tiber....hehehehe dari tak minat tersuke pulak kat morocco tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha... Menarik gak tu. Ala tapi kalau diorang final nanti tak tau nak sokong sape

      Delete
    2. sal......argentina sampai final. yeh. Minta-minta menang

      Delete
  2. woiiii udah2 la tuuu... move on mek move!!!!! skrg kan ko dah ada ferran torres... jajajajajajajajajajjaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ferran ke Pau ke, semua tak boleh pakai. Perabih boreh ya

      Delete
    2. Gavi ok kot. at least ko fight dgn anak raja. br kena mcm buku bertemu rak๐Ÿ’ช

      Delete
    3. Gavi tu dah pangkat anak dah oiii

      Delete
    4. anak ikan ke?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Delete
    5. Anak ikan kaya ni. Tak mampu nak bela.

      Delete
    6. anak ikan laa bela kite hahahahha

      Delete
  3. kalau morocco mng kite g casablanca jom! bkn nyanyi lagu casablanca hehehe

    ReplyDelete
  4. World Cup kali ni Aini layan walaupun tak semua..
    Maybe it's because it affects all fans WC converting to Islam..

    ReplyDelete
  5. Sy xtau apa yg peliknya sal.. lagilah pelik.. hahaha

    ReplyDelete
  6. ammi tak minat dengan bola..tapi kasi canlah kat 3 ketul lelaki dalam rumah tu conquer TV tengok bola.

    ReplyDelete
  7. wah terbaik morocco moga berjaya seterusnya

    ReplyDelete
  8. Wak rasa team Lionel Messi dgn Mbappe aku masuk final. Dan France akan jd juara World Cup 2022. Hehe nah rm5.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh sikitnya Wak bet. Haha. saya harap Croatia vs Morocco

      Delete
  9. Rumah ni masih senyap sunyi takde sorakan dari penyokong bola (sebab dia masih sakit tekak & lebih sanggup melayan mata lepas makan ubat selsema hehe)

    ReplyDelete
  10. Ya sama lagi minat Messi daripada Ronaldo.
    Itulah harap ada kejutan Maghribi dapat julang Piala Dunia.

    ReplyDelete
  11. Walaupun tak minat bola tapi Sha harap Morocco berjaya pergi final..

    ReplyDelete
  12. Harap² Maghribi boleh pergi lebih jauh.

    ReplyDelete
  13. Tahun ni akak x layan sebab takde masa...hari- hari penat dengan macam- macam urusan...netflix pun layan dalam train je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau tak layan tu tandanya dah buang tebiat. Haha. Selagi takde laki ngn anak boleh la

      Delete
  14. berdebor tunggu siapa ke final...tiberr...hihi...layan final je..x sangka kumpulan underdog boleh ke semi-final...kalau dpt ke final lg cun...nampaknya player club2 tersohor pun bungkus...

    ReplyDelete
  15. dan akhirnya Brazil dan Portugal tak mampu ke semi final...sedih nengok legend-legend nangis...apakan daya, adat permainan...dengan begini, mudah2an Morocco layak sampai ke final!

    ReplyDelete
  16. hebat morocco! terus teringat lagu casablanca. haha

    ReplyDelete

Your comment is highly appreciated. Komen dengan berhemah