Friday, 25 November 2016

Tempozan - Part 2 - Autumn in Kansai

Bersambung dari SINI

Petang tu, lepas dah kenyang, kitorang bergerak ke Osaka Aquarium Kaiyukan. Osaka Aquarium terletak berhampiran dengan stesen tren Osakako. Hari pertama ni kitorang guna Osaka Visitor's Ticket (OVT) bernilai 550 yen. Pass ni boleh guna seharian,  unlimited ride bas dan tren (kecuali tren JR) dalam kawasan Osaka dan boleh dapat diskaun untuk hampir 30 attraction.

Yang bestnya Hiro, tuan rumah kitorang bekalkan kitorang dengan pocket Wi Fi, so senang nak gunakan Google Maps. Terutama dari stesen tren ke attraction yang kita nak pergi. Sebab kadang-kadang signboard 'hilang'. Tapi nak tanya orang pun senang jugak. Sebab orang Jepun ni friendly dan helpful.

Contohnya, nak ke stesen Namba dari rumah kitorang. The thing is, area rumah kitorang ni jalan kecik je dan merupakan kawasan yang padat. Bukan takat rumah, tapi ada restoran, kedai baju, minimart, kelab malam, hotel bajet, hotel mewah..semua dekat-dekat. You think KL is messed up? Hahaha. Sini lagi pening. Dengan bantuan orang awam, kami berjaya cari jalan ke stesen Namba. Tapi kali ni masuk ikut entrance lain. Tak kisahlah kan, janji jumpa subway.

Pengalaman kali pertama naik subway di Jepun. Orang Jepun ni berdisiplin. Kalau nak kena pandang pelik, cubalah tak beratur. Lepas tu diorang sabar bagi orang keluar dulu. Nak hilangkan boring dalam train aku suka tengok poster iklan diorang pastu cuba teka tu iklan apa.


Tak semua station ada announcement in English. Kena alert jugak. Sedap betul dengar suara awek Jepun. Lembut je. Hujung ada des, des. Bukan deh tau..tu Jepun kacuk Kelantan.


Turun je stesen Osakako, ikut sahaja signboard ke Kaiyukan. Dari jauh dah nampak Ferris Wheel Tempozan ni.



Dah sampai Aquarium, beli tiket dulu. Harga 2,300 yen. Aquarium ni dekat pelabuhan. Memang sejuk disapa angin bayu membawa diriku. Dari Aquarium ni, ada feri yang link ke USJ, 15 minit sahaja.

Memandangkan kitorang pergi hari Khamis, so orang tak berapa ramai walaupun dah lewat petang.

Kaiyukan ni one way affair. Mula-mula masuk tu dah kagum dengan display diorang. Kalau ikut official website, ada lebih kurang 300 spesis hidupan dipamerkan di sini. 


Ikan paus ngan jerung pun ada.  Aku dok membayangkan apalah jadi kalau ikan-ikan ni mengamuk pastu langgar cermin tu sampai pecah. Erm..tulah akibat banyak sangat tengok movie.


Susah nak ambil gambar segala jenis ikan yang ada tapi bagi aku Kaiyukan ni memang impressive. Kalau kalian pencinta haiwan bolehla singgah.

Cermin yang digunakan memang tebal. Patutlah kepala pening bila tengok lama-lama.

Lama jugak kitorang dalam Kaiyukan ni. Hampir dua jam. Keluar  tengok langit dah gelap sebab pukul 5 dah malam. Kesejukan pun dah mula mencucuk tulang. Apa lagi, berlari masuk Tempozan Marketplace betul-betul sebelah Kaiyukan. Aku pernah baca kat sini selalu buat food fair lah, jual local arts lah, tapi mungkin sebab weekdays, apa pun takde. Nak singgah makan kat food court pun tak nampak apa yang halal dan diyakini. Dalam ni ada indoor Legoland, so peminat Lego can go check it out.

Awal lagi nak beli souvenir. Tapi sebenarnya takde mood shopping pun


Keluar Marketplace nampak Ferris Wheel. Ferris Wheel ni masuk kategori 'tak confirm pergi', kalau tak memang kitorang ambil Osaka Amazing Pass 2 Days, boleh masuk free. Selain dari faktor cuaca, faktor keletihan dan tetiba ketaq lutut pun diambil kira. So, kitorang just pakai OVT je. Tu pun aku tak perasan, pakai OVT boleh dapat harga 700 yen. Kitorang bayar 800 yen.

Aku ni takut jugak naik Ferris Wheel gini. Dahlah IN, ND ngan NS ajak naik yang transparent car. Bayangkan boleh nampak bawah. Roller coaster takpe, sebab laju. Ferris Wheel ni slow kemain. Terseksa jiwa raga nak habiskan satu round. Time giliran kitorang dah start hujan renyai. Tapi masa kat dalam tu takdelah rasa goyang. Mungkin sebab kitorang duduk statik. Keras je situ. Dari dalam ni boleh nampak area Tempozan dari atas. Boleh nampak betapa padatnya rumah-rumah di Jepun. Lagi best, boleh nampak betapa advance jaringan jalan raya dan keretapi diorang. Tetiba hakak teringat cerita Ultraman. Kah kah.

