Tuesday, 30 August 2016

Entry Pendek di Malam Merdeka


A : Aku rasa Malaysia sekarang tak selamatlah beb..kau baca paper hari-hari ada je berita orang kena bunuh, kena ragut, kena rogol. Nak keluar rumah pun takut.

B: Abis tu ko nak pindah negara lain ke? Syukur lah sikit, kau bayangkan rakyat kat Syria, kat Mesir, kat Palestin...hidup diorang lagi sengsara kot. Bila-bila masa boleh dibedil peluru, diorang lagi takut nak keluar rumah.

A: At least orang Mesir, Syria n Palestin mati syahid. Conform dah masuk syurga. Kita...mati katak. Tak sempat taubat pun.



Selamat Menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-59.




Ya Allah..kau selamatkanlah negaraku ini dan rakyatnya .Kami sedar jenayah berleluasa dan maksiat yang makin bercambah mungkin salah kami sendiri kerana menjauh dari-Mu. Ampunkan kami Ya Allah sesungguhnya kami adalah kaum yang menzalimi diri sendiri.



Monday, 22 August 2016

Jangan marah nanti cepat tua!

Aku ingat lagi, masa aku tahun pertama kat universiti, ada akak ni cakap ngan aku...

"Orang kulit berminyak ni untung, nanti lambat nampak tua."

Masa tu aku tengok dia pelik. Apa yang untung? Sikit-sikit naik jerawat! Dahlah aku ni memang ada resdung. Time tu nak dapatkan kulit cantik memang siksa. Lagi-lagi bila nak dekat period. Tambah pulak dengan cuaca panas kat Pulau Pinang tu.

Tapi sebenarnya, musuh utama kulit aku adalah stress dan tak cukup tidur. Sebab bila balik cuti sem, kulit aku OK je. Biasalah kan, student memang biasa sangat tidur lebih kurang ni. Bab stress percintaan belajar jangan cakaplah.

Aku ingat bila usia dah meningkat, masalah jerawat ni akan berkurang. Tapi sebenarnya sama jugak. Kadang-kadang lagi teruk. Salah aku jugak..malas makan supplement. Pastu selalu berjaga malam. Kat tempat kerja, stress memang tak boleh elak. 

Dalam dunia pekerjaan, ada dua kemungkinan. Either kau kena marah, atau kau kena marahkan orang. Aku paling benci bila kena marah depan orang, or bos yang marah tak usul periksa. So, bila aku 'terpaksa' marah orang, aku elak dari dua benda tu. Tapi sebenarnya aku tak suka tegur staf bawahan. Sebab aku akan angin bila orang menjawab balik. Angin aku ni sekali datang memang sapu semua. So, aku prefer untuk pendam. Bila aku pendam, aku yang makin stress. Haihhh

So, jawabnya, kena belajar teknik diplomasi. Tu jelah. Dan belajar control temper. Jangan asyik naik darah sangat ye, budak kecik!

Tak mau marah-marah, nanti stress. Pastu naik kedut. Dalam kes aku ni, naik jerawat.

Macam apa yang aku dengar hampir 10 tahun lepas, terbukti kulit berminyak memang lambat nampak tua. Tapi aku tetap amalkan dua tabiat ni

1. Pakai krim mata. Aku dah start dari umur 25 tahun.
2. Jangan berkerut. Ever.

Alah, aku rasa aku ni umur dah 30 lebih tapi still boleh menyamar student universiti sebab aku ni petite. Dan stail dressing aku yang memang tak vogue. Orang dok shawl lilit-lilit, aku pakai bawal. Orang pakai blaus ikat tepi depan belakang, aku pakai T-shirt. Or worse, jersey.

Malas tapi ada hati nak cantik. Tak sedar diri betul.

-Random entry di pagi Isnin-


Thursday, 18 August 2016

Petua masak nasi tanpa kerak

Assalamualaikum dan hai semua!  Hari ni aku nak share benda paling basic dalam dunia iaitu cara masak nasi. Pfffft, ntah pape sembang masak nasi, korang semua masterchef level Hell's Kitchen!

Saja nak share petua, harap bermanfaat pada semua. Alang-alang ada masa singkat nk update blog ni.

Petua ni ada profesor ajar abang aku masa dia belajar dulu. Kira dah lama la, cuma aku malas nak cite sangat kat orang. Sebab ada yang condemn, katanya dua kali kerja. Entahlah, takdela memenatkan sangat bagi aku. Yang penting nasi takde kerak.

Mula-mula sekali, masukkan air ke dalam  periuk. Jangan lupa tekan butang. Nak lagi cepat, pakai air panas. Tutup dan tunggu sampai menggelegak.


