Thursday, 3 November 2016

Jepun - Impian yang...

Assalamualaikum semua! Rindu I tak? Ke mana aku menghilang? Mana lagi kalau tak ke Negara Matahari Terbit - Jepun. Antara impian dari kecil!

Kenapa Jepun? Mungkin sebab generasi lahir 80-an macam aku, membesar dengan kartun dan drama alih suara Jepun. Siapa familiar dengan 'Sommersault' dan 'Lompatan berpusing', sah dia dah tua. Kah kah. Zaman sekolah menengah, selain drama Cina, petang-petang weekend tak sah tak menghadap 'Love Generation', 'GTO', 'Power Office Girls', 'With Love' dan 'Long Vacation'. K-Pop, drama Korea semua ni mana sampai Malaysia lagi time tu.

So, bila member aku, si ND ajak gi Jepun, aku terus 'ON'. Eh jap, pernah ke aku menolak bila orang ajak travel? Hahaha. ND kata kawan-kawan office dia nak ikut. Aku tak kisah pun, bab travel ngan stranger ni aku dah terbiasa. So, bermulalah perancangan 4 gadis pingitan ke Jepun.



Confession time..aku ni bab tiket flight memang bongok skit. Serius, kalau korang tanya bab booking tiket ke, beli seat ke, memang aku tak reti. ND lah orangnya yang beli tiket pergi ke Osaka untuk 4 orang. Time tu tak plan lagi nak balik dari mana. Maybe Okinawa. Or Tokyo. Maybe Sapporo. Jepun kan bosar! Pilihan ada banyak. Yang pasti, 4 tiket ke Osaka-done!

Kitorang dah mula risik-risik iti dan tempat menarik. Suatu hari terborak ngan sorang rakan blogger dan dia cakap dia nak ikut jugak. Aku dah garu kepala. Yelah, bila kita pun orang ajak, takkanlah kita nak ajak orang. Tapi ND dan tiga lagi kawan dia tak kisah, so dari 4 jadilah 5 dara.

Satu je masalah...cik blogger ke-lima ni (aku panggil dia NH jelah ye) tak ada tiket lagi. Hari-hari lah keje kitorang check ticket pergi untuk dia dan tiket balik kitorang semua dari Tokyo. Itulah muktamadnya. KL-Osaka-Tokyo-KL. Planning-done!

Kemelesetan ekonomi menyebabkan plan balik dari Tokyo terpaksa diubah. Tokyo-cancel! Aku dah mula monyok. Sebab Tokyo tu macam tempat wajib pergi kalau ke Jepun. Itinerary terpaksa dirombak. No Tokyo, hanyalah area Kansai yang menjadi persinggahan.

NH cakap dia kenal agent yang boleh offer tiket murah punya. Seperti yang telah aku mention, aku memang seorang noob bab tiket. So, bila NH bagitau yang harga ditawarkan memang murah, so we olls pun dengan excitednya menghulur wang untuk tiket balik. Tiket pergi balik - done!

Dah dapat tiket, kita book rumah lah plak. Hasil perbincangan, kami berlima sepakat memilih rumah melalui AirBnB. Tak nak hotel since kitorang ramai. Lagipun rumah boleh masak. Booking apartment - done! 6 malam, untuk 5 orang.

Website yang simple dan boleh contact tuan rumah terus. Tapi dengar cerita, Jepun akan buat rule baru untuk airbnb ni, so korang check betul-betul ye supaya tak berhadapan dengan masalah.

Makin dekat tarikh nak pergi, bayang tiket balik masih tak kelihatan. Kitorang mula risau. NH paling ketara. So, dia contact agent yang jual tiket flight dan tanya mana tiket kitorang. Dia cakap, ticket open. Lagi seminggu nak pergi, baru dia akan bagi. Kitorang dah keresahan dan tak sedap hati. Walaupun aku noob, tapi kalau tak nampak bayang tiket depan mata, memang tak senang hati. So, kami decide untuk cancel dan mintak refund. NH rasa serba-salah sebab ni cadangan dia, so dia bayar dulu duit kitorang sementara agent yang dia kenal tu bayar balik. Tiket balik -undone. NH langsung takde tiket, pergi mahupun balik.