View dari dalam Ferris Wheel

Habis satu round, aku tanya travel mate aku, nak ke mana? Ada lagi tempat dalam itinerary kitorang hari tu iaitu Dotonbori dan Shinsaibashi Streeet, tapi masing-masing dah keletihan. Lapar pun ye jugak. Biasalah, cuaca sejuk. Dahlah excited nak keluar sampai lupa bawak bekal.

Dari Ferris Wheel, kitorang jalan balik ke Osakako train station. On the way tu singgah mini market tengok apa yang boleh dimakan. Kat Jepun ni nak beli ayam or daging memang a big no no lah, tak tau status halal cmane. Tapi kalau nak beli seafood dan sayur OK je. Paling penting....jangan convert. Hihi.

Dalam train on the way ke Hommachi, ada this guy from Malaysia tegur. Sakan lah kitorang borak. Dia datang Osaka ngan member, tapi dia keluar sorang je. Dia suggest tempat makan halal kat Kyoto dan kat mana shopping best. Hambik kau, dia belikan beg LV untuk mak dia OK! Dia kata pre-loved. Aku rasa dia beli first hand sebab beg kertas pun tulis LV tapi nak merendah diri. Lupa nak tanya nama dan nombor telefon. Hehehe.

Kitorang selamat sampai ke Namba, dan kali ni berjaya jumpa exit yang sepatutnya. Yay!! Ikut print out Google Street View yang Hiro dah buatkan. Still ada sesat sikit, tapi takdelah makan masa macam waktu sampai.

Sampai rumah, mandi dan makan. Almaklumlah tak mandi dari KL. Kah kah..tak senonoh perangai. Negara sejuk bolehlah kan!

Dah kenyang, apa lagi mau bikin. Tidurlah kan. Hari kedua di Osaka, lagi banyak nak terjah ni.

Jumpa next entry. Thanks for reading!

Monday, 21 November 2016

Fantastic Beasts - is it really that fantastic?

My philosopy is that when you worry, your suffering is twice

Lama rasanya aku tak tengok wayang. Sangat lama. Tercetusnya idea aku untuk tengok 'Fantastic Beasts and Where to Find Them' ni pun sebab member aku cancel plan karok last minute. Alang-alang aku dah siap, takkan nak duduk rumah je. So, next thing I know, aku dok layan movie ni sorang-sorang kat TGV KLCC. Dating dengan diri sendiri apa salahnya. *batuk* forever *batuk* alone


Filem terbitan Warner Bros ini diinspirasikan dari novel dengan tajuk yang sama karya penulis terkenal J.K Rowling. Ia diarahkan David Yates, pengarah francais filem-filem Harry Porter sebelum ini.

Berlatarbelakangkan tahun 1920-an, filem ini mengisahkan Newt Scamander, lakonan Eddie Redmayne yang singgah di New York dalam perjalanan ke Arizona. Newt merupakan seorang pengkaji binatang-binatang ajaib dalam dunia ahli sihir. Kehadiran Newt di New York kebetulan diikuti siri-siri kejadian menggemparkan di mana 'bayangan hitam' menyebabkan kerosakan rumah dan jalanan. Mary Lou (Samantha Morton) percaya yang ia adalah perbuatan sihir dan cuba membongkar kehadiran ahli-ahli sihir yang bersembunyi di serata kota New York.

Dalam satu kekecohan, Newt telah tertukar bagasi dengan seorang lelaki bernama Jacob Walowski (Dan Fowgler) dan menyebabkan makhluk-makhluk ajaib dalam bagasi Newt terlepas. Dalam usaha Newt mencari kembali makhluk-makhluk tersebut , dia terpaksa meminta pertolongan Jacob yang merupakan seorang muggle iaitu manusia tanpa kuasa sihir. Situasi ini menarik perhatian dua beradik, Tina (Katherine Waterstone) dan Queenie (Fine Frenzy) yang juga merupakan ahli sihir seperti Newt.


So..nak tau berjaya ke tidak Newt cari balik makhluk-makhluk ajaib dia yang terlepas dan siapakah dalang sebenar di sebalik 'bayangan hitam' dahsyat yang menakutkan warga New York, korang kenalah tengok sendiri.

Filem ni memang fantastic bagi aku. Typical Harry Porter style. Permulaan yang light, ada elemen comel dan kelakar dan slowly develop ke konflik yang lebih berat dan deep. Pelakon semua memainkan peranan yang baik. Aku memang peminat Eddie Redmayne sebab aku rasa lakonan dia hidup dan dia ada penampilan menarik walaupun tak sekacak pelakon British lain. Ah..must be his accent. Cuma watak Collin Farrel sebagai Mr.Graves buat aku teringat pada watak dia dalam Fright Night.

Sinematografi dan CGI tak payah dipertikaikan, filem macam ni memang makanan pengarah-pengarah seni dan special effect di Hollywood. Peminat filem-filem fantasi pasti akan suka filem ni lagi-lagi peminat Harry Porter kerana watak Newt pernah disebut dalam buku dan filem tersebut. Tapi yang tak pernah tengok pun tak ada masalah nak faham.

So, where can I find myself a Niffler?

Hope you enjoy my review! Nanti dah tengok share lah ye best ke tidak. Till then, thanks for reading!