Bila air dah mendidih, masukkan beras.


Tutup dan biar masak macam biasa. Ini hasilnya.


See..kalau ada kerak pun, lembut je. Takdelah membazir kan. Nak basuh periuk pun senang, tak payah rendam lama-lama.

Lagi satu, mak aku ajar kalau nak reheat nasi dalam periuk nasi elektrik ni, kais dulu sampai bawah baru perangat. Selalu kita malas nak kacau terus je tekan butang. Pastu lupa tutup suis. Tu yang hangit dan berkerak. Sayang tau.

Ok lah, aku je nak share. Keburukan masak nasi stail ni satu lah, korang tak boleh leka sampai air kering. So kalau nak buat pastikan time tu korang ada kat dapur.

Dah bertahun aku masak nasi stail ni. Tak membazir nasi sebab takde kerak, so aku memang suka gila.

Tu je nak share, thanks for reading!

Saturday, 13 August 2016

of Pokemon Go, Si Penyabar dan Gema Anfield

Dah lebih 3 tahun Samsung S3 Mini kesayangan aku berjasa, sedia menemani di sisi. Walaupun bersaiz minion macam aku, ia berfungsi dengan baik bila aku perlu untuk call, sms, whatsapp, dengar radio, Twitter dan Maps. Aku bukannya jenis gila gadget pun. Beberapa features tu pun dah cukup. Tak apalah kalau lembap sikit loading, aku kan penyabar orangnya. Keh keh, puji diri sendiri.

Disebabkan kedegilan aku menukar handphone, aku sering dapat pandangan pelik sebab aku tak ada akaun Instagram. Alasan basic aku, tak cukup memori, kamera tak cantik (5 MP sahaja) dan aku tak suka selfie. Aku travel pun bukan selalu dan aku lagi selesa tangkap gambar pakai kamera digital. Sungguh aku ni manusia klasik. Kira nasib baik aku tak pakai kamera filem!

Akhirnya, setelah lebih 3 tahun, aku tunduk akur kepada desakan duniawi dan membeli handphone baru. Bukan untuk Insta..tapi sebab menatang ni..Pokemon Go!

Gameboy version is always better!

Dan mereka di luar pun berkata..Sal, takkanlah kau dah terjebak jugak! Bij please, aku dah lama menceburkan diri dalam dunia Pocket Monster ni hokay! Bermula dengan version 'Red / Blue', circa 90-an, aku pernah menang liga dengan tiga starting Pokemon berbeza. Dari zaman Nintendo , pakai kable untuk battle.  Kalau kat PC pakai Windows 95. Time tu mana reti main Football Manager (Sekarang pun still tak reti)

Tapi tulah, once handphone baru yang lebih laju dan lebih memori terhidang depan mata, aku tak minat pun nak install apps yang hari-hari aku tunggu masuk Malaysia. Ah, sudah..hari tu nak sangat! Manusia, macam tulah. Time takde tertunggu-tunggu. Dah sampai, buat tak tahu, malah dikutuk pula.

Mungkin, sebab dah puas buru Pokemon di zaman remaja, aku rasa tak teruja dengan game baru ni dan hanya memandang jijik hina kepada orang yang acah-acah nak main tapi tak tau apa-apa. Hahaha, bongkaknya aku! Sukati koranglah kalau nak main Pokemon Go. Asalkan tak jeopardise keselamatan diri, tak ganggu privacy orang dan tak jadi hamba gadget.

Cakap pasal hamba gadget...berteman skrin pagi petang siang malam pun menjemukan jugak. Tempat kerja, mengadap PC. Dalam LRT mengadap HP. Di rumah mengadap TV.

Elok jugak kembali ke hobi membaca. Beli buku memang seronok, tapi lepas tu, mereput dalam rak. Ni antaranya...

So far Magis by Ramlee Awang Murshid tu je yang dah suku. Sape pernah baca? Lain tak terusik

Tapi sebenarnya alasan terbesar aku beli handphone baru adalah untuk memudahkan travel. Mudah simpan itinerary dan dokumen penting, buat research, tengok map dan tangkap gambar. So..adakah ini bermakna aku akan bukak akaun Instagram? Tengoklah kalau rajin. Kalau tak, korang tunggulah cerita keluar kat blog. Musim bola dah mula ni, sibuklah aku. Dah kata pengulas sukan tak bertauliah. Hahaha

By the way, korang predict sape juara EPL? Atas kertas aku rasa Man United ada peluang paling cerah. Banyak pemain baru nama besar, even the coach, JM ( Jose Mourinho, bukan Jari Manis) antara yang mempunyai winning rate paling tinggi. Tapi aku tak jeles walau sekelumit. Sebab coach dan pemain Liverpool pun power jugak. Korang tunggu jela kejutan yang Klopp bawak.