Kami kembali memburu tiket untuk balik dari Jepun. Menggila check website skyscanner hari-hari. Jauh di sudut hati, aku masih berharap dapat balik dari Tokyo. Manalah tau, kalau murah giler, travel mate aku akan berubah fikiran. Tapi sayang harga nampak macam tak mau turun. Yang murah hanya dari Osaka. Beli sahajalah tiket balik untuk kami berempat sebab masa makin suntuk. Lagipun nak finalise bab penginapan. Kalau nak balik dari Tokyo, kena cepat booking rumah or hotel, mana boleh tunggu last minute. So, KL-Osaka-KL done! Tapi NH macamana?

NH kata, dia akan ikut kami kalau dia dapat refund. Kasihannya aku rasa, sebab NH memang dah excited. Dia antara yang banyak menyumbang untuk itinerary dan info tempat-tempat menarik. Akhirnya NH memutuskan yang dia tak jadi ikut. Dari lima, kami kembali berempat. Sedih, of course lah. Kami berlima dah berjumpa sekali sebelum pergi. Dah jadi kawan. Selama ni kenal NH melalui blog je. Baru berangan nak cuti sekali, tiba-tiba ni yang jadi.

Kami pun contact tuan rumah untuk tukar tarikh dan kurangkan bilangan penghuni. Nasib baiklah mamat tu boleh faham broken English we olls. Apartment-done!

Nak sedapkan cerita, tetiba ND dapat email dari Air Asia. Flight pergi kami ditukar tarikh. Subhanallah, sabarnya lah kitorang, sebab dah booking rumah semua, bukan semudah itu nak tukar. Japanese are very strict! So, terpaksalah contact tuan rumah lagi sekali dan tukar tarikh dan tempoh penginapan. Kena penalti lah kan, tak boleh elak. Bengang gak time ni, tapi mujurlah rasa excited mengatasi segalanya.

Persiapan ke Jepun mula dibuat. Dah ada rumah, senang sikit nak buat itinerary. Tapi tu dia, punyalah banyak option pass train sampaikan tepu otak aku nak buat research. So, korang kalau nak ke Jepun, tolong prepare awal-awal. Tersilap merancang pengangkutan, banyak duit dan masa akan terbazir.

Dah ada flight ticket, itinerary, perancangan pass perjalanan yang akan digunakan, so apa lagi..ke Jepun lah kita!

Nanti aku sambung cerita lagi ye. Ni baru intro. Haha. Sila bertabah!

Buat NH, kitorang harap awak sabar ye. Mungkin takde rezeki nak cuti sama-sama kali ni. In the future siapa tahu. Bumi Allah ni luas. Anggap lah duit refund yang hilang tu rezeki yang Allah nak 'bersihkan' dan ada hikmah yang kita tak tahu.

Siapa NH? Mungkin dia akan dedahkan diri sendiri. Kalau tak, biarlah tinggal sejarah dan pengajaran untuk kita semua agar lebih hati-hati di masa depan.

Nantikan sambungan kisah aku ke Osaka di musim luruh. Thanks for reading!

47 comments:

  1. macam macam dugaan nih..tapi apapon jangan lupa share kat blog pasal travelog g jepun yer..hehe

    ReplyDelete
  2. Rasanya SS kenal sape NH tu... Huh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis JM pun cam dpt hidu siapa NH tu tp biarlah rahsia ye

      Delete
    2. biarlah...itu privacy dia. kalau dia tak kisah baru kita reveal

      Delete
  3. Memang drama sebelum pegi... adehhh

    ReplyDelete
  4. Ya allah berdebar baca entri ni...mcm2 dugaan tp alhamdulillah Sal pun dah selamat blk msia

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak pergi je cerita dah panjang..dah pergi lagi berjela-jela drama kalahkan citer Oshin. Hehe

      Delete
    2. Nah part tu nak tahu sgt 😬

      Delete
  5. Bila kita dah decide utk travel sendiri... Better buat semua sendiri... Agent tu Agent ada syarikat ke? Ke agent ulat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada travel agency katanya. kan..better next time buat sendiri semua

      Delete
  6. Setahu SS laaa... kalu nak beli tix murah dari agent ni... biasanya dia jual tix final call... memang murah... tapi resahlah tunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS jelah tahu, kita tak tahu pun..huhu.memang noob bab tiket

      Delete
  7. Sis JM pegi time spring pun dah cantik gild ni kan autumn mesti lg cantik...tp kan kalau dpt g tokyo lagi besf tau..x pe lah mgkin next time sbb tokyo ni besar kena repeat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau u nak repeat roger lah..teringin nak bertokyo drift..tp naik tren jelah.haha

      Delete
  8. i punya kimono mana? huk huk huk sori terbatuk laaa pulak..almaklum laa tgh demam ;-)

    ReplyDelete
  9. Ke Jepun rupa-rupanya dia! Mana souvenir ni? Ke nak buat GA lagi baru leh dapat souvenir? Tak merasalah akak nampak gayanya...