Wednesday, 16 November 2016

Lost in Translation - Part 1 - Autumn in Kansai

Assalamualaikum semua! OKlah, jom cerita pasal trip aku ke daerah Kansai di Jepun. Kansai meliputi Osaka, Kyoto, Nara dan Kobe. Sumber : Japan Guide . Dari KL, kami naik flight Air Asia direct ke Kansai Airport (KIX).

Kitorang dah biasa jumpa sebelum pergi, so takdelah drama 'Cinta Pandang Pertama' walaupun asalnya aku cuma kenal ND. Flight kitorang kul 1 pagi, so dalam pukul 10 malam dah berkumpul di KLIA 2.

Urusan check in luggage berjalan lancar dan walaupun ada orang kata list barang aku bawak tak ubah macam nak angkut satu rumah, tapi luggage aku tak sampai 10 kg pun. Hihihi. So, macam biasalah, bagi peluang travel mate lain tumpang.

Dalam flight, peramugari Air Asia akan bagi Disembarkation Card ni untuk diisi. Rupanya ada depan belakang.


Selain dari tu, diorang akan bagi ni jugak : Custom Declaration Form. Boleh refer sini untuk sample dan apa yang dibenarkan atau tidak untuk dibawa.



Makanan jatuh dalam category restricted and since kitorang bawak pek makanan Brahims, Dendeng, Sambal Ikan Bilis etc, aku suruh travel mate aku tick 'Yes' dekat soalan 1(1). Benda macam ni simple je bagi aku. If tak sure, tick Yes. Walaupun ada travel agent yang kitorang jumpa dalam flight cakap tick 'No'.

Oh ye, untuk perfume tu aku tulis aku bawak 2 oz. Aku pun tak faham sebenarnya. Perfume yang macamana? Dengki betul orang nak wangi. Hihi.

Dalam flight, aku terpaksa berlawan dengan kesejukan dan menyalahkan diri sebab tinggalkan Down dalam luggage. Sweater aku tak mampu menghangatkan tubuh kerdilku ini. Ewah! Tapi aku lagi risaukan ND since dia semput. Hakak perati je dari jauh. IN dengan NS tak payah cerita lah, tido lena. Tapi aku tido dalam dua tiga jam je. Mungkin sebab flight tengah malam, pastu beralih cuaca dari negara panas berdenting ke sejuk berangin. Rabak mata!

Walaupun ngantuk, makan tetap makan.. Alas perut pukul 5 pagi. 

Perjalanan mengambil masa 7 jam. So, pukul 9 pagi waktu Jepun (diorang awal sejam), kami selamat mendarat di Kansai International Airport (KIX). Alhamdulillah. Sempat aku telan sebiji Clarinase sebab hidung dah start meleleh, tak best la nak mengadap imigresen Jepun nanti. Lagipun, dengan isu Zika lah apalah, aku takut pegawai kat airport ingat aku tak sihat pulak. Dah panjang ceritanya.

Aku tak ingat aku baca kat mana, tapi ada blogger yang pernah gi Jepun quote 'Malaysian kalau pergi Jepun, tak jakun, tak sah!'. Memang sungguhlah. Keluar je dari kapal terbang dah nganga tengok keadaan luar sebab nampak laut je! ND bagitau yang KIX ni atas pulau buatan. Kau mampu, airport atas pulau! Punyalah dahsyat teknologi Jepun. Ni dah macam iklan TOP!

Dekat imigresen je sangkut sikit, sebab kitorang tulis alamat tak penuh kat disembarkation card. Apa lagi, mencuka la pakcik Jepun tu. So, korang tulis alamat homestay/ hotel biar penuh. Nak selamat, print out macam kitorang. So kalau dia tak faham, bagi dia baca sendiri. Golden tips : Stay together. Kena tanya apa-apa, jawab je dengan jujur. Tapi sayang Dendeng kena rampas. Oh sedihnya. Dahlah sekilo! Yang lain Alhamdulillah lepas. Maybe sebab bau dendeng yang kuat. Dah selamat diorang buat sushi gamaknya! Hahaha.

Keluar dari imigresen, time tu rasa nak lompat-lompat sebab berjaya menjejakkan kaki di bumi Jepun. Sebuah impian dari kecil yang akhirnya terlaksana. *Drama queen* Kat airport ni, situasi biasa kalau ada pegawai polis approach kau dan interview kau sikit-sikit. Oh ye, orang Jepun ni tak suka kau main handphone time borak. Terkujat aku kena tanya 'What are you looking for?'. Padahal aku dok guna free Wi Fi nak wasap family cakap dah sampai. Cuak kejap kena tegur ngan polis macam tu. Settle 'interview', kami pun bergerak ke Tourist Information Centre untuk beli segala pass yang patut.


Boleh je nak beli pass later atau beli asing-asing tapi since aku malas menyusahkan diri, aku beli je kebanyakan pass yang aku nak kat sini. Dah beratur lama-lama takkan nak beli sikit je kan.

Dah beli pass, buat pit stop kat toilet. Jadi jakun pulak tengok toilet guna button. Nak air kuat, nak slow, nak panas, nak sejuk, nak keluar bunyi..semua boleh pilih. Toilet seat pun ada heater. Dahsyat Jepun toilet pakai elektrik. Pastu tisu wajib buang dalam mangkuk tandas. Which is rare, aku biasa buang dalam tong sampah takut tandas tersumbat.