Sayup-sayup You'll Never Walk Alone bakal bergema di Anfield. Are you ready, Reds? This year will be our year!


Alang-alang dah tunggu dari 1990. Boleh saja tambah setahun lagi. Atau lagi. Dan lagi. Kan kita penyabar orangnya.

Sekian entry random merepek hilang gian menulis.

Saturday, 6 August 2016

Melbourne Part 15 - Mencari Tasik Merah Jambu

Aku ngan Siti sebenarnya tak tahu nak gi mana lepas jalan-jalan di State Library . Plan asal nak ke Williamstown tetiba dilanda virus kemalasan. OK, malas yang sebenarnya sebab tak tau nak solat Zohor kat mana. Ye lah, dah habis kuota musafir. So, aku cakap ngan Siti, kita balik umah jelah. Aku nak cari sesuap nasi. Like, literally. Aku dah kenyang makan kebab, tapi memang peel tak dapat nasi rasa tak lengkap kehidupan ini. Tapi ada hati nak travel oversea

Sampai je rumah RZ, nampak ada makhluk berselubung macam kepompong kat ruang tamu. Uikkk? Lupa pulak, tu tetamu RZ, kawan dia yang baru sampai pagi tu. Aku panggil dia FN jelah ye. FN ni kalau sampai awal sikit boleh gak heret sekali gi Brighton ngan State Library. Macam biasa, kawan Siti or kawan RZ aku selamba buat macam kawan aku sendiri gak. Over lunch kitorang dah mesra. Sambil tu Siti dok wasap ngan AK sambil bincang agenda petang tu.

Siti cerita yang AK ajak kitorang gi Pink Lake. So, boleh disimpulkan kat sini yang AK memang tak boleh move on dengan kitorang. Kah kah. Kontrak dua hari je, tapi dia still wasap Siti tanya 'apa plan akak?'. Inikah namanya cinta?? Dah...jangan mengarut. Sewaktu entry ni ditulis, AK baru selamat diijabkabulkan dengan pilihan hati. Inai pun merah lagi you olls..

Janji diatur untuk bertemu di Southern Cross Station. So, kitorang ke sana petang tu naik tram. Ikut jelah langkah kaki RZ. Dia kan 'local'.


Southern Cross Station ni antara stesen keretapi dan bas utama di Melbourne ni. Selain dari keretapi ke Adelaide dan Sydney, kat sini jugak ada bas ke airport. Nak info lanjut tentang servis yang ada dan route map boleh baca SINI .

Oh, by the way, 'coach' adalah slang orang Australia untuk merujuk kepada bas.

Tunggu bas di sini. The Age ni syarikat suratkhabar. Betul-betul sebelah Southern Cross Station.

Tak payah tunggu lama. Bas diorang ikut schedule

Bas yang kitorang naik. Pakai MyKi jugak. 

Tempat kitorang nak pergi ni takdelah jauh sangat.  Kalau ikut map, drive tak sampai 20 minit dah sampai. Tapi since kitorang gi pun dah petang, so jalan jam sikit sebab tu waktu orang balik kerja. Tapi takdelah macam jam di Kolumpo pada petang bulan puasa selepas hujan. Itu memang takde ampun.

Bas yang kitorang naik ni pun salah sebenarnya. Patut naik bas no 235, tapi kitorang naik bas nombor 237. So, kena menapak lebih jauh. Kat Westgate Park ada banyak kilang. Not exactly tourist spot. Lagipun agak sunyi, mungkin tak sesuai unless korang ramai.

At first kitorang jalan-jalan je, tengok ada locals cycling. Ada yang friendly tu siap tegur n offer ambilkan gambar lagi. Then kitorang nampak jambatan ni - Westgate Bridge.

 History Westgate Park. Sorry gambar blur.

Bukan tasik, tapi Yarra River. 

Westgate Bridge. Jambatan ni memang tinggi, so that kapal-kapal besar boleh lalu bawah tu. Sayang takde kapal lalu time ni. Kalau tak lagi lawa kot gambar.

Pastu kitorang jalan punya jalan, punya jalan, nampak lah satu tasik ni. Tapi...nape tak pink? AK dah buat muka serba-salah. Adoi la adikku, aku siap usik dia..nasib baik free, ni kalau bayar mau mintak refund.

Notis yang menjelaskan kenapa warna Pink Lake tak pink langsung. Hakak frust

Takpelah, since dah sampai, just enjoy the view. Time ni dah nak sunset, so kita acah-acah photographer sekejap.