    Ish, Jepun ni sinonim sangatlah dengan kerja akak, Dik Sal oi ^_^

    Eh, sorry! Baru baca separuh perenggan dah komen sebab tengok jam nak dekat 4.30. I nak chow chin chau dulu. Nanti akak datang baca balik sampai titisan abjad terakhir ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kak MD bukan souvenir Jepun dah penuh rumah ke? amboi, kan ke dari dulu mintak alamat tapi tak bagi pun. penat tunggu

      Delete
    2. Eh, mana ada penuh! Selalu dapat pun makanan Jepun jerk ^_^

      Eh, bukan ke akak dah hantar kat email sekian lama kita berkenalan dulu sampai lah ni Sal tak reply dah terima ke belum!

      Ahah, sajalah tu! Ni mesti akak tak termasuk dalam senarai penerima souvenir. Maklumlah, dah penuh rumah dengan barangan Jepun katanya.

      Napa tak beli rice cracker perisa udang yang sedap gila tu?

      Delete
    3. amboi, mana akak tau saya tak beli? ini baru intro persiapan, pergi pun belum..haha. eh ye ke ada email? ok nanti sy cari

      Delete
  10. macam drama...kami tak banyak drama. best pi ke Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru drama nak pergi, dah sampai lagi banyak drama..haha

      Delete
  11. sape sebut nama zie, Jepun
    woww sal ke Jepun ye, best ye.Nama je blog jepun tp jejak ke sn pun tak pernah, insyaAllah one day..

    ReplyDelete
  12. jgn lupa souvenir zie..hahaa

    ReplyDelete
  13. macam dugaan2 ye nak ke negara matahari terbit.... haih !

    ReplyDelete
  14. Semoga tak de lagi cerita libang libu macam ni...

    ReplyDelete
  15. Btw, kesian NH.. tak pe lah.. there's a rainbow after rain for her

    ReplyDelete
  16. Cepat lahhhh sambung! Gelojoh nak tahuuuu nih! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, gelojoh betul macam hang kebun..haha

      Delete
  17. huhuu.. Sampai jua ke jepun.. Lama tu mengidam.. Bagus la dah smpai.. Cepat lah update story nyer..

    ReplyDelete
  18. Ke Jepun rupanya. Ko ni mesti banyak duit kan Sal. Asyik berjalan jer.

    Baca cerita hang rasa mcm leceh je nak ke obersi ni. Mcm mcm nak kena fikir. Ni yg hakak tak suka ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..saya menyimpan jugak duit kak.biasalah, nak ke negara orang memang banyak pancaroba. tapi berbaloi, takpelah.hehe

      Delete
  19. "Siapa familiar dengan 'Sommersault' dan 'Lompatan berpusing', sah dia dah tua. Kah kah. Zaman sekolah menengah, selain drama Cina, petang-petang weekend tak sah tak menghadap 'Love Generation', 'GTO', 'Power Office Girls', 'With Love' dan 'Long Vacation'."

    sezaman...

    sep sikit...

    #teruterubuzu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS zaman ultraman... hua hua hua

      Delete
    2. haha..mesti pagi-pagi Ahad tunggu ultraman ni.

      ah..teruterubuzu.memory sangat!

      Delete
  20. Haipppp! Tetiba teringat semua lagu Jepun dulu-dulu. Kita sezaman ke Dik Sal? Hahaha...

    Kasihan alahai si NH tu walau siapa dia sebenarnya tak tahu. Mahu tak resah kalau nak travel jauh, tiket kapal terbang pun tak nampak bayang. Mahu tak leh tidur malam. Tapi Sal lenalahkan dah dapat refund, siap mimpi-mimpi lagi itinerary kat Jepun tu ^_^

    Betullah, Jepun tu besar gila! Mana cukup 6 hari jerk. Itulah akak suruh fully utilised visa exemption 90 hari tu tak mahu. 3 bulan dok merana kat Jepun, eh berkelana kat Jepun, mesti best ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berkelana kak..haha. Jepun ni melancong bestlah, nak duduk sana mau pening kepala. semuanya nak cepat aje. baik duduk malaysia. Hujan emas di negeri orang...

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com