Pastu naik tingkat dua plak, tukar pass JR yang kitorang beli kat Malaysia. Pass kitorang beli ni bukan yang naik Shinkansen tau, tapi JR pass biasa. Nak sembang pasal JR ni aku takut salah. Korang baca sini : JR PASS

Semua orang nak cepat. Stress betul.

Dah settle semua, kitorang pun bergerak ke area apartment kitorang di Namba, Osaka. Dari KIX ada banyak pilihan transportation. Bergantung kepada mana korang nak pergi. Nak naik bas boleh, naik teksi boleh, tapi we olls naik train sebab ada yang direct. Tak payah tukar-tukar.

Kos : 1, 130 yen seorang untuk Nankai Limited Rapit Express. 35 minit sahaja. Nak naik Airport Express harga 920 yen tu pun OK je sebab beza masa only by ten minutes. Just that Limited Rapit lagi selesa dan confirm ada seat. Kami pilih Rapit Express kononnya nak cepat sampai. Hurm..cepatlah sangat!

Keadaan dalam tren Nankai Limited Rapit Express. Memang selesa. Rasa nak tidur, tapi takut terlepas stesen.

Nampak macam senang je kan? Hahaha. The moment kitorang turun kat Nankai-Namba station adalah permulaan segala drama.

Mata dah melilau kiri kanan cari Exit 25 berdasarkan map yang tuan rumah, Hiro-San bagi. Bayang no. 25 tak nampak, so ikut je nombor apa ada. Tanya direction tapi pastu sesat jugak. Jam di dinding terus berdetak ahhhhh. Kakiku juga terus berjalan. Tik tok tik. Adoi, dalam stesen keretapi dah sesat! Kau nak duduk seminggu kot kat Jepun ni!

Somehow kitorang sampai ke entrance Namba City Mall. Berdasarkan research aku, kat situ ada prayer room. Kaki pun dah nak tercabut, apa kata solat dulu. Nak solat kena mintak kunci kat Information Counter. Mungkin nak jaga kebersihan dan takut orang salah guna. Time tu dah almost pukul 1. Check in time kitorang pukul 3. Prayer Room Namba City Mall ni bersih dan selesa walaupun kecil.

Dah solat, ikut direction staf kat information counter untuk cari stesen cab sebab dah tak larat mengukur stesen Namba. Aku rasa kitorang berpusing dalam stesen tu je dekat setengah jam. Stesen Namba ni kus semangat besarnya. Pastu bersambung dengan 3 shopping mall! Time ni lapar, ngantuk, letih..semua perasaan ada. Nampak 7 eleven, singgah beli Onigiri. Menyesal tak makan awal-awal kat airport.


Aku tak masuk 7 Eleven ni, duduk luar jaga beg. Dalam hati heran sebab travel mate aku yang lagi 3 orang tu lama bebenor kat dalam. Rupanya dok mintak tolong staf kedai tolong pilihkan Onigiri telur ikan dan Salmon untuk kitorang sebab semua tulis bahasa Jepun.

Masuk cab, lagi satu masalah. Driver teksi cakap Jepun, kitorang cakap Inggeris. Tunjuk alamat, dia tak tau. Nasib lah aku ikut ajaran Blogger SS, print flash card siap gambar dan tulisan bahasa diorang. Tu pun dia still tak faham. Then aku tunjuk gambar dan nama restoran paling dekat dengan apartment kitorang. Mujur lah dia tahu. Phewww...lega!!

Kos teksi : 680 yen

 Rasa asing sangat kat sini. Oh Mak, anakmu ini kat mana entah!

Dah sampai restoran yang dia cakap tu, kitorang kena gi amik kunci plak kat satu kedai ni. Pusing-pusing cari kedai dah macam treasure hunt! Dah dapat kunci, bayang rumah still tak nampak. Setelah puas sesat keluar masuk kedai tanya direction sambil baca peta.. guess what!



Jumpa rumah! Yay!!!



Maka terhegeh-hegeh lah kami mengheret beg ke apartment yang terletak di tingkat tujuh. Nasib ada lif. Lif pun cakap Jepun.

Rumah Hiro ni kecik je. Ko tak payah tanya gambar lah, sebab masing-masing dah keletihan terus cari port landing tak sempat blogger suam-suam kuku ni nak snap gambar.  Rumah yang moden. Ada dua set katil double decker, meja satu dan almari. Ada dapur, peti ais dan microwave. Minimalist- very Japanese style. Nasib baik tak kena tidur dalam almari cam Doraemon!

Time tu dah nak dekat pukul dua, tapi tengok rumah macam dah siap kemas je kitorang terus check in diri sendiri. Hehehe. Apa-apahal pun, makan dulu. Keluarkan segala sambal yang ada, makan dengan Onigiri (Time ni teringat jugak dendeng yang dirampas. Sob sob)

Mana pernah aku makan benda ni seumur hidup

Tengoklah orang kampung, bukak pembalut pun salah. Dah jadi pelik makan nasi tu dulu baru makan seaweed. Patut makan sekali. Lantaklah nak...janji kenyang!