Dah lewat petang, so kitorang pun balik, nak kejar solat Maghrib pulak. Bagi aku Westgate Park ni OK. Boleh la tengok jambatan famous tu, tapi aku tak suka satu je, banyak nyamuk. 

Kami pun jalan ke bus stop yang sepatutnya kami turun tadi. Dekat jugaklah. Tunggu bas untuk balik ke Southern Cross Station. Dari situ ke Melbourne Convention Centre. Aku lupa kitorang jalan ke naik tram entah.

Kat dalam ni ada surau. Bersih dan luas. 

Dah solat, masing-masing diancam kebuluran. AK pun suggest kitorang gi makan kat Blok M. Apa tu? New Kids On The Block aku tau la.




Kat depan Convention Centre ni ada Crown Casino. Selain tu DFO South Warf pun dekat, untuk kaki shopping. Tapi kitorang tak pergi. Kitorang nak gi shopping tempat lain.


Inilah restoran Blok M tu. Aku sebenarnya blur habis direction nak ke sana. Tau-tau dah sampai je. Ada lalu lorong-lorong mana entah. Yang bestnya, Blok M ni ada dalam google maps. So senang korang nak cari.

Makanan Indonesia.



Kalau tengok kedai ni memang penuh. Tengok ramai jugak student Malaysia. Sengih-sengih jelah. Dah makan barulah borak-borak. 

Settle makan, kami pun dah letih. Dari rumah warna-warni, ke library, ke tasik merah jambu, mana tak rasa lenguh kaki! We olls pun balik ke rumah RZ. Malam tu agak meriah sebab dah bertambah lagi sorang. Tapi since sejuk, tak kisah pun tido berhimpit.

RZ ngan FN tido lewat sikit. Biasalah orang dah lama tak jumpa. Aku, awal-awal dah berkonsert. Sejuk lain macam Melbourne malam tu.

Esoknya, hari terakhir aku ngan Siti kat situ. Sedihnya...Tu yang tetibe rasa sejuk kot. Haha.

Part 14
Part 13
Part 12.4
Part 12.3
Part 12.1
Part 11
Part 10
Part 9
Intro

Jumpa next entry! Bye..

Monday, 1 August 2016

Ogos yang tak berapa nak merdeka

Assalamualaikum semua! Ogos tiba lagi..Bulan yang memang kebiasaannya aku sibuk. Iyelah, aku ni kerja bahagian arkib, so tiba-tiba bersepah pameran Merdeka sini-sana yang aku terlibat. Maka jangan tanya ke mana aku mengilang. Sibuk kat opis le tu. Tak pun, outstation.

Sebelum aku ghaib bagaikan Puteri Gunung Ledang di balik puncak (wah..gitu!), ijinkan aku share senarai pengomen tegar bulan lepas. 4 entry, kira banyak lah tu kan. Oh by the way, jangan mintak cerita raya dari aku. Tulis cerita raya is not my forte. Lagipun, cerita lebih kurang sama je. Lainlah kalau cerita pengalaman kali pertama beraya di perantauan ke, beraya dengan mertua ke, raya kena kerja ke (mintak jauh) barulah syok nak tulis ye tak. Korang pun teruja nak baca.

Intro panjang macam filem hindustan.. Mana senarai pengomennya? Mana? Mana?


Tu dia...


1.Jari Manis
Blog : http://jarimanistravel.blogspot.my

2. Scdha Sein
Blog : http://scdhaseinphoto.blogspot.my/

3.Muhammad Khairuddin Lim
Blog: http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my

4.Siti Yang Menaip
Blog: http://sitiyangmenaip.blogspot.com/

5.Siti Nurzafirah
Blog : http://miamorzafirah.blogspot.my

6. Yana Yani
Blog : https://iamaproudmama.blogspot.my

7. Mummydearie
Blog : http://mummydearie.blogspot.my/

8.Hainom OKje
Blog : http://hainomokje.blogspot.my/

9.nhhas
Blog : http://hnr318.blogspot.my/

10. Zie Azi
Blog : http://jepunmari2.blogspot.com/

11. aRz MoHa
Blog : http://www.arzmoha.com

12.  Farrah MF
Blog: http://famf-tower.blogspot.com

13.Farah
Blog : http://herlifemanual007.blogspot.my/

14. Puan Kutu
Blog :  http://puankutu.blogspot.my/

15.Anies
Blog : http://aniesandyou.blogspot.my/

Kita sudahi entry ini dengan gambar propa. Kah kah. OKlah gais, jangan rindu aku tau. Bye..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com