Dah siap makan, kitorang pun siap-siap nak keluar. Plan asal lari lebih 3 jam. Stress la jugak bila kau yang buat itinerary. Takpe, walaupun badan penat, tak mungkinlah nak baring je kat rumah, kan. Misi hari ni, menjelajah Osaka. Ada apa kat Osaka? Sesat lagi tak? Nak tau, tunggu next entry ye. Thanks for reading!

Friday, 11 November 2016

Cadangan topik

Ada banyak benda boleh sembang...



1. Donald Trump adalah presiden baru United States. Apa akan jadi pada Amerika? Apa akan jadi pada dunia? Fuhhh...menarik kalau ajak borak ni.

2. Elly Mazlin tarik diri dari Gegar Vaganza. Mana perginya Ely Mazlein yang boleh buat hati kering je masa kena kecam nak jadi klon Siti Nurhaliza suatu masa dulu? Poyolah sejak bila pandai sentap? Macamana eja Eli Mazlin yang sebenarnya?


3. Liverpool top of the table. Sampai bila? Ada peluang ke jadi juara season ni? Aku rasa peluang cerah. Same old mantra every year. Kah kah.

4. Aku baru balik dari Jepun by the way. Nak dengar cerita aku tak?

5. Piala AFF Suzuki 2016 dah nak mula. Agak-agak Malaysia boleh menang? Ke kau rasa FAM tu baik bungkus je masuk tong sampah.




Punya banyak topik. Bila aku nak kahwin jugak yang kau nak tanya. Buang masa.

Thursday, 10 November 2016

Percutian musim luruh di Osaka - Apa yang aku bawa

Assalamualaikum dan Konnichiwa! Sebelum aku share pasal travel aku ke Jepun, aku nak cerita dulu pasal persiapan ke sana.

1. WAJIB
  • Passport - valid 6 bulan dari tarikh korang kembali ke Malaysia. Sewaktu artikel ni ditaip, rakyat Malaysia tak perlukan visa untuk ke Jepun. So, tenang aje.
  • Tiket flight. Jemput baca drama flight ticket kitorang untuk panduan. Hihihi
  • Wang tunai bergantung kepada nafsu makan dan shopping kalian. Yang penting, cukup untuk beli pass train dan duit emergency. Aku juga bawa sampul duit raya untuk asingkan duit ikut keperluan.
Ni nak pergi melancong ke nak pergi beraya? Rilekslah..aku cuma bawa sepaket saja. Gambar recycle Syawal lepas.
  • Ubat-ubatan yang sepatutnya. Paling penting bagi aku adalah Gelusil (pil Charcoal) , Panadol dan Clarinase (ubat selsema tak mengantuk).
  • International adapter, powerbank, charger, kamera, extra memory card etc. Barangan elektronik aku handcarry. Masa aku pergi ni, Samsung Galaxy Note 7 tidak dibenarkan bawak naik flight Air Asia. So, if ada, tinggalkan di rumah sebelum kalian menangis mintak kesian kat kaki staf berskirt merah.
2. Luggage

Mana-mana orang yang pernah pergi Jepun akan bagitau benda ni : kena banyak berjalan dan turun naik tangga. Jadi, tak perlu bawa luggage besar. Sedar diri yang aku tak larat dan takut tersungkur di pintu train, aku breakdown kepada beberapa beg. Satu beg troli saiz kecik, satu backpack besar sikit dari beg sekolah dan beg canvas saiz sederhana untuk handcarry. Badan lebih balance berbanding heret satu beg besar.

3. Pakaian

Aku pergi Osaka di penghujung bulan Oktober. Masih awal autumn (musim luruh). Aku tak pernah ada pengalaman autumn trip di mana-mana negara empat musim, jadi aku cuma andaikan yang pastinya ia musim yang berangin. Tapi, hasil pembacaan dari blog dan trip advisor, ramai mengatakan yang autumn di Osaka tak ubah macam duduk dalam aircond separa kuat. Selesa dengan hanya sweater nipis.

Pengalaman menggigil di Melbourne mengajar aku yang aku kena bersedia sebab kesejukan akan menyebabkan mood hilang dan rasa nak duduk dalam bangunan atau kenderaan sahaja. Travel mate aku, ND kerap check weather forecast sampaikan 3 hari nak pergi baru aku decide nak bawak pakaian macam mana.

Tau kenapa aku pening kepala? Suhu yang kerap berubah. Contohnya siang suhu 20 darjah, tapi malam mampu drop sampai 9. Pastinya kami akan keluar dari pagi sampai ke malam, adatlah kalau melancong. So, pakaian macam mana yang sesuai? Aku guna tips ni : Layering.


Aku bawa Ultra Light Down ala Uniqlo, tapi aku punya murah sahaja, aku beli di Decathlon, harga dalam RM 120. Asalnya, hanya ND yang nak beli, tapi nafsu membuatkan aku tumpang sekaki. Padahal aku dah pau jaket tebal anak saudara aku, winter coat pun aku ada. Kenapa Down? Sebab boleh digulung masuk dalam backpack dan boleh dibuka atau dipakai bergantung pada keadaan. Aku juga bawa satu sweater biasa.

Pakaian harian aku bawak sikit sahaja, sebab apartment kitorang ada mesin basuh.  Selain tu, aku bawa 2 seluar jeans. Mohon jangan bawa seluar nipis macam palazzo atau dari kain cotton. Even dengan thermal wear pun takut korang tak mampu menahan sejuk.

Bawa stokin lebih, sebab kaki akan busuk woi. Kalau seketul manusia paranoid spesis aku bolehlah bawa kasut extra sepasang. Pakai sport shoes or boots. Sukatilah janji selesa. Nak ikut awek Jepun pakai heels pun boleh, tapi pastu kalau kaki blisters jangan nangis kat aku ek. Psst..orang kat Jepun bergaya, so kalau selama ni korang malu nak dress up, kat Jepun lah tempat nak acah hijabista or trendsetter. Kalau nak nampak variety bila bergambar (mostly gambar in sweater or coat je nanti), bawaklah banyak tudung. Yang senang gosok. Aku bawak bawal sebab aku bawal diehardlover. Tapi pastu menyesal. Kah kah. Brooch dan peniti bawak lebih. Kat sana takde jual.

Kalau perlu, bawaklah long john. Aku malas sebab nanti spend lama pulak masa kat tandas. Hakak ni dahlah kuat membese bak kata orang Johor. Inner tu terpulanglah, if mampu belilah yang heat tech tu. Cari yang berkualiti, so tahan lama. Kalau takde, inner dan singlet biasa pun boleh. Tak perlu spend banyak. Benda pakai dalam je pun

4. Makanan

Memandangkan aku sibuk bab itinerary dan transport, aku serahkan soal makanan dan cuaca pada travel mate aku yang lain. Currency Jepun yang tinggi membuatkan kami cuba elakkan makan dekat luar. Jadi, kami bawa banyak bekalan makanan dari Malaysia.

Dengan bantuan Brahims, anda mampu menikmati Beriani Kambing di bumi Samurai. 

Oh ye, tak perlu bawa periuk nasi sebab dari cerita orang, alatan elektrik dari Malaysia tak dapat berfungsi di Jepun kerana watt berbeza. Walau dengan bantuan international adapter.

Kami bawa Maggi, pek makanan Brahims, biskut, three-in-one, tuna, sardin, sambal ayam penyet, sambal ikan bilis dan dendeng. Jepun kurang strict bab makanan dibawa masuk, tapi bab meat or poultry product ni bergantung pada luck. Ni aku akan cerita lebih lanjut nanti. Tapi nak selamat, bawaklah produk berasaskan ikan. Nasi senang cari di Jepun. Makanlah onigiri, ataupun nasi ready to eat boleh beli di 7Eleven atau mini mart.

5. Barang-barang lain
  • Hanger. Aku selalu bawak hanger bila travel, tak kisahlah jauh atau dekat. Mak aku ajar.
  • Toiletries - pun OK if nak beli sana. Untung lebih kalau korang pengguna skincare Jepun. Shiseido dan SK II jual kedai biasa je kat sana.
  • Raincoat/payung - kat Jepun mahal
  • Hand lotion
  • Mafla or shawl untuk tahan sejuk - aku menyesal tak bawak mafla bola aku. Sob sob. 
  • Glove
Tapi aku rasa basic necessities takde masalah beli kat sana. Harga tak beza banyak. Manalah tau pas pakai kulit putih macam orang Jepun. Kah kah. Cari kedai 'Tax Free Shop' tau. GST Malaysia pun kau dah sedih nak bayar, nak bayar kat kerajaan Jepun buat apa.

6. Itinerary dan plan transport pass

Rancang perjalanan anda dengan baik terutama kalau korang pergi lebih dari satu daerah di Jepun. Memilih transport pass di Jepun sangat tricky, so buat research awal. Bab ni bergantung kepada tempat penginapan dan tempat korang nak pergi.

Sekian perkongsian aku. Kalau ada apa-apa tetiba teringat aku add on later ye. Yang penting nak ke Jepun ni kena bawak doa banyak-banyak, bersedia fizikal dan mental dan hati yang terbuka. Have fun, sebab Japan memang seronok!

Tak percaya? Tunggu aku update entry ye. Thanks for reading!

Saturday, 5 November 2016

Krabi Part 7

Assalamualaikum semua! Dalam pada aku excited nak sambung kisah Jepun, kisah di Krabi jangan dibiar berkubur tanpa nisan macam kisah Melbourne. Hehehe.

So, marilah kita iklan Thailand sekejap. Lagipun, korang gak kata iklan Thai best-best ye tak.

Petang tu, pas rest sekejap, kitorang keluar jalan-jalan cari makan dan cari souvenir. Makan jelah kerja kalau kat Krabi ni. Mentang-mentang senang cari yang halal.




Kitorang makan ni, aiskrim kelapa. Stail Sangkaya la, tapi jauh lagi murah dan sedap. Menyesal beli satu je. Haish.

Pastu merayau cari souvenir. Macam-macam choice ada. Standby duit je.


Senja berlabuh, kita layan rona jingga di Pantai Ao Nang. Ayat novel sangat kau..

Satu tabiat aku kalau gi tempat orang, aku suka naik public transport yang dianggap icon tempat tu. Kalau Thailand, mestilah tuk tuk. Aku pun memujuk ND ngan SR naik tuk tuk. Tapi nak ke mana? Malas nak pergi jauh, dan belum rasa nak balik hotel lagi. Then, aku teringat yang kitorang ada lalu McDonald on the way ke pantai so aku request naik tuk tuk ke sana.

Mujurlah kawan-kawan aku sudi melayan perangai aku yang entah apa-apa. Haha. Cukuplah duduk atas tuk tuk beberapa minit. Janji, lepas hajat. Eh..sampai hajat! Tak singgah pun McD tu, nak buat landmark je. Takkan naik pusing-pusing town tak tentu hala.


Kitorang dinner kat sini



Aku order ni - Somtum! Antara makanan tradisi Thailand. Sedap, tapi cepat kenyang mugkin sebab mi dia kenyal. Nak makan kena gaul sekali dengan taugeh, serbuk cili semua tu. Aish, taip ni pun boleh terasa dalam tekak lagi. Sedap!

Pas makan, merayap lagi. Sebab malam tu aku ada plan. Cuma plan tu mustahil nak ditunaikan immediately lepas makan. Mau muntah hijau!

Dah penat merayap, aku ngan SR pun menunaikan wishlist terakhir iaitu massage! Pusat urut kat Krabi ni bersepah-sepah. Kali ni kitorang massage badan. Since ND dah ngantuk, dia balik bilik dulu. Aku ngan SR gi massage kat depan hotel je. Ala, harga lebih kurang. Tak kuasa aku nak survey bagai.


Time tengok tilam ni mata dah separa ngantuk. Tapi Thai massage memang takde peluang nak tidur. Di lipat-lipatnya badan aku macam yoga. Nasib baik lah yang massage tu badan kecik macam aku je. Kalau tak jadi pancake le hakak.

Dah massage, kita balik bilik lah tidur dan packing barang. Nasib baik muat beg aku nan satu. Korang jangan terperanjat beruk mat yeh kalau travel ngan aku. Aku memang jenis travel light tahap gelandangan punya. Sebab aku ni ada masalah tak larat bawak beg berat-berat dan besar. Apatah lagi berat aku macam budak darjah enam, cukuplah carry beg yang besar sikit dari beg sekolah.

Macamana aku manage? Nak aku story ke? Tak payah la, aku jenis tak pandai bergaya, cuma rajin bab basuh baju. Sesetengah orang nak nampak cantik dalam gambar, so tak suka repeat baju. Aku ni pakai apa pun rupa tang tu jugak, so malaslah nak try hard. Kah kah.

Pagi esoknya, kitorang gi breakfast kat kedai yang sama. Memang sedap nasi kerabu dan nasi lemak kedai acik tu. Hot cocoa dan green tea dia pun sedap. Green tea Thailand ni unik tau. Nyesal tak beli buat souvenir! Gambar? Poyo plak gi breakfast pun nak heret kamera dan handphone.

Kitorang ke airport naik shuttle cab. Staf kat hotel tolong book. Shuttle amik betul-betul depan hotel dan direct ke airport.

Urusan imigresen berjalan lancar. Selamat tinggal Thailand! Ada rezeki nak ke sini lagi!

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5 
Part 6

Thursday, 3 November 2016

Jepun - Impian yang...

Assalamualaikum semua! Rindu I tak? Ke mana aku menghilang? Mana lagi kalau tak ke Negara Matahari Terbit - Jepun. Antara impian dari kecil!

Kenapa Jepun? Mungkin sebab generasi lahir 80-an macam aku, membesar dengan kartun dan drama alih suara Jepun. Siapa familiar dengan 'Sommersault' dan 'Lompatan berpusing', sah dia dah tua. Kah kah. Zaman sekolah menengah, selain drama Cina, petang-petang weekend tak sah tak menghadap 'Love Generation', 'GTO', 'Power Office Girls', 'With Love' dan 'Long Vacation'. K-Pop, drama Korea semua ni mana sampai Malaysia lagi time tu.

So, bila member aku, si ND ajak gi Jepun, aku terus 'ON'. Eh jap, pernah ke aku menolak bila orang ajak travel? Hahaha. ND kata kawan-kawan office dia nak ikut. Aku tak kisah pun, bab travel ngan stranger ni aku dah terbiasa. So, bermulalah perancangan 4 gadis pingitan ke Jepun.



Confession time..aku ni bab tiket flight memang bongok skit. Serius, kalau korang tanya bab booking tiket ke, beli seat ke, memang aku tak reti. ND lah orangnya yang beli tiket pergi ke Osaka untuk 4 orang. Time tu tak plan lagi nak balik dari mana. Maybe Okinawa. Or Tokyo. Maybe Sapporo. Jepun kan bosar! Pilihan ada banyak. Yang pasti, 4 tiket ke Osaka-done!

Kitorang dah mula risik-risik iti dan tempat menarik. Suatu hari terborak ngan sorang rakan blogger dan dia cakap dia nak ikut jugak. Aku dah garu kepala. Yelah, bila kita pun orang ajak, takkanlah kita nak ajak orang. Tapi ND dan tiga lagi kawan dia tak kisah, so dari 4 jadilah 5 dara.

Satu je masalah...cik blogger ke-lima ni (aku panggil dia NH jelah ye) tak ada tiket lagi. Hari-hari lah keje kitorang check ticket pergi untuk dia dan tiket balik kitorang semua dari Tokyo. Itulah muktamadnya. KL-Osaka-Tokyo-KL. Planning-done!

Kemelesetan ekonomi menyebabkan plan balik dari Tokyo terpaksa diubah. Tokyo-cancel! Aku dah mula monyok. Sebab Tokyo tu macam tempat wajib pergi kalau ke Jepun. Itinerary terpaksa dirombak. No Tokyo, hanyalah area Kansai yang menjadi persinggahan.

NH cakap dia kenal agent yang boleh offer tiket murah punya. Seperti yang telah aku mention, aku memang seorang noob bab tiket. So, bila NH bagitau yang harga ditawarkan memang murah, so we olls pun dengan excitednya menghulur wang untuk tiket balik. Tiket pergi balik - done!

Dah dapat tiket, kita book rumah lah plak. Hasil perbincangan, kami berlima sepakat memilih rumah melalui AirBnB. Tak nak hotel since kitorang ramai. Lagipun rumah boleh masak. Booking apartment - done! 6 malam, untuk 5 orang.

Website yang simple dan boleh contact tuan rumah terus. Tapi dengar cerita, Jepun akan buat rule baru untuk airbnb ni, so korang check betul-betul ye supaya tak berhadapan dengan masalah.

Makin dekat tarikh nak pergi, bayang tiket balik masih tak kelihatan. Kitorang mula risau. NH paling ketara. So, dia contact agent yang jual tiket flight dan tanya mana tiket kitorang. Dia cakap, ticket open. Lagi seminggu nak pergi, baru dia akan bagi. Kitorang dah keresahan dan tak sedap hati. Walaupun aku noob, tapi kalau tak nampak bayang tiket depan mata, memang tak senang hati. So, kami decide untuk cancel dan mintak refund. NH rasa serba-salah sebab ni cadangan dia, so dia bayar dulu duit kitorang sementara agent yang dia kenal tu bayar balik. Tiket balik -undone. NH langsung takde tiket, pergi mahupun balik.

Kami kembali memburu tiket untuk balik dari Jepun. Menggila check website skyscanner hari-hari. Jauh di sudut hati, aku masih berharap dapat balik dari Tokyo. Manalah tau, kalau murah giler, travel mate aku akan berubah fikiran. Tapi sayang harga nampak macam tak mau turun. Yang murah hanya dari Osaka. Beli sahajalah tiket balik untuk kami berempat sebab masa makin suntuk. Lagipun nak finalise bab penginapan. Kalau nak balik dari Tokyo, kena cepat booking rumah or hotel, mana boleh tunggu last minute. So, KL-Osaka-KL done! Tapi NH macamana?

NH kata, dia akan ikut kami kalau dia dapat refund. Kasihannya aku rasa, sebab NH memang dah excited. Dia antara yang banyak menyumbang untuk itinerary dan info tempat-tempat menarik. Akhirnya NH memutuskan yang dia tak jadi ikut. Dari lima, kami kembali berempat. Sedih, of course lah. Kami berlima dah berjumpa sekali sebelum pergi. Dah jadi kawan. Selama ni kenal NH melalui blog je. Baru berangan nak cuti sekali, tiba-tiba ni yang jadi.

Kami pun contact tuan rumah untuk tukar tarikh dan kurangkan bilangan penghuni. Nasib baiklah mamat tu boleh faham broken English we olls. Apartment-done!

Nak sedapkan cerita, tetiba ND dapat email dari Air Asia. Flight pergi kami ditukar tarikh. Subhanallah, sabarnya lah kitorang, sebab dah booking rumah semua, bukan semudah itu nak tukar. Japanese are very strict! So, terpaksalah contact tuan rumah lagi sekali dan tukar tarikh dan tempoh penginapan. Kena penalti lah kan, tak boleh elak. Bengang gak time ni, tapi mujurlah rasa excited mengatasi segalanya.

Persiapan ke Jepun mula dibuat. Dah ada rumah, senang sikit nak buat itinerary. Tapi tu dia, punyalah banyak option pass train sampaikan tepu otak aku nak buat research. So, korang kalau nak ke Jepun, tolong prepare awal-awal. Tersilap merancang pengangkutan, banyak duit dan masa akan terbazir.

Dah ada flight ticket, itinerary, perancangan pass perjalanan yang akan digunakan, so apa lagi..ke Jepun lah kita!

Nanti aku sambung cerita lagi ye. Ni baru intro. Haha. Sila bertabah!

Buat NH, kitorang harap awak sabar ye. Mungkin takde rezeki nak cuti sama-sama kali ni. In the future siapa tahu. Bumi Allah ni luas. Anggap lah duit refund yang hilang tu rezeki yang Allah nak 'bersihkan' dan ada hikmah yang kita tak tahu.

Siapa NH? Mungkin dia akan dedahkan diri sendiri. Kalau tak, biarlah tinggal sejarah dan pengajaran untuk kita semua agar lebih hati-hati di masa depan.

Nantikan sambungan kisah aku ke Osaka di musim luruh. Thanks for reading!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com